Matkat – Havanna

Saat Havannan matkastasi vieläkin enemmän irti, kun yhdistät siihen aurinkoloman Varaderon rannoilla.
Ensimmäinen asia, joka varmasti kiinnittää huomiosi Havannan matkan aikana, on sen upea arkkitehtuuri. Ihastuttava La Ciudád Vieja (Vanhakaupunki), jossa on upeita vanhoja toreja ja rähjäisiä, mutta kauniita siirtomaavallan aikaisia rakennuksia, on Unescon maailmanperintölistalla. Vaikka kaupankäynti onkin kasvussa, Havanna ei silti ole varsinainen ostoskaupunki. Täällä on mukava kierrellä ympäriinsä ja nauttia tunnelmasta, ja jokaisen kulman takaa löytyy varmasti jotain uutta ja mielenkiintoista. Kaikkialla kuuluu mambon, cha-cha-chan ja salsan kuumat rytmit, ja amerikkalaisia 50-luvun dollarihymyjä näkyy kaikkialla. Jos haluat lähteä Hemingwayn jalanjäljille, kannattaa pistäytyä La Bodegita del Mediossa ja tilata mojito tai nauttia daiquiria El Floriditassa.

Hyvää ja edullista

Havanna ei ole varsinaisesti ravintolakaupunki, mutta täällä on kuitenkin useita mielenkiintoisia ravintoloita. Mieleenpainuvimmat elämykset koet varmasti paladareissa, jotka ovat yksityisissä kodeissa toimivia ravintoloita – näissä ravintoloissa ruoka on yleisesti ottaen maukasta ja edullista. Osassa hotelleista on kattopuutarhoja, joista on tehty baareja ja ravintoloita. Vaikka et asuisikaan hotellissa, voit silti mennä syömään ravintolaan tai pistäytyä drinkillä baarissa. Tunnetuimmat näistä ovat Inglaterran hotellin kattoterassi, Iberostar Parque Central -hotellin ylimmässä kerroksessa oleva hieman ylellisempi terassi sekä kaupungin korkeimman hotellin Tryp Habana Libren 25. kerroksen terassi. Myöhemmin illalla voit myös suunnata kaupungin suosittuihin musiikkibaareihin, joissa meno jatkuu usein myöhään yöhön. Muuten yöelämä on keskittynyt hotellien yhteydessä toimiviin yökerhoihin ja diskoihin.

Asu hyvin Havannassa

Tjäreborgilla on Havannassa useita hotelleja, joten löydät varmasti tasoltaan ja sijainniltaan juuri sinulle sopivan hotellin. Tyylikkäin vaihtoehto on perinteikäs ja historiallinen Iberostar Parque Central, joka sijaitsee keskeisellä paikalla yhdessä Havannan vanhemmista osista. Samalla alueella sijaitsee myös kaupungin vanhin hotelli Inglaterra, jossa on myös suosittu kattobaari.

Tjäreborgin matkat Kuubaan

Tjäreborgilla matkustaessasi suunnittelet matkasi täysin omien toiveidesi mukaisesti. Voit siis itse päättää milloin matkustat ja kuinka kauan haluat viipyä matkallasi. Voit myös yhdistää useampia matkakohteita, jolloin saat lomastasi irti kaiken mahdollisen. Yksi vaihtoehto on aloittaa matka Havannasta, jossa voit tutustua maan historiaan ja kaupunkiin, jossa aika on ollut lähes tulkoon pysähtyneenä 1950-luvulta asti. Havannasta voit jatkaa matkaa kohti Varaderoa ja viettää loppuloman ihanien hiekkarantojen äärellä tai hotellin uima-altailla.
Hyvä tietää
 • Hotelleja, joissa uima-allas
 • Yhdistelmämatkoja
 • Vapaasti valittava matkan pituus
 • Hotelleja keskustassa
 • Eritasoisia hotelleja
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Havanna

Rannat
Havannassa ei ole rantoja, mutta noin 20 kilometrin päässä kaupungin ulkopuolella on yksi ranta. Havanna ja Varadero sijaitsevat Kuuban pohjoisrannikolla Atlantin valtameren puolella, lähellä Meksikonlahtea. Kuuban eteläpuolella kimaltelee turkoosi Karibianmeri, jonka pinnan alla on uskomattoman monipuolinen eläinmaailma ja kauniita koralleja. Meren lämpötila on ympäri vuoden yli 20 astetta.

