Matkat – Hanian rannikko, Hanian kaupunki

Hania on Kreetan toiseksi suurin kaupunki ja hyvä vaihtoehto sinulle, joka haluat yhdistää ranta- ja kaupunkiloman parhaat puolet.

Hanian kaupungin sydän on kaunis vanha venetsialainen satama. Sinne on myös keskittynyt suurin osa kaupungin viihde-elämästä, jonka muodostavat rauhallisemmat baarit sekä vilkkaammat yökerhot ja klubit. Eniten matkalaisia kaupunkiin kuitenkin houkuttaa Hanian vanha osa kapeine kujineen ja viehättävine toriaukioineen. Sataman ympärillä on paljon hyväkuntoisia rakennuksia sekä venetsialaiselta että turkkilaiselta ajalta. Vilinää ja vilskettä riittää aamusta iltaan, ja korkeasesongin aikaan väkeä voi olla tungokseen asti. Kaupungin keskustassa sijaitsevassa kauppahallissa kannattaa ehdottomasti poiketa nauttimaan tunnelmasta ja hedelmien, vihannesten, hunajan, yrttien ja kukkien tuoksusta. Kauppahallin ympäristö on myös hyvä paikka ostaa nahkatuotteita, kenkiä ja koruja. Jos ostoskierroksella yllättää nälkä, lähistöltä löytyy aina hyviä ravintoloita. Tarjolla on sekä kreikkalaisia erikoisuuksia, kuten keftedes-lihapullia ja souvlakia, että kansainvälisempiä ruokalajeja, kuten pizzaa ja pastaa. Venetsialainen satama on erinomainen paikka makumatkan aloittamiselle Hanian kaupungissa.

Asu keskeisellä paikalla uima-altaan äärellä

Hanian kaupungin hotellivalikoimassamme on sekä yksinkertaisia että ylellisempiä vaihtoehtoja. Voit valita haluatko asua vilkkaan venetsialaisen sataman tuntumassa vai hieman etäämpänä. Valikoimassamme on tietenkin myös uima-altaalla varustettuja hotelleja. Voit käydä uimassa ja virkistäytymässä altaassa ennen kuin on aika lähteä kaupungille tutustumaan illanviettomahdollisuuksiin.

Tutustu Kreetaan omalla autolla

Tiesithän, että voit varata myös vuokra-auton matkavarauksesi yhteydessä? Kun vuokraat auton vaikka vain pariksi päiväksi, voit tehdä saarella omia tutkimusretkiäsi ja lähteä uimaan lähialueen rannoille, esimerkiksi Agia Marinaan tai Kato Daratsoon. Voit myös ajaa saaren sisäosissa kohoaville vuorille, nauttia kauniista luonnosta ja kenties syödä lounasta jossain pienessä tavernassa matkan varrella.

Hyvä tietää
 • Hotelleja keskustassa
 • Hotelleja, joissa uima-allas
 • Hyvät ostosmahdollisuudet
 • Paljon ravintoloita
 • Luksushotelleja
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Hanian rannikko, Hanian kaupunki

Sää
 • tammikuu
16°9°
3
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
16°9°
4
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
17°10°
6
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
20°12°
8
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
23°15°
10
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
27°19°
11
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
29°22°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • elokuu
29°22°
11
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
27°19°
9
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
24°17°
6
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
21°14°
5
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
18°11°
4
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
Rannat
Hanian kaupungin ranta, Nea Chora, sijaitsee noin kahden kilometrin päässä venetsialaisesta satamasta. Rannalla on tavernoja sekä vuokrattavia aurinkotuoleja ja -varjoja. Matala, lapsiystävällinen ranta on pieni, ja siellä käy pääasiassa läheisten hotellien vieraita. Rannan edustalla olevat kalliot ja kivet toimivat aallonmurtajina. Viereisellä rantakadulla on paljon suosittuja tavernoja ja ulkoravintoloita. Hanian kaupungin ulkopuolella on myös muita rantoja.

