Matkat – Side

Tjäreborgilta matkoja joka makuun! Sidessä houkuttelevat lapsiystävällinen Sunwing-hotelli sekä aikuisille tarkoitettu Sunprime-hotelli.

Siden keskusta sijaitsee kauniilla paikalla pienen sataman läheisyydessä. Täällä on kauppoja, ravintoloita ja historiallisia rakennuksia. Iltaisin ihmiset viettävät täällä aikaa ja nauttivat viileydestä sekä turkkilaisesta vieraanvaraisuudesta. Suosittu ajanviete on myös kävelyretket rantapromenadilla – voit kävellä aina Kumköyhin asti. Jos Sideä pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi sopiva. Täällä on yksinkertaisesti sopivasti kaikkea. Keskustassa on paljon kauppoja, joissa myydään mm. laukkuja, vaatteita ja koruja. Viihdeohjelmaa on tarjolla keskustan klubeilla, ja myös hotelleissa on ohjelmaa. Jokaiselle lomailijalle löytyy myös varmasti mieleinen ravintola. Aurinkoa Sidessä riittää – kuumina päivinä on hyvä suunnata jommalle kummalle Siden rannoista.

Lapsiystävälliset hotellit Sidessä

Sunwing Side Beach on erittäin lapsiystävällinen ja suosittu hotelli, joka sijaitsee itäisellä rannalla. Täällä vietät taatusti mukavan perheloman, ja tekemistä riittää aamusta iltaan. Lasten omat maskotit, Lollo & Bernie, viihdyttävät perheen pienimpiä. Tässä hotellissa on mahdollisuus valita All Inclusive.

Sunprime Dogan Side Beach - tyylikästä lomailua aikuisille

Kun matkustat ilman lapsia, suosittelemme upeaa Sunprime Dogan Side Beach -hotelliamme. Voit viettää lomaa tyylikkäässä ympäristössä aikuisten kesken, vain muutaman metrin päässä rannasta. Voit nauttia olostasi hotellin ihanalla spa-osastolla tai maistella hyviä viinejä.

Edullista ja hyvää

Upeiden kilometrejä pitkien aurinkorantojen lisäksi suurin syy matkustaa Sideen on hyvä ruoka ja erinomaiset ostosmahdollisuudet. Ulkona syöminen on täällä edullista, ja ennen kaikkea ruoka on todella herkullista. Suosittuja ostoksia ovat mm. turkkilaiset matot, korut, kankaat ja kaikenlaiset nahkavaatteet. Sidestä pääsee kätevästi dolmus-bussilla lähellä sijaitsevaan Manavgatin kaupunkiin, jossa pidetään markkinat maanantaisin ja torstaisin. Toinen suosittu retkikohde on Antalya, jossa on hieno keskiaikainen keskusta ja paljon erilaisia kauppoja.

Hyvä tietää
 • Sunwing Family Resorts -hotelli
 • Sunprime Hotels -hotelli
 • Family Garden -hotelleja
 • Rantahotelleja
 • Lapsiystävällisia rantoja
 • All Inclusive
 • Pitkä rantapromenadi
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Side

Sää
 • tammikuu
14°5°
5
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
15°6°
6
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
18°7°
7
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
21°10°
8
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
25°14°
10
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
30°18°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
34°21°
13
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • elokuu
34°21°
12
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
31°18°
11
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
26°14°
8
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
20°10°
6
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
16°7°
5
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
Rannat
Siden lähistöllä on useita upeita hiekkarantoja.

Kumköy

Kumköyn ranta on läntisen rannan jatke, ja rantapromenadia pitkin on mahdollista kävellä keskustaan asti. Tämä ranta on yhtä loiva kuin läntinenkin ranta, ja täällä on samat palvelut.

Läntinen ranta

Läntinen ranta ja Kumköy-ranta ovat yhteensä lähes kymmenen kilometriä pitkät. Ranta jyrkkenee suhteellisen loivasti, joten tämä ranta on Siden rannoista lapsistävällisin. Aurinkotuoleja on tiheästi rannalla, ja ne kuuluvat yleensä vieressä olevalla baarille/ravintolalle. Tuoleja voi käyttää maksutta, jos syö tai juo ravintolassa. Rannalla on suihkuja, ja eniten ravintoloita on lähimpänä keskustaa olevalla alueella. Hiekka on tummaa ja hienoa, ja rannalla on kaikki tarvittavat palvelut: ruokaa, juomaa, hierontaa, vesiskoottereita ja muita vesiurheiluvälineitä.