Playas del Este

Playas del Este (itäiset rannat) sijaitsevat noin puolen tunnin ajomatkan päässä Havannasta, ja ne ovat myös kaupungin lähimmät rannat. Täällä palmujen reunustamia rantoja riittää lähes kymmenen kilometrin verran. Talvikaudella rannoilla on yleensä hyvin tilaa, sillä paikalliset itse viettävät aikaa rannalla lähinnä kesäkuukausina. Playa Santa María del Mar on monien mielestä kaunein ranta. Suosittu ranta on myös Playa Jibacoa, joka sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Havannasta. Tällä rannalla on paikallinen sukelluskeskus, josta voit vuokrata varusteet ja lähteä snorklaamaan vanhalle laivanhylylle.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Kuubassa erityisesti rannikolla syödään paljon kalaa ja äyriäisiä ja muuten tyypillisiä ovat erilaiset liha-, kana- ja kalaruuat sekä pavut. Paikallinen rommi on tunnettu kautta maailman, ja suositun Cuba Libre -drinkin lisäksi sitä käytetään myös esimerkiksi mojitoon ja daiquriin. Kuuba ei varsinaisesti ole tunnettu ravintoloistaan, mutta täällä on kuitenkin useita mielenkiintoisia ravintoloita. Mieleenpainuvimmat makuelämykset voit kokea paladareissa, jotka ovat yksityisissä kodeissa toimivia ravintoloita. Näissä ravintoloissa ruoka on pääsääntöisesti maukasta ja edullista.

El Floridita

El Floridita on varmasti Havannan tunnetuin ravintola, joka oli myös Hemingwayn suosiossa. Hän nautiskeli täällä daiquiri-drinkeistä. Tässä tyylikkäässä ravintolassa voit tuntea olevasi kuin 1950-luvulla. Paikka on tunnettu erityisesti hyvistä kala- ja äyriäisruuistaan, mutta ruokalistalla on myös kansainvälisiä ruokia. Hinnat ovat täällä korkeammat myös paikan maineen takia. Pöytävaraus on suositeltavaa tehdä etukäteen.

