Matkat – Split

Splitissä on historiaa, rantoja, hyvää ruokaa ja mainiot mahdollisuudet matkustaa itsenäisesti ympäriinsä. Lähtiessäsi Tjäreborgin matkalle voit varata yhdistelmämatkan – kaksi kohdetta samalla matkalla.
Suurin osa maailmanperintöluetteloon kuuluvan Splitin nähtävyyksistä sijaitsee kaupungin vanhoissa osissa, joissa Tjäreborgilla on paljon hotelleja. Siellä sijaitsee myös roomalaiskeisari Diocletianuksen valtava palatsi. Sitä on korjailtu ja muunneltu paljon roomalaisaikojen jälkeen, mutta se on ollut jatkuvassa käytössä. Vielä nykyäänkin vanhojen pylvässisäpihojen kahvilat ovat suosittuja kohtaamispaikkoja, ja niitä ympäröivillä holvikäytävillä on tungokseen asti käsityöläisiä, putiikkeja ja muuta nähtävää. Heti palatsin ulkopuolella oleva Rivan satamakatu on iltaisin suosittu paikka "korzolle", joka lyhyesti sanottuna tarkoittaa ystävien tapaamista espresson tai viinilasin äärellä. Myös päivällä on paljon tekemistä. Vanhankaupungin itäpuolella on hedelmä- ja vihannestori ja Vanhankaupungin sisällä Marmontova-ostoskadun lähellä kalahalli, jotka molemmat ovat mielenkiintoisia kokemuksia. Vanhassakaupungissa on myös paljon pikkukauppoja, joissa myydään käsitöitä, taidetta ja paikallisia erikoisuuksia, kuten oliiviöljyä, juustoa ja viiniä.

Syö hyvin Splitissä

Kroatialainen keittiö muistuttaa italialaista siten, että pääosassa ovat raaka-aineet. Splitin ravintoloista saat monia italialaisia tuttuja ruokia, kuten lasagnea, espressoa, prosciuttoa sekä muuta tuoretta ja maistuvaa. Päivälliseen kannattaa varata paljon aikaa. Splitissä on paljon ravintoloita, eikä sinun tarvitse kuin tehdä pieni iltakävely löytääksesi houkuttelevan ravintolan. Ravintoloita on Rivan varrella, jossa voit seurata kadun elämää, keskustassa, jonka tunnelma on eläväisempi, sekä pidemmällä kaupungin sisäosissa, jossa paikallinen tunnelma on näkyvämpää.

Kaupungilta uimaan

Monet viettävät päivän lämpimimmät hetket mieluusti rannalla, esimerkiksi Marjanin niemellä, joka sijaitsee hieman Splitin keskustasta länteen. Heti kaupungin eteläpuolella on Bacvicen soraranta sekä paviljonki, jossa on sekä kahviloita että ravintoloita. Illalla paviljonkialueesta tulee yksi kenties Splitin suosituimmista viihdekeskuksista. Voit tietenkin myös lähteä veneellä jollekin Kroatian rannikon saarista ottamaan aurinkoa ja uimaan. Venematka Hvarin kaupunkiin kestää vajaan tunnin, joten sinulla on paljon aikaa sekä uimiselle että hyvälle lounaalle ennen Splitiin palaamista.

Tjäreborgin hotellit Splitissä

Tjäreborgin valikoimassa on useita mukavia hotelleja Splitissä. Voit valita hotellin, joka sijaitsee rannalla tai niin keskeisellä paikalla, että se on osa Diocletianuksen vanhaa palatsia. Jos haluat enemmän luksusta ja hemmotella itseäsi kylpylässä, voit valita hieman Splitin ulkopuolella sijaitsevan hotellin. Valikoimassamme on tietenkin myös hotelleja, jotka sopivat pienempään matkabudjettiin.

Rannikko ja saaristo

Split on myös luonnollinen tukikohta monille retkille. Lähistöllä odottavat Kroatian rannikko ja sen monituhatvuotinen historia. Satamasta lähtee laivoja muun muassa Hvarin, Visin, Korculan ja Bracin saarelle, jotka ovat vain muutamia saarista, joilla voi vierailla. Sisämaassa ovat Salonan roomalaiset rauniot sekä Klisin linnoituskaupunki. Retkille voi lähteä omin päin myös helposti bussilla ja laivoilla.
Hyvä tietää
 • Kaupunki- ja rantaloma samassa
 • Luksushotelleja
 • Hotelleja, joissa spa
 • Rantahotelleja
 • Hyviä ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Split

Rannat
Päivän lämpimimmät hetket on mukavinta viettää rannalla, esimerkiksi Marjanin niemellä, joka sijaitsee hieman Splitin keskustasta länteen. Aivan kaupungin eteläpuolella sijaitsee Bacvicen soraranta, jonka paviljongilla on sekä kahviloita että ravintoloita. Illalla tämä paikka on kenties Splitin suosituin viihdekeskus. Pitkin Dalmatian rannikkoa on erinomaisia uimasiltoja ja -laitureita. Koska rannat koostuvat usein kallioista ja kivistä, vesi on kristallinkirkasta. Kallioisilla ja kivisillä rannoilla on hyvä käyttää uimakenkiä, joita voi ostaa paikan päältä. Splitin rannat ovat melko pieniä, mutta hieman Splitin ulkopuolella on myös isompia, upeita rantoja.

