Sorrento Amalfin rannikolla
Amalfin rannikko

Välimeren helmiä

Välimeren helmiä – uimarannoilta kulttuurikaupunkeihin

Aika monille loma Välimerellä on yhtä kuin Kreikka, mutta tiesitkö että Tjäreborgin matkassa voit lomailla myös Antibesissa, Maltalla tai vaikka Sisilian Taorminassa?

Päivitetty: 1.12.2022

Kreikan saaret ja Mallorca hallitsevat yleensä kärkisijoja kesän lomasuosikkeja listattaessa. Välimerellä on kuitenkin myös paljon muita perinteikkäitä lomakohteita, joihin voit matkustaa reittilennoilla eli juuri silloin ja niin pitkäksi aikaa, kuin haluat. Moniin kohteisiin pääsee jopa suoralla lennolla Helsingistä.

– Kun puhutaan reittilennoilla toteutettavista matkapaketeista Euroopassa, kaikkein suosituimpia kohteita ovat Costa del Sol, Malta ja Kroatian Dubrovnik. Ranskan Riviera on selvästi nousussa, kertoo Tjäreborgin maajohtaja Jessica Virtanen.

Hienostunut ja hurmaava Ranskan Riviera

Pikkuinen Juan-les- Pins on monien kestosuosikki. Sissel Viggen ihastui paikkaan ensisilmäyksellä, ja viimeisten kymmenen vuoden aikana Sissel ja hänen miehensä ovat lomailleet Juan les Pinsissä vähintään kerran vuodessa.
– Paikkaan liittyy hiukan sellaista lomaluksusta, ja ranta on kerrassaan superihana, Sissel sanoo.

Sisselillä on myös rantavinkki lomailijoille:

– Kannattaa ottaa aurinkotuolit jostakin rannan baareista. Silloin voit tilata juotavaa ja naposteltavaa suoraan tuolillesi, ja lisäksi saat myös pyyhkeet.

Sissel Viggen

Vakiovieras Sissel Viggen viihtyy Ranskan Rivieralla. Kuva: Kotialbumi

Juan-les-Pins

Juan-les-Pins sijaitsee Antibesin alueella ja lähellä Euroopan suurinta huvivenesatamaa ja Antibesin vanhoja kortteleita.

Rue James Closen ja linja-autoaseman välisellä alueella on pienten kujien kujien labyrintti – täydellinen tutkimusretkiin!

Sisselin mielestä sijainti kuuluu Juan-les-Pinsin valtteihin.

– Paikka on pieni ja rauhallinen mutta lyhyen auto- tai junamatkan päässä on sellaisia paikkoja kuin Nizza, Cannes tai Monte Carlo.

Sisselin vinkit

 • Sisselin valinta on Hotel Helios, koska se on viihtyisä ja lähellä rantaa.
 • Kannattaa kokeilla ravintoloita hieman sivummalla olevilla kaduilla. Niissä on vähemmän tungosta ja edullisemmat hinnat.
 • Ravintola Vesuvio tarjoaa hyvää ruokaa ja laadukasta talon viiniä kohtuuhinnalla.
 • Juan-les-Pinsissä tunnettu baari Le Crystal kuuluu kantapaikkoihimme, sillä se on täydellinen ”people watching” -paikka. Siellä on usein elävää musiikkia, ja se on mukava paikka nauttia lasi roséta ennen illallista.
Juan-les-Pinsin ranta

Juan-les-Pinsin pitkä ranta ja rantakatu ovat monien mieleen. Kuva: Kotialbumi

Vinkki: Retki Cannesiin

Tyylikäs Cannes on vain noin puolen tunnin matkan päässä Juan-les-Pinsistä. Cannesin-vierailulla kävelyretki rantakatu La Croisettella on lähes pakollinen ohjelmanumero. Sen varrella on luksushotelleja designerputiikkeja vieri vieressä, ja se on myös tunnettujen Cannesin elokuvajuhlien keskeinen tapahtumapaikka.

– Cannesissa suosittelisin ravintola Brunia, jonka kala ja äyriäiset ovat kerrassaan herkullisia, vinkkaa Sissel.

Kaupunkimaisema Cannes

Houkutteleva Cannes – vain puolen tunnin päässä

Simpukoita ja ranskalaisia perunoita

Moules frites

Malta, pikkuinen saari, jolla on suuri sydän

Hienot rannat, kirkas meri ja paljon nähtävää – siinä Malta pähkinänkuoressa. Maltaan kuuluu useita saaria: Malta (pääsaari), Gozo, Comino ja joitakin pienempiä saaria.

