Rauhallinen, vehreä ja kaunis Brela on kuin tehty rauhalliseen lomaan, jonka ainoana tavoitteena on elämästä nauttiminen jossakin kylän viihtyisistä hotelleista.
Jos haluat viettää lomasi vehreissä maisemissa, Brela on juuri sinun matkakohteesi. Taloja ympäröivät pinjapuut ja vehreä kasvillisuus, joka jatkuu ylös rinteelle kohti Biokovovuoristoa. Kun käännät katseesi toiseen suuntaan, näet säihkyvän sinisen Adrianmeren ja kauempana Dalmatian saariston sekä Hvarin ja Bracin saaret. Aivan merenrannan tuntumassa sijaitsee Brelan pieni keskusta ja rantakatu, joka houkuttelee tekemään pitkiä kävelyretkiä puiden varjossa.

Valitse, miten asut

Tjäreborgin kautta voit valita majoitukseksesi Brelassa joko hotellihuoneen tai huoneiston. Majoituksen valitseminen on tietenkin makuasia, mutta kannattaa tutustua muiden vieraiden kokemuksiin: harvassa matkakohteessa niin monet vieraat ovat niin tyytyväisiä kaikkeen, matkustamisesta ja ruuasta rantoihin, asumiseen sekä vieraanvaraisuuteen. Monet hotelleistamme ovat pieniä, jolloin todennäköisesti tutustut omistajaperheeseen ja saat vinkkejä hyvistä ravintoloista, retkistä ja rannoista.

Brelan ranta

Brelan rantakaistaletta pitkin kulkee varjoisa rantakatu, jolla on vieri vieressä pieniä rantoja ja uimapaikkoja. Jos pidät snorklaamisesta, olet tullut oikeaan paikkaan. Vesi on niin kirjasta, että näkyvyys veden alla on usein jopa kaksikymmentä metriä, ja pohjan kallioiden ja kivien välissä on paljon nähtävää.

Syö hyvin Brelassa

Kroatialaisessa keittiössä on paljon vaikutteita Italiasta, ja pastaa, pizzaa sekä risottoa on useimpien ravintoloiden ruokalistoilla. Balkanilaiset vaikutteet näkyvät kaikessa grillatussa ruuassa, ja inspiraatioita ruuanlaittoon on saatu myös meren antimista. Brelassa syöt edullisesti ja hyvin kylän ravintoloissa, jotka ovat hotellien tapaan usein perheiden omistamia.

Koe Kroatia

Aivan Brelan yläpuolella kulkee Adrianmeren rantatie, jota pitkin pääsee bussilla sekä Splitiin että etelässä sijaitseviin Makarskaan ja Dubrovnikiin. Voit myös lähteä järjestetyille retkillemme, joilla oppaat kertovat enemmän maasta. Lähde myös veneretkille jollekin rannikon tuntumassa sijaitsevista saarista, kuten Hvarille tai Bracille. Hvarin saarella on kauniita kaupunkeja, ja Bracin saarella on yksi Kroatian upeimmista rannoista.
Hyvä tietää
 • Edullisia hotelleja
 • Erittäin tyytyväisiä asukkaita
 • Upeita rantoja
 • Kristallinkirkas meri
 • Edullisia ravintoloita
 • Paikallisia ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Brela

Rannat
Kroatian rannat koostuvat usein kallioista tai pyöreäksi hioutuneista kivistä. Siksi rantojen vesi on kristallinkirkasta. Kallioisilla ja kivisillä rannoilla on hyvä käyttää uimakenkiä, joita voi ostaa paikan päältä. Brelan läheisyydessä sijaitsee paras ranta, Punta Rata, jolla varjoisia paikkoja ei ole koskaan vaikeaa löytää, sillä pinjapuita kasvaa myös aivan veden tuntumassa.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Brelassa on vain muutama ravintola, mutta ruoka on erittäin hyvää. Kahviloita ja jäätelöbaareja on aina veden läheisyydessä.

Ruoka ja juoma Kroatiassa

Kroatian ruokakulttuurilla on pitkä ja värikäs historia. Vihannekset, juurekset ja pavut ovat yhtä tärkeitä raaka-aineita kuin liha, kala ja äyriäiset. Useat ruokaperinteet ovat sekoittuneet vuosien varrella, ja aistittavissa on vaikutteita Italiasta, Unkarista ja Balkanilta. Italialaisvaikutteet ovat erityisen näkyviä Dalmatiassa, jossa lähes kaikissa ravintoloissa tarjoillaan pastaa, pizzaa ja valkosipulintuoksuisia äyriäisruokia.

