Matkat – Protaras/Fig Tree Bay

Kypros, Kypros
Protaras/Fig Tree Bay on rauhallisempi lomakohde, jossa on hyvät rannat ja kristallinkirkasta vettä.
Protaras/Fig Tree Bay on rauhallinen ja viihtyisä lomakohde, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Ayia Napasta itään. Tämä kohde on erityisesti lapsiperheiden suosiossa, mutta sopii hyvin myös pariskunnille, jotka haluavat asua rauhallisemmassa ympäristössä lähellä Ayia Napan vilkasta ihmisvilinää ja huvielämää. Ilmasto on täällä todella suotuisa, leudot tuulet pitävät ilman raikkaana ja veden kristallinkirkkaana noin kymmenen kilometrin pituisella rantakaistaleella. Protaraksen/Fig Tree Bayn rannat kuuluvat Kyproksen parhaimmistoon – ne ovat hyvin hoidettuja, loivasti syveneviä, hiekka on hienoa ja ihanan pehmeää. Rannoista suosituin on pääranta Protaras Beach, mutta lähellä on myös pienempiä lahdenpoukamia, joista tunnetuin on Fig Tree Bay. Keskustan ulkopuolella sijaitsevilla uimarannoilla on useimmiten huomattavasti väljempää.

Sunprime Protaras Beach

Sunprime Protaras Beach on toinen Sunprime-hotellimme Kyproksella, ja täydellinen valinta aikuisille lomailijoille. Hotelli sijaitsee Protaraksen rannalla, joten virkistävälle uinnille on yhtä lyhyt matka kuin keskustan kauppoihin, tavernoihin ja viihtyisiin kahviloihin. Kuten kaikissa Sunprime-hotelleissa, hotellihuoneet ovat tyylikkäitä ja modernisti sisustettuja. Hotellissa on ravintola, kuntosali ja spa – kaikki mitä tarvitset rentouttavaan lomaan.

Lapsiystävälliset hotellit Protaraksessa

Kun matkustat perheen kanssa, erinomainen vaihtoehto on lapsiystävällinen Family Garden -hotellimme Rising Star Beach, jossa Lollo & Bernie jo odottelevat lapsia. Voit myös valita erilaisia ateriapaketteja tai muita Inclusive-vaihtoehtoja, jolloin lomailu on mahdollisimman helppoa ja rentouttavaa.

Kaikille sopivat hotellit

Tjäreborgin valikoimista löydät aina itsellesi sopivan hotellin. Protaraksessa voit valita esimerkiksi tasokkaan, viiden tähden ja elegantin Capo Bay -hotellin, joka sijaitsee Fig Tree Bay -rannalla. Tai kenties viihdyt paremmin yksinkertaisemmassa huoneistohotellissa, jossa voit rentoutua ja olla kuin kotonasi, paitsi siis Kyproksella.

Rauhallinen huvielämä

Protaraksen/Fig Tree Bayn keskustassa on noin 1,5 kilometriä pitkä Protaras Avenue, joka ulottuu Fig Tree Baystä länteen. Kadun varrella on erilaisia ravintoloita, pieniä kauppoja, minimarketteja, leipomoita, baareja ja pari diskoa. Huvielämä on kuitenkin täällä melko rauhallista. Jos kaipaat enemmän menoa, kannattaa suunnata Ayia Napaan, jonne kulkee busseja useita kertoja tunnissa korkeasesongin aikaan.
Hyvä tietää
 • Sunprime Hotels -hotelleja
 • Family Garden -hotellit, joissa Lollo & Bernie
 • Upeita hiekkarantoja
 • Paljon ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Protaras/Fig Tree Bay

Rannat
Protaras/Fig Tree Bay on rauhallisempi lomakohde, jossa on upeita rantoja. Leudot tuulet pitävät ilman mukavan raikkaana ja veden kristallinkirkkaana noin kymmenen kilometriä pitkällä rantakaistaleella. Aallot ovat yleensä matalia, mutta huhti-toukokuussa ja elo-syyskuussa ne saattavat olla yksittäisinä päivinä korkeampia. Protaraksen rannat kuuluvat Kyproksen parhaimmistoon, ne ovat hyvin hoidettuja, loivasti syveneviä ja niiden hiekka on hienoa ja ihanan pehmeää. Rannoista suosituin on pääranta Protaras Beach, mutta lähistöllä on myös pienempiä lahdenpoukamia, joista Fig Tree Bay on tunnetuin. Keskustan ulkopuolella olevilla rannoilla on useimmiten huomattavasti väljempää.

Protaras Beach

Kilometrejä pitkä Protaraksen pääranta jatkuu koko matkan aina Protaraksen keskustasta Fig Tree Bayn rannalle asti. Rannalla on anniskelupaikkoja ja tarjolla on myös aurinkotuoleja, -varjoja sekä vesiurheilumahdollisuuksia, kaikki lisämaksusta.

