Sup-lautailija meloo sinisellä merenlahdella

Lomaopas Kyprokselle

Valitse sopivin lomakohde Kyproksella

Kiinnostaako loma Kyproksella, mutta et tiedä minkä lomakohteen siellä valitsisit? Lue asiantuntijamme Joachimin vinkit Kyprokselle ja varaa sinulle sopivin loma!

Aivan Välimeren itäisimmässä laidassa sijaitsee aurinkoinen Kyproksen saari. Joachim Berntsen työskentelee Tjäreborgin sisaryhtiössä Vingissä Commercial Managerina, ja hänelle on erityinen suhde tähän lomasaareen. Vuonna 2001 Jochim pakkasi laukkunsa ja lähti Kyprokselle työskentelemään oppaana. Seitsemän vuotta myöhemmin hänestä tuli Vingin kohdepäällikkö Kyproksella.

– Toivoin pääseväni Kyprokselle, koska olin kuullut, että se se on hieno paikka asua ja työskennellä. Ja saari vastasikin kaikkia odotuksiani. Ensimmäisellä kerralla viivyin saarella lähes kolme vuotta, kertoo Joachim.

– Olen palannut saarelle lähes joka kesä, nyt yhdessä vaimoni ja lasteni kanssa.

Joachim ei ole ainoa, joka pitää Kyproksesta. Joka vuosi myös tuhannet suomalaiset lomailijat suuntaavat Kyprokselle, useimmiten Ayia Napaan, Larnakaan, Protarakseen ja Limassoliin. Mutta mikä lomakohteista on oikea valinta kenellekin?

Joachim Berntsen, Commercial Manager, Ving

Joachim ja pojat Theodor ja Sixten nauttivat lomasta Sunwing Sandy Bay Beach -hotellissa Kyproksella.

Ayia Napa

Lapsiystävällisempi kuin luulitkaan

Kun luit nimen Ayia Napa, ajattelit ehkä automaattisesti bilemekkaa vailla vertaa. On toki totta, että Ayia Napassa on vilkas baarikatu ja lukuisia klubeja ja tanssipaikkoja, mutta se tarjoaa paljon muutakin.

– Olemme järjestäneet matkoja Kyprokselle jo 1960-luvulta lähtien, ja sanoisin, että hyvin pieni osa asiakkaistamme matkustaa Ayia Napaan vain juhlimaan. Useimmat tulevat nauttimaan hienoista hiekkarannoista, kirkkaista uimavesistä ja erinomaisesta ruoasta, sanoo Joachim.

Kaunis hiekkaranta, Cape Greco, Kypros

Täydellistä rantalomaa! Kyproksen monista upeista rannoista tässä Cape Greco.

Kun Joachim matkustaa perheensä kanssa lomalle Kyprokselle, hänen valintansa on aina perhehotelli Sunwing Sandy Bay Beach.

– Se on yksi kaikkein suosituimmista hotelleistamme, ja yli puolet Kyprokselle matkustavista asiakkaistamme valitsee sen tai sisarhotelli Ocean Beach Clubin, kertoo Joachim.

Sunwing Sandy Bay Beach tarjoaa peräti kuusi uima-allasta, joista kolme on lastenaltaita – joten tilaa vesileikkeihin riittää niin isoille kuin pienillekin. Hotellialue mataline rakennuksineen muistuttaa pientä kylää, ja valittavana on useita erilaisia huoneistotyyppejä erilaisten perheiden tarpeisiin.

Jos haluat tarjota perheellesi hieman ekstraa, varaa Royal Pool Suite, josta pääsee uima-altaaseen suoraan omalta terassilta.

Sunwing Sandy Bay Beach

Suunniteltu perhelomaan: Hotellikonsepti Sunwing Family Resorts on täydellinen vaihtoehto lomaan lasten kanssa. Yksi suosituimmista Sunwing-hotelleista sijaitsee Ayia Napassa.

Hotellista on vain noin sadan metrin matka lapsiystävälliselle Sandy Bayn rannalle. Kuitenkin, jos Joachim saa valita rannan, suuntana on Makronissos, joka sijaitsee muutaman kilometrin Ayia Napan länsipuolella.

– Sekä Sandy Bay että Nissi Beach sijaitsevat lähellä hotellia, mutta korkeasesongin aikaan niillä voi olla melko paljon ihmisiä, Jochim selittää.