Monilla Dalmatian alueilla, erityisesti saarilla, ei juuri ole hiekkarantoja. Sen sijaan suurin osa rannoista koostuu pyöreäksi hioutuneista pikkukivistä. Uimaan mennään usein kalliolta tai uimalaitureilta, joilta veteen on helpompi mennä. Pohja voi olla melko epätasainen, ja alueella esiintyy merisiilejä. Dalmatian uimarannat ovat pääosin erittäin puhtaita ja hyvin hoidettuja. Useille mantereen rannoille on myönnetty Foundation of Environmental Education in Europe -järjestön Blue Flag -sertifikaatti, joka on merkki hyvin hoidetusta, turvallisesta ja viihtyisästä ympäristöstä. Useimmat hoidetut rannat on erotettu huolellisesti laivareiteistä, ja niillä on suihkut, pukukopit, vuokrattavia aurinkotuoleja ja joskus myös vesiurheilumahdollisuuksia.

Bacvicen ja Firulen rannat

Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki, mutta matka rannalle ja Välimeren virkistävään veteen ei ole koskaan pitkä. Riva-kadulta lähtiessäsi voit vain seurata sataman rantaviivaa rautatieaseman ohi ja kävellä sitten raiteiden suuntaista katua joitakin satoja metrejä, kunnes tulet keltaiseksi maalatulle sillalle. Kun menet siltaa pitkin junaradan yli, näet rannan oikealla. Aamuisin joudut jakamaan rannan vain aamu-uinnillaan olevien vanhempien paikallisten kanssa. Rannalla on sekä hiekkaranta että uimalaitureita ja paljon suihkuja. Lisäksi paikalla sijaitsevassa paviljongissa on kahviloita ja baareja. Rannalla ei tule ahdasta, koska se jatkuu niemen ympäri ja parin lahdenpoukaman yli Zenta Bayn satamaan saakka.

Benen ranta

Benen rannalle on hieman hankalampaa päästä, koska se sijaitsee Marjanin niemen pohjoispuolella. Rannalle voi kävellä keskustasta niemen poikki, mutta matka kestää melko kauan. Toisaalta uiminen on entistä nautinnollisempaa kävelyn jälkeen. Helpompaa on mennä bussilla numero 12, joka lähtee Trg Republikelta. Uintimahdollisuudet ovat samat kuin Bacvicen ja Firulen rannoilla, mutta ranta on pienempi, eivätkä maisemat ole yhtä hyvät alueella olevien satamien ja telakoiden vuoksi.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Split on suurkaupunki, jonka ravintolatarjonta on laaja ja monipuolinen. Keskustasta löydät kaikenlaisia ravintoloita. Satamassa on paljon kahviloita ja jäätelöbaareja sekä edullisia kalaravintoloita.

Ruokamarkkinat

Ruokamarkkinat ovat oikea paratiisi niille, jotka haluavat kokeilla jotain muuta kuin ravintoloita. Kokoa leipää, hedelmiä, juustoja ja muuta hyvää mieleiseksesi piknikiksi. Täältä voit myös ostaa syötäviä tuliaisia. Sekä lampaanjuusto että pršut-kinkku kestävät kuljetusta ja soveltuvat hyvin tuliaisiksi.

Ruokakierros palatsissa

Splitissä on paljon erilaisia ruokakierroksia, ja mielenkiintoisimmat niistä ovat palatsin alueella. Hopeaportin kautta kannattaa kurkistaa hedelmä- ja vihannesmarkkinoille ja tehdä pieni kierros myös kalamarkkinoilla. Ruokakierroksella pääset todennäköisesti maistamaan kotitekoista pastaa, kaupungin ulkopuolella olevilla kukkuloilla tuotettua viiniä ja kaupungin edustalta pyydystettyä kalaa. Jos haluat tutustua lähemmin paikallisiin viineihin, voit vierailla jossain Marmontova-kadun varrella sijaitsevassa viinimyymälässä. Usein näistä myymälöistä voi ostaa myös oliiviöljyä sekä on mahdollisuus maistella tuotteita. Myyjät jutustelevat mielellään asiakkaiden kanssa etenkin hiljaisempina aikoina ja tapana on, että kaupasta ostetaan ainakin jotain pientä osoituksena vieraanvaraisuudesta.

Ruoka ja juoma Kroatiassa

Kroatian ruokakulttuurilla on pitkä ja värikäs historia. Vihannekset, juurekset ja pavut ovat yhtä tärkeitä raaka-aineita kuin liha, kala ja äyriäiset. Useat ruokaperinteet ovat sekoittuneet vuosien varrella, ja aistittavissa on vaikutteita Italiasta, Unkarista ja Balkanilta. Italialaisvaikutteet ovat erityisen näkyviä Dalmatiassa, jossa lähes kaikissa ravintoloissa tarjoillaan pastaa, pizzaa ja valkosipulintuoksuisia äyriäisruokia.