Fig Tree Bay

Loivasti syvenevä hiekkaranta, jossa ei ole juurikaan aaltoja, joten siksi se onkin erityisen suosittu lapsiperheiden keskuudessa. Ranta sopii erinomaisesti myös snorklaajille. Rannalta voi vuokrata aurinkotuoleja, aurinkovarjoja sekä harrastaa vesiurheilulajeja, kaikki lisämaksusta.

Sirena Bay

Sirena Bay on pieni perheystävällinen lahti Pernerassa, Protaraksen pohjoisosassa. Ranta on erittäin suosittu ja aurinkotuolit loppuvat yleensä nopeasti, siksi tänne kannattaa tulla ajoissa. Alas ranta-alueelle pääset portaita pitkin.

Cape Greco

Cape Greco on Ayia Napan ja Protaraksen välissä rannikolla sijaitseva luonnonalue upeine kallioineen. Uintimahdollisuudet eivät ole kaikkein parhammasta päästä, mutta jos haluat uida, uimakengät on ehdoton varuste. Kallionkielekkeet ovat Kyproksella todella teräviä, ja myös merisiilejä saattaa esiintyä. Täällä on paljon snorklaajia, ja vedenalaiseen maailmaan pääsee tutustumaan järjestetyillä retkillä. Kannattaa huomioida, että kallioiden läheisyydessä on usein virtapaikkoja, joten ne eivät sovellu kokemattomille snorklaajille.

Konnos Bay

Konnos bay on rauhallinen lahti Cape Grecon ja Protaraksen välissä. Mäkinen tie vie lapsiystävälliselle rannalle, jolla myös monet paikalliset viihtyvät viikonloppuisin.

Pernera Beach

Pernera Beach on viihtyisä lahdenpoukama, joka sijaitsee Fig Tree Baystä pohjoiseen, ja täällä on hiekka- ja sorarantoja. Täällä on aurinkotuoleja, aurinkovarjoja, ravintola ja WC:t.

Mykonos Beach

Mykonos Beach on pitkä hienohiekkainen ranta, joka sijaitsee keskellä Fig Tree Baytä. Ranta on erityisen suosittu korkeasesongin aikaan. Täällä on aurinkotuoleja, aurinkovarjoja, ravintola ja WC:t.

Mimosa Beach

Mimosa Beach on pieni lahdenpoukama, jossa on kaunis hiekkaranta.

Rannat Kyproksella

Kyproksella on paljon hyviä rantoja, ja upeimmat rannat sijaitsevat saaren kaakkoispuolen turistikohteiden lähettyvillä. Täällä on pitkiä valkoisia hiekkarantoja, jotka ovat matalia, ja nämä rannat ovat hyvin suosittuja. Kun suuntaat kauemmas länteen päin, löydät pienempiä ja rauhallisempia rantoja. Protaraksen/Fig Tree Bayn rannat ovat suosittuja lapsiperheiden keskuudessa. Täällä rannat ovat hyvin hoidettuja, matalia ja niiden hiekka on hienoa ja ihanan pehmeää. Ayia Napassa ja sen ympäristössä on muutamia Välimeren alueen parhaimpia rantoja, kuten esimerkiksi Sandy Bay, Nissi Beach ja Grecian Bay. Larnakassa on useita upeita rantoja kaupungin molemmilla puolilla. Myös Larnakan keskustassa on vilkas kaupunkiranta, jonka taustalla on rantapromenadi. Limassolin rannoilla hiekka on tummempaa, ja rannat syvenevät suhteellisen jyrkästi.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Protaraksessa/Fig Tree Bayssä on useita ravintoloita ja tavernoja. Täällä voi maistella kyproslaisia erikoisuuksia tai nauttia kansainvälisestä ruuasta. Ravintoloita on kaikissa hintaluokissa, joten jokaiselle löytyy varmasti mieleinen vaihtoehto.

Ruoka ja juoma Kyproksella

Kyproksella on kaikenlaisia ravintoloita, jotka edustavat useita maailman keittiöitä. Pikaruokapaikkoja on kaikkialla saarella.