Itäinen ranta

Läntiseen rantaan verrattuna itäinen ranta on pidempi ja hieman jyrkempi. Viiden metrin päässä rannasta vesi ulottuu jo aikuisen vyötärön yläpuolelle. Täällä on vähemmän palveluita, ja aurinkotuolitkin ovat harvemmassa, mutta palveluita on kuitenkin riittävästi. Syötävää ja juotavaa on mahdollista ostaa ja myös vesiurheilulajeja on tarjolla.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Vaihtelee lentoreitityksen mukaan. Helsingistä suora lento n. 3 t 45 min.

Näin matkustat tänne

Sideen voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla kesäkaudella.

Sideen voit matkustaa myös reittilennoilla joustavasti mihin aikaan vuodesta tahansa.

Lento laskeutuu Antalyan kentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille Siden hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne erikseen lisämaksusta.
Matka Antalyan lentokentältä Siden hotelleihin kestää noin 1–2 tuntia (n. 65 km) sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä. Lentokenttäbussin tarkka reittivalinta määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan, ja reitti päätetään vasta paikan päällä. Lisätietoja saat saavuttuasi perille. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Jos olet varannut reittilennoilla toteutettavan matkapaketin, suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Sidessä on monipuoliset valikoimat ravintoloita, yksinkertaisempia ruokapaikkoja, kahviloita ja baareja. Hyvää ruokaa saa kohtuulliseen hintaan. Turkkilainen keittiö on tunnettu monipuolisuudestaan, vaikka kaikkein tunnetuin ruoka taitaakin olla kebab. Ruuanlaittokulttuuri on kehittynyt pitkän ajan kuluessa, ja siihen on vaikuttanut monipuolisesti saatavilla olleet kotimaiset ja ulkomaiset raaka-aineet, joita Aasian ja Euroopan välillä kulkeneet kauppiaat kuljettivat mukanaan. Vuosisatojen kuluessa hankittiin, kokeiltiin ja löydettiin uusia raaka-aineita ja metodeja, ja tämä on nykyisenkin turkkilaisen keittiön perusta, vaikka termi onkin yhtä vähän paikkansa pitävä kuin "eurooppalainen keittiö". Variaatioita on lukuisia ja kuten tiedämme, poikkeus vahvistaa säännön. Turkissa on siis mahdollista syödä erinomaisen hyvää ruokaa, mutta Sidessä kulinaaristen nautintojen tarjonta on rajallisempaa.

Sidessä on erilaisia ravintoloita, ja palvelu on erittäin ystävällistä. Kannattaa maistella paikallisia erikoisuuksia ja Välimeren antimia, kuten mustekalaa, piikkikampelaa tai meriahventa, jotka valmistétaan Turkissa erityisen hyvin. Ruokapaikkoja on kaikkialla Sidessä, yksinkertaisista kebabpaikoista parempiin ravintoloihin.

Turkkilainen keittiö

Turkkilaiset kutsuvat omaa keittiötään "maailman kolmanneksi parhaaksi keittiöksi" kiinalaisen ja italialaisen keittiön jälkeen. Vaikka ei olekaan täysin selvää mihin tämä järjestys perustuu, turkkilainen ruoka ansaitsee kuitenkin kaiken mahdollisen kunnian. Täällä Turkin rannikolla sinulla on hyvät mahdollisuudet maistella perinteistä kotiruokaa sekä hienostuneempia makuelämyksiä, jotka pohjautuvat keisarillisen keittiön erikoiskokkien loihtimiin kulinaarisiin nautintoihin.

