Suuri Gran Canaria -opas

Suuri Gran Canaria -opas

Joka vuosi sadat tuhannet suomalaiset matkustavat Kanariansaarille. Gran Canarialla on kaikkea mahdollista pienistä kylistä suuriin yöelämän keskuksiin. Gran Canaria onkin saarista suosituin. Tutustu lomakohteisiin ja löydä sinulle sopivin!

Kanariansaaret koostuvat seitsemästä eri saaresta, joista Gran Canaria on ehdoton klassikko. Jo 1950-luvulla onnelliset suomalaiset lensivät etelän lämpöön nauttimaan auringosta ja rantaelämästä. Tänäkin päivänä tuhannet meistä valitsevat Gran Canarian kohteeksi matkaa varatessaan.

Tässä jutussa:

Kaakkoisrannikko: Ylellisyyttä ja juhlintaa rakastaville (…sekä nudisteille)
Lounaisrannikko: Lapsiperheille
Koillinen: Sinulle, joka haluat yhdistää rannan ja suurkaupungin
Luode: Sinulle, joka haluat pois turistireiteiltä

KAAKKOISRANNIKKO

Ylellisyyttä ja juhlintaa rakastaville (…sekä nudisteille)

Costa Meloneras

Aloitetaan kaakkoisrannikon suuresta ja tunnetusta kohteesta: Playa del Inglésistä. Lomakohdetta voi melkeinpä kutsua saaren eteläosan pääkaupungiksi, ja monet vieraat palaavat tänne takaisin vuosi toisensa jälkeen.

Tämä lomakohde sopii sinulle, joka etsit vauhtia ja hauskaa tekemistä, sekä sinulle, joka haluat kaiken olevan lähellä ja helposti saavutettavissa. Etelässä on saaren paras yöelämä, tarjolla on kaikkea mahdollista pienistä pubeista suurempiin yökerhoihin ja paikkoihin, joissa myös paikalliset itse viihtyvät.

Parhaimmat bilepaikat ovat yleensä Centro Commerciales – ostoskeskusten yhteydessä. Yumbo on suurin, mutta suurin osa yöelämästä on kuitenkin keskittynyt Kasbahin ympärille.

Jos kaipaat rentoutumista, suosittelemme käymään Bohemia Suites & Spa -hotellissa, jossa on yksi Gran Canarian parhaimmista spa-osastoista. Voit varata ihanan käsittelyn, vaikka et asuisikaan hotellissa.

Playa del Inglésissä viihtyvät myös muut kuin pelkästään tanssilattioitten sankarit ja sankarittaret. Kilometrien pituinen ranta houkuttelee aurinkoa rakastavia pohjoismaalaisia. Hiekka on hienoa ja melko tummaa, ja luonnollisesti rannalla on mahdollista vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja.

Rantapromenadia pitkin pääset itäpuolella sijaitsevaan San Agustiniin tai länsipuolella sijaitsevan Costa Melonerasin trendikkäisiin kahviloihin. Playa del Inglés ja saaren koko kaakkoisosa saattaa ensisilmäyksellä näyttää pelkästään turistialueelta, mutta kun tutustut alueeseen lähemmin, saatat yllättyä.

Costa Meloneras

Costa Meloneras on ihanteellinen lomakohde sinulle, jolla on korkeampi vaatimustaso. Alueelle on noussut melko lyhyessä ajassa hienoja hotelleja, suuri ostoskeskus ja useita viihtyisiä ravintoloita, kahviloita ja baareja – kaikki korkeatasoisia. Hyvin organisoitua, tyylikästä ja hienoa. Ranta ei ole kovin suuri, mutta kun kävelet vähän matkaa itään päin, saavut Maspalomasiin, jossa on useita kilometrejä pitkä, hienohiekkainen ranta.

Maspalomas on vakiintunut lomakohde, joka tunnetaan parhaiten aaltoilevasta aavikkomaisemastaan. Ranta levittäytyy pehmeiden, auringon lämmittämien dyynien jatkeena, ja rannalla on pituutta n. 5 km ja leveyttä paikka paikoin jopa n. 100 m.