Kyproslainen keittiö

Kyproslainen keittiö on lähellä kreikkalaista, mutta nämä eroavat kuitenkin toisistaan jonkin verran. Kyproksella ruoka esimerkiksi maustetaan usein mintulla, joten kyproslaisen tsatsikin maku eroaa kreikkalaisesta. Tyypillinen paikallinen ruoka on usein alkuruokana tarjoiltava halloumijuusto, joka on grillattu tai paistettu öljyssä. Kyproslaiset itse syövät halloumijuustoa pitaleivän, salaatin ja lountza-kinkun kanssa. Lountsa on sianlihaa ja maistuu samalta kuin kassler. Kyproslainen pikaruoka on kebab, jota on kahta erilaista. Kebab valmistetaan sianlihasta, jota grillataan hiilillä, ja se tarjoillaan kaalisalaatin, tomaatin, sipulin, kurkun ja persiljan kanssa. Kebab voidaan myös valmistaa sianlihasekoituksesta ja siitä voidaan tehdä lihapullia. Viime vuosina myös dönerkebab on tullut Kyprokselle. Kyproksen dönerkebab muistuttaa hyvin paljon myös Suomesta saatavaa vastaavaa kebabia, ja se on valmistettu sian- tai kananlihasta. Kebabin valmistuksessa lihaa grillataan tai paistetaan pitkään ja tarjoilua varten siitä leikataan ohuita suikaleita. Kebab nautitaan usein salaatin ja tsatsikin kera. Kannattaa kokeilla myös saaren maukkaita mezejä eli pieniä alkupaloja. Valitse alkuun vaikka salaattia ja taramosalataa (mätisalaattia, jossa on majoneesia) tai tsatsikia. Sen jälkeen voit valita lihaa, kalaa tai erilaisia mezejä. Mezet voivat olla kaikkea salaateista mustekalaan ja grillattuihin kyljyksiin. Ruuat tarjoillaan usein yhdeltä tarjoilulautaselta, jolloin niitä on helppo maistella kaikkien ruokailijoiden kesken. Ulkomailta tuodut viinit ja oluet ovat huomattavasti kalliimpia kuin paikallisesti tuotetut lajikkeet.
Protaraksen keskustassa on noin 1,5 kilometrin pituinen Protaras Avenue, joka ulottuu Fig Tree Baystä länteen. Täällä on baareja sekä pari klubia. Protaraksen yöelämä on rauhallista, joten jos kaipaat enemmän menoa, kannattaa suunnata Ayia Napaan, jossa tarjontaa on enemmän. Ayia Napaan pääset bussilla, joita lähtee korkeasesongin aikaan useita tunnissa. Taksimatka Protaraksesta kestää 20 minuuttia.

Yöelämä Kyproksella

Aiya Napa on Kyproksen suosituin kohde vilkasta yöelämää kaipaavalle. Täällä on monipuolinen valikoima erilaisia yökerhoja, pubeja ja baareja. Myös Larnakassa on monipuolinen yöelämä. Baareja ja yökerhoja on paljon, ja useissa niistä on mukava paikallinen tunnelma. Limassolissa on myös kohtalaisen vilkas yöelämä suosittuine baareineen ja yökerhoineen. Protaraksessa/Fig Tree Bayssä on rauhallinen yöelämä ja viihdetarjontaa on vähemmän.
Ostokset
Protaraksen pääkatu sijaitsee alueen keskellä, ja se on paras paikka tehdä ostoksia, vaikka täällä onkin paljon turistikauppoja ja matkamuistomyymälöitä. Hinnat eivät ole kovin paljon edullisempia kuin Suomessa, mutta esimerkiksi silmälasit, kengät ja laukut ovat halvempia.

Ostokset Kyproksella

Kyproksen kaupungeissa on paljon kauppoja, mutta myös Aiya Napassa ja Paralimnissa on hyvät ostosmahdollisuudet. Aukioloajat vaihtelevat eri paikoissa. Ayia Napan ja Protaraksen/Fig Tree Bayn lomakohteissa kaupat ovat yleensä auki koko päivän kaikkina viikonpäivinä. Paralimnissa, Larnakassa, Limassolissa ja Nikosiassa aukioloajat ovat yleensä lyhyemmät, ja kaupat ovat kiinni keskellä päivää. Kyproksen viralliset aukioloajat ovat ma, ti, to ja pe klo 9-13 ja 16-19 sekä ke ja la klo 9-14. Sunnuntaisin kaupat ovat kiinni.

Silmälasit

Silmälasit ovat noin 30-50 prosenttia halvempia kuin Pohjoismaissa, ja optikkoja on paljon. Valikoimista löytyy samoja merkkejä kuin Suomestakin, ja lasien laatu on ihan vastaavanlainen. Optikot ovat ammattitaitoisia ja tekevät aina näöntarkastuksen, mutta nopeammin silmälasit saa, jos resepti Suomesta on mukana. Erityisesti silloin, kun matkasi on viikon mittainen, on suositeltavaa, että tuot reseptin mukanasi. Yksi hyvä vinkki on hankkia aurinkolasit vahvuuksilla, mitä ei välttämättä tule tehdyksi kotimaassa.

Kengät

Kyproksella on hyvät valikoima kenkiä. Myynnissä on myös kenkiä useilta tunnetuilta merkeiltä, kuten Ecco, Reebok, Bata, Rockport ja Timberland.

Laukut ja nahkatuotteet

Pehmeät matkalaukut ovat noin puolet halvempia kuin Suomessa, kun taas muut merkkilaukut ovat yleensä kalliimpia. Nahkavaatteet ovat yleisesti ottaen edullisempia ja niiden valikoimat ovat laajoja.

