Matkat – Protaras/Fig Tree Bay

Kypros, Kypros

Protaras/Fig Tree Bay on rauhallisempi lomakohde, jossa on hyvät rannat ja kristallinkirkasta vettä.

Protaras/Fig Tree Bay on rauhallinen ja viihtyisä lomakohde, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Ayia Napasta itään. Tämä kohde on erityisesti lapsiperheiden suosiossa, mutta sopii hyvin myös pariskunnille, jotka haluavat asua rauhallisemmassa ympäristössä lähellä Ayia Napan vilkasta ihmisvilinää ja huvielämää. Ilmasto on täällä todella suotuisa, leudot tuulet pitävät ilman raikkaana ja veden kristallinkirkkaana noin kymmenen kilometrin pituisella rantakaistaleella. Protaraksen/Fig Tree Bayn rannat kuuluvat Kyproksen parhaimmistoon – ne ovat hyvin hoidettuja, loivasti syveneviä, hiekka on hienoa ja ihanan pehmeää. Rannoista suosituin on pääranta Protaras Beach, mutta lähellä on myös pienempiä lahdenpoukamia, joista tunnetuin on Fig Tree Bay. Keskustan ulkopuolella sijaitsevilla uimarannoilla on useimmiten huomattavasti väljempää.

Sunprime Protaras Beach

Sunprime Protaras Beach on toinen Sunprime-hotellimme Kyproksella, ja täydellinen valinta aikuisille lomailijoille. Hotelli sijaitsee Protaraksen rannalla, joten virkistävälle uinnille on yhtä lyhyt matka kuin keskustan kauppoihin, tavernoihin ja viihtyisiin kahviloihin. Kuten kaikissa Sunprime-hotelleissa, hotellihuoneet ovat tyylikkäitä ja modernisti sisustettuja. Hotellissa on ravintola, kuntosali ja spa – kaikki mitä tarvitset rentouttavaan lomaan.

Lapsiystävälliset hotellit Protaraksessa

Kun matkustat perheen kanssa, erinomainen vaihtoehto on lapsiystävällinen Family Garden -hotellimme Rising Star Beach, jossa Lollo & Bernie jo odottelevat lapsia. Voit myös valita erilaisia ateriapaketteja tai muita Inclusive-vaihtoehtoja, jolloin lomailu on mahdollisimman helppoa ja rentouttavaa.

Kaikille sopivat hotellit

Tjäreborgin valikoimista löydät aina itsellesi sopivan hotellin. Protaraksessa voit valita esimerkiksi tasokkaan, viiden tähden ja elegantin Capo Bay -hotellin, joka sijaitsee Fig Tree Bay -rannalla. Tai kenties viihdyt paremmin yksinkertaisemmassa huoneistohotellissa, jossa voit rentoutua ja olla kuin kotonasi, paitsi siis Kyproksella.

Rauhallinen huvielämä

Protaraksen/Fig Tree Bayn keskustassa on noin 1,5 kilometriä pitkä Protaras Avenue, joka ulottuu Fig Tree Baystä länteen. Kadun varrella on erilaisia ravintoloita, pieniä kauppoja, minimarketteja, leipomoita, baareja ja pari diskoa. Huvielämä on kuitenkin täällä melko rauhallista. Jos kaipaat enemmän menoa, kannattaa suunnata Ayia Napaan, jonne kulkee busseja useita kertoja tunnissa korkeasesongin aikaan.

Hyvä tietää
 • Sunprime Hotels -hotelleja
 • Family Garden -hotellit, joissa Lollo & Bernie
 • Upeita hiekkarantoja
 • Paljon ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Protaras/Fig Tree Bay

