Matkat – Ayia Napa

Kypros, Kypros

Ayia Napassa on jotain kaikille: lapsiystävällinen Sunwing Family Resorts -hotelli ja Family Garden -hotelli sekä ilman lapsia matkustaville Sunprime Hotels -hotelli.

Ayia Napa on todellakin kohde, joka sopii kaikille. Täällä on matalia hiekkarantoja kimaltelevan meren äärellä sekä paljon aktiviteetteja ja antiikin aikaisia kulttuuriaarteita. Luostaria ympäröivien kävelykatujen varsilla on useita baareja, diskoja ja yökerhoja, jotka ovat avoinna lähes vuorokauden ympäri, ainakin kesäisin. Huvielämä on kuitenkin keskittynyt tietyille alueille, joten täällä on mahdollista myös vain rentoutua. Ayia Napassa on yleisesti ottaen suhteellisen rauhallista, ja viihtyisiä ravintoloita ja tavernoja on paljon, joten löydät varmasti mieleisesi – tarjolla on niin paikallisia kuin kansainvälisiä ruokia. Myös hotelleja Ayia Napassa on jokaiseen makuun matkustitpa sitten perheen ja ystävien kanssa tai vaikka kahden kesken. Tjäreborgin valikoimassa on kaikkea huoneistoista upeisiin designhotelleihin.

Lapsiystävällinen Kypros

Tjäreborg on järjestänyt matkoja Ayia Napaan jo 1960-luvulta alkaen. Tunnemme siis tämän kohteen läpikotaisin ja tiedämme mikä on paras hotellivaihtoehto, kun matkustat lasten kanssa ja kaipaat hieman rauhallisempaa ympäristöä. Sunwing Sandy Bay Beach on ehdottomasti suosituin perhehotellimme, ja hotellissa onkin kaikki mitä tarvitset onnistuneeseen lomanviettoon: uima-altaita, spa ja kuntosali, mukavat huoneistot, lastenkerho ja paljon aktiviteetteja. Sunwing Sandy Bay Beach -hotellin vieressä sijaitseva Ocean Beach Club on rauhallisempi vaihtoehto, ja tämän hotellikonseptimme suositut hotellit ovat varattavissa myös Kreetalla ja Gran Canarialla. Ocean Beach Club - Kypros -hotellissa on kaikkea mitä Sunwing Sandy Bay Beach -hotellissakin ja vielä vähän enemmän. Täällä asut hieman ylellisemmin ja rauhallisemmassa ympäristössä lähellä merta. Kannattaa tutustua myös erittäin suosittuun viiden tähden Family Garden -hotelliimme, Olympic Lagoon Resortiin. Täällä koko perhe asuu ylellisessä ympäristössä vain muutaman minuutin päässä rannalta, ja mikä parasta – hintaan sisältyy myös All Inclusive.

Hotellit aikuisille

Erittäin suosittu ja ensimmäinen Sunprime Hotels -hotellimme Kyproksella – Sunprime Ayia Napa Suites – on saanut hyvät arvosanat asiakkailtamme. Täällä on kaikki rentouttavaan lomaan aikuisessa seurassa tarvittavat elementit: hyviä viinejä, maukasta ruokaa, kauneudenhoitopalveluita ja myös paljon muita lomailua helpottavia palveluita.

Hyvä tietää
 • Sunwing Family Resorts -hotelli
 • Ocean Beach Club -hotelli
 • Sunprime Hotels -hotelli
 • Tyytyväisiä asiakkaita
 • Aurinkoinen kohde
 • Kristallinkirkas meri
 • Paljon ravintoloita
 • Vilkas yöelämä
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Ayia Napa

Yleisarvosana
4,5
Ruoka & juoma
4,4
Harrastukset
3,8
Sää
 • tammikuu
16°6°
5
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
17°6°
6
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
19°7°
7
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
23°11°
8
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
28°15°
10
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
32°19°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
34°22°
12
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • elokuu
34°22°
11
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
30
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
32°19°
10
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
29
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
28°15°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
23°12°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
19°8°
5
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
Rannat
Aiya Napan rannat ovat Välimeren alueen parhaita, ja ne sijaitsevat aivan hotellien läheisyydessä. Hieman karkeampi hiekka tekee vedestä turkoosinsinisen. Rannoilla on yleensä myös hyvin tilaa. Sandy Bay, Nissi Beach ja Grecian Bay ovat muutamia esimerkkejä hyvistä rannoista, joita löytyy joka puolelta Ayia Napaa. Kaikilta rannoilta voi vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja. Myös vesiurheilulajeja on mahdollista harrastaa, kuten vesihiihtoa ja parasailingiä. Rannoilla on myös polkuveneitä.

Sandy Bay

Sandy Bay on pienempi ranta, joka sijaitsee noin kahden kilometrin päässä pienessä poukamassa. Ranta on hieman syvempi, ja sen lähistöllä on muutama ravintola. Joitain aktiviteetteja on myös tarjolla.