Erilaisia ravintoloita ja ruokapaikkoja on Turkissa kaikkialla. Tarjolla on kaikkea mahdollista yksinkertaisista katukeittiöistä hienoimpiin ilmastoituihin ravintoloihin, joissa on pöydillä valkoiset liinat ja monipuoliset viinilistat. Useissa Antalyan lähellä olevissa turistikohteissa on runsaat valikoimat sekä paikallista ruokaa että kansainvälisiä vaihtoehtoja, kuten tacoja, pizzaa, sushia jne. Ulkona syöminen on Turkissa yleisesti ottaen halvempaa kuin Suomessa, ja voit syödä maukkaan illallisen paikallisessa ravintolassa noin kymmenellä eurolla.

Hygieniataso on Turkissa hyvä, eikä vatsataudin riski ole täällä sen suurempi kuin Suomessakaan varsinkin, jos vältät tavallisimpia ansoja, kuten majoneesia ja muita vastaavia kastikkeita, raakaa lihaa ja vesijohtovettä.

Kebab

Kebab on kaikessa yksinkertaisuudessaan grillattua lihaa, joka valmistetaan useista eri raaka-aineista. Kebabista löytyy paljon erilaisia versioita, katso kebabkoulu alla.

Pide

Turkkilainen pide on litteää leipää, jota tarjoillaan ruuan kanssa.

Feta

Vuohen- tai lehmänmaidosta valmistettu juusto, joka on säilötty suolaveteen. Fetajuusto on turkkilaisen keittiön perusainesosa, jonka maku voi olla hyvin lempeä tai myös todella intensiivinen riippuen siitä, mihin ruokaan sitä käytetään.

Mezet

Pieniä alkuruokia, joissa on mm. tuoreita vihanneksia, lihaa ja erilaisia mausteita ja jotka tarjoillaan leivän kanssa. Mezeistä löytyy loputtomasti eri variaatioita, joten kannattaa maistella ja etsiä omat suosikkimakunsa. Mezet jaetaan tyypillisesti koko pöytäseurueen kesken ja tarjoillaan yhdeltä lautaselta, jolloin kaikkien on helppo maistella niitä. Mezejen kanssa turkkilaiset juovat mielellään kansallisjuomaansa rakia, joka sopii erinomaisesti mezejen runsaaseen makumaailmaan. Kaikilla tavintoloilla on omat mezensä, ja usein ruokalistalla on mezelautanen, johon on valmiiksi koottu ravintolan parhaat mezevaihtoehdot. Voit tietysti myös koota omat suosikkimakusi ja tilata mezejä yksitellen.

Pääruuat

Pääruokana syödään usein kalaa tai lihaa. Kala voi tosin olla hyvin kallista. Tyypillisimpiä Turkissa syötäviä kaloja ovat miekkakala (kiliç baligi), piikkikampela (kalkan), meriahven (levrek) ja tonnikala (palamut). Kalan hinta ilmoitetaan ruokalistalla usein painon mukaan. Tyypillisiä liharuokia ovat lammas (kuzu), kana (tavuk), härkä (dana) sekä suosittu kebabliha vartaassa.

Jälkiruuat

Päivällisen jälkeen nautitaan usein filotaikinasta, pähkinöistä ja siirapista tai hunajasta valmistettua baklava-leivonnaista, turkkilaista kurpitsajälkiruokaa kabak-tatlisia, vanukasta, jossa on pähkinöitä, maissihiutaleita ja rusinoita tai muhallebi-maitovanukasta.
Afiyet olsun – hyvää ruokahalua!

Kebabkoulu

Döner-kebab on yleisin kebablaji ja Suomessakin tuttu. Se on valmistettu lampaan-, kanan- ja häränlihasta ja tarjoillaan pitaleivän sisällä, leipäpalasten kanssa tai kebabrullana. Döner-kebabin kanssa tarjoillaan salaattia ja sipulia.

Iskender-kebab on saanut nimensä Aleksanteri Suuren mukaan, ja siinä on periaatteessa samat ainesosat kuin Döner-kebabissa, mutta se tarjoillaan lautasella ja siihen kuuluu yleensä pitaleipäpaloja, tomaattikastiketta ja jogurttia.

Adana-kebab on valmistettu jauhetusta häränlihasta ja maustettu melko voimakkaasti. Tarjoillaan vartaassa yleensä grillatun tomaatin tai paprikan kanssa.

Sis-kebab sisältää suuria grillattuja lampaan-, härän ja kananlihan paloja vartaassa, jossa on myös paprikaa ja tomaattia.

