Matkat – Alanya

Alanya on monen suosikki ja Tjäreborgilla on täällä monta suosittua perhehotellia, joista voit valita omalle perheellesi sopivimman vaihtoehdon. Ja aikuiseen makuun, ilman lapsia matkustaville, suosituksemme on jompi kumpi kahdesta ihanasta Sunprime-hotellistamme, joissa on tarjolla maukasta ruokaa, hyviä viinejä, rauhallista ja rentoa tunnelmaa.

Alanyassa pääset kokemaan aitoa turkkilaista elämää. Kaduilla voit nähdä kouluun kulkevia lapsia, vilkkaasti keskustelevia ihmisiä ja markkinoilla myydään ruuan lisäksi kaikkea mahdollista. Täällä on myös paljon kaikenlaisia ravintoloita, monipuoliset huvittelumahdollisuudet ja hyvin hoidetut rannat, joilla sekä paikalliset että turistit viihtyvät. Kaupungissa voi kierrellä kävellen katselemassa elämää ja istahtaa hetkeksi paikalliseen kahvilaan, jossa ei välttämättä ole minkäänlaista ruokalistaa, sillä kaikki tietävät muutenkin mitä on tarjolla. Markkinoilla voit ihastella värikkäitä vihanneksia ja hedelmiä, ja tarjolla on myös tuoretta kalaa. Kierrellessäsi vastaan tulee varmasti turkkilainen sauna, hamam, jonka perinteet ulottuvat satojen vuosien päähän. Kannattaa ehdottomasti pistäytyä hamamissa! Aikaa kannattaa varata myös ostosten tekemiseen, sillä valikoimat ovat täällä todella runsaat ja hinnat edullisia. Alanya on paras valinta myös silloin, kun kaipaat vilkasta yöelämää rantaloman lisäksi. Alanyssa on mahdollista tehdä myös erilaisia retkiä.

Lapsiystävälliset hotellit Alanyassa

Alanyassa on useita lapsiystävällisiä hotelleja. Tjäreborgilla matkustaessasi voit valita hotellin, joka sijaitsee aivan rannan tuntumassa tai hieman kauempana rannasta, ja useilla hotelleilla on All Inclusive -vaihtoehto, joka sopii erityisen hyvin lasten kanssa matkustaville.

Kaksi Sunprime -hotellia Alanyassa

Alanyan rantapromenadilla sijaitseva Sunprime Alanya Beach on yksi suosituimmista hotelleistamme Alanyassa, ja tässä hotellissa saat nauttia kaikista Sunprime Hotels -konseptiin kuuluvista palveluista. Alanyan itäpuolella, Obassa, sijaitsevassa Sunprime C-lounge -hotellissa All Inclusive ja WiFi sisältyvät hintaan. Tarjolla on myös ilmainen kuntosali ja koulutettujen ohjaajien vetämät ryhmäliikuntatunnit. Kuten muissakin Sunprime-hotelleissamme, myös täällä voit viettää lomaa aikuisessa seurassa, tyylikkäässä ympäristössä ja rauhallisissa tunnelmissa.

Kilometrejä pitkiä rantoja

Alanyan rannoilla tilaa riittää aina kaikille, valitsitpa sitten Kleopatra-rannan tai itäisen rannan. Vesi on kristallinkirkasta, ja kaikki mukavuudet ovat käden ulottuvilla.

Rannoille ja retkille

Lähistöllä on paljon näkemistä ja tekemistä. Lähde mukaan Manavgatin jokiristeilylle tai vietä päivä merellä paistatellen päivää puuveneen kannella ja pistäydy aina välillä uimassa. Tjäreborgin monipuolisessa retkivalikoimassa on esimerkiksi retki kuuluisalle Dimcayjoelle, joka sijaitsee Alanyan ulkopuolella. Keskikesällä, kesä-elokuussa, Alanya on yksi nuorison suosikkikohteista. Silloin paikalle saapuu paljon nuoria eri puolilta Eurooppaa, mutta siitä huolimatta täällä on tilaa on myös lapsiperheille ja pariskunnille. Alanyassa on jokaiselle jotakin.

Hyvä tietää
 • Sunprime Hotels -hotelleja
 • Family Garden -hotelli
 • Perhehotelleja
 • Edullisia ravintoloita
 • All Inclusive
 • Hyvät ostosmahdollisuudet
 • Ravintoloita ja yöelämää
 • Kilometrien pituisia rantoja
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Alanya

Sää
 • tammikuu
14°5°
5
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
15°6°
6
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
18°7°
7
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
21°10°
8
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
25°14°
10
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
30°18°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
34°21°
13
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • elokuu
34°21°
12
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
31°18°
11
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
26°14°
8
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
20°10°
6
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
16°7°
5
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
Rannat
Alanyassa ja sen lähistöllä on useita upeita hiekkarantoja.

Kleopatra-ranta

Tämä on Alanyan tunnetuin ranta, jonne jokainen lomailija varmasti päätyy jossain vaiheessa lomaansa. Ranta on jaettu osiin, joissa jokaisessa on rantakioski, josta voi vuokrata aurinkotuoleja tai ostaa virvokkeita. Hiekka on melko karkeaa, ja ranta viettää melko jyrkästi. Rannalta löytyy kaikki tarvittavat mukavuudet ja palvelut: WC:t, suihkut sekä mahdollisuus ostaa syötävää ja juotavaa. Kleopatra-rannalle, kuten myös itäiselle rannalle, on myönnetty sininen lippu, mikä on osoitus mm. puhtaudesta ja esteettömyydestä.

