Matkat – Varadero

Varadero on viehättävä lomakohde, joka hurmaa upeilla rannoillaan. Matkan aikana kannattaa pistäytyä myös Havannassa - tässä mielenkiintoisessa suurkaupungissa voit tuntea ajan melkein pysähtyneen.
Varadero on Kuuban paras ja kehittynein lomakohde, jossa on kerrassaan upeat rannat, ja hotellivalikoimassa on kaikenlaisia vaihtoehtoja. Varadero on täydellinen valinta silloin, kun haluat viettää rentouttavan loman auringossa. Kannattaa tutustua tähän erityislaatuiseen saareen muutenkin – täällä on historiaa ja kaunista luontoa riittämiin. Mieleenpainuva elämys on kierrellä aistimassa tunnelmaa Havannan Vanhassakaupungissa, ja mielenkiintoinen vierailukohde on myös sikaritehdas, jossa voi tutustua näiden saaren tärkeimpien vientituotteiden valmistukseen. Kuuba on erinomainen lomakohde sinulle, joka haluat viettää rentoa rantaelämää sekä kokea jotain täysin ainutlaatuista, jota ei löydy mistään muualta.

Asu hyvin Varaderossa

Tjäreborgilla matkustaessasi valittavanasi on useita eri hotellivaihtoehtoja. Useimmat hotellit sijaitsevat aivan rannan tuntumassa ja useimmissa hotelleissa on myös All Inclusive, jolloin hintaan sisältyy ateriat, juomat sekä erilaisia aktiviteetteja. Prime Select -hotellimme Meliá Las Americas on mainio vaihtoehto ilman lapsia lomaileville aikuisille. Hotelli sijaitsee Varaderon niemen keskivaiheilla.

Rantaelämää

Varaderon rannat ovat vastustamattoman upeita, ja useimmat hotellit sijaitsevat aivan rannan tuntumassa. Täällä on kilometrejä pitkiä valkoisia hiekkarantoja, joilla voi uimisen ja auringonoton lisäksi myös sukeltaa tai snorklata.

Koe Kuuba

Varaderon matkan aikana kannattaa ehdottomasti käydä Havannassa. Voit myös tehdä yhdistelmämatkan ja olla muutaman yön ensin Havannassa ja jatkaa sitten Varaderoon. Näin saat kaiken mahdollisen hyödyn Kuuban lomastasi – auringon ja rantaelämän lisäksi pääset kokemaan pääkaupungin ainutlaatuisen tunnelman ja tutustumaan sen monipuoliseen historiaan. Tjäreborgin kautta voit matkustaa Varaderoon mihin aikaan vuodesta tahansa.
Hyvä tietää
 • Rantahotelleja
 • Luksushotelleja
 • Hotelleja aikuisille
 • All Inclusive -hotelleja
 • Upeita hiekkarantoja
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Varadero

Rannat
Varaderossa on 20 kilometriä lähes katkeamatonta, leveää hiekkarantaa, jonka hiekka on valkoista ja hienoa. Vesiurheilulajeja on tarjolla muutamia, täällä voi harrastaa esimerkiksi leijasurffausta. Varaderon ulkopuolella on mahdollisuus sukeltaa ja snorklata, ja katamaraanilla pääsee päivittäin läheiselle Cayo Blancon saarelle.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Kuuba ei ole tunnettu varsinaisena ravintolamaana, mutta Varaderossa on useita mielenkiintoisia ravintoloita. Tarjolla on esimerkiksi italialaisen, aasialaisen ja tietenkin kuubalaisen keittiön antimia, ja useimmat ravintolat ovat valtion omistuksessa. Kannattaa myös pistäytyä paladarissa, joka on yksityisessä kodissa toimiva ravintola. Näissä ravintoloissa pääset paikallisen perheen kanssa saman pöydän ääreen ja maistelemaan perinteistä kuubalaista ruokaa. Tyypillisellä aterialla syödään sianlihaa, kanaa tai kalaa, joka tarjoillaan riisin tai papujen kanssa.

