Matkat – Porec

Porecissa sinua odottavat keskiaikainen keskusta, kristallinkirkkaat vedet, edullinen hintataso ja hyvät hotellit. Lentoaika Helsingistä on alle kolme tuntia. Tjäreborgin joustavilla reittilennoilla matkustaessasi päätät itse matkasi ajankohdan ja pituuden.
Porec on Istrian alueen suurin ja kehittynein lomakohde. Kaupungin keskiaikainen keskusta on todella kaunis, kuin suoraan maisemakortista. Täällä on eri aikakausilta olevia taloja, mukulakivikujia ja kirkkoja. Monet lomailijat tulevat Poreciin autolla Saksasta, Ranskasta ja erityisesti Italiasta. Italian vaikutus näkyy muutenkin Porecissa selvästi niin ruokakulttuurissa kuin kielessä. Paras tapa tutustua kaupunkiin on lähteä kiertelemään kävellen ympäriinsä, ja voit myös tehdä kävelyretkiä tai pyöräillä pitkillä ja kauniilla rantapromenadeilla. Uimalaitureita on monessa kohtaa. Kesäisin täällä liikennöi minijuna, jonka kyydissä pääset keskustaan ja takaisin.

Rantaelämää Porecissa

Porecissa sinun ei tarvitse ravistella hiekkaa uimavarusteistasi, sillä täällä kristallinkirkkaisiin vesiin lähdetään uimaan laiturilta tai kallioilta. Uimalaitureita on eri puolilla vanhaakaupunkia. Upeita uimapaikkoja on Sveti Nikolan saarella, jonne voit lähteä veneellä, sekä sataman eteläpuolella olevilla kallioilla.

Uutta ja vanhaa

Porecissa vanha sekoittuu uuteen ja moderniin, minkä voit huomata erityisesti asuessasi Plava Lagunassa (sininen laguuni) tai Zelena Lagunassa (vihreä laguuni) ja tehdessäsi päiväretkiä keskustaan. Useat hotellit sijaitsevat Porecin eteläpuolella olevilla laguuneilla, joissa lomailijat on huomioitu kaikin tavoin – täällä on hyvin hoidettuja uimalaitureita, leikkipaikkoja, kasino sekä kaikenlaisia aktiviteetteja. Porecin keskustassa taas on vanhoja rakennuksia, viehättäviä keskiaikaisia kujia ja kivipäällysteisiä katuja. Kaupungin juuret ulottuvat vuoteen 200 eKr., mutta keskustan roomalainen kaupunkikaava on peräisin 500-luvulta, jolloin sitä alettiin rakentaa Eufrasiuksen basilica -kirkkokompleksin ympärille. Kaupunginmuuri rakennettiin 1500-luvulla suojaksi turkkilaisilta. Viime vuosikymmenien aikana Porecista on tullut suosittu lomakohde, mistä merkkinä on vanhankaupungin lukuisat matkamuistokaupat ja rantakojut, joissa myydään tyypillisiä turistituotteita. Myös ravintoloita, kahviloita ja hotelleja on paljon enemmän kuin yleensä vastaavan kokoisessa kaupungissa.

Nähtävyydet Porecissa

Porecin vanhakaupunki lukuisine ahtaine kujineen voi tuntua todelliselta labyrintilta, mutta kun opit tuntemaan pääkadut, suunnistaminen on helppoa. Kaupungin elämä on oikeastaan keskittynyt kahden kadun ympärille. Toinen kaduista on lähes piikkisuora Decumanus, joka kulkee vanhankaupungin läpi Slobode-torilta Marafor-torille. Toinen katu, Eufrazijeva, kulkee samansuuntaisesti Decumanus-kadun kanssa ja johtaa Eufrasiuksen basilikalle. Turistit saapuivat tänne jo 1800-luvun lopussa, ja kaupungin suosio matkailijoiden keskuudessa kasvaa jatkuvasti. Porecissa on todella paljon nähtävää. Vanhassakaupungissa on 500-luvulla rakennettu Eufrasiuksen basilika, joka on muisto roomalaisten ajasta sekä varhaiskristillisestä ajasta. Täällä on kauniita mosaiikkeja ja mahtavia koristeita. Kirkon tornista voit ihailla upeita näkymiä merelle yli Porecin tiilikattoisten talojen. Porecissa on myös useita taidemuseoita, ja useita rakennuksia lähes 350 vuotta kestäneelta Venetsian vallan ajalta.

Tutustu Porecin ympäristöön

Jos haluat lähteä tutustumaan lähemmin Istrian alueeseen ja Italiaan, niin Adrian rannikolla sijaitseva Porec on erinomainen lähtöpiste. Täällä vanha kaupunkikulttuuri yhdistyy mielenkiintoisella tavalla saaristomaisemaan, joten näillä seuduilla vietät varmasti monipuolisen ja mielenkiintoisen loman. Sinulla on myös ainutlaatuinen tilaisuus lähteä kokemaan maailman kuuluisimpiin kaupunkeihin kuuluva Venetsia, jonne kulkee Porecista nopeita laivoja päivittäin. Jos haluat liikkua omin päin ja omassa tahdissa, suosittelemme vuokraamaan auton.
Hyvä tietää
 • Vapaasti valittava matkan pituus
 • Kristallinkirkkaat uimavedet
 • Mielenkiintoinen historia
 • Paljon ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Porec

Rannat
Porecissa uimaan lähdetään kallioilta ja uimalaitureilta. Aurinkotuoleja on mahdollista vuokrata. Jos haluat lähteä läheltä uimaan, sataman päädyssä olevat uimalaiturit ovat mainio vaihtoehto. Täällä on useita leikkipaikkoja sekä polkuveneitä, vesiliukumäki, pingispöytä, lentopalloverkko, lounaspaikkoja ja paljon muuta. Lähimpään uimapoukamaan on vain muutaman minuutin kävelymatka. Kauempana oleviin uimapaikkoihin pääset minijunalla, joka lähtee lähimmän uimapaikan luota.

Uimapaikat Porecin lähellä

Parhaimmat uimapaikat lähellä keskustaa ovat Plava Laguna ja Zelena Laguna, joiden lähellä myös useimmat hotellit sijaitsevat. Pääset tänne myös kätevästi minijunalla, joita kulkee noin 40 minuutin välein. Mainioita uimapaikkoja on myös Porecin sataman edustalla olevilla saarilla, joille voit lähteä veneellä. Veneitä kulkee noin puolen tunnin välein. Uimakenkiä kannattaa käyttää, sillä merisiilejä ja teräviä kiviä saattaa esiintyä. Uimakenkiä voi ostaa Porecista. Porecin niemellä, vanhankaupungin takana on myös hyviä uimalaitureita. Löydät näille uimapaikoille seuraamalla rantaa kulkevaa kävelytietä meren jäädessä vasemmalle puolellesi.

Zelena Laguna

"Vihreä laguuni" on suosittu uimapaikka Porecin eteläpuolella. Useimmilla isoilla hotelleilla on tarjolla vesiurheilulajeja, ja voit esimerkiksi kokeilla vesihiihtoa. Täällä on myös viihtyisiä ulkoilmaravintoloita meren äärellä. Zelena Lagunaan pääset kätevimmin minijunalla Porecin satamasta. Voit myös ottaa bussiasemalta bussin tai Porecin satamasta veneen (kesäkuukausina).

Plava Laguna

"Sininen laguuni" sijaitsee Porecin ja Zelena Lagunan välissä. Kuten myös Zelena Lagunalla, myös täällä on mahdollisuus harrastaa eri vesiurheilulaljeja, ja useimpien isojen hotellien yhteydessä on ulkoilmaravintoloita. Plava Lagunaan pääset kätevästi minijunalla, bussilla tai veneellä.

