Matkat – Supetar

Supetar on hurmaava pieni matkakohde, ja vaikka se on Bracin saaren suurin kaupunki, se vaikuttaa enemmän kylältä. Matalat talot ja kiemurtelevat kadut ympäröivät vilkasta pientä satamaa, jota koristavat värikkäät kalastusveneet.
Kun saavut saarelle Splitistä, lautta saapuu Supetarin satamaan. Ehdit jo muutamassa päivässä tutustua perin pohjaisesti kaupunkiin, sen mutkitteleviin kujiin ja vanhaan kirkkoon. Kesäaikaan täällä järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja ja näyttelyitä. Satamassa on paljon ravintoloita ja baareja, joiden ruokalistoilla on meren ja saaren parhaita antimia: vastagrillattua sardiinia, oliiveja, hedelmiä ja äyriäisiä sekä tietenkin saaren omaa viiniä palanpainikkeeksi. Ruoka on hyvin edullista.

Lollo ja Bernie Supetarissa

Kun varaat matkasi Tjäreborgin kautta, voit asua yhdessä saaren parhaista ja lapsiystävällisimmistä hotelleista: Waterman Supetrus Resort on suuri hotelli, joka sopii sekä isoille että pienille lomalaisille. Täällä voit tavata myös Lollon ja Bernien. Hotellissa on lasten- ja aikuistenallas, ja hotellin edustalla on hieno pikkukiviranta, joka on kristallinkirkkaan vetensä ansiosta täydellinen uteliaille pikku snorklaajille. Hotelli sijaitsee rauhallisella paikalla, ja matka rantakatua pitkin satamaan on myös lyhyt. Matkan varrella on muutamia kauppoja, baareja, yökerho ja jopa pieni tivoli.

Aikuisten loma Supetarissa

Supetarissa on hotelleja jokaiseen makuun. Jos matkustat ilman lapsia, suosittelemme Prime Select Osam-hotellia. Hotellissa on ikäraja 16 vuotta, ja se sijaitsee täydellisellä paikalla lähellä Supetarin rantaa ja satamaa. Puolihoito sisältyy matkan hintaan ja hotellin ravintola on luokiteltu yhdeksi Bracin parhaista.

Koe Brac

Supetarista on helppo tehdä retkiä Bracin saaren muihin osiin. Täältä lähtee busseja saaren joka kolkkaan, ja saaren toisella puolella sijaitsevaan Bolin kylään matka kestää vain kolme varttia. Bracilla sijaitsee myös Kroatian kenties kuvatuin ranta Zlatni Rat (Kultainen sarvi): kolmionmuotoinen hiekkaranta muuttaa muotoaan merivirtojen ja tuulen mukaan. Jos pidät vaeltamisesta, olet tullut oikeaan paikkaan. Suurin osa saaresta on maaseutua, joka koostuu oliivilehdoista, hedelmäviljelmistä, metsiköistä ja vihreistä niityistä. Siellä täällä on kauniita pikkukyliä, joissa voi nauttia syötävää tai juotavaa ennen hotellille palaamista. Historiallinen Blacan luostari lisättiin Kroatian alustavaan maailmanperintöluetteloon vuonna 2007, ja se on ehdottomasti vierailun arvoinen. Voit myös lähteä retkelle Splitiin ja tutustua kaupungin vanhempien osien värikkääseen historiaan, kaupungin vilkkaaseen katuelämään ja hyviin ostosmahdollisuuksiin. Lauttamatka Supetarin satamasta Splitiin kestää alle tunnin.
Hyvä tietää
 • Family Garden, jossa Lollo & Bernie
 • Hotelleja aikuisille
 • All Inclusive
 • Kristallinkirkas meri
 • Edullisia ravintoloita
 • Paikallisia ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Supetar

Rannat
Useimmilla Dalmatian rannoilla on erinomaisia uimasiltoja ja -laitureita. Koska rannat koostuvat usein kallioista ja kivistä, vesi on kristallinkirkasta. Kivisillä ja kallioisilla rannoilla uidessa on hyvä käyttää uimakenkiä, joita voi ostaa paikan päältä. Supetarin molemmin puolin monta upeaa rantaa ja ympäri saarta myös useita muita rantoja.