Lounasaika on tavallisesti kello 11–15 ja päivällisaika noin kello 18 alkaen, mutta kroatialaiset itse syövät illallista mielellään myöhään, kuten italialaisetkin. Ravintolat suljetaan yleensä kello 24. Palvelumaksu on 10 prosenttia, eikä se yleensä sisälly laskuun. Juomarahan antaminen ei ole tapana, mutta jos olet erittäin tyytyväinen palveluun, voit antaa 5–10 prosenttia juomarahaa.

Dalmatian hintataso on edullinen. Cappuccino maksaa yleensä enintään 8–10 kunaa, olut 15–20 kunaa, lounaspizza 35–50 kunaa ja kolmen ruokalajin illallinen keskitasoisessa ravintolassa noin 150 kunaa. Annokset ovat suuria ja palvelu useimmiten hyvää.

Jos haluat maistaa tyypillistä dalmatialaista ruokaa, sinun kannattaa mennä aitoon konoba-ravintolaan. Parhaat niistä sijaitsevat yleensä hieman varsinaisen keskustan ulkopuolella, joten saatat joutua menemään niihin taksilla tai omalla autolla. Vastineeksi kuitenkin saat huolella laitettua, aitoa kotiruokaa ihastuttavassa kroatialaisessa ympäristössä. Paikalliset itse syövät usein juuri konoba-ravintoloissa, mikä on niille tietenkin hyvä suositus!

Mihin ravintolaan Dalmatiassa menetkin, lähes aina tarjolla on pastaa, pizzaa tai muita yksinkertaisia ruokalajeja noin 40 kunan hintaan. Siksi olemme hintoja luetellessamme ottaneet lähtökohdaksi ravintoloiden erikoisuudet. Useimmissa ravintoloissa tarjoillaan sekä liha- että kalaruokia. Koko ruokalistan nähdäkseen on yleensä mentävä sisään ravintolaan, sillä ruokalistat ovat harvoin näkyvissä kadulla. Huomaa, että perunat, ranskalaiset, riisi ja muut lisukkeet tilataan useimmiten erikseen. Ruuan kanssa syödään aina leipää, joka on kroaatiksi 'kruh'.

Lukuisat pizzeriat ovat yksinkertainen ja edullinen tapa nälän tyydyttämiseen. Ne muistuttavat paljon italialaisia pizzerioita, ja niissä tarjoillaan usein myös pastaa. Pieneen nälkään kannattaa etsiä slasticarnice, eräänlainen leipomo, ja syödä vaikkapa burek, joka on juustotäytteinen lehtitaikinaleivos, jota monet kroaatit syövät aamiaiseksi. Muita suosittuja pikaruokia ovat cevapcici (kebab), pljeskavica (häränjauhelihapihvi) ja ražnjici (grillivarras, joka tarjoillaan vihannesten kera).

Kala ja äyriäiset

Sekä kala että äyriäiset ovat Dalmatiassa hyvin laadukkaita, ja niitä on useimpien ravintoloiden ruokalistoilla erilaisina versioina. Itämaiset vaikutteet näkyvät selkeästi rakkautena grillattuihin ruokiin. Kannattaa ehdottomasti maistaa grillattua meriahventa tai langustia sitruunalohkon ja raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna.

Oliiviöljy

Oliiviöljyä on vuosisatojen ajan käytetty sekä ruuanlaitossa että vaihtoehtoisena lääkkeenä. Dalmatiassa viljellään tietenkin oliiveja, ja leudon ilmaston sekä hedelmällisen maan ansiosta syntyy oliiviöljyä, jota pidetään yhtenä maailman maukkaimmista ja hienoimmista. Öljyä voi ostaa sekä marketeista että matkamuistomyymälöistä kauniissa pullossa. Jos ajat Hvar-saaren tai rannikon teillä, matkan varrella on pieniä kojuja ja maatiloja, jotka myyvät muun muassa oliiviöljyä edulliseen hintaan.

