Maisema Amalfin rannikolta, Italia Sorrento

Välimeren klassikkohelmet – Uimarannoilta kulttuurikaupunkeihin

Aika monille loma Välimerellä on yhtä kuin Kreikka, mutta tiesitkö että Tjäreborgin matkassa voit lomailla myös Antibesissa, Maltalla tai vaikka Sisilian Taorminassa?

Kreikan saaret ja Mallorca hallitsevat yleensä kärkisijoja kesän lomasuosikkeja listattaessa. Välimerellä on kuitenkin myös paljon muita perinteikkäitä lomakohteita, joihin matkustat joustavasti reittilennoilla eli silloin kun sinulle sopii. Miltä kuulostaisi Ranskan Riviera, Malta, Manner-Espanja tai Sisilia?

Ranskan Riviera

Hienostunut ja hurmaava

Juan les Pins ranta

Pitkä ranta ja Juan les Pinsin rantakatu ovat monien mieleen.

Pikkuinen Juan les Pins on monien kestosuosikki. Sissel Viggen ihastui paikkaan ensisilmäyksellä, ja viimeisten kymmenen vuoden aikana Sissel ja hänen miehensä ovat lomailleet Juan les Pinsissä vähintään kerran vuodessa.

– Paikkaan liittyy hiukan sellaista lomaluksusta, ranta on kerrassaan superihana, Sissel sanoo.

Sisselillä on myös rantavinkki lomailijoille:
– Kannattaa ottaa aurinkotuolit jostakin rannan baareista. Silloin voit tilata juotavaa ja naposteltavaa suoraan tuolillesi, ja lisäksi saat myös pyyhkeet.

Vakiovieras Sissel Viggen viihtyy Ranskan Rivieralla.

Vinkkejä Cannesiin

Cannesin-vierailulla kävelyretki rantakatu La Croisettella on lähes pakollinen ohjelmanumero. Sen varrella on luksushotelleja designerputiikkeja vieri vieressä, ja se on myös tunnettujen Cannesin elokuvajuhlien keskeinen tapahtumapaikka.

– Cannesissa suosittelisin ravintola Brunia, jonka kala ja äyriäiset ovat herkullisia. Juan le Pinsissä tunnettu baari Le Crystal kuuluu kantapaikkoihimme, sillä se on täydellinen ”people watching” -paikka. Siellä on usein elävää musiikkia, ja se on mukava paikka nauttia lasi roséta ennen illallista.

Vinkkejä Juan les Pinsiin

Juan les Pins sijaitsee Antibesin alueella ja lähellä Euroopan suurinta huvivenesatamaa ja Antibesin vanhoja kortteleita.

Rue James Closen ja linja-autoaseman välisellä alueella on pienten kujien kujien labyrintti – täydellinen tutkimusretkiin!

Sisselin mielestä sijainti kuuluu Juan les Pinsin valtteihin.

– Paikka on pieni ja rauhallinen mutta lyhyen auto- tai junamatkan päässä on sellaisia paikkoja kuin Nizza, Cannes tai Monte Carlo.

Lisää vinkkejä

 • Sisselin valinta on Hotel Helios, koska se on hyvätasoinen ja lähellä rantaa.

 • Kannattaa kokeilla ravintoloita hieman sivummalla olevilla kaduilla. Niissä on vähemmän tungosta ja edullisemmat hinnat.
 • Ravintola Vesuvio tarjoaa hyvää ruokaa ja laadukasta talon viiniä kohtuuhinnalla.


Malta

Pikkuinen saari, jolla on suuri sydän

Hienot rannat, kirkas meri ja paljon nähtävää – siinä Malta pähkinänkuoressa. Maltaan kuuluu useita saaria: Malta (pääsaari), Gozo, Comino ja joitakin pienempiä saaria. Malta on pieni, pinta-alaltaan vain hieman yli 300 neliökilometriä.