Itäinen ranta

Itäinen ranta on kapeampi kuin Kleopatra-ranta. Muutaman sadan metrin päässä keskustasta ranta on hieman leveämpi. Hiekka on melko karkeaa ja rannalla on paljon pyöreitä pikkukiviä. Tälläkin rannalla on useita ravintoloita ja baareja, joista saa syötävää ja juotavaa.

Ulas-ranta

Pieni hieno ranta, joka sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Alanyasta. Suosittu paikallisten keskuudessa. Alanysta tänne pääsee dolmus-bussilla.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Vaihtelee lentoreitityksen mukaan. Helsingistä suora lento n. 3 t 45 min.

Näin matkustat tänne

Turkkiin voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla kesäkaudella.
Lento laskeutuu Antalyan kentälle.

Reittilennoilla voit matkustaa joustavasti mihin aikaan vuodesta tahansa.
Helsingistä voi lentää sekä Antalyan kentälle että Gazipasan/Alanyan kentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille Alanyan hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne erikseen lisämaksusta.

Antalyasta
Ajoaika Antalyan lentokentältä Alanyan hotelleihin on noin 2,5-3,5 tuntia (n. 100-130 km) sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä tehdään. Matkan aikana pidettävän tauon aikana sinulla on mahdollisuus ostaa pientä syötävää ja juotavaa sekä voit myös käydä wc:ssä.

Gazipasasta
Gazipazan lentokentältä ajoaika Alanyan hotelleihin on 45 min - 2 tuntia (n. 35-65 km) sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä tehdään.

Lentokenttäbussin tarkka reittivalinta määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan, ja reitti päätetään vasta paikan päällä. Lisätietoja saat saavuttuasi perille. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Jos olet varannut reittilennoilla toteutettavan matkapaketin, suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Alanyassa on paljon tyypillisiä turistiravintoloita, joista saa hampurilaisia, pizzaa sekä turkkilaista pikaruokaa, kuten kebabia ja köfte-lihapullia. Ruoka on sekä hyvää että edullista. Täällä on myös hienompia ravintoloita, joiden hinnat vaihtelevat. Hinnat ovat kalliimpia keskustassa ja rannan läheisyydessä, ja kannattaa huomata, että hintaerot voivat olla suuriakin, vaikka laatu olisikin yhtä hyvä. Esimerkiksi Efes-olut maksaa kalliimmissa paikoissa 6 liiraa, kun muutaman sadan metrin päässä hinta saattaa olla vain 3,50 liiraa. Yleisesti ottaen hintataso on kuitenkin edullinen.

Ravintolat Alanyassa

Alanyassa on helppo löytää ravintola. Basaarissa on sekä pikaruokapaikkoja että kunnon ravintoloita. Rannan lähellä olevat ravintolat ovat yleensä tasokkaampia, ja myös hinnat ovat niissä korkeampia. Kleopatra-rannan ja itäisen rannan varrella on laajat valikoimat erilaisia ravintoloita. Jos haluat syödä paikallista ruokaa, kannattaa suunnata Atatürk Boulevardista ylöspäin. Useimmissa Alanyan hotelleissa on saatavana All Inclusive -vaihtoehto, jolloin matkan hintaan sisältyy myös ateriat, mutta kannattaa käydä syömässä myös jossain paikallisessa ravintolassa.

Turkkilainen keittiö

Turkkilaiset kutsuvat omaa keittiötään "maailman kolmanneksi parhaaksi keittiöksi" kiinalaisen ja italialaisen keittiön jälkeen. Vaikka ei olekaan täysin selvää mihin tämä järjestys perustuu, turkkilainen ruoka ansaitsee kuitenkin kaiken mahdollisen kunnian. Täällä Turkin rannikolla sinulla on hyvät mahdollisuudet maistella perinteistä kotiruokaa sekä hienostuneempia makuelämyksiä, jotka pohjautuvat keisarillisen keittiön erikoiskokkien loihtimiin kulinaarisiin nautintoihin.

Erilaisia ravintoloita ja ruokapaikkoja on Turkissa kaikkialla. Tarjolla on kaikkea mahdollista yksinkertaisista katukeittiöistä hienoimpiin ilmastoituihin ravintoloihin, joissa on pöydillä valkoiset liinat ja monipuoliset viinilistat. Useissa Antalyan lähellä olevissa turistikohteissa on runsaat valikoimat sekä paikallista ruokaa että kansainvälisiä vaihtoehtoja, kuten tacoja, pizzaa, sushia jne. Ulkona syöminen on Turkissa yleisesti ottaen halvempaa kuin Suomessa, ja voit syödä maukkaan illallisen paikallisessa ravintolassa noin kymmenellä eurolla.

Hygieniataso on Turkissa hyvä, eikä vatsataudin riski ole täällä sen suurempi kuin Suomessakaan varsinkin, jos vältät tavallisimpia ansoja, kuten majoneesia ja muita vastaavia kastikkeita, raakaa lihaa ja vesijohtovettä.