Patlican-kebab on muuten kuin sis-kebab, mutta siinä on munakoison paloja.

Juomat

Turkissa valmistetaan useita paikallisia olutlajeja, jotka ovat laadultaan hyviä. Myös turkkilaiset viinit ovat hyviä, mutta ne eivät kuitenkaan ole paras valinta turkkilaisen ruuan kanssa. Paikalliset itse juovat rakia, erityisesti mezejen kanssa, joiden runsas makumaailma häivyttää sopivasti rakin voimakasta makua. Raki on sukua kreikkalaiselle ouzolle, ranskalaiselle pastikselle ja Levantin arakille eli kyseessä on siis turkkilainen anisviina. Raki nautitaan jääpalojen kanssa, ja lasiin kaadetaan myös vettä, jolloin juomasta tulee maitomaisen sameaa. Vaikka raki maistuukin hyvältä, kannattaa muistaa, että sen alkoholipitoisuus on korkea.
Kuumana päivänä virkistävä vaihtoehto on myös turkkilainen ayran-juoma, joka on jogurtista, vedestä ja suolasta valmistettu juoma.

Kahvi ja tee

Turkkilainen kahvi juodaan pienestä kupista ja se on koostumukseltaan melko paksua. Kahvista juodaan vain osa ja kupin pohjalle jäävät paksu sakka ja kahvinporot. Turkkilaisen perinteen mukaan kahvinporoista voi ennustaa tulevaisuuden. Turkissa kahvin voi tilata vähäsokerisena (az sakerli), keskimakeana (orta sekerli) tai makeana (sekerli), ja kahvin kanssa tulee yleensä myös lasillinen vettä.
Tee juodaan pienistä tulppaaninmuotoisista laseista, ja vaihtoehtona on tavallinen tee tai omenatee. Omenatee sopii hyvin pohjoismaalaiseen makuun, ja sitä juodaan sekä kuumana että kylmänä.
Side ei ole varsinainen yöelämän keskus, mutta itäisellä puolella on useita ja baareja sekä muutama disko. Myös sataman alueella on muutama baari. Paikalliset aloittavat illan syömällä hyvän illallisen ja jatkamalla sitten esim. johonkin sataman baareista. Jos haluat viettää rauhallisemman illan, useimmissa hotellien baareissa on myös elävää musiikkia tai muuta viihdeohjelmaa. Baarit sulkevat noin klo 02.00 ja diskot noin klo 03.00-04.00. Turkissa on paikallisia alkoholituotteita, ja tuontialkoholi on kalliimpaa. Kun tilaat esim. Gin & Tonic -drinkin, se on valmistettu paikallisesti ginistä. Jos haluat jotain tiettyä alkoholimerkkiä, mainitse siitä tilauksen yhteydessä.
Ostokset
Ostoksia kannattaa tehdä Vanhankaupungin pienissä putiikeissa tai rantapromenadin varrella olevissa kaupoissa. Voit ottaa myös minibussin ja matkustaa Manavgatin kaupunkiin, jossa on paljon kauppoja ja markkinoita. Kuten myös muualla Turkissa, kotimaiset tuotteet ovat halvempia, kun taas tuontitavarat ovat suunnilleen samaa hintaluokkaa kuin Suomessa. Myynnissä on paljon merkkituotteiden kopioita. Sidessä voi usein tinkinä myös silloin, kun tuotteissa on hintalaput, mutta ei Manavgatissa, jossa hintalapun osoittamasta hinnasta ei voi neuvotella. Turkissa lisenssivalmistetaan useiden merkkien, kuten esim. Billabongin, tuotteita, ja näiden tuotteiden hinnat saattavat olla hieman edullisempia kuin Suomessa.

tax-free

Osassa kaupoista turistit voivat tehdä verovapaita ostoksia. Kysy voimassaolevista säännöistä koskien verojen takaisinmaksua tehdessäsi ostoksia.

Ostosmahdollisuudet Turkissa

Turkissa on erinomaiset ostosmahdollisuudet, ja erityisesti paikallisten tuotteiden valikoimat ovat monipuoliset. Tuontitavaroiden hinnat eivät juurikaan poikkea Suomen hinnoista. Kannattaa tinkiä varsinkin kaupoissa, joissa ei ole hintalappuja esillä. Hintalaput ovat merkki kiinteistä hinnoista. Turkissa vallitsee nykyään voimakas inflaatio.

