Juomarahaopas

Juomarahat

Paljonko pitäisi antaa?

Vinkkejä juomarahan antamiseen ulkomailla

Joissakin maissa se kuuluu asiaan ja sitä odotetaan. Toisaalla se ei ole välttämätöntä, mutta otetaan mieluusti vastaan. Ja jos haluaa jättää jotakin – mikä olisi sopiva määrä? Puhumme tietysti juomarahoista eli tipeistä. Omaehtoisesta lisämaksusta, jolla osoitetaan tyytyväisyyttä palveluun. Usein voi kuitenkin olla vaikea tietää, mikä olisi sopiva summa.

Juomaraha on harvoin mitenkään pakollista, mutta on tietysti mukava noudattaa paikallista tapaa ja kiittää palvelusta ravintolassa, taksissa tai hotellissa. Olemme keränneet tähän suurimmista lomakohteistamme hieman suuntaa antavia ohjeita, millaisia palvelurahoja voit harkita.

Tiedot on päivitetty marraskuussa 2022.

Kypros | Kreikka | Italia | Portugali | Espanja | Thaimaa | Turkki

käteistä rahaa pöydällä

Kypros

Valuutta: Euro.
Kuten monissa eurooppalaisissa maissa, Kyproksella ei ole pakollista jättää juomarahaa, mutta sitä arvostetaan. Kypros on moderni EU-maa, ja palvelualoilla palkka on kohtalainen. Mutta toki pieni ekstra hyvästä palvelusta otetaan mieluusti vastaan.

Ravintolat,baarit ja kahvilat: Useimmissa paikoissa palvelu on sisällytetty hintoihin. Voit jättää lisäksi tippiä n. 10 % laskun summasta.
Taksit: Taksinkuljettajat eivät odota tippiä. Halutessasi voit pyöristää hintaa lähimpään euroon tai jos olet erityisen tyytyväinen palveluun, voit antaa noin 5 % matkan hinnasta.
Hotellin henkilökunta: Jos olet tyytyväinen palveluun, voit jättää huonesiivoojalle 1-2 euroa / päivä. Jos matkalaukut tuodaan huoneeseen, siitä on myös tapana antaa juomarahaa.

Lähteenä käytetty: Tripmasters

Kreikka

Valuutta: Euro.
Vaikka Kreikassakaan tippaaminen ei ole mitenkään pakollista, matkailijoilta odotetaan joitakin ekstra euroja. Joissakin ravintoloissa palvelu on eritelty laskuun, mutta juomaraha on silti tapana jättää.

Ravintolat,baarit ja kahvilat: Jos haluat jättäää juomarahaa, 2 euroa on hyvä lähtökohta. Yli 5 euron juomarahoja pidetään jo melko suurina.
Taksit: Taksissa ei odoteta varsinaista juomarahaa, mutta matkan hintaa on tapana pyöristää ylöspäin.
Paikallisopas: Paikallisopas ei odota juomarahaa. Jos palvelu on ollut hyvää, voit silti antaa esin. 10–15 % retken hinnasta.
Hotellin henkilökunta: Laukkujen kantajalle on kohteliasta antaa 1–2 euroa. On myös kohteliasta jättää juomarahaa huonesiivoojalle ennen kotiinlähtöä.

Lähteenä käytetty: Greecetravelideas

Käteiseuroja ja käyntikortti pöydälläEuro og visitkort på et bord
Kaksi kättä joista toisessa valkoinen ja toisessa punainen jäätelötötterö

Italia

Valuutta: Euro.
Italiassa matkailijoilta odotetaan yleisesti juomarahaa ja sitä arvostetaan. On ehkä hyvä varata hieman ylimääräisiä yhden ja kahden euron rahoja, sen pienempiä kolikoita ei ole kohteliasta jättää. Joissakin ravintoloissa laskuissa on eriteltynä palvelumaksu, servizio, joka on 15–20 % laskusta ja tällöin juomarahaa ei tarvitse jättää erikseen. Monissa paikoissa veloitetaan pöytiin istuvilta 1–4 euron suuruinen maksu, coperto tai pane e coperto. Se ei kuitenkaan ole juomaraha, vaan juomaraha palvelusta jätetään erikseen.

Kahvilat: Pyöristäminen lähimpään euroon on hyvä yleisohje.
Ravintolat: Ravintoloissa on hyvä antaa noin 2 euroa. Hienommissa ravintoloissa on tapana jättää noin 10 % laskun loppusummasta.
Paikallisopas: Tippiä ei vaadita, mutta useimmat antavat paikallisoppaalle 5–10 euroa - sama pätee, jos osallistut ilmaiselle retkelle. Kokopäiväretkellä voit antaa paikallisoppaalle noin 10 % retken hinnasta.
Taksit: Italialaisille taksinkuljettajille ei ole pakko antaa juomarahaa, mutta useimmat tekevät niin. Tavallisesti voit pyöristää summaa 1–2 euroa ylöspäin (esim. 13,60 pyöristyy mukavasti 15 euroon). Jos kuljettaja auttaa matkalaukkujen kanssa, voit antaa lisäksi euron per laukku.
Hotellin henkilökunta: Voit antaa huonesiivoojalle esim. euron/päivä. Jos annat juomarahan joka päivä erikseen, saat ehkä parempaa palvelua oleskelusi aikana. Voit toki myös jättää koko summan lomasi lopuksi. Laukunkantajalle on tapana antaa euro/laukku.

Lähteenä käytetty: Mom in Italy

Madeira ja manner-Portugali

Valuutta: Euro.
Juomarahan antaminen on yleistä Madeiralla ja muualla Portugalissa. Vältä täälläkin pieniä kolikoita, sillä niiden jättämistä pidetään epäkohteliaana.