Chrissi Akti

Noin kilometrin päässä Nea Chorasta sijaitsevalla "Kultaisella rannalla" hiekka on hienolaatuista ja pohja hieman kivinen. Ranta on melko matala ja lapsiystävällinen, ja sieltä voi vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja. Chrissi Aktin rannalla käy enimmäkseen pohjoismaisia vieraita lähihotelleista. Rannalla on yksinkertaisia ravintoloita, joissa tarjoillaan kevyitä aterioita ja kylmää juotavaa.

Falassarna

Falassarnan useiden kilometrien pituinen, kultainen hiekkaranta ja kristallinkirkas vesi tekevät rannasta upean uintielämyksen. Parinsadan metrin päässä rannasta sijaitsee kiviriutta, joka soveltuu hyvin snorklaamiseen. Vaikka rannalla on nykyään enemmän palveluita, voit silti löytää oman rauhallisen uimapaikkasi.

Elafonissi

Kreetan Malediiveiksikin kutsuttu Elafonissin ihastuttava laguuni sijaitsee saaren lounaisosassa. Ranta on lapsiystävällinen ja upean värinen. Rannalla saattavat puhaltaa kovat etelä- ja lounaistuulet, jotka voivat aiheuttaa hiekkatuulia.

Marathi

Marathin pienelle, Soúdanlahden pohjoispuolella sijaitsevalle uimapoukamalle kannatta matkustaa erityisesti silloin, kun pohjoisrannikon rantoja koettelee kova aallokko. Pienen, lapsiystävällisen rannan lähellä on tavernoja ja pieni urheilukeskus, josta voi vuokrata veneitä. Sataman toisella puolella on läheisen Naton tukikohdan upseereiden uimakerho.

Preveli

Prevelin ranta sijaitsee etelärannikolla, Prevelin luostarin alapuolella. Rannalla kasvaa palmuja, jotka kertoman mukaan alkoivat kasvaa paikalla siksi, että monta sataa vuotta sitten merimiehet istuivat rannalla syömässä taateleita. Ranta on melko pieni, ja sinne pääsee polkua pitkin.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 4 tuntia tilauslennoilla. Reittilentojen kesto määräytyy valitun lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Hanian kaupunkiin voit lentää Tjäreborgin tilauslennolla kesäkaudella.

Haniaan voit matkustaa kesäkaudella myös joustavasti reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Hanian kentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille Hanian hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne lisämaksusta. Ajoaika Hanian lentokentältä hotelliisi on noin 30 min - 1 h (n. 16 km), sen mukaan kuinka paljon on liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella. Joinakin päivinä ja vuorokauden aikoina Hanian kaupungissa voi olla paljon liikennettä, joka pidentää matka-aikaa. Tarkka bussikuljetuksen reitti vaihtelee paikallisten olosuhteiden mukaan ja se päätetään vasta paikan päällä. Lisätietoa kuljetuksista saat saavuttuasi kohteeseen. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Jos olet varannut reittilennoilla toteutettavan matkapaketin, suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Hanian kaupungissa on kymmenittäin ravintoloita, joista monet sijaitsevat sataman tuntumassa. Valikoima vaihtelee perinteisistä kreikkalaisista erikoisuuksista, kuten moussakasta ja souvlakista, kansainvälisiin ruokalajeihin. Myös Plataniaksessa on hyvä ravintolavalikoima. Agia Marinassa on ravintoloita ja tavernoja sekä kylän vanhassa osassa että pääkadun varrella. Daratsossa on myös monia ravintoloita, mutta Geranissa valikoima on rajallinen. Kato Staloksessa ja Kalamakissa on muutama pieni taverna ja Malemessa parikymmentä ruokapaikkaa, joista monet sijaitsevat hienon rantakadun varrella.

Olut ja viini

Olut on kreikaksi "bira", ja Kreetalta saa useita tunnettuja olutmerkkejä. Kreetalla tuotetaan monia hyviä valkoviinejä. Yksi tunnetuimmista on retsina, jossa on viinitynnyristä peräisin oleva pihkamainen maku. Valkoviini on kreikaksi "lefko krasi" ja punaviini "kokkino krasi".

Souvlatsidiko-baarit

Kreikan vastine hampurilaisbaareille. Souvlatsidiko-baarit ovat usein avoinna koko päivän, ja niissä tarjoillaan grillivartaita pitaleivän kanssa tai ilman, giroa (kebabia) sekä muuta grillattua ruokaa.