Lapsiperheille paras alue on hyvin hoidettu, majakan lähistöllä sijaitseva ranta, jossa on aurinkotuoleja, -varjoja, vesiurheilumahdollisuuksia ja ravintoloita, mutta myös kullankeltaisten dyynien välistä voit helposti löytää rauhallisen ja mukavan paikan nauttia auringosta.

Joillakin ranta-alueilla on nudisteja, mistä on hyvä olla tietoinen, kun lähdet kävelylle dyyneille.

Maspalomas

Maspalomas on tunnettu aaltoilevista dyyneistään, jotka ulottuvat hienolle rannalle saakka.

Maspalomasin ja Playa del Inglésin itäpuolella sijaitsee klassinen San Agustin. Suomalaiset ovat lomailleet täällä jo 1960-luvulta lähtien. Rauhallisella alueella on bungaloweja ja kukkivia puutarhoja. Monet vakioasiakkaat lomailevat suosikkihotellissaan useita kertoja vuodessa.

Laavanvärinen San Agustinin ranta levittäytyy muutaman sadan metrin alueelle pitkin kaakkoisrannikkoa. Rannalla on ollut EU:n myöntämä sininen lippu jo yli 10 vuotta, mikä tarkoittaa, että se täyttää tiukat vaatimukset uimaveden laadun suhteen.

Myös rantapromenadi on saanut kasvojenkohotuksen viimeisten vuosien aikana, joten Maspalomasin ja Playa del Inglésin välillä on helppo liikkua jalkaisin.

San Agustin

Suomalaiset ovat lomailleet San Agustinissa jo 60-luvulta lähtien.

LOUNAISRANNIKKO

Lapsiperheille

Vaikka alueella on runsaasti lomalaisia, Arguineguín on onnistunut säilyttämään suuren osan paikallisesta viehätysvoimastaan ja kanarialaisesta arkielämästään. Joka aamu kalastusveneet tuovat mereltä tuoretta kalaa ja äyriäisiä, joita sinulla on myöhemmin päivällä mahdollisuus nauttia pienissä, viihtyisissä ravintoloissa - merinäköalalla.

Noin 20 minuutin kävelymatkan päässä lomakohteesta sijaitsee Anfi Beach – yksi Kanariansaarten parhaista rannoista, jolla on liidunvalkoista korallihiekkaa ja kristallinkirkasta vettä.

Kävelytie perhehotelli Sunwing Arguineguín Seafrontista Patalavacaan kulkee päätien vieressä ja jatkuu sitten pitkin merenrantaa Anfi Beachille.

Anfi-ranta

Anfi Beach sijaitsee n. 20 minuutin kävelymatkan päässä Arguineguínista. Ranta on yksi Kanariansaarten parhaimmista ja suosituimmista.

Noin 5 km länteen päin sijaitsee Puerto Rico hevosenkengän muotoisine hiekkarantoineen. Ranta on lapsiystävällinen ja matala, ja aurinkotuoleja on vuokrattavissa rannan vieressä sijaitsevalla laiturilla. Puerto Ricon satamasta järjestetään useita retkiä: purjehdus- ja katamaraaniretkiä.

Jos kuljet meren tuntumassa kävelytietä pitkin, saavut n. 1,5 km päästä Amadoresin rannalle ja samannimiseen kylään. Ranta rakennettiin vasta muutama vuosi sitten, ja nykyään se on yksi Gran Canarian parhaista rannoista. Pituutta rannalla on noin puoli kilometriä ja leveyttä jalkapallokentän verran. Hiekka on puhdasta ja kullankeltaista ja vesi turkoosinsinistä. Jos mielesi tekee syödä jäätelöä tai pizzaa, rannalta on lyhyt matka rantakadun ravintoloihin ja kahviloihin. Myynnissä on myös puhallettavia rantaleluja.

Playa de Amadores

Amadoresin rannalla on puhdasta, kullankeltaista hiekkaa ja turkoosinsinistä vettä. Amadores on sopiva lomakohde sinulle, joka haluat asua lomallasi hyvin ja nauttia mukavasta rantaelämästä.