Lounasaika on tavallisesti kello 11–15 ja päivällisaika noin kello 18 alkaen, mutta kroatialaiset itse syövät illallista mielellään myöhään, kuten italialaisetkin. Ravintolat suljetaan yleensä kello 24. Palvelumaksu on 10 prosenttia, eikä se yleensä sisälly laskuun. Juomarahan antaminen ei ole tapana, mutta jos olet erittäin tyytyväinen palveluun, voit antaa 5–10 prosenttia juomarahaa.

Dalmatian hintataso on edullinen. Cappuccino maksaa yleensä enintään 8–10 kunaa, olut 15–20 kunaa, lounaspizza 35–50 kunaa ja kolmen ruokalajin illallinen keskitasoisessa ravintolassa noin 150 kunaa. Annokset ovat suuria ja palvelu useimmiten hyvää.

Jos haluat maistaa tyypillistä dalmatialaista ruokaa, sinun kannattaa mennä aitoon konoba-ravintolaan. Parhaat niistä sijaitsevat yleensä hieman varsinaisen keskustan ulkopuolella, joten saatat joutua menemään niihin taksilla tai omalla autolla. Vastineeksi kuitenkin saat huolella laitettua, aitoa kotiruokaa ihastuttavassa kroatialaisessa ympäristössä. Paikalliset itse syövät usein juuri konoba-ravintoloissa, mikä on niille tietenkin hyvä suositus!

Mihin ravintolaan Dalmatiassa menetkin, lähes aina tarjolla on pastaa, pizzaa tai muita yksinkertaisia ruokalajeja noin 40 kunan hintaan. Siksi olemme hintoja luetellessamme ottaneet lähtökohdaksi ravintoloiden erikoisuudet. Useimmissa ravintoloissa tarjoillaan sekä liha- että kalaruokia. Koko ruokalistan nähdäkseen on yleensä mentävä sisään ravintolaan, sillä ruokalistat ovat harvoin näkyvissä kadulla. Huomaa, että perunat, ranskalaiset, riisi ja muut lisukkeet tilataan useimmiten erikseen. Ruuan kanssa syödään aina leipää, joka on kroaatiksi 'kruh'.

Lukuisat pizzeriat ovat yksinkertainen ja edullinen tapa nälän tyydyttämiseen. Ne muistuttavat paljon italialaisia pizzerioita, ja niissä tarjoillaan usein myös pastaa. Pieneen nälkään kannattaa etsiä slasticarnice, eräänlainen leipomo, ja syödä vaikkapa burek, joka on juustotäytteinen lehtitaikinaleivos, jota monet kroaatit syövät aamiaiseksi. Muita suosittuja pikaruokia ovat cevapcici (kebab), pljeskavica (häränjauhelihapihvi) ja ražnjici (grillivarras, joka tarjoillaan vihannesten kera).

Kala ja äyriäiset

Sekä kala että äyriäiset ovat Dalmatiassa hyvin laadukkaita, ja niitä on useimpien ravintoloiden ruokalistoilla erilaisina versioina. Itämaiset vaikutteet näkyvät selkeästi rakkautena grillattuihin ruokiin. Kannattaa ehdottomasti maistaa grillattua meriahventa tai langustia sitruunalohkon ja raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna.

Oliiviöljy

Oliiviöljyä on vuosisatojen ajan käytetty sekä ruuanlaitossa että vaihtoehtoisena lääkkeenä. Dalmatiassa viljellään tietenkin oliiveja, ja leudon ilmaston sekä hedelmällisen maan ansiosta syntyy oliiviöljyä, jota pidetään yhtenä maailman maukkaimmista ja hienoimmista. Öljyä voi ostaa sekä marketeista että matkamuistomyymälöistä kauniissa pullossa. Jos ajat Hvar-saaren tai rannikon teillä, matkan varrella on pieniä kojuja ja maatiloja, jotka myyvät muun muassa oliiviöljyä edulliseen hintaan.

Pršut - ilmakuivattu kinkku

Pršut-kinkku on tunnettu paitsi maustaan, myös valmistustavastaan. Kaikki tapahtuu tarkasti tietyn tavan mukaan sikojen kasvatustavasta (rakkaudella) siihen, kuinka mausteet ja yrtit hierotaan lihaan ja kuinka liha kuivatetaan boratuulessa, joka on alueella puhaltava raikas pohjoistuuli. Kokeneet gastronomit voivat tunnistaa pršutin mausta, onko sikoja ruokittu "kotiruualla" vai rehulla. Pršutia tarjoillaan usein oliiviöljyssä säilötyn lampaanjuuston kera, ja sitä on useiden ravintoloiden ruokalistoilla. Katso lisää kohdasta "Dalmatialainen plitica".

Burek

Burek on ilmava lehtitaikinaleivos, jonka täytteenä voi olla esimerkiksi lihaa, juustoa, perunaa tai omenaa. Täydellinen välipala, jota saa useimmista leipomoista.