Kebab

Kebab on kaikessa yksinkertaisuudessaan grillattua lihaa, joka valmistetaan useista eri raaka-aineista. Kebabista löytyy paljon erilaisia versioita, katso kebabkoulu alla.

Pide

Turkkilainen pide on litteää leipää, jota tarjoillaan ruuan kanssa.

Feta

Vuohen- tai lehmänmaidosta valmistettu juusto, joka on säilötty suolaveteen. Fetajuusto on turkkilaisen keittiön perusainesosa, jonka maku voi olla hyvin lempeä tai myös todella intensiivinen riippuen siitä, mihin ruokaan sitä käytetään.

Mezet

Pieniä alkuruokia, joissa on mm. tuoreita vihanneksia, lihaa ja erilaisia mausteita ja jotka tarjoillaan leivän kanssa. Mezeistä löytyy loputtomasti eri variaatioita, joten kannattaa maistella ja etsiä omat suosikkimakunsa. Mezet jaetaan tyypillisesti koko pöytäseurueen kesken ja tarjoillaan yhdeltä lautaselta, jolloin kaikkien on helppo maistella niitä. Mezejen kanssa turkkilaiset juovat mielellään kansallisjuomaansa rakia, joka sopii erinomaisesti mezejen runsaaseen makumaailmaan. Kaikilla tavintoloilla on omat mezensä, ja usein ruokalistalla on mezelautanen, johon on valmiiksi koottu ravintolan parhaat mezevaihtoehdot. Voit tietysti myös koota omat suosikkimakusi ja tilata mezejä yksitellen.

Pääruuat

Pääruokana syödään usein kalaa tai lihaa. Kala voi tosin olla hyvin kallista. Tyypillisimpiä Turkissa syötäviä kaloja ovat miekkakala (kiliç baligi), piikkikampela (kalkan), meriahven (levrek) ja tonnikala (palamut). Kalan hinta ilmoitetaan ruokalistalla usein painon mukaan. Tyypillisiä liharuokia ovat lammas (kuzu), kana (tavuk), härkä (dana) sekä suosittu kebabliha vartaassa.

Jälkiruuat

Päivällisen jälkeen nautitaan usein filotaikinasta, pähkinöistä ja siirapista tai hunajasta valmistettua baklava-leivonnaista, turkkilaista kurpitsajälkiruokaa kabak-tatlisia, vanukasta, jossa on pähkinöitä, maissihiutaleita ja rusinoita tai muhallebi-maitovanukasta.
Afiyet olsun – hyvää ruokahalua!

Kebabkoulu

Döner-kebab on yleisin kebablaji ja Suomessakin tuttu. Se on valmistettu lampaan-, kanan- ja häränlihasta ja tarjoillaan pitaleivän sisällä, leipäpalasten kanssa tai kebabrullana. Döner-kebabin kanssa tarjoillaan salaattia ja sipulia.

Iskender-kebab on saanut nimensä Aleksanteri Suuren mukaan, ja siinä on periaatteessa samat ainesosat kuin Döner-kebabissa, mutta se tarjoillaan lautasella ja siihen kuuluu yleensä pitaleipäpaloja, tomaattikastiketta ja jogurttia.

Adana-kebab on valmistettu jauhetusta häränlihasta ja maustettu melko voimakkaasti. Tarjoillaan vartaassa yleensä grillatun tomaatin tai paprikan kanssa.

Sis-kebab sisältää suuria grillattuja lampaan-, härän ja kananlihan paloja vartaassa, jossa on myös paprikaa ja tomaattia.

Patlican-kebab on muuten kuin sis-kebab, mutta siinä on munakoison paloja.

Juomat

Turkissa valmistetaan useita paikallisia olutlajeja, jotka ovat laadultaan hyviä. Myös turkkilaiset viinit ovat hyviä, mutta ne eivät kuitenkaan ole paras valinta turkkilaisen ruuan kanssa. Paikalliset itse juovat rakia, erityisesti mezejen kanssa, joiden runsas makumaailma häivyttää sopivasti rakin voimakasta makua. Raki on sukua kreikkalaiselle ouzolle, ranskalaiselle pastikselle ja Levantin arakille eli kyseessä on siis turkkilainen anisviina. Raki nautitaan jääpalojen kanssa, ja lasiin kaadetaan myös vettä, jolloin juomasta tulee maitomaisen sameaa. Vaikka raki maistuukin hyvältä, kannattaa muistaa, että sen alkoholipitoisuus on korkea.
Kuumana päivänä virkistävä vaihtoehto on myös turkkilainen ayran-juoma, joka on jogurtista, vedestä ja suolasta valmistettu juoma.

