Matkat – Baska Voda

Baška Vodan lomakohde sijaitsee Biokovovuoriston ja Adrianmeren yhtymäkohdassa. Täällä pääset nauttimaan hyvistä rannoista ja huvittelumahdollisuuksista ja voit myös tutustua lähemmin Makarska Rivieraan.
Baška Voda on niin pieni, ettei sillä ole varsinaista keskustaa. Sen sijaan täällä on satamakatu ja toisella puolen pääkatua rivi paikallisia kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Siellä voit istuutua puiden varjoon ja nauttia kupin espressoa tai vaikkapa grillattuja sardiineja, jotka jäävät varmasti lomalta mieleen. Mitä ikinä tilaatkin, voit luottaa siihen, että ruoka on tuoretta, edullista ja usein myös lähellä tuotettua. Täällä on myös pari supermarkettia, joista voit ostaa evääksi vettä tai esimerkiksi tuoreita hedelmiä, ennen kuin menet rannalle ja pulahdat Adrianmeren lämpimään veteen.

Baška Vodan rannat

Baška Vodassa on paljon rantoja sekä itse kylässä että sen molemmin puolin. Useimmat rannat koostuvat pyöreiksi hioutuneista mukulakivistä ja vesi on kristallinkirkasta, joten se soveltuu erittäin hyvin snorklaamiseen. Jos et halua jäädä uimaan Baška Vodan omalla rannalle, voit lähteä kävelemään rantatietä joko pohjoisen tai etelän suuntaan. Sinun ei tarvitse kävellä kovinkaan pitkälle, kun jo löydät itsellesi mukavan uimapaikan, jossa voit olla aivan omassa rauhassa.

Asu hyvin Baška Vodassa

Baška Vodassa voit itse valita haluatko asua hotellihuoneessa tai huoneistossa, rantakadun varrella tai hieman ylempänä rinteessä. Suurin osa hotelleista on suhteellisen pieniä ja usein myös perheomistuksessa, kuten esimerkiksi Apartments Putnik. Todennäköisesti tutustut lomasi aikana myös omistajaperheeseen, mikä luo oman mukavan lisänsä lomailuusi. Baška Voda onkin tämän vuoksi asiakkaidemme suosiossa, eikä pelkästään edullisten hintojen vuoksi.

Näe enemmän Kroatiaa

Baška Voda sijaitsee Adrianmeren rannikkotien varrella, joka johtaa alas Dubrovnikiin ja pohjoiseen Splitiin. Busseilla on helppo liikkua omatoimisesti, mutta kätevimmin pääset ihailemaan maisemia rannikkoseuduille ja sisämaahan suuntautuvilla retkillämme. Kun haluat lähteä tutustumaan Kroatian kauniiseen saaristoon, Baška Vodan satamasta pääset retkiveneiden kyydissä useille eri saarille.
Hyvä tietää
 • Edullisia hotelleja
 • Erittäin tyytyväisiä asiakkaita
 • Upeita rantoja
 • Kristallinkirkas meri
 • Edullisia ravintoloita
 • Paikallisia ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Baska Voda

Rannat
Baška Vodassa on paljon hyviä rantoja sekä itse kylässä että sen molemmin puolin. Suurin osa rannoista koostuu pyöreäksi hioutuneista kivistä, minkä ansiosta vesi on kristallinkirkasta. Täydellistä snorklaajille! Jos et halua uida Baška Vodan kylässä sijaitsevalla rannalla, voit vain seurata rantakatua pohjoiseen tai etelään. Ei tarvitse mennä kovinkaan kauas, kun jo löydät itsellesi oman rannan ja voit pulahtaa uimaan Adrianmeren lämpimään veteen.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Pitkin Baška Vodan rantakatua on paljon ravintoloita, jotka tarjoilevat hyvää ruokaa. Hieman hienompia ravintoloita on pääkadun varrella, mutta kaikissa paikoissa suurin osa ravintoloista sijaitsee satamassa. Myös vuorilla on ravintoloita, jotka ovat yleensä tasokkaampia mutta silti edullisia. Kahviloita ja jäätelöbaareja on aina veden läheisyydessä.

Ruoka ja juoma Kroatiassa

Kroatian ruokakulttuurilla on pitkä ja värikäs historia. Vihannekset, juurekset ja pavut ovat yhtä tärkeitä raaka-aineita kuin liha, kala ja äyriäiset. Useat ruokaperinteet ovat sekoittuneet vuosien varrella, ja aistittavissa on vaikutteita Italiasta, Unkarista ja Balkanilta. Italialaisvaikutteet ovat erityisen näkyviä Dalmatiassa, jossa lähes kaikissa ravintoloissa tarjoillaan pastaa, pizzaa ja valkosipulintuoksuisia äyriäisruokia.

