Matkat – Telendos

Telendoksen tuliperäisellä kalliosaarella voit nauttia rauhasta ja luonnosta, ja juuri näiden ominaisuuksiensa vuoksi tämä pieni saari onkin saanut erinomaiset arvosanat asiakkailtamme.
Telendos on Tjäreborgin kohteista ehdottomasti kaikkein rauhallisin ja pienin saari, joka sijaitsee viiden minuutin laivamatkan päässä Kalymnokselta. Alun perin nämä kaksi saarta kuuluivat yhteen, mutta 500-luvun puolivälissä tapahtunut suuri maanjäristys erotti saaret toisistaan. 700 metriä pitkän kapean salmen pohjalla on edelleen jäljellä järistyksen jäänteitä. Telendoksella ei ole lainkaan autoliikennettä, eikä asfaltoituja teitä, mutta lukuisia polkuja sekä erinomaiset kiipeilymahdollisuudet. Täällä on myös upeita uimapoukamia, joiden äärellä voi nauttia kristallinkirkkaista vesistä.

Rauhallista saarielämää

Tällä pienellä 8 km²:n kokoisella saarella elämä kulkee verkkaista tahtiaan. Saarella on vain yksi auto, ja se on Porto Potha -hotellin omistajan käytössä. Autolla kuljetetaan hotellivieraiden laukut. Saaren ainoat rakennukset sijaitsevat maalauksellisen kauniissa satamassa. Täällä on muutamia pienempiä ruokakauppoja, joista voi tilata tuoretta leipää seuraavaksi päiväksi. Vaikka saarella onkin vain noin 50 asukasta ja tunnelma on todella rauhallinen, täällä on muutamia tavernoja, joissa paikalliset kokoontuvat tapaamaan toisiaan ja joihin myös vierailijat ovat lämpimästi tervetulleita. Joka ilta. Tavernat sijaitsevat alhaalla rannassa, ja tarjolla on herkullisia kalaruokia ja upeat näkymät Egeanmerelle. Jos kaipaat tekemistä, voit ottaa laivan läheiselle Kalymnoksen saarelle, jonne on vain viiden minuutin matka.

Rantaelämää ja kävelyretkiä

Lomapäivät kuluvat rennosti kirjan kanssa jossain saaren monista uimapoukamista, joissa on myös erinomaiset snorklausolosuhteet. Hotellin alapuolella oleva Telendos Beach on luonnon ranta, jolla ei ole aurinkotuoleja. Kolme pientä rantaa Potha, Chohlakas ja Paradise sijaitsevat kaikki kävelyetäisyydellä. Näillä rannoilla voit nauttia olostasi aurinkotuolilla ja halutessasi myös aurinkovarjon alla.

Kiipeilyä, vaellusta ja yhdistelmämatka

Telendoksen korkein kohta on Raki-vuori (458 metriä merenpinnan yläpuolella), joka on suosittu kohde kiipeilijöiden keskuudessa. Auringonlaskun seuraaminen korkealta vuorenhuipulta on varmasti unohtumaton elämys. Kylästä lähtee myös pieniä vaelluspolkuja, jotka vievät upeille näköalapaikoille ja pieniin uimapoukamiin. Täällä on myös roomalaisen ajan raunioita ja keskiaikainen St. Basilin luostari. Matkalla saatat myös kohdata Telendoksen oman maskotin, ystävällisen Odysseus-aasin. Voit yhdistää Telendoksen matkaasi viikon Kosin kaupungissa tai Kardamenassa.
Hyvä tietää
 • Yhdistä kaksi eri saarta
 • Edullisia hotelleja
 • Paikallisia ravintoloita
 • Rauhallinen lomakohde
 • Tyytyväisiä asiakkaita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Telendos

Rannat
Telendoksella on muutama ranta sekä muutama pienempi poukama, joissa on hyvät uintimahdollisuudet. Jos käyt lomasi aikana Kalymnoksella, saarella on useita rantoja.

Kalymnoksen rannat

Telendokselta pääsee noin 10 minuutissa laivalla läheiselle Kalymnoksen saarelle. Kalymnoksella on useita upeita rantoja, jotka ovat sekä paikallisten että matkailijoiden suosiossa.