Sää
 • tammikuu
16°6°
5
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
17°6°
6
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
19°7°
7
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
23°11°
8
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
28°15°
10
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
32°19°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
34°22°
12
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • elokuu
34°22°
11
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
32°19°
10
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
29
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
28°15°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
23°12°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
19°8°
5
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
Rannat
Protaras/Fig Tree Bay on rauhallisempi lomakohde, jossa on upeita rantoja. Leudot tuulet pitävät ilman mukavan raikkaana ja veden kristallinkirkkaana noin kymmenen kilometriä pitkällä rantakaistaleella. Aallot ovat yleensä matalia, mutta huhti-toukokuussa ja elo-syyskuussa ne saattavat olla yksittäisinä päivinä korkeampia. Protaraksen rannat kuuluvat Kyproksen parhaimmistoon, ne ovat hyvin hoidettuja, loivasti syveneviä ja niiden hiekka on hienoa ja ihanan pehmeää. Rannoista suosituin on pääranta Protaras Beach, mutta lähistöllä on myös pienempiä lahdenpoukamia, joista Fig Tree Bay on tunnetuin. Keskustan ulkopuolella olevilla rannoilla on useimmiten huomattavasti väljempää.

Protaras Beach

Kilometrejä pitkä Protaraksen pääranta jatkuu koko matkan aina Protaraksen keskustasta Fig Tree Bayn rannalle asti. Rannalla on anniskelupaikkoja ja tarjolla on myös aurinkotuoleja, -varjoja sekä vesiurheilumahdollisuuksia, kaikki lisämaksusta.

Fig Tree Bay

Loivasti syvenevä hiekkaranta, jossa ei ole juurikaan aaltoja, joten siksi se onkin erityisen suosittu lapsiperheiden keskuudessa. Ranta sopii erinomaisesti myös snorklaajille. Rannalta voi vuokrata aurinkotuoleja, aurinkovarjoja sekä harrastaa vesiurheilulajeja, kaikki lisämaksusta.

Sirena Bay

Sirena Bay on pieni perheystävällinen lahti Pernerassa, Protaraksen pohjoisosassa. Ranta on erittäin suosittu ja aurinkotuolit loppuvat yleensä nopeasti, siksi tänne kannattaa tulla ajoissa. Alas ranta-alueelle pääset portaita pitkin.

Cape Greco

Cape Greco on Ayia Napan ja Protaraksen välissä rannikolla sijaitseva luonnonalue upeine kallioineen. Uintimahdollisuudet eivät ole kaikkein parhammasta päästä, mutta jos haluat uida, uimakengät on ehdoton varuste. Kallionkielekkeet ovat Kyproksella todella teräviä, ja myös merisiilejä saattaa esiintyä. Täällä on paljon snorklaajia, ja vedenalaiseen maailmaan pääsee tutustumaan järjestetyillä retkillä. Kannattaa huomioida, että kallioiden läheisyydessä on usein virtapaikkoja, joten ne eivät sovellu kokemattomille snorklaajille.

Konnos Bay

Konnos bay on rauhallinen lahti Cape Grecon ja Protaraksen välissä. Mäkinen tie vie lapsiystävälliselle rannalle, jolla myös monet paikalliset viihtyvät viikonloppuisin.

Pernera Beach

Pernera Beach on viihtyisä lahdenpoukama, joka sijaitsee Fig Tree Baystä pohjoiseen, ja täällä on hiekka- ja sorarantoja. Täällä on aurinkotuoleja, aurinkovarjoja, ravintola ja WC:t.

Mykonos Beach

Mykonos Beach on pitkä hienohiekkainen ranta, joka sijaitsee keskellä Fig Tree Baytä. Ranta on erityisen suosittu korkeasesongin aikaan. Täällä on aurinkotuoleja, aurinkovarjoja, ravintola ja WC:t.

Mimosa Beach

Mimosa Beach on pieni lahdenpoukama, jossa on kaunis hiekkaranta.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

n. 4,5 tuntia tilauslennolla. Reittilentojen kesto määräytyy valitun lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Valmismatkalla Helsingistä huhti-lokakuussa. Täältä voit myös varata pelkän majoituksen.
Protarakseen/Fig Tree Bayhin voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella (huhtikuu-lokakuu).

