Matkat – Limassol

Kypros, Kypros

Limassol on Kyproksen toiseksi suurin kaupunki ja erinomainen kohde uppoutua saaren kulttuuriin ja historiaan.

Limassolissa on kaikenlaista tekemistä, niin viihdettä, ravintoloita kuin shoppailua. Kaupungin vanhimmissa osissa on kapeita kujia, joilla voi nähdä käsityöläisiä ja katsella kauppoja. Kun olet kierrellyt kaupungilla muutaman tunnin ympäriinsä, törmäät melko varmasti vilkasta elämää kuhisevaan kauppahalliin, ja voit vaikka käydä lounaalla jossain lähistön viihtyisistä tavernoista. Ehdoton vierailukohde on Byron Street -kadulla sijaitseva arkeologinen museo. Ja Rikhard Leijonamielen sanotaan viettäneen kuherruskuukauttaan vanhalla linnoituksella, jossa kannattaa myös vierailla. Ayios Andreas Street ja Anexartisias Street ovat hyviä ostoskatuja, joiden varsille suurin osa kaupoista on keskittynyt. Vaikka Limassol on saaren toiseksi suurin kaupunki, kaikki on kätevästi kävelymatkan etäisyydellä. Limassolin Vanhastakaupungista on myös lyhyt matka Makarios Avenue -kadulle ja sen ympäristöön, jonne kaupungin trendikäs huvielämä on keskittynyt. Tänne kannattaa suunnata halusitpa sitten syödä hyvin tai pyörähdellä tanssilattialla.

Ylellistä asumista Kyproksella

Kun matkakohteesi on Limassol, Tjäreborgin kautta valittavanasi on yksi Kyproksen parhaista hotelleista. Londa on upea hotelli, joka sijaitsee merenrannalla Limassolin ydinkeskustan ulkopuolella. Tässä hotellissa on kaikkea mitä vain voit lomaltasi toivoa: spa-osasto, uima-allas, upea merinäköala ja ravintolan ruokalistalla Välimeren keittiön herkkuja.

Näe enemmän Kyprosta

Limassol sijaitsee keskellä saaren etelärannikkoa ja täältä on helppo lähteä kiertelemään ja tutustumaan saaren nähtävyyksiin omin päin. Vuokra-autolla huristelet kätevästi ylös Troodosvuoriston viileiden pinjametsien suojiin, Pafoksen arkeologisille kaivauksille tai saaren sisäosien pieniin kyliin. Turistitoimistosta saat hyviä vinkkejä markkinoista ja muista nähtävyyksistä.

Hyvä tietää
 • Rantahotelleja
 • Hotelleja aikuisille
 • Luksushotelleja
 • Kaupunki- ja rantaloma samalla matkalla
 • Hyvät ostosmahdollisuudet
 • Ravintoloita ja yöelämää
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Limassol

Asiakkaamme eivät ole vielä kirjoittaneet arvosteluja tästä kohteesta.

Sää
 • tammikuu
16°6°
5
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
17°6°
6
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
19°7°
7
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
23°11°
8
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
28°15°
10
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
32°19°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
34°22°
12
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • elokuu
34°22°
11
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
32°19°
10
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
29
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
28°15°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
23°12°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
19°8°
5
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
Rannat
Limassolin rannat ovat tummahiekkaisia, ja ne syvenevät suhteellisen jyrkästi.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

n. 4,5 tuntia tilauslennolla. Reittilentojen kesto määräytyy valitun lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Valmismatkalla Helsingistä huhti-lokakuussa. Täältä voit myös varata pelkän majoituksen.
Voit halutessasi matkustaa Limassoliin joustavasti reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Larnakan lentokentälle.
Ajoaika Larnakan lentokentältä Limassoliin kestää noin 50-60 minuuttia (n. 54-60 km), sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä.