Jos siirryt kartalla hieman länteen päin, saavut Playa del Curaan ja Playa de Tauritoon. Nämä kaksi pientä lomakohdetta sijaitsevat suurempien lomakohteiden naapurissa, ja ne sopivat sinulle, joka etsit rauhallista ja rentoa tunnelmaa.

Playa del Curassa sijaitsee Tjäreborgin konseptihotelli Ocean Beach Club, joka on rauhallinen perhehotelli. Hotellissa saat nauttia kauniista designista, maukkaasta ruuasta ja upeasta, rauhallisesta tunnelmasta. Mutta tarjolla on luonnollisesti myös lasten aktiviteetteja sekä suuria uima-altaita. Iltaisin voit rentoutua auringonlaskua ihaillen, hyvästä ruuasta ja viihdyttävästä musiikista nauttien. Jos kaipaat vaihtelua hotellielämään, Puerto Ricoon tai Amadoresiin ei ole pitkä matka.

Ocean Beach Club Playa del Curassa

Playa del Curassa sijaitsee Tjäreborgin konseptihotelli Ocean Beach Club. Perhehotellissa pääosassa ovat kaunis design ja rento tunnelma.

Lyhyen kivenheiton päässä länteen päin sijaitsee Puerto de Mogán, viehättävä ja pieni kalastajakylä, jossa on moderneja piirteitä – kaukana itäisten lomakohteiden hulinasta. Uudet, hienot rakennukset sulautuvat hyvin alkuperäisten rakennusten joukkoon, ja kylän pientä keskustaa hallitsevat kapeat, viihtyisät kujat, joilla ei ole autoliikennettä.

Satama on kylän luonnollinen keskus, johon värikkäät kalastusveneet ja vierailijoiden purjeveneet luovat oman leimansa. Myös yöelämä on keskittynyt tänne. Mutta voit unohtaa suuret diskot ja pitkät meluisat baarikadut. Täällä vietät iltaa ystävien kanssa mukavassa kahvilassa, baarissa tai jossakin erinomaisessa kala- ja äyriäisravintolassa.

Puerto de Mogánin keskellä sijaitsee pieni, suhteellisen matala ja lapsiystävällinen hiekkaranta. Pieni uimapoukama sijaitsee rannan edustalla sijaitsevan laiturin suojassa, joten aallokko ei koskaan nouse kovin korkeaksi.

Puerto de Mogán

Puerto de Mogán on yksi suosituimmista päiväretkikohteista Gran Canarialla.

Koillinen

Sinulle, joka haluat yhdistää rannan ja suurkaupungin

Pääkaupunki Las Palmas

Pääkaupunki Las Palmasissa yhdistyvät ihanalla tavalla suurkaupunki, merenrantakaupunki ja viehättävä pikkukaupungin tunnelma

Gran Canarian pääkaupunki Las Palmas on kokenut todellisen kasvojenkohdotuksen viime vuosien aikana, ja tällä hetkellä kaupunki on kutsuvampi kuin koskaan aiemmin. Täällä pääset nauttimaan samanaikaisesti suurkaupungista, rantalomailusta ja pikkukaupungin tunnelmista. Vaikka turisteja on paljon, paikallisia on kuitenkin aina enemmän, ja tunnelma Las Palmasissa on espanjalaisempi ja aidompi kuin saaren etelärannikolla.

Las Canterasin ranta on monien mielestä koko Espanjan hienoin, ja paikallisten tavoitteena on, että siitä tulee koko Euroopan paras. Täällä on esimerkiksi koko saaren kirkkain vesi, ja rannan edustalla oleva riutta estää tehokkaasti isot aallot laskuveden aikaan. Seikkailunhaluiset voivat uida riutalle ja tutustua merenalaisiin maisemiin. Ranta houkuttelee myös surffareita, jotka etsivät unelma-aaltoaan. La Cicer -rannan toisessa päässä on todellinen paratiisi surffaajille, ja rannan toisessa päässä, suojaisemmassa La Puntillassa, on myös luvassa iloisia ilmeitä tuulisina päivinä.