Halutessasi voit matkustaa Kyprokselle joustavasti Tjäreborgin kautta myös reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Larnakan lentokentälle.
Lento laskeutuu Larnakaan. Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne lisämaksusta matkavarauksen yhteydessä. Ajoaika Larnakan lentokentältä Protaraksen/Fig Tree Bayn hotelliisi kestää noin 55 min - 1 t 45 min (n. 66 km), sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella. Joskus bussi saattaa ajaa Ayia Napan kautta, jolloin ajoaika on hieman pidempi, noin 1,5 - 2 tuntia. Tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Reittilennoilla toteutettavilla pakettimatkoilla voi useimmissa tapauksissa ostaa lentokenttäkuljetukset erikseen, jolloin kuljetukset lentokentältä hotelliisi ovat useimmiten taksilla tai minibussilla. Lisätiedot varaamistasi kuljetuksista näkyvät matka-asiakirjassasi. Kuljetuksen hinta vaihtelee kulkuvälineen ja matkan pituuden mukaan. Tarkka hinta ilmoitetaan varausvaiheessa.

Easy Travel

Asuessasi Sunprime Protaras Beach -hotellissa ja lentäessäsi Sunclass Airlinesin lennolla Helsingistä, sisältyy hintaan myös Easy Travel - eli muun muassa sinulla saa olla mukanasi 10 kg ylimääräistä matkatavaraa ja lähtöselvitys paluumatkalle voidaan hoitaa jo hotellissasi. Mikäli olet varannut lentokenttäkuljetuksen, pääset myös suorinta reittiä hotellillesi ilman pysähdyksiä.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Protaraksessa/Fig Tree Bayssä on useita ravintoloita ja tavernoja. Täällä voi maistella kyproslaisia erikoisuuksia tai nauttia kansainvälisestä ruuasta. Ravintoloita on kaikissa hintaluokissa, joten jokaiselle löytyy varmasti mieleinen vaihtoehto.

Ruoka ja juoma Kyproksella

Kyproslainen pikaruoka on kebab, jota on kahta erilaista. Kebab valmistetaan sianlihasta, jota grillataan hiilillä, ja se tarjoillaan kaalisalaatin, tomaatin, sipulin, kurkun ja persiljan kanssa. Kebab voidaan myös valmistaa sianlihasekoituksesta ja siitä voidaan tehdä lihapullia. Viime vuosina myös dönerkebab on tullut Kyprokselle. Kyproksen dönerkebab muistuttaa hyvin paljon myös Suomesta saatavaa vastaavaa kebabia, ja se on valmistettu sian- tai kananlihasta.... Kebabin valmistuksessa lihaa grillataan tai paistetaan pitkään ja tarjoilua varten siitä leikataan ohuita suikaleita. Kebab nautitaan usein salaatin ja tsatsikin kera. Pikaruokapaikkoja on joka puolella saarta, ja niissä voi vierailla sekä lounasaikaan että myöhemmin. Kannattaa kokeilla myös saaren maukkaita mezejä eli pieniä alkupaloja. Valitse alkuun vaikka salaattia ja taramosalataa (mätisalaattia, jossa on majoneesia) tai tsatsikia. Sen jälkeen voit valita lihaa, kalaa tai erilaisia mezejä. Mezet voivat olla kaikkea salaateista mustekalaan ja grillattuihin kyljyksiin. Ruuat tarjoillaan usein yhdeltä tarjoilulautaselta, jolloin niitä on helppo maistella kaikkien ruokailijoiden kesken.