Reittilennoilla toteutettavilla pakettimatkoilla voit ostaa lentokenttäkuljetukset erikseen, jolloin kuljetukset lentokentältä hotelliisi ovat useimmiten taksilla tai minibussilla. Lisätiedot varaamistasi kuljetuksista näkyvät matka-asiakirjassasi. Kuljetuksen hinta vaihtelee kulkuvälineen ja matkan pituuden mukaan. Tarkka hinta ilmoitetaan varausvaiheessa.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Limassolissa on paljon ravintoloita, ja useat niistä ovat tunnettuja korkealuokkaisesta ruuastaan. Täältä löytyy kaikkea jokaiseen makuun – paikallisia tavernoja, kansainvälisiä makuja sekä oikeita gourmetravintoloita. Hotelli Londan ravintola ja loungebaari ovat erittäin laadukkaita ja suosittuja myös kyproslaisten keskuudessa, varsinkin viikonloppuisin. Limassolissa on myös viihtyisiä kahviloita ja baareja.

Ruoka ja juoma Kyproksella

Kyproslainen pikaruoka on kebab, jota on kahta erilaista. Kebab valmistetaan sianlihasta, jota grillataan hiilillä, ja se tarjoillaan kaalisalaatin, tomaatin, sipulin, kurkun ja persiljan kanssa. Kebab voidaan myös valmistaa sianlihasekoituksesta ja siitä voidaan tehdä lihapullia. Viime vuosina myös dönerkebab on tullut Kyprokselle. Kyproksen dönerkebab muistuttaa hyvin paljon myös Suomesta saatavaa vastaavaa kebabia, ja se on valmistettu sian- tai kananlihasta.... Kebabin valmistuksessa lihaa grillataan tai paistetaan pitkään ja tarjoilua varten siitä leikataan ohuita suikaleita. Kebab nautitaan usein salaatin ja tsatsikin kera. Pikaruokapaikkoja on joka puolella saarta, ja niissä voi vierailla sekä lounasaikaan että myöhemmin. Kannattaa kokeilla myös saaren maukkaita mezejä eli pieniä alkupaloja. Valitse alkuun vaikka salaattia ja taramosalataa (mätisalaattia, jossa on majoneesia) tai tsatsikia. Sen jälkeen voit valita lihaa, kalaa tai erilaisia mezejä. Mezet voivat olla kaikkea salaateista mustekalaan ja grillattuihin kyljyksiin. Ruuat tarjoillaan usein yhdeltä tarjoilulautaselta, jolloin niitä on helppo maistella kaikkien ruokailijoiden kesken.

Kyproksen ravintolat

Kyproksella on kaikenlaisia ravintoloita, jotka edustavat useita maailman keittiöitä. Kyproslainen keittiö on lähellä kreikkalaista, mutta nämä eroavat kuitenkin toisistaan jonkin verran. Kyproksella ruoka esimerkiksi maustetaan usein mintulla, joten kyproslaisen tsatsikin maku eroaa kreikkalaisesta. Tyypillinen paikallinen ruoka on usein alkuruokana tarjoiltava halloumijuusto, joka on grillattu tai paistettu öljyssä. Kyproslaiset itse syövät halloumijuustoa pitaleivän, salaatin ja lountza-kinkun kanssa.... Lounasta Kyproksella syödään usein klo 13 aikoihin, kun kaikki kaupat, koulut ja toimistot sulkevat siestan ajaksi. Päivällistä syödään usein vasta klo 21 jälkeen. Ulkona syöminen on suhteellisen edullista Kyproksella. Virvoitusjuomat ja soodavesi ovat suunnilleen samanhintaisia kuin Suomessa. Paikallisia viinejä ja oluita saa melko kohtuulliseen hintaan, kun taas muualta tuodut viinit ovat kalliimpia.
Limassolissa on kohtuullisen vilkas yöelämä, ja hyvä valikoima erilaisia klubeja ja baareja, kuten paikallisia bouzouki-klubeja ja moderneja loungebaareja. Monet yökerhot ovat myös paikallisten suosiossa.
Ostokset
Limassolissa on useita merkkivaatteita myyviä liikkeitä sekä matkamuistomyymälöitä. Paras ostoskatu on Anexartisias Street. St. Andrew's Street on enimmäkseen turistien suosiossa, ja sen varrella olevissa kaupoissa myydään lähinnä matkamuistoja, karttoja ja postikortteja. Makarios Avenue -kadun varrella on kalliimpia designkauppoja. Jos tarvitset uudet silmälasit, ne kannattaa hankkia täältä, sillä hinnat ovat edullisempia. Kypros on tunnettu paikallisesta halloumijuustostaan, jota voi ostaa useimmista ruokakaupoista. Kauppojen viralliset aukioloajat Limassolissa: ma, ti, to ja pe klo 9.00-13.00 sekä 16.00-18.00, ke ja la klo 9.00-14.00. Sunnuntaisin kaupat ovat kiinni.