Pršut - ilmakuivattu kinkku

Pršut-kinkku on tunnettu paitsi maustaan, myös valmistustavastaan. Kaikki tapahtuu tarkasti tietyn tavan mukaan sikojen kasvatustavasta (rakkaudella) siihen, kuinka mausteet ja yrtit hierotaan lihaan ja kuinka liha kuivatetaan boratuulessa, joka on alueella puhaltava raikas pohjoistuuli. Kokeneet gastronomit voivat tunnistaa pršutin mausta, onko sikoja ruokittu "kotiruualla" vai rehulla. Pršutia tarjoillaan usein oliiviöljyssä säilötyn lampaanjuuston kera, ja sitä on useiden ravintoloiden ruokalistoilla. Katso lisää kohdasta "Dalmatialainen plitica".

Burek

Burek on ilmava lehtitaikinaleivos, jonka täytteenä voi olla esimerkiksi lihaa, juustoa, perunaa tai omenaa. Täydellinen välipala, jota saa useimmista leipomoista.

Pljeskavica

Häränlihasta ja chilistä valmistettu jauhelihapihvi, jota myydään pikaruuan tapaan. Ruokalaji on alun perin kotoisin Bosniasta.

Cevapcici

Jauheliharullia, joita tarjoillaan punasipulin ja ajvarin kera, usein vihannesten kanssa tai pitaleivän sisällä. Myös tämä herkku on alun perin Bosniasta.

Dalmatialainen plitica

Kroatialainen seisova pöytä pienkoossa. Tämän tilatessasi saat lautasen, jolla on oliiveja, pršutia, lampaanjuustoa, usein sardelleja ja kenties hieman fetajuustoa. Leipäpala kuuluu annokseen, ja lasillinen kylmää viiniä sopii loistavasti aterian kylkeen. Erinomainen valinta, jos on mielestäsi liian kuuma lämpimän ruuan nauttimiseen.

Peka

Lihaa ja vihanneksia sisältävä paistettu ruoka, joka paistetaan padassa tai syvässä uunivuoassa avotulella. Ruokalaji voi sisältää kalaa ja äyriäisiä, mustekalaa, lammasta, vasikkaa tai kanaa. Peruna ja sipuli ovat vakioaineksia, mutta muita juureksia voidaan käyttää saatavuuden mukaan. Peka täytyy usein tilata ravintolassa ennakkoon, koska ruuan paistaminen vaatii useita tunteja.

Buzara

Buzara on ruuan valmistustapa, joka sopii useille erilaisille äyriäisille. Buzara tarkoittaa, että ruuan pääainesosa valmistetaan voimakkaassa kastikkeessa, johon tulee viiniä, tomaattia, mausteita ja yrttejä. Joskus pelkkää kastiketta tarjoillaan pastan kanssa.

Pašticada

Eräänlainen lihapata, jota jotkut kuvailevan hapanimeläksi. Maku syntyy siitä, että lihan annetaan hautua pitkään matalalla lämpötilalla muun muassa viinin ja luumujen kera.

Mixed grill

Mixed grill -lajitelmaa saa useimmista ravintoloista. Makuelämys voi ravintolasta riippuen vaihdella mukiinmenevästä taivaalliseen. Erilaisia lihoja grillataan ja tarjoillaan sipulin, avjarin (paprikatahnan) ja usein myös ranskalaisten kera.

Risotto

Muistuttaa italialaista risottoa, mutta on koostumukseltaan hieman löysempää eikä aina sisällä juustoa. Risotto on loistava ja edullinen lounasruoka, jota saa lukemattomina eri vaihtoehtoina (esim. kasvis, äyriäiset, talon erikoinen) useimmista ravintoloista.

Juomat

Uutta maata ei opi tuntemaan ainoastaan matkustamalla ympäriinsä, vaan myös tutustumalla paikallisiin juomiin. Kroatiassa juomia nautitaan tavallisesti kavanassa tai kaficissa eli kahviloissa, jotka reunustavat kaupungin katuja ja toreja. Useimmat kahvilat avataan kello 6–7 aamulla, jotta töihin menijät voivat ostaa aamukahvinsa. Tavallinen sulkemisaika on noin kello 23, kesäisin joskus myöhemminkin. Kahvilakulttuuri on hyvin näkyvää, ja hinnat ovat vain noin kolmanneksen suomalaisista. Huomaa, että kahviloissa ei yleensä tarjoilla ruokaa.
Kava – espressomainen kahvi, jota kroaatit itse tavallisesti juovat
Kava s mlijekom – kahvi maidolla
Kava sa šlagom – kahvi kermalla
Turska kava – turkkilainen kahvi, jossa on kahvinporot pohjalla
Caj – tee

