Matkat – Ayia Napa

Kypros, Kypros

Ayia Napassa on jotain kaikille: lapsiystävällinen Sunwing Family Resorts -hotelli ja Ocean Beach Club -hotelli sekä ilman lapsia matkustaville Sunprime Hotels -hotelli.

Ayia Napa on todellakin kohde, joka sopii kaikille. Täällä on matalia hiekkarantoja kimaltelevan meren äärellä sekä paljon aktiviteetteja ja antiikin aikaisia kulttuuriaarteita. Luostaria ympäröivien kävelykatujen varsilla on useita baareja, diskoja ja yökerhoja, jotka ovat avoinna lähes vuorokauden ympäri, ainakin kesäisin. Huvielämä on kuitenkin keskittynyt tietyille alueille, joten täällä on mahdollista myös vain rentoutua. Ayia Napassa on yleisesti ottaen suhteellisen rauhallista, ja viihtyisiä ravintoloita ja tavernoja on paljon, joten löydät varmasti mieleisesi – tarjolla on niin paikallisia kuin kansainvälisiä ruokia. Myös hotelleja Ayia Napassa on jokaiseen makuun matkustitpa sitten perheen ja ystävien kanssa tai vaikka kahden kesken. Tjäreborgin valikoimassa on kaikkea huoneistoista upeisiin designhotelleihin.

Lapsiystävällinen Kypros

Tjäreborg on järjestänyt matkoja Ayia Napaan jo 1960-luvulta alkaen. Tunnemme siis tämän kohteen läpikotaisin ja tiedämme mikä on paras hotellivaihtoehto, kun matkustat lasten kanssa ja kaipaat hieman rauhallisempaa ympäristöä. Sunwing Sandy Bay Beach on ehdottomasti suosituin perhehotellimme, ja hotellissa onkin kaikki mitä tarvitset onnistuneeseen lomanviettoon: uima-altaita, spa ja kuntosali, mukavat huoneistot, lastenkerho ja paljon aktiviteetteja. Sunwing Sandy Bay Beach -hotellin vieressä sijaitseva Ocean Beach Club on rauhallisempi vaihtoehto, ja tämän hotellikonseptimme suositut hotellit ovat varattavissa myös Kreetalla ja Gran Canarialla. Ocean Beach Club - Kypros -hotellissa on kaikkea mitä Sunwing Sandy Bay Beach -hotellissakin ja vielä vähän enemmän. Täällä asut hieman ylellisemmin ja rauhallisemmassa ympäristössä lähellä merta.

Hotellit aikuisille

Erittäin suosittu ja ensimmäinen Sunprime Hotels -hotellimme Kyproksella – Sunprime Ayia Napa Suites – on saanut hyvät arvosanat asiakkailtamme. Täällä on kaikki rentouttavaan lomaan aikuisessa seurassa tarvittavat elementit: hyviä viinejä, maukasta ruokaa, kauneudenhoitopalveluita ja myös paljon muita lomailua helpottavia palveluita.

Hyvä tietää
 • Sunwing Family Resorts -hotelli
 • Ocean Beach Club -hotelli
 • Sunprime Hotels -hotelli
 • Tyytyväisiä asiakkaita
 • Aurinkoinen kohde
 • Kristallinkirkas meri
 • Paljon ravintoloita
 • Vilkas yöelämä
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Ayia Napa

Sää
 • tammikuu
16°6°
5
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
17°6°
6
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
19°7°
7
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
23°11°
8
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
28°15°
10
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
32°19°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
34°22°
12
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • elokuu
34°22°
11
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
32°19°
10
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
29
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
28°15°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
23°12°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
19°8°
5
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
Rannat
Aiya Napan rannat ovat Välimeren alueen parhaita, ja ne sijaitsevat aivan hotellien läheisyydessä. Hieman karkeampi hiekka tekee vedestä turkoosinsinisen. Rannoilla on yleensä myös hyvin tilaa. Sandy Bay, Nissi Beach ja Grecian Bay ovat muutamia esimerkkejä hyvistä rannoista, joita löytyy joka puolelta Ayia Napaa. Kaikilta rannoilta voi vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja. Myös vesiurheilulajeja on mahdollista harrastaa, kuten vesihiihtoa ja parasailingiä. Rannoilla on myös polkuveneitä.

Sandy Bay

Sandy Bay on pienempi ranta, joka sijaitsee noin kahden kilometrin päässä pienessä poukamassa. Ranta on hieman syvempi, ja sen lähistöllä on muutama ravintola. Joitain aktiviteetteja on myös tarjolla.

Grecian Bay

Grecian Bay on kahden kilometrin pituinen hiekkaranta, joka alkaa satamasta. Täällä on WC:t, pukukoppeja ja suihkut. Rannalta voi myös vuokrata polkuveneitä. Voit vaikka tehdä retken sataman läheisyydessä oleville kallioluolille, joissa on mahdollista uida.

Nissi Beach

Nissi Beach on erityisesti nuorison suosima ranta, joka sijaitsee noin 2,5 kilometrin päässä Ayia Napan keskustasta. Tänne nuoret kokoontuvat ottamaan aurinkoa, uimaan ja pelaamaan rantalentopalloa. Rannan edustalla on pieni saari, jolle voi tehdä retken. Täällä on laaja valikoima erilaisia vesiurheilulajeja, kuten parasailingiä ja jetski-ajelua. Rannalla on myös pukuhuoneita ja wc:t.