Lounasaika on tavallisesti kello 11–15 ja päivällisaika noin kello 18 alkaen, mutta kroatialaiset itse syövät illallista mielellään myöhään, kuten italialaisetkin. Ravintolat suljetaan yleensä kello 24. Palvelumaksu on 10 prosenttia, eikä se yleensä sisälly laskuun. Juomarahan antaminen ei ole tapana, mutta jos olet erittäin tyytyväinen palveluun, voit antaa 5–10 prosenttia juomarahaa.

Dalmatian hintataso on edullinen. Cappuccino maksaa yleensä enintään 8–10 kunaa, olut 15–20 kunaa, lounaspizza 35–50 kunaa ja kolmen ruokalajin illallinen keskitasoisessa ravintolassa noin 150 kunaa. Annokset ovat suuria ja palvelu useimmiten hyvää.

Jos haluat maistaa tyypillistä dalmatialaista ruokaa, sinun kannattaa mennä aitoon konoba-ravintolaan. Parhaat niistä sijaitsevat yleensä hieman varsinaisen keskustan ulkopuolella, joten saatat joutua menemään niihin taksilla tai omalla autolla. Vastineeksi kuitenkin saat huolella laitettua, aitoa kotiruokaa ihastuttavassa kroatialaisessa ympäristössä. Paikalliset itse syövät usein juuri konoba-ravintoloissa, mikä on niille tietenkin hyvä suositus!

Mihin ravintolaan Dalmatiassa menetkin, lähes aina tarjolla on pastaa, pizzaa tai muita yksinkertaisia ruokalajeja noin 40 kunan hintaan. Siksi olemme hintoja luetellessamme ottaneet lähtökohdaksi ravintoloiden erikoisuudet. Useimmissa ravintoloissa tarjoillaan sekä liha- että kalaruokia. Koko ruokalistan nähdäkseen on yleensä mentävä sisään ravintolaan, sillä ruokalistat ovat harvoin näkyvissä kadulla. Huomaa, että perunat, ranskalaiset, riisi ja muut lisukkeet tilataan useimmiten erikseen. Ruuan kanssa syödään aina leipää, joka on kroaatiksi 'kruh'.

Lukuisat pizzeriat ovat yksinkertainen ja edullinen tapa nälän tyydyttämiseen. Ne muistuttavat paljon italialaisia pizzerioita, ja niissä tarjoillaan usein myös pastaa. Pieneen nälkään kannattaa etsiä slasticarnice, eräänlainen leipomo, ja syödä vaikkapa burek, joka on juustotäytteinen lehtitaikinaleivos, jota monet kroaatit syövät aamiaiseksi. Muita suosittuja pikaruokia ovat cevapcici (kebab), pljeskavica (häränjauhelihapihvi) ja ražnjici (grillivarras, joka tarjoillaan vihannesten kera).

Kala ja äyriäiset

Sekä kala että äyriäiset ovat Dalmatiassa hyvin laadukkaita, ja niitä on useimpien ravintoloiden ruokalistoilla erilaisina versioina. Itämaiset vaikutteet näkyvät selkeästi rakkautena grillattuihin ruokiin. Kannattaa ehdottomasti maistaa grillattua meriahventa tai langustia sitruunalohkon ja raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna.

Oliiviöljy

Oliiviöljyä on vuosisatojen ajan käytetty sekä ruuanlaitossa että vaihtoehtoisena lääkkeenä. Dalmatiassa viljellään tietenkin oliiveja, ja leudon ilmaston sekä hedelmällisen maan ansiosta syntyy oliiviöljyä, jota pidetään yhtenä maailman maukkaimmista ja hienoimmista. Öljyä voi ostaa sekä marketeista että matkamuistomyymälöistä kauniissa pullossa. Jos ajat Hvar-saaren tai rannikon teillä, matkan varrella on pieniä kojuja ja maatiloja, jotka myyvät muun muassa oliiviöljyä edulliseen hintaan.