Ostokset Kyproksella

Kyproksen kaupungeissa on paljon kauppoja, mutta myös Aiya Napassa ja Paralimnissa on hyvät ostosmahdollisuudet. Aukioloajat vaihtelevat eri paikoissa. Ayia Napan ja Protaraksen lomakohteissa kaupat ovat yleensä auki koko päivän kaikkina viikonpäivinä. Paralimnissa, Larnakassa, Limassolissa ja Nikosiassa aukioloajat ovat yleensä lyhyemmät, ja kaupat ovat kiinni keskellä päivää. Kyproksen viralliset aukioloajat ovat ma, ti, to ja pe klo 9.00-13.00 ja 16.00-19.00 sekä ke ja la klo 9.00-14.00. Sunnuntaisin kaupat ovat kiinni.

Silmälasit

Silmälasit ovat noin 30-50 prosenttia halvempia kuin Pohjoismaissa, ja optikkoja on paljon. Valikoimista löytyy samoja merkkejä kuin Suomestakin, ja lasien laatu on ihan vastaavanlainen. Optikot ovat ammattitaitoisia ja tekevät aina näöntarkastuksen, mutta nopeammin silmälasit saa, jos resepti Suomesta on mukana. Erityisesti silloin, kun matkasi on viikon mittainen, on suositeltavaa, että tuot reseptin mukanasi. Yksi hyvä vinkki on hankkia aurinkolasit vahvuuksilla, mitä ei välttämättä tule tehdyksi kotimaassa.

Kengät

Kyproksella on hyvät valikoima kenkiä. Myynnissä on myös kenkiä useilta tunnetuilta merkeiltä, kuten Ecco, Reebok, Bata, Rockport ja Timberland.

Laukut ja nahkatuotteet

Pehmeät matkalaukut ovat noin puolet halvempia kuin Suomessa, kun taas muut merkkilaukut ovat yleensä kalliimpia. Nahkavaatteet ovat yleisesti ottaen edullisempia ja niiden valikoimat ovat laajoja.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Limassolissa on tarjolla paljon erilaisia aktiviteetteja, kuten pyöräilyä, shoppailua, mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja museoita. Satamassa on myös mahdollista kalastaa tai tehdä kävelyretki pitkällä rantapromenadilla.

Vaeltaminen Mouttagiakassa

Mouttagiakaan pääset kätevästi bussilla tai kävellen. Kun lähdet liikkeelle Profeetta Eliaan kirkolta ja kävelet moottoritien suuntaan, tulet suoraan lammasfarmeille ja sitrusviljelmille. Jos haluat tehdä pidemmän kävelyretken hienoissa maisemissa, voit kävellä Yermasoyian kylän läpi aina sen padolle asti. Tämä reitti on noin 12 kilometriä.

Vanha satama

Vanhaan satamaan pääset kävelemällä merenrantaa pitkin länteen, matka on noin seitsemän kilometriä. Täällä on suuret vihannesmarkkinat, pieniä kauppoja, ravintoloita ja baareja. Hieman kauempana satamasta on teollisuusalue, jossa on useita panimoita. Opastettuja kierroksia järjestetään päivittäin, ja kierroksen päätteeksi juomia pääsee maistelemaan.

Pohjois-Kypros

Nykyään Etelä- ja Pohjois-Kyproksen rajan ylittäminen on helppoa, ja rajanylityspaikka on auki päivittäin. Rajan ylittävälle annetaan lappu, joka leimataan tullessa ja lähtiessä. Pohjoisesta on mahdollista tuoda tavaroita etelään sillä ehdolla, että ne on valmistettu pohjoispuolella. Kaikki autot tarkastetaan rajalla.
Pohjoispuolella voi vuokrata taksin koko päiväksi. Hinnasta kannattaa sopia aina etukäteen. Useat autovuokraamot eivät salli autolla ajamista Etelä-Kyprokselta Pohjois-Kyprokselle vakuutusehtojen takia. Kannattaa huomioida, että valokuvaamista tulee välttää etenkin raja-alueella.
Pohjoisen puolen turkkilaisella alueella on paljon nähtävää. Famagusta oli aiemmin tunnettu turistikohde pitkine rantoineen ja lukuisine hotelleineen. Nykyään kaupunki on lähes autio, eikä sinne ole pääsyä.