Pljeskavica

Häränlihasta ja chilistä valmistettu jauhelihapihvi, jota myydään pikaruuan tapaan. Ruokalaji on alun perin kotoisin Bosniasta.

Cevapcici

Jauheliharullia, joita tarjoillaan punasipulin ja ajvarin kera, usein vihannesten kanssa tai pitaleivän sisällä. Myös tämä herkku on alun perin Bosniasta.

Dalmatialainen plitica

Kroatialainen seisova pöytä pienkoossa. Tämän tilatessasi saat lautasen, jolla on oliiveja, pršutia, lampaanjuustoa, usein sardelleja ja kenties hieman fetajuustoa. Leipäpala kuuluu annokseen, ja lasillinen kylmää viiniä sopii loistavasti aterian kylkeen. Erinomainen valinta, jos on mielestäsi liian kuuma lämpimän ruuan nauttimiseen.

Peka

Lihaa ja vihanneksia sisältävä paistettu ruoka, joka paistetaan padassa tai syvässä uunivuoassa avotulella. Ruokalaji voi sisältää kalaa ja äyriäisiä, mustekalaa, lammasta, vasikkaa tai kanaa. Peruna ja sipuli ovat vakioaineksia, mutta muita juureksia voidaan käyttää saatavuuden mukaan. Peka täytyy usein tilata ravintolassa ennakkoon, koska ruuan paistaminen vaatii useita tunteja.

Buzara

Buzara on ruuan valmistustapa, joka sopii useille erilaisille äyriäisille. Buzara tarkoittaa, että ruuan pääainesosa valmistetaan voimakkaassa kastikkeessa, johon tulee viiniä, tomaattia, mausteita ja yrttejä. Joskus pelkkää kastiketta tarjoillaan pastan kanssa.

Pašticada

Eräänlainen lihapata, jota jotkut kuvailevan hapanimeläksi. Maku syntyy siitä, että lihan annetaan hautua pitkään matalalla lämpötilalla muun muassa viinin ja luumujen kera.

Mixed grill

Mixed grill -lajitelmaa saa useimmista ravintoloista. Makuelämys voi ravintolasta riippuen vaihdella mukiinmenevästä taivaalliseen. Erilaisia lihoja grillataan ja tarjoillaan sipulin, avjarin (paprikatahnan) ja usein myös ranskalaisten kera.

Risotto

Muistuttaa italialaista risottoa, mutta on koostumukseltaan hieman löysempää eikä aina sisällä juustoa. Risotto on loistava ja edullinen lounasruoka, jota saa lukemattomina eri vaihtoehtoina (esim. kasvis, äyriäiset, talon erikoinen) useimmista ravintoloista.

Juomat

Uutta maata ei opi tuntemaan ainoastaan matkustamalla ympäriinsä, vaan myös tutustumalla paikallisiin juomiin. Kroatiassa juomia nautitaan tavallisesti kavanassa tai kaficissa eli kahviloissa, jotka reunustavat kaupungin katuja ja toreja. Useimmat kahvilat avataan kello 6–7 aamulla, jotta töihin menijät voivat ostaa aamukahvinsa. Tavallinen sulkemisaika on noin kello 23, kesäisin joskus myöhemminkin. Kahvilakulttuuri on hyvin näkyvää, ja hinnat ovat vain noin kolmanneksen suomalaisista. Huomaa, että kahviloissa ei yleensä tarjoilla ruokaa.
Kava – espressomainen kahvi, jota kroaatit itse tavallisesti juovat
Kava s mlijekom – kahvi maidolla
Kava sa šlagom – kahvi kermalla
Turska kava – turkkilainen kahvi, jossa on kahvinporot pohjalla
Caj – tee

Olut

Olutta eli pivoa juodaan Kroatiassa paljon. Useimmat paikalliset oluet ovat vaaleita lagereita, joista Karlovacko, Laško ja Ožujsko ovat tunnetuimmat merkit. Tomislav on tumma olut. Useita tunnettuja olutmerkkejä, kuten Tuborgia, Stellaa, Kaltenbergiä ja Carlsbergiä valmistetaan Kroatiassa lisenssillä, joten niitä on helposti saatavilla. Malo pivo eli pieni olut on yleensä 30 cl ja veliko pivo vastaa isoa tuoppia. Olut maksaa 6–20 kunaa koosta ja merkistä riippuen. Toceno pivo tarkoitta hanaolutta, jota saa yleensä 20 cl, 30 cl ja 0,5 litran kokoisena. Kaksi kroatialaista olutpohjaista juomaa ovat radla (olutta ja Spriteä) ja dizel (olutta ja Coca Colaa).

Viini ja väkevät juomat

Paikallisia väkeviä alkoholijuomia ovat slivovits (luumuviina), viljamovka (päärynälikööri), medovina (hunajaviini) ja maraschino (zadarilainen kirsikkalikööri). Rakija on paikallista viinaa, jota myydään kotitekoisena vähän kaikkialla.
Kroatian toiseksi suurimman kaupungin yöelämä on värikästä ja monipuolista, erityisesti kesäaikaan, jolloin kaupungin kadut ja aukiot täyttyvät festivaaleista ja tapahtumista. Esimerkiksi heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin kestävän Splitin vuosittaisen kesäfestivaalin ohjelmistossa on sekä kotimaista että ulkomaista musiikkia, tanssia ja teatteria. Lisäksi Trg Republikella järjestetään usein ulkoilmakonsertteja ja Rivalla satunnaisia tapahtumia.