Grecian Bay

Grecian Bay on kahden kilometrin pituinen hiekkaranta, joka alkaa satamasta. Täällä on WC:t, pukukoppeja ja suihkut. Rannalta voi myös vuokrata polkuveneitä. Voit vaikka tehdä retken sataman läheisyydessä oleville kallioluolille, joissa on mahdollista uida.

Nissi Beach

Nissi Beach on erityisesti nuorison suosima ranta, joka sijaitsee noin 2,5 kilometrin päässä Ayia Napan keskustasta. Tänne nuoret kokoontuvat ottamaan aurinkoa, uimaan ja pelaamaan rantalentopalloa. Rannan edustalla on pieni saari, jolle voi tehdä retken. Täällä on laaja valikoima erilaisia vesiurheilulajeja, kuten parasailingiä ja jetski-ajelua. Rannalla on myös pukuhuoneita ja wc:t.

New Golden

New Golden sijaitsee Nissi Beachin ja Makronissos Beachin välillä, noin neljän kilometrin päässä Ayia Napan keskustasta länteen. Täällä on aurinkotuoleja, aurinkovarjoja, ravintoloita ja WC:t.

Landa Golden Beach

Landa Golden Beach on keskisuuri ja rauhallinen ranta, joka sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Ayia Napasta. Ranta on matala ja erittäin lapsiystävällinen. Täällä on myös muutamia urheiluaktiviteetteja sekä pukukopit, WC:t ja suihkut.

Makronissos Beach

Makronissos Beach on kaunis ja rauhallisempi ranta noin kuuden kilometrin päässä Ayia Napasta. Täällä on mahdollista harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja, ja rannan vieressä olevien kallioiden läheisyydessä voi snorklata. Rannalla on WC:t ja suihkut.

Ayia Tekla

Ayia Tekla on pieni ja rauhallinen hiekkaranta noin seitsemän kilometrin päässä Ayia Napasta. Rannan vieressä on pieni kirkko, jonka kappeli sijaitsee sen alapuolella olevassa luolassa. Kesäkaudella täällä toimii kodikas paikallisen perheen pyörittämä taverna, jossa tarjoillaan yksinkertaista ruokaa.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

n. 4,5 tuntia tilauslennolla. Reittilentojen kesto määräytyy valitun lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Valmismatkalla Helsingistä huhti-lokakuussa. Täältä voit myös varata pelkän majoituksen.
Ayia Napaan voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella (huhtikuu - lokakuu). Halutessasi voit matkustaa Kyprokselle joustavasti myös reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Larnakan lentokentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille hotelliisi Ayia Napassa. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne lisämaksusta. Ajoaika Larnakan lentokentältä Ayia Napan hotelleihin kestää n. 40 min - 1 t 45 min (n. 52-55 km) sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella.
Lentokenttäbussin tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Reittilennoilla toteutettavat pakettimatkat ovat joustavia omatoimimatkoja, ilman opaspalveluja, ja matkan pituuden voit määritellä itse. Lentokenttäkuljetukset voit myös ostaa useimmissa tapauksissa erikseen, ja kuljetukset lentokentältä hotelliisi ovat yleensä taksilla tai minibussilla. Lisätiedot varaamistasi kuljetuksista näkyvät matka-asiakirjassasi. Kuljetuksen hinta vaihtelee kulkuvälineen ja matkan pituuden mukaan. Tarkka hinta ilmoitetaan varausvaiheessa.

Easy Travel

Mikäli asut Sunwing Family Resort, O.B.C. by Sunwing tai Sunprime Hotel -hotellissa ja lennät Sunclass Airlinesin lennolla Helsingistä, sisältyy hintaan Easy Travel. Eli silloin sinulla saa olla muun muassa 10 kg ylimääräistä matkatavaraa ja lähtöselvityksen paluumatkalle voit tehdä jo hotellissasi. Jos olet varannut lentokenttäkuljetukset, pääset suorinta reittiä hotellillesi ilman pysähdyksiä.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Ayia Napassa on paljon ravintoloita ja kahviloita, ja ne sijaitsevat keskustan alueella ja satamassa. Talvikaudella tarjonta on kuitenkin hieman suppeampaa. Ravintoloita on kaikissa hintaluokissa, ja voit maistella paikallisia erikoisuuksia tai valita tuttuja kansainvälisiä vaihtoehtoja.