Nikosia

Nikosia on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Vanhakaupunki on autoton, joten täällä on mukava kävellä katselemassa ympäriinsä kauppoja tai istahtaa ravintolaan.

Troodos - vehreä vuoristoalue

Troodos on vehreä vuoristoalue, joka sijaitsee Limassolista pohjoiseen. Kyproksen korkein kohta, Mount Olympus, on lähes 2000 metriä merenpinnan yläpuolella. Täällä voi nähdä lunta pitkälle kevääseen, ja kesällä tänne tullaan nauttimaan raikkaasta vuoristoilmasta. Alueella on useita pieniä viehättäviä kyliä. Täällä on todella vihreää myös keskellä kuuminta kesää, ja siksi täällä viljellään hedelmiä ja vihanneksia. Myös viiniviljelmiä löytyy, ja viininvalmistukseen käytettävien rypäleiden jämistä tislataan paikallistaa Zivania-viinaa, jonka maku muistuttaa italialaista grappaa.

Koe Troodos-vuoret

Kätevimmin pääset Troodos-vuorille osallistumalla järjestetylle bussiretkelle, mutta voit hyvin tutustua alueeseen myös omin päin vuokra-autolla. Auto kannattaa tankata Limassolissa tai Nikosiassa, sillä vuoristossa huoltoasemia on harvassa. Kyproksen turisti-infosta saat Troodoksen alueen karttoja. Isoimmilla asfalttiteillä on hyvät kyltit ja perille on helppo löytää. Kannattaa varata reilusti aikaa, sillä tiet ovat kapeita ja mutkikkaita ja nähtävää on paljon.

Lania

Laniaa kutsutaan myös taiteilijakyläksi, sillä useat taiteilijat ovat asettuneet asumaan tänne. Keväisin kylä on täydessä kukkaloistossaan, mikä on upea näky. Paikallisia käsitöitä voi ostaa myymälöistä. Pysäköi auto kylän edustalle ja jatka kylään jalkaisin.

Platres

Platres on nikosialaisten lomanviettopaikka ja hieman hienompi alue, jossa on upeita taloja. Kyproksen presidentin kesäasunto sijaitsee alueen läheisyydessä.

Kakopetria

Kakopetria on lomakylä, jossa on paljon perinteisiä rakennuksia kauniissa ympäristössä.

Fikardou

Koko Fikardoun kylä on kuin museo, joka on täynnä vanhoja hyvin säilyneitä taloja. Kylässä asuu vain viisi ihmistä.
Limassolissa ollessasi kannattaa ehdottomasti käydä Byron Street -kadulla sijaitsevassa arkeologisessa museossa sekä vanhassa linnoituksessa, jossa Rikhard Leijonamielen sanotaan viettäneen kuharruskuukauttaan. Koska Limassol sijaitsee keskellä saaren etelärannikkoa, sieltä on helppo lähteä tutustumaan ympäristöön omin päin. Vuokra-autolla pääset kätevästi Troodos-vuorten viileisiin pinjametsiin, Pafoksen arkeologisille kaivauksille tai johonkin sisämaan lukuisista pikku kylistä.

Amathus

Amathuksen alue on todella kaunis, ja täällä voit tutustua mielenkiintoisiin kaivauksiin tai ihastella henkeä salpaavia näkymiä akropolin huipulta. Amathukseen pääset bussilla.

Roomalainen amfiteatteri

Kourionin roomalainen amfiteatteri sijaitsee kallionkielekkeellä Kourionissa, ja näkymät ovat täältä kerrassaan upeat. Nähtävänä on myös vanhan kylpylärakennuksen rauniot ja sen hyvin säilyneet mosaiikkilattiat. Amfiteatteri on avoinna arkisin klo 8.00-18.00. Kourion sijaitsee Limassolin länsipuolella, ja sinne pääsee Pafokseen vievää tietä pitkin seuraamalla kylttejä.