New Golden

New Golden sijaitsee Nissi Beachin ja Makronissos Beachin välillä, noin neljän kilometrin päässä Ayia Napan keskustasta länteen. Täällä on aurinkotuoleja, aurinkovarjoja, ravintoloita ja WC:t.

Landa Golden Beach

Landa Golden Beach on keskisuuri ja rauhallinen ranta, joka sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Ayia Napasta. Ranta on matala ja erittäin lapsiystävällinen. Täällä on myös muutamia urheiluaktiviteetteja sekä pukukopit, WC:t ja suihkut.

Makronissos Beach

Makronissos Beach on kaunis ja rauhallisempi ranta noin kuuden kilometrin päässä Ayia Napasta. Täällä on mahdollista harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja, ja rannan vieressä olevien kallioiden läheisyydessä voi snorklata. Rannalla on WC:t ja suihkut.

Ayia Tekla

Ayia Tekla on pieni ja rauhallinen hiekkaranta noin seitsemän kilometrin päässä Ayia Napasta. Rannan vieressä on pieni kirkko, jonka kappeli sijaitsee sen alapuolella olevassa luolassa. Kesäkaudella täällä toimii kodikas paikallisen perheen pyörittämä taverna, jossa tarjoillaan yksinkertaista ruokaa.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

n. 4,5 tuntia tilauslennolla. Reittilentojen kesto määräytyy valitun lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Ayia Napaan voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella.

Halutessasi voit matkustaa Ayia Napaan joustavasti myös reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Larnakan lentokentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille hotelliisi Ayia Napassa. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne lisämaksusta. Ajoaika Larnakan lentokentältä Ayia Napan hotelleihin kestää n. 40 min - 1 t 45 min (n. 52-55 km) sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella.
Lentokenttäbussin tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Jos olet varannut reittilennoilla toteutettavan matkapaketin, suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Easy Travel

Mikäli asut Sunwing Sandy Bay Beach tai Ocean Beach Club - Kypros -hotellissa tai Sunprime Ayia Napa Suites -hotellissa ja lennät Sunclass Airlinesin lennolla Helsingistä, sisältyy hintaan Easy Travel. Eli silloin sinulla saa olla muun muassa 10 kg ylimääräistä matkatavaraa ja lähtöselvityksen paluumatkalle voit tehdä jo hotellissasi. Jos olet varannut lentokenttäkuljetukset, pääset suorinta reittiä hotellillesi ilman pysähdyksiä.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Ayia Napassa on paljon ravintoloita ja kahviloita, ja ne sijaitsevat keskustan alueella ja satamassa. Talvikaudella tarjonta on kuitenkin hieman suppeampaa. Ravintoloita on kaikissa hintaluokissa, ja voit maistella paikallisia erikoisuuksia tai valita tuttuja kansainvälisiä vaihtoehtoja.

Ruoka ja juoma Kyproksella

Kyproslainen pikaruoka on kebab, jota on kahta erilaista. Kebab valmistetaan sianlihasta, jota grillataan hiilillä, ja se tarjoillaan kaalisalaatin, tomaatin, sipulin, kurkun ja persiljan kanssa. Kebab voidaan myös valmistaa sianlihasekoituksesta ja siitä voidaan tehdä lihapullia. Viime vuosina myös dönerkebab on tullut Kyprokselle. Kyproksen dönerkebab muistuttaa hyvin paljon myös Suomesta saatavaa vastaavaa kebabia, ja se on valmistettu sian- tai kananlihasta. Kebabin valmistuksessa lihaa grillataan tai paistetaan pitkään ja tarjoilua varten siitä leikataan ohuita suikaleita. Kebab nautitaan usein salaatin ja tsatsikin kera. Pikaruokapaikkoja on joka puolella saarta, ja niissä voi vierailla sekä lounasaikaan että myöhemmin. Kannattaa kokeilla myös saaren maukkaita mezejä eli pieniä alkupaloja. Valitse alkuun vaikka salaattia ja taramosalataa (mätisalaattia, jossa on majoneesia) tai tsatsikia. Sen jälkeen voit valita lihaa, kalaa tai erilaisia mezejä. Mezet voivat olla kaikkea salaateista mustekalaan ja grillattuihin kyljyksiin. Ruuat tarjoillaan usein yhdeltä tarjoilulautaselta, jolloin niitä on helppo maistella kaikkien ruokailijoiden kesken.