Waterman Supetrus Resortin alapuolella on kaksi yleistä rantaa. Toisella rannalla on uimalaitureita, baareja ja oleskelualueita. Vesi syvenee nopeasti ja pohja koostuu pyöreistä kivistä ja pienistä kalkkikivilaatoista - täällä pääsee uimaan laiturilta tikkaita pitkin. Toinen rannoista sijaitsee Noa Roko -rakennuksen alapuolella lahden poukamassa. Tämä ranta on lapsiystävällisin. Ranta on matala ja pohja koostuu hiekasta, mutta rannalla on soraa ja pyöreitä kiviä. Waterman Supetrus Resort -hotellia lähinnä olevalla rannalla on pieni vesipuisto ja pomppulinnoja vedessä.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Nälän tai janon yllättäessä voit valita useista Supetarissa ja muissa saaren kylissä sijaitsevista ravintoloista ja baareista.

Ruoka ja juoma Kroatiassa

Kroatian ruokakulttuurilla on pitkä ja värikäs historia. Vihannekset, juurekset ja pavut ovat yhtä tärkeitä raaka-aineita kuin liha, kala ja äyriäiset. Useat ruokaperinteet ovat sekoittuneet vuosien varrella, ja aistittavissa on vaikutteita Italiasta, Unkarista ja Balkanilta. Italialaisvaikutteet ovat erityisen näkyviä Dalmatiassa, jossa lähes kaikissa ravintoloissa tarjoillaan pastaa, pizzaa ja valkosipulintuoksuisia äyriäisruokia.

Lounasaika on tavallisesti kello 11–15 ja päivällisaika noin kello 18 alkaen, mutta kroatialaiset itse syövät illallista mielellään myöhään, kuten italialaisetkin. Ravintolat suljetaan yleensä kello 24. Palvelumaksu on 10 prosenttia, eikä se yleensä sisälly laskuun. Juomarahan antaminen ei ole tapana, mutta jos olet erittäin tyytyväinen palveluun, voit antaa 5–10 prosenttia juomarahaa.

Dalmatian hintataso on edullinen. Cappuccino maksaa yleensä enintään 8–10 kunaa, olut 15–20 kunaa, lounaspizza 35–50 kunaa ja kolmen ruokalajin illallinen keskitasoisessa ravintolassa noin 150 kunaa. Annokset ovat suuria ja palvelu useimmiten hyvää.

Jos haluat maistaa tyypillistä dalmatialaista ruokaa, sinun kannattaa mennä aitoon konoba-ravintolaan. Parhaat niistä sijaitsevat yleensä hieman varsinaisen keskustan ulkopuolella, joten saatat joutua menemään niihin taksilla tai omalla autolla. Vastineeksi kuitenkin saat huolella laitettua, aitoa kotiruokaa ihastuttavassa kroatialaisessa ympäristössä. Paikalliset itse syövät usein juuri konoba-ravintoloissa, mikä on niille tietenkin hyvä suositus!

Mihin ravintolaan Dalmatiassa menetkin, lähes aina tarjolla on pastaa, pizzaa tai muita yksinkertaisia ruokalajeja noin 40 kunan hintaan. Siksi olemme hintoja luetellessamme ottaneet lähtökohdaksi ravintoloiden erikoisuudet. Useimmissa ravintoloissa tarjoillaan sekä liha- että kalaruokia. Koko ruokalistan nähdäkseen on yleensä mentävä sisään ravintolaan, sillä ruokalistat ovat harvoin näkyvissä kadulla. Huomaa, että perunat, ranskalaiset, riisi ja muut lisukkeet tilataan useimmiten erikseen. Ruuan kanssa syödään aina leipää, joka on kroaatiksi 'kruh'.

Lukuisat pizzeriat ovat yksinkertainen ja edullinen tapa nälän tyydyttämiseen. Ne muistuttavat paljon italialaisia pizzerioita, ja niissä tarjoillaan usein myös pastaa. Pieneen nälkään kannattaa etsiä slasticarnice, eräänlainen leipomo, ja syödä vaikkapa burek, joka on juustotäytteinen lehtitaikinaleivos, jota monet kroaatit syövät aamiaiseksi. Muita suosittuja pikaruokia ovat cevapcici (kebab), pljeskavica (häränjauhelihapihvi) ja ražnjici (grillivarras, joka tarjoillaan vihannesten kera).