Kahvi ja tee

Turkkilainen kahvi juodaan pienestä kupista ja se on koostumukseltaan melko paksua. Kahvista juodaan vain osa ja kupin pohjalle jäävät paksu sakka ja kahvinporot. Turkkilaisen perinteen mukaan kahvinporoista voi ennustaa tulevaisuuden. Turkissa kahvin voi tilata vähäsokerisena (az sakerli), keskimakeana (orta sekerli) tai makeana (sekerli), ja kahvin kanssa tulee yleensä myös lasillinen vettä.
Tee juodaan pienistä tulppaaninmuotoisista laseista, ja vaihtoehtona on tavallinen tee tai omenatee. Omenatee sopii hyvin pohjoismaalaiseen makuun, ja sitä juodaan sekä kuumana että kylmänä.
Alanyassa on paljon baareja ja diskoja, etenkin satama-alueella. Täällä kaikuvat niin uusimmat kansainväliset hitit kuin turkkilainen popmusiikki. Paikalliset aloittavat illan mielellään hyvällä illallisella, jonka jälkeen siirrytään sataman baareihin ja diskoihin. Yöelämä käynnistyy usein puolenyön aikaan, ja baarit ja diskot ovat auki klo 3.00 asti. Keskustan ulkopuolella olevat diskot ovat auki pidempään. Turkissa on paljon paikallisia alkoholituotteita, ja tuontialkoholi on kalliimpaa. Kun tilaat esim. Gin & Tonicin, drinkki on valmistettu paikallisesta ginistä. Jos haluat jotain tiettyä giniä, mainitse se tilauksen yhteydessä.
Ostokset
Alanyassa on edelleen sisäänheittäjiä joidenkin kauppojen ulkopuolella, vaikka nykyään niitä onkin jo huomattavasti vähemmän. Joskus sisäänheittäjät saattavat tuntua liiankin innokkailta, sillä he saavat provisiota hankkimistaan asiakkaista. Jos et ole kiinnostunut menemään myymälään, huomio kannattaa suunnata muualle. Useimmat basaarin liikkeet ovat avoinna klo 9.00-23.00 tai niin kauan kuin asiakkaita on liikkeessä. Merkkiliikkeitä, kuten esim. Benetton, Levi's, Quicksilver ja Sisley, on ainoastaan Atatürk Boulevardin pääkadun varrella.

Basaari

Basaari on levittäytynyt laajalle alueelle satamasta sisämaanhan päin mentäessä. Alueella on paljon lähinnä turisteille suunnattuja kauppoja. Tarjolla on kaikkea mahdollista: mattoja, kenkiä, vaatteita, laukkuja, silmälaseja ja paljon muuta. Kannattaa ensin kiertää tutustumassa alueeseen ja sen tarjontaan, jotta saat hyvän käsityksen yleisestä hintatasosta ja valikoimista. Vasta sitten kannattaa ryhtyä hieromaan kauppoja esimerkiksi tietystä matosta.

Markkinat

Alanyassa on useita markkinoita. Yhdet suurimmista sijaitsevat dolmus-aseman vieressä, ja ne ovat auki perjantaisin. Täällä myydään lähinnä vihanneksia ja hedelmiä. Can Hospitalin lähellä järjestetään tiistaisin markkinat, joilla on tarjolla esim. vaatteita ja kenkiä. Obassa on markkinat maanantaisin.

Ostosmahdollisuudet Turkissa

Turkissa on erinomaiset ostosmahdollisuudet, ja erityisesti paikallisten tuotteiden valikoimat ovat monipuoliset. Tuontitavaroiden hinnat eivät juurikaan poikkea Suomen hinnoista. Kannattaa tinkiä varsinkin kaupoissa, joissa ei ole hintalappuja esillä. Hintalaput ovat merkki kiinteistä hinnoista. Turkissa vallitsee nykyään voimakas inflaatio.

Turkissa valmistetaan lisenssillä tiettyjä tunnettuja merkkejä, kuten Levi's, Benetton ja Quicksilver, joten tällaisten tuotteiden hinnat saattavat olla hieman edullisempia. Kulta- ja hopeakorujen valikoimat ovat myös kattavat, ja osassa myymälöistä on oma kultaseppä. Myös nahkatuotteita on paljon, ja tuotteita valmistetaan useissa liikkeissä. Esimerkiksi housujen tai takin ompeleminen onnistuu parissa päivässä.

Basaareissa kannattaa tinkiä, ja tinkiminen jopa kuuluu tapoihin. Kauppakujilla tarjotaan usein kupillinen teetä tai muuta virkistävää juomaa ostosten lomassa. Turkkilaiset ovat erittäin vieraanvaraisia ja ystävällisiä, ja kaupoissa voi rauhassa kierrellä katselemassa, vaikka ei aikoisikaan tehdä ostoksia.

Matot

Mattojen hinnat vaihtelevat paljon riippuen laadusta, materiaalista, maton iästä ja koosta. Yleensä hinta perustuu solmujen määrään neliösenttimetrillä. Isompi matto voi olla halvempi kuin pieni, sillä hintaan vaikuttaa maton tekemiseen käytetty aika.

Merkkivaatteet

Turkissa on paljon kauppoja, joissa myydään tuotteita erittäin edulliseen hintaan. Kannattaa kuitenkin huomata, että suuri osa tuotteista on merkkituotteiden kopioita. Jos haluat olla täysin varma tuotteiden aitoudesta, ostokset kannattaa tehdä merkkien omissa liikkeissä.

Silmälasit

Silmälasit ovat Turkissa edullisia, ja hinnat ovat noin puolet halvempia kuin Pohjoismaissa. Valikoimat ovat usein myös monipuolisia.

Nahkatuotteet

Nahkatuotteiden valikoimat ovat laajoja, hinnat alhaisia ja laatu hyvää. Useimmat kaupat tarjoavat myös ompelupalveluita, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä, niin ehdit saada nahkatakkisi täydellisiin mittoihin lomasi aikana.