Kyproksen ravintolat

Kyproksella on kaikenlaisia ravintoloita, jotka edustavat useita maailman keittiöitä. Kyproslainen keittiö on lähellä kreikkalaista, mutta nämä eroavat kuitenkin toisistaan jonkin verran. Kyproksella ruoka esimerkiksi maustetaan usein mintulla, joten kyproslaisen tsatsikin maku eroaa kreikkalaisesta. Tyypillinen paikallinen ruoka on usein alkuruokana tarjoiltava halloumijuusto, joka on grillattu tai paistettu öljyssä. Kyproslaiset itse syövät halloumijuustoa pitaleivän, salaatin ja lountza-kinkun kanssa. Lounasta Kyproksella syödään usein klo 13 aikoihin, kun kaikki kaupat, koulut ja toimistot sulkevat siestan ajaksi. Päivällistä syödään usein vasta klo 21 jälkeen. Ulkona syöminen on suhteellisen edullista Kyproksella. Virvoitusjuomat ja soodavesi ovat suunnilleen samanhintaisia kuin Suomessa. Paikallisia viinejä ja oluita saa melko kohtuulliseen hintaan, kun taas muualta tuodut viinit ovat kalliimpia.
Ayia Napassa yöelämä on vilkasta, ja täällä on baareja ja diskoja jokaiseen makuun. Voit valita esimerkiksi skandinaavistyylisen baarin, englantilaisen karaokebaarin tai nauttia lasillisen trendikkäässä loungebaarissa. Myös yökerhoja on useita.
Ostokset
Ayia Napassa kaupat sijaitsevat lähellä keskustaa, ja shoppailun jälkeen on helppo istahtaa hetkeksi johonkin lukuisista ravintoloista tai baareista. Shoppailu ei ole juurikaan halvempaa täällä, mutta esimerkiksi silmälasit, kengät ja asusteet ovat yleensä edullisempia.

Ostokset Kyproksella

Kyproksen kaupungeissa on paljon kauppoja, mutta myös Aiya Napassa ja Paralimnissa on hyvät ostosmahdollisuudet. Aukioloajat vaihtelevat eri paikoissa. Ayia Napan ja Protaraksen lomakohteissa kaupat ovat yleensä auki koko päivän kaikkina viikonpäivinä. Paralimnissa, Larnakassa, Limassolissa ja Nikosiassa aukioloajat ovat yleensä lyhyemmät, ja kaupat ovat kiinni keskellä päivää. Kyproksen viralliset aukioloajat ovat ma, ti, to ja pe klo 9.00-13.00 ja 16.00-19.00 sekä ke ja la klo 9.00-14.00. Sunnuntaisin kaupat ovat kiinni.

Silmälasit

Silmälasit ovat noin 30-50 prosenttia halvempia kuin Pohjoismaissa, ja optikkoja on paljon. Valikoimista löytyy samoja merkkejä kuin Suomestakin, ja lasien laatu on ihan vastaavanlainen. Optikot ovat ammattitaitoisia ja tekevät aina näöntarkastuksen, mutta nopeammin silmälasit saa, jos resepti Suomesta on mukana. Erityisesti silloin, kun matkasi on viikon mittainen, on suositeltavaa, että tuot reseptin mukanasi. Yksi hyvä vinkki on hankkia aurinkolasit vahvuuksilla, mitä ei välttämättä tule tehdyksi kotimaassa.

Kengät

Kyproksella on hyvät valikoima kenkiä. Myynnissä on myös kenkiä useilta tunnetuilta merkeiltä, kuten Ecco, Reebok, Bata, Rockport ja Timberland.

Laukut ja nahkatuotteet

Pehmeät matkalaukut ovat noin puolet halvempia kuin Suomessa, kun taas muut merkkilaukut ovat yleensä kalliimpia. Nahkavaatteet ovat yleisesti ottaen edullisempia ja niiden valikoimat ovat laajoja.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Ayia Napassa ja sen lähellä on laajasti tarjolla erilaisia aktiviteetteja. Miten olisi esimerkiksi tennis, vaeltaminen, pyöräily, sukeltaminen, vesiurheilulajit, Sling Shot, katapulttihyppy, karting, vesipuisto tai tivoli?

Troodos – vehreä vuoristoalue

Troodos on vehreä kohde, joka sijaitsee vuoristossa Limassolista pohjoiseen. Korkein vuori on Mount Olympus, joka on 1 9 52 metriä. Lumi pysyy täällä maassa pitkälle kevääseen. Kesäisin kaupunkilaiset tulevat tänne viilentymään ja haukkaamaan raitista ilmaa. Vuoristossa on paljon katseltavaa, kuten yhdeksän bysanttilaista kirkkoa.

Jokainen pieni kylä on omalla tavallaan viehättävä, ja ihmiset suhtautuvat ystävällisesti vieraisiin. Alue on todella vihreä myös kuumimpina kesäkuukausina. Täällä viljellään kirsikoita, omenoita ja persikoita sekä tuotetaan viiniä ja Zivania-viinaa, joka valmistetaan viininvalmistukseen käytettyjen rypäleiden jäännöksistä. Joissain kylissä myydään paikallisia käsitöitä ja keramiikkaa.

Kätevimmin pääset Troodos-vuorelle osallistumalla järjestetylle bussiretkelle, mutta voit hyvin tutustua alueeseen myös omin päin vuokra-autolla. Auto kannattaa tankata Limassolissa tai Nikosiassa, sillä vuoristossa huoltoasemia on vähän. Kyproksen turisti-infosta saat Troodoksen alueen karttoja. Isoimmilla asfalttiteillä on hyvät kyltit ja perille on helppo löytää. Kannattaa varata reilusti aikaa, sillä kapeilla mutkittelevilla teillä ajaminen on melko hidasta.

