Matkat – Ayia Napa

Kypros, Kypros
Ayia Napassa on jotain kaikille: lapsiystävällinen Sunwing Family Resorts -hotelli ja Ocean Beach Club -hotelli sekä ilman lapsia matkustaville Sunprime Hotels -hotelli.
Ayia Napa on todellakin kohde, joka sopii kaikille. Täällä on matalia hiekkarantoja kimaltelevan meren äärellä sekä paljon aktiviteetteja ja antiikin aikaisia kulttuuriaarteita. Luostaria ympäröivien kävelykatujen varsilla on useita baareja, diskoja ja yökerhoja, jotka ovat avoinna lähes vuorokauden ympäri, ainakin kesäisin. Huvielämä on kuitenkin keskittynyt tietyille alueille, joten täällä on mahdollista myös vain rentoutua. Ayia Napassa on yleisesti ottaen suhteellisen rauhallista, ja viihtyisiä ravintoloita ja tavernoja on paljon, joten löydät varmasti mieleisesi – tarjolla on niin paikallisia kuin kansainvälisiä ruokia. Myös hotelleja Ayia Napassa on jokaiseen makuun matkustitpa sitten perheen ja ystävien kanssa tai vaikka kahden kesken. Tjäreborgin valikoimassa on kaikkea huoneistoista upeisiin designhotelleihin.

Lapsiystävällinen Kypros

Tjäreborg on järjestänyt matkoja Ayia Napaan jo 1960-luvulta alkaen. Tunnemme siis tämän kohteen läpikotaisin ja tiedämme mikä on paras hotellivaihtoehto, kun matkustat lasten kanssa ja kaipaat hieman rauhallisempaa ympäristöä. Sunwing Sandy Bay Beach on ehdottomasti suosituin perhehotellimme, ja hotellissa onkin kaikki mitä tarvitset onnistuneeseen lomanviettoon: uima-altaita, spa ja kuntosali, mukavat huoneistot, lastenkerho ja paljon aktiviteetteja. Sunwing Sandy Bay Beach -hotellin vieressä sijaitseva Ocean Beach Club on rauhallisempi vaihtoehto, ja tämän hotellikonseptimme suositut hotellit ovat varattavissa myös Kreetalla ja Gran Canarialla. Ocean Beach Club - Kypros -hotellissa on kaikkea mitä Sunwing Sandy Bay Beach -hotellissakin ja vielä vähän enemmän. Täällä asut hieman ylellisemmin ja rauhallisemmassa ympäristössä lähellä merta.

Hotellit aikuisille

Erittäin suosittu ja ensimmäinen Sunprime Hotels -hotellimme Kyproksella – Sunprime Ayia Napa Suites – on saanut hyvät arvosanat asiakkailtamme. Täällä on kaikki rentouttavaan lomaan aikuisessa seurassa tarvittavat elementit: hyviä viinejä, maukasta ruokaa, kauneudenhoitopalveluita ja myös paljon muita lomailua helpottavia palveluita.
Hyvä tietää
 • Sunwing Family Resorts -hotelli
 • Ocean Beach Club -hotelli
 • Sunprime Hotels -hotelli
 • Tyytyväisiä asiakkaita
 • Aurinkoinen kohde
 • Kristallinkirkas meri
 • Paljon ravintoloita
 • Vilkas yöelämä
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Ayia Napa

Rannat
Aiya Napan rannat ovat Välimeren alueen parhaita, ja ne sijaitsevat aivan hotellien läheisyydessä. Hieman karkeampi hiekka tekee vedestä turkoosinsinisen. Rannoilla on yleensä myös hyvin tilaa. Sandy Bay, Nissi Beach ja Grecian Bay ovat muutamia esimerkkejä hyvistä rannoista, joita löytyy joka puolelta Ayia Napaa. Kaikilta rannoilta voi vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja. Myös vesiurheilulajeja on mahdollista harrastaa, kuten vesihiihtoa ja parasailingiä. Rannoilla on myös polkuveneitä.

Sandy Bay

Sandy Bay on pienempi ranta, joka sijaitsee noin kahden kilometrin päässä pienessä poukamassa. Ranta on hieman syvempi, ja sen lähistöllä on muutama ravintola. Joitain aktiviteetteja on myös tarjolla.

Grecian Bay

Grecian Bay on kahden kilometrin pituinen hiekkaranta, joka alkaa satamasta. Täällä on WC:t, pukukoppeja ja suihkut. Rannalta voi myös vuokrata polkuveneitä. Voit vaikka tehdä retken sataman läheisyydessä oleville kallioluolille, joissa on mahdollista uida.

Nissi Beach

Nissi Beach on erityisesti nuorison suosima ranta, joka sijaitsee noin 2,5 kilometrin päässä Ayia Napan keskustasta. Tänne nuoret kokoontuvat ottamaan aurinkoa, uimaan ja pelaamaan rantalentopalloa. Rannan edustalla on pieni saari, jolle voi tehdä retken. Täällä on laaja valikoima erilaisia vesiurheilulajeja, kuten parasailingiä ja jetski-ajelua. Rannalla on myös pukuhuoneita ja wc:t.