Kuubalainen keittiö

Kuubalainen keittiö on saanut vaikutteita useista eri aikakausista ja kulttuureista, kuten Espanjasta, Afrikasta, Ranskasta, Kiinasta ja Arabiasta. Espanjalaisten mukana ovat tulleet naudan- ja sianliha, riisi, vihannekset, sitrushedelmät ja sokeri, ja vaikutteita on saatu sen paikallisten keittiöiden monipuolisista perinteistä. Orjalaivojen mukana tuli muutamia vihanneslajeja, ja orjien myötä espanjalaisiin ruokaperinteisiin yhdistyi afrikkalaisia vaikutteita.

Sianliha on hyvin tavallinen aineosa kuubalaisessa keittiössä, mutta myös kala ja äyriäiset ovat suosittuja varsinkin turistialueilla. Ruokatavaroiden saanti on ollut rajoitettua 1960-luvun alusta asti Kuubassa. Perinteinen kuubalainen keittiö tunnetaan nimellä "comida criolla". Useat ruokalajit sisältävät valkosipulia ja sipulia, mutta muuten mausteita käytetään vähän. Siksi paikallinen ruoka saattaa tuntua jopa mauttomalta. Ravintoloissa on kuitenkin vähitellen alettu käyttää enemmän mausteita. Tyypillisiä kuubalaisia ruokia ovat riisi ja pavut. Papuruuista on kaksi erilaista vaihtoehtoa, joita kutsutaan nimillä "congri" ja "Moros y Cristianos" (maurit ja kristityt). Ensimmäisessä näistä käytetään kidneypapuja ja toisessa mustapapuja. Perinteiseen kuubalaiseen ateriaan kuuluu yleensä paistettua sianlihaa (res asado), mustapapuja (moros y cristianos), friteerattua banaania ja kurpitsaa.

Kuubalaiset drinkit ja cocktailit

Kubanito - kuubalainen Bloody Mary
Daiquiri - rommia, sokeria, limeä ja murskattua jäätä
Mojito - rommia, sitruunamehua, sokeria, soodavettä, minttua ja jäitä
Cuba Libre - rommia, kolaa ja muutama pisara limeä
Piña Colada - rommia, ananasmehua, kookosmaitoa ja ripaus kanelia
Platino Havanna – kolme vuotta kypsytettyä rommia, ananasmehua ja sitruunamehua

Kahvi

Kuubalainen kahvi on vahvaa ja makeaa, ja se tarjoillaan pienistä kupeista ilman maitoa, espressona tai pienellä määrällä maitoa, jolloin kyseessä on café cortado. Café con leche on café americanon suurempi ja miedompi versio, joka tarjoillaan mustana, ellet pyydä erikseen maitoa. Suositut kahvilajit Kuubassa ovat Cubita ja Serrano, joista jälkimmäistä pidetään parhaana kahvina.

Olut

Useimmilla provinsseilla on oma oluensa, ja Kuubassa on kaiken kaikkiaan kuusi panimoa. Suosituin paikallinen olut on Bucanero, jonka maku on maukas ja hieman voimakkaampi kuin miedomman Cristal-oluen. Hatuey on toinen suosittu olut, jota on valmistettu Santiago de Cubassa vuodesta 1927 asti.

Viini

Kaikki viinit ovat tuontiviinejä, ja niitä voi ostaa useimmista ruokakaupoista. Suurin osa viineistä on espanjalaisia tai eteläamerikkalaisia.
Useissa Varaderon hotelleissa on tarjolla viihdeohjelmaa sekä mahdollisuus tanssia. Varaderon keskustassa on myös useita baareja ja diskoja, joten yöelämä on täällä suhteellisen vilkasta.