Estiatoriot

Yksinkertaisia ravintoloita, joissa ei ole ruokalistoja, vaan tarjolla on sitä, mitä keittiössä kulloinkin laitetaan. Estiatoriot ovat avoinna lounasaikaan niin kauan kuin ruokaa riittää.

Psistariat

Psistarioissa tarjoillaan grillattua ruokaa sekä joitakin alkuruokia ja salaatteja. Laatu ja tunnelma vaihtelevat paikan mukaan.

Mezedopoliot

Mezedopoliot muistuttavat enemmän baareja, joissa tarjotaan pieniä ruokalajeja. Niissä nautitaan ouzoa, viiniä tai rakia sekä pieniä suupaloja eli mezejä.

Tavernat

Eri hintaluokan tavernoja on kaikkialla, ja niissä on yleensä suunnilleen samanlaiset ruokalistat. Yleensä tarjolla on sti schara -annoksia eli grillattua ruokaa ja tis katsarolas -annoksia eli pataruokia. Monet tavernoissa tarjoiltavat ruuat ovat lämmitettyjä puoli- tai täysvalmisteita.
Hanian yöelämä jatkuu vuorokauden ympäri heinä- ja elokuussa. Kaupungissa on paljon ravintoloita, baareja ja yökerhoja, joista suurin osa on keskittynyt venetsialaisen sataman ympäristöön. Yökerhoihin mennään yleensä vasta keskiyön aikaan, ja juhlinta jatkuu usein aamuviiteen. Myös Plataniaksessa on trendikkäitä illanviettopaikkoja, kuten rantaklubeja, joissa käy enimmäkseen parikymppisiä kreikkalaisia. Niissä soitetaan sekä ulkomaista että kreikkalaista musiikkia.
Ostokset
Hanian kaupunki on tunnettu nahkureistaan ja kauppiaistaan. Matkamuistoiksi ja tuliaisiksi voi ostaa esimerkiksi vaatteita, kenkiä, kankaita, keramiikkaa, mausteita, oliiviöljyä, hopea- ja kultakoruja sekä musiikkia.

Hanian markkinat

Hanian kaupungissa on kuuluisa markkinahalli, joka on avoinna aamupäivisin maanantaista lauantaihin sekä torstai- ja perjantai-iltaisin. Torstaisin järjestetään markkinat myös Neo Choran uimastadionin luona, ja ne kestävät yleensä aikaisesta aamusta lounaan jälkeiseen aikaan.

Ostokset Hanian rannikolla

Pieniä kauppoja on paljon erityisesti Agia Marinassa ja Plataniaksen alueella, joista löydät laajan valikoiman vaatteita, kenkiä, laukkuja, käsitöitä ja matkamuistoja.

Mausteet

Mausteet ja oliiviöljy ovat hyvä tuliaisia. Voit ostaa esimerkiksi Kreetalla luontaisesti kasvavaa timjamia ja oreganoa.

Vaatteet ja kengät

Kalliimpia merkkiliikkeitä on Andrea Papandreou- ja Tzanakaki-kaduilla, joilla on myös suurempia, kansainvälisiä liikkeitä.

Kulta

Kultaa ostaessa kannattaa tinkiä reilusti, noin 15–30 prosenttia. Huomioi, että kulta on yleensä 14 karaatin kultaa. Hopeaa myydään monissa matkamuistomyymälöissä.

Musiikki

Musiikki voi myös olla hauska tuliainen. Voit ostaa esimerkiksi perinteistä buzukimusiikkia, rebetikoa, kreetalaista kansanmusiikkia tai modernia kreikkalaista musiikkia.

Kortilla maksaminen

Huomioi, että kortilla maksaminen ei ole aina mahdollista Kreetalla. Jotkin kortit, esimerkiksi Diners Card, eivät käytännössä toimi lainkaan. Parhaiten toimivat Visa, American Express, Eurocard ja Mastercard.

