Matkat – Hanian rannikko, Kolimbari

Kolimbarissa on upea ranta ja ylellinen, lapsiystävällinen Family Garden -hotellimme Avra Imperial Hotel, jossa Lollo ja Bernie ilahduttavat pienimpiä vieraita.

Kolimbarin kaunis kylä on yksi rannikon monesta rantakohteesta, ja se sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Plataniaksesta ja Agia Marinasta länteen. Kolimbarin sanotaan olevan kreetalaisten oma suosikkikylä, ainakin mitä tulee kalaravintoloihin. Ravintoloita on paljon, ja vaikka ne ovat selvästi tyyliltään paikallisia, niissä kokee yleensä hienoja makuelämyksiä. Kylä on viime aikoina alkanut kehittyä modernimpaan suuntaan, mutta aito kreikkalainen tunnelma on silti läsnä, erityisesti Gonian luostarissa ja jalkapallostadionin luona järjestettävillä markkinoilla. Kymmenen kilometrin pituinen ranta on kuitenkin selkein syy Kolimbarin suosiolle. Ranta vaihtelee valkohiekkaisesta punahiekkaiseen ja matalasta hieman syvempään, mutta suurin osa on kivirantaa. Valekarettikilpikonnat (Caretta Caretta) tulevat rannalle munimaan elokuussa.

Tervetuloa Lollon ja Bernien seuraan

Lapsiystävällisessä Avra Imperial Hotel -hotellissamme on kaikkea, mitä vaaditaan onnistuneeseen perhelomaan: ylellisiä huoneita, joista on pääsy uima-altaaseen, monipuolinen spa-osasto, ilmainen WiFi koko hotellissa sekä tietenkin Lollo ja Bernie, jotka toivottavat kaikki lapset tervetulleiksi hauskanpitoon ja leikkeihin. Kolimbarin ihastuttava ranta on myös lähellä. Jos haluat keskittyä nauttimaan huolettomasta ja rentouttavasta lomailusta, kannattaa varata jo etukäteen kätevä Holiday Inclusive -ateriapaketti.

Koe Kreeta

Jos haluat nähdä enemmän Kreetan saarta, voit joko lähteä järjestämillemme retkille tai tutustua nähtävyyksiin itsenäisesti. Kolimbarin lähellä sijaitsee Kissamos-Kastellin pieni satamakaupunki, jossa on muutamia kivoja kaupoja, satama sekä hyvä valikoima paikallisia ravintoloita, joissa tarjoillaan esimerkiksi erinomaisia kalaruokia. Suuremmasta satamasta voit lähteä veneretkelle Baloksen laguunille tai Gramvousan saarelle. Kolimbarin lähellä on myös Hanian kaupunki, jossa on turkkilaisia moskeijoita, kaunis venetsialainen satama, arkeologisia jäännöksiä ja lukuisia herkullisia ravintoloita. Kaupungissa on myös hyvät ostosmahdollisuudet pikkuputiikeista isompiin tunnettuihin ketjuliikkeisiin. Hanian kaupungissa kannattaa ehdottomasti käydä, varsinkin jos haluat nähdä paljon lyhyessä ajassa. Voit varata matkavarauksesi yhteydessä myös vuokra-auton, jonka avulla voit tehdä omia tutkimusretkiäsi saarella. Auto kannattaa vuokrata vaikka vain pariksi päiväksi, jos haluat enimmäkseen keskittyä pelkästään rentoutumiseen.

Kissamos

Kolimbarin lähellä sijaitsee Kissamos-Kastellin pieni satamakaupunki, jossa on muutama kiva kauppa, satama sekä hyvä valikoima paikallisia ravintoloita, joista saa esimerkiksi erinomaisia kalaruokia. Suuremmasta satamasta voit lähteä veneretkelle Baloksen laguunille tai Gramvousan saarelle.