Massouri

Kalymnoksen suurin ranta sijaitsee Massouriossa, Kalymnoksen ja Telendoksen välisessä salmessa. Ranta on 500 metriä pitkä, ja se on karkeaa tummaa hiekkaa ja pientä soraa. Houkutus saattaa olla suuri lähteä uimaan saarelta toiselle, mutta vedenalaiset virtaukset ovat niin voimakkaita ja veneliikenne vilkasta, joten uimaretki voi koitua hengenvaaralliseksi. Rannalla on snackbaareja sekä mahdollisuus vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja. Lisäksi täällä voi kokeilla eri vesiurheilulajeja sekä ajella polkuveneillä.

Mirties

Mirties sijaitsee Massourin vieressä, Kalymnoksen ja Telendoksen välisessä salmessa. Täällä on kiviranta, joka on suosittu sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Rannalla on mahdollisuus vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja, ja täällä on pieni snackbaari.

Linaria

Kantounin lähellä, saaren länsirannikolla on pieni ja rauhallinen hiekkaranta. Ranta on suhteellisen matala ja sopii hyvin lapsiperheille. Tilaa rannalla on aina riittämiin.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Telendoksella on kymmeniä tavernoja ja muutama kahvila. Useimmat ravintolat sijaitsevat satama-alueella, jonne Kalymnokselta tulevat laivat saapuvat. Hintataso on Kalymnoksen tapaan kohtuullinen, ja ruoka on täällä yleisesti ottaen todella hyvää. Ruokalistoilla on yleensä monipuolinen valikoima tuoretta kalaa ja äyriäisiä. Jos kaipaat laajempaa ravintolavalikoimaa, voit ottaa laivan Kalymnoksella, jossa on parisenkymmentä tavernaa Mirtieksen ja Massourin lähistöllä.
Telendoksella voit nauttia täydellisestä rauhasta. Jos kaipaat vilkkaampaa yöelämää, kannattaa suunnatta viereiselle Kalymnoksen saarelle, jonne on lyhyt venematka.
Ostokset
Telendoksella on vain muutama matkamuistomyymälä, joiden valikoimat ovat hyvin rajalliset. Naapurisaari Kalymnoksella valikoimat ovat hieman laajemmat, ja siellä on vaatekauppoja ja markkinoita. Kalymnosta kutsutaan sienten sukeltajien saareksi, ja paikalliset pesusienet ovatkin mainioita tuliaisia.
Liikunta ja treeni
Telendoksella voit keskittyä nauttimaan rauhallisesta tunnelmasta. Täällä on hyvät mahdollisuudet vaeltaa ja snorklata.

Vaeltaminen

Saaren molemmilla puolilla on upeita vaellusreittejä, ja täällä on paljon eritasoisia vaellusmahdollisuuksia ja vuoristoretkiä. Mielenkiintoinen retkikohde ovat myös Telendoksen korkeimmalla Raki-vuorella sijaitsevat luolat. Raki-vuori on vaikuttava näky kohotessaan 458 metriin merenpinnan yläpuolelle.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Voit lähteä tutustumaan esimerkiksi naapurisaari Kalymnokselle. Halutessasi voit myös yhdistää Telendoksen lomaasi viikon Kosin kaupungissa tai Kardamenassa.
Telendoksella voit ihastella keskiaikaisen St. Basil -luostarin raunioita, ja lisäksi täällä on myös muutamia roomalaisen ajan jäänteitä.
Kulkuyhteydet
Telendoksella ei ole varsinaisia teitä tai autoja. Ainoa liikenneväline on taksivene, joka kulkee Telendoksen ja Kalymnoksen välillä. Vene kulkee säännöllisesti aikaisesta aamusta iltaan, ja matkustaminen sillä on suhteellisen edullista. Kalymnoksella on sekä paikallisbusseja että takseja. Kalymnoksella voit myös vuokrata auton ja lähteä tutustumaan omin päin saareen.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Omatoimikohde, jossa ei ole Tjäreborgin opasta. Tavoitat oppaamme kesäkaudella vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi saada hyviä lomavinkkejä ja neuvoja. Kalymnoksella on sisaryhtiömme tanskalainen opas, joka puhuu englantia/skandinaaviskaa.

