Opas Kreikan pikkusaarille

Me suomalaiset rakastamme Kreikkaa, kesää ja lämmintä loma-aurinkoa! Lomapohdinnoissa voi kuitenkin helposti tulla vastaan runsaudenpula. Tutustu näihin pienempiin lomakohteisiin ja löydä seuraava suosikkisi!

Ainutlaatuinen saaristo, antiikin historia, maukas ruoka ja ystävälliset ihmiset ovat vain alkua siitä pitkästä ihanuuksien listasta, joka on tehnyt Kreikasta kautta aikojen suomalaisten kesäsuosikin.

Sinisenä kimaltava meri, suloisen joutilaat lomapäivät ja jäljittelemätön kreikkalainen tunnelma odottavat – tule!

Thassos

Elämännautiskelijoille!

Unohda matkailijamassat ja ruuhkaiset uimarannat. Thassos on kuin askel taaksepäin ajassa, kuin vasta löydetty saari, jonne kovin moni matkailija ei ole vielä löytänyt.

Vehreällä saarella on useita viihtyisiä kyliä, joista löytyy lomahotelleja jokaiseen makuun, yhtä lailla tunnelmallisia perheiden ylläpitämiä hotelleja, isoja lapsiystävällisiä hotelleja kuin boutiquehotelleja aikuiseen makuun.

Loma Thassoksella on rentoutumista ja nautiskelua. Valitse Thassos, kun kaipaat leppoisia lomapäiviä, rantaelämää ja herkullista kreikkalaista ruokaa. Saari sopii kaikille, matkustatpa yksin, kaksin tai perheen kanssa. Egeanmeren pohjoisosassa sijaitsevalle saarelle matkustetaan lennolla mantereen puolella olevaan Kavalaan. Lyhyt laivamatka Thassokselle kestää alle tunnin.

Limenaria ja Potos ovat saaren suurimmat lomakohteet. Molemmat ovat sopivan kokoisia niin että kaupat, ravintolat ja baarit ovat mukavalla kävelyetäisyydellä. Lisäksi lähistöllä on useitakin hienoja uimarantoja.

Limenaria Thassoksella

Limenaria Thassoksella

Tutustu saareen vuokra-autolla

Ota pariksi päiväksi vuokra-auto alle, ja lähde tutustumaan saareen. Koko saaren kiertää vain parissa, kolmessa tunnissa. Hieman rauhallisempaan tahtiin ehdit pysähtyä pieniin kyliin, poiketa tavernaan haukkaamaan syötävää ja pitää muutaman tunnin paussi jollakin rannalla. Sillä nimenomaan monista rannoistaan Thassos on tunnettu.

Jokaisella on omat suosikkirantansa, mutta ehdottaisimme vaikkapa Alikia, jonka poukamassa on vaaleita marmorikiviä ja turkoosinsinistä vettä. Rannassa on tavernoita vieri vieressä – täydellistä pitkän rantapäivän päätteeksi.

Kaunis luonnon muovaama allas Giola on myös vierailemisen arvoinen paikka, vaikkakin vähän vaikeammin saavutettava. Pulahda uimaan tai nappaa ainakin muutama kuva smaragdinvihreästä altaasta.

Kolme mainiota ravintolaa:

  • Mouragio, Limenaria: Hauska ravintola, jonka ruoka ei ole ihan tavanomaista.
  • Hello Snack bar, Limenaria: Erinomainen gyros-paikka. Myös pannukakut ovat herkullisia.
  • Mesogeios Taverna,Thassoksen kaupunki: Tasokas satamaravintola, joka tarjoilee kreikkalaisia erikoisuuksia. Myös palvelu on huipputasoa.

Kalymnos

Joogaa ja kiipeilyä

Kalymnos kuluu Kreikan edullisimpiin lomasaariin. Pieni saari sijaitsee Egenmeren kaakkoisosassa, lähellä Kosia. Tänne kannattaa suunnata, jos etsit rauhallista rantaelämää tai toisaalta, jos kaipaat aktiivista lomaa.

Kalymnos on tunnettu kohde Euroopan kiipeilijöiden keskuudessa. Jos seikkailumieltä riittää, voit ilmoittautua kiipeilykurssille. Vähemmän huimapäisille sopii ehkä paremmin jooga.

Jos jooga on sinun lajisi, kannattaa osallistua sunset yogaan, joka järjestetään erään talon katolla, ja sieltä on upeat näköalat naapurisaari Telendokselle.

Kalymnos

Aktiivilomaa Kalymnoksella: kokeilisitko kiipeilyä?

Telendos

Telendos

Telendos on pieni, vulkaaninen kalliosaari, joka sijaitsee vain noin viiden minuutin laivamatkan päässä Kalymnokselta. Saarella ei ole autoliikennettä eikä asfaltoituja teitä.

Erilainen lomanviettopaikka tosin sanoen! Saari sopii lomailijoille, jotka haluavat tutustua koskemattomampaan osaan Kreikan saaristoa.

Kivirantojen ystävät viihtyvät hienoilla Kalymnoksen ja Telendoksen rannoilla. Vietä rantapäivä vaikka Kalymnoksen Vlichadia-rannalla ja nauti herkullinen lounas jossakin rannan tavernoista.