Ruoka ja juoma Kyproksella

Kyproslainen pikaruoka on kebab, jota on kahta erilaista. Kebab valmistetaan sianlihasta, jota grillataan hiilillä, ja se tarjoillaan kaalisalaatin, tomaatin, sipulin, kurkun ja persiljan kanssa. Kebab voidaan myös valmistaa sianlihasekoituksesta ja siitä voidaan tehdä lihapullia. Viime vuosina myös dönerkebab on tullut Kyprokselle. Kyproksen dönerkebab muistuttaa hyvin paljon myös Suomesta saatavaa vastaavaa kebabia, ja se on valmistettu sian- tai kananlihasta.... Kebabin valmistuksessa lihaa grillataan tai paistetaan pitkään ja tarjoilua varten siitä leikataan ohuita suikaleita. Kebab nautitaan usein salaatin ja tsatsikin kera. Pikaruokapaikkoja on joka puolella saarta, ja niissä voi vierailla sekä lounasaikaan että myöhemmin. Kannattaa kokeilla myös saaren maukkaita mezejä eli pieniä alkupaloja. Valitse alkuun vaikka salaattia ja taramosalataa (mätisalaattia, jossa on majoneesia) tai tsatsikia. Sen jälkeen voit valita lihaa, kalaa tai erilaisia mezejä. Mezet voivat olla kaikkea salaateista mustekalaan ja grillattuihin kyljyksiin. Ruuat tarjoillaan usein yhdeltä tarjoilulautaselta, jolloin niitä on helppo maistella kaikkien ruokailijoiden kesken.

Kyproksen ravintolat

Kyproksella on kaikenlaisia ravintoloita, jotka edustavat useita maailman keittiöitä. Kyproslainen keittiö on lähellä kreikkalaista, mutta nämä eroavat kuitenkin toisistaan jonkin verran. Kyproksella ruoka esimerkiksi maustetaan usein mintulla, joten kyproslaisen tsatsikin maku eroaa kreikkalaisesta. Tyypillinen paikallinen ruoka on usein alkuruokana tarjoiltava halloumijuusto, joka on grillattu tai paistettu öljyssä. Kyproslaiset itse syövät halloumijuustoa pitaleivän, salaatin ja lountza-kinkun kanssa.... Lounasta Kyproksella syödään usein klo 13 aikoihin, kun kaikki kaupat, koulut ja toimistot sulkevat siestan ajaksi. Päivällistä syödään usein vasta klo 21 jälkeen. Ulkona syöminen on suhteellisen edullista Kyproksella. Virvoitusjuomat ja soodavesi ovat suunnilleen samanhintaisia kuin Suomessa. Paikallisia viinejä ja oluita saa melko kohtuulliseen hintaan, kun taas muualta tuodut viinit ovat kalliimpia.
Ayia Napassa yöelämä on vilkasta, ja täällä on baareja ja diskoja jokaiseen makuun. Voit valita esimerkiksi skandinaavistyylisen baarin, englantilaisen karaokebaarin tai nauttia lasillisen trendikkäässä loungebaarissa. Myös yökerhoja on useita.
Ostokset
Ayia Napassa kaupat sijaitsevat lähellä keskustaa, ja shoppailun jälkeen on helppo istahtaa hetkeksi johonkin lukuisista ravintoloista tai baareista. Shoppailu ei ole juurikaan halvempaa täällä, mutta esimerkiksi silmälasit, kengät ja asusteet ovat yleensä edullisempia.

Ostokset Kyproksella

Kyproksen kaupungeissa on paljon kauppoja, mutta myös Aiya Napassa ja Paralimnissa on hyvät ostosmahdollisuudet. Aukioloajat vaihtelevat eri paikoissa. Ayia Napan ja Protaraksen lomakohteissa kaupat ovat yleensä auki koko päivän kaikkina viikonpäivinä. Paralimnissa, Larnakassa, Limassolissa ja Nikosiassa aukioloajat ovat yleensä lyhyemmät, ja kaupat ovat kiinni keskellä päivää. Kyproksen viralliset aukioloajat ovat ma, ti, to ja pe klo 9.00-13.00 ja 16.00-19.00 sekä ke ja la klo 9.00-14.00. Sunnuntaisin kaupat ovat kiinni.

Silmälasit

Silmälasit ovat noin 30-50 prosenttia halvempia kuin Pohjoismaissa, ja optikkoja on paljon. Valikoimista löytyy samoja merkkejä kuin Suomestakin, ja lasien laatu on ihan vastaavanlainen. Optikot ovat ammattitaitoisia ja tekevät aina näöntarkastuksen, mutta nopeammin silmälasit saa, jos resepti Suomesta on mukana. Erityisesti silloin, kun matkasi on viikon mittainen, on suositeltavaa, että tuot reseptin mukanasi. Yksi hyvä vinkki on hankkia aurinkolasit vahvuuksilla, mitä ei välttämättä tule tehdyksi kotimaassa.

Kengät

Kyproksella on hyvät valikoima kenkiä. Myynnissä on myös kenkiä useilta tunnetuilta merkeiltä, kuten Ecco, Reebok, Bata, Rockport ja Timberland.