Olut

Olutta eli pivoa juodaan Kroatiassa paljon. Useimmat paikalliset oluet ovat vaaleita lagereita, joista Karlovacko, Laško ja Ožujsko ovat tunnetuimmat merkit. Tomislav on tumma olut. Useita tunnettuja olutmerkkejä, kuten Tuborgia, Stellaa, Kaltenbergiä ja Carlsbergiä valmistetaan Kroatiassa lisenssillä, joten niitä on helposti saatavilla. Malo pivo eli pieni olut on yleensä 30 cl ja veliko pivo vastaa isoa tuoppia. Olut maksaa 6–20 kunaa koosta ja merkistä riippuen. Toceno pivo tarkoitta hanaolutta, jota saa yleensä 20 cl, 30 cl ja 0,5 litran kokoisena. Kaksi kroatialaista olutpohjaista juomaa ovat radla (olutta ja Spriteä) ja dizel (olutta ja Coca Colaa).

Viini ja väkevät juomat

Paikallisia väkeviä alkoholijuomia ovat slivovits (luumuviina), viljamovka (päärynälikööri), medovina (hunajaviini) ja maraschino (zadarilainen kirsikkalikööri). Rakija on paikallista viinaa, jota myydään kotitekoisena vähän kaikkialla.
Brelan yöelämä ei ole vilkasta, sillä klubeja ja suurempia baareja ei ole. Sen sijaan rauhallisella tunnelmallaan houkuttelevat pienet kahvilat ja baarit.
Ostokset
Dalmatialaista viiniä voi ostaa vinoteekeistä, joissa saatat myös saada maistiaiset haluamastasi viinistä. Useimmissa vinoteekeissä myydään myös muita paikallisia erikoisuuksia, kuten oliiviöljyä, hunajaa ja kotitekoista pastaa. Tinkiminen on toisinaan tapana markkinoilla, mutta ei muualla – kauppojen hintalapuissa olevat hinnat pätevät. Maustaan tunnettu pršut eli ilmakuivattu kinkku muistuttaa italialaista kuivattua kinkkua, mutta pršut on edullisempaa, ja se onkin erinomainen tuliainen. Baška Vodassa markkinat sekä muutamat kaupat ovat keskittyneet satama-alueelle. Gradacissa ja Brelassa ostosmahdollisuudet rajoittuvat muutamiin ruoka- ja matkamuistokauppoihin.

Ostosmahdollisuudet Splitin alueella

Kroatia ei ole mikään shoppailijan paratiisi, jos kaipaa viimeisintä muotia edulliseen hintaan. Kroatialaiset ovat kuitenkin tarkkoja pukeutumisestaan. Vaatteet, kengät ja laukut ovat yleensä italialaisia. Splitissä Marmontova-kadulla ja sen läheisyydessä on useita tunnettuja merkkiliikkeitä, kuten Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana ja Versace, mutta niiden hinnat eivät ole paljoa Suomen hintoja halvempia. Splitissä on erinomainen kirjakauppa, Algoritam, jossa on hyvä valikoima englanninkielistä kirjallisuutta sekä Kroatian matkaoppaita. Helpoiten sinne löytää kysymällä neuvoa Peristylen turisti-infosta. Splitin esikaupunkialueilla on myös useita suosittuja ostoskeskuksia. Suurin niistä on City Center One, jossa on sekä laajin valikoima että elokuvateatteri.

Dalmatialainen viini

Viiniä voi ostaa erityisistä vinoteekeistä, joissa saatat myös saada maistiaisia haluamistasi viineistä. Joissakin vinoteekeissä on omat viiniasiantuntijansa, jotka kertovat viineistä ja auttavat sinua löytämään haluamasi. Useimmissa vinoteekeissä myydään myös muita erikoisuuksia, kuten oliiviöljyä, hunajaa ja kotitekoista pastaa. Parhaat ja arvostetuimmat viinit ostetaan suoraan tuottajilta eli joltakin maaseudun viinitiloista. Splitissä hyvä kauppa syötävien ja juotavien tuliaisten ostoon sijaitsee peristyylin eli keskusaukion oikealla laidalla Rautaportista tultaessa.