Musiikki

Kuuba on tunnettu erityisesti musiikistaan, jossa on voimakkaita vaikutteita Espanjasta ja Afrikasta. Kuubalainen rumba syntyi 1900-luvun alussa, mutta vasta 1950-luvulla kuubalainen musiikki eli kultakauttaan – tältä kaudelta peräisin ovat Dámaso Pérez Pradon mambo ja Enrique Jorrínin cha-cha-cha. Musiikki on itsestään selvä osa kuubalaista kulttuuria, ja kuubalainen musiikki tunnetaan ympäri maailman. Vallankumouksen jälkeen syntyi afrokuubalainen jazz, ja sen jälkeen alettiin soittaa myös sonia, salsaa, merengueta ja jopa rockmusiikkia, jotka ovat vielä nykyäänkin kuubalaisen musiikin tunnusmerkkejä. Salsaa, merengueta ja rumbaa tanssitaan usein kaduilla ja paikallisissa baareissa. Vanhassa Havannassa on useita baareja, joissa soitetaan elävää musiikkia.
Ostokset
Varaderossa on vain muutamia kauppoja. Roc Barlovento -hotellin ulkopuolella on pienet katumarkkinat, joilla myydään puukaiverruksia, tauluja sekä yksittäisiä matkamuistoja. Suuremmissa hotelleissa on omat matkamuistomyymälänsä. Varaderon paras ostoskeskus, Plaza Las Americas, sijaitsee Meliá Las Americas -hotellin luona. Pohjoismaalaisista matkailijoista ostoskeskus saatta kuitenkin vaikuttaa melko vaatimattomalta. Ruokakauppoja on muutamia, ja niiden valikoimat ovat rajallisia.

Tyypillisiä kuubalaisia tuotteita ovat sikarit, rommi ja paikalliset käsityöt, muuten ostosmahdollisuudet ovat melko rajalliset. Myös puisia esineitä, kuten marakasseja ja rytmikapuloita, myydään useissa paikoissa. Tarjolla on myös kaikenlaisia tuotteita, joita koristaa Che Guevaran kuva.

Sikarit

Kuubalaisten itsensä mielestä rommi on parasta silloin, kun se on saanut kypsyä mahdollisimman pitkään, mutta sikarien kohdalla asia on juuri päinvastoin. Sikarin tulee mieluiten olla mahdollisimman tuore, ja parhaimmat sikarit löydät Havannan ja Varaderon suuremmista kaupoista. Kuubalaiset sikarit ovat maailmankuuluja, ja ne ovat epäilemättä huippuluokkaa. Markkinoilla myydään paljon myös epäaitoja sikareita, ja varmistuaksesi laadusta sikarit kannattaa aina ostaa kunnollisesta sikarikaupasta. Parhaimpien merkkien sikarit ovat täällä huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Cohito, Romeo y Julieta ja Montecristo ovat tunnettuja ja hyviä sikarimerkkejä. Huomaa, että maasta saa viedä 23 yksittäistä sikaria ilman nk. "proof of purchase" -ostotodistusta. Jos sikareita on yli 23, sinun tulee näyttää ostotodistus poistuessasi maasta. Jos sikareita on yli 50, ne tulee olla pakattuina sinetöityyn laatikkoon, ja maasta lähtiessäsi sinun täytyy voida näyttää ostotodistus. Suomeen on sallittua tuoda 50 sikaria.

Rommi

Kuubassa on 33 eri rommimerkkiä ja yli 20 panimoa. Joukossa on monia tunnettuja merkkejä, kuten Havana Club, Caribbean Club, Mulata, Santiago de Cuba ja Caney. Havana Club on näistä kaikkein tunnetuin ja Santiago de Cubaa pidetään kaikkein parhaimpana rommina. Santiago de Cuba on rommin synnyinseutua, sillä juuri tänne Facundo Bacardi perusti maan ensimmäisen panimon vuonna 1862. Kuubalaisella rommilla on useita vuosikertoja. Nuorinta vaaleaa rommia käytetään usein drinkeissä ja cocktaileissa, kuten esimerkiksi Cuba Libressä. Tavallisimmin rommia kypsytetään 3, 5 tai 7 vuotta, ja Gran Reserva on noin 6-vuotiasta rommia. Vanhempia rommeja juodaan yleensä raakana tai jäiden kanssa. Lisäksi valmistetaan myös erikoisrommeja, kuten Muranon lasista valmistetussa lasipullossa myytävää 17-vuotiasta rommia, jonka hinta on 1700 pesoa per pullo.