Laukut ja nahkatuotteet

Pehmeät matkalaukut ovat noin puolet halvempia kuin Suomessa, kun taas muut merkkilaukut ovat yleensä kalliimpia. Nahkavaatteet ovat yleisesti ottaen edullisempia ja niiden valikoimat ovat laajoja.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Ayia Napassa ja sen lähellä on laajasti tarjolla erilaisia aktiviteetteja. Miten olisi esimerkiksi tennis, vaeltaminen, pyöräily, sukeltaminen, vesiurheilulajit, Sling Shot, katapulttihyppy, karting, vesipuisto tai tivoli?

Kuntoilu Ayia Napassa

Jos kaipaat kuntoilua myös lomalla, niin Ayia Napassa on useita kuntosaleja. Hyvä kuntosali on esimerkiksi keskustassa lähellä turisti-infoa sijaitsevassa New Famagusta Gym -kuntokeskuksessa, jossa järjestetään myös ohjattuja liikuntatunteja.

Waterworld

Koko perheen hauska vierailukohde on Ayia Napassa sijaitseva Waterworld-vesipuisto. Tässä puistossa on kaikille jotain: jos vesiliukumäet, uima-altaat tai virkistävä aaltoallas eivät tällä kertaa ole mieleesi, voit vaikka maata koko päivän varjossa ja lukea kirjaa. Kesäisin vesipuistoon saattaa joskus olla jopa tuntien jono. Suosittelemme ostamaan pääsyliput etukäteen Tjäreborgin kautta, sillä ennakkoon ostetuilla lipuilla pääsee suoraan VIP-sisäänkäynnille.

Sukeltaminen

Vedenalainen maailma on aina yhtä ihmeellinen elämys. Kyproksen turkoosin värisessä meressä näkyvyys on todella hyvä yli 30 metrin syvyydessä, joten sukellusolosuhteet ovat täällä erinomaiset. Vedenalainen maailma on täysin omanlaisensa aarreaitta, jossa valitsee täydellinen rauha ja jossa voit kohdata toinen toistaan värikkäämpiä kaloja. Ensikertalaisille järjestetään sukelluskursseja ja voit myös hankkia sukellusluvan. Kokeneemmille sukeltajille järjestetään sukellusretkiä mielenkiintoisiin paikkoihin.

Pohjois-Kypros

Pohjois- ja Etelä-Kyproksen raja on nykyisin helpompi ylittää kuin aikaisemmin. Pohjoispuolelle pääsee nyt kaikkina viikon päivinä. Rajan ylittäjälle annetaan lappu, joka leimataan tullessa ja lähtiessä. Kuten aikaisemmin, nytkään ei ole sallittua ajaa Pohjois-Kyprokselta Turkkiin. Pohjois-Kyprokselta voi viedä vain rajallisen määrän tuotteita etelään, ja ehtona on, että ne on valmistettu pohjoispuolella. Kaikki autot tarkistetaan rajalla.

Voit vuokrata taksin kokonaiseksi päiväksi pohjoispuolella
.... Emme suosittele ajamaan autolla Etelä-Kyprokselta Pohjois-Kyprokselle, eivätkä useimmat autovuokraamot salli tätä vakuutusten vuoksi. Valokuvaamista kannattaa välttää raja-alueilla, varsinkin Nikosiassa. Pahimmassa tapauksessa tästä voi aiheutua ikäviä seurauksia.

Turkkilaisella puolella on useita mielenkiintoisia paikkoja. Ennen Kyproksen miehitystä Famagusta oli suuri turistikaupunki, jossa oli kilometrejä pitkä, hotellirivistön reunustama hiekkaranta. Nykyään suuri osa kaupungista on täysin autio ja sinne ei ole sallittua mennä. Famagustan ulkopuolella on vanhan kreikkalaisen Salamiksen kaupungin rauniot.

Nikosia

Pääkaupunki Nikosia on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Vanhakaupunki on suljettu liikenteeltä, ja täällä on hyviä kauppoja ja mukavia ravintoloita. Uudessa osassa on merkkiliikkeitä, pikaruokaravintoloita jne.

Punaiset kylät Ayia Napa ja Protaras

Ayia Napan ja Protaraksen ympärillä on useita kyliä, joihin voi pyöräillä tai matkustaa paikallisbussilla. Tämän alueen kyliä kutsutaan usein punaisiksi kyliksi siellä olevan punaisen maaperän takia. Kylät ovat hyvin yksinkertaisia, ja täällä pääset näkemään kyproslaista arkea.

Troodos – vehreä vuoristoalue

Troodos on vehreä kohde, joka sijaitsee vuoristossa Limassolista pohjoiseen. Korkein vuori on Mount Olympus, joka on 1 9 52 metriä. Lumi pysyy täällä maassa pitkälle kevääseen. Kesäisin kaupunkilaiset tulevat tänne viilentymään ja haukkaamaan raitista ilmaa. Vuoristossa on paljon katseltavaa, kuten yhdeksän bysanttilaista kirkkoa.
Jokainen pieni kylä on omalla tavallaan viehättävä, ja ihmiset suhtautuvat ystävällisesti vieraisiin. Alue on todella vihreä myös kuumimpina kesäkuukausina. Täällä viljellään kirsikoita, omenoita ja persikoita sekä tuotetaan viiniä ja Zivania-viinaa, joka valmistetaan viininvalmistukseen käytettyjen rypäleiden jäännöksistä. Joissain kylissä myydään paikallisia käsitöitä ja keramiikkaa.