Matkustaessasi tilauslennolla tapaat oppaamme myös lentokentällä ja he ohjaavat sinut oikeaan bussiin.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan. Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat: www.thl.fi (Rokottaminen > Matkailijan terveysopas) tai Terveys ja turvallisuus -sivulta.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Majoitusvero Kreikassa

Kreikan viranomaiset perivät veron hotelliyöpymisistä. Veron suuruus vaihtelee paikallisen hotelliluokituksen ja matkan pituuden mukaan ja vero maksetaan suoraan hotellille sisäänkirjautumisen yhteydessä joko käteisellä tai kortilla. Huomioithan, että Tjäreborgin hotelliluokitus saattaa poiketa virallisesta luokituksesta, jonka mukaan vero määräytyy.

Hotelli/huoneistohotelli, jonka virallinen luokitus on:

1-2 tähteä: 0,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
3 tähteä: 1,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
4 tähteä: 3,00 euroa/huone tai huoneisto/yö
5 tähteä: 4,00 euroa/huone tai huoneisto/yö

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Telendoksessa ei ole pankkiautomaatteja.
Mirtieksen ja Massourin kylissä on pankkiautomaatti sekä rahanvaihtopisteitä, joiden kurssi on sama kuin pankissa. Vaihdosta veloitetaan maksu, yleensä 1-2 prosenttia vaihtosummasta. Pothiassa on useita pankkeja, jotka ovat avoinna ma-pe klo 8-14. Kaikkien pankkien yhteydessä on myös pankkiautomaatit. Rahaa voi nostaa kortilla kerrallaan max 200 euroa. Useimmat ravintolat ja liikkeet hyväksyvät kansainväliset luottokortit, esim. Visa ja MasterCard, mutta monet kauppiaat suosivat käteismaksuja. Ravintolassa on hyvä kysyä ensin hyväksyvätkö he luottokortit.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V.

Kieli

Kreikassa: Kreikka
Albaniassa: Albania

Lisätiedot

Ota mukaan taskulamppu ja heijastin, sillä katuvalaistus puuttuu monin paikoin.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 t 45 min

Näin matkustat tänne

Telendokselle voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella.

Lento laskeutuu Kosin lentokentälle, josta ajetaan bussilla Mastiharin satamaan ja sieltä matka jatkuu edelleen laivalla Kalymnokselle. Loppumatka bussilla ja veneellä Telendoksen saarelle. Lue lisää kohdasta "Kuljetukset".
Bussi- ja laivakuljetukset sisältyvät hintaan, kun vietät koko lomasi Telendoksella.

Tjäreborgin oppaat ovat vastassa lentokentällä ja ohjaavat sinut oikeaan bussiin. Kuljetus Kosin lentokentältä Mastihariin kestää n. 10 minuuttia, ja bussilta on noin 200 metrin kävelymatka laivalle. Jokainen kantaa itse matkatavarat bussilta laivalle. Odotusajat satamassa mahdollisia (jopa 1 tunti).

Laivamatka Kalymnokselle kestää n. 30-60 min, sen mukaan millä laivalla matkustetaan. Kalymnokselta Pothian satamasta matka jatkuu edelleen bussilla tai minibussilla Mirtieksen kylään, ajoaika noin 35 minuuttia (n. 8 km), sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä. Myrtieksestä edelleen veneellä Telendokselle (lyhyt odotusaika mahdollinen, matka kestää vain noin 10 minuuttia). Laiva kulkee puolen tunnin välein. Telendoksella hotellit ovat kävelymatkan päässä satamasta.

Lisätietoja venematkasta lähtöpäivänä Telendokselta Myrtiekseen saat tekstiviestillä. Lentokenttäbussi tulee hakemaan sovitusta paikasta Myrtieksestä ja vie sinut Pothian satamaan, josta matka jatkuu laivalla Mastihariin Kosille. Mastiharin satamassa voi joutua odottamaan n. 30 min - 2 tuntia, ennen kuin bussi lähtee lentokentälle. Satamassa on ravintoloita.

Lue lisää kuljetuksista kohteessa.
Sää
 • tammikuu
14°8°
4
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
15°8°
5
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
16°9°
6
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
20°13°
8
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
23°16°
10
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
28°20°
11
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
31°22°
12
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • elokuu
32°22°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
28°20°
10
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
23°16°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
19°13°
6
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
16°10°
4
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Telendos
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.