Markkinat

Perinteisillä markkinoilla kannattaa ehdottomasti vierailla. Jos et halua tehdä ostoksia, voit vain mennä paikalle seuraamaan ihmisvilinää.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Kävelymatkan päässä Nea Choran rannalta sijaitsevassa venetsialaisessa satamassa on lukuisia museoita, esimerkiksi merenkulkumuseo ja arkeologinen museo. Lisäksi voit vierailla useissa rakennuksissa kaupungin vanhassa osassa. Joka torstai Nea Choran uimahallin läheisyydessä järjestetään markkinat, joilla myydään esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia. Ostosten tekeminen on Hanian alueella tietenkin yksi loman kohokohdista, mutta myös ajanvietto viihtyisissä kahviloissa on mukavaa. Hanian ulkopuolella on paljon muitakin aktiviteetteja, kuten vesipuisto ja kasvitieteellinen puutarha. Hanian kaupunki on myös erinomainen tukikohta erilaisille retkille, joilla voit tutustua Kreetan nähtävyyksiin ja luontoon esimerkiksi vaeltamalla.

Aktiviteetit Kreetalla

Kreeta on kuin tehty aktiivisen loman viettoon, ja tekemistä riittää koko perheelle. Sekä Hanian kaupungissa että Rethymnonissa on tarjolla suosittuja pyöräretkiä, joille koko perhe voi osallistua. Kreeta on myös tunnettu monista vaellusreiteistään, erityisesti E4 European Footpath -reitistä. Jos haluat tekemistä rannalla, voit kokeilla useita vesiurheilulajeja, kuten vesiskootteria, parasailingiä ja vesiresiinaa. Syvyyksiin kaipaaville on tarjolla sukellusta sekä Haniassa että Rethymnonissa. Haniassa on myös Golden Fun Bowling -keilahalli, jossa on aktiviteetteja koko perheelle. Kysy oppailtamme aukioloaikoja ja vinkkejä.

Vuoristovaellus

Kreetan saaren muodostaa käytännössä yksi pitkä, itä-länsisuuntainen vuorijono. Luonnosta nauttiakseen ei tarvitse usein mennä kauaskaan. Todelliset vuoristovaeltajat lähtevät kuitenkin yleensä Omalosin tasangolle ja Kallergin vaellusasemalle. Luonto näyttää kenties upeimman puolensa keväällä, jolloin villi kasvillisuus on vehreimmillään. Yksi vaellusreiteistä vie Therisson kauniiseen vuoristokylään. Reitti seuraa puroa, joka kiemurtelee rotkon pohjalla. Suuria plataanipuita kasvaa kaikkialla. Kun lähdet aikaisella aamubussilla Hanian kaupungista, saavut noin 40 minuutin kuluttua perille kylään. Poikkea halutessasi kahvitauolle johonkin paikalliseen tavernaan. Aloita sen jälkeen vaellusretkesi vuorijonon ylitse kohti lännessä sijaitsevaa Mesklan kylää. Matkan varrella voit syödä lounasta Zouvran kylässä.

Maastopyöräily

Läntistä Kreetaa hallitsee Lefká Órin vuoristoketju eli "valkoiset vuoret". Vuorten huipuilla onkin lunta jopa kesäkuussa! Omalosin tasanko on suosittujen maastopyöräretkien lähtöpaikka.

Sukellus

Noin viisi vuotta sitten Kreikan viranomaiset lievensivät aiemmin vallinnutta tiukkaa laitesukelluskieltoa. Ankara suhtautuminen johtui siitä, että Kreikan alueen merenpohjassa on arkeologisia aarteita lähes kaikkialla. Nyt joillekin sukelluskeskuksille on annettu lupa järjestää sukellusta valikoiduissa paikoissa.

Yksi sukelluspaikoista sijaitsee Theodoroun saaren edustalla. Siellä saa sukeltaa alueella, jonne saksalainen Messerschmitt-kone putosi Kreetan taistelun aikaan vuonna 1941.