Rivalle on keskittynyt iso osa Splitin yöelämästä: siellä on paljon kahviloita ja baareja, joihin voi istuutua katselemaan ihmisvilinää ja nauttimaan illasta. Kesällä Splitissä järjestetään myös yksi maailman suurimmista musiikkifestivaaleista, Ultra Music Festival. Heinäkuun puolivälissä järjestettävä festivaali luo koko Splitin yöelämään loistavan tunnelman, kun kaupunkiin saapuu tuhansia aikuisia ja nuoria ympäri maailmaa.
Ostokset
Splitin suurkaupungissa on laaja valikoima kauppoja ja putiikkeja. Useimmat tekevät ostoksia kaupungin vanhoissa osissa. Hopeaportin ulkopuolella on yksi Splitin nähtävyyksistä, markkinat. Sieltä voi ostaa hedelmiä, vihanneksia, juustoa, hunajaa, kinkkua tai lähes mitä tahansa muuta. Kun kuljet peristyyliä pitkin vanhaan keisarinpalatsiin, löydät useita vinoteekkejä, jotka myyvät paikallista viiniä, oliiviöljyä, hunajaa ja paljon muuta.

Ostosmahdollisuudet Splitin alueella

Kroatia ei ole mikään shoppailijan paratiisi, jos kaipaa viimeisintä muotia edulliseen hintaan. Kroatialaiset ovat kuitenkin tarkkoja pukeutumisestaan. Vaatteet, kengät ja laukut ovat yleensä italialaisia. Splitissä Marmontova-kadulla ja sen läheisyydessä on useita tunnettuja merkkiliikkeitä, kuten Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana ja Versace, mutta niiden hinnat eivät ole paljoa Suomen hintoja halvempia. Splitissä on erinomainen kirjakauppa, Algoritam, jossa on hyvä valikoima englanninkielistä kirjallisuutta sekä Kroatian matkaoppaita. Helpoiten sinne löytää kysymällä neuvoa Peristylen turisti-infosta. Splitin esikaupunkialueilla on myös useita suosittuja ostoskeskuksia. Suurin niistä on City Center One, jossa on sekä laajin valikoima että elokuvateatteri.

Dalmatialainen viini

Viiniä voi ostaa erityisistä vinoteekeistä, joissa saatat myös saada maistiaisia haluamistasi viineistä. Joissakin vinoteekeissä on omat viiniasiantuntijansa, jotka kertovat viineistä ja auttavat sinua löytämään haluamasi. Useimmissa vinoteekeissä myydään myös muita erikoisuuksia, kuten oliiviöljyä, hunajaa ja kotitekoista pastaa. Parhaat ja arvostetuimmat viinit ostetaan suoraan tuottajilta eli joltakin maaseudun viinitiloista. Splitissä hyvä kauppa syötävien ja juotavien tuliaisten ostoon sijaitsee peristyylin eli keskusaukion oikealla laidalla Rautaportista tultaessa.

Oliiviöljy

Kroatia on tunnettu oliiviöljystään. Perinteisesti paras oliiviöljy tulee Tarista, noin kymmenen kilometriä Porecista pohjoiseen, jossa sitä on valmistettu satojen vuosien ajan. Tar-oliiviöljyä voit ostaa sekä tavallisista supermarketeista että useimmista vinoteekeistä. Jos satut ajamaan Tarin ohi, voit tietysti ostaa öljyä myös sieltä. Tien varrella on usein pieniä kojuja, joista kotitekoista oliiviöljyä voi ostaa hyvään hintaan.

Rakija

Rakija muistuttaa englantilaista brandyä, mutta se tehdään yleensä rypäleistä. Rakija voidaan maustaa mausteilla tai yrteillä, ja sitä tarjoillaan usein digestiivinä. Rakijaa valmistetaan melkein kaikilla maatiloilla, ja sitä myydään useimmilla markkinoilla sekä tienvarsien kojuissa. Maku vaihtelee erinomaisesta vähemmän hyvään.

Markkinat

Markkinoita järjestetään kaikkialla Dalmatiassa. Niiltä löydät kaikkea mahdollista, kuten hedelmiä, vihanneksia, vaatteita, kenkiä, käsitöitä, kotitekoista oliiviöljyä, biskaa eli istrialaista brandyä ja hunajaa. Splitissä on isot markkinat vanhankaupungin vieressä. Sanotaan, että mitä ei löydy markkinoilta, ei löydy mistään (ainakaan Splitistä)!