Kyproksen ravintolat

Kyproksella on kaikenlaisia ravintoloita, jotka edustavat useita maailman keittiöitä. Kyproslainen keittiö on lähellä kreikkalaista, mutta nämä eroavat kuitenkin toisistaan jonkin verran. Kyproksella ruoka esimerkiksi maustetaan usein mintulla, joten kyproslaisen tsatsikin maku eroaa kreikkalaisesta. Tyypillinen paikallinen ruoka on usein alkuruokana tarjoiltava halloumijuusto, joka on grillattu tai paistettu öljyssä. Kyproslaiset itse syövät halloumijuustoa pitaleivän, salaatin ja lountza-kinkun kanssa.... Lounasta Kyproksella syödään usein klo 13 aikoihin, kun kaikki kaupat, koulut ja toimistot sulkevat siestan ajaksi. Päivällistä syödään usein vasta klo 21 jälkeen. Ulkona syöminen on suhteellisen edullista Kyproksella. Virvoitusjuomat ja soodavesi ovat suunnilleen samanhintaisia kuin Suomessa. Paikallisia viinejä ja oluita saa melko kohtuulliseen hintaan, kun taas muualta tuodut viinit ovat kalliimpia.
Protaraksen keskustassa on noin 1,5 kilometrin pituinen Protaras Avenue, joka ulottuu Fig Tree Baystä länteen. Täällä on baareja sekä pari klubia. Protaraksen yöelämä on rauhallista, joten jos kaipaat enemmän menoa, kannattaa suunnata Ayia Napaan, jossa tarjontaa on enemmän. Ayia Napaan pääset bussilla, joita lähtee korkeasesongin aikaan useita tunnissa. Taksimatka Protaraksesta kestää 20 minuuttia.
Ostokset
Protaraksen pääkatu sijaitsee alueen keskellä, ja se on paras paikka tehdä ostoksia, vaikka täällä onkin paljon turistikauppoja ja matkamuistomyymälöitä. Hinnat eivät ole kovin paljon edullisempia kuin Suomessa, mutta esimerkiksi silmälasit, kengät ja laukut ovat halvempia.

Ostokset Kyproksella

Kyproksen kaupungeissa on paljon kauppoja, mutta myös Aiya Napassa ja Paralimnissa on hyvät ostosmahdollisuudet. Aukioloajat vaihtelevat eri paikoissa. Ayia Napan ja Protaraksen lomakohteissa kaupat ovat yleensä auki koko päivän kaikkina viikonpäivinä. Paralimnissa, Larnakassa, Limassolissa ja Nikosiassa aukioloajat ovat yleensä lyhyemmät, ja kaupat ovat kiinni keskellä päivää. Kyproksen viralliset aukioloajat ovat ma, ti, to ja pe klo 9.00-13.00 ja 16.00-19.00 sekä ke ja la klo 9.00-14.00. Sunnuntaisin kaupat ovat kiinni.

Silmälasit

Silmälasit ovat noin 30-50 prosenttia halvempia kuin Pohjoismaissa, ja optikkoja on paljon. Valikoimista löytyy samoja merkkejä kuin Suomestakin, ja lasien laatu on ihan vastaavanlainen. Optikot ovat ammattitaitoisia ja tekevät aina näöntarkastuksen, mutta nopeammin silmälasit saa, jos resepti Suomesta on mukana. Erityisesti silloin, kun matkasi on viikon mittainen, on suositeltavaa, että tuot reseptin mukanasi. Yksi hyvä vinkki on hankkia aurinkolasit vahvuuksilla, mitä ei välttämättä tule tehdyksi kotimaassa.

Kengät

Kyproksella on hyvät valikoima kenkiä. Myynnissä on myös kenkiä useilta tunnetuilta merkeiltä, kuten Ecco, Reebok, Bata, Rockport ja Timberland.

Laukut ja nahkatuotteet

Pehmeät matkalaukut ovat noin puolet halvempia kuin Suomessa, kun taas muut merkkilaukut ovat yleensä kalliimpia. Nahkavaatteet ovat yleisesti ottaen edullisempia ja niiden valikoimat ovat laajoja.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Kyproksella on tarjolla paljon erilaisia aktiviteetteja, erityisesti vesiurheilulajeja kuten purjelautailua, vesihiihtoa, polkuveneitä, kevytveneitä, snorklausta ja sukellusta. Jos pysyttelet mieluummin maissa, Pafoksessa on kolme golfkenttää ja Limassolin ulkopuolelle on myös juuri avattu golfkenttä. Saaren yli kulkee Troodoksen vuoristo, jossa on saaren korkein huippu Mount Olympus. Vuoristoalueella on useita ihastuttavia kyliä, joissa tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt, ja täällä on myös upeat vaellusmahdollisuudet.

Ayia Napan Waterworld

Waterworld-vesipuisto Ayia Napassa on hyvä aktiviteetti koko perheelle. Täällä voi hyvin maata myös varjossa lukemassa kirjaa tai sitten voi pulikoida aaltoaltaassa tai kokeilla eri uima-altaita. Korkeasesongin aikaan jonot voivat olla pitkiä. Pääsyliput kannattaa hankkia etukäteen Tjäreborgin kautta, jolloin pääset suoraan VIP-sisäänkäynnille.