Sotira ja Liopetri

Kaksi pientä kylää, jotka sijaitsevat kymmenen kilometriä sisämaan suuntaan. Erittäin kaunista luontoa, joten tämä on sopiva kohde pyöräilyretkelle.

Waterworld Ayia Napassa

Koko perheen hauska vierailukohde on Ayia Napassa sijaitseva Waterworld-vesipuisto. Vesipuiston teemana on antiikin ajan Kreikka. Puistossa on yli 30 erilaista laitetta ja useita ravintoloita, joten tarjolla on jokaiselle jotakin. Voit vaikka maata koko päivän varjossa ja lukea kirjaa, kokeilla jotakin monista vesiliukumäistä, pulahtaa uima-altaaseen tai rentoudu virkistävässä aaltoaltaassa. Kesäisin vesipuistoon saattaa joskus olla jopa tuntien jono. Suosittelemme ostamaan pääsyliput etukäteen Tjäreborgin kautta, sillä ennakkoon ostetuilla lipuilla pääsee suoraan VIP-sisäänkäynnille.

Profeetta Elian kirkko

Protaraksen pääkadun yläpuolella näkyvällä kukkulalla on pieni kappeli, josta on upeat näköalat koko alueelle.

Tori

Ayia Napan keskustassa on vanha luostari, jonka venetsialaiset rakensivat 1570-luvulla. Luostarin alue on todella viihtyisä, ja siellä on paljon puita ja kukkia. Torilla on luostarin lisäksi myös toinenkin iäkäs nähtävyys, nimittäin 600 vuotta vanha vaahtera.

Nikosia

Pääkaupunki Nikosia on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Vanhakaupunki on suljettu liikenteeltä, ja täällä on hyviä kauppoja ja mukavia ravintoloita. Uudessa osassa on merkkiliikkeitä, pikaruokaravintoloita ja paljon muuta.

Punaiset kylät Ayia Napan ja Protaraksen lähistöllä

Ayia Napan ja Protaraksen ympäristössä on useita kyliä, jonne pääsee polkupyörällä tai paikallisbussilla. Kyliä kutsutaan usein punaisiksi kyliksi alueen punaisen maaperän mukaan. Kylät eivät ole mitenkään ihmeellisiä, mutta niissä pääsee tutustumaan kyproslaiseen arkielämään.

Paralimni

Suurin kylä saaren toisella puolella. Täälä pääset näkemään aitoa kyproslaista arkea. Kylässä on useita viihtyisiä tavernoja ja hyvät ostosmahdollisuudet.

Potamos

Pieni kalastajakylä, joka sijaitsee kymmenen kilometriä Ayia Napasta länteen. Täällä on kaksi pientä paikallista tavernaa, joissa tarjoillaan tuoretta kalaa.

Roomalainen amfiteatteri Limassolissa

Kourionin roomalainen amfiteatteri sijaitsee kallionkielekkeellä Kourionissa, ja näkymät ovat täältä kerrassaan upeat. Nähtävänä on myös vanhan kylpylärakennuksen rauniot ja sen hyvin säilyneet mosaiikkilattiat. Amfiteatteri on avoinna arkisin. Kourion sijaitsee Limassolin länsipuolella, ja sinne pääsee Pafokseen vievää tietä pitkin seuraamalla kylttejä.

Ayia Panayia

Luostari sijaitsee Ayaia Napan keskustassa. Alueella on myös pieni kirkko. Nykyään luostari ei ole enää asumiskäytössä. Avoinna päiväsaikaan.

Yhdeksän kirkkoa

Troodoksen alueella on useita hienoja kirkkoja. Yhdeksän niistä on Unescon maailmanperintölistalla freskojensa ja ikoneidensa ansioista. Jos kirkko on suljettu, voit koputtaa viereisen talon oveen ja pyytää avaamaan oven. Vierailun yhteydessä kirkkoon on tapana jättää muutama euro.

Yhdeksän bysanttilaista kirkkoa:
St. Nicholas, Podito ja Michallis - kaikki sijaitsevat Tsolealaaksossa.
St. Michallis - Pedoullaksessa.
Panayia Agara - Lagoreyassa.
Asino - Kakopetrian kylän länsipuolella.
Mavromatis - Chrisopoulissa.
Johannes Lampadisti - Kalo Panayiotissa.
Panayia Maria - Platreksen alapuolella.

Kykkon luostari Troodos-vuoristossa

Troodos-vuoristossa sijaitseva Kykkon luostari on kuuluisa kreikkalaisortodoksinen munkkiluostari. Nykyiset rakennukset ovat 1800-luvulta, sillä alkuperäinen luostari tuhoutui tulipalossa. Olkapäät ja polveet täytyy olla peitettyinä sisällä luostarissa. Luostarista lähtee polku ylös Troniin, jossa on arkkipiispa ja valtionpäämies Makarioksen hauta. Avoinna joka päivä, mahdollisuus myös yöpymiseen.

Pyhän Lasaruksen kirkko Larnakassa

Raamatun kertomuksen mukaan Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista. Lasarus saapui myöhemmin Kyprokselle, jossa hänestä tuli ensimmäinen piispa. Hänen hautansa päälle rakennettiin 800-luvulla Lasaruksen kirkko, jonka sisällä olevassa sarkofagissa Lasaruksen sanotaan makaavan. Larnakassa on myös turkkilaisen linnoituksen jäännökset.