Älä kuitenkaan anna pienen koon johdattaa luulemaan, että saari on pikaisesti tutkittu. Saarella riittää paljon nähtävää, esihistoriallisen megaliittikulttuurin jäänteistä aina Maltan ritarien linnoituksiin.

Maltalla viihtyvät niin perheet, pariskunnat kuin ystäväporukatkin.

Maltalla on vain vähän hiekkarantoja, mutta rannikon kallioisilla rannoilla voi uida ja snorklata. Melliehassa ja St. Julian’sissa on hiekkarantoja, ja lähes kaikissa hotelleissa on uima-allas.

Sininen laguuni on Maltan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kuva L. Kongerud.

Jos haluat nähdä mahdollisimman paljon lomasi aikana, kannattaa vuokrata auto omille retkille. Jos vasemmanpuoleinen liikenne arveluttaa, ”hop on–hop off” -busseilla pääsee helposti kiertelemään nähtävyyksiä, sillä ne eivät kierrä vain kaupungissa vaan koko saarella.

Päivässä–kahdessa ehtii jo nähdä paljon. Pääsaarelta voi suunnata lautalla lähisaari Gozolle ja jatkaa kolmatta reittiä siellä.

Hunajanvärinen pääkaupunki Valletta, jonka ritarit rakensivat 1500–1600-luvuilla on ehdottomasti vierailun arvoinen. Mitä tämä kaupunki häviää koossa, sen se voittaa charmissa ja kauniissa arkkitehtuurissa.

Maltalainen keittiö on saanut vaikutteita etupäässä Italiasta. Saaren kansallisruoka on fenek, joka on kaniinista valmistettu pataruoka. Kaniinia käytetään myös esimerkiksi pastakastikkeessa. Kannattaa maistaa!

Vinkkejä

 • Hal-Saflieni Hypogeum: Tuhansia vuosia vanha maanalainen pyhäkkö ja hautapaikka, jossa sanotaan olevan yli 7000 hautasijaa. Kohde kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin ja vierailijoiden määrä on hyvin rajoitettu. Jos haluat käydä täällä, varaa liput opastetulle kierrokselle jo mahdollisimman aikaisin etukäteen.
 • Sininen laguuni: upea laguuni löytyy pieneltä naapurisaarelta Cominolta lyhyen venematkan päästä. Ranta voi tuntua ruuhkaiselta etenkin korkeasesongin aikaan, joten kannattaa ehkä valita veneretki, jolla voit nauttia auringosta ja huikeasta maisemasta veneen kannelta.

Menorca

Mallorcan kaunis naapuri

Vehreä Menorcan saari kuuluu Baleaarien saariryhmään kuten Mallorcakin ja on vähintäänkin yhtä kaunis. Menorca on kuitenkin naapuriaan huomattavasti hiljaisempi ja rauhallisempi.

Menorca sopii sekä lasten kanssa matkustaville että rentouttavaa lomaa hakeville aikuisille.

Lasten kanssa matkustaville Menorcan kohteista sopii Cala’n Bosch, jossa on hienot rannat sekä viihtyisä satama ravintoloineen.

Cove d'en Xoroi on mieleenpainuva baari, josta on upeat maisemat.

Vinkit Menorcalle

 • Jyrkkään kallioseinämään rakennettu, saaren tunnetuin baari Cove d'en Xoroi on käymisen arvoinen paikka. Baarista avautuu upea maisema merelle, ja erityisen hieno se on auringonlaskun aikaan.
 • Fornellsin kalastajakylässä saaren pohjoisosassa tarjoillaan legendaarista hummerikeittoa – Caldereta de Langostaa. Ravintola on tyyriinpuoleinen, mutta ruoka ja maisemat ovat sen arvoiset.
 • Ympäri Menorcan saarta on peräti 122 rantapoukamaa, joissa on pehmeää hiekkaa ja upean kirkas meri. Vuokraa auto tai maastopyörä ja lähde tutkimusretkille.