Paikalliset ruoat ja juomat

Kypros on tunnettu paikallisesta juustostaan, halloumista, jota voi ostaa useimmista ruokakaupoista. Myös perinteiset paikallisesti tuotetut puna-, valko- ja roseeviinit ovat suosittuja tuliaisia.
Liikunta ja treeni
Kypros tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin, erityisesti vesiurheilulajeihin, kuten purjelautailu, vesihiihto, polkuveneily, purjehdus, snorklaus ja sukellus.

Vaellus

Cape Greco National Forest sijaitsee Ayia Napan ja Protaraksen välisssä, ja alueella voi tehdä erilaisia kävelyretkiä ja nauttia maisemista siniselle Välimerelle.

Lue lisää ulkoilusta Cape Greco National Forestin alueella.

Snorklaus

Protaraksessa on kirkkaat vedet ja hyvä näkyvyys pinnan alla. Voit nähdä vedenalaista eläimistöä ja erilaisia kaloja. Snorklaamaan pääset suoraan rannasta käsin. Jos haluat snorklata hieman kauempana, Cape Grecon alue on suosittu.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Kyproksen halki kulkee Troodos-vuoristo, jossa on saaren korkein huippu Mount Olympus. Vuoristoalueella on useita ihastuttavia kyliä, joissa tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt.

Sotira ja Liopetri

Kaksi pientä kylää, jotka sijaitsevat 12-18 kilometriä Protaraksesta sisämaan suuntaan. Erittäin kaunista luontoa, joten tämä on sopiva kohde pyöräilyretkelle.

Aktiviteetit Kyproksella

Kypros tarjoaa mielenkiintoisia elämyksiä kaikenikäisille lomailijoille. Täällä on kaikenlaista katsottavaa ja koettavaa ihanista rannoista kiehtoviin kyliin.

Waterworld Ayia Napassa

Koko perheen hauska vierailukohde on Ayia Napassa sijaitseva Waterworld-vesipuisto. Vesipuiston teemana on antiikin ajan Kreikka. Puistossa on yli 30 erilaista laitetta ja useita ravintoloita, joten tarjolla on jokaiselle jotakin. Voit vaikka maata koko päivän varjossa ja lukea kirjaa, kokeilla jotakin monista vesiliukumäistä, pulahtaa uima-altaaseen tai rentoudu virkistävässä aaltoaltaassa. Kesäisin vesipuistoon saattaa joskus olla jopa tuntien jono. Suosittelemme ostamaan pääsyliput etukäteen Tjäreborgin kautta, sillä ennakkoon ostetuilla lipuilla pääsee suoraan VIP-sisäänkäynnille.

Kiehtovia kyliä

Laneia
Laneiaa kutsutaan taiteilijoiden kyläksi, sillä tänne on asettunut asumaan monia taiteilijoita. Keväisin kylässä voi ihastella upeaa kukkaloistoa. Täältä voit ostaa käsitöitä, keramiikkaa ja taidetta. Keskellä kylää on pieni kauppa, joka myy käsinpuhallettua lasia. Laneiaan on helpointa tulla Limassolista. Auto pysäköidään kylän alkupäähän ja kylässä kierrellään kävellen.

Platres
Nikosialaisten lomakohde, jonka tunnelma on ylellinen kalliine taloineen. Kyproksen presidentin kesäasunto sijaitsee lähistöllä. Kylässä harjoitetaan kalanviljelyä.

Omodos
Vanha ja perinteisen tyylinen kylä, joka sijaitsee viininviljelystään tunnetulla alueella. Täällä on myös useita pieniä viinitehtaita, joista voi ostaa paikallisia viinejä.

Agros
Agros on tunnettu ruusutuotteistaan. Kylän ympärillä on ruusuviljelmiä, ja pienessä paikallisen perheen pyörittämässä tehtaassa voi seurata erilaisten tuotteiden, kuten ruusuliköörin, kasvoveden ja ruusuöljyn, valmistusta. Tuotteita on mahdollista ostaa tehtaan kaupasta.

Pedoulas
Tarinan mukaan kylän kirkossa on pala Jeesuksen rististä.

Kakopetria
Kakopetria on viehättävä vuoristokylä keskellä upeaa luontoa. Täällä voit kierrellä ihastelemassa kaunista arkkitehtuuria vanhoine kivitaloineen sekä nauttia parvekkeiden kukkaloistosta. Keskellä kylää virtaavaa jokea pitkin on myös mukava kävellä.

Figardou
Figardoussa on vanhoja upeasti säilyneitä taloja, joten koko kylä muistuttaa mielenkiintoista museota. Kylässä on jäljellä vain muutamia asukkaita.

Punaiset kylät
Aiya Napan ja Protaraksen alueella on useita kyliä, joihin pääsee pyörällä tai paikallisbussilla. Alueen kyliä kutsutaan usein punaisiksi kyliksi, sillä maaperä on täällä punaista. Näissä kylissä pääset seuraamaan kyproslaista arkea.