Malta on pieni, pinta-alaltaan vain hieman yli 300 neliökilometriä. Saarella riittää paljon nähtävää, esihistoriallisen megaliittikulttuurin jäänteistä aina Maltan ritarien linnoituksiin.

–Älä anna pienen koon johdattaa luulemaan, että saari on pikaisesti tutkittu. Monipuolisen lomaviikon jälkeen lähdin silti kotiin ajatellen, että vielä jäi paljon nähtävää ja koettavaa, kertoo Tjäreborgin norjalaisessa sisaryhtiössä työskentelevä Lén Kongerud. Hän voi hyvin kuvitella palaavansa Maltalle.

– Malta on hyvä valinta romanttiselle matkalle, perhematkalle tai kaveriporukan kanssa, joten ennemmin tai myöhemmin toivottavasti minullakin tulee mahdollisuus matkustaa sinne uudelleen, hän sanoo.

Maltalla on vain vähän hiekkarantoja, mutta rannikon kallioisilla rannoilla voi uida ja snorklata.

Sininen laguuni on Maltan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kuva: Kotialbumi.

– Melliehassa ja St. Julian’sissa on hiekkarantoja, mutta minusta kalliorannat olivat oikein kivoja. Väkeä oli hieman vähemmän ja kaupoista saa alustaksi sopivia halpoja muovimattoja. Lisäksi lähes kaikissa hotelleissa on toki uima-allas, joissakin jopa kattoterassilla hienon maiseman kera, kertoo Lén.

Jos haluat nähdä mahdollisimman paljon lomasi aikana, ”hop on–hop off” -busseilla pääsee helposti kiertelemään nähtävyyksiä, sillä ne eivät kierrä vain kaupungissa vaan koko saarella. Päivässä–kahdessa ehtii jo nähdä paljon. Pääsaarelta voi suunnata lautalla lähisaari Gozolle ja jatkaa kolmatta reittiä siellä.

– Yhden päivän aikana ehdin tutustua Ta' Qalin käsityöläiskylään ja Mostan kirkkoon, lounastaa "Hiljaisessa kaupungissa" ja piipahtaa vielä akvaariossa, Lén kertoo.

Lénin mukaan hunajanvärinen pääkaupunki Valletta, jonka ritarit rakensivat 1500–1600-luvuilla, on ehdottomasti vierailun arvoinen. Ihan vaikka jo sen vuoksi, että pääsee syömään kaupungin kivoihin ravintoloihin.

– Maltalainen keittiö on saanut vaikutteita etupäässä Italiasta. Saaren kansallisruoka on fenek, joka on kaniinista valmistettu pataruoka. Itse en maistanut sitä, mutta kokeilin kaniinia pastakastikkeessa. Se oli hyvää, kannattaa maistaa, rohkaisee Lén.

Mdina

Suunnilleen keskellä saarta sijaitsee Mdina, saaren vanha pääkaupunki, jota kutsutaan myös hiljaiseksi kaupungiksi.

Muista myös nämä

 • Hal-Saflieni Hypogeum: Tuhansia vuosia vanha maanalainen pyhäkkö ja hautapaikka, jossa sanotaan olevan yli 7000 hautasijaa. Kohde kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin ja vierailijoiden määrä on hyvin rajoitettu. Jos haluat käydä täällä, varaa liput opastetulle kierrokselle jo mahdollisimman aikaisin etukäteen.

 • Sininen laguuni: Upea laguuni naapurisaari Cominolla lyhyen venematkan päässä. Ranta voi tuntua ruuhkaiselta etenkin korkeasesongin aikaan, joten kannattaa ehkä valita veneretki, jolla voit nauttia auringosta ja huikeasta maisemasta veneen kannelta.

Maltan pieni ja hurmaava pääkaupunki Valletta on vierailun arvoinen.

Menorca, Mallorcan kaunis naapurisaari

– Vehreä Menorca kuuluu Baleaarien saariryhmään kuten Mallorcakin ja on vähintäänkin yhtä kaunis. Menorca on kuitenkin naapuriaan huomattavasti hiljaisempi ja rauhallisempi, sanoo Siri Røhr-Staff, joka on lomaillut saarella.

Sirin mukaan Menorca sopii sekä lasten kanssa matkustaville että rentouttavaa lomaa hakeville aikuisille.

