Maahantulovaatimukset sekä passi- ja viisumisäännöt

Tutustu hyvissä ajoin matkakohdettasi koskeviin maahantulovaatimuksiin sekä passi- ja viisumisääntöihin, jotta vältyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä.

Alla olevat tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Mikäli et ole Suomen kansalainen tai sinulla on kaksoiskansalaisuus, säännöt voivat poiketa näistä. On omalla vastuullasi tarkistaa kohdemaata koskevat vaatimukset. Matkustajalla täytyy aina olla mukanaan voimassaoleva matkustusasiakirja.

• Suosittelemme, että EU-alueella matkustettaessa passi on voimassa kolme kuukautta matkan jälkeen ja EU:n ulkopuolelle matkustettaessa kuusi kuukautta matkan jälkeen. Passin on oltava täysin ehjä ja muutenkin moitteettomassa kunnossa.
• Tarkista, että passissa on vähintään yksi tyhjä sivu.
• Tietyt maat edellyttävät viisumin hankkimista ennen matkaa. Matkustaja on itse vastuussa siitä, että viisumi sekä muut tarvittavat matkadokumentit ovat kunnossa ennen matkan alkua.
• Tietyt maat edellyttävät maahantulokaavakkeen täyttämistä ennen matkaa – muuten jo pääsy lennolle voidaan evätä. Lisätietoa saat alla olevista linkeistä tai kyseisen maan lähetystön kautta.
• Tietyt maat edellyttävät myös, että lentoyhtiöt keräävät jo etukäteen matkustajien tiedot Secure Flight- ja APIS-järjestelmien kautta.

Huomioi, että muutokset maahantulovaatimuksiin sekä viisumi- ja passisääntöihin ovat mahdollisia lyhyelläkin varoitusajalla.

Passi- ja viisumisäännöt kohdemaittain

Ulkoministeriön matkustusohjeet

Pysyäksesi ajan tasalla matkakohteesi matkustusohjeista ja kohdemaan turvallisuustilanteesta, suosittelemme tekemään matkustusilmoituksen ja tutustumaan matkustustiedotteisiin ulkoministeriön nettisivuilla. Ulkoministeriö voi lähettää matkustusilmoituksen tehneille tietoa kohdemaan turvallisuustilanteesta ja tavoitella heitä tarvittaessa hätä- ja kriisitilanteessa. Matkustusilmoituksen voi tehdä 112 Suomi -mobiilisovelluksen kautta sekä verkossa osoitteessa matkustusilmoitus.fi. Lue lisää UM:n sivuilta: ohjeet matkalle ja matkalla.

Passin ja henkilökortin haku verkossa

Sekä passi että henkilökortti on mahdollista hakea kokonaan verkossa, samalla passikuvalla. Usein käyntiä poliisiasemalla ei tarvita. Jos käynti kuitenkin vaaditaan, vältät jonot varaamalla ajan verkossa tai puhelimitse.

Lisää tietoa matkustusasiakirjoista sekä passin ja henkilökortin sähköisestä hausta saat poliisin sivuilta.