Kulta ja korut

Myytävät kultaesineet ovat 14-. 18- ja 22-karaattisia, joista yleisin on 14 karaattia. Valtio on asettanut kullalle kiinteän hinnan, ja hinta koostuu esineen valmistukseen käytetystä työajasta. Hinnoissa on paljon vaihtelua.

Basaarit ja markkinat

Turkkilaisilla markkinoilla käyvät sekä muualta tulevat lomailijat että paikalliset itse. Paikalliset täyttävät pienet vaununsa tuoreilla hedelmillä ja vihanneksilla, mutta lomakohteiden markkinoilla myydään paljon muutakin kuin päivittäistavaroita, kuten mm. vaatteita, kenkiä, mausteita, leikkikaluja, elokuvia, musiikkia jne.

Ostoskeskukset

Antalyan alueella on useita isoja ostoskeskuksia, jotka ovat hyvin samantyyppisiä kuin meillä Suomessa. Ostoskeskuksissa hinnat ovat kiinteitä ja valikoimissa on paljon tunnettuja merkkejä.

Piraattituotteet

Piraattituotteiden myynti on erittäin yleistä, ja niiden markkinat ovat maailmanlaajuiset. Kopioina myydään laukkuja, vaatteita, kenkiä, elokuvia, lääkkeitä ja tv-pelejä sekä paljon muuta. Kannattaa muistaa, että piraattituotteiden ostaminen ja myyminen on laitonta. Helpoin tapa tunnistaa piraattituote on hinta. Jos hinta on epätodellisen alhainen verrattuna aitoon tuotteeseen, kyseessä on todennäköisesti piraattituote.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Vesihiihtoa, parasailingiä, rantalentopalloa, vaellus- ja pyöräretkiä. Turkissa voit viettää aktiivista lomaa kohtuulliseen hintaan.

Sukeltaminen

Alanyassa on paljon erilaisia sukellusmahdollisuuksia eri hintaluokissa. Välimeri tarjoaa niin aloittelijoille kuin kokeneillekin sukeltajille upeita elämyksiä. Yleisesti ottaen sukeltaminen on edullisempaa Turkissa kuin Pohjois-Euroopassa. Kannattaa siis käyttää tilaisuus hyväkseen ja lähteä tutustumaan myös vedenalaiseen maailmaan. Alanyan ympäristö on ihanteellinen sukeltamiseen. Sukeltamaan lähdetään usein Alanyan kallioniemekkeeltä, joka jakaa kaupungin itäiseen ja läntiseen osaan. Täällä viihtyvät myös monet kasvit ja kalalajit, mikä tekee sukelluskokemuksesta todella upean. Kokeneet sukeltajat voivat lähteä myös syvänmerensukellukselle. Olitpa sitten jo kokenut sukeltaja tai ihan ensikertalainen, sukeltaminen Alanyassa on varmasti ikimuistoinen kokemus.

Pyöräily

Alanyassa on mahdollista vuokrata polkupyöriä, ja pyörällä liikkuminen on helppoa, sillä maasto on melko tasaista. Haastavampia reittejä on Alanyaa ympäröivässä vuoristossa. Vuoristoretkelle on hyvä ottaa mukaan kartta, johon on merkitty pyörätiet. Liikenteessä kannattaa noudattaa tiettyä varovaisuutta, sillä tempo on täällä nopea. Pyöräilykypäriä on myös saatavana.

Koskenlasku

Koskenlaskuseikkailulle on mahdollista lähteä ammattioppaiden johdolla. Matka kestää reilut kaksi tuntia ja hintaan sisältyy lounas, joka syödään maissa. Yhteen veneeseen mahtuu 10-12 henkeä. Halukkaat voivat kokeilla myös "body raftingiä" eli koskenlaskua ilman lauttaa.

Parturi- ja kampaamopalvelut

Lomalla on hyvä hetki laittaa hiukset ja parta kuntoon. Jos leikkaus ei ole tarpeen, voit vaikka vaan pesettää hiukset tai nauttia päähieronnasta. Miehille on tarjolla myös perinteinen parranajo.

Kauneudenhoitopalvelut

Turkkilainen höyrysauna, hamam, on ehdoton vierailukohde Alanyan lomalla. Hamamiin kannattaa suunnata heti loman alussa, niin saat sileän ihon ja rusketuskin tarttuu silloin paremmin. Vartalokuorinta ja hieronta sisältyvät hamam-käyntiin.

Alanya Aquapark - vesipuisto

Jos kaipaat vaihtelua rantaelämään, yksi hyvä vierailukohde on Aquapark-vesipuisto, jossa vot hyvin viettää vaikka kokonaisen päivän. Puistossa on lukuisien vesiliukumäkien lisäksi myös ravintoloita, kahviloita ja aurinkotuoleja, joissa voit ottaa rennosti. Alanya Aquapark sijaitsee keskellä Damlatasta, ja sinne on helppo löytää.

Pamukkale

On vaikea uskoa, että nämä valkoiset kalkkikivimuodostumat ovat täysin luonnon itsensä luomia. Alueella olevat valkoiset tasanteet, tippukivet ja vesialtaat ovat muodostuneet kalkkipitoisen veden ansiosta pitkän ajan kuluessa. Tunnetuin näistä vesialtaista on Kleopatran allas, joka on todella ainutlaatuinen uimapaikka. Altaalle on pääsymaksu.
Alanyassa on paljon nähtävää. Tähän on koottu Tjäreborgin vinkit suosituista ja mielenkiintoisista nähtävyyksistä.

Manavgatjoki

Mieli ja silmä lepäävät näissä Manavgatjoen maisemissa. Joki virtaa mutkitellen kohti merta, ja meren ja joen väliin jäävällä alueella on mahdollista uida – voit pulahtaa joko jääkylmään jokiveteen tai uida lämpöisessä Välimeressä.

Pamukkale

Pamukkale on suosittu nähtävyys Alanyassa. On vaikea uskoa, että nämä valkoiset kalkkikivimuodostumat ovat täysin luonnon itsensä luomia. Alueella olevat valkoiset tasanteet, tippukivet ja vesialtaat ovat muodostuneet kalkkipitoisen veden ansiosta pitkän ajan kuluessa. Tunnetuin näistä vesialtaista on Kleopatran allas, joka on todella ainutlaatuinen uimapaikka. Altaalle on pääsymaksu.

Side

Alanyan ja Antalyan välissä sijaitseva pienempi kaupunki. Side on tunnettu antiikin aikaisista rakennuksistaan sekä upeasta amfiteatteristaan, joka on Turkin vanhin ja suurin. Teatteriin mahtui 15 000 ihmistä. Alanyasta on matkaa Sideen noin 65 kilometriä.

Antalya

Antalya on maakunnan pääkaupunki ja todellinen suurkaupunki, jossa on parhaat ostosmahdollisuudet sekä paljon tekemistä ja näkemistä. Vanhassakaupungissa on mukava kävellä ympäriinsä ja vaikka istahtaa johonkin sen lukuisista kahviloista katselemaan kaupungin menoa. Alanyasta voi matkustaa bussilla Antalyaan, ja matka kestää noin kaksi tuntia yhteen suuntaan. Järjestetyt retket ovat usein edullisempi ja kätevämpi tapa lähteä Antalyaan.

Istanbul

Istanbul on Turkin suurin kaupunki, jossa asukkaita on noin 15 miljoonaa. Kaupungissa voit kokea kaiken mitä Turkilla on tarjottavanaan: 400-luvulta olevat katetut basaarit tuhansine kauppoineen, mahtava Hagia Sofia, Sininen moskeija sekä Topkapin ja Dolmabahçen palatsit sekä paljon muuta. Jos haluat lähteä retkelle yhteen maailman mielenkiintoisimmista kaupungeista, Tjäreborgin opas auttaa mielellään lentojen ja hotellin varaamisessa. Alanyasta on matkaa Istanbuliin noin 1000 km.

Perge

Perge on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista etelärannikon kaupungeista, jossa on paljon raunioita ja jäännöksiä. Mielenkiintoisia nähtävyyksiä ovat stadion, kylpylä, teatteri ja agora (tori). Paavali Tarsolainen vieraili Pergessä yhdellä lukuisista matkoistaan. Perge on ehdoton kohde historiasta kiinnostuneille. Alanyasta on matkaa Pergeen noin 100 km.

Dimcay-tippukiviluola

Dimcay on yksi maailman syvimmistä tippukiviluolista, jossa pääsee ihastelemaan uskomattoman upeita luonnon muodostelmia. Luolan jälkeen voit jatkaa joelle, jonka varrella on useita ravintoloita tai vaikka pulahtaa uimaan. Matkan varrella on myös paljon nähtävää, sillä ympärillä on mahtavat vuoristomaisemat ja vehreää luontoa.

Selge

Alanyan ja Siden välissä tie haarautuu, ja noin 40 kilometrin päässä tämän päätieltä erkanevan tien varrella on luonnonpuisto. Täällä on antiikin aikaisen kaupungin raunioita ja upeat näkymät mutkittelevalta tieltä. Selge on erityisesti tunnettu vaikuttavasta roomalaisesta sillastaan. Selgeen pääsee parhaiten jeepillä. Alanyasta on matkaa Selgeen noin 70 km.

Aspendos

Maailman parhaiten säilynyt roomalainen teatteri, jossa on tilaa 15 000 katsojalle. Rakennuksessa on useita kerroksia, mahtava akustiikka, ja se on arkkitehtuurisesti kerrassaan upea luomus. Seldžukkien aikakakaudella teatteria käytettiin karavaanien levähdyspaikkana. Alanyasta on matkaa Aspendokseen noin 90 km.

Taurus-vuoristo

Tämä vuoristoketju kulkee Turkin etelärannikkoa pitkin, ja sen kätköissä on kaikenlaista nähtävää – pieniä kyliä, turkkilaista arkielämää ja upeat näkymät yli Alanyan.

Markkinat

Alanyan markkinat ovat jo itsessään nähtävyys ja elämys kaikille aisteille. Raikkaita meloneita, tuoretta kalaa, kypsiä tomaatteja sekä mausteita, hunajaa ja kaikenlaisia pähkinöitä. Paikalliset ostavat täältä illallisaineksensa: tuoretta karitsanlihaa, maukasta fetajuustoa tai ihanan vihreää pinaattia. Markkinoilla kierteleminen on hieno elämys, vaikka ei ostaisikaan mitään, mutta miten olisi esimerkiksi purkillinen paikallista hunajaa tai tuoreet persikat? Sugözu Cad -kadun varrella oleville markkinoille kannattaa ehdottomasti lähteä heti aamusta.