Makronissos Beach

Makronissos Beach on kaunis ja rauhallisempi ranta noin kuuden kilometrin päässä Ayia Napasta. Täällä on mahdollista harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja, ja rannan vieressä olevien kallioiden läheisyydessä voi snorklata. Rannalla on WC:t ja suihkut.

Rannat Kyproksella

Kyproksella on paljon hyviä rantoja, ja upeimmat rannat sijaitsevat saaren kaakkoispuolen turistikohteiden lähettyvillä. Täällä on pitkiä valkoisia hiekkarantoja, jotka ovat matalia, ja nämä rannat ovat hyvin suosittuja. Kun suuntaat kauemmas länteen päin, löydät pienempiä ja rauhallisempia rantoja. Protaraksen/Fig Tree Bayn rannat ovat suosittuja lapsiperheiden keskuudessa. Täällä rannat ovat hyvin hoidettuja, matalia ja niiden hiekka on hienoa ja ihanan pehmeää. Ayia Napassa ja sen ympäristössä on muutamia Välimeren alueen parhaimpia rantoja, kuten esimerkiksi Sandy Bay, Nissi Beach ja Grecian Bay. Larnakassa on useita upeita rantoja kaupungin molemmilla puolilla. Myös Larnakan keskustassa on vilkas kaupunkiranta, jonka taustalla on rantapromenadi. Limassolin rannoilla hiekka on tummempaa, ja rannat syvenevät suhteellisen jyrkästi.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Ayia Napassa on paljon ravintoloita ja kahviloita, ja ne sijaitsevat keskustan alueella ja satamassa. Talvikaudella tarjonta on kuitenkin hieman suppeampaa. Ravintoloita on kaikissa hintaluokissa, ja voit maistella paikallisia erikoisuuksia tai valita tuttuja kansainvälisiä vaihtoehtoja.

Ruoka ja juoma Kyproksella

Kyproksella on kaikenlaisia ravintoloita, jotka edustavat useita maailman keittiöitä. Pikaruokapaikkoja on kaikkialla saarella.

Kyproslainen keittiö

Kyproslainen keittiö on lähellä kreikkalaista, mutta nämä eroavat kuitenkin toisistaan jonkin verran. Kyproksella ruoka esimerkiksi maustetaan usein mintulla, joten kyproslaisen tsatsikin maku eroaa kreikkalaisesta. Tyypillinen paikallinen ruoka on usein alkuruokana tarjoiltava halloumijuusto, joka on grillattu tai paistettu öljyssä. Kyproslaiset itse syövät halloumijuustoa pitaleivän, salaatin ja lountza-kinkun kanssa. Lountsa on sianlihaa ja maistuu samalta kuin kassler. Kyproslainen pikaruoka on kebab, jota on kahta erilaista. Kebab valmistetaan sianlihasta, jota grillataan hiilillä, ja se tarjoillaan kaalisalaatin, tomaatin, sipulin, kurkun ja persiljan kanssa. Kebab voidaan myös valmistaa sianlihasekoituksesta ja siitä voidaan tehdä lihapullia. Viime vuosina myös dönerkebab on tullut Kyprokselle. Kyproksen dönerkebab muistuttaa hyvin paljon myös Suomesta saatavaa vastaavaa kebabia, ja se on valmistettu sian- tai kananlihasta. Kebabin valmistuksessa lihaa grillataan tai paistetaan pitkään ja tarjoilua varten siitä leikataan ohuita suikaleita. Kebab nautitaan usein salaatin ja tsatsikin kera. Kannattaa kokeilla myös saaren maukkaita mezejä eli pieniä alkupaloja. Valitse alkuun vaikka salaattia ja taramosalataa (mätisalaattia, jossa on majoneesia) tai tsatsikia. Sen jälkeen voit valita lihaa, kalaa tai erilaisia mezejä. Mezet voivat olla kaikkea salaateista mustekalaan ja grillattuihin kyljyksiin. Ruuat tarjoillaan usein yhdeltä tarjoilulautaselta, jolloin niitä on helppo maistella kaikkien ruokailijoiden kesken. Ulkomailta tuodut viinit ja oluet ovat huomattavasti kalliimpia kuin paikallisesti tuotetut lajikkeet.
Ayia Napassa yöelämä on vilkasta, ja täällä on baareja ja diskoja jokaiseen makuun. Voit valita esimerkiksi skandinaavistyylisen baarin, englantilaisen karaokebaarin tai nauttia lasillisen trendikkäässä loungebaarissa. Myös yökerhoja on useita.

Yöelämä Kyproksella

Aiya Napa on Kyproksen suosituin kohde vilkasta yöelämää kaipaavalle. Täällä on monipuolinen valikoima erilaisia yökerhoja, pubeja ja baareja. Myös Larnakassa on monipuolinen yöelämä. Baareja ja yökerhoja on paljon, ja useissa niistä on mukava paikallinen tunnelma. Limassolissa on myös kohtalaisen vilkas yöelämä suosittuine baareineen ja yökerhoineen. Protaraksessa/Fig Tree Bayssä on rauhallinen yöelämä ja viihdetarjontaa on vähemmän.
Ostokset
Ayia Napassa kaupat sijaitsevat lähellä keskustaa, ja shoppailun jälkeen on helppo istahtaa hetkeksi johonkin lukuisista ravintoloista tai baareista. Shoppailu ei ole juurikaan halvempaa täällä, mutta esimerkiksi silmälasit, kengät ja asusteet ovat yleensä edullisempia.