Hyvä tietää
 • Family Garden -hotelleja, joissa Lollo & Bernie
 • Hotelleja, joissa spa
 • Huoneita, joissa oma uima-allas
 • Hotelleja, joissa ilmainen WiFi
 • Kilometrien pituinen ranta
 • Paikallisia ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Hanian rannikko, Kolimbari

Ruoka & juoma
4,7
Harrastukset
3,7
Ostokset
3,7
Sää
 • tammikuu
16°9°
3
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
16°9°
4
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
17°10°
6
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
20°12°
8
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
23°15°
10
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
27°19°
11
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
29°22°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • elokuu
29°22°
11
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
27°19°
9
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
24°17°
6
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
21°14°
5
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
18°11°
4
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
Rannat
Kolimbarin ranta on luonteeltaan vaihteleva: enimmäkseen se koostuu valkeasta hiekasta, mutta joissakin paikoissa hiekka on punaruskeaa. Kymmenen kilometrin pituinen hiekka- ja soraranta reunustaa koko Hanian rannikkoa. Agia Marinan ja Daratson rannat ovat matalia. Rannalta voi vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja.

Chrissi Akti

Noin kilometrin päässä Nea Chorasta sijaitsevalla "Kultaisella rannalla" hiekka on hienolaatuista ja pohja hieman kivinen. Ranta on melko matala ja lapsiystävällinen, ja sieltä voi vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja. Chrissi Aktin rannalla käy enimmäkseen pohjoismaisia vieraita lähihotelleista. Rannalla on yksinkertaisia ravintoloita, joissa tarjoillaan kevyitä aterioita ja kylmää juotavaa.

Falassarna

Falassarnan useiden kilometrien pituinen, kultainen hiekkaranta ja kristallinkirkas vesi tekevät rannasta upean uintielämyksen. Parinsadan metrin päässä rannasta sijaitsee kiviriutta, joka soveltuu hyvin snorklaamiseen. Vaikka rannalla on nykyään enemmän palveluita, voit silti löytää oman rauhallisen uimapaikkasi.

Elafonissi

Kreetan Malediiveiksikin kutsuttu Elafonissin ihastuttava laguuni sijaitsee saaren lounaisosassa. Ranta on lapsiystävällinen ja upean värinen. Rannalla saattavat puhaltaa kovat etelä- ja lounaistuulet, jotka voivat aiheuttaa hiekkatuulia.

Marathi

Marathin pienelle, Soúdanlahden pohjoispuolella sijaitsevalle uimapoukamalle kannatta matkustaa erityisesti silloin, kun pohjoisrannikon rantoja koettelee kova aallokko. Pienen, lapsiystävällisen rannan lähellä on tavernoja ja pieni urheilukeskus, josta voi vuokrata veneitä. Sataman toisella puolella on läheisen Naton tukikohdan upseereiden uimakerho.

Preveli

Prevelin ranta sijaitsee etelärannikolla, Prevelin luostarin alapuolella. Rannalla kasvaa palmuja, jotka kertoman mukaan alkoivat kasvaa paikalla siksi, että monta sataa vuotta sitten merimiehet istuivat rannalla syömässä taateleita. Ranta on melko pieni, ja sinne pääsee polkua pitkin.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 4 tuntia tilauslennoilla. Reittilentojen kesto määräytyy valitun lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Hanian rannikolle voit lentää Tjäreborgin tilauslennolla kesäkaudella Helsingistä. Voit varata valmismatkan, pelkän lennon tai pelkän hotellimajoituksen. Kreetalle voit matkustaa myös joustavasti reittilennoilla.
Kreetan Kolimbariin voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla kesäkaudella, huhti-lokakuussa. Kolimbariin voit matkustaa kesäkaudella myös Tjäreborgin kautta reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden. Lento laskeutuu Hanian kentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille Kolimbarin hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne lisämaksusta. Ajoaika Hanian lentokentältä hotelliisi kestää noin tunnin (n. 40 km), sen mukaan kuinka paljon on liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella. Jos lentokenttäbussi ajaa Plataniaksen tai Malemen kautta, kestää silloin matka ensimmäisille hotelleille n. 1 h 40 min. Lentokenttäkuljetuksen tarkka reitti riippuu paikallisista olosuhteista ja se päätetään vasta paikan päällä. Lisätietoa kuljetuksesta saat kohteeseen saavuttuasi. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Kolimbari on tunnettu kalaravintoloistaan, ja siksi se onkin yksi kreetalaisten omista suosikkikylistä. Ravintoloita on paljon, ja vaikka ne ovat selvästi paikallishenkisiä, ne tarjoavat yleensä hienoja makuelämyksiä. Hanian kaupungissa on noin sata ravintolaa ja tavernaa, ja myös Agia Marinassa ja Plataniaksessa on monia ruokapaikkoja. Pitkin rannikkoa on lisäksi useita viihtyisiä tavernoja.