Dionysos Villa Pafoksessa

Vanha asuinrakennus, joka löydettiin kaivauksista 1962. Upeissa mosaiikkilattioissa on tarinoita kreikkalaisista mytologioista. Seinät on rakennettu jälkikäteen alkuperäisille paikoilleen. Täältä on upeat näkymät. Dionysos Villa sijatsee lähellä Pafoksen linnaa ja satamaa.

Ayia Napan veistospuisto

Ayia Napan laitamilla sijaitseva kaunis puisto, jossa on satoja veistoksia merelle päin sijaitsevassa rinteessä. Joka vuosi kuvanveistäjiä ympäri maailmaa tulee tänne luomaan uusia mestariteoksia, jotka sitten sijoitetaan puistoon.

Aya Napan kaktuspuisto

Sijaitsee veistospuiston vieressä, joten voit kätevästi yhdistää nämä kaksi retkikohdetta. Täällä voit nähdä erilaisia ??kaktuksia, jotka kukkivat ympäri vuoden, ja samalla voit nauttia kauniista näkymästä.

Love Bridge -silta Ayia Napassa

Tämä luonnonkivisilta on yksi Kyproksen romanttisimmista paikoista. Silta on 100 % luonnon muovaama, ja sillan toinen pää painuu kristallinsiniseen veteen. Silta on todella uskomaton näky. Sanotaan, että kun suutelet jokakuta keskellä siltaa, toiveesi toteutuu. Tästä syystä Love Bridge on suosittu retkikohde vastarakastuneiden ja häämatkalaisten keskuudessa.

Thalassa-museo

Tässä Ayia Napan museossa pääosassa on meri. Museossa esitellään meren merkitystä ja sitä, kuinka paljon meri on merkinnyt Kyprokselle koko sen historian ajan, ja kuinka tärkeä meri on vielä nykyäänkin.

Cape Greco ja meriluolat

Cape Grecon luonnonsuojelualue on ehdottomasti vierailun arvoinen, sillä alueella on upeita vaellusreittejä ja fantastiset näköalat. Cape Grecon kallionkieleke sijaitsee Ayia Napan ja Fig Tree Bayn välillä, ja se on Kyproksen ja myös koko Euroopan kaakkoisin piste. Riippumatta siitä, oletko veneellä, kanootilla, pyörällä tai vaeltamassa, näkymät merelle ovat henkeä salpaavat. Täällä on myös kauniita rantoja sekä jännittäviä kallioluolia, nk. "Sea Caves". Luolat olivat tuhansia vuosia sitten merenpinnan alapuolella, mutta ovat vuosien kuluessa nousseet ja muodostuneet sellaisiksi, mitä voimme nähdä tänä päivänä.

Adoniksen kylpypaikka Pafoksessa

Adoniksen kylpypaikka sijaitsee lyhyen matkan päässä Pafoksesta pohjoiseen päin. Täällä on luonnon muovaama laguuni ja vesiputous, jossa voi uida. Alueella on myös joitakin patsaita, jotka ovat saaneet muotonsa kreikkalaisesta mytologiasta. Suosittelemme, että tulet tänne aikaisin aamulla ruuhkien välttämiseksi, jotta voit nauttia kauniista ympäristöstä kaikessa rauhassa.

Edro III -hylky Pafoksessa

Edro III -laiva haaksirikkoutui 2011. Alus oli matkalla Limassolista Rodokselle, mutta se joutui myrskyyn ja sen seurauksena upposi. Ison-Britannian armeija pelasti helikoptereilla koko miehistön. Nykyään tyhjä hylky kiinnostaa monia ja aluksesta on mahdollista ottaa hienoja kuvia. Alukseen ei kuitenkaan saa nousta sisälle.

Derýneia

Raja- ja näköalapaikka, josta on upeat maisemat Famagustan suuntaan ja Pohjois-Kyprokselle.

Lania

Laniaa kutsutaan taiteilijakyläksi, sillä monet taiteilijat ovat asettuneet tänne asumaan. Keväisin kylä on kukkaloistossaan, ja täältä voi ostaa käsitöitä, keramiikkaa ja taidetta. Keskellä kylää on myös pieni kauppa, jossa myydään käsinpuhallettua lasia. Laniaan pääsee parhaiten Limassolista tulevaa tietä pitkin.

Platres

Platres on nikosialaisten lomanviettopaikka ja hieman hienompi alue, jossa on upeita taloja. Kyproksen presidentin kesäasunto sijaitsee alueen läheisyydessä. Kylässä on myös kalanviljelyä. Kätevimmin tänne pääsee Limassolista.

Ómodos

Ómodos on hyvin vanha ja perinteinen kylä, joka sijaitsee viininviljelystä tunnetulla alueella. Täällä on useita pieniä viinintuottajia, joilta voi ostaa paikallista viiniä.