Ostokset Kyproksella

Kyproksen kaupungeissa on paljon kauppoja, mutta myös Aiya Napassa ja Paralimnissa on hyvät ostosmahdollisuudet. Aukioloajat vaihtelevat eri paikoissa. Ayia Napan ja Protaraksen/Fig Tree Bayn lomakohteissa kaupat ovat yleensä auki koko päivän kaikkina viikonpäivinä. Paralimnissa, Larnakassa, Limassolissa ja Nikosiassa aukioloajat ovat yleensä lyhyemmät, ja kaupat ovat kiinni keskellä päivää. Kyproksen viralliset aukioloajat ovat ma, ti, to ja pe klo 9-13 ja 16-19 sekä ke ja la klo 9-14. Sunnuntaisin kaupat ovat kiinni.

Silmälasit

Silmälasit ovat noin 30-50 prosenttia halvempia kuin Pohjoismaissa, ja optikkoja on paljon. Valikoimista löytyy samoja merkkejä kuin Suomestakin, ja lasien laatu on ihan vastaavanlainen. Optikot ovat ammattitaitoisia ja tekevät aina näöntarkastuksen, mutta nopeammin silmälasit saa, jos resepti Suomesta on mukana. Erityisesti silloin, kun matkasi on viikon mittainen, on suositeltavaa, että tuot reseptin mukanasi. Yksi hyvä vinkki on hankkia aurinkolasit vahvuuksilla, mitä ei välttämättä tule tehdyksi kotimaassa.

Kengät

Kyproksella on hyvät valikoima kenkiä. Myynnissä on myös kenkiä useilta tunnetuilta merkeiltä, kuten Ecco, Reebok, Bata, Rockport ja Timberland.

Laukut ja nahkatuotteet

Pehmeät matkalaukut ovat noin puolet halvempia kuin Suomessa, kun taas muut merkkilaukut ovat yleensä kalliimpia. Nahkavaatteet ovat yleisesti ottaen edullisempia ja niiden valikoimat ovat laajoja.

Paikalliset ruoat ja juomat

Kypros on tunnettu paikallisesta juustostaan, halloumista, jota voi ostaa useimmista ruokakaupoista. Myös perinteiset paikallisesti tuotetut puna-, valko- ja roseeviinit ovat suosittuja tuliaisia.
Liikunta ja treeni
Ayia Napa on kuuluisa ranta- ja aurinkokohde, mutta täällä on myös paljon muuta tekemistä. Jos haluat viettää aktiivista lomaa, voit lähteä esimerkiksi patikoimaan, snorklaamaan tai sukeltamaan.

Vaeltaminen

Cape Greco National Forest sijaitsee Ayia Napan laitamilla, Ayia Napan ja Protaraksen välissä. Täällä voit patikoida ja ihailla parhaita näkymiä siniselle Välimerelle.

Lue lisää vaeltamisesta Cape Greco National Forest -kansallispuistossa.

Sukeltaminen

Vesi Ayia Napan ympäristössä on kirkasta ja sinistä, joten näkyväisyys on hyvä veden alle. Ayaia Napan laitamilla sijaitsevan Cape Grecon ympäristössä on useita jännittäviä sukelluskohteita, luolia ja riuttoja.

Ayia Napassa on useita PADI-sukelluskeskuksia, jos haluat lähteä sukeltamaan. Myös omassa Sunwing Sandy Bay Beachissämme on sukelluskoulu, jos haluat oppia sukeltamaan.

Larnakan ulkopuolella, noin tunnin ajomatkan päässä Ayia Napasta, on mahdollista sukeltaa hylyllä. Täällä sijaitsee M/S Zenobia, jota pidetään yhtenä maailman parhaista sukelluskohteista.

Snorklaaminen

Ayia Napan kirkkaiden vesien ansiosta veden alla on hienot näkymät. Voit tarkastella vedenalaista elämää ja nähdä erilaisia kaloja. Snorklaamaan pääsee suoraan rannalta. Jos kaipaat hieman vaihtelua, Cape Grecon ympäristö on suosittu snorklauskohde.

Treenausmahdollisuudet Ayia Napassa

Sinulle, joka etsit rehellistä salitreeniä, Ayia Napassa on useita kuntosaleja. Suosittelemme New Famagusta Gym -kuntosalia, joka on suuri kuntokeskus ja tarjolla on myös useita erilaisia tunteja. Sali sijaitsee keskeisellä paikalla Ayia Napassa lähellä turistineuvontaa.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Ayia Napassa ja sen lähistöllä on laajasti tarjolla erilaisia aktiviteetteja.

Patsaspuisto

Tämä upea puisto sijaitsee Ayia Napan laitamilla. Täällä voit ihastella satoja patsaita mereen laskeutuvassa rinteessä. Joka vuosi tänne tulee kuvanveistäjiä ympäri maailmaa luomaan mestariteoksiaan, jotka sitten laitetaan esille puistoon.