Olut ja viini

Olut on kreikaksi "bira", ja Kreetalta saa useita tunnettuja olutmerkkejä. Kreetalla tuotetaan monia hyviä valkoviinejä. Yksi tunnetuimmista on retsina, jossa on viinitynnyristä peräisin oleva pihkamainen maku. Valkoviini on kreikaksi "lefko krasi" ja punaviini "kokkino krasi".

Souvlatsidiko-baarit

Kreikan vastine hampurilaisbaareille. Souvlatsidiko-baarit ovat usein avoinna koko päivän, ja niissä tarjoillaan grillivartaita pitaleivän kanssa tai ilman, giroa (kebabia) sekä muuta grillattua ruokaa.

Estiatoriot

Yksinkertaisia ravintoloita, joissa ei ole ruokalistoja, vaan tarjolla on sitä, mitä keittiössä kulloinkin laitetaan. Estiatoriot ovat avoinna lounasaikaan niin kauan kuin ruokaa riittää.

Psistariat

Psistarioissa tarjoillaan grillattua ruokaa sekä joitakin alkuruokia ja salaatteja. Laatu ja tunnelma vaihtelevat paikan mukaan.

Mezedopoliot

Mezedopoliot muistuttavat enemmän baareja, joissa tarjotaan pieniä ruokalajeja. Niissä nautitaan ouzoa, viiniä tai rakia sekä pieniä suupaloja eli mezejä.

Tavernat

Eri hintaluokan tavernoja on kaikkialla, ja niissä on yleensä suunnilleen samanlaiset ruokalistat. Yleensä tarjolla on sti schara -annoksia eli grillattua ruokaa ja tis katsarolas -annoksia eli pataruokia. Monet tavernoissa tarjoiltavat ruuat ovat lämmitettyjä puoli- tai täysvalmisteita.
Kolimbarin kylä on rauhallinen, eikä siellä ole kovin vilkasta yöelämää. Jos kaipaat enemmän menoa, löydät sitä Hanian kaupungista tai Plataniaksesta, joissa on paljon pubeja, baareja ja yökerhoja.
Ostokset
Kolimbarissa on muutama kauppa, joista useimmat ovat supermarketteja, sekä apteekki. Kesäperjantaisin järjestetään markkinat. Jos haluat keskittyä enemmän shoppailuun, suosittelemme Hanian kaupunkia.

Kortilla maksaminen

Huomioi, että kortilla maksaminen ei ole aina mahdollista Kreetalla. Jotkin kortit, esimerkiksi Diners Card, eivät käytännössä toimi lainkaan. Parhaiten toimivat Visa, American Express, Eurocard ja Mastercard.

Markkinat

Perinteisillä markkinoilla kannattaa ehdottomasti vierailla. Jos et halua tehdä ostoksia, voit vain mennä paikalle seuraamaan ihmisvilinää.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Kolimbarissa on tarjolla jännittäviä aktiviteetteja. Vieraile Gonian luostarissa, jossa retsina-viini on tarinan mukaan syntynyt, tai paikallisessa kalastusmuseossa. Naapurikylä Kissamoksessa on historiallinen ja arkeologinen museo. Vouvesin kylässä sijaitsee Kreetan todennäköisesti vanhin oliivipuu, joka on noin 3 500-vuotias. Kysy palvelupuhelimestamme reittiohjeita. Haniassa voit harrastaa minigolfia, kartingia, vesiurheilulajeja ja sukellusta.