Sveti Nikola

Sveti Nikola on pieni saari, joka sijaitsee Porecin sataman edustalla. Tänne rakennettiin vuonna 1886 linna suojaamaan Porecin satamaa. Nykyään linna toimii hotellina, ja sen alapuolella oleva ranta on Porecin parhaita uimapaikkoja. Sveti Nikolalle pääset veneellä Porecin satamasta.

Pical ja Materada

Porecin toiselta puolelta löydät myös useita uimapaikkoja. Pical sijaitsee noin 10 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta, ja Picalista vielä eteenpäin on Materadan ranta. Hotel Laguna Park -hotellin alapuolella on erillinen uima-allas pienille lapsiile sekä vesiliukumäki hieman isommille. Löydät tänne kävelemällä rantaa pitkin meren ollessa vasemmalla puolellasi. Voit myös ajaa minijunan kyydissä Pinia Hotel by Valamariin ja jatkaa sieltä kävellen Materadaan.

Löydä oma uimapoukamasi

Jos jatkat rannikkoa pitkin Materadasta eteenpäin, voit hyvällä tuurilla löytää pienen uimapoukaman, jossa saat olla täysin omassa rauhassasi. Tänne paikalliset tulevat mielellään uimaan, grillaamaan ja viettämään aikaa perheensä kanssa. Näissä poukamissa ei ole suihkuja, leikkipaikkoja tai ravintoloita, ja uiminen tapahtuu omalla vastuulla.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Vanhakaupunki ja Porecin satama on täynnä ravintoloita, kahviloita ja baareja. Tarjolla on pääasiassa pastaa, pizzaa sekä grillattuja liha- ja kalaruokia, mutta myös paikallisia istrialaisia herkkuja.

Ruokakierrokset Porecissa

Porecissa on monenlaisia ruokakierroksia, joista osa suuntautuu kaupungin ulkopuolelle, osa taas kaupungin kaduille. Ruokakierrokset ovat mainio tapa tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin ja saat myös vinkkejä kaupungin ruokapaikoista, joihin voit suunnata myöhemmin omin päin.

Ruoka ja juoma Pulan niemimaalla

Kroatian pitkät ja tärkeät ruokaperinteet pohjautuvat meren ja sisämaan antimiin. Vihannekset, juurekset ja pavut, mutta myös paljon lihaa, kalaa ja äyriäisiä. Monet perinteet ovat vuosien varrella sekoittuneet ja monissa ruuissa on havaittavissa italialaisen, itävaltalaisen unkarilaisen keittiön vaikutteita. Istriassa huomaa helposti italialaisen ruokakulttuurin vaikutuksen, sillä lähes kaikkien ravintoloiden ruokalistalla on pastaa, pizzaa ja valkosipulilta tuoksuvia äyriäisiä. Jos haluat maistella tyypillistä istrialaista ruokaa, niin silloin kannattaa suunnistaa aitoon "konobaan" (taverna). Parhaimmat konobat sijaitsevat useimmiten hieman keskustan ulkopuolella, joten liikkeelle kannattaa lähteä taksilla tai omalla autolla. Vastineeksi pääset nauttimaan aidosta kotiruuasta, joka on valmistettu huolellisesti ihanassa kroatialaisessa ympäristössä. Yleensä paikalliset käyvät syömässä konobissa, ja se onkin yleensä merkki hyvästä ruuasta.

Tryffeli

Tryffeliä kutsutaan usein Istrian kullaksi, eikä ihme, sillä sen kilohinta on parin tuhannen euron luokkaa. Tätä ulkoisesti perunaa muistuttavaa sientä pidetään todellisena kulinaristien nautintona ympäri maailmaa. Istriassa on sekä mustia, harmaita että valkoisia tryffeleitä, ja erityisen hyviä tryffelipaikkoja on Mirnajoen ympäristössä, lähellä Motovunin kylää. Tryffelin kerääjillä on apunaan tryffelikoiria, jotka auttavat näiden herkullisten kultakimpaleiden etsimisessä. Valkoinen tryffeli on näistä suosituin, mutta mustaa ja harmaata tryffeliä käytetään myös paljon istrialaisessa keittiössä. Tryffeliä näkee usein erilaisissa pastaruuissa (Fuzi) ja munakkaissa sekä raastettuna grillatun lihan päällä.