La Bodeguita del Medio

Täällä vallitsee aivan erityinen tunnelma. Aikoinaan täällä viihtyivät sellaiset tunnetut henkilöt kuin Ernest Hemingway ja Errol Flynn, jotka nauttivat varmasti useamman kuin yhden mojiton. Täällä ei tosin tarjoilla kaupungin parasta mojitoa, mutta luultavasti se on yksi kalleimmista. Myös ruokien hinnat ovat täällä paikan maineen takia kalleimmasta päästä, ja ruokalistalla on tyypillisiä kuubalaisia ruokia. Pöytävaraus on suositeltavaa tehdä etukäteen, sillä paikka on usein täynnä.
Havannan yöelämä on keskittynyt lähinnä hotellien yökerhoihin ja diskoihin. Vanhankaupungin musiikkibaareissa tunnelma on katossa usein myöhään yöhön.
Tropicana Havanna on yksi maan tunnetuimmista yökerhoista, jossa on upeita kabaree-esityksiä.
Havannassa järjestetään paljon erilaisia showesityksiä, ja perinteikkään Nacional De Cuba -hotellin 30-luvulta olevissa tiloissa esitetään Las Vegas -tyylisiä viihde-esityksiä useita kertoja viikossa. Viihtyisiä baareja ovat esimerkiksi Tejadilo, La Louvre sekä tunnettu Bodegita del Medio, joissa musiikkia soitetaan pitkälle yöhön.
Ostokset
Havanna ei ole erityisen tunnettu ostosmahdollisuuksistaan, mutta Havannan vanhassa osassa katedraalin läheisellä torilla myydään värikästä taidetta. Täällä on myös suurimmat valikoimat erilaisia käsitöitä, joita voit ihastella kovaäänisten länsi-intialaisten rytmien tahdittamana.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Vanha Havanna tai Habana Vieja, kuten kuubalaiset itse sanovat, on todellinen sekamelska pieniä kujia ja siirtomaavallan aikaisia taloja sekä kauniiden palatsien ja kauppiastalojen jäänteitä. Havannan ydinkeskusta koostuu kauniista siirtomaavallan aikaisista rakennuksista, ja täällä vallitsee entisaikojen tunnelma. Amerikkalaisia 1950-luvun autoja näkee kaikkialla. Havanna on todella mielenkiintoinen suurkaupunki, jossa on lähes kolme miljoonaa asukasta. Ostosmahdollisuuksia täällä ei juurikaan ole, mutta voit kierrellä lukuisilla kujilla aistimassa tunnelmaa, tuoksuja ja ääniä, ja ilmapiiri on täällä ystävällinen ja avoin.
Havannassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Tässä on muutamia esimerkkejä mielenkiintoisista nähtävyyksistä, joissa voit vierailla omin päin.

Edificio Bacardi

Täällä sijaitsi Bacardin perheyrityksen pääkonttori 1960-luvun alkuun saakka, jolloin perhe lähti maasta. Tämä art deco -tyylinen talo on rakennettu vuonna 1929. 12-kerroksisen rakennuksen huipulla komeilee yrityksen logo musta lepakko. Nykyään rakennus on toimistokäytössä, eivätkä vierailijat pääse sisäänkäynnin luona olevaa baaria pidemmälle.

Capitolio

Tämä mahtava rakennus, joka muistuttaa Washington DC:ssä sijaitsevaa Capitoliumia, vihittiin käyttöön vuonna 1929. Rakennus toimi hallintorakennuksena vuoteen 1959. Opastetulla kierroksella pääset tutustumaan muun muassa presidentin työhuoneeseen ja kongressisaleihin. Tällä hetkellä rakennus on suljettu korjaustöiden vuoksi.

Casa del Chocolate

Täältä voit ostaa herkullista suklaata tai nauttia kylmää tai lämmintä kaakaota kahvilassa. Kahvila on niin suosittu, että jono saattaa kiemurrella kadulle asti, ja voit joutua odottamaan hetken vapautuvaa pöytää. Suklaan ystävälle tämä on todellakin vierailemisen arvoinen kohde, joten odottaminen kannattaa.

Habana 1791

Miten olisi täysin uniikki hajuvesi, joka on luotu esimerkiksi horoskooppimerkkisi, mielialasi tai lempituoksusi mukaan? Perinteisissä tuoksuissa on yleensä mukana jasmiinia, ruusuja ja tupakkaa. Useilla kaupoilla on omia hajuvesimerkkejä, ja hajuvedet myydään vanhanaikaisissa lasipulloissa, joissa on vahasinetti.

Hotel Ambos Mundos

Obispon varrella sijaitsee useita historiallisia rakennuksia, joista yksi on Hotel Ambos Mundos, jossa muun muassa Hemingway asui 1930-luvulla kirjoittaessaan teostaan "Kenelle kellot soivat". Hän asui huoneessa 511, ja nykyään tämä huone on museona. Hotellin asukkaat voivat tutustua museoon ilmaiseksi, ja muut pääsevät kurkistamaan huoneeseen pientä pääsymaksua vastaan.