– Lasten kanssa matkustaville sopii mielestäni Cala’n Bosch, jossa on hienot rannat, viihtyisä satama ja kivoja ravintoloita.

Rantamaisema Menorcalta

Menorca on naapuriaan Mallorcaa hiljaisempi ja rauhallisempi lomasaari.

Muista myös nämä

 • Loungebaari Cove d’en Xoroi Jyrkkään kallioseinämään rakennettu, saaren tunnetuin baari Cove d'en Xoroi on käymisen arvoinen paikka. Baarista avautuu upea maisema merelle. Erityisen hieno se on auringonlaskun aikaan.
 • Fornellsin kalastajakylässä saaren pohjoisosassa tarjoillaan legendaarista hummerikeittoa, Caldereta de Langostaa. Ravintola on tyyriinpuoleinen, mutta ruoka ja maisemat ovat sen arvoiset.
 • Ympäri Menorcan saarta on peräti 122 rantapoukamaa, joissa on pehmeää hiekkaa ja upean kirkas meri. Vuokraa auto tai maastopyörä ja lähde tutkimusretkille.
Kalliojyrkänteeseen rakennettu baari.

Cove d'en Xoroi Cala en Porterissa on mieleenpainuva baari, josta on upeat maisemat.

Sisilia ja Toscana sopivat herkkusuille

Sisilia on Välimeren suurin saari ja se sijaitsee kuuluisan Italian saappaan kärjessä Euroopan kartalla.

– Se, mikä Sisilian erottaa monista muista matkailukohteista, on ruoka. Täällä ruoka on tehty rakkaudella. Pysähdy agriturismossa (tilalla), jossa tarjoillaan lounasta tai illallista. Täällä raaka-aineet tuotetaan paikallisesti, luonnollisesti paikallisen viinin kanssa. Se on ruokailuelämys, jota ei pidä missata, houkuttelee hiljaittain saarella vieraillut Elisabeth Larsen-Vonstett.

– Lisäksi italialaisilla on maailman parasta jäätelöä, eikä Sisilia ole poikkeus, hän jatkaa ja lisää, että hintataso saarella on alhaisempi kuin muualla Italiassa.

Rinteeseen rakennettuja taloja Sisiliassa.

Rakastatko hyvää ruokaa? Siinä tapauksessa Sisilia on oikea lomakohde sinulle (ja koko Italia!).

Hieman pohjoisempana Italian mantereella on Toscana, joka on Sisilian tavoin erityisen kuuluisa hyvästä ruoastaan. Kun siihen lisätään kumpuilevat maisemat viinitarhoineen ja alueen monet kulttuurikohteet, ei ole ihme, että niin monet rakastuvat Toscanaan.

Harvemmat kuitenkaan tietävät, että Toscanan rannikolla on myös ihania hiekkarantoja ja viihtyisiä satamakaupunkeja. Täällä voit siis poimia rusinat pullasta ja nauttia huippulomasta. Valitse esimerkiksi Viareggio tai Forte dei Marmi meren rannalla, vai asuisitko mieluummin keskellä nähtävyyksiä Firenzessä tai Pisassa?

Jokimaisema Pisan kaupungista.

Pisa tunnetaan tietysti kaltevasta tornista, mutta se on muutenkin kerrassaan hurmaava kaupunki.

Muista myös nämä

 • Savoca on sisilialainen kylä, jossa kuvattiin osia Francis Ford Coppolan Kummisetä-elokuvasta. Täällä on esimerkiksi kirkko, jossa elokuvan Michael Corleone vihittiin, samoin Bar Vitelli jossa Corleone kokoontui mafiaystäviensä kanssa.
 • Tulivuori Etna on Euroopan merkittävin aktiivinen tulivuori. Jos teet retken sinne vuokra-autolla, suosittelemme pysähtymistä jollekin matkan varrella olevista viinitiloista ja pitkää herkullista lounasta.

Malaga ja Alicante, manner-Espanjan suursuosikit

Pieni suurkaupunki Malaga on viime vuosina kasvattanut suosiotaan lomakohteena, eikä se ole enää pelkkä portti Costa del Solin kuuluisiin merenrantakohteisiin.

Se ei ole mikään ihme, sillä hieno kaupunkiranta ja vilkas tunnelma saa sen melkein muistuttamaan Barcelonaa pienoiskoossa.