Agros

Agros on tunnettu ruusutuotteistaan. Ruusuja viljellään kylää ympäröivillä pelloilla, ja pienessä yhden perheen pyörittämässä tehtaassa voi seurata, miten eri tuotteita, kuten ruusulikööriä, kasvovettä ja ruusuöljyä, valmistetaan. Tuotteita voi ostaa tehtaanmyymälästä, ja pieni pullo tislattua ruusuöljyä onkin mainio tuliainen tai lahja.

Pedholas

Kylän kirkosta kerrotaan löytyvän pala Jeeuksen ristiä.

Kakopetria

Kakopetria on perinteinen kylä, joka sijaitsee kauniin luonnon ympäröimänä. Pienen vuoristokylän arkkitehtuuri on kaunis, ja täällä voit kävellä vanhojen kivitalojen välissä ja ihailla parvekkeilla kasvavia kukkia, tai kävellä kylän läpi virtaavan joen varrella. Kylässä saat kokea vieraanvaraisuuden, joka on ominaista kyläläisille. Kakopetriaan pääset parhaiten Nikosiasta.

Figardou

Koko Fikardoun kylä on kuin museo, jossa on vanhoja hyvin säilyneitä taloja. Nykyään täällä asuu vain viisi ihmistä. Parhaiten tänne pääsee Nikosiasta.

Pohjois-Kypros

Pohjois- ja Etelä-Kyproksen raja on nykyisin helpompi ylittää kuin aikaisemmin. Pohjoispuolelle pääsee nyt kaikkina viikon päivinä. Rajan ylittäjälle annetaan lappu, joka leimataan tullessa ja lähtiessä. Kuten aikaisemminkin, nykyäänkään ei ole sallittua matkustaa Pohjois-Kyprokselta Turkkiin, tai et pääse takaisin Etelä-Kyprokselle. Pohjois-Kyprokselta voi viedä vain rajallisen määrän tuotteita etelään, ja ehtona on, että ne on valmistettu pohjoispuolella. Kaikki autot tarkistetaan rajalla.

Voit vuokrata taksin kokonaiseksi päiväksi pohjoispuolella. Emme suosittele ajamaan autolla Etelä-Kyprokselta Pohjois-Kyprokselle, eivätkä useimmat autovuokraamot salli tätä vakuutusten vuoksi. Valokuvaamista kannattaa välttää raja-alueilla, varsinkin Nikosiassa. Pahimmassa tapauksessa tästä voi aiheutua ikäviä seurauksia.

Turkkilaisella puolella on useita mielenkiintoisia paikkoja. Ennen Kyproksen miehitystä Famagusta oli suuri turistikaupunki, jossa oli kilometrejä pitkä, hotellirivistön reunustama hiekkaranta. Nykyään suuri osa kaupungista on täysin autio ja sinne ei ole sallittua mennä. Famagustan ulkopuolella on vanhan kreikkalaisen Salamiksen kaupungin rauniot.
Kulkuyhteydet
Paras tapa nähdä ja kokea Kypros on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten jos matkustat lomakohteeseen tilauslennolla, varaa Avis-auto jo ennen matkaa.

Jos olet varannut paketoidun matkan reittilennoilla, lue vuokra-auton varaamisesta sekä lisätietoja autoista tästä.
Kyproksella on helppoa ja edullista liikkua paikallisbusseilla. Voit myös vuokrata polkupyörän. Auton vuokraamiseen suosittelemme Sixt-autovuokraamoa. Myös taksilla on mahdollista liikkua.

Bussi

Bussiverkosto on Kyproksella hyvä sekä kaupungeissa että maaseudulla, ja matkaliput ovat edullisia. Kesäaikaan Ayia Napan, Paralimnin ja Protaraksen välillä kulkee yksi bussi, ja korkeasesongin aikaan bussi menee puolen tunnin välein. Täältä on hyvät yhteydet myös Larnakaan, jossa voit vaihtaa bussia ja jatkaa eteenpäin Nikosiaan tai Limassoliin.

Polkupyörä

Ayia Napassa on mahdollista vuokrata polkupyöriä. Tjäreborgin oppaasi antaa mielellään lisätietoja pyörävuokraamoista ja pyöräilyreiteistä.

Taksi

Takseja on paljon, mutta niiden laatu vaihtelee. Moniin takseihin mahtuu seitsemän matkustajaa, ja usein taksin saa helposti suoraan kadulta. Suurimmalla osalla on kiinteät hinnat, ja hinta on sama neljään matkustajaan asti. Jos matkustajia on enemmän, on hintakin hieman korkeampi. Taksi on myös mahdollista vuokrata koko päiväksi. Hinta kannattaa sopia aina etukäteen. Turistialueilla taksin saaminen voi olla vaikeaa klo 16.30-20.00 välillä. Taksifirmoja on useita, hotellisi vastaantotto auttaa mielellään taksin tilaamisessa. Puhelimella tilattaessa tulee usein lisämaksu. Lastenistuimia takseissa on harvoin, ja ne eivät välttämättä ole saman standardin mukaisia kuin Suomessa. Jos tarvitset lastenistuinta, tilaa taksi etukäteen ja kysy lastenistuinta tilauksen yhteydessä.