Koe Troodos-vuori

Kätevimmin pääset Troodos-vuorelle osallistumalla järjestetylle bussiretkelle, mutta voit hyvin tutustua alueeseen myös omin päin vuokra-autolla. Auto kannattaa tankata Limassolissa tai Nikosiassa, sillä vuoristossa huoltoasemia on vähän. Kyproksen turisti-infosta saat Troodoksen alueen karttoja. Isoimmilla asfalttiteillä on hyvät kyltit ja perille on helppo löytää. Kannattaa varata reilusti aikaa, sillä kapeilla mutkittelevilla teillä ajaminen on melko hidasta.

Cape Greco

Ayia Napan ja Fig Tree Bayn välillä sijaitsee kallionkieleke, joka on Kyproksen ja myös koko Euroopan kaakkoisin piste. Riippumatta siitä oletko veneellä, kanootilla, pyörällä tai vaeltamassa, näkymät merelle ovat henkeä salpaavat. Täällä on myös kauniita rantoja sekä jännittäviä kallioluolia.

Lania

Laniaa kutsutaan taiteilijakyläksi, sillä monet taiteilijat ovat asettuneet tänne asumaan. Keväisin kylä on kukkaloistossaan, ja täältä voi ostaa käsitöitä, keramiikkaa ja taidetta. Keskellä kylää on myös pieni kauppa, jossa myydään käsinpuhallettua lasia. Laniaan pääsee parhaiten Limassolista tulevaa tietä pitkin.

Platres

Platres on nikosialaisten lomanviettopaikka ja hieman hienompi alue, jossa on upeita taloja. Kyproksen presidentin kesäasunto sijaitsee alueen läheisyydessä. Kylässä on myös kalanviljelyä. Kätevimmin tänne pääsee Limassolista.

Omodos

Omodos on hyvin vanha ja perinteinen kylä, joka sijaitsee viininviljelystä tunnetulla alueella. Täällä on useita pieniä viinintuottajia, joilta voi ostaa paikallista viiniä.

Agros

Agros on tunnettu ruusutuotteistaan. Ruusuja viljellään kylää ympäröivillä pelloilla, ja pienessä yhden perheen pyörittämässä tehtaassa voi seurata, miten eri tuotteita, kuten ruusulikööriä, kasvovettä ja ruusuöljyä, valmistetaan. Tuotteita voi ostaa tehtaanmyymälästä, ja pieni pullo tislattua ruusuöljyä onkin mainio tuliainen tai lahja.

Kakopetria

Kakopetria on tunnettu lomakylä, jossa on perinteisiä taloja kauniissa ympäristössä. Tänne pääset parhaiten Nikosiasta.

Fikardou

Koko Fikardoun kylä on kuin museo, jossa on vanhoja hyvin säilyneitä taloja. Nykyään täällä asuu vain viisi ihmistä. Parhaiten tänne pääsee Nikosiasta.

Pedoulas

Kylän kirkosta kerrotaan löytyvän pala Jeeuksen ristiä.

Sotira ja Liopetri

Kaksi pientä kylää, jotka sijaitsevat kymmenen kilometriä sisämaan suuntaa. Erittäin kaunista luontoa, joten tämä on sopiva kohde pyöräilyretkelle.

Deryneia

Raja- ja näköalapaikka, josta on upeat maisemat Famagustan suuntaan ja Pohjois-Kyprokselle.

Paralimni

Toisen saarenpuoliskon suurin kylä, jossa pääset näkemään aitoa kyproslaista arkea. Kylässä on useita viihtyisiä tavernoja ja hyvät ostosmahdollisuudet.

Potamos

Pieni kalastajakylä, joka sijaitsee kymmenen kilometriä Ayia Napasta länteen. Täällä on kaksi pientä paikallista tavernaa, joissa tarjoillaan tuoretta kalaa.

Ayia Tekla

Kirpputori keskiviikkoisin klo 9.00-14.00.

Profeetta Elian kirkko

Protaraksen pääkadun yläpuolella näkyvällä kukkulalla on pieni kappeli, josta on upeat näköalat koko alueelle.

Tori

Ayia Napan keskustassa on vanha luostari, jonka venetsialaiset rakensivat 1570-luvulla. Luostarin alue on todella viihtyisä, ja siellä on paljon puita ja kukkia. Torilla on luostarin lisäksi myös toinenkin iäkäs nähtävyys, nimittäin 600 vuotta vanha vaahtera.