Turkissa valmistetaan lisenssillä tiettyjä tunnettuja merkkejä, kuten Levi's, Benetton ja Quicksilver, joten tällaisten tuotteiden hinnat saattavat olla hieman edullisempia. Kulta- ja hopeakorujen valikoimat ovat myös kattavat, ja osassa myymälöistä on oma kultaseppä. Myös nahkatuotteita on paljon, ja tuotteita valmistetaan useissa liikkeissä. Esimerkiksi housujen tai takin ompeleminen onnistuu parissa päivässä.

Basaareissa kannattaa tinkiä, ja tinkiminen jopa kuuluu tapoihin. Kauppakujilla tarjotaan usein kupillinen teetä tai muuta virkistävää juomaa ostosten lomassa. Turkkilaiset ovat erittäin vieraanvaraisia ja ystävällisiä, ja kaupoissa voi rauhassa kierrellä katselemassa, vaikka ei aikoisikaan tehdä ostoksia.

Matot

Mattojen hinnat vaihtelevat paljon riippuen laadusta, materiaalista, maton iästä ja koosta. Yleensä hinta perustuu solmujen määrään neliösenttimetrillä. Isompi matto voi olla halvempi kuin pieni, sillä hintaan vaikuttaa maton tekemiseen käytetty aika.

Merkkivaatteet

Turkissa on paljon kauppoja, joissa myydään tuotteita erittäin edulliseen hintaan. Kannattaa kuitenkin huomata, että suuri osa tuotteista on merkkituotteiden kopioita. Jos haluat olla täysin varma tuotteiden aitoudesta, ostokset kannattaa tehdä merkkien omissa liikkeissä.

Silmälasit

Silmälasit ovat Turkissa edullisia, ja hinnat ovat noin puolet halvempia kuin Pohjoismaissa. Valikoimat ovat usein myös monipuolisia.

Nahkatuotteet

Nahkatuotteiden valikoimat ovat laajoja, hinnat alhaisia ja laatu hyvää. Useimmat kaupat tarjoavat myös ompelupalveluita, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä, niin ehdit saada nahkatakkisi täydellisiin mittoihin lomasi aikana.

Kulta ja korut

Myytävät kultaesineet ovat 14-. 18- ja 22-karaattisia, joista yleisin on 14 karaattia. Valtio on asettanut kullalle kiinteän hinnan, ja hinta koostuu esineen valmistukseen käytetystä työajasta. Hinnoissa on paljon vaihtelua.

Basaarit ja markkinat

Turkkilaisilla markkinoilla käyvät sekä muualta tulevat lomailijat että paikalliset itse. Paikalliset täyttävät pienet vaununsa tuoreilla hedelmillä ja vihanneksilla, mutta lomakohteiden markkinoilla myydään paljon muutakin kuin päivittäistavaroita, kuten mm. vaatteita, kenkiä, mausteita, leikkikaluja, elokuvia, musiikkia jne.

Ostoskeskukset

Antalyan alueella on useita isoja ostoskeskuksia, jotka ovat hyvin samantyyppisiä kuin meillä Suomessa. Ostoskeskuksissa hinnat ovat kiinteitä ja valikoimissa on paljon tunnettuja merkkejä.

Piraattituotteet

Piraattituotteiden myynti on erittäin yleistä, ja niiden markkinat ovat maailmanlaajuiset. Kopioina myydään laukkuja, vaatteita, kenkiä, elokuvia, lääkkeitä ja tv-pelejä sekä paljon muuta. Kannattaa muistaa, että piraattituotteiden ostaminen ja myyminen on laitonta. Helpoin tapa tunnistaa piraattituote on hinta. Jos hinta on epätodellisen alhainen verrattuna aitoon tuotteeseen, kyseessä on todennäköisesti piraattituote.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Sidessä on tarjolla runsaasti aktiviteetteja: purjelautailua, polkuveneitä, purjehdusta, parasailingiä, lentopalloa ja tennistä. Golfkenttä on Belekissä, noin 46 kilometrin päässä Sidestä.

