Matkat – Opatija

Opatija on tyylikäs kylpyläkohde, jossa elämä on keskittynyt pitkän rantapromenadin äärelle. Tämä kohde muistuttaa Ranskan Rivieraa, mutta yksi merkittävä ero on se, että Opatija on edullisempi.
Opatija poikkeaa muista keskiaikaisista Istrian rantakohteista. Opatija on tyylikäs ja huomattavasti nuorempi kylpyläkohde Istrian itäisellä rannikolla. Täällä ollessasi tulet varmasti viettämään aikaa 12 kilometriä pitkällä Lungomaren rantapromenadilla, jonka varrella on toinen toistaan upeampia 1800-luvun rakennuksia.

Opatija - tunnettu kylpyläkohde

Opatija sijaitsee mahtavan Uckavuoriston juurella suojassa kylmiltä tuulilta. Opatija on ollut tunnettu miellyttävästä ilmastostaan jo 1800-luvulta, ja kylpylähotellin avaamisen jälkeen vuonna 1884 Opatijassa ovat lomailleet niin taiteilijat, kuninkaalliset kuin ylellistä lomailua kaipaavat. Opatijassa on upeat maisemat, puhdas ja raikas ilma, tyylikäs tunnelma ja majesteetillista arkkitehtuuria. Nykyään Opatija on Kroatian suosituin rantakohde, jossa on upea satama, hyvin hoidetut rannat sekä monipuoliset huvittelumahdollisuudet. Uimavedet ovat kristallinkirkkaita, kuten myös muualla Kroatiassa.

Tjäreborgin matkat Opatijaan

Matkustaessasi Tjäreborgin reittilennoilla Opatijaan päätät itse matkasi pituuden ja ajankohdan. Valikoimassamme on useita hotelleja, jotka sijaitsevat rannikolla, joten olet aina lähellä merta.

Tutustu Opatijan ympäristöön

Opatijan ympäristö on kukoistavan vehreä, ja täällä ihana pinjapuiden tuoksu sekoittuu raikkaaseen meri-ilmaan. Kvarnerinlahdella pilkottavat Krkin, Cresin ja Rabin saaret, ja mukavan matkan päässä on myös Kroatian kolmanneksi suurin kaupunki Rijeka. Uckavuoriston luonnonsuojelualue on tunnettu kiipeily- ja vaellusmahdollisuuksistaan, ja alueella on myös upeita kalliomuodostelmia. Automatka ylös vuoristoon kestää noin tunnin. Jos et välttämättä halua lähteä vaeltamaan korkeuksiin, voit myös tehdä tuntien kävelyretkiä upeaa rantapromenadia pitkin.
Hyvä tietää
 • Vapaasti valittava matkan pituus
 • Pitkä rantapromenadi
 • Mielenkiintoinen historia
 • Paikallisia ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Opatija

Rannat
Opatijassa uimaan lähdetään kallioilta ja uimalaitureilta. Aurinkotuoleja on mahdollista vuokrata. Rannikolla on useita uimapaikkoja sekä kivi- ja kalliorantoja.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Suurin osa kahviloista ja ravintoloista sijaitsee Opatijan satama- ja rantapromenadin varrella. Valikoima on monipuolinen, täällä on sekä yksinkertaisempia ruokapaikkoja että ylellisempiä ravintoloita, joissa on tarjolla paikallisia ja kansainvälisiä ruokia.

Ruoka ja juoma Pulan niemimaalla

Kroatian pitkät ja tärkeät ruokaperinteet pohjautuvat meren ja sisämaan antimiin. Vihannekset, juurekset ja pavut, mutta myös paljon lihaa, kalaa ja äyriäisiä. Monet perinteet ovat vuosien varrella sekoittuneet ja monissa ruuissa on havaittavissa italialaisen, itävaltalaisen unkarilaisen keittiön vaikutteita. Istriassa huomaa helposti italialaisen ruokakulttuurin vaikutuksen, sillä lähes kaikkien ravintoloiden ruokalistalla on pastaa, pizzaa ja valkosipulilta tuoksuvia äyriäisiä. Jos haluat maistella tyypillistä istrialaista ruokaa, niin silloin kannattaa suunnistaa aitoon "konobaan" (taverna). Parhaimmat konobat sijaitsevat useimmiten hieman keskustan ulkopuolella, joten liikkeelle kannattaa lähteä taksilla tai omalla autolla. Vastineeksi pääset nauttimaan aidosta kotiruuasta, joka on valmistettu huolellisesti ihanassa kroatialaisessa ympäristössä. Yleensä paikalliset käyvät syömässä konobissa, ja se onkin yleensä merkki hyvästä ruuasta.