 

ITALIA

Ruokamatkailijan mekka

Monien mielissä Sisilia yhdistyy Kummisetä-elokuviin ja italialaiseen mafiaan, mutta Välimeren suurin saari on toki paljon muutakin.

Ruoka erottaa Sisilian monista muista lomakohteista. Sisiliassa ruokaa valmistetaan suurella hartaudella ja rakkaudella. Poikkea lounaalle tai päivälliselle esimerkiksi johonkin agriturismo-paikkaan, jotka ovat paikallisia maatiloja. Raaka-aineet ovat lähellä tuotettuja ja ateria tarjoillaan paikallisen viinin kera. Tätä ruokakokemusta ei kannata ohittaa!

Italiassa myös jäätelö on tunnetusti maailman parasta, eikä Sisilia ole poikkeus. kaiken kukkuraksi Sisiliassa on alhaisempi hintataso kuin muualla Italiassa.

Hieman pohjoisempana, Italian mantereella sijaitsee Toscana, joka Sisilian tavoin tunnetaan erinomaisista ruokaelämyksistä. Kun siihen lisätään kaunis kumpuileva maisema, viinitilat ja kulttuurinähtävyydet, on moni jo menettänyt sydämensä Toscanalle.

Tiestitkö, että Toscanan rannikolla on myös rantalomakohteita, joissa voit nauttia hienoista hiekkarannoista ja pikkukaupungin tunnelmasta? Toisin sanoen täällä voit helposti yhdistää parhaat palat erityyppisistä lomista. Valitse esimerkiksi Viareggio tai Forte dei Marmi, tai ota tukikohdaksesi tunnetut kulttuurikaupungit Firenze tai Pisa.

 

Pisa tunnetaan kaltevasta tornista, mutta pikkuinen kaupunki tarjoaa myös rop

Vinkkejä

 • Francis Ford Coppola kuvasi osia Kummisedästä Savocan kylässä Sisilian maaseudulla. Täällä voit vierailla kirkossa jossa elokuvan Michel Corleone vihittiin ja voit nauttia virvokkeita Bar Vitelissä, johon Corleone elokuvassa kutsui mafiaveljiään.
 • Vieraile Etnalla joka on Euroopan aktiivisin tulivuori. Jos olet liikkeellä vuokra-autolla, on lähes pakko pysähtyä nauttimaan lounasta jollekin useista viinitiloista.

MALAGA JA ALICANTE

Manner-Espanjan suosikit

Malagan kaupunki on viime vuosina kasvattanut suosiotaan muutenkin kuin vain läpikulkupaikkana Costa del Solin tunnettuihin rantalomakohteisiin. Eikä siinä ole mitään kummallista, sillä eloisa Malaga uimarantoineen on kuin Barcelona pienoiskoossa.

Malagan sydän on ostoskatu Calle Larios, jonka varrella on trendikkäitä kauppoja ja putiikkeja vieri vieressä. Sen sivukujien varrella on lukuisia viihtyisiä ravintoloita ja pikkukauppoja.

Alicante sijaitsee vuoriston suojassa meren rannalla, minkä ansiosta siellä saadaan nauttia melko tasaisesta ilmastosta ympäri vuoden, ja aurinkopäiviä on yli 320 vuodessa.

Alicantessa nautit aidosta espanjalaistunnelmasta, hienoista rannoista, eloisasta rantapromenadista sekä huvivenesatamasta. Kaupungin nähtävyyksistä tunnetuin on Santa Bárbaran linnoitus, joka kohoaa keskellä kaupunkia 166-metrisen kallion laella.

Tee mukava kävelyretki seuraamalla Calle Lariosta alas satamaan. Käänny vasemmalle Paseo del Muelle Unolle, joka on kaupungin rantapromenadi. Istahda välillä penkille seuraamaan elämänmenoa. Rantapromenadi päättyy La Malagueta -rannalle.

