Kreeta lomaopas

Suuri Kreeta-opas

Ympäri Kreetaa on toinen toistaan kiinnostavampia ja viehättävämpia lomakohteita. Toivottavasti löydät tämän jutun vinkkien avulla sen juuri sinulle sopivimman!

Hanian rannikko – ihanaa elämää rannalla

Hanian rannikko Kreetan luoteisosassa on oikeastaan nauha rantoja – uusi alkaa siitä, mihin edellinen loppuu. Lähes kaikki rannat ovat loivasti syveneviä ja lapsiystävällisiä. Hanian rannikko on oikea valinta rauhallista ja mukavaa rantalomaa hakeville. Se sopii yhtä hyvin lapsiperheille kuin aikuisten kesken lomaileville. Ensi silmäyksellä alue saattaa näyttää puhtaalta turistialueelta, mutta paikallinen asutus antaa paikalle viehättävän tunnelman, jossa yhdistyy lomaelämä ja kreikkalainen arki.

Kolimbari ja Gerani ovat rauhallisia lomakohteita, joissa voit nauttia rennosta rantaelämästä ja hyvästä ruuasta. Maleme on myös viehättävä. Jos olet kiinnostunut historiasta, Malemessa voit tutustua toisen maailmansodan aikaisiin tapahtumiin. Täällä on muun muassa kaatuneiden saksalaissotilaiden hautausmaa.

Platanias ja Agia Marina ovat hieman vilkkaampia lomakohteita. Hanian kaupunki taas on saaren toiseksi suurin kaupunki, jossa olet keskellä saaren asukkaiden normaalia elämää ja toisaalta myös saaren jännittävää historiaa. Täällä on turkkilaisia moskeijoita, kaunis venetsialainen satama, arkeologisia nähtävyyksiä ja monia pieniä, ihania ravintoloita. Hanian kaupunki on mukavan matkan päässä kaikista alueen lomakohteista. Kato Daratso, Kato Stalos ja Kalamaki ovat leppoisia pieniä paikkoja aivan Hanian kaupungin lähellä.

Hanian rannikon takana kohoavat vuoret, jotka soveltuvat erinomaisesti patikointiin ja pyöräilyyn.

Jos kuuluisa Elafonissi-ranta on lomalistallasi, Hanian rannikko on hyvä valinta tukikohdaksi. Elafonissi sijaitsee saaren lounaisosassa.

Hanian kaupunki

Hania on Kreetan toiseksi suurin kaupunki.

Rethymnon – jännittävää historiaa ja hienoja rantoja

Rethymnon on Kreetan kolmanneksi suurin kaupunki ja se sijaitsee noin 50 Haniasta itään. Rethymnon tarjoaa hienon sekoituksen venetsialaista, turkkilaista ja kreikkalaista arkkitehtuuria. Venetsialaisvallan aika (1204-1669) leimaa koko vanhaakaupunkia ja aikakaudelta on peräisin myös Fortétza-linnoitus, johon kannattaa käydä tutustumassa. Vanhankaupungin kapeiden kujien hienot kirkot, vanhat moskeijat minareetteineen ja venetsialaistyyliset huvilat tekevät Rethymnonista aivan erityisen. Kaupungissa on myös vanha vankila, jossa kreetalaisia pidettiin vangittuna toisen maailmansodan aikana, sekä arkeologinen museo Arkadiou- ja Tsouderou-katujen kulmassa.

Rethymnonin keskeinen sijainti tekee siitä myös hyvän tukikohdan, jos aiot retkeillä eri puolilla Kreetaa.

Lisäksi voit lomallasi nauttia 12 kilometrin pituisesta rannasta, joka ulottuu oikeastaan koko kaupungin läpi ja jatkuu edelleen itään.

Rethymnonin ranta

Rethymnonissa myös ranta on aina lähellä.

Mirabellonlahti – kun etsit tasokasta hotellia

Saaren itäpuolella sijaitsee rauhallinen Elounda, joka tunnetaan tasokkaista hotelleistaan ja julkkisvieraistaan. Eloundan eteläpuolella on Agios Nikolaoksen viehättävä pikkukaupunki, jossa on aito kreikkalainen ilmapiiri, kreikkalaisia ravintoloita sekä tyylikkäitä rantahotelleja.

Eloundasta on helppo tehdä retki Spinalongan saarelle, joka on aikoinaan ollut leprapotilaiden siirtola ja tunnetaan myös menestysromaanista "Saari". Plakaan on vain noin 10-15 minuutin automatka ja sieltä pääsee veneellä Spinalongaan.

Mirabellonlahti

Mirabellonlahti

Kreetan etelärannikko – vähemmän matkailijoita

Makrigialos ja Ierapetra sijaitsevat Kreetan etelärannikolla noin 20 kilometrin etäisyydellä toisistaan. Makrigialos on pieni kalastajakylä, jossa on kilometrin mittainen hiekkaranta, yksi saaren parhaista. Ierapetra on yksi Euroopan eteläisimmistä kaupungeista ja on täydellinen kohde niille, jotka haluavat valinnanvaraa ja vaihtoehtoja, mutta myös rauhallista ja rentouttavaa ilmapiiriä. Ierapetrassa sijaitsevan rannan vartta pitkin kulkee viihtyisä rantakatu, jonka varrella on ravintoloita, kahviloita ja baareja, joissa voit maistella paikallisia herkkuja. Maista vaikka tuoretta grillattua kalaa jossakin meren äärellä sijaitsevista viihtyisistä tavernoista.

Makrigialosissa on myös yksi parhaista perhehotelleistamme, Sunwing Makrigialos Beach.

Makrigialoksen ranta

Makrigialoksen hiekkaranta kuuluu saaren hienoimpiin.

Hersonissos – muutakin kuin juhlimista

Iso ja vilkas lomakohde Hersonissos tunnetaan ehkä parhaiten yöelämästään. Vaikka kesäkuukausina meno on vauhdikasta, keväisin ja syksyisin syke on huomattavasti alhaisempi.

Sijainti on täydellinen, jos haluat kokea klassista Kreetaa ja vierailla tärkeimmillä nähtävyyksillä. Lyhyen matkan päässä sijaitsevat mm. antiikin Knossos, Heraklionin maailmankuulu arkeologinen museo sekä Lassithi-tasanko, joka tarujen mukaan on Zeus-jumalan syntymäpaikka.

Hersonissoksessa on pari pientä uimarantaa, mutta parhaat rannat ovat hieman kauempana. Ja jos haluat viettää rauhallisen illan, voit tehdä kävelyretken johonkin Hersonissoksen lähellä sijaitsevista vuoristokylistä.

Hersonissos, kreeta

Hersonissos tarjoaa enemmän kuin ehkä luulitkaan.