Snorklaus

Kreetaa ympäröivä merenalainen elämä on kärsinyt jonkin verran vahinkoja, koska aiemmin alueella kalastettiin dynamiitilla. Jos haluat tutustua pinnanalaiseen elämään, voit snorklata paikoissa, joissa on kiviä ja pohjakasvillisuutta. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi:

• Afratan lahti, joka sijaitsee niemellä Kolimbarin edustalla
• Plataniaksen vapaa-ajansataman länsipuolella oleva kiviriutta
• Falassarnan edustalla oleva kiviriutta
• Gramvoussan edustalla oleva kiviriutta

Eteläinen Kreeta

Kreetan länsirannikolla on monia viehättäviä nähtävyyksiä ja upeita rantoja, kuten Sougia, Paleochora ja Chora Sfakion. Saaren eteläosan halki ei mene yhtä isoa tietä, sillä maasto koostuu vuorista ja syvistä laaksoista, minkä vuoksi tiet ovat usein pohjois-eteläsuuntaisia. Varaa matkaan riittävästi aikaa. Korkeuserot ja mutkaiset tiet pienten vuoristokylien halki sekä teillä liikkuvat vuohet voivat tekevät matkasta pitkän.

Santorini

Kreetan pohjoispuolella sijaitsevalle Santorinin tulivuorisaarelle pääsee Rethymnonista päiväretkelle lautalla parissa tunnissa. Voit mennä Santorinille lautalla myös Iraklionista, mikäli haluat yöpyä siellä.

Apteran linnoitus

Apteran linnoitus sijaitsee Soúdanlahden eteläpuolella. Alkujaan venetsialaista perua olevaa linnoitusta ovat historian saatossa käyttäneet niin kreikkalaisen vastarintaliikkeen joukot kuin turkkilaiset ja saksalaisetkin. Nykyisin linnoitus on tyhjillään, mutta siellä on edelleen nähtävissä merkkejä saksalaisten oleskelusta linnoituksessa toisen maailmansodan aikaan. Ylhäältä muureilta on upea näköala Soúdanlahdelle, erityisesti auringonnousun ja -laskun aikaan.

Akrotiri

Akrotiri on Hanian itäpuolella sijaitseva luonnonsuojelualue. Keväisin alue on hyvin suosittu lintu- ja kasvitieteilijöiden keskuudessa. Alueen tunnetuimmat nähtävyydet ovat Gouverneton ja Agia Triadan luostarit. Gouvernetosta kulkee muutaman kilometrin pituinen kivipolku pohjoiseen Moni Katholikon autioluostarille.

Spili

Spilin kauniissa vuoristokylässä on 19 kaivoa, joissa on vuoriston raikasta lähdevettä. Vedellä sanotaan olevan nuorentava vaikutus.

Ateenan lautta

Soúdan satamasta lähtee joka ilta lautta Ateenaan, Pireuksen satamaan. Perille saavutaan seuraavana aamuna. Korkeasesongin aikaan suosittelemme varaamaan hytin.

Venetsialainen satama ja Hanian vanha osa

Venetsialaisen ajan jäänteitä voi nähdä kaikkialla Kreetalla, mutta juuri Hanian kaupungissa ne ovat erityisen hyvin säilyneitä. Syy piilee siinä, että varakkaat hanialaiset ovat rakentaneet talonsa kaupunginmuurien ulkopuolelle. Muurien sisäpuolella asuivat vähemmän varakkaat ihmiset, joilla ei ollut varaa uudistaa talojaan. Monet yksityisomistuksessa olleista taloista olivat vuosikymmeniä raunioina, mutta nyt niitä restauroidaan.

Tutustu kaupungin kiinnostavaan arkkitehtuuriin

Viime vuosina kaupunkimaiseman kunnostukseen on käytetty paljon aikaa ja rahaa. Viemäröintejä on uusittu ja asfalttia korvattu luonnonkivellä. Sataman luoteisosassa on paljon turkkilaiseen tyyliin rakennettuja taloja, joiden yläkerrokset ovat puuta. Paras aika tutustua kaupungin kiinnostavaan arkkitehtuurin on siestan aikaan kello 14–17.

Agios Pavlos – näkemisen arvoinen ranta

Agios Pavlos on kaunis ranta Kreetan etelärannikolla. Alue on täysin koskematon ja kristallinkirkas vesi aina yhtä houkuttelevaa.

Melidonin luola

Rethymnonin lähellä sijaitseva Melidonin luola on uskomattoman kaunis tippukiviluola. Se oli myös tärkeä tapahtumapaikka Kreetan itsenäisyystaistelussa.