Mopot ja moottoripyörät

Mopoja, moottoripyöriä ja vespoja on mahdollista vuokrata omalla vastuulla. Turisteille haasteellisia voivat olla vasemmanpuoleinen liikenne ja kovemmat ajonopeudet, ja onnettomuuksilta ei aina voida välttyä. Jos haluat vuokrata moottoriajoneuvon, kannattaa tarkistaa, että ajoneuvossa on punainen rekisterikilpi. Kypärä on lain mukaan pakollinen, ja poliisi valvoo sen käyttöä tarkasti. Huomaa, että Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne.

Laiva

Kreikkaan on mahdollista tehdä risteilyjä. Lisätietoja saat Tjäreborgin oppaaltasi.

Lennot

Saat lisätietoja oppaaltasi.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tavoitat oppaamme mihin aikaan vuorokaudesta tahansa soittamalla palvelupuhelimeemme. Voit myös lähettää oppaille tekstiviestin tai sähköpostia halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai kaipaat muuten vain hyviä lomavinkkejä. Mikäli emme pysty ratkaisemaan asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omaan hotelliisi tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Sunwing Sandy Bay Beach- ja Sunprime Ayia Napa Suites -hotelleiden Resort Service on avoinna vuorokauden ympäri. Saapuessasi tilauslennolla Kyprokselle oppaamme ovat sinua vastassa lentokentällä ja he ohjaavat sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut etukäteen lentokenttäkuljetukset.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro (EUR). Pankkeja ja pankkiautomaatteja on eri puolilla.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V. Englantilainen kolmireikäinen pistorasia. Adapteri tarvitaan ja sen voi ostaa Kyprokselta, hinta n. 2,50 e.

Kieli

Kreikka ja englanti.

Lisätiedot

Sähkö 220 v, englantilainen 3-haarainen pistoke. Sähkölaitteiden käyttöön tarvittavan adapterin voi ostaa supermarketista. Varsinkin keskikesällä veden jakelussa saattaa esiintyä häiriöitä, ja vesipulan vuoksi saattaa veden saatavuus olla rajoitettua. Pidätämme oikeuden muutoksiin ohjelmassa, retkissä, hinnoissa jne.
Lasten kanssa matkustaminen

Matkalla lasten kanssa

Kypros on erinomainen lomakohde perheille ja kaikenikäisille lapsille. Rannat ovat matalia, ja useat hotellit ovat lapsiystävällisiä ja niistä löytyy lastenkerhoja, uima-altaita ja leikkipuistoja. Jossain hotelleissa on saatavana paketti, johon sisältyy syöttötuoli, sänky ja lastenrattaat.

Lastenruoka ja vaipat

Useissa ravintoloissa on lapsille oma ruokalista ja pieni leikkipaikka. Lastenruokaa, velliä, äidinmaidonkorviketta, tutteja, tuttipulloja ja vaippoja voi ostaa useimmista minimarketeista ja apteekeista. Saatavana on usein samoja merkkejä kuin Suomessa, mutta hinnat voivat olla hieman korkeampia. Laajemmat valikoimat ja edullisemmat hinnat löydät Paralimnin, Larnakan ja Nikosian supermarketeista. Kannattaa kuitenkin tuoda perusvarastot vaippoja, hygieniatarvikkeita ja ruokaa mukanaan, sillä kauppojen tarjonta vaihtelee. Suomeen verrattuna purkkiruokavalikoimat ovat suppeammat, ja hedelmäsoseet sisältävät usein sokeria.

Lasten leikkipaikat

Kaupungeissa ja suuremmissa kylissä on yleisiä leikkipaikkoja, jotka ovat tosin aika yksinkertaisia. Yksityisiä leikkipaikkoja (Luna-puistot) on kuitenkin paljon, ja niissä on kiipeilytelineitä, pomppulinnoja ja trampoliineja. Näihin puistoihin on usein sisäänpääsymaksu lapsille, mutta aikuiset pääsevät sisään ilmaiseksi. Kannattaa huomioida, että standardit ja turvallisuus eivät välttämättä vastaa pohjoismaista tasoa. Aiya Napan ulkopuolella on myös suuri vesipuisto ja Limassolissa on pienempi vesipuisto.

Lastenvaunut ja lastenistuimet

Useimmissa ravintoloissa on syöttötuoleja, ja monista autovuokraamoista saa lastenistuimia. Muista tehdä varaus ajoissa. Jalkakäytävien leveydet vaihtelevat paljon, ja lastenvaunuilla liikkuminen ei aina ole helppoa. Jalkakäytävien reunat ovat usein korkeita, ja vaunuluiskia on vähän. Siksi kevyiden rattaiden kanssa kulkeminen saattaa olla helpointa. Suojateitä on, mutta liikenne on paikoin todella nopeatempoista ja vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottuminen saattaa kestää hetken.

Leikkikalut ja rantalelut

Lähes kaikista ruokakaupoista ja matkamuistomyymälöistä saa rantaleikkeihin sopivia leluja. Paralimnin, Larnakan ja Limassolin suurissa tavarataloissa on omat leluosastot. Myös Limassolin, Nikosian ja Larnakan urheilukaupoissa myydään leluja.

Hyvä tietää

Kyproslaiset ovat todella lapsiystävällisiä ja tulevat mielellään juttelemaan perheen pienimmille, ja heille on myös luonnollista tulla lähelle ja koskettaa vieraita ihmisiä.