Sunwing Sandy Bay Beach sijaitsee päätie Nissi Avenuen varrella ja lähistöllä on myös monia Ayia Napan parhaita ravintoloita. Joachim suosittelee esimerkiksi italialaista De Mediciä tai meksikolaista Los Bandidos -ravintolaa.

– Los Bandidos tarjoaa todella maistuvaa ruokaa ja siellä käy myös paljon paikallisia. Varsinkin viikonloppuisin voi olla täyttä, joten kannattaa varata pöytä ennakkoon, Joachim vinkkaa.

Aivan Sunwing Sandy Bay Beachin vieressä on toinen suosittu hotelli, Ocean Beach Club – Kypros. Saman konseptin hotellit Kreetalla ja Gran Canarialla ovat myös huippusuosittuja. Ocean Beach Club -hotelleissa on kaikkea, mitä Sunwingeissäkin, mutta ne ovat hieman tasokkaampia, rauhallisempia ja sijaitsevat aina rannalla.

Protaras

Mukava lomakohde aikuisille lomailijoille

Protaras tai Fig Tree Bay, jolla nimellä paikka myös tunnetaan, on rauhallinen ja mukava lomavaihtoehto noin 10 km Ayia Napasta itään. Protaras on oiva valinta, jos haluat asua rauhallisessa ympäristössä, mutta olla silti melko lähellä vilkasta Ayia Napaa.

Noin puolentoista kilometrin mittainen Protaras Avenue muodostaa Protaraksen ytimen. Kadun varressa on ravintoloita, erilaisia kauppoja, leipomoita ja baareja. Iltaelämä on varsin rauhallista.

Protaras / Fig Tree Bay

Leppoisa ilmapiiri: Protaras tai Fig Tree Bay, jolla nimellä se myös tunnetaan, on rento ja mukava lomakohde noin 10 kilometrin päässä Ayia Napasta.

– Protaraksessa lomailun rytmi on verkkaisempi, sanoo Joachim.

Hän kertoo myös, että esimerkiksi ravintolatarjonta on suppempi kuin Ayia Napassa, ja monet hotellit tarjoavat All Inclusive -vaihtoehtoja. Tjäreborgilla on kaksi Sunprime-hotellia Kyproksella Protaraksessa. Sunprime-konseptihotellit on suunniteltu ilman lapsia matkustaville aikuisille, ja niinpä myös Sunprime Protaras Beach -hotellissa on 16 vuoden alaikäraja. Hotelli on melko uusi, tyylikäs ja modernin viihtyisästi sisustettu.

Sunprime Protaras Beach

Sunprime-hotelli sijaitsee suositun rannan äärellä Protaraksessa. Protaraksen rannat ovatkin aivan Kyproksen parhaiden joukossa. Ne ovat hyvin hoidettuja, loivasti syveneviä ja hiekka on silkinpehmoista, sanoo Joachim.

Keskustan ulkopuolella on useampia pienempiä rantapoukamia, ja niillä rannoilla on yleensä vähemmän ihmisiä. Fig Tree Bay on ehkä niistä suosituin.

Larnaka

Urbaania tunnelmaa

Larnakan rantakatu

Kaupunkitunnelmaa Larnakassa. Larnaka on Kyproksen kolmanneksi suurin kaupunki ja yksi suosituimmista lomakohteista.

Ennen vuoden 1974 turkkilaismiehitystä Larnaka oli melko tuntematon kaupunki. Nykyään se on saaren kolmanneksi suurin kaupunki ja eloisa ja aitotunnelmainen lomakohde.

– Täällä on urbaanimpi tunnelma kuin esimerkiksi Ayia Napassa ja Protaraksessa ja paremmat shoppailumahdollisuudet, vinkkaa Joachim.

Larnakassa on tasokkaita putiikkeja, vilkas kauppahalli, pieniä basaareja – ja tietysti myös toreja, joista voit hankkia vaikkapa tuoreita vihanneksia ja hedelmiä.

– Hienon rantapromenadin varrella on monia kivoja ruokapaikkoja, ja heti sen takana kulkee pääkatu. Pääkadun toisella puolella on kiehtova vanha kaupunginosa.

Keskellä kaupunkia on 800 metrin pituinen hiekkaranta, joten Larnakassa on helppo yhdistää kaupunki- ja rantaloma.