Aktiviteetit Kreetalla

Kreeta on kuin tehty aktiivisen loman viettoon, ja tekemistä riittää koko perheelle. Sekä Hanian kaupungissa että Rethymnonissa on tarjolla suosittuja pyöräretkiä, joille koko perhe voi osallistua. Kreeta on myös tunnettu monista vaellusreiteistään, erityisesti E4 European Footpath -reitistä. Jos haluat tekemistä rannalla, voit kokeilla useita vesiurheilulajeja, kuten vesiskootteria, parasailingiä ja vesiresiinaa. Syvyyksiin kaipaaville on tarjolla sukellusta sekä Haniassa että Rethymnonissa. Haniassa on myös Golden Fun Bowling -keilahalli, jossa on aktiviteetteja koko perheelle. Kysy oppailtamme aukioloaikoja ja vinkkejä.

Vuoristovaellus

Kreetan saaren muodostaa käytännössä yksi pitkä, itä-länsisuuntainen vuorijono. Luonnosta nauttiakseen ei tarvitse usein mennä kauaskaan. Todelliset vuoristovaeltajat lähtevät kuitenkin yleensä Omalosin tasangolle ja Kallergin vaellusasemalle. Luonto näyttää kenties upeimman puolensa keväällä, jolloin villi kasvillisuus on vehreimmillään. Yksi vaellusreiteistä vie Therisson kauniiseen vuoristokylään. Reitti seuraa puroa, joka kiemurtelee rotkon pohjalla. Suuria plataanipuita kasvaa kaikkialla. Kun lähdet aikaisella aamubussilla Hanian kaupungista, saavut noin 40 minuutin kuluttua perille kylään. Poikkea halutessasi kahvitauolle johonkin paikalliseen tavernaan. Aloita sen jälkeen vaellusretkesi vuorijonon ylitse kohti lännessä sijaitsevaa Mesklan kylää. Matkan varrella voit syödä lounasta Zouvran kylässä.

Maastopyöräily

Läntistä Kreetaa hallitsee Lefká Órin vuoristoketju eli "valkoiset vuoret". Vuorten huipuilla onkin lunta jopa kesäkuussa! Omalosin tasanko on suosittujen maastopyöräretkien lähtöpaikka.

Sukellus

Noin viisi vuotta sitten Kreikan viranomaiset lievensivät aiemmin vallinnutta tiukkaa laitesukelluskieltoa. Ankara suhtautuminen johtui siitä, että Kreikan alueen merenpohjassa on arkeologisia aarteita lähes kaikkialla. Nyt joillekin sukelluskeskuksille on annettu lupa järjestää sukellusta valikoiduissa paikoissa.

Yksi sukelluspaikoista sijaitsee Theodoroun saaren edustalla. Siellä saa sukeltaa alueella, jonne saksalainen Messerschmitt-kone putosi Kreetan taistelun aikaan vuonna 1941.

Snorklaus

Kreetaa ympäröivä merenalainen elämä on kärsinyt jonkin verran vahinkoja, koska aiemmin alueella kalastettiin dynamiitilla. Jos haluat tutustua pinnanalaiseen elämään, voit snorklata paikoissa, joissa on kiviä ja pohjakasvillisuutta. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi:

• Afratan lahti, joka sijaitsee niemellä Kolimbarin edustalla
• Plataniaksen vapaa-ajansataman länsipuolella oleva kiviriutta
• Falassarnan edustalla oleva kiviriutta
• Gramvoussan edustalla oleva kiviriutta
Kreeta on täynnä nähtävyyksiä, joista useimpiin pääsee helposti Kolimbarista.

Malemen sotilashautausmaa

Lähistöllä sijaitseva Malemen kylä on yksi saaren tärkeimmistä toisen maailmansodan tapahtumapaikoista. Muutaman päivän kestäneessä Kreetan taistelussa saksalaiset tekivät saarelle ilmahyökkäyksen, ja siksi rannikon vesissä on edelleen pudonneiden lentokoneiden osia. Malemessa on suuri sotilashautausmaa, jonka hautakivien päivämäärät muistuttavat taistelusta.
Kulkuyhteydet
Kun varaat matkan Tjäreborgilta, voit samalla varata myös vuokra-auton. Jos haluat sekä rentoutua että tehdä saarella omia tutkimusretkiäsi, voit vuokrata auton vain pariksi päiväksi.