Troodos – vehreä vuoristoalue

Troodos on vehreä kohde, joka sijaitsee vuoristossa Limassolista pohjoiseen. Korkein vuori on Mount Olympus, joka on 1 9 52 metriä. Lumi pysyy täällä maassa pitkälle kevääseen, mutta kesäisin tänne tullaan nauttimaan viileästä ja raikkaasta ilmasta. Vuoristoalueella on paljon katseltavaa, kuten yhdeksän bysanttilaista kirkkoa.Jokainen pieni kylä on omalla tavallaan viehättävä, ja koko alue on todella vihreä myös kuumimpina kesäkuukausina. Täällä on viiniviljelmiä, ja viinin lisäksi valmistetaan myös Zivaniaa, joka on rypäleiden jäännöksistä tislattua viinaa. Sen maku muistuttaa paljon ranskalaista Marcia. Joissain kylissä myydään paikallisia käsitöitä ja keramiikkaa.

Kätevimmin pääset Troodos-vuorelle osallistumalla järjestetylle bussiretkelle, mutta voit hyvin tutustua alueeseen myös omin päin vuokra-autolla. Auto kannattaa tankata Limassolissa tai Nikosiassa, sillä vuoristossa huoltoasemia on vähän. Kyproksen turisti-infosta (CTO) saat Troodoksen alueen karttoja. Isoimmilla asfalttiteillä on hyvät kyltit ja perille on helppo löytää. Kannattaa varata reilusti aikaa, sillä kapeilla mutkittelevilla teillä ajaminen on melko hidasta.

Nikosia

Pääkaupunki Nikosia on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Vanhakaupunki on suljettu liikenteeltä, ja täällä on hyviä kauppoja ja mukavia ravintoloita. Uudessa osassa on merkkiliikkeitä, pikaruokaravintoloita ja paljon muuta.
Tjäreborgin retkillä pääse tutustumaan lähemmin Kyprokseen ja sen mielenkiintoisiin paikkoihin.

Profeetta Elian kirkko

Protaraksen pääkadun yläpuolella näkyvällä kukkulalla on pieni kappeli, josta on upeat näköalat koko alueelle.

Nähtävyydet Kyproksella

Kyproksella on paljon mielenkiintoisia paikkoja ja historiallisia nähtävyyksiä.

Roomalainen amfiteatteri Limassolissa

Kourionin roomalainen amfiteatteri sijaitsee kallionkielekkeellä Kourionissa, ja näkymät ovat täältä kerrassaan upeat. Nähtävänä on myös vanhan kylpylärakennuksen rauniot ja sen hyvin säilyneet mosaiikkilattiat. Amfiteatteri on avoinna arkisin. Kourion sijaitsee Limassolin länsipuolella, ja sinne pääsee Pafokseen vievää tietä pitkin seuraamalla kylttejä.

Ayia Panayia

Luostari sijaitsee Ayaia Napan keskustassa. Alueella on myös pieni kirkko. Nykyään luostari ei ole enää asumiskäytössä. Avoinna päiväsaikaan.

Yhdeksän kirkkoa

Troodoksen alueella on useita hienoja kirkkoja. Yhdeksän niistä on Unescon maailmanperintölistalla freskojensa ja ikoneidensa ansioista. Jos kirkko on suljettu, voit koputtaa viereisen talon oveen ja pyytää avaamaan oven. Vierailun yhteydessä kirkkoon on tapana jättää muutama euro.

Yhdeksän bysanttilaista kirkkoa:
St. Nicholas, Podito ja Michallis - kaikki sijaitsevat Tsolealaaksossa.
St. Michallis - Pedoullaksessa.
Panayia Agara - Lagoreyassa.
Asino - Kakopetrian kylän länsipuolella.
Mavromatis - Chrisopoulissa.
Johannes Lampadisti - Kalo Panayiotissa.
Panayia Maria - Platreksen alapuolella.

Kykkon luostari Troodos-vuoristossa

Troodos-vuoristossa sijaitseva Kykkon luostari on kuuluisa kreikkalaisortodoksinen munkkiluostari. Nykyiset rakennukset ovat 1800-luvulta, sillä alkuperäinen luostari tuhoutui tulipalossa. Olkapäät ja polveet täytyy olla peitettyinä sisällä luostarissa. Luostarista lähtee polku ylös Troniin, jossa on arkkipiispa ja valtionpäämies Makarioksen hauta. Avoinna joka päivä, mahdollisuus myös yöpymiseen.

Pyhän Lasaruksen kirkko Larnakassa

Raamatun kertomuksen mukaan Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista. Lasarus saapui myöhemmin Kyprokselle, jossa hänestä tuli ensimmäinen piispa. Hänen hautansa päälle rakennettiin 800-luvulla Lasaruksen kirkko, jonka sisällä olevassa sarkofagissa Lasaruksen sanotaan makaavan. Larnakassa on myös turkkilaisen linnoituksen jäännökset.