Oliiviöljy

Kroatia on tunnettu oliiviöljystään. Perinteisesti paras oliiviöljy tulee Tarista, noin kymmenen kilometriä Porecista pohjoiseen, jossa sitä on valmistettu satojen vuosien ajan. Tar-oliiviöljyä voit ostaa sekä tavallisista supermarketeista että useimmista vinoteekeistä. Jos satut ajamaan Tarin ohi, voit tietysti ostaa öljyä myös sieltä. Tien varrella on usein pieniä kojuja, joista kotitekoista oliiviöljyä voi ostaa hyvään hintaan.

Rakija

Rakija muistuttaa englantilaista brandyä, mutta se tehdään yleensä rypäleistä. Rakija voidaan maustaa mausteilla tai yrteillä, ja sitä tarjoillaan usein digestiivinä. Rakijaa valmistetaan melkein kaikilla maatiloilla, ja sitä myydään useimmilla markkinoilla sekä tienvarsien kojuissa. Maku vaihtelee erinomaisesta vähemmän hyvään.

Markkinat

Markkinoita järjestetään kaikkialla Dalmatiassa. Niiltä löydät kaikkea mahdollista, kuten hedelmiä, vihanneksia, vaatteita, kenkiä, käsitöitä, kotitekoista oliiviöljyä, biskaa eli istrialaista brandyä ja hunajaa. Splitissä on isot markkinat vanhankaupungin vieressä. Sanotaan, että mitä ei löydy markkinoilta, ei löydy mistään (ainakaan Splitistä)!

Taide ja käsityöt

Yleisimmin näkyvä käsityötaiteen muoto on erilaiset kirjailutyöt, joita yleensä valmistavat ja myyvät pikkuiset mummot, jotka pystyttävät kojujaan sinne tänne. Taiteesta kiinnostuneet voivat myös vierailla palatsin entisessä kellarissa, jossa on kaikenlaisia matkamuistokojuja. Kauimmaisessa nurkassa, peristyylille johtavien portaiden luona on edullisesti myynnissä useiden paikallisten taiteilijoiden teoksia.

Tinkiminen

Markkinoilla on toisinaan tapana tinkiä, mutta muualla sitä ei tehdä. Hintalapussa ilmoitettu hinta pätee, eikä turisteja juuri yritetä huijata.

Kravatit

Tiesitkö, että kravatti on peräisin Kroatiasta? Alun perin kroatialaiset ratsumiehet pitivät kaulassaan huivia erottuakseen eri värien avulla muista sotilaista. Ranskalaiset kopioivat tyylin jo 1600-luvulla, ja huivin sitomistavan sanottiin olevan "à la cravat" eli kroatialaiseen tyyliin. Kravatti onkin hyvä matkamuisto. Aitouden varmistamiseksi kannattaa tarkistaa, että siinä lukee Made in Croatia.
Liikunta ja treeni
Brelassa ja sen ympäristössä on tarjolla monenlaisia aktiviteetteja, kuten sukellusta, vesiurheilulajeja, pyöräilyä ja vaeltamista.

Koskenlasku

Jos kaipaat hieman vauhtia lomaasi, voit kokeilla koskenlaskua Omišissa. Voit varata retken Brelasta tai oppailta. Jos tavallinen uiminen on enemmän sinun makuusi, voit käydä vaikka yhdellä Kroatian parhaista rannoista Omišin ulkopuolella.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Brela sijaitsee noin 15 kilometriä Makarskasta luoteeseen. Biokovovuorten ja Adrianmeren välissä sijaitsevassa kylässä ja sen ympäristössä on paljon nähtävyyksiä. Suosittelemme lähtemään veneretkelle rannikon tuntumassa sijaitseville saarille, Hvarille tai Bracille. Hvarilla on kauniita kaupunkeja, ja Bracilla sijaitsee yksi Kroatian upeimmista rannoista.

Dubrovnikin Vanhakaupunki

Dubrovnik oli 1200-luvulla yksi Välimeren alueen suurvalloista ja siten myös tärkeä kauppapaikka. Kaupunkia ympäröivä muuri on jo itsessään nähtävyys. Kaupunginmuuri ja useat muut rakennukset selvisivät kaupunkia vuonna 1667 koetelleesta maanjäristyksestä. Dubrovnik sai ansaitsemansa paikan Unescon maailmanperintöluettelossa vuonna 1979. Baška Vodasta ja Makarskasta pääsee Dubrovnikiin bussilla, mutta matka kestää lähes neljä tuntia. Parempi onkin osallistua järjestetylle retkelle, jolloin bussi ajaa suoraan kohteeseen ja matka kestää lyhemmän aikaa.