Bussit

Paikallinen bussiverkosto toimii hyvin. Lippuja voi ostaa bussiaseman lipunmyyntipisteestä.

Vuokraa polkupyörä tai mopo

Voit vuokrata myös polkupyörän tai mopon, joilla pääset helposti tutustumaan Kolimbariin ja sen lähialueisiin.

Taksi

Hinnasta kannattaa sopia kuljettajan kanssa etukäteen ennen taksiin nousemista.
Kaikissa Kreetan matkakohteissa on useita autovuokraamoja, mutta niiden autojen laatu vaihtelee. Meillä on pelkästään hyviä kokemuksia Avis-autovuokraamosta, jonka kanssa teemme yhteistyötä. Kun teet varauksen meidän kauttamme, saat sekä hyvän auton että vakuutukset. Bensiiniasemia on joka puolella Kreetaa, ja useimmat niistä ovat avoinna kello 9–21, mutta suljettuja sunnuntaisin ja pyhäpäivinä. Kreetan kauniisiin maisemiin voi tutustua monella tapaa, ja jos haluat tehdä niin omatoimisesti, kiinnitä turvavyö ja lähde ajelulle ihmeellisen luonnon keskelle. Avisilla on autoja kaikissa koko- ja hintaluokissa sekä toimistoja ympäri Kreetaa. Henkilökunta puhuu erinomaista englantia. Avisin vakuutus kattaa kaiken autoon liittyvän, joten tapahtuipa mitä tahansa, maksat korkeintaan käsittelymaksun ja autoveron. Voit myös ottaa lisämaksusta ylimääräisen henkilövakuutuksen tai auton varkausvakuutuksen.

Bussit

Kysy aina, minne bussi on menossa! Busseja ei ole numeroitu, mutta parhaassa tapauksessa ikkunassa on kyltti, joka kertoo bussin määränpään. KTEL:n paikallisbusseilla pääset yleensä kaikkialle saarelle. Pääbussiasema sijaitsee Hanian kaupungissa, ja sieltä voit ostaa bussilippuja etukäteen. Lippuja myydään myös joissakin kioskeissa ja minimarketeissa, mistä ne saattavat ilmoittaa kyltillä. Koska busseilla ei ole tarkkoja pysäkkiaikatauluja, voi olla vaikeaa sanoa, milloin bussi kulkee jollakin tietyllä linjalla. Pohjoisrannikkoa pitkin liikennöi ilmastoituja kaukoliikenteen busseja, joilla pääsee pääkaupunki Iraklioniin.

Paikallisbussit

Galataksen ja Kato Daratson bussit pysähtyvät Hanian 1866-aukiolla, ja niiden pääteasema on Panorama-hotellilla Kalamakissa. Soudan bussit pysähtyvät markkina-aukiolla. Busseja kulkee melko usein, noin puolen tunnin välein.

Kaukoliikenteen bussit

Vihreiden kaukoliikennebussien pääteasema on Hanian bussiasemalla. Plataniaksesta ja Agia Marinasta busseja lähtee melko usein, noin puolen tunnin välein. Bussilla pääset kaikkiin Kreetan suurempiin kohteisiin ja kaupunkeihin, mutta busseja ei kulje kovin usein.

Taksi

Taksiasema sijaitsee 1866-aukiolla, ja siellä on usein takseja vuorokauden ympäri. Jos et ole aseman lähellä, voit tietenkin myös viittoa taksille kadulla. Taksi on hyvä vaihtoehto bussille, jos seurueessa on 3–4 matkustajaa. Taksinkuljettajien on käytettävä taksamittaria, ja kaupungin sisä- ja ulkopuolelle on eri taksoja. Keskiyön jälkeen hinnat tuplaantuvat. Sovi hinnasta ja juomarahasta etukäteen, kun otat taksin pidemmälle matkalle. Osa taksikuskeista on omistautunut retkimatkojen ajamiseen. Retket voivat kestää parista tunnista koko päivään.