Pršut - ilmakuivattu kinkku

Pršut-kinkku on tunnettu paitsi maustaan, myös valmistustavastaan. Kaikki tapahtuu tarkasti tietyn tavan mukaan sikojen kasvatustavasta (rakkaudella) siihen, kuinka mausteet ja yrtit hierotaan lihaan ja kuinka liha kuivatetaan boratuulessa, joka on alueella puhaltava raikas pohjoistuuli. Kokeneet gastronomit voivat tunnistaa pršutin mausta, onko sikoja ruokittu "kotiruualla" vai rehulla. Pršutia tarjoillaan usein oliiviöljyssä säilötyn lampaanjuuston kera, ja sitä on useiden ravintoloiden ruokalistoilla. Katso lisää kohdasta "Dalmatialainen plitica".

Burek

Burek on ilmava lehtitaikinaleivos, jonka täytteenä voi olla esimerkiksi lihaa, juustoa, perunaa tai omenaa. Täydellinen välipala, jota saa useimmista leipomoista.

Pljeskavica

Häränlihasta ja chilistä valmistettu jauhelihapihvi, jota myydään pikaruuan tapaan. Ruokalaji on alun perin kotoisin Bosniasta.

Cevapcici

Jauheliharullia, joita tarjoillaan punasipulin ja ajvarin kera, usein vihannesten kanssa tai pitaleivän sisällä. Myös tämä herkku on alun perin Bosniasta.

Dalmatialainen plitica

Kroatialainen seisova pöytä pienkoossa. Tämän tilatessasi saat lautasen, jolla on oliiveja, pršutia, lampaanjuustoa, usein sardelleja ja kenties hieman fetajuustoa. Leipäpala kuuluu annokseen, ja lasillinen kylmää viiniä sopii loistavasti aterian kylkeen. Erinomainen valinta, jos on mielestäsi liian kuuma lämpimän ruuan nauttimiseen.

Peka

Lihaa ja vihanneksia sisältävä paistettu ruoka, joka paistetaan padassa tai syvässä uunivuoassa avotulella. Ruokalaji voi sisältää kalaa ja äyriäisiä, mustekalaa, lammasta, vasikkaa tai kanaa. Peruna ja sipuli ovat vakioaineksia, mutta muita juureksia voidaan käyttää saatavuuden mukaan. Peka täytyy usein tilata ravintolassa ennakkoon, koska ruuan paistaminen vaatii useita tunteja.

Buzara

Buzara on ruuan valmistustapa, joka sopii useille erilaisille äyriäisille. Buzara tarkoittaa, että ruuan pääainesosa valmistetaan voimakkaassa kastikkeessa, johon tulee viiniä, tomaattia, mausteita ja yrttejä. Joskus pelkkää kastiketta tarjoillaan pastan kanssa.

Pašticada

Eräänlainen lihapata, jota jotkut kuvailevan hapanimeläksi. Maku syntyy siitä, että lihan annetaan hautua pitkään matalalla lämpötilalla muun muassa viinin ja luumujen kera.

Mixed grill

Mixed grill -lajitelmaa saa useimmista ravintoloista. Makuelämys voi ravintolasta riippuen vaihdella mukiinmenevästä taivaalliseen. Erilaisia lihoja grillataan ja tarjoillaan sipulin, avjarin (paprikatahnan) ja usein myös ranskalaisten kera.

Risotto

Muistuttaa italialaista risottoa, mutta on koostumukseltaan hieman löysempää eikä aina sisällä juustoa. Risotto on loistava ja edullinen lounasruoka, jota saa lukemattomina eri vaihtoehtoina (esim. kasvis, äyriäiset, talon erikoinen) useimmista ravintoloista.

Juomat

Uutta maata ei opi tuntemaan ainoastaan matkustamalla ympäriinsä, vaan myös tutustumalla paikallisiin juomiin. Kroatiassa juomia nautitaan tavallisesti kavanassa tai kaficissa eli kahviloissa, jotka reunustavat kaupungin katuja ja toreja. Useimmat kahvilat avataan kello 6–7 aamulla, jotta töihin menijät voivat ostaa aamukahvinsa. Tavallinen sulkemisaika on noin kello 23, kesäisin joskus myöhemminkin. Kahvilakulttuuri on hyvin näkyvää, ja hinnat ovat vain noin kolmanneksen suomalaisista. Huomaa, että kahviloissa ei yleensä tarjoilla ruokaa.
Kava – espressomainen kahvi, jota kroaatit itse tavallisesti juovat
Kava s mlijekom – kahvi maidolla
Kava sa šlagom – kahvi kermalla
Turska kava – turkkilainen kahvi, jossa on kahvinporot pohjalla
Caj – tee