Tryffeli

Tryffeliä kutsutaan usein Istrian kullaksi, eikä ihme, sillä sen kilohinta on parin tuhannen euron luokkaa. Tätä ulkoisesti perunaa muistuttavaa sientä pidetään todellisena kulinaristien nautintona ympäri maailmaa. Istriassa on sekä mustia, harmaita että valkoisia tryffeleitä, ja erityisen hyviä tryffelipaikkoja on Mirnajoen ympäristössä, lähellä Motovunin kylää. Tryffelin kerääjillä on apunaan tryffelikoiria, jotka auttavat näiden herkullisten kultakimpaleiden etsimisessä. Valkoinen tryffeli on näistä suosituin, mutta mustaa ja harmaata tryffeliä käytetään myös paljon istrialaisessa keittiössä. Tryffeliä näkee usein erilaisissa pastaruuissa (Fuzi) ja munakkaissa sekä raastettuna grillatun lihan päällä.

Oliiviöljy

Oliiviöljyä on käytetty vuosisatojen ajan sekä ruuanlaitossa että luonnonlääkkeenä. Istriassa oliiveja viljellään lähes kaikkialla, ja leudon ilmaston ja rehevän maaperän ansiosta täällä kasvaa erityislaatuisia oliiveja, joista saadaan monien mukaan kaikkein maukkainta ja hienointa oliiviölyjä. Paras ja tunnetuin oliiviöljy tulee Tarin ja Porecin alueelta. Oliiviöljyä voi ostaa supermarketeista (Konzum ja Diskont) sekä matkamuistomyymälöistä, joissa oliiviöljy myydään yleensä erityisen kauniissa pulloissa. Myös Porecin ja Rovinjin välisien teiden varsilla on pieniä kojuja, joissa oliiviöljyä myydään edulliseen hintaan.

Prsut - ilmakuivattu istrialainen kinkku

Prsut-kinkku on tunnettu maustaan sekä erityisesti valmistustavastaan. Onnellisten possujen liha on maustettu yrteillä ja muilla mausteilla, jonka jälkeen sitä kuivatetaan huolella raikkaassa pohjoisessa Bora-tuulessa. Kokeneet gastronomit tunnistavat selvän makueron kinkuissa, jotka on valmistettu kotiruualla ja teollisesti kasvatettujen possujen lihasta. Prsut-kinkkua tarjoillaan yleensä lampaanjuuston ja oliivien kera, ja sitä on tarjolla useimpien parempien ravintoloiden ruokalistoilla.

Istrialainen keitto

Perinteinen punaviinistä valmistettu keitto. Kuumennetun Teran-punaviinin joukkoon sekoitetaan sokeria, oliiviöljyä ja pippuria. Keitto tarjoillaan lämpimänä bukaleta-saviastioista, ja sen kanssa syödään paahdettua leipää. Keittoa on yleensä tarjolla perinteisissä konobas-ravintoloissa.

Perinteinen kroatialainen ruoka

Prsut – ilmakuivattu kinkkua, joka muistuttaa italialaista prosciutto-kinkkua.
Fuzi – kotitekoista pastaa, joka tarjoillaan yleensä lihakastikkeen kanssa. Muistuttaa gulassia.
Burek – filotaikinaan tehty piirakka, jonka täytteenä voi olla esimerkiksi lihaa, juustoa, perunaa tai omenaa. Täydellinen välipala!
Pljeskavica – häränlihasta valmistettu jauhelihapihvi, joka on maustettu chilillä.
Goveda Juha – kevyt häränlihasta valmistettu keitto
Punjena paprika – riisillä, jauhelihalla ja sipulilla täytetty paprika
Sarma - kaalikääryleitä
Cevapcici – jauheliharullia, jotka tarjoillaan vihannesten kanssa tai pitaleivässä
Ombolo – valkosipulissa ja viinissä marinoitua sianlihaa, joka grillataan usein erilaisten paikallisten makkaroiden kanssa. Tarjoillaan yleensä hapankaalin kanssa.