Oliiviöljy

Oliiviöljyä on käytetty vuosisatojen ajan sekä ruuanlaitossa että luonnonlääkkeenä. Istriassa oliiveja viljellään lähes kaikkialla, ja leudon ilmaston ja rehevän maaperän ansiosta täällä kasvaa erityislaatuisia oliiveja, joista saadaan monien mukaan kaikkein maukkainta ja hienointa oliiviölyjä. Paras ja tunnetuin oliiviöljy tulee Tarin ja Porecin alueelta. Oliiviöljyä voi ostaa supermarketeista (Konzum ja Diskont) sekä matkamuistomyymälöistä, joissa oliiviöljy myydään yleensä erityisen kauniissa pulloissa. Myös Porecin ja Rovinjin välisien teiden varsilla on pieniä kojuja, joissa oliiviöljyä myydään edulliseen hintaan.

Prsut - ilmakuivattu istrialainen kinkku

Prsut-kinkku on tunnettu maustaan sekä erityisesti valmistustavastaan. Onnellisten possujen liha on maustettu yrteillä ja muilla mausteilla, jonka jälkeen sitä kuivatetaan huolella raikkaassa pohjoisessa Bora-tuulessa. Kokeneet gastronomit tunnistavat selvän makueron kinkuissa, jotka on valmistettu kotiruualla ja teollisesti kasvatettujen possujen lihasta. Prsut-kinkkua tarjoillaan yleensä lampaanjuuston ja oliivien kera, ja sitä on tarjolla useimpien parempien ravintoloiden ruokalistoilla.

Istrialainen keitto

Perinteinen punaviinistä valmistettu keitto. Kuumennetun Teran-punaviinin joukkoon sekoitetaan sokeria, oliiviöljyä ja pippuria. Keitto tarjoillaan lämpimänä bukaleta-saviastioista, ja sen kanssa syödään paahdettua leipää. Keittoa on yleensä tarjolla perinteisissä konobas-ravintoloissa.

Perinteinen kroatialainen ruoka

Prsut – ilmakuivattu kinkkua, joka muistuttaa italialaista prosciutto-kinkkua.
Fuzi – kotitekoista pastaa, joka tarjoillaan yleensä lihakastikkeen kanssa. Muistuttaa gulassia.
Burek – filotaikinaan tehty piirakka, jonka täytteenä voi olla esimerkiksi lihaa, juustoa, perunaa tai omenaa. Täydellinen välipala!
Pljeskavica – häränlihasta valmistettu jauhelihapihvi, joka on maustettu chilillä.
Goveda Juha – kevyt häränlihasta valmistettu keitto
Punjena paprika – riisillä, jauhelihalla ja sipulilla täytetty paprika
Sarma - kaalikääryleitä
Cevapcici – jauheliharullia, jotka tarjoillaan vihannesten kanssa tai pitaleivässä
Ombolo – valkosipulissa ja viinissä marinoitua sianlihaa, joka grillataan usein erilaisten paikallisten makkaroiden kanssa. Tarjoillaan yleensä hapankaalin kanssa.

Juomat

Paikalliset juomat ovat mainio tapa tutustua uuteen maahan ja kulttuuriin. Kroatiassa juomia nautitaan kahviloissa (kavana) ja kahvibaareissa (kafic), joita on helppo löytää kaupunkien kaduilta ja toreilta. Useimmat kahvilat avaavat ovensa jo klo 06.00-07.00, jotta aikaisin liikkeellä olevat saavat aamukahvinsa. Yleensä kahvilat sulkeutuvat klo 23 aikaan, mutta kesäaikaan osa kahviloista on auki pidempään. Kahvilakultttuuri on Kroatiassa vahva, ja hinnat ovat usein kohtuullisia. Kannattaa huomata, että näistä kahviloista ei yleensä saa ruokaa.
Tyypillisiä kroatialaisia juomia:
Pivo – olut, istrialainen paikallinen olut on Favorit
Biska - rypälekonjakko
Slivovica - luumiviina
Rakija – paikallinen hedelmistä valmistettu viina
Grappa - rypäleviina
Malvazija – valkoviini
Muscat - jälkiruokaviini
Teran - punaviini
Bambus – punaviiniä, johon on sekoitettu Coca colaa
Radla – olutta, johon on sekoitettu Spritea/7upia
Gemist – punaviiniä, johon on sekoitettu kivennäisvettä
Diesel – Olutta, johon on sekoitettu Coca colaa
Turska kava – turkkilaista kahvia, jossa kahvinpurut ovat kupin pohjalla
Kava – espressoa, joka on kroatialaisten oma suosikkijuoma
Kava s mlijekom - maitokahvi
Kava sa šlagom – kermakahvi
Caj - tee