Olut

Olutta eli pivoa juodaan Kroatiassa paljon. Useimmat paikalliset oluet ovat vaaleita lagereita, joista Karlovacko, Laško ja Ožujsko ovat tunnetuimmat merkit. Tomislav on tumma olut. Useita tunnettuja olutmerkkejä, kuten Tuborgia, Stellaa, Kaltenbergiä ja Carlsbergiä valmistetaan Kroatiassa lisenssillä, joten niitä on helposti saatavilla. Malo pivo eli pieni olut on yleensä 30 cl ja veliko pivo vastaa isoa tuoppia. Olut maksaa 6–20 kunaa koosta ja merkistä riippuen. Toceno pivo tarkoitta hanaolutta, jota saa yleensä 20 cl, 30 cl ja 0,5 litran kokoisena. Kaksi kroatialaista olutpohjaista juomaa ovat radla (olutta ja Spriteä) ja dizel (olutta ja Coca Colaa).

Viini ja väkevät juomat

Paikallisia väkeviä alkoholijuomia ovat slivovits (luumuviina), viljamovka (päärynälikööri), medovina (hunajaviini) ja maraschino (zadarilainen kirsikkalikööri). Rakija on paikallista viinaa, jota myydään kotitekoisena vähän kaikkialla.
Baška Vodan yöelämä on eloisaa, ja rantakadulla on laaja valikoima baareja. Korkeasesongin aikaan heinä-elokuussa on kaikista vilkkainta, ja jotkin baarin avaavat tanssilattiansa.
Ostokset
Dalmatialaista viiniä voi ostaa vinoteekeistä, joissa voit myös saada maistiaiset haluamastasi viinistä. Useimmissa vinoteekeissä myydään myös muita erikoisuuksia, kuten oliiviöljyä, hunajaa ja kotitekoista pastaa. Tinkiminen on toisinaan tapana markkinoilla, mutta ei muualla, vaan hintalapussa oleva hinta pätee. Baška Vodan markkinat sekä muutamat kaupat ja putiikit ovat keskittyneet satama-alueelle. Splitistä löydät enemmän ostosmahdollisuuksia.

Ostosmahdollisuudet Splitin alueella

Kroatia ei ole mikään shoppailijan paratiisi, jos kaipaa viimeisintä muotia edulliseen hintaan. Kroatialaiset ovat kuitenkin tarkkoja pukeutumisestaan. Vaatteet, kengät ja laukut ovat yleensä italialaisia. Splitissä Marmontova-kadulla ja sen läheisyydessä on useita tunnettuja merkkiliikkeitä, kuten Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana ja Versace, mutta niiden hinnat eivät ole paljoa Suomen hintoja halvempia. Splitissä on erinomainen kirjakauppa, Algoritam, jossa on hyvä valikoima englanninkielistä kirjallisuutta sekä Kroatian matkaoppaita. Helpoiten sinne löytää kysymällä neuvoa Peristylen turisti-infosta. Splitin esikaupunkialueilla on myös useita suosittuja ostoskeskuksia. Suurin niistä on City Center One, jossa on sekä laajin valikoima että elokuvateatteri.

Dalmatialainen viini

Viiniä voi ostaa erityisistä vinoteekeistä, joissa saatat myös saada maistiaisia haluamistasi viineistä. Joissakin vinoteekeissä on omat viiniasiantuntijansa, jotka kertovat viineistä ja auttavat sinua löytämään haluamasi. Useimmissa vinoteekeissä myydään myös muita erikoisuuksia, kuten oliiviöljyä, hunajaa ja kotitekoista pastaa. Parhaat ja arvostetuimmat viinit ostetaan suoraan tuottajilta eli joltakin maaseudun viinitiloista. Splitissä hyvä kauppa syötävien ja juotavien tuliaisten ostoon sijaitsee peristyylin eli keskusaukion oikealla laidalla Rautaportista tultaessa.

Oliiviöljy

Kroatia on tunnettu oliiviöljystään. Perinteisesti paras oliiviöljy tulee Tarista, noin kymmenen kilometriä Porecista pohjoiseen, jossa sitä on valmistettu satojen vuosien ajan. Tar-oliiviöljyä voit ostaa sekä tavallisista supermarketeista että useimmista vinoteekeistä. Jos satut ajamaan Tarin ohi, voit tietysti ostaa öljyä myös sieltä. Tien varrella on usein pieniä kojuja, joista kotitekoista oliiviöljyä voi ostaa hyvään hintaan.