Ayia Panayia

Luostari sijaitsee Ayaia Napan keskustassa. Nykyään luostari ei ole enää asumiskäytössä, ja täällä on myös pieni kirkko. Avoinna päiväsaikaan.

Kymmenen kirkkoa

Troodoksen alueella on useita hienoja kirkkoja. Kymmenen niistä on Unescon maailmanperintölistalla freskojensa ja ikoneidensa ansioista. Jos kirkko on suljettu, voit koputtaa viereisen talon oveen ja pyytää avaamaan oven. Vierailun yhteydessä kirkkoon on tapana jättää 2-4 euroa.
Unescon listalla olevat kirkot: Agios Ioannis Lampadistis (Kalopanagiotis), Ayios Nikolaos tis Stegis (Solean laakso), Archangelos Michael (Pedoulas), Metamorfosis tou Sotiros (Palaichori), Panagia Asinou (3 km Nikitarista), Panagia (Galata), Panagia tou Araka (Lagoudera), Panagia tou Moutoulla (Moutoullas), Stavros tou Agiasmati (Platanistasa) ja Timios Stavrou (Pelendri).

Kykkon luostari Troodos-vuoristossa

Troodos-vuoristossa sijaitseva Kykkon luostari on kuuluisa kreikkalaisortodoksinen munkkiluostari. Nykyiset rakennukset ovat 1800-luvulta, sillä alkuperäinen luostari tuhoutui tulipalossa. Avoinna joka päivä klo 8.00-18.00, mahdollisuus myös yöpymiseen. Olkapäät ja polveet täytyy olla peitettyinä sisällä luostarissa. Luostarista lähtee polku ylös Troniin, jossa on arkkipiispa ja valtionpäämies Makarioksen hauta.

Pyhän Lasaruksen kirkko

Raamatun kertomuksen mukaan Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista. Lasarus saapui myöhemmin Kyprokselle, jossa hänestä tuli ensimmäinen piispa. Hänen hautansa päälle rakennettiin 800-luvulla Lasaruksen kirkko, jonka sisällä olevassa sarkofagissa Lasaruksen sanotaan makaavan. Larnakassa on myös turkkilaisen linnoituksen jäännökset.

Dionysos Villa

Vanha asuinrakennus, joka löydettiin kaivauksista 1962. Upeissa mosaiikkilattioissa on tarinoita kreikkalaisista mytologioista. Seinät on rakennettu jälkikäteen alkuperäisille paikoilleen. Täältä on upeat näkymät. Dionysos Villa sijatsee kivenheiton päässä Pafoksen linnasta ja satamasta. Avoinna arkisin klo 8.00-18.00.
Kulkuyhteydet
Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne, mikä on jäänne Englannin siirtomaavallan ajalta. Risteysalueilla ryhmitytään kuitenkin oikealle, ja liikenteessä voi olla kiivaampi tahti. Taajamissa suurin sallittu nopeus on 50 km/tunti, maanteillä 65 km/tunti ja moottoriteillä 100 km/tunti. Nopeusvalvonta on hyvin tavallista ja puhallutuksia tehdään myös usein. Kyproksella promilleraja on matalampi kuin Suomessa.

Suurkaupungeissa pysäköiminen on sallittua vain merkityille paikoille, joiden vieressä on pysäköintimittari. Joillakin pysäköintialueilla on yhteinen maksuautomaatti. Kyltit ovat yleensä hyvin näkyvillä ja ohjeistukset ovat englanniksi. Kannattaa pitää kolikoita mukana autossa, sillä rahan vaihtaminen voi olla vaikeaa. Huomioithan myös, että Kyprokselta vuokratulla autolla ei saa ajaa Pohjois-Kyproksen Turkille kuuluville alueille.

Viime vuosina Kypros on panostanut paljon tieverkkoon. Etelärannikon tiet ovat todella hyviä ja suurimmaksi osaksi kaksikaistaisia moottoriteitä, jotka yhdistävät Protaraksen idässä ja Pafoksen lännessä. Protaraksesta Pafokseen ajaa noin kolme tuntia.