Kaktuspuisto

Kaktuspuisto sijaitsee patsaspuiston yhteydessä, joten nämä kaksi vierailukohdetta on helppo yhdistää. Täällä voit kierrellä katselemassa erilaisia kaktuksia upeissa maisemissa. Kaktukset kukkivat vuoden ympäri, joten täällä kannattaa pistäytyä vuodenajasta riippumatta.

Rakkauden siltä

Love Bridge eli Rakkauden silta on 100 % luonnon muovaama kivisilta, jonka toinen pää laskeutuu kristallinsiniseen mereen. Silta on takuuvarmasti yksi koko Kyproksen romanttisimmista paikoista ja todella vaikuttava nähtävyys. Tarinan mukaan toive toteutuu, kun saa suudelman keskellä siltaa. Rakkauden silta onkin suosittu vierailukohde vastarakastuneiden pariskuntien ja häämatkalaisten keskuudessa.

Thalassa-museo

Tässä museossa voit tutustua Kyproksen merelliseen historiaan sekä meren merkitykseen nykypäivänä.

Aktiviteetit Kyproksella

Kypros tarjoaa mielenkiintoisia elämyksiä kaikenikäisille lomailijoille. Täällä on kaikenlaista katsottavaa ja koettavaa ihanista rannoista kiehtoviin kyliin.

Waterworld Ayia Napassa

Koko perheen hauska vierailukohde on Ayia Napassa sijaitseva Waterworld-vesipuisto. Vesipuiston teemana on antiikin ajan Kreikka. Puistossa on yli 30 erilaista laitetta ja useita ravintoloita, joten tarjolla on jokaiselle jotakin. Voit vaikka maata koko päivän varjossa ja lukea kirjaa, kokeilla jotakin monista vesiliukumäistä, pulahtaa uima-altaaseen tai rentoudu virkistävässä aaltoaltaassa. Kesäisin vesipuistoon saattaa joskus olla jopa tuntien jono. Suosittelemme ostamaan pääsyliput etukäteen Tjäreborgin kautta, sillä ennakkoon ostetuilla lipuilla pääsee suoraan VIP-sisäänkäynnille.

Kiehtovia kyliä

Laneia
Laneiaa kutsutaan taiteilijoiden kyläksi, sillä tänne on asettunut asumaan monia taiteilijoita. Keväisin kylässä voi ihastella upeaa kukkaloistoa. Täältä voit ostaa käsitöitä, keramiikkaa ja taidetta. Keskellä kylää on pieni kauppa, joka myy käsinpuhallettua lasia. Laneiaan on helpointa tulla Limassolista. Auto pysäköidään kylän alkupäähän ja kylässä kierrellään kävellen.

Platres
Nikosialaisten lomakohde, jonka tunnelma on ylellinen kalliine taloineen. Kyproksen presidentin kesäasunto sijaitsee lähistöllä. Kylässä harjoitetaan kalanviljelyä.

Omodos
Vanha ja perinteisen tyylinen kylä, joka sijaitsee viininviljelystään tunnetulla alueella. Täällä on myös useita pieniä viinitehtaita, joista voi ostaa paikallisia viinejä.

Agros
Agros on tunnettu ruusutuotteistaan. Kylän ympärillä on ruusuviljelmiä, ja pienessä paikallisen perheen pyörittämässä tehtaassa voi seurata erilaisten tuotteiden, kuten ruusuliköörin, kasvoveden ja ruusuöljyn, valmistusta. Tuotteita on mahdollista ostaa tehtaan kaupasta.

Pedoulas
Tarinan mukaan kylän kirkossa on pala Jeesuksen rististä.

Kakopetria
Kakopetria on viehättävä vuoristokylä keskellä upeaa luontoa. Täällä voit kierrellä ihastelemassa kaunista arkkitehtuuria vanhoine kivitaloineen sekä nauttia parvekkeiden kukkaloistosta. Keskellä kylää virtaavaa jokea pitkin on myös mukava kävellä.

Figardou
Figardoussa on vanhoja upeasti säilyneitä taloja, joten koko kylä muistuttaa mielenkiintoista museota. Kylässä on jäljellä vain muutamia asukkaita.

Punaiset kylät
Aiya Napan ja Protaraksen alueella on useita kyliä, joihin pääsee pyörällä tai paikallisbussilla. Alueen kyliä kutsutaan usein punaisiksi kyliksi, sillä maaperä on täällä punaista. Näissä kylissä pääset seuraamaan kyproslaista arkea.

Troodos – vehreä vuoristoalue

Troodos on vehreä kohde, joka sijaitsee vuoristossa Limassolista pohjoiseen. Korkein vuori on Mount Olympus, joka on 1 9 52 metriä. Lumi pysyy täällä maassa pitkälle kevääseen, mutta kesäisin tänne tullaan nauttimaan viileästä ja raikkaasta ilmasta. Vuoristoalueella on paljon katseltavaa, kuten yhdeksän bysanttilaista kirkkoa.Jokainen pieni kylä on omalla tavallaan viehättävä, ja koko alue on todella vihreä myös kuumimpina kesäkuukausina. Täällä on viiniviljelmiä, ja viinin lisäksi valmistetaan myös Zivaniaa, joka on rypäleiden jäännöksistä tislattua viinaa. Sen maku muistuttaa paljon ranskalaista Marcia. Joissain kylissä myydään paikallisia käsitöitä ja keramiikkaa.