Linnoitus

Alanyan linnoitus on korkealla kukkulalla, ja sen historia ulottuu todella pitkälle. Tiedetään, että roomalaiset valloittivat linnoituksen aikoinaan, ja sen jälkeen alueen eri hallitsijat ja valloittajat ovat osaltaan vaikuttaneet rakentamisen vaiheisiin ja siihen, miltä linnoitus näyttää nykyään. Muurilta avautuvat upeat näkymät kaupungin yli ja merelle. Vaikka linnoitus on suosittu nähtävyys, siellä on oikeastaan vain muurit jäljellä. Linnoituskukkulalle pääset taksilla tai bussilla turisti-infon vastapäiseltä pysäkiltä. Kale-kukkulalle pääsee nykyään myös köysiradan kyydissä, mutta ylhäällä on paljon portaita ja korkeuseroja, joten se ei sovellu liikuntaesteisille. Köysirata lähtee Kleopatra-rannan itäpäästä, läheltä Damlatas-tippukiviluolaa.

Grand Bazar

Suuri basaari, jossa myydään kaikkea maan ja taivaan väliltä. Basaari sijaitsee Alanyan keskustassa, ja perjantaisin täällä on suuret hedelmämarkkinat. Tinkiminen kuuluu täälläkin tapoihin!. Avoinna joka päivä.

Damlatas-tippukiviluola

Tämä nähtävyys on todellinen paratiisi kaikille, jotka haluavat ihastella luonnon luomia tippukivimuodostelmia. Luola sijaitsee linnakkeen alapuolella, ja sen sisäänkäynti on turisti-infon läheisyydessä. Täällä kauniissa luolassa on rauhallinen tunnelma, ja sen ilma on erittäin hiilidioksidipitoista, mikä on hyväksi terveydelle.

Alanyan museo

Alanyan museo on mielenkiintoinen kohde kaikille arkeologiasta kiinnostuneille. Täällä voit tutustua Alanyan alueelta tehtyihin arkeologisiin löytöihin ja etnografisiin esineisiin. Avoinna klo 08.30-12.00 sekä 13.30-17.30 joka päivä, paitsi maanantaisin suljettu.

Punainen torni

Torni oli alun perin osa kaupungin linnoituksia, ja sitä käytettiin puolustustornina suojaamaan lähellä olevaa telakkaa. Nykyään tornissa on museo ja taidegalleria, mutta pääosassa ovat kyllä sataman ja itäisen rannan yli aukeavat huikeat näkymät.
Kulkuyhteydet
Paras tapa nähdä ja kokea Antalyan alue on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten jos matkustat lomakohteeseen tilauslennolla, varaa Avis-auto jo ennen matkaa.

Jos olet varannut paketoidun matkan reittilennoilla, lue vuokra-auton varaamisesta sekä lisätietoja autoista tästä.
Alanyassa voi liikkua taksilla. Bussilla pääsee Sideen, Antalyaan ja Istanbuliin. Dolmus-bussit liikennöivät suurimpia maanteitä pitkin.

Bussi

"Dolmus" tarkoittaa täpötäyttä, ja juuri sellaisia nämä bussit ovatkin. Dolmus-busseilla ei ole varsinaisia pysäkkejä eikä aikatauluja. Voit pysäyttää bussin tienvarteen kättäsi heiluttamalla. Lippu maksetaan kuljettajalle ja samalla kerrot mihin olet menossa. Kun haluat jäädä pois bussista, sano vain kuljettajalle "dur", joka tarkoittaa "stop". Dolmus-busseilla on edullista ja helppo liikkua paikasta toiseen. Bussit kulkevat myös pidempiä matkoja, esim. Alanyan ja Antalyan välillä.

Taksi

Alanyassa on paljon takseja, joten taksin saaminen on helppoa. Autot ovat keltaisia. Matkan alussa kannattaa tarkistaa, että taksamittari on päällä. Pidemmillä matkoilla hinnasta on hyvä sopia etukäteen. Puolenyön jälkeen hinta on 50 % kalliimpi. Tariffeja on kaksi, päivällä mittarissa lukee "gündüs". Kuljettajalle on tapana jättää tippiä – voit pyöristää summan hieman ylöspäin.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tavoitat meidät oppaat kesäkaudella vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai saada hyviä vinkkejä. Jos emme voi ratkaista asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omalle hotellillesi tai läheiselle hotellille. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan lentokenttäbussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset. Resort Service -palvelu on käytössäsi Sunprime-hotelleissamme vuorokauden ympäri.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla.

Rokotukset

Ei vaadita pakollisia rokotuksia.
Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotuksesi ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Turkin liira (TRY). Eurot käyvät monin paikoin myös maksuvälineenä. Vaihtoraha annetaan usein paikallisessa valuutassa. Useimmat kansainväliset luottokortit käyvät tietyissä kaupoissa ja ravintoloissa (ei Amex ja Diners). Pankkiautomaatteja on. Vaihda valuuttaa paikan päällä, pieniä määriä kerrallaan.