Juomat

Paikalliset juomat ovat mainio tapa tutustua uuteen maahan ja kulttuuriin. Kroatiassa juomia nautitaan kahviloissa (kavana) ja kahvibaareissa (kafic), joita on helppo löytää kaupunkien kaduilta ja toreilta. Useimmat kahvilat avaavat ovensa jo klo 06.00-07.00, jotta aikaisin liikkeellä olevat saavat aamukahvinsa. Yleensä kahvilat sulkeutuvat klo 23 aikaan, mutta kesäaikaan osa kahviloista on auki pidempään. Kahvilakultttuuri on Kroatiassa vahva, ja hinnat ovat usein kohtuullisia. Kannattaa huomata, että näistä kahviloista ei yleensä saa ruokaa.
Tyypillisiä kroatialaisia juomia:
Pivo – olut, istrialainen paikallinen olut on Favorit
Biska - rypälekonjakko
Slivovica - luumiviina
Rakija – paikallinen hedelmistä valmistettu viina
Grappa - rypäleviina
Malvazija – valkoviini
Muscat - jälkiruokaviini
Teran - punaviini
Bambus – punaviiniä, johon on sekoitettu Coca colaa
Radla – olutta, johon on sekoitettu Spritea/7upia
Gemist – punaviiniä, johon on sekoitettu kivennäisvettä
Diesel – Olutta, johon on sekoitettu Coca colaa
Turska kava – turkkilaista kahvia, jossa kahvinpurut ovat kupin pohjalla
Kava – espressoa, joka on kroatialaisten oma suosikkijuoma
Kava s mlijekom - maitokahvi
Kava sa šlagom – kermakahvi
Caj - tee

Istria ja viini

Istria on jo ammoisista ajoista tuottanut omaa viiniänsä. Rypäleiden uskotaan tulleen tänne alun perin Kreikasta, ja jo roomalaisten aikakaudella täällä tuotettiin erittäin hyvää viiniä.

Istrian tyypillisin ja tärkein rypäle on malvuzija. Se on eniten viljelty valkoinen rypäle ja hallitsee lähes kahta kolmasosaa kaikista alueen viinitarhoista. Rypäle kasvaa ainoastaan Istriassa eikä sitä ole löydetty mistään muualta maailmasta.

Toinen suosittu laatuviini on valmistettu terranista, epätavallisesta rypäleestä, joka antaa viinille puna-violetin värin. Terranviinia käytetään mm. erikoisen istrialaisen keiton valmistuksessa. Keitto on vanha perinneruoka ja sitä tarjoillaan leivän kanssa.

Jälkiruokaviininä tarjoillaan tavallisesti muskottiviiniä, joka myös on peräisin alueen viinitarhoista.

Olut

Olut, pivo, on suosittua Kroatiassa ja useimmat kotimaiset olutlaadut ovat vaaleaa lageria. Karlovacko, Laško ja Ožujsko ovat kolme tunnettua merkkiä, joita kannattaa maistaa loman aikana. Tomislav on kroatialaista tummaa olutta. Useita tunnettuja olutmerkkejä, kuten Tuborg, Stella, Kaltenberg ja Carlsberg, valmistetaan Kroatiassa lisenssillä ja niitä on myös helposti saatavilla. Malo pivo (pieni olut) on useimmiten 30 cl ja veliko pivo on kroatialainen vastine kotimaan tuopille.
Opatijassa on muutamia baareja ja diskoja sekä lisäksi kahviloita ja ulkoilmapaikkoja.
Ostokset
Jos haluat lähteä shoppailemaan Opatijassa lomaillessasi, täällä on ostoskeskus Operetta. Rantapromenadin varrella myydään paikallisia käsitöitä sekä matkamuistoja. Ruokakauppoja löytyy myös.
Liikunta ja treeni
Opatija tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia aktiivisen loman ystäville.

Maastopyöräily

Maastopyöräily on suosittu aktiviteetti Istrian alueella. Täällä on yhteensä yli 60 merkittyä reittiä, jotka ovat vaikeusasteeltaan eritasoisia. Reittien pituus on yhteensä 2 600 km.

Jokaisella alueella on oma reittikarttansa, joita on saatavana turisti-infosta. Kartat ovat laadukkaita, ja reitit on merkattu niihin yksityiskohtaisesti. Lisäksi kartoissa on vinkkejä reittien varsille.
Aktiviteetit ja nähtävyydet

Kiipeily

Kiipeilystä on tullut viime vuosina yhä suositumpaa Istrian alueella. Tällä hetkellä kiipeilypaikkoja on kymmenkunta, ja kiipeilyreittejä on useita erilaisia. Useimmat kalliot ovat etelään päin, ja maisemat ovat henkeä salpaavia.
Istrian alueella on paljon nähtävyyksiä, joihin kannattaa lähteä tutustumaan.

Motovun

Motovun on Istrian vanhin ja tunnetuin keskiaikainen kylä. Tämä viehättävä kylä sijaitsee vehreissä maisemissa ja upealla paikalla kukkulalla (227 metriä merenpinnan yläpuolella), josta on näkymät Mirnajoelle. Täällä on kauniita 1500- ja 1700-luvun kirkkoja. Mielenkiintoinen nähtävyys on esimerkiksi St. Stephen -kirkko, mutta mainio elämys on kävellä vain ympäriinsä katselemassa kauniita rakennuksia ja nauttia upeista maisemista.