Rakija

Rakija muistuttaa englantilaista brandyä, mutta se tehdään yleensä rypäleistä. Rakija voidaan maustaa mausteilla tai yrteillä, ja sitä tarjoillaan usein digestiivinä. Rakijaa valmistetaan melkein kaikilla maatiloilla, ja sitä myydään useimmilla markkinoilla sekä tienvarsien kojuissa. Maku vaihtelee erinomaisesta vähemmän hyvään.

Markkinat

Markkinoita järjestetään kaikkialla Dalmatiassa. Niiltä löydät kaikkea mahdollista, kuten hedelmiä, vihanneksia, vaatteita, kenkiä, käsitöitä, kotitekoista oliiviöljyä, biskaa eli istrialaista brandyä ja hunajaa. Splitissä on isot markkinat vanhankaupungin vieressä. Sanotaan, että mitä ei löydy markkinoilta, ei löydy mistään (ainakaan Splitistä)!

Taide ja käsityöt

Yleisimmin näkyvä käsityötaiteen muoto on erilaiset kirjailutyöt, joita yleensä valmistavat ja myyvät pikkuiset mummot, jotka pystyttävät kojujaan sinne tänne. Taiteesta kiinnostuneet voivat myös vierailla palatsin entisessä kellarissa, jossa on kaikenlaisia matkamuistokojuja. Kauimmaisessa nurkassa, peristyylille johtavien portaiden luona on edullisesti myynnissä useiden paikallisten taiteilijoiden teoksia.

Tinkiminen

Markkinoilla on toisinaan tapana tinkiä, mutta muualla sitä ei tehdä. Hintalapussa ilmoitettu hinta pätee, eikä turisteja juuri yritetä huijata.

Kravatit

Tiesitkö, että kravatti on peräisin Kroatiasta? Alun perin kroatialaiset ratsumiehet pitivät kaulassaan huivia erottuakseen eri värien avulla muista sotilaista. Ranskalaiset kopioivat tyylin jo 1600-luvulla, ja huivin sitomistavan sanottiin olevan "à la cravat" eli kroatialaiseen tyyliin. Kravatti onkin hyvä matkamuisto. Aitouden varmistamiseksi kannattaa tarkistaa, että siinä lukee Made in Croatia.
Liikunta ja treeni
Baška Voda on yksi Makarska Rivieran satamakylistä Kroatian länsirannikolla Adrianmeren rannalla. Täällä voit kokeilla monenlaisia aktiviteetteja, kuten sukellusta, erilaisia vesiurheilulajeja, tennistä, ratsastusta, pyöräilyä ja vaeltamista.

Koskenlasku

Cetinan laakson luonto on kaunista ja tunnelma rauhallinen. Suosittelemme lähtemään kolmen tunnin koskenlaskuretkelle Cetinajoelle – se on upea luontoelämys vuorten lomassa. Cetinajoki ja sen laakso muodostavat yhden Kroatian monista luonnonpuistoista, jonka linnusto on uskomattoman monipuolista.

Koskenlasku sopii niin aloitteleville kuin kokeneillekin laskijoille. Retkellä on myös mahdollista uida joessa. Lapset voivat osallistua retkelle vain aikuisten seurassa, ja lastenkin tulee olla tietysti uimataitoisia.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Baška Voda sijaitsee aivan Adrianmeren rannikkoa pitkin kulkevan valtatien varrella, joka vie sekä alas Dubrovnikiin että ylös Splitiin saakka. Tien varrella on paljon nähtävyyksiä. On helppoa hypätä bussiin ja lähteä retkille omin päin, mutta kenties mukavampaa lähteä jollekin retkistämme, jotka suuntautuvat sekä rannikolle että sisämaahan. Jos haluat tutustua saaristoon enemmän, voit lähteä Baška Vodan satamasta veneretkelle jollekin Kroatian rannikon kauniista saarista.

Dubrovnikin Vanhakaupunki

Muurin ympäröimä Dubrovnikin kaupunki oli 1200-luvulla yksi Välimeren alueen suurvalloista ja siten myös tärkeä kauppapaikka. Vuonna 1667 kaupunkia kohtasi maanjäristys, mutta siitä huolimatta useita hienoja rakennuksia on säilynyt, ja Dubrovnikista tuli vuonna 1979 Unescon maailmanperintökohde. Baška Vodasta ja Makarskasta pääsee Dubrovnikiin bussilla, mutta matka kestää lähes neljä tuntia. Parempi onkin osallistua järjestetylle retkelle, jolloin bussi ajaa suoraan kohteeseen ja matka on nopeampi.