Plitvicen järvet

Plitvicen kansallispuistossa on 16 pientä järveä, joita yhdistävät toisiinsa kauniit purot ja kosket. Suosittelemme ehdottomasti käymään puistossa, kun olet Brelassa. Alueella on myös luolia, metsää ja runsaasti erilaisia kasvilajeja, joista osa on kotoperäisiä. Plitvicen järvistä tuli Unescon maailmaperintökohde vuonna 1979.

Diocletianuksen palatsi ja keskiaikainen Split

Monet Splitin vanhan kaupunkikeskuksen muinaismuistot ovat peräisin myöhäiseltä roomalaisajalta. Näyttävä katedraali tosin rakennettiin vasta 1500-luvulla. Koko Splitin vanhakaupunki on yksi suurimmista ja parhaiten säilyneistä roomalaisajan monumenteista. Nähtävyys pääsi Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1979.

Trogirin historiallinen kaupunki

Jotkin Trogirin kaupungin osat ovat yli 2 000 vuotta vanhoja. Kaupunki sijaitsee pienellä saarella mantereen ja Ciovon saaren välissä, vain noin viiden kilometrin päässä Splitin lentokentältä. Moneen muuhun Dalmatialla sijaitsevaan kohteeseen verrattuna Trogir on uusi tulokas Unescon luettelossa, johon se otettiin vuonna 1997.

Pyhän Jaakobin katedraali Sibenikissä

Katedraali on omalaatuinen yhdistelmä goottilaista rakennustyyliä ja renessanssia. Se rakennettiin vuosina 1431–1535, ja sen katolla on uniikki kivikupoli. Yksi katedraalin erityispiirteistä on myös sitä ulkopuolelta koristavat ihmiskasvot, joilla on eri ilmeitä.

Stari Gradin tasanko Hvarin saarella

Faroksen saarelta kotoisin olleet kreikkalaiset saapuivat alueella noin vuonna 300 eKr. Moni asia on pysynyt siitä lähtien entisellään, esimerkiksi viiniviljelykset ja oliivilehdot. Lisäksi monia rakennuksia on säilynyt enemmän tai vähemmän hyvin, ja nähtävissä on myös antiikille tyypillinen geometrinen maanjakojärjestelmä.

Krkan vesiputous

Tätä nähtävyyttä ei kannata jättää välistä! Upeassa Krkan kansallispuistossa sijaitsevan vesiputouksen matkaa 17 luonnollisen esteen yli voi seurata kulkemalla vaellusreittiä pitkin.

Imotski

Jos haluat tietää, mitä Biokovovuoriston toisella puolella on, vuokraa auto ja lähde käymään Imotskin kylässä. Ajan Brelasta kohti Splitiä. Matkan varrella on kyltti, jossa lukee Imotski. Matkaa on noin 50 kilometriä, mutta paikan päällä odottavat kuuluisat järvet, joita kutsutaan siniseksi ja punaiseksi järveksi. Satojen metrien syvyisten järvien uskotaan syntyneen maan romahtaessa. Ajomatka Brelasta Imotskiin kestää noin tunnin.

Sveti Jure ja Biokovon vuoristo

Biokovon vuoristo, joka on 1 762 metriä korkea, muodostaa kauniin taustan Makarska Rivieralle. Vuoristossa elää 30 nisäkäslajia ja yli tuhat erilaista kasvilajia. Korkeimmalle vuorenhuipulle, Sveti Jurelle (= Pyhä Joosef) pääsee Kroatian korkeimmalla sijaitsevaa tietä pitkin, joka johtaa ylös asti. Makarskasta matka kestää noin neljä tuntia. Reitti on kapea ja mutkainen, mutta todella kaunis! Käänny kohti Biokovoa Makarskan eteläpuolelta, suuren kaupan ohitse.

Omiš

Idyllinen merirosvokaupunki Omiš sijaitsee vain noin 25 kilometrin päässä Baška Vodasta. Omiš oli useiden satojen vuosien ajan merirosvojen tukikohta, josta he hyökkäsivät Adrianmerellä seilaavien laivojen kimppuun.
Omišissa on jäänteitä 1500-luvulta ja noin 6 100 asukasta. Kaupungissa pidetään kiinnostavat markkinat, ja täällä on paljon kauniita vanhoja rakennuksia, kuten Fortican linnoitus, josta on hieno näköala kaupunkiin ja Cetinajoelle. Omišiin pääsee paikallisbusseilla, ja omalla autolla matka kestää Brelasta tai Splitistä noin puoli tuntia.