Sukeltaminen

Kyprosta ympäröivässä kristallinkirkkaassa meressä näkyvyys voi olla hyvä jopa 30 metrin syvyydessä. Täällä on siis täydelliset sukellusolosuhteet kaiken tasoisille sukeltajille. Aloittelijoille on tarjolla sukelluskursseja ja sukellusluvan hankkiminen on myös mahdollista.

Ayia Napan ja Protaraksen punaiset kylät

Luoteis-Kyproksella on useita kyliä, joihin pääset kätevästi polkupyörällä tai bussilla. Näitä kyliä kutsutaan usein punaisiksi kyliksi, sillä maaperä täällä on selvästi punertava. Kylät ovat melko yksinkertaisia, mutta niissä pääsee seuraamaan kyproslaisten arkea.

Troodos - vehreä vuoristoalue

Troodos on vehreä vuoristoalue, joka sijaitsee suunnilleen saaren keskiosassa, Limassolista pohjoiseen. Alueen korkein huippu on 1 952 metrin korkeudessa, ja täällä lunta saattaa olla vielä pitkälle kevääseen. Kesäisin Troodos on suosittu retkikohde, jonne tullaan nauttimaan raikkaan viileästä vuoristoilmasta. Täällä viljellään kirsikoita, omenoita ja persikoita sekä tuotetaan viiniä ja paikallista Zivania-viinaa, joka tislataan viininvalmistuksessa syntyneistä rypäleiden jäänteistä, kuten myös ranskalainen Marc ja italialainen grappa.

Koe Pohjois-Kypros

Pohjois-Kyproksen turkkilaisessa osassa on paljon nähtävää. Ennen Kyproksen miehitystä Famagusta oli suurin turistikohde pitkine rantoineen ja lukuisine hotelleineen. Nykyään kaupunki on lähes autio, eikä sinne ole pääsyä. Famagustan ulkopuolella on vanhan kreikkalaisen kaupungin Salamiksen rauniot. Pohjois-Kyproksella on myös maalaistyylinen satamakaupunki Kyrenia, jossa on useita viihtyisiä ravintoloita. Täältä on lyhyt matka Kyrenia-vuorille, jossa voit tutustua vanhaan Pyhän Hilarion linnaan, jonka sanotaan olleen inspiraation lähteenä Walt Disneyn versiolle Prinsessa Ruususen linnasta. Sama linna mainitaan myös Lawrence Durrellin kirjassa "Katkerat sitruunat", jonka tapahumat sijoittuvat saarelle.

Roomalainen amfiteatteri

Kourionin roomalainen amfiteatteri sijaitsee kallionkielekkeellä Kourionissa, ja näkymät ovat täältä kerrassaan upeat. Nähtävänä on myös vanhan kylpylärakennuksen rauniot ja sen hyvin säilyneet mosaiikkilattiat. Amfiteatteri on avoinna arkisin klo 8.00-18.00. Kourion sijaitsee Limassolin länsipuolella, ja sinne pääsee Pafokseen vievää tietä pitkin seuraamalla kylttejä.

Ayia Panayia

Luostari sijaitsee Ayaia Napan keskustassa. Nykyään luostari ei ole enää asumiskäytössä, ja täällä on myös pieni kirkko. Avoinna päiväsaikaan.

Kymmenen kirkkoa

Troodoksen alueella on useita hienoja kirkkoja. Kymmenen niistä on Unescon maailmanperintölistalla freskojensa ja ikoneidensa ansioista. Jos kirkko on suljettu, voit koputtaa viereisen talon oveen ja pyytää avaamaan oven. Vierailun yhteydessä kirkkoon on tapana jättää 2-4 euroa.
Unescon listalla olevat kirkot: Agios Ioannis Lampadistis (Kalopanagiotis), Ayios Nikolaos tis Stegis (Solean laakso), Archangelos Michael (Pedoulas), Metamorfosis tou Sotiros (Palaichori), Panagia Asinou (3 km Nikitarista), Panagia (Galata), Panagia tou Araka (Lagoudera), Panagia tou Moutoulla (Moutoullas), Stavros tou Agiasmati (Platanistasa) ja Timios Stavrou (Pelendri).