– Malaga on sielukas espanjalainen kaupunki. Calle Larios on kaupungin ostoskatu ja keskusta, jossa riittää trendikkäitä kauppoja. Lähistön kapeilta mukulakivikaduilla on paljon viihtyisiä ruokapaikkoja ja pikku putiikkeja, vinkkaa Tjäreborgin norjalaisessa sisaryhtiössä työskentelevä Ann-Renée Degnes.

Malagan rantapromenadi

Malagan pääkatu Calle Larios päättyy hulppealle rantapromenadille.

Rantamaisema Costa del Sol

Malaga on mainio lomavalinta, jos haluat nauttia sekä kaupunkielämästä että hiekkarannasta.

Jos kuljet Calle Lariosia alas kohti satamaa ja käännyt vasemmalle Paseo del Muelle Unolle, ja jatka rantapromenadia loppuun saakka, niin saavut La Malaguetan rannalle.

Ranta on pari kilometriä pitkä, ja siellä on aurinkotuoleja ja rantavarjoja.

– Poikkea myös Teatro Romanolla, joka on keisari Augustuksen aikainen amfiteatteri. Jos olet onnekas ehkä voit jopa osallistua johonkin siellä järjestettävään esitykseen.

Muista piipahtaa myös Malagan Mercado Central Atarazanas -kauppahallissa, jossa voit ihailla sekä arkkitehtuuria että herkkuja pursuavia myyntipisteitä. Kuva: Kotialbumi.

– Malaga on myös loistava tukikohta retkille, ja autonvuokraus on erittäin suositeltavaa. Retkeile Aurinkorannikon kaupunkeihin, kuten Marbellaan tai Esteponaan, tai ajele aina Gibraltarille asti, ehdottaa Ann-Renée.

Jos suuntaat sen sijaan pohjoiseen rannikkoa pitkin, vajaat 500 km, tulet toiseen espanjalaiseen suosikkikaupunkiin, Alicanteen.

Yhä useammat ovat löytäneet myös täältä houkuttelevan yhdeistelmän kaupunkitunnelmaa ja pehmeää rantahiekkaa. Alicanten uimarannat kestävät hyvin vertailun Välimeren hienoimpiin rantoihin.

Alicantessa kannattaa varata aikaa myös ostoksille. Avenida de Maisonnavelta löydät tunnetut espanjalaiset ketjuliikkeet, kuten Zara ja Mango, sekä Corte Inglés -tavaratalon. Kaupungissa on myös viihtyisiä kävelykatuja ja pikku kujia, joilta löydät pieniä taidegallerioita ja erikoisliikkeitä.

Muista myös nämä

 • Kauppahalli Mercado Central Atarazanas Malagassa. Tutustu runsaaseen valikoimaan, ja poimi mukaan vaikkapa hedelmiä, oliiveja, pähkinöitä tai kinkkua. Calle Sagastan puolella sijaitseva melkein koko seinän kokoinen lasimaalaus on kuin piste iin päällä.
 • Tapas! Varmaankin itsestäänselvyys espanjalaisessa kaupungissa, mutta Malaga tunnetaan myös erityisesti tapaksistaan. Maista myös kuohuvaa sangriaa, joka on virkistävä tulkinta espanjalaisesta klassikosta. Tässä punaviini on korvattu kuohuvalla cavalla.
 • Liberty Kitchen Alicantessa tarjoilee paikallista ruokaa lähellä tuotetuista raaka-aineista, ja Bodhi Green (myös Alicantessa) puolestaan tarjoilee terveellistä ja tuoretta kasvisruokaa..

Muutama vinkki kesäloman suunnitteluun

 • Ajoissa varaaminen kannattaa aina. Erityisesti, jos haluat matkustaa juuri tiettynä ajankohtana, haluat yöpyä tietyssä hotellissa tai haluat tietynlaisen huoneen.
 • Mieti mitä lomaltasi haluat. Tämä koskee sekä hotelleja että kohteita, mutta myös sitä, mitä haluat tehdä loman aikana. Silloin on paljon helpompi löytää sinulle sopiva kohde.
 • Toukokuu ja elokuun loppupuolisko ovat perinteisesti halvimpia matkustuskausia.
 • Älä turhaan maksa hotellin ominaisuuksista, jos ne eivät ole sinulle oleellisia tai joita et joka tapauksessa käytä.
 • Oletko pohtinut mahdollisuutta jakaa kahden viikon matka kahteen viikon jaksoon eri hotelleissa ja/tai kohteissa? Näet ja koet vielä enemmän!

Lisää samankaltaista luettavaa