Kaikista turistikohteista löytyy useita autovuokraamoita, joiden laatu ja hintatasot vaihtelevat. Kannattaa ottaa mukaan kartta, niin suunnistaminen saarella on helppoa.

Tiet ovat yleisesti ottaen hyvin hoidettuja, ja liikennemerkit ja kyltit ovat pääosin samoja kuin Suomessa. Liikenteen rytmi on usein kiivaampi. Pysäköimisessä on oltava tarkka suuremmilla paikkakunnilla ja kaupungeissa. Pysäköinti on ehdottomasti kiellettyä keltaisella linjalla merkityissä kohdissa. Tällaiselle alueelle pysäköity auto saatetaan hinata pois, jolloin sen lunastaminen on vaikeaa ja kallista.
Limassolissa on kätevintä liikkua taksilla, mutta paikallinen bussiverkosto toimii myös hyvin. Auton vuokraamiseen suosittelemme Sixt-autovuokraamoa.

Paikallisbussi

Limassolista pääsee bussilla Nikosiaan, Larnakaan, Ayia Napaan ja Fig Tree Bayhin. Bussit kulkevat maanantaista lauantaihin. Bussilla voi matkustaa myös Mouttagiakan ja Agios Tychonaksen kyliin.

Taksi

Takseja on paljon, mutta niiden laatu vaihtelee. Moniin takseihin mahtuu seitsemän matkustajaa, ja usein taksin saa helposti suoraan kadulta. Suurimmalla osalla on kiinteät hinnat, ja hinta on sama neljään matkustajaan asti. Jos matkustajia on enemmän, on hintakin hieman korkeampi. Taksi on myös mahdollista vuokrata koko päiväksi. Hinta kannattaa sopia aina etukäteen. Turistialueilla taksin saaminen voi olla vaikeaa klo 16.30-20.00 välillä. Taksifirmoja on useita, hotellisi vastaantotto auttaa mielellään taksin tilaamisessa. Puhelimella tilattaessa tulee usein lisämaksu. Lastenistuimia takseissa on harvoin, ja ne eivät välttämättä ole saman standardin mukaisia kuin Suomessa. Jos tarvitset lastenistuinta, tilaa taksi etukäteen ja kysy lastenistuinta tilauksen yhteydessä.

Mopot ja moottoripyörät

Mopoja, moottoripyöriä ja vespoja on mahdollista vuokrata omalla vastuulla. Turisteille haasteellisia voivat olla vasemmanpuoleinen liikenne ja kovemmat ajonopeudet, ja onnettomuuksilta ei aina voida välttyä. Jos haluat vuokrata moottoriajoneuvon, kannattaa tarkistaa, että ajoneuvossa on punainen rekisterikilpi. Kypärä on lain mukaan pakollinen, ja poliisi valvoo sen käyttöä tarkasti. Huomaa, että Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne.

Laiva

Kreikkaan on mahdollista tehdä risteilyjä. Lisätietoja saat Tjäreborgin oppaaltasi.

Lennot

Saat lisätietoja oppaaltasi.
Kohdefakta

Palvelumme

Limassol on omatoimikohde, jossa ei ole Tjäreborgin henkilökuntaa.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla. Olemme myös jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaisilla tulee olla voimassa oleva passi tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Passin/henkilökortin tulee olla voimassa matkan ajan. Viisumia ei tarvita alle 90 päivän lomamatkoilla.

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi/passivaatimukset Kyproksen lähetystöstä/konsulaatista. Sellaisia Suomen kansalaisia, jotka eivät ole alkuperältään suomalaisia, saattavat koskea muut säännöt ja sinun kannattaa tarkistaa säännöt suoraan Kyproksen suurlähetystöstä/konsulaatista
.... Kyproksen suurlähetystö, Helsinki, p. +358 9 69 62 820.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa/passport requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please also note the possible need for a transit visa.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro. Kansainväliset luottokortit hyväksytään yleisesti. Pankkiautomaatteja on.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V. Englantilainen kolmireikäinen pistorasia. Adapteri tarvitaan ja sen voi ostaa Kyprokselta, hinta n. 2,50 e.

Kieli

Kreikka ja englanti.