Kykkon luostari Troodos-vuoristossa

Troodos-vuoristossa sijaitseva Kykkon luostari on kuuluisa kreikkalaisortodoksinen munkkiluostari. Nykyiset rakennukset ovat 1800-luvulta, sillä alkuperäinen luostari tuhoutui tulipalossa. Avoinna joka päivä klo 8.00-18.00, mahdollisuus myös yöpymiseen. Olkapäät ja polveet täytyy olla peitettyinä sisällä luostarissa. Luostarista lähtee polku ylös Troniin, jossa on arkkipiispa ja valtionpäämies Makarioksen hauta.

Pyhän Lasaruksen kirkko

Raamatun kertomuksen mukaan Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista. Lasarus saapui myöhemmin Kyprokselle, jossa hänestä tuli ensimmäinen piispa. Hänen hautansa päälle rakennettiin 800-luvulla Lasaruksen kirkko, jonka sisällä olevassa sarkofagissa Lasaruksen sanotaan makaavan. Larnakassa on myös turkkilaisen linnoituksen jäännökset.

Dionysos Villa

Vanha asuinrakennus, joka löydettiin kaivauksista 1962. Upeissa mosaiikkilattioissa on tarinoita kreikkalaisista mytologioista. Seinät on rakennettu jälkikäteen alkuperäisille paikoilleen. Täältä on upeat näkymät. Dionysos Villa sijatsee kivenheiton päässä Pafoksen linnasta ja satamasta. Avoinna arkisin klo 8.00-18.00.
Kulkuyhteydet
Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne, mikä on jäänne Englannin siirtomaavallan ajalta. Risteysalueilla ryhmitytään kuitenkin oikealle, ja liikenteessä voi olla kiivaampi tahti. Taajamissa suurin sallittu nopeus on 50 km/tunti, maanteillä 65 km/tunti ja moottoriteillä 100 km/tunti. Nopeusvalvonta on hyvin tavallista ja puhallutuksia tehdään myös usein. Kyproksella promilleraja on matalampi kuin Suomessa.

Suurkaupungeissa pysäköiminen on sallittua vain merkityille paikoille, joiden vieressä on pysäköintimittari. Joillakin pysäköintialueilla on yhteinen maksuautomaatti. Kyltit ovat yleensä hyvin näkyvillä ja ohjeistukset ovat englanniksi. Kannattaa pitää kolikoita mukana autossa, sillä rahan vaihtaminen voi olla vaikeaa. Huomioithan myös, että Kyprokselta vuokratulla autolla ei saa ajaa Pohjois-Kyproksen Turkille kuuluville alueille.

Viime vuosina Kypros on panostanut paljon tieverkkoon. Etelärannikon tiet ovat todella hyviä ja suurimmaksi osaksi kaksikaistaisia moottoriteitä, jotka yhdistävät Protaraksen idässä ja Pafoksen lännessä. Protaraksesta Pafokseen ajaa noin kolme tuntia.

Kaikista turistikohteista löytyy useita autovuokraamoita, joiden laatu ja hintatasot vaihtelevat. Kannattaa ottaa mukaan kartta, niin suunnistaminen saarella on helppoa.

Tiet ovat yleisesti ottaen hyvin hoidettuja, ja liikennemerkit ja kyltit ovat pääosin samoja kuin Suomessa. Liikenteen rytmi on usein kiivaampi. Pysäköimisessä on oltava tarkka suuremmilla paikkakunnilla ja kaupungeissa. Pysäköinti on ehdottomasti kiellettyä keltaisella linjalla merkityissä kohdissa. Tällaiselle alueelle pysäköity auto saatetaan hinata pois, jolloin sen lunastaminen on vaikeaa ja kallista.
Paikallisbusseilla liikkuminen on helppoa ja edullista Protaraksessa ja muualla Kyproksella. Voit vuokrata polkupyörän. Auton vuokraamiseen suosittelemme Sixt-autovuokraamoa. Myös taksilla voi matkustaa.