Kahvilat ja baarit: Tippiä ei tarvitse jättää, mutta euro tai pari hyvästä palvelusta on aina tervetullutta.
Ravintolat: On tavallista jättää noin 10 % laskun loppusummasta. Joissakin ravintoloissa palvelumaksu on jo lisätty ja eritelty laskuun, jolloin juomarahaa ei tarvitse enää jättää erikseen.
Taksit: Yleisesti on tapana pyöristää summaa ylöspäin tai antaa n. 10 % matkan hinnasta.
Paikallisopas: Tavallisesti paikallisoppaalle annetaan noin 10 euroa juomarahaa. Jos olet erityisen tyytyväinen voit antaa vielä vähän lisää, jopa 5 euroa enemmän.
Hotellin henkilökunta: Kuten lähes kaikissa Euroopan maissa, siivoojalle on kohteliasta jättää 1–2 euroa/päivä ja laukunkantajalle euro/matkalaukku.

Lähteenä käytetty: Lisbongo

Kaksi lasta syö jätskipuikkoja
Keltaisia takseja tien laidassa Madeiralla

Funchal Madeiralla

Espanja ja Kanariansaaret

Valuutta: Euro.
Juomarahan antaminen on tavallista myös Espanjassa ja Kanariansaarilla. Ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa juomaraha jätetään tavallisesti sen jälkeen, kun olet maksanut laskusi. Monissa paikoissa palvelu on jo valmiiksi sisällytetty laskuun, "servicio incluido", ja silloin juomarahaa ei makseta enää erikseen.

Ravintolat, baarit ja kahvilat: Jos palvelu ja ruoka oli sinusta hyvää, voi olla sopivaa jättää 5–10 % loppusummasta.
Taksit: Lähtökohtaisesti juomarahaa ei odoteta, mutta summan pyöristäminen esim. seuraavaan euroon on tavallista (esim. 6,50 pyöristettynä 7 euroon).
Paikallisopas: Monissa Espanjan kaupungeissa saatat törmätä ilmaiseen kaupunkikierrokseen. Näiden oppaiden ainoa palkka on juomaraha, joten 10–15 euroa on sopiva summa, jos osallistut.
Hotellin henkilökunta: Jos olet tyytyväinen saamasi palveluun, voit jättää huonesiivoojalle 1–2 euroa / päivä. Myös laukunkantajalle on tapana antaa juomarahaa.

Lähteenä käytetty: Healthplanspain ja Vickiviaja

Thaimaalainen nainen Phuketissa

Paikallinen ravintolan pitäjä Thaimaassa

Thaimaan bahteja ja aurinkolasit

Thaimaa

Valuutta: Baht.
Juomarahojen antaminen ei oikeastaan kuulu kulttuuriin Thaimaassa, eivätkä paikalliset kovin usein jätä tippiä. Matkailun myötä tapa on kuitenkin yleistynyt, ja kiitos palvelusta otetaan mielellään vastaan. Joissakin paikoissa palvelu on jo valmiiksi eritelty laskuun, ja silloin juomarahaa ei makseta enää erikseen.

Street food: Street-food -paikoissa ei ole tapana antaa juomarahaa.
Baarit: Jos tilaat juomasi itse baaritiskiltä, ei juomarahaa tarvitse antaa. Jos istut baaritiskillä tunnin pari, on kohteliasta antaa 50–100 bahtia. Sama pätee myös rantabaarissa, jos aiot viettää sen rantatuoleissa pidemmän aikaa. Jos annat vähän tippiä heti alkajaisiksi, saat todennäköisesti vielä parempaa palvelua koko päivän ajan.
Ravintolat: Hieman paremmissa ravintoloissa, noin 10 % on normaali juomaraha. Mitä hienompi paikka, sitä enemmän juomarahaa odotetaan.
Paikallisopas: Jos osallistut retkelle paikallisoppaan johdolla, kohtelias juomaraha retken päätteeksi on puolipäiväretkellä 150+ bahtia ja kokopäiväretkellä 300+ bahtia.
Hieronta: Thaimaassa on paljon hierojia, jotka tarjoavat palveluitaan rannalla. Jos otat hieronnan, noin 15 % on reilu juomaraha.
Hotellin henkilökunta: Juomaraha huonesiivoojalle on hyvin arvostettu ele. Laita rahat mieluusti kirjekuoreen ja kirjoita kuoreen että se on huonesiivoojalle. Esim 100 bahtia / päivä on sopiva summa.

Lähteenä käytetty: Getting Stamped ja The Thai and Life

Turkki

Valuutta: Turkin liira.
Turkissa on erittäin tavallista antaa juomarahaa palvelusta, sillä palkkataso on yleisesti matala. Tietysti jos et ole ollut tyytyväinen palveluun, voit päättää jättää juomarahan antamatta. Anna juomaraha aina käteisenä, jolloin voit olla varmempi, että rahan saa juuri sinua palvellut henkilö.

Ravintolat, baarit ja kahvilat: Jos laskussasi ei ole eriteltyä palvelumaksua, on tapana jättää noin 5–10 %. Hienommissa ravintoloissa enemmän, jopa 15 % laskun loppusummasta.
Taksit: Tapana on pyöristää summaa ylöspäin, esim jos matka maksaa 112 liiraa, voit pyöristää 120 liiraan.
Turkkilainen hamamkylpylä: Normaali juomaraha on 10–15 %.
Hotellin henkilökunta: Jos laukunkantaja on tuonut matkalaukkusi huoneeseen, voit antaa hänelle 20–40 liiraa. Sama koskee huonesiivoojaa, 20–40 liiraa / päivä on sopiva määrä.

Lähteenä käytetty: Turkey Travel Planner

Lisää samankaltaista luettavaa