Plitvicen järvet

Plitvicen kansallispuistossa on 16 pientä järveä. Puisto on ollut Unescon maailmaperintökohde vuodesta 1979. Plitvicen järviä yhdistävät kauniit, luonnolliset vesiputoukset. Alueella on myös luolia, metsää ja kasvillisuutta.

Diocletianuksen palatsi ja keskiaikainen Split

Splitin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat monet muinaismuistot, joita on jäljellä Splitin vanhasta, 400-luvulta peräisin olevasta kaupunkikeskuksesta. Katedraali on rakennettu 1500-luvulla. Alue on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisajan monumenteista, ja se otettiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1979.

Trogirin historiallinen kaupunki

Trogirin historiallinen kaupunki on yli 2 000 vuotta vanha. Kaupunki sijaitsee saarella mantereen ja Ciovon saaren välissä, noin 5 kilometrin päässä Splitin lentokentästä. Siitä tuli Unescon maailmanperintökohde vuonna 1997.

Pyhän Jaakobin katedraali Sibenikissä

Katedraali on yhdistelmä goottilaista rakennustyyliä ja renessanssia. Se rakennettiin vuosina 1431–1535, ja sen katolla on uniikki kivikupoli. Yksi katedraalin erityispiirteistä on myös sitä ulkopuolelta koristavat ihmiskasvot, joilla on eri ilmeitä. Katedraali on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 2000.

Stari Gradin tasanko Hvar-saarella

Nykyisen Stari Gradin seudulle saapui 300-luvulla eKr. meritse Faroksen saarelta kreikkalaisia, jotka antoivat alueelle kotipaikkansa nimen – Faros. Alue on säilynyt lähes muuttumattomana kreikkalaisten ajoista. Muinoin täällä harjoitettiin maanviljelystä, jota jatketaan edelleen viiniviljelysten ja oliivilehtojen muodossa. Lisäksi monia rakennuksia ja kastelukanavia on säilynyt, ja nähtävissä on myös antiikille tyypillinen geometrinen maanjakojärjestelmä. Stari Gradin tasanko eli Starogradsko polje on nykyisin yksi Välimeren alueen parhaiten säilyneistä antiikin kreikkalaisista maisemista.

Krkan vesiputous

Krkan vesiputous sijaitsee upeassa Krkan luonnopuistossa, jossa se laskee 17 luonnollisen esteen yli.

Imotski

Jos haluat tutustua perinteisten kylien elämään ja kauniiseen luontoon Biokovovuoriston toisella puolella, suosittelemme vierailemaan Imotskin kylässä. Siellä voit ihailla kuuluisia, erikoisia järviä, joita kutsutaan siniseksi ja punaiseksi järveksi. Yli 200 metriä syvien järvien uskotaan syntyneen maanalaisten luolien romahtaessa. Imotskissa ei käy kovin paljon vierailijoita, joten liikenneruuhkia ei ole odotettavissa.

Sveti Jure ja Biokovon vuoristo

Biokovon vuoristo muodostaa kauniin taustan Makarska Rivieralle. Täällä on vuonna 1981 perustettu luonnonsuojelualue. Vuoristossa elää 1 500 kasvilajia ja 30 nisäkäslajia. Majesteettiset näkymät vangitsevat jokaisen luonnonystävän. Korkeimmalle vuorenhuipulle, Sveti Jurelle (=pyhä Joosef) 1 762 metrin korkeuteen pääsee Kroatian korkeimmalla sijaitsevaa autotietä pitkin. Baška Vodasta on luonnonpuistoon noin 50 kilometriä. Tie on kapea ja mutkitteleva, mutta näköalat vertaansa vailla!

Omiš

Idyllinen merirosvokaupunki Omiš sijaitsee vain noin 25 kilometrin päässä Baška Vodasta. Omiš oli useiden satojen vuosien ajan merirosvojen tukikohta, josta he hyökkäsivät Adrianmerellä seilaavien laivojen kimppuun. Omiš on viehättävä pikkukaupunki, jossa on jäänteitä 1500-luvulta ja paljon nähtävää. Asukkaita on 6 100. Täällä voit esimerkiksi vierailla eloisalla kauppatorilla sekä kierrellä ympäriinsä ja ihastella vanhaa arkkitehtuuria. Ylhäältä vanhasta Fortican linnoituksesta on lumoava näköala kaupunkiin ja Cetinajoelle. Nähtävyyksien katselun jälkeen voit piipahtaa yhdelle Kroatian parhaista rannoista, joka sijaitsee Omišin ulkopuolella. Omišiin pääsee kaikilla paikallisbusseilla, jotka ajavat kaupungin kautta. Vuokra-autolla matka kestää Baška Vodasta Makarska Rivieraa pitkin noin puoli tuntia, ja ajomatka Splitistä on suunnilleen yhtä pitkä.