Kala ja äyriäiset

Sekä kala että äyriäiset ovat Dalmatiassa hyvin laadukkaita, ja niitä on useimpien ravintoloiden ruokalistoilla erilaisina versioina. Itämaiset vaikutteet näkyvät selkeästi rakkautena grillattuihin ruokiin. Kannattaa ehdottomasti maistaa grillattua meriahventa tai langustia sitruunalohkon ja raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna.

Oliiviöljy

Oliiviöljyä on vuosisatojen ajan käytetty sekä ruuanlaitossa että vaihtoehtoisena lääkkeenä. Dalmatiassa viljellään tietenkin oliiveja, ja leudon ilmaston sekä hedelmällisen maan ansiosta syntyy oliiviöljyä, jota pidetään yhtenä maailman maukkaimmista ja hienoimmista. Öljyä voi ostaa sekä marketeista että matkamuistomyymälöistä kauniissa pullossa. Jos ajat Hvar-saaren tai rannikon teillä, matkan varrella on pieniä kojuja ja maatiloja, jotka myyvät muun muassa oliiviöljyä edulliseen hintaan.

Pršut - ilmakuivattu kinkku

Pršut-kinkku on tunnettu paitsi maustaan, myös valmistustavastaan. Kaikki tapahtuu tarkasti tietyn tavan mukaan sikojen kasvatustavasta (rakkaudella) siihen, kuinka mausteet ja yrtit hierotaan lihaan ja kuinka liha kuivatetaan boratuulessa, joka on alueella puhaltava raikas pohjoistuuli. Kokeneet gastronomit voivat tunnistaa pršutin mausta, onko sikoja ruokittu "kotiruualla" vai rehulla. Pršutia tarjoillaan usein oliiviöljyssä säilötyn lampaanjuuston kera, ja sitä on useiden ravintoloiden ruokalistoilla. Katso lisää kohdasta "Dalmatialainen plitica".

Burek

Burek on ilmava lehtitaikinaleivos, jonka täytteenä voi olla esimerkiksi lihaa, juustoa, perunaa tai omenaa. Täydellinen välipala, jota saa useimmista leipomoista.

Pljeskavica

Häränlihasta ja chilistä valmistettu jauhelihapihvi, jota myydään pikaruuan tapaan. Ruokalaji on alun perin kotoisin Bosniasta.

Cevapcici

Jauheliharullia, joita tarjoillaan punasipulin ja ajvarin kera, usein vihannesten kanssa tai pitaleivän sisällä. Myös tämä herkku on alun perin Bosniasta.

Dalmatialainen plitica

Kroatialainen seisova pöytä pienkoossa. Tämän tilatessasi saat lautasen, jolla on oliiveja, pršutia, lampaanjuustoa, usein sardelleja ja kenties hieman fetajuustoa. Leipäpala kuuluu annokseen, ja lasillinen kylmää viiniä sopii loistavasti aterian kylkeen. Erinomainen valinta, jos on mielestäsi liian kuuma lämpimän ruuan nauttimiseen.

Peka

Lihaa ja vihanneksia sisältävä paistettu ruoka, joka paistetaan padassa tai syvässä uunivuoassa avotulella. Ruokalaji voi sisältää kalaa ja äyriäisiä, mustekalaa, lammasta, vasikkaa tai kanaa. Peruna ja sipuli ovat vakioaineksia, mutta muita juureksia voidaan käyttää saatavuuden mukaan. Peka täytyy usein tilata ravintolassa ennakkoon, koska ruuan paistaminen vaatii useita tunteja.

Buzara

Buzara on ruuan valmistustapa, joka sopii useille erilaisille äyriäisille. Buzara tarkoittaa, että ruuan pääainesosa valmistetaan voimakkaassa kastikkeessa, johon tulee viiniä, tomaattia, mausteita ja yrttejä. Joskus pelkkää kastiketta tarjoillaan pastan kanssa.