Taksi

Takseja on paljon, mutta niiden laatu vaihtelee. Moniin takseihin mahtuu seitsemän matkustajaa, ja usein taksin saa helposti suoraan kadulta. Suurimmalla osalla on kiinteät hinnat, ja hinta on sama neljään matkustajaan asti. Jos matkustajia on enemmän, on hintakin hieman korkeampi. Taksi on myös mahdollista vuokrata koko päiväksi. Hinta kannattaa sopia aina etukäteen. Turistialueilla taksin saaminen voi olla vaikeaa klo 16.30-20.00 välillä. Taksifirmoja on useita, hotellisi vastaantotto auttaa mielellään taksin tilaamisessa. Puhelimella tilattaessa tulee usein lisämaksu. Lastenistuimia takseissa on harvoin, ja ne eivät välttämättä ole saman standardin mukaisia kuin Suomessa. Jos tarvitset lastenistuinta, tilaa taksi etukäteen ja kysy lastenistuinta tilauksen yhteydessä.

Mopot ja moottoripyörät

Mopoja, moottoripyöriä ja vespoja on mahdollista vuokrata omalla vastuulla. Turisteille haasteellisia voivat olla vasemmanpuoleinen liikenne ja kovemmat ajonopeudet, ja onnettomuuksilta ei aina voida välttyä. Jos haluat vuokrata moottoriajoneuvon, kannattaa tarkistaa, että ajoneuvossa on punainen rekisterikilpi. Kypärä on lain mukaan pakollinen, ja poliisi valvoo sen käyttöä tarkasti. Huomaa, että Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne.

Laiva

Kreikkaan on mahdollista tehdä risteilyjä. Lisätietoja saat Tjäreborgin oppaaltasi.

Lennot

Saat lisätietoja oppaaltasi.
Kohdefakta

Palvelumme

Tavoitat oppaamme mihin aikaan vuorokaudesta tahansa soittamalla palvelupuhelimeemme. Voit myös lähettää oppaille tekstiviestin tai sähköpostia halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai kaipaat muuten vain hyviä lomavinkkejä. Mikäli emme pysty ratkaisemaan asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omaan hotelliisi tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Olet myös tervetullut käymään Palvelutoimistossamme, joka sijaitsee Rising Star -hotellissa.

Saapuessasi tilauslennolla Kyprokselle oppaamme ovat sinua vastassa lentokentällä ja he ohjaavat sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut etukäteen lentokenttäkuljetukset.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla. Olemme myös jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaisilla tulee olla voimassa oleva passi tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Passin/henkilökortin tulee olla voimassa matkan ajan. Viisumia ei tarvita alle 90 päivän lomamatkoilla.

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi/passivaatimukset Kyproksen lähetystöstä/konsulaatista. Sellaisia Suomen kansalaisia, jotka eivät ole alkuperältään suomalaisia, saattavat koskea muut säännöt ja sinun kannattaa tarkistaa säännöt suoraan Kyproksen suurlähetystöstä/konsulaatista
.... Kyproksen suurlähetystö, Helsinki, p. +358 9 69 62 820.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa/passport requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please also note the possible need for a transit visa.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro. Kansainväliset luottokortit hyväksytään yleisesti, ja pankkiautomaatteja on.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V. Englantilainen kolmireikäinen pistorasia. Adapteri tarvitaan ja sen voi ostaa Kyprokselta, hinta n. 2,50 e.

Kieli

Kreikka ja englanti.

Lisätiedot

Pidätämme oikeudet muutoksiin ohjelmassa, retkissä, hinnoissa jne.
Lasten kanssa matkustaminen

Matkalla lasten kanssa

Kypros on erinomainen lomakohde perheille ja kaikenikäisille lapsille. Rannat ovat matalia, ja useat hotellit ovat lapsiystävällisiä ja niistä löytyy lastenkerhoja, uima-altaita ja leikkipuistoja. Jossain hotelleissa on saatavana paketti, johon sisältyy syöttötuoli, sänky ja lastenrattaat.