Taide ja käsityöt

Yleisimmin näkyvä käsityötaiteen muoto on erilaiset kirjailutyöt, joita yleensä valmistavat ja myyvät pikkuiset mummot, jotka pystyttävät kojujaan sinne tänne. Taiteesta kiinnostuneet voivat myös vierailla palatsin entisessä kellarissa, jossa on kaikenlaisia matkamuistokojuja. Kauimmaisessa nurkassa, peristyylille johtavien portaiden luona on edullisesti myynnissä useiden paikallisten taiteilijoiden teoksia.

Tinkiminen

Markkinoilla on toisinaan tapana tinkiä, mutta muualla sitä ei tehdä. Hintalapussa ilmoitettu hinta pätee, eikä turisteja juuri yritetä huijata.

Kravatit

Tiesitkö, että kravatti on peräisin Kroatiasta? Alun perin kroatialaiset ratsumiehet pitivät kaulassaan huivia erottuakseen eri värien avulla muista sotilaista. Ranskalaiset kopioivat tyylin jo 1600-luvulla, ja huivin sitomistavan sanottiin olevan "à la cravat" eli kroatialaiseen tyyliin. Kravatti onkin hyvä matkamuisto. Aitouden varmistamiseksi kannattaa tarkistaa, että siinä lukee Made in Croatia.
Liikunta ja treeni
Splitissä on paljon tekemistä urheilusta kiinnostuneille: erilaisia vesiurheilulajeja, sukellusta ja vaellusta. Kysy lisätietoa ja vinkkejä paikallisesta matkailuinfosta tai hotellistasi.

Sukellus

Koe merenalainen maailma! Jacques Cousteau on julistanut Adrianmeren maailman puhtaimmaksi mereksi. Täällä saat upeita sukelluselämyksiä miellyttävässä lämpötilassa. Jos sinulla on jo sukelluskortti, rannikolla on esimerkiksi muutamia hylkyjä. Jos et ole koskaan harrastanut laitesukellusta, useimmissa sukelluskeskuksissa on mahdollista osallistua ohjatulle koesukellukselle, jotta voit päättää, sopiiko laji sinulle. Monet sukelluskeskukset myös tarjoavat eritasoisia sukelluskursseja. Lisätietoa sukeltamisesta Dalmatiassa saat osoitteesta www.diving.hr.

Vaeltaminen

Vaeltaminen on yksi parhaista tavoista kokea Dalmatian upea luonto ja sen korkeat vuoret, syvät laaksot, vanhat kylät, tuoksuvat oliivilehdot sekä solisevat purot. Sekä mantereella että saarilla on useita eri vaikeusasteen vaellusreittejä, joille voit lähteä joko itsenäisesti tai ammattioppaan kanssa.

Golfia Splitissä

Jos haluat pelata kierroksen golfia lomallasi, voit suunnata Golf Club Split 1700 -klubille, joka sijaitsee noin 5 kilometrin päässä Splitistä.

Katso lisätiedot golfaikojen varaamisesta Greenfee365-yhteistyökumppanimmesivuilta.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki, jossa on paljon nähtävää. Se on erinomainen matkakohde hyvästä ruuasta, historiasta, kulttuurista ja löytöretkistä kiinnostuneille. Pelkästään Splitin kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin saa kulumaan paljon aikaa. Vanhaan palatsiin tutustuminen vaatii jo pari päivää, ja lisäksi kaupungissa on paljon muutakin, kuten markkinoita, ravintoloita, Rivan yöelämä ja eloisa satama, jossa laivat tulevat ja menevät.

Vaikka Split on suurkaupunki, iso osa nähtävyyksistä on keskittynyt Diocletianuksen palatsin ja Trg Republiken väliselle alueelle, koska siellä ovat kaupungin vanhimmat osat ja alkuperäinen keskusta. Lännestä itään mentäessä ensin tulee vastaan Trg Republike, eräänlainen toriaukio, jota reunustaa kolmelta puolelta kaunis Prokurative-rakennus. Täällä järjestetään usein kesällä konsertteja ja muita tapahtumia. Prokurativen vieressä kulkee Marmontova-kävelykatu, jonka varrella sijaitsevat useimmat muotiliikkeet. Täällä järjestetään myös kalamarkkinat, joille kannattaa tulla aikaisin aamupäivällä, kun kaupankäynti on täydessä vauhdissa.

Kun jatkat itään päin, saavut kaupungin vanhimpiin osiin. Ne on rakennettu pääasiassa venetsialaisten vallan aikana, ja ne ovat suurimmaksi osaksi säilyttäneet keskiaikaisen tunnelmansa. Täällä on paljon viihtyisiä pieniä aukioita ja baareja, joissa voit istuutua aurinkovarjon suojaan, mikäli auringonpaiste käy liian kovaksi. Sen jälkeen tulet Narodni Trg -aukiolle, joka on suhteellisen suuri ja muodosti kaupungin keskustan 1300-luvulla. Sieltä pääsee suoraan vanhaan Diocletianuksen palatsiin. Vuosisatojen varrella tehtyjen korjausten ja uudelleenrakentamisten takia palatsimainen tunnelma on pitkälti kadonnut, mutta siitä voi saada jonkinlaisen käsityksen, kun menee sisään Rautaportin jäänteiden kohdalta. Siitä kannattaa jatkaa suoraan palatsin keskelle peristyylin luokse, jossa on avulias turisti-info sekä ilmaisia karttoja palatsin alueesta ja nähtävyyksistä. Sitten voitkin kulkea ympäriinsä omatoimisesti. Palatsissa liikkuessa voi tuntea olevansa suuressa labyrintissa, ja sellainen palatsi onkin. Sieltä löytää kuitenkin aina ulos.

Kun jatkat suoraan turisti-infon ohitse, tulet Hopeaportille, jonka ulkopuolella on myös yksi Splitin nähtävyyksistä, markkinat. Sieltä voi ostaa hedelmiä, vihanneksia, juustoa, hunajaa, kinkkua tai lähes mitä tahansa muuta; voit ostaa vaikkapa persikoita ja istuutua katsomaan kaupankäynnin vilinää. Koko matkalla Trg Republikelta markkinoille, kaupungin ja rannan välissä kulkee Riva, Splitin olohuone ja viihdekeskus. Siellä ihmiset tapaavat ystäviään ja nauttivat lasillisen tai espresson satama- ja merinäköala levittäytyessä toisella puolella.

Brac

Bracin saaren etelärannalla sijaitsee Kroatian tunnetuin ranta Zlatni Rat (kultainen sarvi). Saaren valkoista kivilajia on viety maailman eri kolkkiin, ja sitä on käytetty esimerkiksi Valkoisessa talossa ja Tukholman linnassa. Brac on Dalmatian saarista korkein, ja sen rinteillä viljellään niin viiniä, oliiveja kuin hedelmiäkin. Saarelta tulee myös hienoa hunajaa ja viikunoita.

Hvar

Hvar on yksi Kroatian suurimmista saarista, jolla on eniten nähtävyyksiä sekä pisin historia turistikohteena. Kun lautta lähestyy Hvarin satamaa, on helppo ymmärtää, miksi saari on niin suosittu. Kaupunkikuvaa hallitsevat lämpimän luonnollisen väriset rakennukset, ja sitä elävöittää vehreä kasvillisuus. Satamassa vallitsee rauhallinen mutta eloisa tunnelma, ja kauempana on Stjepana-aukio, jolla on kahviloita sekä kiinnostavia kujia, jotka katoavat kaupungin vanhempiin osiin.

Vis ja Bisevo

Kauempana on lisää saaria, kuten Vis, joka sijaitsee hieman ulompana merellä noin kahden tunnin matkan päässä Splitistä. Vuoteen 1989 asti turistit eivät saaneet nousta saarella maihin, koska se oli sotilasaluetta. Lauttareitti menee Visin kaupunkiin, josta lähtee busseja Komizan kalastajakylään. Siellä voi rentoutua ja nauttia koskemattomasta luonnosta sekä ihailla valkoisia kivitaloja, keskiaikaisia kirkkoja, kapeita kujia ja piilossa olevia poukamia, joiden vesi on kristallinkirkasta. Komizasta voi lähteä veneretkelle viiden merimailin päässä sijaitsevalle pienelle Bisevon saarelle. Bisevo on tunnettu Modra-luolastaan, jonne pääsee pienellä veneellä. Luolassa hehkuu taianomainen sininen valo, jonka vedestä heijastuva auringonvalo saa aikaan.

Korcula

Vehreällä Korculan saarella on pinjapuita ja kumpuilevia viiniviljelmien peittämiä rinteitä. Marco Polon väitetään syntyneen saarella, ja siellä voikin vierailla löytöretkeilijästä kertovassa museossa, joka sijaitsee keskellä Korculan kaupunkia kirkon vieressä. Korculan keskiaikaisen kaupungin kadut on rakennettu kiinnostavalla tavalla kalanruodon muotoon, jossa pääkatu on selkäranka ja sivukadut siitä lähteviä ruotoja. Korculaan pääsee laivalla myös Peljasavin niemeltä, Dubrovnikista tai Makarskasta. Toisin kuin muilla saarilla, Korculalla on useita hiekkarantoja.
Kulkuyhteydet
Hyvät bussiyhteydet, taksi ja veneitä Splitin ulkopuolisille saarille, esim. Bracille, Hvarille, Soltalle ja Visille.

Bussit

Dalmatian bussiverkosto toimii yleensä sekä luotettavasti että täsmällisesti, vaikkakin saarilla voidaan olla hieman epätäsmällisempiä. Suuriin kaupunkeihin kuten Zagrebiin ja Dubrovnikiin sekä joihinkin turistipaikkoihin (kuten Makarskaan) pääsee helposti bussilla. Jos kuitenkin haluat illalla esimerkiksi johonkin kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan konoba-ravintolaan, on mentävä taksilla tai omalla autolla. Tämä koskee myös monia pikkukyliä sisämaassa.

Taksi

Taksi on aina helppo tilata hotellista tai ravintolasta kaupunkien välisiä matkoja varten. Taksinkuljettajat ovat kokemuksemme mukaan rehellisiä, mukavia ja kohteliaita. Tinkiminen tai "erikoishinnat" eivät kuulu tapoihin. Yleisesti ottaen kuljettajien taksamittareihin voi luottaa.

Polkupyörä

Pyöräily on kätevä ja mukava tapa liikkua saarilla. Kaupunkien ulkopuolella sijaitseville uimapaikoille johtaa hyviä pyöräteitä. Kysy hotellistasi lähintä pyörävuokraamoa.

Lautat ja veneet

Rannikolla on kattava lauttalinjasto, ja seudulla liikennöi sekä paikallisia että kansainvälisiä yhtiöitä. Tarjolla on myös suuri valikoima järjestettyjä veneretkiä. Suosituimpia ovat "fish picnic" -retket, joita järjestetään sekä Hvarilla sijaitsevassa Jelsassa että Baška Vodassa. Myös koko päivän kestäviä retkiä järjestetään, ja niihin voi sisältyä erilaista ohjelmaa, esimerkiksi pysähdys Zlatni Ratissa. Split on saarille lähtevien veneretkien keskus. Jos haluat matkustaa suoraan saarelta toiselle, vaihtoehdot ovat usein rajalliset, ja paluumatkalle voi olla vaikeaa päästä saman päivän aikana. Suurin liikennöitsijä on Jadrolinija, joiden nettisivuilla on kattavat tiedot muun muassa aikatauluista ja hinnastosta: www.jadrolinija.hr.

Moottoripyörät ja mopot

Emme suosittele moottoripyörän tai mopon vuokraamista, koska kesäaikaan liikennettä on paljon. Ne ovat kuitenkin kroatialaisten keskuudessa tavanomaisia kulkuvälineitä. Mikäli päädyt ajamaan moottoripyörällä tai mopolla, pyydä aina kypärää! Kypärän käyttö ei ole Kroatiassa itsestäänselvyys.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tavoitat oppaamme kesäkaudella, touko-syyskuussa, vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai jos haluat saada hyviä lomavinkkejä ja neuvoja. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat oppaat myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Kroatiaan ei vaadita pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.

Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Hotellivero Kroatiassa

Kroatian hotelleissa yöpyviltä veloitetaan turistivero, 7 kunaa/henkilö/yö. Tilauslennolla matkustaessasi (1-4 viikon matka) vero sisältyy matkasi hintaan, eikä sitä tarvitse maksaa erikseen. Reittilennolla matkustaessasi vero maksetaan suoraan hotellille, joko hotelliin saavuttaessa tai pois lähtiessä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Kroatian Kuna (HRK). Splitin keskustassa on useita pankkiautomaatteja.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Suomen aika -1 tunti

Sähkö

Sama kuin Suomessa, 220 V

Kieli

Kroatia. Useimmat matkailualalla työskentelevistä puhuvat myös saksaa ja englantia.

Muuta

Alueella on paljon mäkiä ja tasoeroja sekä rappuja. Splitissä on rauhallisempaa touko-, kesä- ja syyskuussa. Keskikesällä heinä- ja elokuussa on vilkkaampaa ja useampi ravintola, baari ja kahvila avaa tuolloin ovensa. Heinä-elokuussa teillä on ruuhkaa, sillä monet saksalaiset ja italialaiset saapuvat tänne lomailemaan omilla autoillaan. Mikäli sinulla on patterikäyttöisiä sähkölaitteita mukanasi Kroatian matkalla, tulee kotimatkaa varten patterit ottaa pois laitteista ja pakata patterit käsimatkatavaroihin. Herätyskello, radio, partakone yms. voidaan pakata koneen ruumaan meneviin matkatavaroihin.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Tärkeää tietoa tax-free-tuotteista

Huomioithan, että tax-free-valikoima on Kroatian lennoilla tavallista rajoitetumpi. Kroatian lakien vuoksi alkoholia ja savukkeita ei voi tilata etukäteen. Kaikki muut tax-free-kuvaston tuotteet ovat vapaasti tilattavissa.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 tuntia Helsingistä

Näin matkustat tänne

Splitiin voit lentää Tjäreborgin tilauslennolla kesäkaudella.

Splitiin voit matkustaa myös joustavasti reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Splitin kentälle.
Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne erikseen lisämaksusta. Halutessasi voit myös vuokrata auton.

Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja turvallisesti Splitissä sijaitsevaan hotelliisi. Ajoaika Splitin lentokentältä hotelliisi kestää n. 45 minuuttia (n. 25 km) sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monen hotellin kautta kierretään. Korkeasesongin aikana matka voi kestää vielä kauemmin liikenneruuhkien vuoksi. Lentokenttäbussin ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja se päätetään paikan päällä. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Jos olet varannut reittilennoilla toteutettavan matkapaketin, suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.
Sää
 • tammikuu
10°5°
3
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
11°5°
4
Aurinkotuntia/pv
12°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
14°7°
6
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
18°11°
7
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
23°16°
8
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
27°19°
10
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
30°22°
11
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • elokuu
30°22°
10
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
26°19°
8
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
20°14°
6
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
15°10°
4
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
12°7°
3
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Split
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.