Vesiurheilulajit

Rannoilla on useita mahdollisuuksia kokeilla eri vesiurheilulajeja, kuten vuokrata vesiskoottereita tai harrastaa parasailingiä. Jos vuokraat vesiskootterin, kannattaa huomata, että vuokraan ei yleensä sisälly vakuutus. Tämä tarkoittaa sitä, että olet itse korvausvelvollinen mahdollisen onnettomuuden tai vahingon sattuessa.

Golf

Antalyan suurkaupungin edustalla sijaitsee kaikkien golffareiden mekka: Belek. Belekin kymmenen eri golfklubia sijaitsevat rannikolla, ja niissä on tarjolla erityyppisiä golfratoja. Yhteistä näille kaikille radoille on se, että ne ovat todella hyvässä kunnossa. Tjäreborgin golfoppaat suosittelevat monipuolista Gloriaa, jossa on kaksi 18-reikäistä kenttää ja jokaiselle golffarille jotain. Old Course -kenttä on hieman haastavampi. Kentällä on pitkiä käytäviä, joissa pinjapuut reunustavat väyliä. New Course on leveämpi ja mäkisempi kenttä, ja kokonaisuudessann hieman helpompi pelaajalle, jos onnistuu ohittamaan sen lukuisat vesiesteet: Cornelia on Nick Faldon suunnittelema 27-reikäinen kenttä, jossa on haasteita myös kaikkein kokeneimmille golffareille.

Koskenlasku

Matkalla Taurus-vuoristoon voit nauttia kauniista ympäröivästä luonnosta. Sidestä on matkaa vuoristoon 1,5 tuntia, ja matka on jo itsessään elämys. Perillä odottaa Köprülü Kanyon -kansallispuisto, jossa voit lähteä vauhdikkaalle koskenlaskuseikkailulle. Keväisin tämä elämys on erityisen upea sulamisvesien liikkuessa vuorelta alas. Ennen retkelle lähtöä käydään oppaan kanssa läpi matkan kulku ja turvallisuuteen liittyvät asiat. Vesi on kristallinkirkasta ja ympäristö on todella vehreä, mikä luo upeat puitteet tälle elämykselle.

Antalya

Antalya on todellinen suurkaupunki, jossa on Turkin rannikon parhaat ostosmahdollisuudet sekä paljon tekemistä ja näkemistä. Vanhassakaupungissa kiertelemiseen kuluu helposti useampi tunti, ja voit vaikka istahtaa hetkeksi joihinkin sen lukuisista kahviloista seuraamaan kaupungin elämää. Bussimatka Sidestä Antalyaan kestää reilun tunnin, mutta järjestetty retki saattaa usein olla helpompi ja edullisempi vaihtoehto.

Alanya

Alanya on suurempi ja vilkkaampi lomakohde, joka sijaitsee Sidestä itään. Alanya on tunnettu viehättävistä ja upeista rannoistaan sekä monipuolisesta huvielämästä. Linnakkeen muureilta on huikeat näkymät kaupungin yli ja merelle. Linnakkeen alapuolella on Damlataksen tippukiviluola, jonka erittäin hiilidioksidipitoisen ilman sanotaan olevan hyväksi keuhkoille. Markkinoilla on runsaat valikoimat värikkäitä hedelmiä ja vihanneksia. Basaarissa kannattaa kokeilla tinkimistä, ja ravintolatarjonta on monipuolinen. Bussimatka Sidestä Alanyaan kestää noin tunnin. Bussit kulkevat kerran tunnissa, minibussit puolen tunnin välein.

Manavgat

Manavgat on Siden lähellä sijaitseva pieni ja kasvava kaupunki, jossa on mukava tunnelma. Täällä on hyviä ostosmahdollisuuksia, paljon paikallisia tuotteita ja kohtuulliset hinnat. Maanantaisin ja torstaisin järjestetään isot markkinat, joilla on tarjolla kaikenlaista. Joen varrella on pieniä viihtyisiä kahviloita, joihin voit istahtaa hetkeksi. Manavgat sijaitsee vain 15 minuutin matkan päässä Sidestä. Dolmus-busseja kulkee vartin välein.

Manavgatin vesiputokset

Suosittu nähtävyys niin paikallisten kuin turistien keskuudessa ja erinomainen valokuvauskohde! Sidestä kulkee paikallisbussi Manavgatiin, jossa vaihdetaan vesiputoksille (selale) menevään dolmus-bussiin.

Roomalainen teatteri

Päiväsaikaan tähän mahtavaan Rooman valtakunnan ajoilta olevaan teatteriin voi tutustua omin päin. Kesäisin teatterissa järjestetään konsertteja ja festivaaleja. Teatteri sijaitsee ihan Siden sisääntuloväylän luona pääkadun alkupäässä.

Siden museo

Siden museo sijaitsee vanhassa roomalaisessa kylpylärakennuksessa, joten myös itse rakennus on antiikin aikainen. Täällä on nähtävänä Siden kaivauksista löytyneitä esineitä.

Antalyan arkeolginen museo

Antalyan arkeologinen museo on ehdoton vierailukohde historiasta kiinnostuneelle. Täällä on esillä mm. Pergen ja Aspendoksen kaivauksista tehtyjä löytöjä. Sidestä Antalyaan pääsee kätevästi paikallisbussilla, ja Antalyan bussiasemalta museolle taksilla.

Manavgat-joki

Mieli ja silmä lepäävät näissä Manavgat-joen kauniissa maisemissa. Joki virtaa mutkitellen kohti merta, ja meren ja joen väliin jäävällä alueella on mahdollista uida – voit pulahtaa joko jääkylmään jokiveteen tai uida lämpöisessä Välimeressä. Joen varrella on kahviloita, joten voit vaikka pysähtyä nauttimaan kupillisen kahvia.
Kulkuyhteydet
Paras tapa nähdä ja kokea Antalyan alue on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten jos matkustat lomakohteeseen tilauslennolla, varaa vuokra-auto jo ennen matkaa.

Jos olet varannut paketoidun matkan reittilennoilla, lue vuokra-auton varaamisesta sekä lisätietoja autoista tästä.

Bussi

Dolmus-minibusseilla on kätevä matkustaa lyhyempiä matkoja kaupungin sisällä. Dolmus tarkoittaa täpötäyttä, ja sellaisia nämä bussit juuri ovat. Dolmus-busseilla on muutama merkitty pysäkki, ja bussi pysätetään taksin tapaan kättä heilauttamalla. Kun bussista haluaa jäädä pois, sanotaan "dur", joka tarkoittaa "stop". Bussista ei tarvitse jäädä pois merkatulla pysäkillä. Matka maksetaan lähtiessä antamalla rahat edessä istuvalle matkustajalle, joka lähettää ne eteenpäin kuljettajalle. Vaihtorahat tulevat samaa tietä.

Taksi

Taksit ovat keltaisia, ja hinnat ovat kiinteitä. Kuljettajat eivät yleensä anna kuittia.

Vuokra-auto

Vuokra-autolla on kätevä lähteä tutustumaan nähtävyyksiin omassa tahdissa. Avis-autovuokraamo toimittaa autot useimpiin hotelleihin, ja varauksen voi tehdä etukäteen ilman erillistä maksua.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Touko-syyskuussa tavoitat oppaamme mihin aikaan vuorokaudesta tahansa soittamalla palvelupuhelimeemme. Voit myös lähettää oppaille tekstiviestejä tai sähköpostia halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai jos vaikka haluat saada hyviä lomavinkkejä. Mikäli emme pysty ratkaisemaan asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omaan hotelliisi tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Matkustaessasi tilauslennolla oppaamme ovat sinua vastassa lentokentällä ja ohjaavat sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut lentokenttäkuljetukset. Sunwing Side Beach- ja Sunprime Dogan Side Beach -hotelleissa Resort Service on avoinna 24 t/vrk.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla. Olemme myös jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Rokotukset

Ei vaadita pakollisia rokotuksia.
Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotuksesi ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Turkin liira (TRY). Eurot käyvät monin paikoin myös maksuvälineenä. Vaihtoraha annetaan usein paikallisessa valuutassa. Turkin liiran kurssi vaihtelee usein, joten vaihda rahaa pieniä määriä kerrallaan paikan päällä tai nostaa rahat pankkiautomaatista. Mikäli sinulla ei ole käteistä rahaa mukana, ota mukaan yksi ylimääräinen luottokortti. Sidessä on neljä pankkia: kaksi keskustassa ja kaksi suuren lipun luona. Pankit ovat avoinna ma–pe klo 09.00–17.00, mutta kaikki pankit ovat kiinni keskellä päivää. Sidessä on myös useita pankkiautomaatteja. Luottokortit hyväksytään periaatteessa lähes kaikissa tavallisissa kaupoissa ja ravintoloissa. Markkinoilla ostokset maksetaan käteisellä.