Trogir

Trogirin kaunis kaupunki sijaitsee noin 75 kilometriä Baška Vodasta pohjoiseen ja vain viiden kilometrin päässä Splitin lentokentältä. Kaupunki lisättiin vuonna 1997 Unescon maailmanperintöluetteloon. Alun perin se sijaitsi pienellä, 450 metriä pitkällä ja 250 metriä leveällä saarella. Suurin osa keskustan rakennuksista sekä kaupunginmuuri on rakennettu 1400-luvulla ja sen jälkeen Venetsian vallan aikaan (1420–1797). Kuuluisa, 1200-luvulta peräisin oleva St. Lovren katedraali on myös upea nähtävyys. Sen ovet ja alttaritaulut edustavat kaunista paikallista käsityötaitoa. Lähes kaikissa vanhan kaupungin taloissa ja rakennuksissa voi nähdä renessanssinaikaisia yksityiskohtia. Trogirin niemellä sijaitseva satama on hyvin idyllinen, ja kesäaikaan sinne laskevat ankkurinsa huvijahdit kaikkialta maailmasta. Parhaat bussiyhteydet Trogiriin lähtevät Splitistä.
Retket
Dubrovnik
Dubrovnik
Lähde mukaan kokopäiväretkelle Dubrovnikiin ja tunne historian siipien havina. Keskiaikaista mystiikkaa ja nähtävyyksiä! Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan. Muista ottaaa passi mukaan!
Lisätietoa retkestä
Hvar ja Bol - Kaksi Kroatian helmeä
Hvar ja Bol - Kaksi Kroatian helmeä
Kroatian saaristossa on yli tuhat saarta, joista vain 65 on asuttua. Jokainen saari on omanlaisensa ja niillä on omat vetonaulansa: luonto, arkkitehtuuri, kulttuuri. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Krkan vesiputoukset ja kansallispuisto sekä Trogir
Krkan vesiputoukset ja kansallispuisto sekä Trogir
Päivän retkikohde on Krkan vesiputoukset, jotka sijaitsevat Krkan kansallispuistossa. Putoukset ylittävät yli 17 estettä matkallaan kohti merta. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Omis ja Cetina River
Omis ja Cetina River
Jännittävä päivä entisessä merirosvojen tukikohdassa Omisissa. Luvassa on myös pieni jokiristeily ja Omisin historiaa. Perinteinen lounas sisältyy hintaan.
Lisätietoa retkestä
Kulkuyhteydet
Kohteesta on hyvät bussiyhteydet Splitiin. Veneretkiä rannikon saarille. Taksit liikennöivät kylien välilllä.

Bussit

Dalmatian bussiverkosto toimii yleensä sekä luotettavasti että täsmällisesti, vaikkakin saarilla voidaan olla hieman epätäsmällisempiä. Suuriin kaupunkeihin kuten Zagrebiin ja Dubrovnikiin sekä joihinkin turistipaikkoihin (kuten Makarskaan) pääsee helposti bussilla. Jos kuitenkin haluat illalla esimerkiksi johonkin kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan konoba-ravintolaan, on mentävä taksilla tai omalla autolla. Tämä koskee myös monia pikkukyliä sisämaassa.

Taksi

Taksi on aina helppo tilata hotellista tai ravintolasta kaupunkien välisiä matkoja varten. Taksinkuljettajat ovat kokemuksemme mukaan rehellisiä, mukavia ja kohteliaita. Tinkiminen tai "erikoishinnat" eivät kuulu tapoihin. Yleisesti ottaen kuljettajien taksamittareihin voi luottaa.

Polkupyörä

Pyöräily on kätevä ja mukava tapa liikkua saarilla. Kaupunkien ulkopuolella sijaitseville uimapaikoille johtaa hyviä pyöräteitä. Kysy hotellistasi lähintä pyörävuokraamoa.