Roomalainen amfiteatteri

Kourionin roomalainen amfiteatteri sijaitsee kallionkielekkeellä Kourionissa, ja näkymät ovat täältä kerrassaan upeat. Nähtävänä on myös vanhan kylpylärakennuksen rauniot ja sen hyvin säilyneet mosaiikkilattiat. Amfiteatteri on avoinna arkisin klo 8.00-18.00. Kourion sijaitsee Limassolin länsipuolella, ja sinne pääsee Pafokseen vievää tietä pitkin seuraamalla kylttejä.

Ayia Panayia

Luostari sijaitsee Ayaia Napan keskustassa. Nykyään luostari ei ole enää asumiskäytössä, ja täällä on myös pieni kirkko. Avoinna päiväsaikaan.

Kymmenen kirkkoa

Troodoksen alueella on useita hienoja kirkkoja. Kymmenen niistä on Unescon maailmanperintölistalla freskojensa ja ikoneidensa ansioista. Jos kirkko on suljettu, voit koputtaa viereisen talon oveen ja pyytää avaamaan oven. Vierailun yhteydessä kirkkoon on tapana jättää 2-4 euroa.
Unescon listalla olevat kirkot: Agios Ioannis Lampadistis (Kalopanagiotis), Ayios Nikolaos tis Stegis (Solean laakso), Archangelos Michael (Pedoulas), Metamorfosis tou Sotiros (Palaichori), Panagia Asinou (3 km Nikitarista), Panagia (Galata), Panagia tou Araka (Lagoudera), Panagia tou Moutoulla (Moutoullas), Stavros tou Agiasmati (Platanistasa) ja Timios Stavrou (Pelendri).

Kykkon luostari Troodos-vuoristossa

Troodos-vuoristossa sijaitseva Kykkon luostari on kuuluisa kreikkalaisortodoksinen munkkiluostari. Nykyiset rakennukset ovat 1800-luvulta, sillä alkuperäinen luostari tuhoutui tulipalossa. Avoinna joka päivä klo 8.00-18.00, mahdollisuus myös yöpymiseen. Olkapäät ja polveet täytyy olla peitettyinä sisällä luostarissa. Luostarista lähtee polku ylös Troniin, jossa on arkkipiispa ja valtionpäämies Makarioksen hauta.

Pyhän Lasaruksen kirkko

Raamatun kertomuksen mukaan Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista. Lasarus saapui myöhemmin Kyprokselle, jossa hänestä tuli ensimmäinen piispa. Hänen hautansa päälle rakennettiin 800-luvulla Lasaruksen kirkko, jonka sisällä olevassa sarkofagissa Lasaruksen sanotaan makaavan. Larnakassa on myös turkkilaisen linnoituksen jäännökset.

Dionysos Villa

Vanha asuinrakennus, joka löydettiin kaivauksista 1962. Upeissa mosaiikkilattioissa on tarinoita kreikkalaisista mytologioista. Seinät on rakennettu jälkikäteen alkuperäisille paikoilleen. Täältä on upeat näkymät. Dionysos Villa sijatsee kivenheiton päässä Pafoksen linnasta ja satamasta. Avoinna arkisin klo 8.00-18.00.
Kulkuyhteydet
Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne, mikä on jäänne Englannin siirtomaavallan ajalta. Risteysalueilla ryhmitytään kuitenkin oikealle, ja liikenteessä voi olla kiivaampi tahti. Taajamissa suurin sallittu nopeus on 50 km/tunti, maanteillä 65 km/tunti ja moottoriteillä 100 km/tunti. Nopeusvalvonta on hyvin tavallista ja puhallutuksia tehdään myös usein. Kyproksella promilleraja on matalampi kuin Suomessa.

Suurkaupungeissa pysäköiminen on sallittua vain merkityille paikoille, joiden vieressä on pysäköintimittari. Joillakin pysäköintialueilla on yhteinen maksuautomaatti. Kyltit ovat yleensä hyvin näkyvillä ja ohjeistukset ovat englanniksi. Kannattaa pitää kolikoita mukana autossa, sillä rahan vaihtaminen voi olla vaikeaa. Huomioithan myös, että Kyprokselta vuokratulla autolla ei saa ajaa Pohjois-Kyproksen Turkille kuuluville alueille.

Viime vuosina Kypros on panostanut paljon tieverkkoon. Etelärannikon tiet ovat todella hyviä ja suurimmaksi osaksi kaksikaistaisia moottoriteitä, jotka yhdistävät Protaraksen idässä ja Pafoksen lännessä. Protaraksesta Pafokseen ajaa noin kolme tuntia.

Kaikista turistikohteista löytyy useita autovuokraamoita, joiden laatu ja hintatasot vaihtelevat. Kannattaa ottaa mukaan kartta, niin suunnistaminen saarella on helppoa.