Therissoksen rotko

Hanian lähistöllä sijaitsevassa Therissoksen rotkossa on hyvät vaellusmahdollisuudet. Rotkon pohjalla on myös asfaltoitu tie, jolla voi ajaa autolla.

Fodele

Fodele on taidemaalari El Grecon synnyinkylä. Paikallisessa museossa on esillä joitakin hänen maalauksiaan.

Eleutherna

Eleutherna oli roomalainen provinssikaupunki ja tärkeä kauppapaikka. Se on tunnettu myös Euroopan suurimmista antiikinaikaisista vesisäiliöistä.

Knossos

Minolaishallitsijoiden muinainen kesäpalatsi on henkeäsalpaava nähtävyys, joka sijaitsee noin 140 kilometrin päässä Haniasta itään. Museossa on esillä kaivauksista löytyneitä esineitä ja seinämaalauksia. Tjäreborg järjestää Knossokseen myös retkiä, ja nähtävyyteen kannattaakin tutustua oppaan kanssa. Paras aika vierailla Knossoksessa on ennen aamukymmentä tai kello 15 jälkeen.

Faistoksen palatsi

Faistoksessa sijaitsi minolaisen kulttuurin toiseksi suurin palatsi Knossoksen jälkeen. Faistoksessa on kiinnostavia kaivauksia ja hienot näköalat Messaran tasangolle, joka sijaitsee Rethymnonista kaakkoon.

Arkadin luostari

Upea Arkadin luostari toimi 1800-luvulla yhtenä kreetalaisten vapaustaistelun tärkeimmistä näyttämöistä, ja se on erittäin hyvin säilynyt. Luostarissa on vaikuttava ikonikokoelma sekä alkuperäinen, 1500-luvun julkisivu.

Maleme – toisen maailmansodan tapahtumapaikka

Malemen kylä on matkakohde, jonka historialliset nähtävyydet tekevät usein vierailijoihin suuremman vaikutuksen kuin ranta tai lomatunnelma. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Maleme olisi suosittu lomakohde. Monien uudistusten jälkeen kylän rantakadulla on nykyisillään pienessä mittakaavassa kaikki tarpeellinen. Hyvin hoidettu ranta on sekoitus kiveä ja hiekkaa. Lisäksi Malemessa on kiinnostava ravintolavalikoima, esimerkiksi monia hyviä kalaravintoloita sekä rantabaareja, pieniä putiikkeja ja isohko ruokakauppa. Malemeen pääsee helposti paikallisbussilla Haniasta tai Plataniaksesta.
Historiallisessa mielessä Maleme on yksi saaren tärkeimmistä toisen maailmansodan tapahtumapaikoista. Muutaman päivän kestäneessä Kreetan taistelussa saksalaiset tekivät saarelle ilmahyökkäyksen, ja siksi rannikon vesissä on edelleen pudonneiden lentokoneiden osia. Malemessa suosittu käyntikohde on suuri sotilashautausmaa, jonka hautakivien päivämäärät muistuttavat taistelusta.
Malemessa on myös kaunis paikallinen kirkko, ja lähistöllä sijaitsee Vouvesin kylä, jossa kasvavat Kreetan vanhimmat oliivipuut.

Kolimbari

Mitä kalaravintoloihin tulee, Kolimbari on kreetalaisten oma lempikylä. Ravintoloissa on usein selkeästi paikallinen tyyli, mutta ne tarjoavat silti hienoja makuelämyksiä. Kylä on alkanut hiljalleen kehittyä, mutta kreikkalainen tunnelma on edelleen vahva, erityisesti Gonian luostarissa, jossa munkit ovat valmistaneet retsina-viiniä jo vuosikymmeniä. Joka perjantai jalkapallokentän luona järjestetään markkinat, joilla myydään esimerkiksi kenkiä, vaatteita ja hedelmiä. Kaiken kruunaa hyvä souvlaki, joita usein grillataan pienissä kojuissa. Pienen satamakadun varrella on myös useita ravintoloita. Elokuussa valekarettikilpikonnat (Caretta Caretta) saapuvat Kolimbarin rannalle munimaan. Jos haluat tutustua alueeseen enemmän, voit vierailla vaikkapa Vouvesin kylässä, jossa kasvavat Kreetan vanhimmat oliivipuut.