Las Palmasin ranta

Las Palmasin ranta on monien mielestä yksi koko Espanjan hienoimmista ja paikallisten tavoitteena on, että siitä tulee Euroopan paras

Suurkaupungissa vierailu on lähes synonyymi hyville ostosmahdollisuuksille, ja myöskään Las Palmas ei tee poikkeusta. Täältä löytyvät koko saaren parhaimmat kaupat, esimerkiksi El Corte Inglés, Mango, Zara sekä monet muut suuremmat ja pienemmät putiikit.

Las Palmas on myös Gran Canarian kulttuurin keskus, ja kaupungissa on useita museoita sekä täällä järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten oopperafestivaalit toukokuussa ja karnevaalit helmikuussa. Santa Catalinan puistossa on luvassa myös usein enemmän tai vähemmän improvisoituja esityksiä. Kansainvälisiä ja eri teemaan sopivia musiikkifestivaaleja on myös tarjolla, kuten klassista, jazzia ja kitaramusiikkia. Lisäksi Santo Domingo -kirkossa järjestetään usein klassisen musiikin ilmaiskonsertteja.

Luode

Sinulle, joka haluat pois turistireiteiltä

Jos haluat nähdä Gran Canarian toisen puolen, kannattaa suunnistaa Agaeteen. Se on pieni kylä saaren luoteisosassa, jossa pääset nauttimaan paikallisesta tunnelmasta ja saaren mahtavasta luonnosta. Plaza de la Constitución -aukio on kylän luonnollinen kokoontumispaikka, ja aukion laidalla on myös kaunis 1800-luvun lopulta peräisin oleva kirkko. Monia aukion ympärillä olevia taloja koristavat tyypilliset kanarialaiset puuparvekkeet, ja eri puolilla kylää on useita ravintoloita ja baareja, joissa voit viettää ihanaa iltaa rauhallisissa tunnelmissa.

Useimmat Agaeten lähellä olevista rannoista ovat kivirantoja, kuten Las Salinas. Täällä pääset uimaan luonnon omassa merivesialtaassa, jossa on pienemmät aallot ja hyvät snorklausmahdollisuudet.

Agaete

Jos haluat nähdä Gran Canarian toisen puolen, kannattaa harkita Agaetea. Plaza de la Constitución -aukio on kylän luonnollinen kokoontumispaikka.

Lyhyen matkan päässä Agaetesta on myös idyllinen Puerto de las Nievesin kalastajakylä useine mukavine ravintoloineen, joissa tarjoillaan päivän kalansaaliista valmistettuja herkkuja. Sekä paikalliset että turistit saapuvat tänne iltaisin nauttimaan illallista, lähtevät kävelylle tai vain istahtavat alas seuraamaan paikalliselämää.

Puerto de Nievesistä pääset myös katamaraanilla Teneriffalle. Laivamatka Teneriffan pääkaupunkiin, Santa Cruziin, kestää vain puolitoista tuntia. Aloita tutustumiskierros Plaza Espanalta ja jatka kaupungin pikkukatuja pitkin kauniiseen Mercado de Nuestra Señora de Africa -kauppahalliin. Parhaimmat ostosmahdollisuudet ovat Calle de Castillo -kävelykadun varrella tai yhdessä suurimmista ostoskeskuksista.

Gran Canarialta ei välttämättä tarvitse lähteä muualle tutustumismatkoille: Rehevässä Agaeten laaksossa on paljon retkeilyreittejä, ja lähellä on myös Tamadaban luonnonreservaatti jyrkkine kallioineen ja jokirantoineen, ja siellä on myös saaren suurin havumetsä. Voit myös lähteä bussilla tutustumaan pikkukyliin ja lähistöllä oleviin kaupunkeihin, kuten Firgasiin ja sen historialliseen keskustaan tai Arucasiin, jossa on katedraalia muistuttava kirkko sekä lauantaimarkkinat, joilla myydään paikallisia tuotteita.

Las Salinas

Useimmat Agaeten lähirannoista ovat kivirantoja, kuten Las Salinas. Täältä löytyvät luonnon omat merivesialtaat.

Lisää vinkkejä