Istria ja viini

Istria on jo ammoisista ajoista tuottanut omaa viiniänsä. Rypäleiden uskotaan tulleen tänne alun perin Kreikasta, ja jo roomalaisten aikakaudella täällä tuotettiin erittäin hyvää viiniä.

Istrian tyypillisin ja tärkein rypäle on malvuzija. Se on eniten viljelty valkoinen rypäle ja hallitsee lähes kahta kolmasosaa kaikista alueen viinitarhoista. Rypäle kasvaa ainoastaan Istriassa eikä sitä ole löydetty mistään muualta maailmasta.

Toinen suosittu laatuviini on valmistettu terranista, epätavallisesta rypäleestä, joka antaa viinille puna-violetin värin. Terranviinia käytetään mm. erikoisen istrialaisen keiton valmistuksessa. Keitto on vanha perinneruoka ja sitä tarjoillaan leivän kanssa.

Jälkiruokaviininä tarjoillaan tavallisesti muskottiviiniä, joka myös on peräisin alueen viinitarhoista.

Olut

Olut, pivo, on suosittua Kroatiassa ja useimmat kotimaiset olutlaadut ovat vaaleaa lageria. Karlovacko, Laško ja Ožujsko ovat kolme tunnettua merkkiä, joita kannattaa maistaa loman aikana. Tomislav on kroatialaista tummaa olutta. Useita tunnettuja olutmerkkejä, kuten Tuborg, Stella, Kaltenberg ja Carlsberg, valmistetaan Kroatiassa lisenssillä ja niitä on myös helposti saatavilla. Malo pivo (pieni olut) on useimmiten 30 cl ja veliko pivo on kroatialainen vastine kotimaan tuopille.
Porecin yöelämä koostuu useista kahviloista, ulkoilmaravintoloista ja baareista sekä muutamasta diskosta. Diskot aukeavat harvoin ennen klo 22, ja yleensä paikat täyttyvät vasta puolenyön aikaan. Toisin sanoen parempi myöhään kuin liian aikaisin, ellet halua koko tanssilattiaa itsellesi. Osassa hotellista voi tanssia elävän musiikin tahtiin lähes jokaisena iltana viikossa. Mukavimmat ja tunnelmallisimmat baarit löydät Vanhastakaupungista. Kannattaa kokeilla esimerkiksi Trg Marafor -aukiolla olevaa neljää kahvilaa/baaria, joiden isoilla terasseilla istrialaiset itse viihtyvät – täällä soi miellyttävä musiikki. Trg Maraforin aukion paikat ovat avoinna aamuun asti tai niin kauan kuin ihmisiä riittää.
Ostokset
Jos haluat lähteä shoppailemaan lomasi aikana, kannattaa suunnata Porecin vanhaankaupunkiin, jossa on suurin osa kaupoista.

Supermarketit

Istriassa on kaksi suurta ketjua, Konzum ja Diskont. Porecissa voit kävellä Konzumiin. Porecin keskustassa on useita pienempiä Konzum-kauppoja, mutta suuremmat ja edullisemmat ovat kaupungin ulkopuolella.