Tiet ovat yleisesti ottaen hyvin hoidettuja, ja liikennemerkit ja kyltit ovat pääosin samoja kuin Suomessa. Liikenteen rytmi on usein kiivaampi. Pysäköimisessä on oltava tarkka suuremmilla paikkakunnilla ja kaupungeissa. Pysäköinti on ehdottomasti kiellettyä keltaisella linjalla merkityissä kohdissa. Tällaiselle alueelle pysäköity auto saatetaan hinata pois, jolloin sen lunastaminen on vaikeaa ja kallista.
Kyproksella on helppoa ja edullista liikkua paikallisbusseilla. Voit myös vuokrata polkupyörän. Auton vuokraamiseen suosittelemme Sixt-autovuokraamoa. Myös taksilla on mahdollista liikkua.

Bussi

Bussiverkosto on Kyproksella hyvä sekä kaupungeissa että maaseudulla, ja matkaliput ovat edullisia. Kesäaikaan Ayia Napan, Paralimnin ja Protaraksen välillä kulkee yksi bussi, ja korkeasesongin aikaan bussi menee puolen tunnin välein. Täältä on hyvät yhteydet myös Larnakaan, jossa voit vaihtaa bussia ja jatkaa eteenpäin Nikosiaan tai Limassoliin.

Polkupyörä

Ayia Napassa on mahdollista vuokrata polkupyöriä. Tjäreborgin oppaasi antaa mielellään lisätietoja pyörävuokraamoista ja pyöräilyreiteistä.

Taksi

Takseja on paljon, mutta niiden laatu vaihtelee. Moniin takseihin mahtuu seitsemän matkustajaa, ja usein taksin saa helposti suoraan kadulta. Suurimmalla osalla on kiinteät hinnat, ja hinta on sama neljään matkustajaan asti. Jos matkustajia on enemmän, on hintakin hieman korkeampi. Taksi on myös mahdollista vuokrata koko päiväksi. Hinta kannattaa sopia aina etukäteen. Turistialueilla taksin saaminen voi olla vaikeaa klo 16.30-20.00 välillä. Taksifirmoja on useita, hotellisi vastaantotto auttaa mielellään taksin tilaamisessa. Puhelimella tilattaessa tulee usein lisämaksu. Lastenistuimia takseissa on harvoin, ja ne eivät välttämättä ole saman standardin mukaisia kuin Suomessa. Jos tarvitset lastenistuinta, tilaa taksi etukäteen ja kysy lastenistuinta tilauksen yhteydessä.

Mopot ja moottoripyörät

Mopoja, moottoripyöriä ja vespoja on mahdollista vuokrata omalla vastuulla. Turisteille haasteellisia voivat olla vasemmanpuoleinen liikenne ja kovemmat ajonopeudet, ja onnettomuuksilta ei aina voida välttyä. Jos haluat vuokrata moottoriajoneuvon, kannattaa tarkistaa, että ajoneuvossa on punainen rekisterikilpi. Kypärä on lain mukaan pakollinen, ja poliisi valvoo sen käyttöä tarkasti. Huomaa, että Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne.

Laiva

Kreikkaan on mahdollista tehdä risteilyjä. Lisätietoja saat Tjäreborgin oppaaltasi.

Lennot

Saat lisätietoja oppaaltasi.
Kohdefakta

Palvelumme

Tavoitat oppaamme mihin aikaan vuorokaudesta tahansa soittamalla palvelupuhelimeemme. Voit myös lähettää oppaille tekstiviestin tai sähköpostia halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai kaipaat muuten vain hyviä lomavinkkejä. Mikäli emme pysty ratkaisemaan asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omaan hotelliisi tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Sunwing Sandy Bay Beach- ja Sunprime Ayia Napa Suites -hotelleiden Resort Service on avoinna vuorokauden ympäri. Saapuessasi tilauslennolla Kyprokselle oppaamme ovat sinua vastassa lentokentällä ja he ohjaavat sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut etukäteen lentokenttäkuljetukset.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla. Olemme myös jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaisilla tulee olla voimassa oleva passi tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Passin/henkilökortin tulee olla voimassa matkan ajan. Viisumia ei tarvita alle 90 päivän lomamatkoilla.

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi/passivaatimukset Kyproksen lähetystöstä/konsulaatista. Sellaisia Suomen kansalaisia, jotka eivät ole alkuperältään suomalaisia, saattavat koskea muut säännöt ja sinun kannattaa tarkistaa säännöt suoraan Kyproksen suurlähetystöstä/konsulaatista
.... Kyproksen suurlähetystö, Helsinki, p. +358 9 69 62 820.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa/passport requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please also note the possible need for a transit visa.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro (EUR). Pankkeja ja pankkiautomaatteja on eri puolilla.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V. Englantilainen kolmireikäinen pistorasia. Adapteri tarvitaan ja sen voi ostaa Kyprokselta, hinta n. 2,50 e.

Kieli

Kreikka ja englanti.