Kätevimmin pääset Troodos-vuorelle osallistumalla järjestetylle bussiretkelle, mutta voit hyvin tutustua alueeseen myös omin päin vuokra-autolla. Auto kannattaa tankata Limassolissa tai Nikosiassa, sillä vuoristossa huoltoasemia on vähän. Kyproksen turisti-infosta (CTO) saat Troodoksen alueen karttoja. Isoimmilla asfalttiteillä on hyvät kyltit ja perille on helppo löytää. Kannattaa varata reilusti aikaa, sillä kapeilla mutkittelevilla teillä ajaminen on melko hidasta.

Nikosia

Pääkaupunki Nikosia on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Vanhakaupunki on suljettu liikenteeltä, ja täällä on hyviä kauppoja ja mukavia ravintoloita. Uudessa osassa on merkkiliikkeitä, pikaruokaravintoloita ja paljon muuta.
Ayia Napassa ja sen ympäristössä on paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Tori

Ayia Napan keskustassa on vanha luostari, jonka venetsialaiset rakensivat 1570-luvulla. Luostarin alue on viehättävä puineen ja kukkineen. Torilla on myös toinen nähtävyys, 600 vuotta vanha vaahtera.

Nikosia

Pääkaupunki Nikosia on vierailemisen arvoinen kohde. Vanhempi kaupunginosa on suljettu liikenteeltä, ja täällä on mielenkiintoisia kauppoja ja viihtyisiä ravintoloita. Uudessa kaupunginosassa on merkkiliikkeitä, pikaruokaravintoloita ja paljon muuta.

Paralimni

Saaren toisen puolen suurin kaupunki. Täällä voit seurata kyproslaista arkea, istua viihtyisissä tarvernoissa ja hyödyntää hyvät ostosmahdollisuudet.

Potamos

Pieni kalastajakylä kymmenen kilometrin päässä Ayia Napasta länteen. Täällä on kaksi pientä paikallista tavernaa, joissa voi herkutella tuoreella kalalla.

Sotira ja Liopetri

Kaksi pikkukylää, jotka sijaitsevat kymmenen kilometrin päässä sisämaan suuntaan. Mainio pyöräretkikohde upean luonnon keskellä.

Nähtävyydet Kyproksella

Kyproksella on paljon mielenkiintoisia paikkoja ja historiallisia nähtävyyksiä.

Roomalainen amfiteatteri Limassolissa

Kourionin roomalainen amfiteatteri sijaitsee kallionkielekkeellä Kourionissa, ja näkymät ovat täältä kerrassaan upeat. Nähtävänä on myös vanhan kylpylärakennuksen rauniot ja sen hyvin säilyneet mosaiikkilattiat. Amfiteatteri on avoinna arkisin. Kourion sijaitsee Limassolin länsipuolella, ja sinne pääsee Pafokseen vievää tietä pitkin seuraamalla kylttejä.

Ayia Panayia

Luostari sijaitsee Ayaia Napan keskustassa. Alueella on myös pieni kirkko. Nykyään luostari ei ole enää asumiskäytössä. Avoinna päiväsaikaan.

Yhdeksän kirkkoa

Troodoksen alueella on useita hienoja kirkkoja. Yhdeksän niistä on Unescon maailmanperintölistalla freskojensa ja ikoneidensa ansioista. Jos kirkko on suljettu, voit koputtaa viereisen talon oveen ja pyytää avaamaan oven. Vierailun yhteydessä kirkkoon on tapana jättää muutama euro.

Yhdeksän bysanttilaista kirkkoa:
St. Nicholas, Podito ja Michallis - kaikki sijaitsevat Tsolealaaksossa.
St. Michallis - Pedoullaksessa.
Panayia Agara - Lagoreyassa.
Asino - Kakopetrian kylän länsipuolella.
Mavromatis - Chrisopoulissa.
Johannes Lampadisti - Kalo Panayiotissa.
Panayia Maria - Platreksen alapuolella.

Kykkon luostari Troodos-vuoristossa

Troodos-vuoristossa sijaitseva Kykkon luostari on kuuluisa kreikkalaisortodoksinen munkkiluostari. Nykyiset rakennukset ovat 1800-luvulta, sillä alkuperäinen luostari tuhoutui tulipalossa. Olkapäät ja polveet täytyy olla peitettyinä sisällä luostarissa. Luostarista lähtee polku ylös Troniin, jossa on arkkipiispa ja valtionpäämies Makarioksen hauta. Avoinna joka päivä, mahdollisuus myös yöpymiseen.

Pyhän Lasaruksen kirkko Larnakassa

Raamatun kertomuksen mukaan Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista. Lasarus saapui myöhemmin Kyprokselle, jossa hänestä tuli ensimmäinen piispa. Hänen hautansa päälle rakennettiin 800-luvulla Lasaruksen kirkko, jonka sisällä olevassa sarkofagissa Lasaruksen sanotaan makaavan. Larnakassa on myös turkkilaisen linnoituksen jäännökset.