Pašticada

Eräänlainen lihapata, jota jotkut kuvailevan hapanimeläksi. Maku syntyy siitä, että lihan annetaan hautua pitkään matalalla lämpötilalla muun muassa viinin ja luumujen kera.

Mixed grill

Mixed grill -lajitelmaa saa useimmista ravintoloista. Makuelämys voi ravintolasta riippuen vaihdella mukiinmenevästä taivaalliseen. Erilaisia lihoja grillataan ja tarjoillaan sipulin, avjarin (paprikatahnan) ja usein myös ranskalaisten kera.

Risotto

Muistuttaa italialaista risottoa, mutta on koostumukseltaan hieman löysempää eikä aina sisällä juustoa. Risotto on loistava ja edullinen lounasruoka, jota saa lukemattomina eri vaihtoehtoina (esim. kasvis, äyriäiset, talon erikoinen) useimmista ravintoloista.

Juomat

Uutta maata ei opi tuntemaan ainoastaan matkustamalla ympäriinsä, vaan myös tutustumalla paikallisiin juomiin. Kroatiassa juomia nautitaan tavallisesti kavanassa tai kaficissa eli kahviloissa, jotka reunustavat kaupungin katuja ja toreja. Useimmat kahvilat avataan kello 6–7 aamulla, jotta töihin menijät voivat ostaa aamukahvinsa. Tavallinen sulkemisaika on noin kello 23, kesäisin joskus myöhemminkin. Kahvilakulttuuri on hyvin näkyvää, ja hinnat ovat vain noin kolmanneksen suomalaisista. Huomaa, että kahviloissa ei yleensä tarjoilla ruokaa.
Kava – espressomainen kahvi, jota kroaatit itse tavallisesti juovat
Kava s mlijekom – kahvi maidolla
Kava sa šlagom – kahvi kermalla
Turska kava – turkkilainen kahvi, jossa on kahvinporot pohjalla
Caj – tee

Olut

Olutta eli pivoa juodaan Kroatiassa paljon. Useimmat paikalliset oluet ovat vaaleita lagereita, joista Karlovacko, Laško ja Ožujsko ovat tunnetuimmat merkit. Tomislav on tumma olut. Useita tunnettuja olutmerkkejä, kuten Tuborgia, Stellaa, Kaltenbergiä ja Carlsbergiä valmistetaan Kroatiassa lisenssillä, joten niitä on helposti saatavilla. Malo pivo eli pieni olut on yleensä 30 cl ja veliko pivo vastaa isoa tuoppia. Olut maksaa 6–20 kunaa koosta ja merkistä riippuen. Toceno pivo tarkoitta hanaolutta, jota saa yleensä 20 cl, 30 cl ja 0,5 litran kokoisena. Kaksi kroatialaista olutpohjaista juomaa ovat radla (olutta ja Spriteä) ja dizel (olutta ja Coca Colaa).

Viini ja väkevät juomat

Paikallisia väkeviä alkoholijuomia ovat slivovits (luumuviina), viljamovka (päärynälikööri), medovina (hunajaviini) ja maraschino (zadarilainen kirsikkalikööri). Rakija on paikallista viinaa, jota myydään kotitekoisena vähän kaikkialla.
Supetarin miellyttävä yöelämä koostuu muutamista baareista, ravintoloista, kahviloista ja ulkoravintoloista. Kesäaikaan järjestetään myös monia tapahtumia, kuten konsertteja ja näyttelyitä.
Ostokset
Kaupungissa on pari supermarkettia, jotka muistuttavat valikoimaltaan suomalaisia kauppoja. Jos haluat tehdä enemmän ostoksia, lähde lautalla Splitiin tutustumaan markkinoihin ja ostoskatuihin.

Ostosmahdollisuudet Splitin alueella

Kroatia ei ole mikään shoppailijan paratiisi, jos kaipaa viimeisintä muotia edulliseen hintaan. Kroatialaiset ovat kuitenkin tarkkoja pukeutumisestaan. Vaatteet, kengät ja laukut ovat yleensä italialaisia. Splitissä Marmontova-kadulla ja sen läheisyydessä on useita tunnettuja merkkiliikkeitä, kuten Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana ja Versace, mutta niiden hinnat eivät ole paljoa Suomen hintoja halvempia. Splitissä on erinomainen kirjakauppa, Algoritam, jossa on hyvä valikoima englanninkielistä kirjallisuutta sekä Kroatian matkaoppaita. Helpoiten sinne löytää kysymällä neuvoa Peristylen turisti-infosta. Splitin esikaupunkialueilla on myös useita suosittuja ostoskeskuksia. Suurin niistä on City Center One, jossa on sekä laajin valikoima että elokuvateatteri.