Polkupyörä ja mopo

Kreetalla voi vuokrata polkupyöriä ja mopoja. Se on mainio tapa tutustua paremmin omaan lomakohteeseen ja Hanian rannikon muihin kaupunkeihin.
Kohdefakta

Palvelumme

Tavoitat meidät oppaat kesäkaudella vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi vuokrata auton tai kaivatessasi hyviä lomavinkkejä ja neuvoja. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät oppaat myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla. Olemme jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaisilla tulee olla Kreikkaan matkustettaessa voimassa oleva passi tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Passin/henkilökortin tulee olla voimassa matkan ajan. Viisumia ei tarvita.

Huom! Albaniassa passin tulee olla vähintään voimassa 3 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaisilta ei vaadita Albaniaan viisumia alle 30 päivää kestäville lomamatkoille.

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi/passivaatimukset Kreikan/Albanian lähetystöstä/konsulaatista
.... Sellaisia Suomen kansalaisia, jotka eivät ole alkuperältään suomalaisia, saattavat koskea muut säännöt ja sinun kannattaa tarkistaa säännöt suoraan Kreikan/Albanian lähetystöstä/konsulaatista. Kreikan suurlähetystö, Helsinki, p. +358 9 622 9790.

Matkustajalomake
Kaikkien Kreikkaan saapuvien matkustajien on 1.7.2020 alkaen täytettävä matkustajalomake (PLF, Passanger Locator Form) viimeistään 24 tuntia ennen maahan saapumista. On erittäin tärkeää, että lomake täytetään hyvissä ajoin ennen matkaa (viimeistään 24 tuntia ennen lähtöä), sillä muuten voit joutua maksamaan huomattavan sakon (500 euroa per henkilö) saavuttuasi Kreikkaan. Lomakkeen täyttämisen jälkeen saat QR-koodin sähköpostitse. Tallenna QR-koodi puhelimeesi tai tulosta se paperille, sillä koodi tulee esittää lähtöselvityksessä ja koneeseen nousun yhteydessä Suomessa sekä Kreikkaan saavuttua. Lomake täytetään englanniksi: https://travel.gov.gr. Avaaminen onnistuu parhaiten Chromella ja Firefoxilla.

HUOM! KORFUN KAUTTA ALBANIAAN MATKUSTAVAT
Passin tulee olla voimassa vähintään 3 kuukautta matkan jälkeen. Suomen kansalaisilta ei vaadita Albaniaan viisumia. Kaikkien matkustajien passitiedot tulee ilmoittaa Tjäreborgille ennen matkaa.

Albanian viranomaiset vaativat virallisia asiakirjoja alaikäisten lasten kanssa matkustavilta, jos lapsi matkustaa vanhempien kanssa, joilla on eri sukunimi ja lapsella on vain toisen vanhemman sukunimi, tai jos lapsi matkustaa vain toisen vanhemman kanssa, tai jos lapsi matkustaa isovanhempien, sukulaisten tai ystävien kanssa. Englanninkielisessä asiakirjassa tulee olla maistraatin julkisen notaarin leima. Asiakirjojen vahvistusta varten tulee ottaa yhteyttä lähimpään maistraattiin.

Albanian kunniakonsuli Helsingissä:
Albanian Honorary Consulate General in Helsinki, Finland
(+358) 50 548 2854

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa/passport requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please also note the possible need for a transit visa.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan. Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat: www.thl.fi (Rokottaminen > Matkailijan terveysopas) tai Terveys ja turvallisuus -sivulta.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Majoitusvero Kreikassa

Kreikan viranomaiset perivät veron hotelliyöpymisistä. Veron suuruus vaihtelee paikallisen hotelliluokituksen ja matkan pituuden mukaan ja vero maksetaan suoraan hotellille sisäänkirjautumisen yhteydessä joko käteisellä tai kortilla. Huomioithan, että Tjäreborgin hotelliluokitus saattaa poiketa virallisesta luokituksesta, jonka mukaan vero määräytyy.