Taulut ja maalaukset

Jos ostat taulun kaupasta tai markkinoilta, sinun tulee tarkistaa, että takaosassa on aitouden vahvistava virallinen leima. Taulujen ja käsitöiden hinnoista on tapana tinkiä ostopaikasta riippuen. Maasta lähtiessäsi sinun tulee kysyttäessä voida näyttää nk. "proof of purchase" -ostotodistus. On suositeltavaa pakata maalaukset rullalle käsimatkatavaroihin. Jos maalaus on pakattu matkalaukkuun, saatat joutua turvatarkastukseen, jossa laukkusi läpivalaistaan – ja tähän saattaa mennä paljonkin aikaa.

Käsityömarkkinat

1. avenuella, 17. kadun kohdalla ovat kaupungin suurimmat markkinat, joilla myydään paikallisia käsitöitä, koruja, laukkuja ja taidetta. Toiset markkinat järjestetään 42. kadulla. Kannattaa muistaa tinkiä. Markkinoilla ja paikallisissa liikkeissä hinnat ovat edullisempia kuin hotellien matkamuistomyymälöissä, ja paikallisista liikkeistä ostaessasi tuet myös paikallisyhteisöä.

Plaza Las Americas

Varaderon tunnetuin ostoskeskus, joka on suunnattu lähinnä turisteille. Täällä on monenlaisia kauppoja, joissa myydään kaikkea vaatteista matkamuistoihin ja ruokatarvikkeisiin.
Liikunta ja treeni
Jos haluat treenata Varaderossa lomaillessasi, tarjolla on aktiviteetteja niin maalla kuin vedessä.

Golfaus Varaderossa

Varadero Golf Club on alueen ainoa golfkenttä, joka sijaitsee kauniissa ympäristössä upeaan Villa Xanaduun kuuluvalla alueella. Kentän on suunnitellut kanadalainen golfarkkitehti Less Forbes, ja se avattiin 26.10.1999. Kenttä on 18-reikäinen ja golfauto on pakollinen. Golfvarusteita on mahdollista vuokrata Pro Shopista.

Sukellus

Useilla suuremmilla hotelleilla on oma sukelluskeskus, joka järjestää kursseja ja retkiä (sertifioiduille sukeltajille). Tarjolla on myös PADI-kursseja eritasoisille sukeltajille aloittelijoista ammattilaisiin sekä nitrox-sukellusta.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Varaderossa on tarjolla paljon erilaisia aktiviteetteja. Tässä on esitelty muutamia vaihtoehtoja, jos kaipaat vaihtelua rantaelämään.

Josone Park

Niemimaan keskellä sijaitseva Josone Park on vehreä luonnonalue, jossa on useita hyviä ravintoloita. Täällä voit osallistua esimerkiksi leijasurffaus- tai sukelluskursseille. Uskaliaimmat voivat hypätä laskuvarjolla kokeneen ohjaajan kanssa.

Kalastus

Täällä on mahdollista harrastaa syvänmerenkalastusta tai kalastaa yksinkertaisella käsisiimalla. Jos haluat lähteä kalastamaan, sinun tulee vuokrata kokonainen vene, jossa on tilaa neljälle kalastajalle. Hinta on sama henkilömäärästä riippumatta. Lisäksi veneessä on tilaa neljälle matkustajille, joista veloitetaan erillinen maksu veneen vuokran lisäksi. Veneessä on avoin baari, joka sisältyy hintaan.

Spa

Useissa suuremmissa ja tasokkaissa hotelleissa on oma spa-osasto, jossa on tarjolla erilaisia kauneudenhoitopalveluita, kuten hierontaa, manikyyrejä, jalkahoitoja ja kasvohoitoja. Lisätietoja saat hotellistasi. Myös Varaderon keskustassa on muutamia yksittäisiä kauneushoitoloita, jotka tarjoavat hierontoja ja muita kauneushoitoja, mutta laatu on vaihteleva. Hotellien spa-osastot ovat yleensä tasokkaita, ja niissä käytetään tunnettujen merkkien tuotteita.
Vaikka auringosta nauttiminen ja uiminen ovatkin leppoisaa ajanvietettä, Kuubassa on myös paljon nähtävää. Pääkaupunki Havanna on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde ollessasi Kuubassa.