Muuta

Ilmastointi on yleensä makuuhuoneessa ja se on päällä muutaman tunnin/vrk. Ilmastoinnista peritään erillinen maksu, ja se varataan/maksetaan kohteessa. Mikäli huoneistoissa on lämmitys, se sisältyy useimmiten hintaan. Kaksioissa lämmitys on yleensä joko olo- tai makuuhuoneessa. Lämmitys on päällä useimmiten öisin keväällä/myöhään syksyllä. Varsinkin keskikesällä veden jakelussa saattaa esiintyä häiriöitä, ja vesipulan vuoksi veden saatavuus saattaa olla rajoitettua. Sähkö 220 v, englantilainen 3-haarainen pistoke, sähkölaitteiden käyttöön tarvittavan adapterin voi ostaa supermarketista.
Lasten kanssa matkustaminen

Matkalla lasten kanssa

Kypros on erinomainen lomakohde perheille ja kaikenikäisille lapsille. Rannat ovat matalia, ja useat hotellit ovat lapsiystävällisiä ja niistä löytyy lastenkerhoja, uima-altaita ja leikkipuistoja. Jossain hotelleissa on saatavana paketti, johon sisältyy syöttötuoli, sänky ja lastenrattaat.

Lastenruoka ja vaipat

Useissa ravintoloissa on lapsille oma ruokalista ja pieni leikkipaikka. Lastenruokaa, velliä, äidinmaidonkorviketta, tutteja, tuttipulloja ja vaippoja voi ostaa useimmista minimarketeista ja apteekeista. Saatavana on usein samoja merkkejä kuin Suomessa, mutta hinnat voivat olla hieman korkeampia. Laajemmat valikoimat ja edullisemmat hinnat löydät Paralimnin, Larnakan ja Nikosian supermarketeista. Kannattaa kuitenkin tuoda perusvarastot vaippoja, hygieniatarvikkeita ja ruokaa mukanaan, sillä kauppojen tarjonta vaihtelee. Suomeen verrattuna purkkiruokavalikoimat ovat suppeammat, ja hedelmäsoseet sisältävät usein sokeria.

Lasten leikkipaikat

Kaupungeissa ja suuremmissa kylissä on yleisiä leikkipaikkoja, jotka ovat tosin aika yksinkertaisia. Yksityisiä leikkipaikkoja (Luna-puistot) on kuitenkin paljon, ja niissä on kiipeilytelineitä, pomppulinnoja ja trampoliineja. Näihin puistoihin on usein sisäänpääsymaksu lapsille, mutta aikuiset pääsevät sisään ilmaiseksi. Kannattaa huomioida, että standardit ja turvallisuus eivät välttämättä vastaa pohjoismaista tasoa. Aiya Napan ulkopuolella on myös suuri vesipuisto ja Limassolissa on pienempi vesipuisto.

Lastenvaunut ja lastenistuimet

Useimmissa ravintoloissa on syöttötuoleja, ja monista autovuokraamoista saa lastenistuimia. Muista tehdä varaus ajoissa. Jalkakäytävien leveydet vaihtelevat paljon, ja lastenvaunuilla liikkuminen ei aina ole helppoa. Jalkakäytävien reunat ovat usein korkeita, ja vaunuluiskia on vähän. Siksi kevyiden rattaiden kanssa kulkeminen saattaa olla helpointa. Suojateitä on, mutta liikenne on paikoin todella nopeatempoista ja vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottuminen saattaa kestää hetken.

Leikkikalut ja rantalelut

Lähes kaikista ruokakaupoista ja matkamuistomyymälöistä saa rantaleikkeihin sopivia leluja. Paralimnin, Larnakan ja Limassolin suurissa tavarataloissa on omat leluosastot. Myös Limassolin, Nikosian ja Larnakan urheilukaupoissa myydään leluja.

Hyvä tietää

Kyproslaiset ovat todella lapsiystävällisiä ja tulevat mielellään juttelemaan perheen pienimmille, ja heille on myös luonnollista tulla lähelle ja koskettaa vieraita ihmisiä.

Allergiat eivät ole kovin yleisiä Kyproksella. Gluteeniallergikon on vaikea löytää sopivaa ruokaa, sillä keliakiaa ei juurikaan esiinny täällä.
Tee matkahaku