Dionysos Villa Pafoksessa

Vanha asuinrakennus, joka löydettiin kaivauksissa vuonna 1962. Upeissa mosaiikkilattioissa on tarinoita kreikkalaisista mytologioista. Seinät on rakennettu jälkikäteen alkuperäisille paikoilleen. Täältä on upeat näkymät. Dionysos Villa sijatsee lähellä Pafoksen linnaa ja satamaa.

Cape Greco ja meriluolat

Cape Grecon luonnonsuojelualue on ehdottomasti vierailun arvoinen, sillä alueella on upeita vaellusreittejä ja fantastiset näköalat. Cape Grecon kallionkieleke sijaitsee Ayia Napan ja Fig Tree Bayn välillä, ja se on Kyproksen ja myös koko Euroopan kaakkoisin piste. Riippumatta siitä, oletko veneellä, kanootilla, pyörällä tai vaeltamassa, näkymät merelle ovat henkeä salpaavat. Täällä on myös kauniita rantoja sekä jännittäviä kallioluolia, nk. "Sea Caves". Luolat olivat tuhansia vuosia sitten merenpinnan alapuolella, mutta ovat vuosien kuluessa nousseet ja muodostuneet sellaisiksi, mitä voimme nähdä tänä päivänä.

Adoniksen kylpypaikka Pafoksessa

Adoniksen kylpypaikka sijaitsee lyhyen matkan päässä Pafoksesta pohjoiseen päin. Täällä on luonnon muovaama laguuni ja vesiputous, jossa voi uida. Alueella on myös joitakin patsaita, jotka ovat saaneet muotonsa kreikkalaisesta mytologiasta. Suosittelemme, että tulet tänne aikaisin aamulla ruuhkien välttämiseksi, jotta voit nauttia kauniista ympäristöstä kaikessa rauhassa.

Edro III -hylky Pafoksessa

Edro III -laiva haaksirikkoutui vuonna 2011. Alus oli matkalla Limassolista Rodokselle, mutta se joutui myrskyyn ja sen seurauksena upposi. Ison-Britannian armeija pelasti helikoptereilla koko miehistön. Nykyään tyhjä hylky kiinnostaa monia ja aluksesta on mahdollista ottaa hienoja kuvia. Alukseen ei kuitenkaan saa nousta sisälle.

Derýneia

Raja- ja näköalapaikka, josta on upeat maisemat Famagustan suuntaan ja Pohjois-Kyprokselle.

Pohjois-Kypros

Pohjois- ja Etelä-Kyproksen raja on nykyisin helpompi ylittää kuin aikaisemmin. Pohjoispuolelle pääsee nyt kaikkina viikon päivinä. Rajan ylittäjälle annetaan lappu, joka leimataan tullessa ja lähtiessä. Kuten aikaisemminkin, nykyäänkään ei ole sallittua matkustaa Pohjois-Kyprokselta Turkkiin, tai et pääse takaisin Etelä-Kyprokselle. Pohjois-Kyprokselta voi viedä vain rajallisen määrän tuotteita etelään, ja ehtona on, että ne on valmistettu pohjoispuolella. Kaikki autot tarkistetaan rajalla.