Allergiat eivät ole kovin yleisiä Kyproksella. Gluteeniallergikon on vaikea löytää sopivaa ruokaa, sillä keliakiaa ei juurikaan esiinny täällä.
Liikunta ja treeni
Ayia Napa on kuuluisa ranta- ja aurinkokohde, mutta täällä on myös paljon muuta tekemistä. Jos haluat viettää aktiivista lomaa, voit lähteä esimerkiksi patikoimaan, snorklaamaan tai sukeltamaan.

Vaeltaminen

Cape Greco National Forest sijaitsee Ayia Napan laitamilla, Ayia Napan ja Protaraksen välissä. Täällä voit patikoida ja ihailla parhaita näkymiä siniselle Välimerelle.

Lue lisää vaeltamisesta Cape Greco National Forest -kansallispuistossa.

Sukeltaminen

Vesi Ayia Napan ympäristössä on kirkasta ja sinistä, joten näkyväisyys on hyvä veden alle. Ayaia Napan laitamilla sijaitsevan Cape Grecon ympäristössä on useita jännittäviä sukelluskohteita, luolia ja riuttoja.

Ayia Napassa on useita PADI-sukelluskeskuksia, jos haluat lähteä sukeltamaan. Myös omassa Sunwing Sandy Bay Beachissämme on sukelluskoulu, jos haluat oppia sukeltamaan.

Larnakan ulkopuolella, noin tunnin ajomatkan päässä Ayia Napasta, on mahdollista sukeltaa hylyllä. Täällä sijaitsee M/S Zenobia, jota pidetään yhtenä maailman parhaista sukelluskohteista.

Snorklaaminen

Ayia Napan kirkkaiden vesien ansiosta veden alla on hienot näkymät. Voit tarkastella vedenalaista elämää ja nähdä erilaisia kaloja. Snorklaamaan pääsee suoraan rannalta. Jos kaipaat hieman vaihtelua, Cape Grecon ympäristö on suosittu snorklauskohde.

Treenausmahdollisuudet Ayia Napassa

Sinulle, joka etsit rehellistä salitreeniä, Ayia Napassa on useita kuntosaleja. Suosittelemme New Famagusta Gym -kuntosalia, joka on suuri kuntokeskus ja tarjolla on myös useita erilaisia tunteja. Sali sijaitsee keskeisellä paikalla Ayia Napassa lähellä turistineuvontaa.
Retket
All Inclusive -katamaraani
All Inclusive -katamaraani
Rentouttava puolipäiväretki sekä lounas mukavalla katamaraanilla. Sopii hyvin koko perheelle! All Inclusive katamaraanilla sisältyy hintaan.
Lisätietoa retkestä
Veneretki Afrodite II -veneellä
Veneretki Afrodite II -veneellä
Kesä, aurinkoa ja raikasta ilmaa! Lähde rentouttavalle meriretkelle. Puolipäiväretki. Kevyt lounas sisältyy hintaan, juomat ostetaan erikseen.
Lisätietoa retkestä
Ayia Napa WaterWorld
Ayia Napa WaterWorld
Lähde koko perheen voimin Ayia Napa WaterWorldiin – Euroopan suurimpaan teemavesipuistoon. Päivän aikana on luvassa vauhtia ja jännitystä vesipuistossa ja sen moderneissa vesiliukumäissä. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Black Pearlin merirosvot
Black Pearlin merirosvot
Tartu tilaisuuteen ja ryhdy merirosvoksi yhden päivän ajaksi! Tänä kesänä Jack Sparrow on ankkuroitunut "Black Pearl" -laivansa Ayia Napan satamaan, jossa miehistö on valmis ottamaan päivittäin vastaan uusia merirosvoja. Lounas sisältyy hintaan, juomat maksetaan erikseen.
Lisätietoa retkestä
Kyproksen helmiä - Troodosvuoriston parhaat palat
Kyproksen helmiä - Troodosvuoriston parhaat palat
Monipuolinen kokopäiväretki Troodosvuoristoon - viinitarhoja, vanhoja kyliä sekä henkeäsalpaavia näköaloja Kyproksen kauneimmissa maisemissa. Päivän aikana opit enemmän elämästä Kyproksella, sen vehreästä luonnosta sekä viininvalmistuksesta. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Jeeppisafari Troodosvuoristossa
Jeeppisafari Troodosvuoristossa
Erilainen ja vauhdikas tapa tutustua Kyproksen kauniiseen luontoon lähietäisyydeltä. Kokopäivän kestävällä jeeppisafarilla saat nauttia luonnosta, hyvästä ruoasta ja kauniista maisemista. Kyproslainen meze sekä yksi juoma sisältyvät hintaan.
Lisätietoa retkestä
Auringonlasku merellä - All Inclusive
Auringonlasku merellä - All Inclusive
Lähde suositulle veneretkelle! Rentoudu kannella auringosta nauttien tai pulahda mereen uimaan ennen kuin on aika syödä maukas illallinen auringonlaskua ihaillen. All Inclusive sisältyy hintaan.
Lisätietoa retkestä

Tee matkahaku – Ayia Napa
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.