Dalmatialainen viini

Viiniä voi ostaa erityisistä vinoteekeistä, joissa saatat myös saada maistiaisia haluamistasi viineistä. Joissakin vinoteekeissä on omat viiniasiantuntijansa, jotka kertovat viineistä ja auttavat sinua löytämään haluamasi. Useimmissa vinoteekeissä myydään myös muita erikoisuuksia, kuten oliiviöljyä, hunajaa ja kotitekoista pastaa. Parhaat ja arvostetuimmat viinit ostetaan suoraan tuottajilta eli joltakin maaseudun viinitiloista. Splitissä hyvä kauppa syötävien ja juotavien tuliaisten ostoon sijaitsee peristyylin eli keskusaukion oikealla laidalla Rautaportista tultaessa.

Oliiviöljy

Kroatia on tunnettu oliiviöljystään. Perinteisesti paras oliiviöljy tulee Tarista, noin kymmenen kilometriä Porecista pohjoiseen, jossa sitä on valmistettu satojen vuosien ajan. Tar-oliiviöljyä voit ostaa sekä tavallisista supermarketeista että useimmista vinoteekeistä. Jos satut ajamaan Tarin ohi, voit tietysti ostaa öljyä myös sieltä. Tien varrella on usein pieniä kojuja, joista kotitekoista oliiviöljyä voi ostaa hyvään hintaan.

Rakija

Rakija muistuttaa englantilaista brandyä, mutta se tehdään yleensä rypäleistä. Rakija voidaan maustaa mausteilla tai yrteillä, ja sitä tarjoillaan usein digestiivinä. Rakijaa valmistetaan melkein kaikilla maatiloilla, ja sitä myydään useimmilla markkinoilla sekä tienvarsien kojuissa. Maku vaihtelee erinomaisesta vähemmän hyvään.

Markkinat

Markkinoita järjestetään kaikkialla Dalmatiassa. Niiltä löydät kaikkea mahdollista, kuten hedelmiä, vihanneksia, vaatteita, kenkiä, käsitöitä, kotitekoista oliiviöljyä, biskaa eli istrialaista brandyä ja hunajaa. Splitissä on isot markkinat vanhankaupungin vieressä. Sanotaan, että mitä ei löydy markkinoilta, ei löydy mistään (ainakaan Splitistä)!

Taide ja käsityöt

Yleisimmin näkyvä käsityötaiteen muoto on erilaiset kirjailutyöt, joita yleensä valmistavat ja myyvät pikkuiset mummot, jotka pystyttävät kojujaan sinne tänne. Taiteesta kiinnostuneet voivat myös vierailla palatsin entisessä kellarissa, jossa on kaikenlaisia matkamuistokojuja. Kauimmaisessa nurkassa, peristyylille johtavien portaiden luona on edullisesti myynnissä useiden paikallisten taiteilijoiden teoksia.

Tinkiminen

Markkinoilla on toisinaan tapana tinkiä, mutta muualla sitä ei tehdä. Hintalapussa ilmoitettu hinta pätee, eikä turisteja juuri yritetä huijata.

Kravatit

Tiesitkö, että kravatti on peräisin Kroatiasta? Alun perin kroatialaiset ratsumiehet pitivät kaulassaan huivia erottuakseen eri värien avulla muista sotilaista. Ranskalaiset kopioivat tyylin jo 1600-luvulla, ja huivin sitomistavan sanottiin olevan "à la cravat" eli kroatialaiseen tyyliin. Kravatti onkin hyvä matkamuisto. Aitouden varmistamiseksi kannattaa tarkistaa, että siinä lukee Made in Croatia.
Liikunta ja treeni
Super on erinomainen kohde padelin ystävälle.