Turkkilaisella puolella on useita mielenkiintoisia paikkoja. Ennen Kyproksen miehitystä Famagusta oli suuri turistikaupunki, jossa oli kilometrejä pitkä, hotellirivistön reunustama hiekkaranta. Nykyään suuri osa kaupungista on täysin autio ja sinne ei ole sallittua mennä. Famagustan ulkopuolella on vanhan kreikkalaisen Salamiksen kaupungin rauniot.
Retket
All Inclusive -katamaraani
All Inclusive -katamaraani
Rentouttava puolipäiväretki sekä lounas mukavalla katamaraanilla. Sopii hyvin koko perheelle! All Inclusive katamaraanilla sisältyy hintaan.
Lisätietoa retkestä
Veneretki Afrodite II -veneellä
Veneretki Afrodite II -veneellä
Kesä, aurinkoa ja raikasta ilmaa! Lähde rentouttavalle meriretkelle. Puolipäiväretki. Kevyt lounas sisältyy hintaan, juomat ostetaan erikseen.
Lisätietoa retkestä
Black Pearlin merirosvot
Black Pearlin merirosvot
Tartu tilaisuuteen ja ryhdy merirosvoksi yhden päivän ajaksi! Tänä kesänä Jack Sparrow on ankkuroitunut "Black Pearl" -laivansa Ayia Napan satamaan, jossa miehistö on valmis ottamaan päivittäin vastaan uusia merirosvoja. Lounas sisältyy hintaan, juomat maksetaan erikseen.
Lisätietoa retkestä
Veneretki - San Antonio
Veneretki - San Antonio
Ihastuttava päivä merellä kauniiden maisemien ja kirkkaansinisen veden ympäröimänä yli 18-vuotiaille vieraillemme. Lounas ja ruokajuomat sisältyvät hintaan.
Lisätietoa retkestä
Kyproksen helmiä - Troodosvuoriston parhaat palat
Kyproksen helmiä - Troodosvuoriston parhaat palat
Monipuolinen kokopäiväretki Troodosvuoristoon - viinitarhoja, vanhoja kyliä sekä henkeäsalpaavia näköaloja Kyproksen kauneimmissa maisemissa. Päivän aikana opit enemmän elämästä Kyproksella, sen vehreästä luonnosta sekä viininvalmistuksesta. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Jeeppisafari Troodosvuoristossa
Jeeppisafari Troodosvuoristossa
Erilainen ja vauhdikas tapa tutustua Kyproksen kauniiseen luontoon lähietäisyydeltä. Kokopäivän kestävällä jeeppisafarilla saat nauttia luonnosta, hyvästä ruoasta ja kauniista maisemista. Kyproslainen meze sekä yksi juoma sisältyvät hintaan.
Lisätietoa retkestä
Ostoksia Nikosiassa ja Troodosvuoriston lumoa
Ostoksia Nikosiassa ja Troodosvuoriston lumoa
Paikallista elämää ja huikeita maisemia. Mielenkiintoinen kokopäiväretki, jonka aikana kuulet saaren historiasta, voit tehdä ostoksia ja näet kaunista luontoa. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Pohjois-Kypros - Famagusta ja Salamis
Pohjois-Kypros - Famagusta ja Salamis
Tervetuloa mielenkiintoiselle kokopäiväretkelle Pohjois-Kyprokselle! Vierailemme antiikinaikaisessa Salamiksen rauniokaupungissa sekä ainutlaatuisessa Famagustan aavekaupungissa. Ateriat ja juomat eivät sisälly hintaan. Muista passi!
Lisätietoa retkestä
All Inclusive -katamaraani - Auringonlasku merellä
All Inclusive -katamaraani - Auringonlasku merellä
Lähde suositulle veneretkelle! Rentoudu kannella auringosta nauttien tai pulahda mereen uimaan ennen kuin on aika syödä maukas illallinen auringonlaskua ihaillen. All Inclusive sisältyy hintaan.
Lisätietoa retkestä
Nikosia ja Troodos
Nikosia ja Troodos
Kyproksen pääkaupunki Nikosia on kiinnostava retkikohde! Kaupungissa on paljon nähtävää ja koettavaa, oletpa sitten kiinnostunut historiasta, nähtävyyksistä, shoppailusta tai yleisestä elämämänmenosta. Retki on bussilla tehtävä kokopäiväretki. Hintaan ei sisälly ruokia tai juomia.
Lisätietoa retkestä
San Antonio - Auringonlasku merellä
San Antonio - Auringonlasku merellä
Ihastuttava iltapäivä merellä kauniiden maisemien ja kirkkaansinisen veden ympäröimänä yli 18-vuotiaille vieraillemme. Lounas ja juomat sisältyvät hintaan.
Lisätietoa retkestä
Kulkuyhteydet
Paras tapa nähdä ja kokea Kypros on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten jos matkustat lomakohteeseen tilauslennolla, varaa Avis-auto jo ennen matkaa.

Jos olet varannut paketoidun matkan reittilennoilla, lue vuokra-auton varaamisesta sekä lisätietoja autoista tästä.
Kyproksella on helppoa ja edullista liikkua paikallisbusseilla. Voit myös vuokrata polkupyörän. Auton vuokraamiseen suosittelemme Sixt-autovuokraamoa. Myös taksilla on mahdollista liikkua.

Bussi

Yyia Napan bussiasema sijaitsee Luostarin aukion laidalla. Kesäaikaan Ayia Napan, Paralimnin ja Protaraksen välillä kulkee yksi bussi, ja korkeasesongin aikaan bussi menee puolen tunnin välein. Täältä on hyvät yhteydet myös Larnakaan, jossa voit vaihtaa bussia ja jatkaa eteenpäin Nikosiaan tai Limassoliin.

Polkupyörä

Ayia Napassa on mahdollista vuokrata polkupyöriä. Tjäreborgin oppaasi antaa mielellään lisätietoja pyörävuokraamoista ja pyöräilyreiteistä.

Liikkuminen Kyproksella

Kyproksella on helppo liikkua autolla, taksilla tai bussilla, joten pääset kätevästi tutustumaan saareen.

Taksi

Takseja on paljon, mutta niiden laatu vaihtelee. Moniin takseihin mahtuu seitsemän matkustajaa, ja usein taksin saa helposti suoraan kadulta. Suurimmalla osalla on kiinteät hinnat, ja hinta on sama neljään matkustajaan asti. Jos matkustajia on enemmän, on hintakin hieman korkeampi. Taksi on myös mahdollista vuokrata koko päiväksi. Hinta kannattaa sopia aina etukäteen. Turistialueilla taksin saaminen voi olla vaikeaa klo 16.30-20.00 välillä. Taksifirmoja on useita, hotellisi vastaantotto auttaa mielellään taksin tilaamisessa. Puhelimella tilattaessa tulee usein lisämaksu. Lastenistuimia takseissa on harvoin, ja ne eivät välttämättä ole saman standardin mukaisia kuin Suomessa. Jos tarvitset lastenistuinta, tilaa taksi etukäteen ja kysy lastenistuinta tilauksen yhteydessä.