Dionysos Villa Pafoksessa

Vanha asuinrakennus, joka löydettiin kaivauksissa vuonna 1962. Upeissa mosaiikkilattioissa on tarinoita kreikkalaisista mytologioista. Seinät on rakennettu jälkikäteen alkuperäisille paikoilleen. Täältä on upeat näkymät. Dionysos Villa sijatsee lähellä Pafoksen linnaa ja satamaa.

Cape Greco ja meriluolat

Cape Grecon luonnonsuojelualue on ehdottomasti vierailun arvoinen, sillä alueella on upeita vaellusreittejä ja fantastiset näköalat. Cape Grecon kallionkieleke sijaitsee Ayia Napan ja Fig Tree Bayn välillä, ja se on Kyproksen ja myös koko Euroopan kaakkoisin piste. Riippumatta siitä, oletko veneellä, kanootilla, pyörällä tai vaeltamassa, näkymät merelle ovat henkeä salpaavat. Täällä on myös kauniita rantoja sekä jännittäviä kallioluolia, nk. "Sea Caves". Luolat olivat tuhansia vuosia sitten merenpinnan alapuolella, mutta ovat vuosien kuluessa nousseet ja muodostuneet sellaisiksi, mitä voimme nähdä tänä päivänä.

Adoniksen kylpypaikka Pafoksessa

Adoniksen kylpypaikka sijaitsee lyhyen matkan päässä Pafoksesta pohjoiseen päin. Täällä on luonnon muovaama laguuni ja vesiputous, jossa voi uida. Alueella on myös joitakin patsaita, jotka ovat saaneet muotonsa kreikkalaisesta mytologiasta. Suosittelemme, että tulet tänne aikaisin aamulla ruuhkien välttämiseksi, jotta voit nauttia kauniista ympäristöstä kaikessa rauhassa.

Edro III -hylky Pafoksessa

Edro III -laiva haaksirikkoutui vuonna 2011. Alus oli matkalla Limassolista Rodokselle, mutta se joutui myrskyyn ja sen seurauksena upposi. Ison-Britannian armeija pelasti helikoptereilla koko miehistön. Nykyään tyhjä hylky kiinnostaa monia ja aluksesta on mahdollista ottaa hienoja kuvia. Alukseen ei kuitenkaan saa nousta sisälle.

Derýneia

Raja- ja näköalapaikka, josta on upeat maisemat Famagustan suuntaan ja Pohjois-Kyprokselle.

Pohjois-Kypros

Pohjois- ja Etelä-Kyproksen raja on nykyisin helpompi ylittää kuin aikaisemmin. Pohjoispuolelle pääsee nyt kaikkina viikon päivinä. Rajan ylittäjälle annetaan lappu, joka leimataan tullessa ja lähtiessä. Kuten aikaisemminkin, nykyäänkään ei ole sallittua matkustaa Pohjois-Kyprokselta Turkkiin, tai et pääse takaisin Etelä-Kyprokselle. Pohjois-Kyprokselta voi viedä vain rajallisen määrän tuotteita etelään, ja ehtona on, että ne on valmistettu pohjoispuolella. Kaikki autot tarkistetaan rajalla.