Padel

Waterman Supetrus Resortin hotellialueella on myös vuokrattavia padel-kenttiä. Varaukset suoraan kentän sivuilta MATCi.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Supetarissa voit kokeilla sukellusta, tennistä, pyöräilyä, vaeltamista ja vesiurheilulajeja. Monet yritykset vuokraavat veneitä ja järjestävät maastopyöräretkiä. Sataman ja Waterman Supetrus Resort -hotellin välillä on kauko-ohjattavia autoja, karuselleja ja peliautomaatteja.
Supetar on todella hurmaava pikkukaupunki, jonka keskiössä on satama. Kaupungin ulkopuolella odottavat saaren pikkukylät ja oliivilehdot. Saaren vastakkaisella puolella sijaitsee Bolin kylä ja sen lähellä Zlatni Rat, joka on todennäköisesti Kroatian valokuvatuin ranta.

Diocletianuksen palatsi ja keskiaikainen Split

Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki, jossa on paljon nähtävää. Pelkästään kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin saa kulumaan paljon aikaa, koska vanhaan palatsiin tutustuminenkin vaatii jo pari päivää. Vaikka Split on suurkaupunki, eniten nähtävää on Diocletianuksen palatsin ja Trg Republiken välisellä alueella, koska siellä ovat kaupungin vanhimmat osat ja alkuperäinen keskusta. Lännestä itään mentäessä ensin tulee vastaan Trg Republike, eräänlainen toriaukio, jota reunustaa kolmelta puolelta kaunis Prokurative-rakennus. Täällä järjestetään usein kesällä konsertteja ja muita tapahtumia. Kun jatkat itään päin, saavut kaupungin vanhimpiin osiin. Ne on rakennettu pääasiassa aikana, jolloin Splitiä hallitsivat venetsialaiset, ja ne ovat suurimmaksi osaksi säilyttäneet keskiaikaisen tunnelmansa. Täällä on paljon viihtyisiä pieniä aukioita ja baareja, joissa voit istuutua aurinkovarjon suojaan, mikäli auringonpaiste käy liian kovaksi. Sen jälkeen tulet Narodni Trg -aukiolle, joka on suhteellisen suuri ja muodosti kaupungin keskustan 1300-luvulla. Sieltä pääsee suoraan vanhaan Diocletianuksen palatsiin. Vuosisatojen varrella tehtyjen korjausten ja uudelleenrakentamisten takia palatsimainen tunnelma on pitkälti kadonnut, mutta siitä voi saada jonkinlaisen käsityksen, kun menee sisään Rautaportin jäänteiden kohdalta. Palatsissa liikkuessa voi tuntea olevansa suuressa labyrintissa, ja sellainen palatsi onkin. Sieltä löytää kuitenkin aina ulos. Kun jatkat suoraan turisti-infon ohitse, tulet Hopeaportille, jonka ulkopuolella on myös yksi Splitin nähtävyyksistä, markkinat. Sieltä voi ostaa hedelmiä, vihanneksia, juustoa, hunajaa, kinkkua tai lähes mitä tahansa muuta; voit ostaa vaikkapa persikoita ja istuutua katsomaan kaupankäynnin vilinää.
Retket
Biking Olive Route
Biking Olive Route
Tutustu Bracin kulttuuriperintöön. Tämän opettavaisen ja mielenkiintoisen puolipäiväretken aikana ajelemme noin 20 kilometriä halki saaren kauniimpien kylien. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Helppo vaellus Blaca-luostarille
Helppo vaellus Blaca-luostarille
Miksipä et viettäisi muutamaa tuntia lomallasi helpolla ja antoisalla vaelluksella Blaca-luostarille ja sitä ympäröivälle museoalueelle. Ruoka ja juomat eivät sisällly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Hvar ja Bol - Kaksi Kroatian helmeä
Hvar ja Bol - Kaksi Kroatian helmeä
Kroatian saaristossa on yli tuhat saarta, joista vain 65 on asuttua. Jokainen saari on omanlaisensa ja niillä on omat vetonaulansa: luonto, arkkitehtuuri, kulttuuri. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Krkan vesiputoukset ja kansallispuisto sekä Trogir
Krkan vesiputoukset ja kansallispuisto sekä Trogir
Päivän retkikohde on Krkan vesiputoukset, jotka sijaitsevat Krkan kansallispuistossa. Putoukset ylittävät yli 17 estettä matkallaan kohti merta. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Sea Kayaking Family Fun
Sea Kayaking Family Fun
Perheystävällinen retki, jonka aikana melotaan, uidaan, snorklataan ja leikitään hauskoja rantaleikkejä. iljevänlig tur med paddling, simning, snorkling och roliga strandlekar. Merikajakilla pääset piilossa oleville lahdille, rannoille ja pieniin meren äärellä oleviin kuvankauniisiin kyliin. . Den ger dig en en enastående möjlighet till att utforska omgivningarna från havssidan. Sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua ympäristöön mereltä käsin.
Lisätietoa retkestä
SUP - Stand Up Paddling
SUP - Stand Up Paddling
Stand Up Paddling, eli suppailu on ehkä tullut kaikkein suosituimmaksi vesiaktiviteetiksi viime aikoina. Tällä tavalla pääset näkemään kätkettyjä ja muutoin vaikeasti saavutettavissa olevia lahtia ja saat kokea upean rannikko- ja rantaviivan mereltä käsin.
Lisätietoa retkestä
Kulkuyhteydet
Supetarin ja Splitin välillä liikennöi lautta. Lauttamatka kestää noin 50 minuuttia. Saarella on hyvät bussiyhteydet ja takseja.