Cárdenas

Cárdenas perustettiin vuonna 1828, ja vuonna 1850 yritti 600 amerikkalaista sotilasta vallata kaupungin, kuitenkin tuloksetta. Tämä noin 20 000 asukkaan kaupunki sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päässä Varaderon keskustasta. Museo de Oscar María de Rojas on mielenkiintoinen paikka, jossa on esillä laaja kokoelma kuubalaisia kolikoita, aseita, simpukankuoria, jäänteitä ennen Kolumbuksen aikaa, vallankumouksen aikaisia asiakirjoja sekä paljon muuta. Kaupungissa on myös katedraali. Elämänmeno on täällä täysin toisenlainen kuin Varaderossa.

Hop On Hop Off -bussit

Varaderossa on useita nykyaikaisia Hop On Hop Off -busseja, jotka kulkevat koko niemimaalla säännöllisesti päiväsaikaan. Näillä busseilla on kätevä liikkua paikasta toiseen. Lisäksi bussikyyti tulee edullisemmaksi kuin taksilla matkustaminen, varsinkin jos olet kaukana keskustasta.

Parque Retiro Josone

Puisto sijaitsee Varaderon keskustassa, 1. avenuella, 56. ja 59. kadun välillä. Tämä on ihanan vehreä alue, jonka keskellä on Paz-järvi. Järvellä on mahdollista vuokrata polkuveneitä. Puistossa on kaksi baaria ja kolme ravintolaa.

Reserva Ecológica Varahicacos ja Cueva de Ambrosio

Reservaatti on kooltaan noin 2 km2, ja täällä saat hyvän kuvan siitä, miltä niemimaa näytti ennen turismia. Alueella on kaksi mielenkiintoista nähtävyyttä. Toinen niistä on jättiläismäinen kaktus, jota kutsutaan Patriarkaksi, ja jolla on ikää kunnioitettavat 500 vuotta. Toinen vierailemisen arvoinen kohde on kalkkikiviluola Cueva de Ambrosio, jossa on nähtävänä viitisenkymmentä esihistoriallisen ajan kaiverrusta. Luola löydettiin vuonna 1961.

Xanadu

Kemikaaliyrittäjä Irenée Dupont de Naumors rikastui dynamiitin myynnillä ensimmäisen maailmansodan aikaan. Vuonna 1926 hän osti yli 500 hehtaaria Varaderon parhaista maista vain neljän centavosin hintaan per neliömetri. Hän rakennutti tänne upean kesäasuntonsa Xanadun, joka on paikallaan vielä nykyäänkin. Talo valmistui vuonna 1930, ja sen rakennuskustannukset olivat 338 000 USD, mikä oli tähtitieteellinen summa siihen aikaan. Nykyään rakennuksessa toimii ylellinen boutique-hotelli, jossa on ainoastaan kuusi huonetta sekä kallis ja hieno kalaravintola Restaurante las Américas. Ylimmässä kerroksessa on upea baari, jossa kannattaa ehdottomasti pistäytyä. Täällä voit siemailla virkistävän drinkin ja ihailla samalla auringonlaskua. Talossa olevat upeat mahonkihuonekalut, kaiteet, italialaiset marmorilattiat ja urut ovat kaikki alkuperäisiä ja vuodelta 1932.

Cuevas de Bellamar -luolasto

Tämä kolmen kilometrin pituinen luolasto sijaitsee lähellä Matanzasia, noin 40 kilometrin päässä Varaderosta. Tässä ainutlaatuisessa ympäristössä voit ihastella maanalaisia lähteitä. Vierailijat pääsevät tutustumaan luolaston ensimmäisiin 1500 metriin oppaan johdolla, ja vierailun aikana käydään noin 26 metriä merenpinnan alapuolella. Tämä on mainio sadepäivän retkikohde, joka ei kuitenkaan sovellu liikuntarajoitteisille. Varaderosta tänne järjestetään retkiä joka iltapäivä.
Kulkuyhteydet
Kuubassa ei ole suuria tunnettuja autovuokraamoja, joten kannattaa olla tarkkana, mistä auton vuokraa. Kuuba on maailman kalleimpia autonvuokrausmaita. Autoa vuokratessasi sinulla tulee olla ajokortti ja ikää vähintään 21 vuotta. Vuokrauksen yhteydessä on usein maksettava 250-300 peson takuumaksu. Nykyään korttimaksut ovat usein myös mahdollisia.