Turkkilaisella puolella on useita mielenkiintoisia paikkoja. Ennen Kyproksen miehitystä Famagusta oli suuri turistikaupunki, jossa oli kilometrejä pitkä, hotellirivistön reunustama hiekkaranta. Nykyään suuri osa kaupungista on täysin autio ja sinne ei ole sallittua mennä. Famagustan ulkopuolella on vanhan kreikkalaisen Salamiksen kaupungin rauniot.
Retket
All Inclusive -katamaraani
All Inclusive -katamaraani
Rentouttava puolipäiväretki sekä lounas mukavalla katamaraanilla. Sopii hyvin koko perheelle! All Inclusive katamaraanilla sisältyy hintaan.
Lisätietoa retkestä
Veneretki Afrodite II -veneellä
Veneretki Afrodite II -veneellä
Kesä, aurinkoa ja raikasta ilmaa! Lähde rentouttavalle meriretkelle. Puolipäiväretki. Kevyt lounas sisältyy hintaan, juomat ostetaan erikseen.
Lisätietoa retkestä
Black Pearlin merirosvot
Black Pearlin merirosvot
Tartu tilaisuuteen ja ryhdy merirosvoksi yhden päivän ajaksi! Tänä kesänä Jack Sparrow on ankkuroitunut "Black Pearl" -laivansa Ayia Napan satamaan, jossa miehistö on valmis ottamaan päivittäin vastaan uusia merirosvoja. Lounas sisältyy hintaan, juomat maksetaan erikseen.
Lisätietoa retkestä
Veneretki - San Antonio
Veneretki - San Antonio
Ihastuttava päivä merellä kauniiden maisemien ja kirkkaansinisen veden ympäröimänä yli 18-vuotiaille vieraillemme. Lounas ja ruokajuomat sisältyvät hintaan.
Lisätietoa retkestä
Kyproksen helmiä - Troodosvuoriston parhaat palat
Kyproksen helmiä - Troodosvuoriston parhaat palat
Monipuolinen kokopäiväretki Troodosvuoristoon - viinitarhoja, vanhoja kyliä sekä henkeäsalpaavia näköaloja Kyproksen kauneimmissa maisemissa. Päivän aikana opit enemmän elämästä Kyproksella, sen vehreästä luonnosta sekä viininvalmistuksesta. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Jeeppisafari Troodosvuoristossa
Jeeppisafari Troodosvuoristossa
Erilainen ja vauhdikas tapa tutustua Kyproksen kauniiseen luontoon lähietäisyydeltä. Kokopäivän kestävällä jeeppisafarilla saat nauttia luonnosta, hyvästä ruoasta ja kauniista maisemista. Kyproslainen meze sekä yksi juoma sisältyvät hintaan.
Lisätietoa retkestä
Ostoksia Nikosiassa ja Troodosvuoriston lumoa
Ostoksia Nikosiassa ja Troodosvuoriston lumoa
Paikallista elämää ja huikeita maisemia. Mielenkiintoinen kokopäiväretki, jonka aikana kuulet saaren historiasta, voit tehdä ostoksia ja näet kaunista luontoa. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Pohjois-Kypros - Famagusta ja Salamis
Pohjois-Kypros - Famagusta ja Salamis
Tervetuloa mielenkiintoiselle kokopäiväretkelle Pohjois-Kyprokselle! Vierailemme antiikinaikaisessa Salamiksen rauniokaupungissa sekä ainutlaatuisessa Famagustan aavekaupungissa. Ateriat ja juomat eivät sisälly hintaan. Muista passi!
Lisätietoa retkestä
All Inclusive -katamaraani - Auringonlasku merellä
All Inclusive -katamaraani - Auringonlasku merellä
Lähde suositulle veneretkelle! Rentoudu kannella auringosta nauttien tai pulahda mereen uimaan ennen kuin on aika syödä maukas illallinen auringonlaskua ihaillen. All Inclusive sisältyy hintaan.
Lisätietoa retkestä
Nikosia ja Troodos
Nikosia ja Troodos
Kyproksen pääkaupunki Nikosia on kiinnostava retkikohde! Kaupungissa on paljon nähtävää ja koettavaa, oletpa sitten kiinnostunut historiasta, nähtävyyksistä, shoppailusta tai yleisestä elämämänmenosta. Retki on bussilla tehtävä kokopäiväretki. Hintaan ei sisälly ruokia tai juomia.
Lisätietoa retkestä
San Antonio - Auringonlasku merellä
San Antonio - Auringonlasku merellä
Ihastuttava iltapäivä merellä kauniiden maisemien ja kirkkaansinisen veden ympäröimänä yli 18-vuotiaille vieraillemme. Lounas ja juomat sisältyvät hintaan.
Lisätietoa retkestä
Kulkuyhteydet
Paras tapa nähdä ja kokea Kypros on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten jos matkustat lomakohteeseen tilauslennolla, varaa Avis-auto jo ennen matkaa.

Jos olet varannut paketoidun matkan reittilennoilla, lue vuokra-auton varaamisesta sekä lisätietoja autoista tästä.
Paikallisbusseilla liikkuminen on helppoa ja edullista Protaraksessa ja muualla Kyproksella. Voit vuokrata polkupyörän. Auton vuokraamiseen suosittelemme Sixt-autovuokraamoa. Myös taksilla voi matkustaa.

Liikkuminen Kyproksella

Kyproksella on helppo liikkua autolla, taksilla tai bussilla, joten pääset kätevästi tutustumaan saareen.

Taksi

Takseja on paljon, mutta niiden laatu vaihtelee. Moniin takseihin mahtuu seitsemän matkustajaa, ja usein taksin saa helposti suoraan kadulta. Suurimmalla osalla on kiinteät hinnat, ja hinta on sama neljään matkustajaan asti. Jos matkustajia on enemmän, on hintakin hieman korkeampi. Taksi on myös mahdollista vuokrata koko päiväksi. Hinta kannattaa sopia aina etukäteen. Turistialueilla taksin saaminen voi olla vaikeaa klo 16.30-20.00 välillä. Taksifirmoja on useita, hotellisi vastaantotto auttaa mielellään taksin tilaamisessa. Puhelimella tilattaessa tulee usein lisämaksu. Lastenistuimia takseissa on harvoin, ja ne eivät välttämättä ole saman standardin mukaisia kuin Suomessa. Jos tarvitset lastenistuinta, tilaa taksi etukäteen ja kysy lastenistuinta tilauksen yhteydessä.