Ranta on muutaman kilometrin mittainen, ja vuokrattavana on aurinkotuoleja ja -varjoja.

Teatro Romano on keisari Augustuksen ajalta peräisin oleva amfiteatteri, jossa järjestetään erilaisia esityksiä ja tapahtumia. Jos lomasi aikana tarjoutuu mahdollisuus osallistua, suosittelemme lämpimästi.

ESPANJAN AURINKORANNIKKO

Kauppahalli Mercado Central Atarazanas Malagassa tarjoaa myös hienoa arkkitehtuuria. Kuva: L. Kongerud

Malaga on myös mainio tukikohta, jos aiot lomallasi retkeillä esimerkiksi vuokra-autolla. Vieraile vaikka rannikon mukavissa kaupungeissa kuten Marbellassa ja Esteponassa tai ajele alas Gibraltarille.

Noin 500 kilometriä pohjoisempana sijaitseva Alicante tarjoaa houkuttelevan yhdistelmän kaupungin sykettä ja hiekkarantoja. Costa Blancan upeat rannat kestävät vertailun Välimeren parhaimpiin.

Alicantessa kannattaa suunnata myös shoppailukierrokselle. Espanjalaiset suosikit Zara, Mango ja El Corte Inglésin tavaratalo löytyvät Avenida de Maisonnavelta. Pienemmillä kujilla on pieniä taidegallerioita ja erikoisliikkeitä.

Vinkkejä

 • Kauppahalli Mercado Central Atarazanas Malagassa. Ruokapuotien tiskit notkuvat mm. hedelmiä, pähkinöitä, oliiveja ja kinkkuja. Suuri lasimaalaus Calle Sagastan puolella on piste iin päällä.
 • Tapas! Itsestäänselvyys Espanjassa kenties, mutta Malaga on erityisesti tunnettu tapaksista. Maista myös kuplivaa sangriaa! Juomaklassikon raikkaassa versiossa käytetään punaviinin sijaan cavaa.
 • Liberty Kitchen Alicantessa tarjoaa lähiruokaa paikallisista raaka-aineista. Toinen ravintolavinkki Alicanteen on Bodhi Green, joka tarjoilee tuoretta ja terveellistä kasvisruokaa.

Vinkkejä kesäloman varaukseen

Asiantuntijamme vinkkaavat:

 • Kannattaa olla mahdollisimman aikaisin liikkeellä, erityisesti, jos haluat matkustaa juuri tiettyinä päivinä tai tiettyyn hotelliin.
 • Mieti etukäteen, mitä lomaltasi toivot. Millaisia toiveita sinulla on lomakohteen ja hotellin suhteen? Entä mitä haluat tehdä ja kokea lomallasi?
 • Toukokuu ja elokuun loppupuoli ovat yleensä edullisimpia ajankohtia.
 • Tutustu hotelleihin huolella äläkä maksa turhaan palveluista, joita et tarvitse.
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja, kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeillä kerättävät ja raportoitavat tiedot auttavat meitä ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa. Tällaista tietoa on mm. miten usein vierailet sivustolla ja millä sivuilla. Tietojen avulla kehitämme sivuston ulkoasua, helppokäyttöisyyttä ja tehokkuutta. Käytämme tietoja myös sisällön personointiin ja markkinatutkimukseen.
Markkinointievästeitä käytetään seuraamaan kävijöiden liikkumista verkkosivustolla, jotta me ja yhteistyökumppanimme voimme näyttää kävijälle sopivaa ja kiinnostavaa sisältöä. Keräämme tietoja, mistä olet kiinnostunut, millä sivuilla käyt, millaisia mainoksia klikkaat, millaisista tuotteista tai palveluista olet kiinnostunut ja mitä ostat (nk. profilointi). Toteutamme kohdennettua markkinointia ja tarjouksia yhdessä kumppaniyritysten kanssa ja siinä tarkoituksessa myös jaamme tietoja.