Margarites

Kreetan keramiikan keskus, Margariteksen kylä, sijaitsee Rethymnonista itään. Kylässä myös syntyi isä Gabriel, joka oli vuonna 1866 tapahtuneen Arkadin luostarin räjähdyksen takana.
Kulkuyhteydet
Paras tapa nähdä ja kokea Kreeta on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten jos matkustat lomakohteeseen tilauslennolla, varaa Avis-auto jo ennen matkaa.

Jos olet varannut paketoidun matkan reittilennoilla, lue vuokra-auton varaamisesta sekä lisätietoja autoista tästä.

Paikallisbussit

Paikallisbusseja lähtee Hanian kaupungin keskustassa sijaitsevalta bussiasemalta saaren suurimpiin kaupunkeihin ja monien nähtävyyksien luokse. Bussit liikennöivät useimpien kaupunkien ja kylien välillä. Lisäksi voit mennä bussilla Hanian länsipuolella sijaitsevien matkakohteiden rannoille. Lippuja voi ostaa busseissa.

Bussit

Kysy aina, minne bussi on menossa! Busseja ei ole numeroitu, mutta parhaassa tapauksessa ikkunassa on kyltti, joka kertoo bussin määränpään. KTEL:n paikallisbusseilla pääset yleensä kaikkialle saarelle. Pääbussiasema sijaitsee Hanian kaupungissa, ja sieltä voit ostaa bussilippuja etukäteen. Lippuja myydään myös joissakin kioskeissa ja minimarketeissa, mistä ne saattavat ilmoittaa kyltillä. Koska busseilla ei ole tarkkoja pysäkkiaikatauluja, voi olla vaikeaa sanoa, milloin bussi kulkee jollakin tietyllä linjalla. Pohjoisrannikkoa pitkin liikennöi ilmastoituja kaukoliikenteen busseja, joilla pääsee pääkaupunki Iraklioniin.

Paikallisbussit

Galataksen ja Kato Daratson bussit pysähtyvät Hanian 1866-aukiolla, ja niiden pääteasema on Panorama-hotellilla Kalamakissa. Soudan bussit pysähtyvät markkina-aukiolla. Busseja kulkee melko usein, noin puolen tunnin välein.

Kaukoliikenteen bussit

Vihreiden kaukoliikennebussien pääteasema on Hanian bussiasemalla. Plataniaksesta ja Agia Marinasta busseja lähtee melko usein, noin puolen tunnin välein. Bussilla pääset kaikkiin Kreetan suurempiin kohteisiin ja kaupunkeihin, mutta busseja ei kulje kovin usein.

Taksi

Taksiasema sijaitsee 1866-aukiolla, ja siellä on usein takseja vuorokauden ympäri. Jos et ole aseman lähellä, voit tietenkin myös viittoa taksille kadulla. Taksi on hyvä vaihtoehto bussille, jos seurueessa on 3–4 matkustajaa. Taksinkuljettajien on käytettävä taksamittaria, ja kaupungin sisä- ja ulkopuolelle on eri taksoja. Keskiyön jälkeen hinnat tuplaantuvat. Sovi hinnasta ja juomarahasta etukäteen, kun otat taksin pidemmälle matkalle. Osa taksikuskeista on omistautunut retkimatkojen ajamiseen. Retket voivat kestää parista tunnista koko päivään.

Polkupyörä ja mopo

Kreetalla voi vuokrata polkupyöriä ja mopoja. Se on mainio tapa tutustua paremmin omaan lomakohteeseen ja Hanian rannikon muihin kaupunkeihin.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tavoitat meidät oppaat kesäkaudella vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai jos haluat saada hyviä lomavinkkejä ja neuvoja. Jos emme voi ratkaista asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omaan hotelliisi tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan. Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat: www.thl.fi (Rokottaminen > Matkailijan terveysopas) tai Terveys ja turvallisuus -sivulta.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Majoitusvero Kreikassa

Kreikan viranomaiset perivät veron hotelliyöpymisistä. Veron suuruus vaihtelee paikallisen hotelliluokituksen ja matkan pituuden mukaan ja vero maksetaan suoraan hotellille sisäänkirjautumisen yhteydessä joko käteisellä tai kortilla. Huomioithan, että Tjäreborgin hotelliluokitus saattaa poiketa virallisesta luokituksesta, jonka mukaan vero määräytyy.