Trogir

Trogir sijaitsee noin 75 kilometriä Brelasta pohjoiseen ja vain viiden kilometrin päässä Splitin lentokentältä. Kaupunki on täynnä pieniä ja suuria nähtävyyksiä. Alun perin se sijaitsi pienellä, 450 metriä pitkällä ja 250 metriä leveällä saarella. Suurin osa keskustan rakennuksista sekä kaupunginmuuri on rakennettu 1400-luvun ja 1700-luvun lopun välisenä aikana, Venetsian vallan aikaan. St. Lovren kaunis katedraali on poikkeus, sillä se on peräisin 1200-luvulta, vaikkakin sen ovet ja alttaritaulut ovat todennäköisesti nuorempia. Kaupunki on erinomainen kohde renessanssitaiteesta kiinnostuneille. Trogirin satama on hyvin idyllinen, ja kesäaikaan sinne laskevat ankkurinsa huvijahdit kaikkialta maailmasta.
Retket
Dubrovnik
Dubrovnik
Lähde mukaan kokopäiväretkelle Dubrovnikiin ja tunne historian siipien havina. Keskiaikaista mystiikkaa ja nähtävyyksiä! Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan. Muista ottaaa passi mukaan!
Lisätietoa retkestä
Hvar ja Bol - Kaksi Kroatian helmeä
Hvar ja Bol - Kaksi Kroatian helmeä
Kroatian saaristossa on yli tuhat saarta, joista vain 65 on asuttua. Jokainen saari on omanlaisensa ja niillä on omat vetonaulansa: luonto, arkkitehtuuri, kulttuuri. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Krkan vesiputoukset ja kansallispuisto sekä Trogir
Krkan vesiputoukset ja kansallispuisto sekä Trogir
Päivän retkikohde on Krkan vesiputoukset, jotka sijaitsevat Krkan kansallispuistossa. Putoukset ylittävät yli 17 estettä matkallaan kohti merta. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Omis ja Cetina River
Omis ja Cetina River
Jännittävä päivä entisessä merirosvojen tukikohdassa Omisissa. Luvassa on myös pieni jokiristeily ja Omisin historiaa. Perinteinen lounas sisältyy hintaan.
Lisätietoa retkestä
Kulkuyhteydet
Hyvät bussiyhteydet rannikon kyliin ja Splitiin sekä veneyhteys läheisille Bracin ja Hvarin saarille. Myös taksit liikennöivät kaupunkien välillä.

Bussit

Dalmatian bussiverkosto toimii yleensä sekä luotettavasti että täsmällisesti, vaikkakin saarilla voidaan olla hieman epätäsmällisempiä. Suuriin kaupunkeihin kuten Zagrebiin ja Dubrovnikiin sekä joihinkin turistipaikkoihin (kuten Makarskaan) pääsee helposti bussilla. Jos kuitenkin haluat illalla esimerkiksi johonkin kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan konoba-ravintolaan, on mentävä taksilla tai omalla autolla. Tämä koskee myös monia pikkukyliä sisämaassa.

Taksi

Taksi on aina helppo tilata hotellista tai ravintolasta kaupunkien välisiä matkoja varten. Taksinkuljettajat ovat kokemuksemme mukaan rehellisiä, mukavia ja kohteliaita. Tinkiminen tai "erikoishinnat" eivät kuulu tapoihin. Yleisesti ottaen kuljettajien taksamittareihin voi luottaa.

Polkupyörä

Pyöräily on kätevä ja mukava tapa liikkua saarilla. Kaupunkien ulkopuolella sijaitseville uimapaikoille johtaa hyviä pyöräteitä. Kysy hotellistasi lähintä pyörävuokraamoa.