Lefkas

Kaunista luontoa ja retkiä

Lefkas sopii monenlaisille lomailijoille – myös lapsiperheille! Leppoisa tunnelma, herkullinen ruoka ja ystävälliset ihmiset luovat viihtyisät lomapuitteet ja kivaa tekemistä riittää kaikenikäisille.

Perhelomaan sopii esimerkiksi Porto Galini -hotelli Nidrin kylän ulkopuolella. Mukavalla hotellilla on mainio sijainti ja sieltä on kauniit näköalat merelle. Lapset viihtyvät hotellin uima-altaalla ja vesileikeissä heti hotellin alapuolella sijaitsevalla uimarannalla.

Lefkas

Lefkaksen luonto on kaunista ja dramaattistakin.

Luonto Lefkaksella on kaunista ja hieman dramaattistakin. Kannattaa vuokrata auto ja ajella tutustumaan saaren eri kolkkiin. Poikkea esimerkiksi länsiosan Porto Katsiki -rannalla. Lounastauolle sopii vaikkapa pieni taverna vuorilla. Autoiluretki kannattaa jo pelkästään upeiden maisemin vuoksi.

Suuntaa myös eteläosan kalastajakylään Vassilikiin, joka tunnetaan surffaajien paratiisina. Istahda kahvilaan ja seuraa surffajien menoa vesillä. Vassilikissä on myös monia hyviä tavernoja.

Koko perheelle voi suositella myös meriretkeä m/s Christinalla. Laiva lähtee Nidrisin satamasta aikaisin aamulla ja päivän mittaan pidetään monta uima- ja snorklaustaukoa.

Santorini

Postikorttimaisemia

Santorini on yksi Kreikan tunnetuimmista ja suosituimmista saarista. Kauniiden maisemien lisäksi voit nauttia vaelluksista, viininmaistajaisista, historiallisista nähtävyyksistä ja ehkä maailman kauneimmista auringonlaskuista. Kykladien saariryhmään kuuluva Santorini sijaitsee eteläisellä Egeanmerellä ja Tjäreborgilla on saarella neljä lomakohdetta. Valittavanasi on pääkaupunki Thira, hieman eksklusiivinen Oia, vilkas rantalomakohde Kamari tai rauhallisempi Imerovigli.

Santorinin dramaattinen vulkaaninen maisema, valkoiseksi kalkitut talot ja huikean sininen meri ovat varmasti Kreikan kuvatuimpia ja siksi jo tavallaan tuttuja useimmille meistä. Auringonlasku Oíassa on kuitenkin nähtävä omin silmin ainakin kerran elämässä.

Santorini

Santorini on ehkä yksi maailman kauneimmista paikoista.

Parga

Hurmaavaa pikkukaupunkielämää

Kreikkalainen idylli yhdistetään usein vain Kreikan saaristoon, mutta Parga Kreikan mantereen luoteisosassa todistaa aivan toista. Tunnelma on pikkuisella kreikkalaisella saarella, jossa on upeat rannat, erinomaiset uintimahdollisuudet ja kreikkalaista arkea ihan nurkan takana.

Samalla voit aistia myös kaupunkitunnelmaa, sillä täällä on tunnelmallisia pikkukujia ja pieni satama, jossa on mukava kävellä ympäriinsä. Paikallinen väestö on ystävällistä ja vieraanvaraista ja tunnet itsesi tervetulleeksi.

 

Parga

Pargan satamasta voi suunnata päiväretkille merelle, saaristoon ja lähirannoille. Laivalla pääset Paxoksen ja Antipaxoksen saarille sekä aina Korfulle asti.

Herkullinen kreikkalainen ruoka on oleellinen osa Pargan-lomaa. Kaikki perinteiset herkut kleftiko, souvlaki, kreikkalainen salaatti, tsatsiki ja saganaki maistuvat juuri siltä, miltä pitääkin. Pargassa on myös monia ravintoloita, jotka tarjoilevat myös italialaista ruokaa.

Retkeile myös mantereen puolella

Retkeile myös mantereen puolella esimerkiksi vuokra-autolla. Rannikkotien varrella on lukuisia uimarantoja rantakuppiloineen ja tavernoineen sekä hiljaisia rantoja, jossa voit olla lähes yksin. Sisämaahan päin ajellessasi kannata poiketa Ioanninaan, jossa on shoppailumahdollisuuksia, kivoja kahviloita ja hyviä ravintoloita.

Lichnos

Retkeile myös mantereen puolella esimerkiksi vuokra-autolla. Rannikkotien varrella on lukuisia uimarantoja rantakuppiloineen ja tavernoineen sekä hiljaisia rantoja, jossa voit olla lähes yksin. Sisämaahan päin ajellessasi kannata poiketa Ioanninaan, jossa on shoppailumahdollisuuksia, kivoja kahviloita ja hyviä ravintoloita.
 
 

Neljä mainiota ravintolaa:

  • Gemini: kreikkalais-italialainen ravintola satamassa
  • Aegis Dine & Drink: modernia kreikkalaista ruokaa, erikoisuutena meren antimet
  • Sodia: perinteinen kreikkalainen ravintola ja hienot näkymät satamaan
  • The 5 Senses Restaurant: tasokas ravintola, joka tarjoilee kreikkalaista ruokaa kansainvälisin vaikuttein