Lastenruoka ja vaipat

Useissa ravintoloissa on lapsille oma ruokalista ja pieni leikkipaikka. Lastenruokaa, velliä, äidinmaidonkorviketta, tutteja, tuttipulloja ja vaippoja voi ostaa useimmista minimarketeista ja apteekeista. Saatavana on usein samoja merkkejä kuin Suomessa, mutta hinnat voivat olla hieman korkeampia. Laajemmat valikoimat ja edullisemmat hinnat löydät Paralimnin, Larnakan ja Nikosian supermarketeista. Kannattaa kuitenkin tuoda perusvarastot vaippoja, hygieniatarvikkeita ja ruokaa mukanaan, sillä kauppojen tarjonta vaihtelee. Suomeen verrattuna purkkiruokavalikoimat ovat suppeammat, ja hedelmäsoseet sisältävät usein sokeria.

Lasten leikkipaikat

Kaupungeissa ja suuremmissa kylissä on yleisiä leikkipaikkoja, jotka ovat tosin aika yksinkertaisia. Yksityisiä leikkipaikkoja (Luna-puistot) on kuitenkin paljon, ja niissä on kiipeilytelineitä, pomppulinnoja ja trampoliineja. Näihin puistoihin on usein sisäänpääsymaksu lapsille, mutta aikuiset pääsevät sisään ilmaiseksi. Kannattaa huomioida, että standardit ja turvallisuus eivät välttämättä vastaa pohjoismaista tasoa. Aiya Napan ulkopuolella on myös suuri vesipuisto ja Limassolissa on pienempi vesipuisto.

Lastenvaunut ja lastenistuimet

Useimmissa ravintoloissa on syöttötuoleja, ja monista autovuokraamoista saa lastenistuimia. Muista tehdä varaus ajoissa. Jalkakäytävien leveydet vaihtelevat paljon, ja lastenvaunuilla liikkuminen ei aina ole helppoa. Jalkakäytävien reunat ovat usein korkeita, ja vaunuluiskia on vähän. Siksi kevyiden rattaiden kanssa kulkeminen saattaa olla helpointa. Suojateitä on, mutta liikenne on paikoin todella nopeatempoista ja vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottuminen saattaa kestää hetken.

Leikkikalut ja rantalelut

Lähes kaikista ruokakaupoista ja matkamuistomyymälöistä saa rantaleikkeihin sopivia leluja. Paralimnin, Larnakan ja Limassolin suurissa tavarataloissa on omat leluosastot. Myös Limassolin, Nikosian ja Larnakan urheilukaupoissa myydään leluja.

Hyvä tietää

Kyproslaiset ovat todella lapsiystävällisiä ja tulevat mielellään juttelemaan perheen pienimmille, ja heille on myös luonnollista tulla lähelle ja koskettaa vieraita ihmisiä.

Allergiat eivät ole kovin yleisiä Kyproksella. Gluteeniallergikon on vaikea löytää sopivaa ruokaa, sillä keliakiaa ei juurikaan esiinny täällä.

HINTAESIMERKKEJÄ – Protaras/Fig Tree Bay

Lantiana Gardens
Lantiana Gardens
Protaras/Fig Tree Bay, Kypros, Kypros
 • Lento + majoitus Kaksio
 • 1 viikko
 • Lähtö 9.8.2021, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
9.8.2021 lähtöpaikka Helsinki
Rising Star Beach
familygarden
 • Perheille
Rising Star Beach
Protaras/Fig Tree Bay, Kypros, Kypros
 • Lento + majoitus Yksiö, parveke ympäristön suuntaan
 • 1 viikko
 • Lähtö 17.5.2021, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
17.5.2021 lähtöpaikka Helsinki
Sunprime Protaras Beach
sunprime
 • Aikuisille
Sunprime Protaras Beach
Protaras/Fig Tree Bay, Kypros, Kypros
 • Lento + majoitus Classic Room,1 huone,parveke ympär./toisen rak.suunt
 • 1 viikko
 • Lähtö 26.4.2021, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
26.4.2021 lähtöpaikka Helsinki
Tee matkahaku – Protaras/Fig Tree Bay
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.