Hotelli/huoneistohotelli, jonka virallinen luokitus on:

1-2 tähteä: 0,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
3 tähteä: 1,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
4 tähteä: 3,00 euroa/huone tai huoneisto/yö
5 tähteä: 4,00 euroa/huone tai huoneisto/yö

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro (EUR). Pankkiautomaatti.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V.

Kieli

Kreikassa: Kreikka
Albaniassa: Albania

Lisätiedot

Hanian rannikkoa myötäilee vilkkaasti liikennöity läpikulkutie. Mikäli asut tien eteläpuolella olevassa hotellissa, joudut ylittämään tien rannalle mennessäsi. Ajoittain saattaa olla hyttysiä. Vesi lämmitetään usein aurinkoenergialla, joten veden lämpötila saattaa vaihdella. Ota mukaan taskulamppu, koska katuvalaistus on huono. Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Lasten kanssa matkustaminen

Ravintolaruoka

Nälän yllättäessä souvlaki-baarit ovat mainio vaihtoehto myös lapsille. Niissä tarjoillaan erilaisia grillivartaita, eli souvlakia, pitaleivällä tai ilman, giroa eli kebabia ja kalamakia tai zitaa eli pieniä käsin syötäviä vartaita. Monien ravintoloiden ruokalistoilla on myös grillattua kanaa ja muita grilliruokia. Turisteille suunnatuista tavernoista saa amerikkalaistyyppistä pizzaa. Aidoissa paikallisissa tavernoissa ei ole lastenannoksia, mutta nirsommillekin lapsille on monia maistuvia vaihtoehtoja, kuten lihapullat, tsatsiki, ranskalaiset ja pastitsio eli makaronilaatikko. Tarjolla voi myös olla kreetalaista pilahvia eli riisiruokaa, johon tulee lammasta tai kanaa. Kreetalla pilahvia sekoitetaan usein lapsille jogurttiin tai tsatsikiin.

Lastenvaunut

Hanian alue ei sovellu erityisen hyvin lastenvaunujen kanssa liikkumiseen. Lastenvaunut ovat silti tarpeelliset matkalla esimerkiksi siksi, että ravintoloissa lapsi voi istua vaunuissa, jos syöttötuoleja ei ole. Kokoontaitettavat lastenvaunut ovat kätevimmät matkalla.

Ostokset lapsille

Haniassa ja Plataniaksessa on joitakin kauppoja, joissa myydään leluja. Hyvinvarusteltujen kauppojen valikoima ja hintataso on suunnilleen samanlainen kuin Suomessa.

Syöttötuolit ja turvaistuimet

Niissä ravintoloissa, joissa lapset on muutenkin huomioitu leikkipaikan ja lastenmenun muodossa, on usein myös syöttötuoleja. Suurimmilla autovuokraamoilla on lasten turvaistuimia, jotka sisältyvät yleensä hintaan. Varmista hyvissä ajoin, että saat autoon turvaistuimen lapselle. Huomaa, että istuimet ovat usein yksinkertaisempia malleja, joissa ei ole viisipistevöitä. Lasten istuinkorokkeita ei ole saatavilla.

Lastenruoka ja vaipat

Lastenruokaa ja vaippoja saa supermarketeista ja apteekeista.

Vesipuisto

Limnoupoliksen vesipuistossa on sekä vesiliukumäkiä isommille lapsille että suuri lastenallas pienimmille. Alle neljävuotiaat eivät saa laskea vesiliukumäessä. Limnoupolis sijaitsee 7,5 kilometrin päässä Haniasta etelään, ja sinne pääsee korkeasesongin aikaan bussilla.

Leikkipaikat

Osa leikkipaikoista on julkisia, mutta yleensä hotelleilla ja ravintoloilla on omat leikkipaikkansa asiakkaiden lapsille. Huomaa, että leikkipaikat eivät ole samaa tasoa kuin Suomessa.
Tee matkahaku