Retket maksetaan kohteessa käteisellä vain paikallisella valuutalla (TRY) tai luottokortilla (VISA ja MasterCard).
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V.

Kieli

Turkki. Useimmat matkailualalla työskentelevistä puhuvat myös jonkin verran englantia tai saksaa.

Muuta

Sähkö on kallista. Ilmastointi on yleensä lisämaksusta, voi olla päällä rajoitetusti. Vesi lämmitetään usein aurinkoenergialla, joten vesi voi olla viileää keväällä/syksyllä. Sähkökatkokset mahdollisia. Moskeijoiden rukouskutsut kuuluvat hotelleihin. Kaupasta voi ostaa hyttyskarkottimia. Hotelliin ei saa viedä omia juomia/elintarvikkeita, mutta juotavaa voi ostaa minibaarista ja allasbaarista. Huoneistohotelleihin voi viedä omia eväitä. Jatkuvaa liikennettä. Liikennekulttuuri on täysin erilainen kuin Suomessa! Läheisiltä rakennustyömailta kantautuvat äänet saattavat ajoittain häiritä. Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Istanbuliin on matkaa n. 850 km, Ankaraan n. 650 km ja Marmarikseen n. 465 km. Antalyaan alueella, Sidessä ja Alanyassa saksa on yleensä käyttökelpoisempi kieli kuin englanti.
Lasten kanssa matkustaminen
Alanya on lapsiystävällinen kohde, joka sopii erinomaisesti perheiden lomanviettoon. Perheen pienimmät saavat usein paljon huomiota hotelleissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Lastenvaunuilla on suhteellisen helppoa liikkua kaduilla, vaikka jalkakäytävän reunat ovat korkeita. Alanyan keskustan kadut ovat autottomia, joten siellä on helppo kävellä lasten ja lastenvaunujen kanssa.

Lapsiystävälliset All Inclusive -hotellit

Tjäreborgilla on useita lapsiystävällisiä hotelleja Alanyassa. All Inclusive -vaihtoehto löytyy useimmista hotelleista, ja osassa se sisältyy hintaan. Alanyassa vietät varmasti mukavan perheloman.

Lastenruoka

Alanyassa on paljon erilaisia ravintoloita, joissa tarjoillaan sekä turkkilaisia että kansainvälisiä ruokia. Useimmissa ravintoloissa voi tilata perunasosetta tai riisiä ja jogurttia, joista monet turkkilaislapset pitävät – tai jotain muuta lapsellesi mieleistä ruokaa. Köfte-lihapullat, nakit ja pizza ovat myös suosittuja vaihtoehtoja. Joskus on mahdollista päästä ravintolan keittiöön tutkimaan kokin patoja, ennen kuin päätät, mitä tilaat. Turkissa syödään paljon makeaa, joten ruokalistalla on yleensä runsaasti jälkiruokavaihtoehtoja. Useimmat lapset pitävät jäätelöstä, joka on turkiksi "dondurma". Toinen suosittu jälkiruoka on "sütlaç", joka on eräänlainen riisivanukas. Suklaavanukasta on myös usein ruokalistalla. Useimmissa ravintoloissa on syöttötuoleja.

Leikkipaikat

Alanyassa on paljon tasoltaan erilaisia leikkipaikkoja. Osassa puistoista on uudempia muovisia leikkitelineitä, osassa taas vanhempia metallisia, jotka eivät välttämättä ole kovin hyvässä kunnossa. Baris Manco Park on suuri ja hyvä leikkipaikka lähellä Atatürk-patsasta. Useimmissa hotelleissa on hyvät leikkipaikat, joihin on mahdollista päästä leikkimään.

Lastenistuimet

Lastenistuimia on mahdollista vuokrata, mutta varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Saatavuus ja laatu ovat hyvin vaihtelevia.

Ostokset lapsille

Puuvillavaatteet ovat usein hyvälaatuisia ja edullisia. Alanyassa on myös paljon laadukkaita lastenvaatteita ja -kenkiä myyviä merkkiliikkeitä. Rantaleluvalikoimat ovat myös laajat. Basaarissa ja markkinoilla on tapana tinkiä.

HINTAESIMERKKEJÄ – ALANYA

Cook's Club Alanya
Cook's Club Alanya
Alanya, Antalyan alue, Turkki
 • Lento + majoitus Yksiö, jossa parveke, Marine-rakennuksessa
 • 1 viikko
 • Lähtö 23.4.2022, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
23.4.2022 lähtöpaikka Helsinki
Green Garden
familygarden
 • Perheille
Green Garden
Alanya, Antalyan alue, Turkki
 • Lento + majoitus Yksiö, parveke
 • 1 viikko
 • Lähtö 20.8.2022, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
20.8.2022 lähtöpaikka Helsinki
Sunprime Alanya Beach
sunprime
 • Aikuisille
Sunprime Alanya Beach
Alanya, Antalyan alue, Turkki
 • Lento + majoitus CLASSIC ROOM, 1 huone,ranskal. parveke ympäristöön
 • 1 viikko
 • Lähtö 23.4.2022, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
23.4.2022 lähtöpaikka Helsinki
Tee matkahaku – Alanya
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.