Mopot ja moottoripyörät

Mopoja, moottoripyöriä ja vespoja on mahdollista vuokrata omalla vastuulla. Turisteille haasteellisia voivat olla vasemmanpuoleinen liikenne ja kovemmat ajonopeudet, ja onnettomuuksilta ei aina voida välttyä. Jos haluat vuokrata moottoriajoneuvon, kannattaa tarkistaa, että ajoneuvossa on punainen rekisterikilpi. Kypärä on lain mukaan pakollinen, ja poliisi valvoo sen käyttöä tarkasti. Huomaa, että Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne.

Laiva

Kreikkaan on mahdollista tehdä risteilyjä. Kyproksen rannikkoa pitkin järjestetään erilaisia laivaretkiä. Lisätietoja saat Tjäreborgin oppaaltasi.

Bussi

Kyproksella on hyvä bussiverkosto sekä kaupungeissa että maaseudulla, ja matkaliput ovat edullisia. Kesällä busseja kulkee Ayia Napan, Paralimnin ja Protaraksen välillä. Keskikesällä bussit liikennöivät puolen tunnin välein. Tältä alueelta on myös hyvät yhteydet Larnakaan, jossa voit vaihtaa bussia ja jatkaa matkaa Nikosiaan tai Limassoliin.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tavoitat oppaamme mihin aikaan vuorokaudesta tahansa soittamalla palvelupuhelimeemme. Voit myös lähettää oppaille tekstiviestin tai sähköpostia halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai kaipaat muuten vain hyviä lomavinkkejä. Mikäli emme pysty ratkaisemaan asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omaan hotelliisi tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Olet myös tervetullut käymään Palvelutoimistossamme, joka sijaitsee Rising Star -hotellissa.

Saapuessasi tilauslennolla Kyprokselle oppaamme ovat sinua vastassa lentokentällä ja he ohjaavat sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut etukäteen lentokenttäkuljetukset.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro. Kansainväliset luottokortit hyväksytään yleisesti, ja pankkiautomaatteja on.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V. Englantilainen kolmireikäinen pistorasia. Adapteri tarvitaan ja sen voi ostaa Kyprokselta, hinta n. 2,50 e.

Kieli

Kreikka ja englanti.

Lisätiedot

Pidätämme oikeudet muutoksiin ohjelmassa, retkissä, hinnoissa jne.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

n. 4,5 tuntia tilauslennolla. Reittilentojen kesto määräytyy valitun lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Protarakseen/Fig Tree Bayhin voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella.

Halutessasi voit matkustaa Protarakseen/Fig Tree Bayhin joustavasti Tjäreborgin kautta myös reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Larnakan lentokentälle.
Lento laskeutuu Larnakaan. Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne lisämaksusta matkavarauksen yhteydessä. Ajoaika Larnakan lentokentältä Protaraksen/Fig Tree Bayn hotelliisi kestää noin 55 min - 1 t 45 min (n. 66 km), sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella. Joskus bussi saattaa ajaa Ayia Napan kautta, jolloin ajoaika on hieman pidempi, noin 1,5 - 2 tuntia. Tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Jos olet varannut reittilennoilla toteutettavan matkapaketin, suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Easy Travel

Asuessasi Sunprime Protaras Beach -hotellissa ja lentäessäsi Sunclass Airlinesin lennolla Helsingistä, sisältyy hintaan myös Easy Travel - eli muun muassa sinulla saa olla mukanasi 10 kg ylimääräistä matkatavaraa ja lähtöselvitys paluumatkalle voidaan hoitaa jo hotellissasi. Mikäli olet varannut lentokenttäkuljetuksen, pääset myös suorinta reittiä hotellillesi ilman pysähdyksiä.
Sää
 • tammikuu
16°6°
5
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
17°6°
6
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
19°7°
7
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
23°11°
8
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
28°15°
10
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
32°19°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
34°22°
12
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • elokuu
34°22°
11
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
32°19°
10
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
29
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
28°15°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
23°12°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
19°8°
5
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä

HINTAESIMERKKEJÄ – Protaras/Fig Tree Bay

Lantiana Gardens
Lantiana Gardens
Protaras/Fig Tree Bay, Kypros, Kypros
 • Lento + majoitus Yksiö
 • 1 viikko
 • Lähtö 17.4.2023, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
17.4.2023 lähtöpaikka Helsinki
Rising Star Beach
familygarden
 • Perheille
Rising Star Beach
Protaras/Fig Tree Bay, Kypros, Kypros
 • Lento + majoitus Yksiö, parveke ympäristön suuntaan
 • 1 viikko
 • Lähtö 17.4.2023, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
17.4.2023 lähtöpaikka Helsinki
Sunprime Protaras Beach
sunprime
 • Aikuisille
Sunprime Protaras Beach
Protaras/Fig Tree Bay, Kypros, Kypros
 • Lento + majoitus Classic Room,1 huone,parveke ympär./toisen rak.suunt
 • 1 viikko
 • Lähtö 24.4.2023, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
24.4.2023 lähtöpaikka Helsinki
Tee matkahaku – Protaras/Fig Tree Bay
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.