Istrialaiset viinit

Paikallisia viinejä voi ostaa Vinoteka-viinikaupoista, joissa viinejä voi myös maistella. Useissa viinikaupoissa on myös oma viiniasiantuntija, joka kertoo viineistä ja auttaa viinien valinnassa, ja kaupoista voi ostaa usein muitakin istrialaisia erikoisuuksia, kuten oliiviöljyä, hunajaa, kotitekoista pastaa jne. Parhaat paikalliset viinit löydät kuitenkin suoraan sisämaan viinitiloilta.

Kazunit

Kazunit ovat pieniä kivitaloja, joita talonpojat ennen vanhaan käyttivät tuulen- ja sateensuojana pelloilla, kun oli aika korjata satoa. Erikokokoisia kazunien pienoismalleja myydään matkamuistokaupoissa, ja ne ovat suosittuja tuliaisia Istriasta.

Tinkiminen

Tinkiminen kuuluu tapoihin markkinoilla, mutta ei muualla. Hintalappujen hinnoista ei neuvotella, eikä turisteja juurikaan huijata.
Liikunta ja treeni
Urheilusta kiinnostuneelle Istrialla on paljon tarjottavaa. Täällä voit harrastaa esimerkiksi kaikenlaisia vesiurheilulajeja, lentopalloa, vaeltamista, pyöräilyä tai sukellusta. Lisätietoja saat turisti-infosta tai hotellistasi.

Vaeltaminen

Vaeltaminen on mainio tapa lähteä kokemaan Istrian alueen mahtava luonto - korkeita vuoria, syviä laaksoja, vanhoja kyliä, tuoksuvia oliiviviljelmiä ja solisevia puroja.

Istriassa on useita suosittuja vaellusreittejä, jotka ovat vaikeusasteeltaan erilaisia. Vaeltamaan voit lähteä omin päin tai kokeneen oppaan johdolla. Vaelluskarttoja ostaa lehtikioskeista.

Sukeltaminen

Lähde kokemaan upea vedenalainen maailma! Jacques Cousteau julisti Adriameren maailman puhtaimmaksi mereksi, ja täällä on erinomaiset upeat sukellusolosuhteet miellyttävän lämpöisissä vesissä. Kokeneille sukeltajille täällä on useita tunnettuja laivanhylkyjä, joista suosituin on Rovinjin lähellä sijaitseva matkustaja-alus Baron Gautsch, joka upposi miinan iskusta vuonna 1914.

Jos et ole sukeltanut koskaan aikaisemmin, useissa sukelluskeskuksissa on mahdollista lähteä testisukellukselle ohjaajan kanssa, jolloin saat mahdollisuuden kokeilla olisiko tämä laji sinua varten. Sukelluskeskuksissa järjestetään myös eritasoisia kursseja.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Porecissa on paljon näkemistä ja koettavaa. Täällä on esimerkiksi yksi Istrian tunnetuimmista rakennuksista 500-luvulta peräisin oleva Eufrasiuksen basilika. Tämä mahtava kirkko on ollut vuodesta 1997 Unescon maailmanperintölistalla ja kuuluu maailman tärkeimpiin kulttuuriperintökohteisiin. Vaikuttavinta ovat basilikan upeat mosaiikit sekä suurta osaa seinistä ja katosta peittävät koristeet. Eufrasiuksen basilika sijaitsee keskellä Porecia ja on avoinna joka päivä. Jos haluat vierailla sisällä kirkossa, polvien ja olkapäiden tulee olla peitettyinä.

Pazin

Pazinin kaupunkia kutsutaan Istrian sydämeksi sekä maantieteellisen sijaintinsa (keskellä niemimaata) että historiallisten tapahtumien vuoksi. Nykyään Pazin on vilkas opiskelijakaupunki, jossa on useita urheilu- ja kulttuuriyhdistyksiä. Mielenkiintoisia vierailukohteita ovat Pazinin linna, jota pidetään koko Istrian kauneimpana ja parhaiten säilyneenä sekä joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina järjestettävät mahtavat Pazinin markkinat.