Mopot ja moottoripyörät

Mopoja, moottoripyöriä ja vespoja on mahdollista vuokrata omalla vastuulla. Turisteille haasteellisia voivat olla vasemmanpuoleinen liikenne ja kovemmat ajonopeudet, ja onnettomuuksilta ei aina voida välttyä. Jos haluat vuokrata moottoriajoneuvon, kannattaa tarkistaa, että ajoneuvossa on punainen rekisterikilpi. Kypärä on lain mukaan pakollinen, ja poliisi valvoo sen käyttöä tarkasti. Huomaa, että Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne.

Laiva

Kreikkaan on mahdollista tehdä risteilyjä. Kyproksen rannikkoa pitkin järjestetään erilaisia laivaretkiä. Lisätietoja saat Tjäreborgin oppaaltasi.

Bussi

Kyproksella on hyvä bussiverkosto sekä kaupungeissa että maaseudulla, ja matkaliput ovat edullisia. Kesällä busseja kulkee Ayia Napan, Paralimnin ja Protaraksen välillä. Keskikesällä bussit liikennöivät puolen tunnin välein. Tältä alueelta on myös hyvät yhteydet Larnakaan, jossa voit vaihtaa bussia ja jatkaa matkaa Nikosiaan tai Limassoliin.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tavoitat oppaamme mihin aikaan vuorokaudesta tahansa soittamalla palvelupuhelimeemme. Voit myös lähettää oppaille tekstiviestin tai sähköpostia halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai kaipaat muuten vain hyviä lomavinkkejä. Mikäli emme pysty ratkaisemaan asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omaan hotelliisi tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Sunwing Sandy Bay Beach- ja Sunprime Ayia Napa Suites -hotelleiden Resort Service on avoinna vuorokauden ympäri. Saapuessasi tilauslennolla Kyprokselle oppaamme ovat sinua vastassa lentokentällä ja he ohjaavat sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut etukäteen lentokenttäkuljetukset.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro (EUR). Pankkeja ja pankkiautomaatteja on eri puolilla.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V. Englantilainen kolmireikäinen pistorasia. Adapteri tarvitaan ja sen voi ostaa Kyprokselta, hinta n. 2,50 e.

Kieli

Kreikka ja englanti.

Lisätiedot

Sähkö 220 v, englantilainen 3-haarainen pistoke. Sähkölaitteiden käyttöön tarvittavan adapterin voi ostaa supermarketista. Varsinkin keskikesällä veden jakelussa saattaa esiintyä häiriöitä, ja vesipulan vuoksi saattaa veden saatavuus olla rajoitettua. Pidätämme oikeuden muutoksiin ohjelmassa, retkissä, hinnoissa jne.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

n. 4,5 tuntia tilauslennolla. Reittilentojen kesto määräytyy valitun lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Ayia Napaan voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella.

Halutessasi voit matkustaa Ayia Napaan joustavasti myös reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Larnakan lentokentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille hotelliisi Ayia Napassa. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne lisämaksusta. Ajoaika Larnakan lentokentältä Ayia Napan hotelleihin kestää n. 40 min - 1 t 45 min (n. 52-55 km) sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella.
Lentokenttäbussin tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Jos olet varannut reittilennoilla toteutettavan matkapaketin, suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Easy Travel

Mikäli asut Sunwing Sandy Bay Beach tai Ocean Beach Club - Kypros -hotellissa tai Sunprime Ayia Napa Suites -hotellissa ja lennät Sunclass Airlinesin lennolla Helsingistä, sisältyy hintaan Easy Travel. Eli silloin sinulla saa olla muun muassa 10 kg ylimääräistä matkatavaraa ja lähtöselvityksen paluumatkalle voit tehdä jo hotellissasi. Jos olet varannut lentokenttäkuljetukset, pääset suorinta reittiä hotellillesi ilman pysähdyksiä.
Sää
 • tammikuu
16°6°
5
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
17°6°
6
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
19°7°
7
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
23°11°
8
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
28°15°
10
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
32°19°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
34°22°
12
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • elokuu
34°22°
11
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
32°19°
10
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
29
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
28°15°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
23°12°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
19°8°
5
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä

HINTAESIMERKKEJÄ – Ayia Napa

Sunwing Sandy Bay Beach
sunwing
 • Perheille
Sunwing Sandy Bay Beach
Ayia Napa, Kypros, Kypros
 • Lento + majoitus Small Family -yksiö, terassi,liikuntaesteisille sop.
 • 1 viikko
 • Lähtö 12.9.2022, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
12.9.2022 lähtöpaikka Helsinki
Sunprime Ayia Napa Suites
sunprime
 • Aikuisille
Sunprime Ayia Napa Suites
Ayia Napa, Kypros, Kypros
 • Lento + majoitus Classic Suite, 1 huone, parveke puutarhaan päin
 • 1 viikko
 • Lähtö 12.9.2022, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
12.9.2022 lähtöpaikka Helsinki
Ocean Beach Club - Kypros
obcbysunwing
Ocean Beach Club - Kypros
Ayia Napa, Kypros, Kypros
 • Lento + majoitus COMPACT SUITE, 1 huone, parveke allasalueelle
 • 1 viikko
 • Lähtö 12.9.2022, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
12.9.2022 lähtöpaikka Helsinki
Tee matkahaku – Ayia Napa
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.