On suositeltavaa varata auto vähintään kolme päivää etukäteen. Vuokra-auto luovutetaan yleensä tankki täynnä, josta maksetaan vuokraamisen yhteydessä. Auton voi palauttaa tankki tyhjänä, eikä jäljellä olevasta bensiinistä palauteta rahoja. Muista aina tarkistaa auton kunto huolellisesti, ennen kuin lähdet ajamaan sillä. Muussa tapauksessa saatat joutua maksamaan autossa jo olleista vahingoista.

Tjäreborg ei tee yhteistyötä kuubalaisten autovuokraamojen kanssa, joten meillä ei ole mahdollisuutta auttaa auton vuokraamiseen liittyvissä asioissa.
Varaderosta voi lähteä retkille useilla kulkuneuvoilla.

Taksit

Taksin voi pysäyttää kadulle tai tilata hotellin vastaanotosta. Kaikissa valtion omistamissa takseissa on taksamittarit, ja matka maksetaan Kuuban vaihdettavilla pesoilla (CUC). Jos taksissa ei ole taksamittaria, hinnasta on hyvä sopia aina etukäteen. Kannattaa huomata, että taksinkuljettajilla ei useinkaan ole vaihtorahaa, ja hinta pyöristetään usein seuraavaan tasasummaan. Valtion omistamien taksien rinnalle on tullut yksityisiä takseja, jotka ovat usein vanhoja amerikkalaisia autoja. Yksityisissä takseissa ei ole taksamittareita, ja hinnasta kannattaa sopia aina etukäteen. Huomaa myös, että yksityisillä takseilla ei ole vakuutuksia onnettomuuksien varalle.

Coco-taksit

Tavallisten taksien lisäksi täällä on myös keltaisia kolmipyöräisiä mopotakseja, jotka ovat kookospähkinän muotoisia. Näillä takseilla matkustaminen ei kuitenkaan ole erityisen turvallista. Sovi hinnasta aina etukäteen.

Bussit

Havannan busseissa matka maksetaan Kuuban pesoilla kiinteiden taksojen mukaan. Bussia saattaa joutua odottamaan useita tunteja, ja ne ovat usein täysiä. Siksi taksilla matkustaminen on kätevämpää, ja hinnatkin ovat suhteellisen edullisia pohjoismaiseen hintatasoon verrattuna. Bussit liikennöivät kaupunkien välillä epäsäännöllisesti, ja joskus matka on varattava useita viikkoja aikaisemmin. Varaderoon/Matanzakseen kulkee busseja kolme kertaa päivässä, mutta lähtöajat eivät ole tarkkoja.

Varaderossa on Hop On Hop Off -busseja, jotka kulkevat säännöllisesti niemimaan toisesta päästä toiseen päähän koko päivän ajan. Lippu on voimassa koko päivän, paitsi Gaviotaksen Hop On Hop Off -busseissa, joissa lippu ostetaan aina bussiin noustessa.

Junat

Kuuban rautatie on Amerikan ensimmäinen, ja luultavasti myös kaikkein huonoin. Junat kulkevat bussien tapaan epäsäännöllisesti. Aikatauluja voi kysyä rautatieasemalta. Poikkeuksena on Havannan ja Santiagon välillä kulkeva yöjuna, jolla matka kestää noin 17 tuntia. Junan penkit eivät ole erityisen mukavia, ja ilmastointi puhaltaa yleensä varsin viileää ilmaa. Juna kulkee kahden suurimman kaupungin välillä joka kolmas päivä.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tjäreborgin reittilennoilla toteutettavat matkat ovat omatoimimatkoja, ilman opaspalveluja.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Ei vaadita pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Suojautuaksesi hyttysiä ja muita hyönteisiä vastaan, suosittelemme hyttyskarkotetta ja vaaleita, pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Valuutta
Varmin maksuväline Kuubassa on käteinen raha. Käytössä kaksi valuuttaa: pesos nacionales (CUP) ja pesos convertibles (CUC), joista viimeksi mainittu on turistien maksuväline. Matkavaluutaksi kannattaa ottaa euroja, joita voi vaihtaa pesoiksi lentoasemilla, hotelleissa ja pankeissa. Pesoja ei voi vaihtaa etukäteen Suomessa, sillä niiden maahantuonti ja maastavienti on kielletty. Koko lomakassaa ei kannata vaihtaa kerralla pesoiksi, sillä käyttämättä jääneitä pesoja voi olla vaikeaa vaihtaa takaisin euroiksi tietyissä hotelleissa ja lentokentällä valuuttapulan vuoksi.