Ostokset

Istrian suurin kauppakeskus Mercator sijaitsee Pulan keskustassa osoitteessa Sijanske cesta 1. Täällä on vaatteita, kenkiä, koruja ja paljon muuta.

Limin vuono

Tämä 11 kilometriä pitkä vuono sijaitsee Rovinjin ja Porecin välissä. Tänne voit lähteä laivaretkelle Porecista tai Rovinjista tai omin päin autolla tai taksilla. Maisemat ovat täällä kerrassaan upeat ja muistuttavat hieman Norjaa – kristallinkirkasta vettä, syvänvihreitä metsiä ja mahtavia kallioita, jotka kohoavat 150 metriä merenpinnan yläpuolelle. Jos tulet tänne autolla, kannattaa pysähtyä syömään Fjord- tai Viking-ravintolaan, jotka sijaitsevat Limin vuono eteläisellä puolella. Molemmat ravintolat ovat tunnettuja kala- ja äyriäisruuistaan (kala ja äyriäiset viljellään pääasiassa Limin vuonossa).

Maaseutulomat

Maaseutulomailusta on viime vuosina tullut todella suosittua Istriassa. Nykyään seudulla on noin 200 listattua maatilaa, ja lukumäärä kasvaa jatkuvasti. Agroturismo-projektin tarkoituksena on houkutella turisteja asumaan maaseudulle, jossa he voivat elää, asua ja syödä istrialaisten perinteiden mukaan. Usein maatilan emäntä vastaa paikallisten herkkujen valmistamisesta ja isäntä opastaa viininvalmistuksen saloihin. Monilla tiloilla pääsee myös seuraamaan maatilan arkea ja osallistumaan lehmien lypsämiseen, viinirypäleiden keräämiseen, heinän korjuuseen jne. Aktiviteettien valikoima vaihtelee maatilasta toiseen, kuten myös majoituksen taso ja tyyli. Kaikilla maatiloilla on mahdollisuus yöpyä. Useimmat viipyvät tiloilla yön tai pari, mutta voit tietenkin viipyä myös pidempään. Saat luettelon kaikista maatiloista paikallisesta turisti-infosta.

Porecin kaupunginmuseo

Istrian vanhin museo, joka on avoinna joka päivä kesällä.
Kulkuyhteydet
Istrian bussiverkosto on melko suppea. Suurempiin kaupunkeihin ja joihinkin turistikohteisiin pääsee kätevästi bussilla, mutta jos haluat esimerkiksi illalla lähteä kaupungin ulkopuolella olevaan konobaan, taksi tai vuokra-auto ovat parhaita kulkuvälineitä. Sama koskee sisämaan pikkukyliä. Bussit ovat hyväkuntoisia ja ilmastoituja.

Bussit

Porecin bussiasema sijaitsee Hotel Porecin takana. Alueella on helppo liikkua bussilla. Bussi nro 2A tai 3A ajaa Pulaan. Pääbussipysäkki sijaitsee Giardini-kadun varrella keskustassa. Täältä lähtee yhdeksän bussilinjaa, joilla pääset eri puolille Pulaa tai johonkin kauempana sijaitsevaan uimapoukamaan. Linjakartasta näet kaikki reitit. Jos haluat lähteä tutustumaan lähemmin Istrian alueeseen, bussit lähtevät tästä samasta paikasta. Matkaliput ostetaan suoraan bussista.

Taksit

Taksin voit tilata esimerkiksi hotellista tai ravintolasta. Taksinkuljettajat ovat yleisesti ottaen rehellisiä, ystävällisiä ja luotettavia. Tapoihin ei kuulu tinkiä tai neuvotella hinnasta, vaan käytössä on taksamittarit. Porecin taksiasema sijaitsee suoraan bussiaseman vieressä.

Junat

Istrian junaverkosto on melko suppea, mutta joihinkin suurkaupunkeihin sekä Kroatian naapurimaihin pääsee junalla. Kroatialaiset itse matkustavat harvoin junalla.