– Jos olet lasten kanssa reissussa, voisin suositella jotakin veneretkeä tai varaamaan meiltä Sunset Cruise -retken, ehdottaa Joachim.

– Kaikenikäiset lapset pitävät yleensä veneretkistä. Tjäreborg järjestää Sunset Cruise -retken Ayia Napasta. Olen itsekin ollut sillä monesti ja voin kyllä lämpimästi suositella.

Larnakasta on noin tunnin matka Ayia Napaan (kuljetukset eivät sisälly retkeen), ja sieltä katamaraani suuntaa Famagustanlahdelle. Retken aikana on mahdollisuus uida ja snorklata kirkaissa vesissä, joista Kypros on kuuluisa. Retken aikana tarjolla on myös buffetpöytä, jossa on sekä kansainvälisiä että kyproslaisia ruokia.

Retkiä voi varata myös jo kotoa käsin ennen lomaa
Tutustu

Larnakassa on tasokkaita putiikkeja, hyviä ravintoloita ja trendikkäitä kahviloita.

Larnakassa on tasokkaita putiikkeja, hyviä ravintoloita ja trendikkäitä kahviloita.

Veneretki Kyproksella

Lähde mukaan veneretkelle! Veneretkellä voi uida ja snorklailla Kyproksen kuuluisan kirkkaissa vesissä.

Jos harrastat sukeltamista, Joachim suosittelee sukellusretkeä rannikon edustalla lepäävälle Zenobia-hylylle. Zenobia koki haverin vuonna 1980, ja nyt se makaa meren pohjassa noin 40 metrin syvyydessä. Hylky on kiinnostava sukelluskohde.

Rannikolla on useita sukelluskeskuksia, jotka järjestävät hylkysukelluksia. Joachim neuvoo kysymään vinkkiä Tjäreborgin oppailta, jos et pohdit minkä sukelluskeskuksen puoleen kääntyä.

Hotellivinkki! Sandy Beach Hotel & Spa on viehättävä ja moderni hotelli ja se sijaitsee hyvällä paikalla Larnaca Bayn rannalla, noin 8 km kaupungin keskustasta.

Limassol

Kyproksen toiseksi suurin kaupunki

Limassol

Vielä enemmän kaupunkilomaa! Limassol on Kyproksen toiseksi suurin kaupunki. Ja sehän tarkoittaa hyviä shoppailumahdollisuuksia ja hyviä ravintoloita.

– Limassol on Kyproksen toiseksi suurin kaupunki, joten täällä vietät melkein kaupunkilomaa. Ostosvalikoima on kattava ja hyviä ravintoloita on runsaasti, kertoo Joachim.

Limassolin vanhassa osassa on kapeita kujia, pieniä kauppoja ja vilkas kauppahalli, jossa voi vaikka herätellä ruokahalua ennen kuin on lounaan aika jossakin läheisessä tavernassa.

– Älä ohita pientä arkeologista museota Byron Streetillä ja muista vierailla myös vanhassa linnoituksessa, jossa Rikhard Leijonamielen kerrotaan viettäneen häämatkansa, vinkkaa Joachim.

Hieman nykyaikaisempaa ajanvietettä löytyy Ayios Andreas - ja Anexartisias-kaduilta, missä kauppoja on vieri vieressä ja tarjonta laajaa.

Vaikka Limassol on saaren toiseksi suurin kaupunki, lähes kaikkialle on kävelymatka. Vanhasta kaupunginosasta ei ole pitkä matka Makarios Avenuelle, jossa on monia trendikkäitä ravintoloita. Kaupungissa on myös monia hyviä hotelleja.

Limassol
Limassol

Lähde tutkimusretkelle: Limassolista käsin on helppo tehdä omia retkiä eri puolille saarta. Vuokraa vaikka auto ja suuntaa Trodosvuorille.

Limassolin sijainti saaren etelärannikolla tekee siitä myös hyvän tukikohdan, kun haluat omin päin tehdä retkiä eri puolille saarta. Vuokra-autolla on helppo suunnata vaikka Trodosvuoriston viileisiin pinjametsiin, Pafoksen arkeologisille nähtävyyksille tai saaren keskiosan viehättäviin pikkukyliin.

Joachimilla on yksi tärkeä muistutus autonvuokraajille:

– Älä unohda, että Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne!