Seikkailumatka Dubrovnikissa
Lomalähettiläät

Uskomattoman upea

Dubrovnik

Aarteita ja kummituksia Dubrovnikissa

Viikonloppuloma Dubrovnikissa ei oikeastaan ollut koskaan tullut mieleeni, mutta kun mietimme tyttöporukan kanssa minne suuntaisimme, valinta olikin yhtäkkiä päivänselvä. Dubrovnik näytti kuvissa aivan mahtavalta ja todella mielenkiintoiselta kaupungilta, jossa olisi paljon nähtävää. Myös Kroatian sää on mukavan aurinkoinen ja lämmin, joten valinta oli loppujen lopuksi helppo.

Teksti & kuvat: Annika von Schlieben

Satama Dubrovnikin vanhassakaupungissa

Vanhankaupungin satama.

Koristellut talot

Koristeltuja kattoja.

Näkymä kaupunginmuurilta

Dubrovnikin kaupunginmuuri kiertää koko vanhankaupungin

On myöhäinen elokuun aamupäivä, kun astumme ulos taksista Dubrovnikin Vanhaakaupunkia kiertävän muurin luona. Täällä ihmisiä kuhisee joka puolella ja huomaamme virran suuntaavaan kohti muurin suurta aukkoa. Autolla ei pääse tämän pidemmälle, joten laitamme reput selkään ja kuljemme jalkaisin viimeisen pätkän hotellillemme. Hotelli sijaitsee muurien sisäpuolella, pienen kujan varrella lähellä pääkatua – täydellinen sijainti!. Vaikka kävelymatka on lyhyt, niin hiki ehtii nousta pintaan. Kestää hetken tottua lämpöön, sillä kotimaasta lähtiessä oli sateisen harmaata, mutta aivan mahtava tunne olla täällä!

Äyriäisrisotto ravintolassa Dubrovnikissa

Herkullista äyriäisrisottoa

Levähdämme hetken hotellilla ja puramme matkatavarat, jonka jälkeen lähdemme tutustumaan kaupunkiin. Ihan ensimmäiseksi meidän on löydettävä lounasta ja sen jälkeen ajatuksenamme on suunnata kuuluisalle köysiradalle, josta aukeavat upeat näkymät yli kaupungin. Istahdamme alas Bistor Reveliniin ja syömme herkullista äyriäisrisottoa. Dubrovnik on tunnettu erityisesti herkullisesta risotostaan. Nautimme varjosta ja kauniista näkymästä satamaan.

Köysiradalla korkeuksiin

Tyytyväisinä ja kylläisinä jatkamme matkaa köysiradalle, joka sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä Vanhastakaupungista. Köysiradalla pääsee kätevästi ylös vuorelle, joka kohoaa koko kaupungin taustalla. Ylös näköalapaikalle voi nousta myös jalkaisin patikointireittejä pitkin, mutta emme edes harkitse sitä tässä kuumuudessa. Ylhäällä perillä on ravintola upein panoraamanäkymin, mutta näköalasta voi nauttia myös täysin ilmaiseksi näköalapaikalta. Täällä on kävelyreittejä, museo ja mahdollisuus kokeilla vaijeriliukua tai vuokrata mönkijä.

Köysiradalla korkeuksiin
Maisema Dubrovnikin köysiradan näköalapaikalta
Dubrovnikin vanhassakaupungissa on paljon portaita

Jalkatreeniä

Jos on jotain, mitä Dubrovnikista ja erityisesti sen Vanhastakaupungista, tulisi tietää, niin se, että täällä on loputtoman paljon portaita. Pääkatu alkaa alhaalta ja portaita lähtee joka suuntaan. Dubrovnik on siis erityisen hyvä kohde kaikille, jotka pitävät jalkatreenistä ja lämpimästä. Ei siis yllätä ollenkaan, kun katson puhelimen sovellusta ja huomaan kiivenneeni 53 kerrosta yhden päivän aikana. Tällaisen treenin jälkeen voikin nauttia hyvällä omallatunnolla hyvästä ruosta.

Gradac Park

Rakastan tutustua uusiin paikkoihin ja lähteä vain kävelemään jotain kujaa pitkin ja katsoa, mihin päädyn. Kävelymatkan päässä Vanhastakaupungista kohti Dubrovnikin uudempia osia on juuri tällainen kuja. Löydät kujan, kun käännyt Ulica Rudimira Rotera -tieltä vasemmalle ja seuraat kapeaa tietä eteenpäin ja nouset portaat (yllätys!) ylös, niin olet yhtäkkiä upeassa puistossa. Täällä on puiden välissä kiemurtelevia polkuja ja vanhoja talojen raunioita ja mahtava merinäköala. Paikka tuntuu jopa vähän aavemaiselta (ja myöhemmin kuulemmekin kummituksista 😲).

Rudimira Rotera joka johtaa Gradac Parkiin

Käänny kujalle Ulica Rudimira Roteran kohdalta

Portaat Gradac Parkissa

Kiemurtelevat portaat Gradac Parkissa

Vanha kyltti Gradac Parkissa

Kyltti kertoo, missä olemme.

Varjoinen paikka puiden alla

Puiston varjossa on mukava levähtää helteisenä päivänä.

Kaunis maisema merelle

Puistosta on upeat maisemat merelle.

Aarrejahti Dubrovnikin Vanhassakaupungissa

Dubrovnikissa on todella paljon kaikenlaista tekemistä ja erilaisia aktiviteetteja. Tietenkin täällä on myös Game of Thrones -faneille suunnattuja kävelykierroksia ja retkiä. Me päätimme kuitenkin valita toisenlaisen aktiviteetin ja lähteä aarrejahtiin.

Ensimmäisenä kokonaisena päivänämme Dubrovnikissa suuntaamme heti aamupäivällä Rehtorin palatsille, jossa oppaamme odottaa meitä. Edessä on historiallinen keskiaikainen taistelu ja tehtävämme on pelastaa Dubrovnik erilaisia tehtäviä ratkaisemalla. Johtolangat vievät meidät eri paikkoihin kaupungissa ja jos selviämme päätepisteeseen, olemme löytäneet aarteen ja selviytyneet tehtävästämme. Ennen kuin opas jättää meidät ratkomaan tehtäviä, hän antaa meille paksun kirjan, joka ohjaa meitä eteenpäin. Kirjassa on myös tietoa Dubrovnikin historiasta, johon tutustumme pysähtyessämme – täydellinen keino oppia lisää kaupungista!

Opas ja vihjekirja

Opas ja vihjekirja aarrejahtiin.

Vihjeet ja tietopankki kaupungista

Kirja sisältää kaiken tarpeellisen aarrejahtia varten.

Dubrovnikin kapeat kujat

Aarrejahti kulkee läpi kujien ja pitkin portaita.

Baari näköalalla

Aamupäivän seikkailun ja lounaan jälkeen, päätämme jatkaa samalla teemalla ja suunnata kohti seuraavaa aarretta. Olemme kuulleet, että lähistöltä löytyy syrjäisessä paikassa oleva baari, joka hurmaa näköalallaan ja houkuttelee ihanan viileillä juomilla. Meillä ei ole tarkkaa tietoa, miten baarille pääsee, mutta lähdemme etsimään. Hetken kuljettuamme löydämme kyltin, joka kertoo, että olemme oikealla tiellä ja lopulta löydämme baarin, jonka nimi on Buza Bar. Baari sijaitsee muurin ulkopuolella ja meri on suoraan sen alapuolella.

Kyltti joka johtaa viileän drinkin äärelle

Huomaamaton kyltti, joka johtaa perille

kaupunginmuurin ulkopuolinen näköala

Baarista on upeat näkymät merelle.

Prosecco ja maisema

Kaikki juomat tarjoillaan pienistä pulloistä ja pahvimukeista.

Veneellä Lokrumin saarelle

Seuraavana aamuna suuntaamme Vanhankaupungin satamaan ja otamme laivan Lokrumin saarelle, joka on yksi Dubrovnikin edustalla sijaitsevista saarista. Mietimme pitkään, mille saarelle lähtisimme ja olimme kuulleet kiinnostavasta saaresta nimeltä Daksa, mutta sille saarelle ei ole laivakuljetusta, eikä yksityistä kyytiä ole helppo löytää saaren historian takia. Koska meillä on aikaa rajallisesti, päätämme valita kohteeksi lyhyen laivamatkan päässä sijaitsevan ja suuren Lokrumin saaren. Tämänkin saaren historia on mielenkiintoinen ja myös tähän saareen liittyy kummitustarinoita. Jos aikaa on koko päivän, Lokrumille kannattaa meloa kajakilla. Satamasta löytyy useita kajakkivuokraamoita ja melominen näyttääkin olevan suosittua, sillä matkalla Lokrumille näemme useita melojia.

Riikinkukko Lokrumin saarella

Riikinkukkosaari

Kun nousemme maihin Lokrumilla, meitä tervehtii joukko riikinkukkoja. Nämä linnut ovat peräisin ajalta, jolloin Belgian prinsessa Charlotte ja hänen puolisonsa asettuivat asumaan saarelle ja toivat tänne kauniita eläimiä ja istuttivat eksoottisia kasveja. Täällä on myös kasvitieteellinen puutarha ja vanhoja luostarin raunioita ja paljon muuta mielenkiintoista katseltavaa. Kävelyreittejä on koko saarella, joten saaren kiertäminen on helppoa. Jos kaipaat viilennnystä, saarella on sekä laguuni (jossa väkeä on paljon!) sekä useita syrjäisempiä uimapoukamia, joissa pääsee portaita pitkin suolaiseen mereen.

Näkymä Lokrumiin

Näkymä Lokrumiin Vanhankaupungin muurilta.

Lokrumilla on paljon uimapaikkoja

Pulahdus mereen uimapaikalta.

"Dead Sea" -laguuni, jossa vesi on kristallinkirkasta

"Dead Sea" -laguunilla voit uida kristallinkirkkaassa vedessä.

Lokrumin kasvitieteellinen puutarha

Lokrumin kasvitieteellinen puutarha.

Lokrumin historiallinen rakennus

Tutustu rakennuksiin ja raunioihin.

Kummituskierros

Palattuamme Lokrumin saarelta väsyneinä kaikesta kävelemisestä istahdamme ravintolaan syömään. Yleisesti ottaen Dubrovnikissa saa todella hyvää ruokaa, myös Vanhassakaupungissa, joka saattaa vaikuttaa turistirysältä. Meidän lomamme aikana ruoka on ollut hyvää joka paikassa ja olemme käyneet myös muutamassa Michelin-ravintolassa Vanhankaupungin ravintolakadulla.

Illallisen jälkeen on seuraavan seikkailun aika ja suuntaamme kummituskierrokselle. Kun lähdemme liikkeelle, on vielä valoisaa, mutta pian hämärä laskeutuu ja tunnelmasta tulee heti aavemaisempi. Kierrämme pienessä ryhmässä oppaan johdolla eri paikoissa muurin ulko- ja sisäpuolella ja kuulemma toinen toistaan karmivampia tarinoita. Kuljemme myös Gradac Parkin läpi, johon sattumalta päädyimme muutama päivä aiemmin, mutta nyt paikka näyttäytyy hieman eri valossa…

Herkullista tonnikalaa Michelin-ravintolassa

Herkullista tonnikalaa Michelin-ravintolassa Vanhassakaupungissa.

Opas kummituskierroksella

Oppaamme kummituskierroksella.

Kaunis hautausmaa kaupunginmuurin ulkopuolella

Kauhistuttavan kaunis hautausmaa, jossa on sattunut pelottavia juttuja.

Valoshow Dubrovnikin Vanhankaupungin yllä

Dubrovnik yötunnelmassa

Kun pimeys laskeutuu kummituskierroksen aikana, pääsemme näkemään upean Dubrovnikin yötunnelmassa. Viimeisen lomapäivän päätteeksi istahdamme muurin ulkopuolella olevaan tunnelmalliseen baariin, jossa olutta tarjoillaan veneestä tehdyltä baaritiskiltä. Istumme kuuntelemassa meren kohinaa ennen kuin painumme unille.

Kuutamo sataman yllä

Viimeisen illan upea kuutamo.

Näkymä rantabaarista

Näkymä rantabaarista.

Muurikierros

Yksi juttu on vielä tekemättä, nimittäin muurikierros. Halusimme ajoittaa tämä kierroksen aamupäivään, jotta välttyisimme kovimmalta kuumudelta, mutta täysin emme kuumuuden välttämisessä onnistuneet. Vesipullo on ehdoton varuste mukaan kierroksella ja jos vaan mahdollista, kannattaa vesipullo jäähdyttää pakastimessa, niin saat viilennystä hieman pidempään. Koko muurin kiertämiseen menee parisen tuntia. Muuri on uskomattoman hyvin säilynyt ja maiset ovat upeat koko kierroksen ajan. Muurikierrokselle on pääsymaksu, ja kierros on todellakin upea elämys.

Vanhakaupunki kaupunginmuurilta päin

Maisema kaupunginmuurilta vanhankaupungin yli

Hyvin säilynyt kaupunginmuuri

Hyvin säilynyt kaupunginmuuri kiertää Dubrovnikin Vanhankaupungin ympäri.

Annika von Schlieben

Annika tutustuu mielellään uusiin paikkoihin, lähellä ja kaukana. Annika lähtee reissuun yhtälailla kaupunkilomalle ystävien kanssa kuin aurinkolomalle perheen parissa ja kiinnostuksen kohteena on niin laiskat uima-allaspäivät, hauskat aktiviteetit, luonto kuin nähtävyydetkin - usein yhdisteltyinä.