Lautat ja veneet

Rannikolla on kattava lauttalinjasto, ja seudulla liikennöi sekä paikallisia että kansainvälisiä yhtiöitä. Tarjolla on myös suuri valikoima järjestettyjä veneretkiä. Suosituimpia ovat "fish picnic" -retket, joita järjestetään sekä Hvarilla sijaitsevassa Jelsassa että Baška Vodassa. Myös koko päivän kestäviä retkiä järjestetään, ja niihin voi sisältyä erilaista ohjelmaa, esimerkiksi pysähdys Zlatni Ratissa. Split on saarille lähtevien veneretkien keskus. Jos haluat matkustaa suoraan saarelta toiselle, vaihtoehdot ovat usein rajalliset, ja paluumatkalle voi olla vaikeaa päästä saman päivän aikana. Suurin liikennöitsijä on Jadrolinija, joiden nettisivuilla on kattavat tiedot muun muassa aikatauluista ja hinnastosta: www.jadrolinija.hr.

Moottoripyörät ja mopot

Emme suosittele moottoripyörän tai mopon vuokraamista, koska kesäaikaan liikennettä on paljon. Ne ovat kuitenkin kroatialaisten keskuudessa tavanomaisia kulkuvälineitä. Mikäli päädyt ajamaan moottoripyörällä tai mopolla, pyydä aina kypärää! Kypärän käyttö ei ole Kroatiassa itsestäänselvyys.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tavoitat oppamme kesäkaudella vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai jos haluat saada hyviä lomavinkkejä ja neuvoja. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Kroatiaan ei vaadita pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.

Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Hotellivero Kroatiassa

Kroatian hotelleissa yöpyviltä veloitetaan turistivero, n. 10 kunaa/henkilö/yö. Tilauslennolla matkustaessasi (1-4 viikon matka) vero sisältyy matkasi hintaan, eikä sitä tarvitse maksaa erikseen. Reittilennolla matkustaessasi vero maksetaan suoraan hotellille, joko hotelliin saavuttaessa tai pois lähtiessä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Kroatian kuna (HRK). Brelassa on pankkiautomaatteja.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Suomen aika -1 tunti

Sähkö

Sama kuin Suomessa, 220 V

Kieli

Kroatia. Useimmat matkailualalla työskentelevistä puhuvat myös saksaa ja englantia.

Lisätiedot

Paljon mäkiä, tasoeroja ja rappuja lomakohteessa. Rauhallista touko-, kesä- ja syyskuussa, mutta meno vilkastuu heinä- ja elokuun korkeasesonkina ja ravintola-, baari- ja kahvilavalikoima laajenee. Teillä on paljon liikennettä heinä- ja elokuussa, kun monet saksalaiset ja italialaiset saapuvat tänne omilla autoillaan. Jos sinulla on akkukäyttöisiä laitteita mukana, poista akut ennen kotimatkaa ja kuljeta ne käsimatkatavaroissa! Herätyskellot, partakoneet jne. voit pakata matkalaukkuun Splitin lentokentällä.

Tärkeää tietoa tax-free-tuotteista

Huomioithan, että tax-free-valikoima on Kroatian lennoilla tavallista rajoitetumpi. Kroatian lakien vuoksi alkoholia ja savukkeita ei voi tilata etukäteen. Kaikki muut tax-free-kuvaston tuotteet ovat vapaasti tilattavissa.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 tuntia Helsingistä

Näin matkustat tänne

Brelaan voit lentää Tjäreborgin tilauslennolla kesäkaudella.

Brelaan voit matkustaa myös joustavasti reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Splitin kentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja turvallisesti Brelassa sijaitsevaan hotelliisi. Ajoaika Splitin lentokentältä Brelan hotelleihin kestää n. 1,5-2 tuntia (n. 66 km) sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä, kuinka monen hotellin kautta kierretään sekä ajaako kuljettaja moottoritietä vai rantareittiä pitkin. Usein lentokenttäbussi kiertää Baška Vodan kautta, jolloin ajoaika on hieman pidempi, n. 2 t 30 min. Korkeasesongin aikana matka voi kestää kauemminkin liikenneruuhkien vuoksi. Lentokenttäbussi tarkempi reitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja se päätetään paikan päällä. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne erikseen lisämaksusta. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Jos olet varannut reittilennoilla toteutettavan matkapaketin, suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.
Sää
 • tammikuu
10°5°
3
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
11°5°
4
Aurinkotuntia/pv
12°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
14°7°
6
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
18°11°
7
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
23°16°
8
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
27°19°
10
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
30°22°
11
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • elokuu
30°22°
10
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
26°19°
8
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
20°14°
6
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
15°10°
4
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
12°7°
3
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Brela
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.