Hotelli/huoneistohotelli, jonka virallinen luokitus on:

1-2 tähteä: 0,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
3 tähteä: 1,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
4 tähteä: 3,00 euroa/huone tai huoneisto/yö
5 tähteä: 4,00 euroa/huone tai huoneisto/yö

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro (EUR). Tunnetuimmat kansainväliset luottokortit, kuten VISA, MasterCard ja Eurocard, käyvät useimmissa kaupoissa ja ravintoloissa. Kaupungissa on myös pankkiautomaatteja.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V.

Kieli

Kreikassa: Kreikka
Albaniassa: Albania
Retket
Elafonissi
Elafonissi
Paratiisi Kreetan lounaisosassa - valkoista hiekkaa, kimaltelevan vaalenapunainen vedenraja ja turkoosinsininen meri. Houkutteleva laguuni ja kristallinkirkas vesi - upea paikka nauttia rannasta, uimisesta, rentoutumisesta ja snorklaamisesta. Ateriat ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Jeeppisafari ja kreetalaisia makuja
Jeeppisafari ja kreetalaisia makuja
Lähde mukaan jeeppisafarille, jossa opit lisää oliiveista, viinistä sekä kreetalaisesta ruuasta. Lounas ja ruokajuoma sisältyy hintaan.
Lisätietoa retkestä
Boat trip daily
Boat trip daily
Nyt sinulla on mahdollisuus lähteä mukavalle veneretkelle, joka tulee varmasti säilymään mielessäsi pitkään. Ihana puolipäiväretki, jonka aikana pääset nauttimaan auringosta, uimisesta ja snorklaamisesta Theodorou-saaren edustalla. Paikalliset juomat veneessä sisältyvät.
Lisätietoa retkestä
Jeepsafari - White Mountain
Jeepsafari - White Mountain
Tervetuloa kokopäiväretkelle Kreetan "Valkoiselle Vuorelle", jossa saaren ainutlaatuinen kulttuuri ja historia yhdistyvät. Lounas ja ruokajuoma sisältyy hintaan.
Lisätietoa retkestä
Samarian rotko
Samarian rotko
Mielenkiintoinen, noin 18 kilometriä pitkä vaellus kauniissa ympäristössä, Samarian rotkossa. Kokopäiväretki aamusta iltaan. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Jeeppisafari - auringonlasku
Jeeppisafari - auringonlasku
Aurinko nousee idästä ja värjää taivaan kultaisiin sävyihin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että aurinko laskee länteen, joten voit nauttia upeasta auringonlaskusta saaren länsipuolella. Viininmaistelu ja pientä syötävää sisältyy hintaan.
Lisätietoa retkestä
Kippis Kreetalle
Kippis Kreetalle
Lähde mukaan puolipäiväretkelle tutustumaan Kreetan upeisiin maisemiin ja kulttuuriin! Kuulemme myös kreikkalaisten erikoisuuksien, kuten oliiviöljyn ja viinin tuotannosta. Ateriat ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Pyöräilyretket läntisellä Kreetalla
Pyöräilyretket läntisellä Kreetalla
Koe Kreetan kaunis luonto pyörän selästä käsin - upea elämys koko perheelle! Tarjolla on pyöräretkiä eritasoisille pyöräilijöille, sekä puolipäivä- että kokopäiväretkiä.
Lisätietoa retkestä
Mezeateria, jonka jälkeen olet kylläinen ja onnellinen!
Mezeateria, jonka jälkeen olet kylläinen ja onnellinen!
Lähde mukaan maistelemaan useita hyviä ja maukkaita kreikkalaisen keittiön herkkuja mezeaterian muodossa. Saat maistella erilaisia mezeannoksia ja hintaan sisältyy myös viini, raki ja vesi.
Lisätietoa retkestä

Tee matkahaku – Hanian rannikko, Hanian kaupunki
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.