Motovunin elokuvafestivaalit

Muutamina elokuun päivinä Istrian vanhin kylä muuttuu musiikin ja elokuvan kiehtovaksi areenaksi. Festivaalien aikana esitetään noin 60 elokuvaa viidessä eri paikassa, ja kylään saapuu näyttelijöitä, ohjaajia, tuottajia ja elokuvan ystäviä ympäri maailmaa. Motovunin elokuvafestivaalit ovat todella suositut, ja ihmisiä on paljon liikkeellä. Jos haluat osallistua festivaaleille, kysy neuvoa turisti-infosta. Vuokra-autolla pääsee ajamaan hyvin myös festivaalien aikaan, mutta itse kylä on suljettu. Bussit kulkevat pysäköintipaikalta ylös Motovuniin.

Groznjan

Vain muutaman kilometrin päässä Motovunista sijaitsee vanha ja kaunis kylä Groznjan. Myös tämä kylä sijaitsee korkealla kukkulalla lähellä Mirnajokea, ja kylästä on tullut Istrian alueen musiikin ja taiteen keskus. Täällä on 18 galleriaa, ja kesäkuukausina järjestetään konsertteja (erityisesti klassista musiikkia), teatteriesityksiä ja muita kulttuuritapahtumia useana päivänä viikossa.

Hum

Hum on Istrian alueen, ja kyläläisten itsensä mielestä myös koko maailman pienin kylä, sillä täällä on vain kaksikymmentä asukasta. Tarinan mukaan kylä rakennettiin yli jääneistä aineksista jättiläisten rakennettua Mirnajoen alueen kylät. Humissa on vain kaksi katua ja aivan fantastinen konoba, joka on tunnettu koko Istrian alueella erinomaisesta ruuastaan ja 100 vuotta vanhalla reseptillä valmistetusta biska-rypälekonjakistaan.
Kulkuyhteydet

Bussit

Istrian alueen bussiverkosto on melko suppea. Suurempiin kaupunkeihin ja joihinkin turistikohteisiin pääsee kätevästi bussilla, mutta iltaisin kannattaa liikkua taksilla tai vuokra-autolla.

Taksi

Taksinkuljettavat ovat Kroatiassa rehellisiä, mukavia ja luotettavia. Hinnoista ei ole tapana tinkiä, eikä neuvotella. Yleisesti ottaen taksamittareihin voi luottaa.

Laivat

Laivaverkosto toimii hyvin, ja tarjolla on monipuolinen valikoima järjestettyjä laivaretkiä.

Moottoripyörät ja mopot

Kroatialaiset ajavat itse mielellään moottoripyörillä ja mopoilla. Kypärää kannattaa kysyä erikseen, sillä sitä ei aina automaattisesti tarjota.

Junat

Istrian junaverkosto on melko suppea. Joihinkin suurempiin kaupunkeihin sekä Kroatin naapurimaihin pääsee junalla. Juna ei kuitenkaan ole suositeltava kulkuväline, jos olet täällä viikon tai pari. Kroatialaiset matkustavat itsekin harvoin junalla.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Omatoimikohde.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Kroatiaan ei vaadita pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.

Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Hotellivero Kroatiassa

Kroatian hotelleissa yöpyviltä veloitetaan turistivero, n. 10 kunaa/henkilö/yö. Tilauslennolla matkustaessasi vero sisältyy matkasi hintaan, eikä sitä tarvitse maksaa erikseen. Reittilennolla matkustaessasi vero maksetaan suoraan hotellille, joko hotelliin saavuttaessa tai pois lähtiessä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Kroatian kuna (HRK). Useimmat luottokortit hyväksytään. Opatijassa on pankkiautomaatteja.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Suomen aika - 1 tunti.

Sähkö

Sama kuin Suomessa, 220 V

Kieli

Kroatia. Useimmat matkailualalla työskentelevistä puhuvat myös saksaa ja englantia.

Muuta

Teillä on paljon liikennettä keskikesällä, heinä-elokuussa. Jonot saattavat olla pitkiä, mutta tiet ovat hyvin viitoitettuja.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 2 tuntia 45 minuuttia Helsingistä.

Näin matkustat tänne

Opatijaan pääset Tjäreborgin kautta reittilennolla ja voit määritellä itse matkasi pituuden.
Suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen, jotta pääset sujuvasti hotelliisi. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Ajoaika Pulan lentokentältä Opatijaan on noin 1 t 30 min (n. 90 km), riippuen muusta liikenteestä.
Sää
 • tammikuu
9°2°
3
Aurinkotuntia/pv
12°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
10°2°
4
Aurinkotuntia/pv
11°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
13°4°
5
Aurinkotuntia/pv
11°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
16°7°
6
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
21°11°
8
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
25°15°
9
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
28°18°
10
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • elokuu
28°17°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
24°15°
7
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
19°11°
5
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
14°6°
3
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
10°3°
3
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Opatija
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.