5 vinkkiä keväiseen lomaan –osallistu paikallisiin tapahtumiin

Loma ennen vilkkainta matkailukautta on hyvä idea, sillä jo huhtikuusta lähtien eteläisessä Euroopassa on miellyttävän lämmin sää, ja luontokin on kauneimmillaan ennen kesän pahtavia helteitä. Eivätkä lomakohteet suinkaan ole autioita, vaan kohteissa myös tapahtuu keväällä ja alkukesästä. Lähtisitkö mukaan vaikka johonkin näistä tapahtumista?

Teksti: Kaisa Mäki-Kullas

Kukkaloistoa Madeiralla

Keväinen Madeira tunnetaan kukkaloistostaan, ja kevättä juhlistetaankin lähes koko toukokuun ajan jatkuvilla kukkafestivaaleilla. Monien paikallisten ja myös matkailijoiden mielestä päätapahtuma on sunnuntaina 8.5. järjestettävä paraati, joka täyttää Funchalin kadut musiikilla, väreillä, upeilla puvuilla ja kukkasilla.

Kiinnostavia tapahtumia riittää paraatin jälkeenkin koko festivaalin ajan. Lähde vaikka kukkanäyttelyyn, kiertele kukkatoreilla ja maistele samalla paikallisia herkkuja, ihaile taidokkaasti rakennettuja kukkakoristeita ja -installaatioita tai kolmantena viikonloppuna järjestettäviin konsertteihin.

Madeira Flower Festival 5.–29.5.2022

Keskiaikaista tunnelmaa Ibizalla

Ibizan pääkaupungissa järjestetään vuosittain toukokuun toisena viikonloppuna keskiaikainen festivaali. Sillä juhlistetaan Ibizan vanhankaupungin eli Dalt Vilan pääsyä UNESCO:n maailmanperintölistalle vuonna 1999.

Muutaman päivän mittaisen festivaalin aikana kaupunki tekee aikamatkan monikulttuuriseen menneisyyteensä. Lipuin, bannerein ja seinämaalauksin koristellut kadut täyttyvät keskiaikaisesta markkinatunnelmasta, taikureista, akrobaateista, käärmeenlumoojista ja musikanteista.

Pääsiäinen Kreikassa tai Kyproksella

Kreikassa vietetään pääsiäistä juliaanisen kalenterin mukaan, mikä tarkoittaa, että se useimmiten on eri aikaan kuin meillä Suomessa. Pääsiäinen on ortodoksisen Kreikan ja Kyproksen suurin juhla, ja siihen liittyy paljon perinteitä ja näyttävää juhlintaa.

Matkailijakin voi osallistua moniin pääsiäisen tapahtumiin ja kokea mieleenpainuvia elämyksiä, sillä kreikkalaisen pääsiäisen vietto poikkeaa monin tavoin omastamme.

Pääsiäisaikaa edeltää monia erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja ja muita esityksiä. Pitkäperjantaihin kuuluvat ristisaattueet ja pääsiäisviikon tärkein tapahtuma on pääsiäisyön messu. Sen jälkeen alkaa iloinen juhlinta, johon kuuluu myös ilotulituksia, paukuttelua ja tanssia.

Paaston päättymisen jälkeen nautitaan monenlaisia herkkuja ja pääsiäissunnuntain juhla-ateriaan kuuluu ehdottomasti grillattu lammas. Punaisiksi värjättyjä kananmunia on tapana kopsauttaa vastakkain ja se, kenen muna säilyy ehjänä, voi odottaa erityisen onnekasta vuotta.

Juliaanisen kalenterin pääsiäissunnuntai on 24.4.2022

Keskikesä Espanjassa

Tiesitkö että myös monissa paikoissa Espanjassa vietetään juhannusta? Mallorcalla ja Menorcalla Sant Joan -nimistä fiestaa vietetään vauhdikkaassa karnevaalitunnelmassa. Kuten meillä pohjoisessakin, keskikesään liittyy vanhoja uskomuksia, taikoja ja rituaaleja, joiden elementteinä on tuli, vesi ja aurinko.

Aattoillan ja yön (Nit de foc) elementti on tuli . Karnevaalitunnelma voi yltyä melko hurjaksikin kaikkine tulineen ja ilotulituksineen, kun rumpuja lyövät ja metelöivät, paholaisiksi pukeutuneet hahmot valtaavat kadut ja kujat. Päiväsaikaan meno on rauhallisempaa ja tarjolla on myös lapsille sopivaa ohjelmaa.

Monet juhlivat keskikesää hiekkarannoilla. Tulet, kynttilät, piknikit ja pukeutuminen valkoiseen kuuluvat yleensä asiaan. Keskiyön jälkeen kannattaa vanhan uskomuksen mukaan uida meressä, koska se puhdistaa kehon ja mielen ja tuo hyvää onnea seuraavaan vuoteen.

Mallorcalla juhlaa vietetään ympäri saarta, juhlallisuuksistaan kuuluja ovat esimerkiksi Deià, Muro ja Son Servera. Palman kaupungissa juhlinnan keskipiste on Parc del Marin puistoalue katedraalin kupeessa. Menorcan saarella fiestan tärkein tapahtumapaikka on Ciutadellan kaupunki, ja sikäläinen näyttävä hevosparaati tunnetaan koko Espanjassa.

Ruusujen juhlaa Bulgariassa

Bulgaria on maailman johtava ruusuöljyn tuottaja, ja ruusu on myös maan kansalliskukka. Kazanlakin kaupungin lähellä sijaitsevaa aluetta kutsutaan ruusujen laaksoksi. Ruusuöljyä käytetään raaka-aineena laadukkaissa parfyymeissa ja kosmetiikassa. Siitä valmistetaan myös esimerkiksi ruusuhilloa ja ruususiirappia.

Ruusulaakson alueen eri kylissä vietetään ruusufestivaalia hieman eri päivinä, mutta pääsääntöisesti toukokuun viimeisenä ja kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Ruusufestivaalin aikana voi esimerkiksi tutustua käsin tapahtuvaan poimintaan ja tislaamoihin joissa tuotetaan kallisarvoista ruusuöljyä ja ruusuvettä.

Ruusufestivaali on sadonkorjuujuhla ja kansanjuhla, johon kuuluu olennaisesti värikkäitä kulkueita, kansantansseja, perinteisiä asuja ja musiikkia.

Ruusujen laakso sijaitsee noin parinsadan kilometrin päässä Sunny Beachiltä. Jos haluat lähteä retkeilemään näihin kauniisiin maisemiin, helpointa on vuokrata auto. Yöpyminen matkalla voi olla hyvä ajatus, niin ehdit nähdä ja kokea mahdollisimman paljon.