Luottokortit
Luottokortit toimivat välillä hotelleissa, mutta melko epäluotettavasti.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Suomen aika -7 tuntia.

Sähkö

110 V, tietyissä paikoissa 220 V. Adapteri tarvitaan tietyissä hotelleissa, muissa on tavallinen pistorasia.

Kieli

Espanja

Lisätiedot

Kuuba on kommunistinen valtio, ihmiset ovat ystävällisiä, mutta ei kannata missään nimessä yrittää antaa juomarahaa virkamiehille, sillä sitä saatetaan pitää lahjonnan yrityksenä. Mutta baareissa ja ravintoloissa on tavallista jättää henkilökunnalle ja muusikoille hieman juomarahaa, mikäli olet tyytyväinen palveluun. Juomarahaa jätetään myös hotellin henkilökunnalle ja retkillä.
Kuubaan matkustavalla tulee olla voimassa oleva sairaus-/matkustajavakuutus (Health Insurance), joka korvaa sairaudesta aiheutuneet lääke-, lääkäri-, sairaala- ja kotiinkuljetuskulut; ja vakuutus on pakollinen. Viranomaiset voivat pyytää nähtäväkseen englanninkielisen todistuksen vakuutuksesta. Mikäli matkavakuutus puuttuu, tulee matkustajan ostaa kuubalainen sairausvakuutus lentokentällä. Kuubalainen sairausvakuutus maksaa noin 2,50 CUC/päivä. Henkilöt, jotka osallistuvat riskialttiisiin aktiviteetteihin tai ovat täyttäneet 70 vuotta, maksavat lisäksi ylimääräisen lisämaksun 2 CUC/päivä.
Maksullinen nettiyhteys on tarjolla tiettyjen hotellien vastaanottoalueella. Yleensä kyseessä on langaton verkkoyhteys. Kysy lisätietoja oman hotellisi vastaanotosta. Huomioithan, että nettiyhteydet Kuubassa ovat rajoitettuja, joten ne toimivat vaihtelevasti.
Hotellien taso Kuubassa on yleensä vaatimaton ja huoneet ovat useimmiten yksinkertaisesti sisustettuja. Hotelliluokitus ei vastaa eurooppalaista tasoa.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Lue lisää kohteesta www.cuba.fi.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Vaihtelee lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Tjäreborgin kautta voit matkustaa Kuubaan reittilennoilla mihin aikaan vuodesta tahansa ja määritellä itse matkasi pituuden. Lento laskeutuu Varaderon ulkopuolella sijaitsevalle kentälle.
Suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen, jotta pääset sujuvasti hotelliisi. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Ajoaika Varaderon ulkopuolella sijaitsevalta Juan Gualberto Gomez Airport -lentokentältä hotelliisi on n. 30 minuuttia - 1 tunti (n. 22-40 km), riippuen muusta liikenteestä. Varaderon ja Havannan välille (n. 150 km) ei voi varata kuljetusta. Vaihto kohteesta toiseen hoituu helpoiten taksilla.
Ajomatka Havannan hotelleista José Martí International Airport -lentokentällle kestää noin 30 minuuttia (23 km).
Sää
 • tammikuu
26°18°
7
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
26°18°
7
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
27°19°
8
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
29°21°
9
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
30°22°
9
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
31°23°
8
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
32°23°
9
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • elokuu
32°24°
8
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
31°23°
7
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
15
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
29°23°
6
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
27°21°
7
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
27°19°
7
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Varadero
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.