Minijuna

Erityisesti turistien suosiossa oleva minijuna kulkee kesäisin sekä Porecissa että Rabacissa. Porecissa minijunalla pääsee etelään ja pohjoiseen. Juna kulkee suunnilleen 40 minuutin välein noin klo 10.00-24.00 välillä, ja liput ostetaan junasta. Paluuaika ja aikataulut on hyvä tarkistaa aina pysäkeiltä, sillä ajat saattavat muuttua. Pohjoiseen päin pääset hyppäämällä junan kyytiin punaisen kahvilabussin luota satamasta. Juna kulkee Hotel Zagrebin ja Picalin ohi ja jatkaa sitten Pinia Hotel by Valamariin.
Etelään päin juna lähtee sataman jälkeen olevalta pysäkiltä. Juna kulkee muun muassa Porecin ja Plava Lagunan välissä olevien uimapaikkojen ohi ja jatkaa sitten Zelena Lagunaan, jossa Hotel Laguna Istra sijaitsee.

Mopot ja moottoripyörät

Kroatialaiset liikkuvat itse mielellään mopoilla ja moottoripyörillä. Kypärää kannattaa kysyä, sillä Kroatiassa sitä ei tarjota automaattisesti vuokrauksen yhteydessä.

Laivat

Laivaverkosto on täällä erittäin toimiva, ja laivat kulkevat sekä Kroatiaan että ulkomaille. Paikallisten tahojen järjestämiä veneretkiä on tarjolla paljon. Suosittuja ovat erityisesti Fish Picnic -retket, joille voi lähteä sekä Porecista, Rovinjista että Rabacista. Nämä on kokopäiväretkiä, joiden sisällöt hieman vaihtelevat, mutta tyypillinen reitti kulkee rannikkoa pitkin Limin vuonoon ja takaisin.
Porecin satamasta lähtee laivoja Sveti Nikolan saarelle noin puolen tunnin välein koko päivän noin klo 24.00 asti.
Uimapaikoille kulkevan laivan reitti on Porec – Brulo – Plava Laguna – Zelena Laguna. Myös kansainvälisiä laivayhteyksiä. Italian Venetsiaan ja Triesteen kulkee nopeita lauttoja päivittäin.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Omatoimikohde.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Kroatiaan ei vaadita pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.

Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Hotellivero Kroatiassa

Kroatian hotelleissa yöpyviltä veloitetaan turistivero, n. 10 kunaa/henkilö/yö. Tilauslennolla matkustaessasi vero sisältyy matkasi hintaan, eikä sitä tarvitse maksaa erikseen. Reittilennolla matkustaessasi vero maksetaan suoraan hotellille, joko hotelliin saavuttaessa tai pois lähtiessä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Kroatian kuna (HRK). VISA ja Mastercard -luottokortit eivät kelpaa kaikissa kaupoissa ja ravintoloissa. Porecissa on pankkiautomaatteja.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Suomen aika - 1 tunti.

Sähkö

Sama kuin Suomessa, 220 V

Kieli

Kroatia. Useimmat matkailualalla työskentelevistä puhuvat myös saksaa ja englantia.

Lisätiedot

Teillä on paljon liikennettä keskikesällä, heinä-elokuussa. Jonot voivat olla pitkiä, mutta tiet ovat hyvin viitoitettuja.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 2 tuntia 45 minuuttia Helsingistä.

Näin matkustat tänne

Poreciin voit matkustaa Tjäreborgin kautta reittilennolla.
Suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen, jotta pääset sujuvasti hotelliisi. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Ajoaika Pulan lentokentältä Poreciin on noin 1 tunti (n. 60 km), riippuen muusta liikenteestä.
Sää
 • tammikuu
9°2°
3
Aurinkotuntia/pv
12°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
10°2°
4
Aurinkotuntia/pv
11°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
13°4°
5
Aurinkotuntia/pv
11°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
16°7°
6
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
21°11°
8
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
25°15°
9
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
28°18°
10
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • elokuu
28°17°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
24°15°
7
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
19°11°
5
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
14°6°
3
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
10°3°
3
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Porec
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.