Retket maksetaan kohteessa käteisellä vain paikallisella valuutalla (TRY) tai luottokortilla (VISA ja MasterCard).
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V.

Kieli

Turkki. Useimmat matkailualalla työskentelevistä puhuvat myös jonkin verran englantia tai saksaa.

Muuta

Liikennekulttuuri on täysin erilainen kuin Suomessa! Sähkö on kallista. Ilmastointi on lisämaksusta, ja toisinaan se voi olla päällä rajoitetusti. Vesi lämmitetään usein aurinkoenergialla, joten vesi voi olla viileää alku- ja loppukaudesta. Sähkökatkokset mahdollisia. Läheisiltä rakennustyömailta kantautuvat äänet saattavat häiritä ajoittain. Moskeijoiden rukouskutsut kuuluvat hotelleihin. Kaupasta voi ostaa hyttyskarkottimia. Hotelliin ei saa viedä omia juomia/elintarvikkeita, mutta juomia voi ostaa minibaarista ja allasbaarista. Huoneistohotelleihin voi viedä omia eväitä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Istanbuliin on matkaa n. 850 km, Ankaraan n. 650 km ja Marmarikseen n. 465 km. Antalyaan alueella, Sidessä ja Alanyassa saksa on yleensä käyttökelpoisempi kieli kuin englanti.
Lasten kanssa matkustaminen
Turkki on erinomainen matkakohde, kun matkustat lasten kanssa. Täällä on paljon lapsiystävällisiä hotelleja, ja perheen pienimmät saavat paljon huomiota ravintoloissa ja kaupoissa.

Lastenvaunut

Lastenvaunuilla on helppo liikkua, vaikka jalkakäytävän reunat ovat melko korkeita. Korkeasesongin aikaan heinä-elokuussa Siden keskusta on suljettu liikenteeltä, joten siellä voi kävellä vapaasti.

Lastenruoka

Sidessä on paljon erilaisia ravintoloita ja tarjolla on sekä perinteistä ruokaa että kansainvälisempiä vaihtoehtoja. Lähes kaikissa ravintoloissa voi tilata riisiä ja jogurttia, mikä on turkkilaislasten herkkua, perunasosetta tai jotain muuta lapsille sopivaa. Suosittuja ruokia ovat myös turkkilaiset köfte-lihapullat, nakit ja pizza. Joskus voi olla mahdollista päästä keittiöön tutkimaan kokin patoja, ennen tilauksen tekemistä.
Turkissa syödään paljon makeaa, ja ruokalistalla onkin usein paljon jälkiruokia.

Tarjouksia – Side

Begonville Side
Begonville Side
Side, Antalyan alue, Turkki
 • Lento + majoitus Yksiö
 • 1 viikko
 • Lähtö 13.8.2022, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
13.8.2022 lähtöpaikka Helsinki
Sunwing Side Beach
sunwing
 • Perheille
Sunwing Side Beach
Side, Antalyan alue, Turkki
 • Lento + majoitus FAMILY,2 huonetta,parveke puutarhaan/ympäristöön
 • 1 viikko
 • Lähtö 23.4.2022, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
23.4.2022 lähtöpaikka Helsinki
Side Resort
familygarden
 • Perheille
Side Resort
Side, Antalyan alue, Turkki
 • Lento + majoitus Pieni kaksio, 1 lisävuode
 • 1 viikko
 • Sis. All Inclusive
 • Lähtö 23.4.2022, lähtöpaikka Helsinki
All Inclusive
Lento + hotelli., 1 viikko
23.4.2022 lähtöpaikka Helsinki
Tee matkahaku – Side
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.