Lisätiedot

Sähkö 220 v, englantilainen 3-haarainen pistoke. Sähkölaitteiden käyttöön tarvittavan adapterin voi ostaa supermarketista. Varsinkin keskikesällä veden jakelussa saattaa esiintyä häiriöitä, ja vesipulan vuoksi saattaa veden saatavuus olla rajoitettua. Pidätämme oikeuden muutoksiin ohjelmassa, retkissä, hinnoissa jne.
Lasten kanssa matkustaminen

Matkalla lasten kanssa

Kypros on erinomainen lomakohde perheille ja kaikenikäisille lapsille. Rannat ovat matalia, ja useat hotellit ovat lapsiystävällisiä ja niistä löytyy lastenkerhoja, uima-altaita ja leikkipuistoja. Jossain hotelleissa on saatavana paketti, johon sisältyy syöttötuoli, sänky ja lastenrattaat.

Lastenruoka ja vaipat

Useissa ravintoloissa on lapsille oma ruokalista ja pieni leikkipaikka. Lastenruokaa, velliä, äidinmaidonkorviketta, tutteja, tuttipulloja ja vaippoja voi ostaa useimmista minimarketeista ja apteekeista. Saatavana on usein samoja merkkejä kuin Suomessa, mutta hinnat voivat olla hieman korkeampia. Laajemmat valikoimat ja edullisemmat hinnat löydät Paralimnin, Larnakan ja Nikosian supermarketeista. Kannattaa kuitenkin tuoda perusvarastot vaippoja, hygieniatarvikkeita ja ruokaa mukanaan, sillä kauppojen tarjonta vaihtelee. Suomeen verrattuna purkkiruokavalikoimat ovat suppeammat, ja hedelmäsoseet sisältävät usein sokeria.

Lasten leikkipaikat

Kaupungeissa ja suuremmissa kylissä on yleisiä leikkipaikkoja, jotka ovat tosin aika yksinkertaisia. Yksityisiä leikkipaikkoja (Luna-puistot) on kuitenkin paljon, ja niissä on kiipeilytelineitä, pomppulinnoja ja trampoliineja. Näihin puistoihin on usein sisäänpääsymaksu lapsille, mutta aikuiset pääsevät sisään ilmaiseksi. Kannattaa huomioida, että standardit ja turvallisuus eivät välttämättä vastaa pohjoismaista tasoa. Aiya Napan ulkopuolella on myös suuri vesipuisto ja Limassolissa on pienempi vesipuisto.

Lastenvaunut ja lastenistuimet

Useimmissa ravintoloissa on syöttötuoleja, ja monista autovuokraamoista saa lastenistuimia. Muista tehdä varaus ajoissa. Jalkakäytävien leveydet vaihtelevat paljon, ja lastenvaunuilla liikkuminen ei aina ole helppoa. Jalkakäytävien reunat ovat usein korkeita, ja vaunuluiskia on vähän. Siksi kevyiden rattaiden kanssa kulkeminen saattaa olla helpointa. Suojateitä on, mutta liikenne on paikoin todella nopeatempoista ja vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottuminen saattaa kestää hetken.

Leikkikalut ja rantalelut

Lähes kaikista ruokakaupoista ja matkamuistomyymälöistä saa rantaleikkeihin sopivia leluja. Paralimnin, Larnakan ja Limassolin suurissa tavarataloissa on omat leluosastot. Myös Limassolin, Nikosian ja Larnakan urheilukaupoissa myydään leluja.

Hyvä tietää

Kyproslaiset ovat todella lapsiystävällisiä ja tulevat mielellään juttelemaan perheen pienimmille, ja heille on myös luonnollista tulla lähelle ja koskettaa vieraita ihmisiä.

Allergiat eivät ole kovin yleisiä Kyproksella. Gluteeniallergikon on vaikea löytää sopivaa ruokaa, sillä keliakiaa ei juurikaan esiinny täällä.

HINTAESIMERKKEJÄ – Ayia Napa

Sunprime Ayia Napa Suitessunprime
 • Aikuisille
Sunprime Ayia Napa Suites
Ayia Napa, Kypros, Kypros
 • Lento + majoitus Classic Suite 1 huone, parveke ympäristöön päin
 • 1 viikko
 • Lähtö 5.4.2021, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
5.4.2021 lähtöpaikka Helsinki
Sunwing Sandy Bay Beachsunwing
 • Perheille
Sunwing Sandy Bay Beach
Ayia Napa, Kypros, Kypros
 • Lento + majoitus Small Family -yksiö, terassi,liikuntaesteisille sop.
 • 1 viikko
 • Lähtö 17.5.2021, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
17.5.2021 lähtöpaikka Helsinki
Ocean Beach Club - Kyprosobcbysunwing
 • Perheille
Ocean Beach Club - Kypros
Ayia Napa, Kypros, Kypros
 • Lento + majoitus COMPACT SUITE, 1 huone, parveke allasalueelle
 • 1 viikko
 • Lähtö 19.4.2021, lähtöpaikka Helsinki
Lento + hotelli., 1 viikko
19.4.2021 lähtöpaikka Helsinki
Tee matkahaku