Lautat ja veneet

Rannikolla on kattava lauttalinjasto, ja seudulla liikennöi sekä paikallisia että kansainvälisiä yhtiöitä. Tarjolla on myös suuri valikoima järjestettyjä veneretkiä. Suosituimpia ovat "fish picnic" -retket, joita järjestetään sekä Hvarilla sijaitsevassa Jelsassa että Baška Vodassa. Myös koko päivän kestäviä retkiä järjestetään, ja niihin voi sisältyä erilaista ohjelmaa, esimerkiksi pysähdys Zlatni Ratissa. Split on saarille lähtevien veneretkien keskus. Jos haluat matkustaa suoraan saarelta toiselle, vaihtoehdot ovat usein rajalliset, ja paluumatkalle voi olla vaikeaa päästä saman päivän aikana. Suurin liikennöitsijä on Jadrolinija, joiden nettisivuilla on kattavat tiedot muun muassa aikatauluista ja hinnastosta: www.jadrolinija.hr.

Moottoripyörät ja mopot

Emme suosittele moottoripyörän tai mopon vuokraamista, koska kesäaikaan liikennettä on paljon. Ne ovat kuitenkin kroatialaisten keskuudessa tavanomaisia kulkuvälineitä. Mikäli päädyt ajamaan moottoripyörällä tai mopolla, pyydä aina kypärää! Kypärän käyttö ei ole Kroatiassa itsestäänselvyys.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tavoitat oppaamme kesäkaudella vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai jos haluat saada hyviä lomavinkkejä ja neuvoja. Jos emme voi ratkaista asiaa puhelimitse, tulemme tapaamaan sinua omaan hotelliisi tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Kroatiaan ei vaadita pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.

Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Hotellivero Kroatiassa

Kroatian hotelleissa yöpyviltä veloitetaan turistivero, n. 10 kunaa/henkilö/yö. Tilauslennolla matkustaessasi (1-4 viikon matka) vero sisältyy matkasi hintaan eikä sitä tarvitse maksaa erikseen. Reittilennolla matkustaessasi vero maksetaan suoraan hotellille, joko hotelliin saavuttaessa tai pois lähtiessä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Kroatian kuna (HRK). Baška Vodassa on pankkiautomaatteja.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Suomen aika -1 tunti

Sähkö

Sama kuin Suomessa, 220 V

Kieli

Kroatia. Useimmat matkailualalla työskentelevistä puhuvat myös saksaa ja englantia.

Lisätiedot

Paljon mäkiä, tasoeroja ja rappuja lomakohteessa. Rauhallista touko-, kesä- ja syyskuussa, mutta meno vilkastuu heinä- ja elokuun korkeasesonkina ja ravintola-, baari- ja kahvilavalikoima laajenee. Teillä on paljon liikennettä heinä- ja elokuussa, kun monet saksalaiset ja italialaiset saapuvat tänne omilla autoillaan. Jos sinulla on akkukäyttöisiä laitteita mukana, poista akut ennen kotimatkaa ja kuljeta ne käsimatkatavaroissa! Herätyskellot, partakoneet jne. voit pakata matkalaukkuun Splitin lentokentällä.

Tärkeää tietoa tax-free-tuotteista

Huomioithan, että tax-free-valikoima on Kroatian lennoilla tavallista rajoitetumpi. Kroatian lakien vuoksi alkoholia ja savukkeita ei voi tilata etukäteen. Kaikki muut tax-free-kuvaston tuotteet ovat vapaasti tilattavissa.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 tuntia Helsingistä

Näin matkustat tänne

Baška Vodaan voit lentää Tjäreborgin tilauslennolla kesäkaudella.

Baška Vodaan voit matkustaa myös joustavasti reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Splitin kentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja turvallisesti Baška Vodassa sijaitsevaan hotelliisi. Ajoaika Splitin lentokentältä Baška Vodan hotelleihin kestää n. 1,5-2 tuntia (n. 68 km) sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä, kuinka monen hotellin kautta kierretään ja ajaako kuljettaja moottoritietä vai rantareittiä pitkin. Usein lentokenttäbussi kiertää Brelan kautta, ja silloin ajoaika on hieman pidempi, n. 2 t 30 min. Korkeasesongin aikana matka voi kestää kauemminkin liikenneruuhkien vuoksi. Lentokenttäbussin tarkempi ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja se päätetään paikan päällä. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne erikseen lisämaksusta. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Jos olet varannut reittilennoilla toteutettavan matkapaketin, suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.
Sää
 • tammikuu
10°5°
3
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
11°5°
4
Aurinkotuntia/pv
12°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
14°7°
6
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
18°11°
7
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
23°16°
8
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
27°19°
10
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
30°22°
11
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • elokuu
30°22°
10
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
26°19°
8
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
20°14°
6
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
15°10°
4
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
12°7°
3
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä

HINTAESIMERKKEJÄ – BASKA VODA

Tee matkahaku – Baska Voda
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.