Bussit

Dalmatian bussiverkosto toimii yleensä sekä luotettavasti että täsmällisesti, vaikkakin saarilla voidaan olla hieman epätäsmällisempiä. Suuriin kaupunkeihin kuten Zagrebiin ja Dubrovnikiin sekä joihinkin turistipaikkoihin (kuten Makarskaan) pääsee helposti bussilla. Jos kuitenkin haluat illalla esimerkiksi johonkin kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan konoba-ravintolaan, on mentävä taksilla tai omalla autolla. Tämä koskee myös monia pikkukyliä sisämaassa.

Taksi

Taksi on aina helppo tilata hotellista tai ravintolasta kaupunkien välisiä matkoja varten. Taksinkuljettajat ovat kokemuksemme mukaan rehellisiä, mukavia ja kohteliaita. Tinkiminen tai "erikoishinnat" eivät kuulu tapoihin. Yleisesti ottaen kuljettajien taksamittareihin voi luottaa.

Polkupyörä

Pyöräily on kätevä ja mukava tapa liikkua saarilla. Kaupunkien ulkopuolella sijaitseville uimapaikoille johtaa hyviä pyöräteitä. Kysy hotellistasi lähintä pyörävuokraamoa.

Lautat ja veneet

Rannikolla on kattava lauttalinjasto, ja seudulla liikennöi sekä paikallisia että kansainvälisiä yhtiöitä. Tarjolla on myös suuri valikoima järjestettyjä veneretkiä. Suosituimpia ovat "fish picnic" -retket, joita järjestetään sekä Hvarilla sijaitsevassa Jelsassa että Baška Vodassa. Myös koko päivän kestäviä retkiä järjestetään, ja niihin voi sisältyä erilaista ohjelmaa, esimerkiksi pysähdys Zlatni Ratissa. Split on saarille lähtevien veneretkien keskus. Jos haluat matkustaa suoraan saarelta toiselle, vaihtoehdot ovat usein rajalliset, ja paluumatkalle voi olla vaikeaa päästä saman päivän aikana. Suurin liikennöitsijä on Jadrolinija, joiden nettisivuilla on kattavat tiedot muun muassa aikatauluista ja hinnastosta: www.jadrolinija.hr.

Moottoripyörät ja mopot

Emme suosittele moottoripyörän tai mopon vuokraamista, koska kesäaikaan liikennettä on paljon. Ne ovat kuitenkin kroatialaisten keskuudessa tavanomaisia kulkuvälineitä. Mikäli päädyt ajamaan moottoripyörällä tai mopolla, pyydä aina kypärää! Kypärän käyttö ei ole Kroatiassa itsestäänselvyys.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tavoitat oppaamme kesäkaudella vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai jos haluat saada hyviä lomavinkkejä ja neuvoja. Jos emme voi ratkaista asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omaan hotelliisi tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Kroatiaan ei vaadita pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.

Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Hotellivero Kroatiassa

Kroatian hotelleissa yöpyviltä veloitetaan turistivero, n. 10 kunaa/henkilö/yö. Tilauslennolla matkustaessasi (1-4 viikon matka) vero sisältyy matkasi hintaan, eikä sitä tarvitse maksaa erikseen. Reittilennolla matkustaessasi vero maksetaan suoraan hotellille, joko hotelliin saavuttaessa tai pois lähtiessä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Kroatian kuna (HRK). Useimmat kortit hyväksytään. Supetarissa on kuusi pankkiautomaattia - kaksi satamassa, kaksi ratapromenadilla Waterman Supetrus Resortin suuntaan mennessä, yksi SENTIDO Kaktus -hotellin vastaanotossa ja yksi Waterman Resortin vastaanotossa.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Suomen aika -1 tunti

Sähkö

Sama kuin Suomessa, 220 V

Kieli

Kroatia. Useimmat matkailualalla työskentelevistä puhuvat myös saksaa ja englantia.

Muuta

Paljon mäkiä, tasoeroja ja rappuja lomakohteessa. Rauhallista touko-, kesä- ja syyskuussa, mutta meno vilkastuu heinä- ja elokuun korkeasesonkina ja ravintola-, baari- ja kahvilavalikoima laajenee. Varsinki mantereen puolella teillä on paljon liikennettä heinä- ja elokuussa, kun monet saksalaiset ja italialaiset saapuvat tänne omilla autoillaan. Jos sinulla on akkukäyttöisiä laitteita mukana, poista akut ennen kotimatkaa ja kuljeta ne käsimatkatavaroissa! Herätyskellot, partakoneet jne. voit pakata matkalaukkuun Splitin lentokentällä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Tärkeää tietoa tax-free-tuotteista

Huomioithan, että tax-free-valikoima on Kroatian lennoilla tavallista rajoitetumpi. Kroatian lakien vuoksi alkoholia ja savukkeita ei voi tilata etukäteen. Kaikki muut tax-free-kuvaston tuotteet ovat vapaasti tilattavissa.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 tuntia Helsingistä

Näin matkustat tänne

Supetariin voit lentää Tjäreborgin tilauslennolla kesäkaudella.

Lento laskeutuu Splitin kentälle.
Tjäreborgin tilauslennoilla kuljetukset sisältyvät hintaan, ja silloin pääset helposti ja turvallisesti Bracin saarelle ja Supetarissa sijaitsevaan hotelliisi. Lento laskeutuu Splitin lentokentälle. Bussikuljetus (n. 45 min) lentoasemalta Splitin satamaan. Kuljetus tapahtuu joko katamaraanilla tai lautalla (kerrotaan satamassa). Mikäli matka taitetaan autolautalla, niin silloin jokainen huolehtii itse matkatavaransa lautalle. Matkatavarat kannetaan itse portaat ylös lautan toiseen kerrokseen (ei hissiä). Splitin satamassa saatetaan joutua odottelemaan jatkokuljetusta, mutta satamassa on ravintoloita, kahviloita sekä kauppoja, joten odotteluajan saa mukavasti kulumaan. Matkatavarat voi sillä välin jättää henkilökuntamme hoitoon. Laivamatka Supetariin kestää n. 30-50 minuuttia. Supetarin satamassa jokainen huolehtii itse omista matkatavaroistaan ja kantaa ne bussin kyytiin. Ajoaika satamasta hotelliin on n. 5 min. Joskus vieraat, joilla on eri kotiinlähtöajat, joutuvat matkustamaan samalla laivalla, jolloin myöhemmin lähdössä olevat joutuvat odottelemaan omaa paluulentoaan lentokentällä.

Lue lisää kuljetuksista kohteessa.
Sää
 • tammikuu
10°5°
3
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
11°5°
4
Aurinkotuntia/pv
12°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
14°7°
6
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
18°11°
7
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
23°16°
8
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
27°19°
10
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
30°22°
11
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • elokuu
30°22°
10
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
26°19°
8
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
20°14°
6
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
15°10°
4
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
12°7°
3
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Supetar
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.