Vallankumousmuseo

Tämä museo sijaitsee syrjäytetyn diktaattori Batistan entisessä palatsissa. Museon ulkopuolella on nähtävänä muun muassa Granma-alus, jolla Fidel Castro, Che Guevara ja 80 muuta sissisotilasta purjehtivat Meksikosta Kuubaan vuonna 1956. Myös sisällä museossa on paljon mielenkiintoista nähtävää, kuten Batistan kultainen pistooli, Che Guevaran musta baskeri ja bolivialainen makuupussi (amerikkalainen postisäkki), Fidel Castron musta puku, joka hänellä oli yllään kuuluisassa oikeudenkäynnissä sekä lisäksi lukuisia mielenkiintoisia mustavalkoisia valokuvia.

Sikaritehdas Partagas

Tämä on todella mielenkiintoinen kohde kaikille tupakasta kiinnostuneille. Partagas sijaitsee Habana Viejassa, ja tehtaassa valmistetaan neljää eri sikarimerkkiä. Tehdas ei ole virallisesti auki vierailijoille, mutta yleensä halukkaat pääsevät käymään tehtaassa maksua vastaan. Tehtaan yhteydessä on myös myymälä, jossa voi tehdä ostoksia. Virallisen kierroksen johonkin Havannan tehtaista voi varata Saratoga-hotellista, San Cristobal-tiskiltä.

Cathedral de San Cristóbal

Havannan tuomiokirkko sijaitsee Habana Viejassa. Kristoffer Kolumbuksen maallisten jäännösten sanotaan olevan haudattuina tänne. Kirkko on rakennettu kalkkikivestä noin vuonna 1704, ja siellä on useita näyttäviä patsaita, alttaritauluja ja maalauksia.

Rommi

Vanhassakaupungissa, Calle San Pedro -kadulla, on mielenkiintoinen rommimuseo. Täällä voit tutustua Havana Clubin valmistusprosessiin. Museo on avoinna klo 9.00-17.30. Baari, jossa hyvien drinkkien lisäksi on myös elävää musiikkia, on avoinna puoleen yöhön asti.
Kulkuyhteydet
Havannassa ja Kuubassa voi liikkua paikasta toiseen usealla liikennevälineellä.

Bussit

Havannan kaupungin busseissa matka maksetaan Kuuban pesoilla, ja hinta on kiinteä. Bussit ovat aina tupaten täynnä, eikä ole lainkaan harvinaista, että bussia joutuu odottamaan tuntikaupalla. Siksi onkin suositeltavaa käyttää taksia, ja matkan hinta on suunnilleen sama kuin bussilla matkustaessa. Kuuban bussit kulkevat kaupunkien välillä hyvin epäsäännöllisesti, ja joskus matka täytyy varata useita viikkoja etukäteen. Bussiverkosto kattaa lähes koko maan.

Junat

Kuuban rautatie oli koko Amerikan ensimmäinen ja luultavasti myös kaikkein huonoin. Junat kulkevat bussien lailla hyvin epäsäännöllisesti, ja aikatauluja voi kysyä asemalta. Poikkeuksena säännöstä on Havannan ja Santiagon välillä kulkeva yöjuna, jolla matka kestää noin 17 tuntia. Kannattaa huomata, että junan penkit eivät ole erityisen mukavia, ja ilmastointi on yleensä todella tehokas. Kahden suurimman kaupungin välillä juna kulkee joka kolmas päivä.

Hevoset ja vaunut

Jos haluat kokea Havannan rauhallisessa tempossa, hevoskyyti on silloin erinomainen vaihtoehto. Hevosvaunuja on useassa paikassa Habana Viejassa. Hinnat ovat yleensä näkyvillä vaunun takaosassa, ja voit aina myös yrittää neuvotella paremman hinnan.

Lennot

Kotimaanlentoja liikennöidään suurempien kaupunkien välillä, ja hinnat ovat suhteellisen edullisia.

Taksit

Taksin voi pysäyttää kadulle tai tilata hotellin vastaanotosta. Kaikissa valtion omistamissa takseissa on taksamittarit, ja matka maksetaan pesoilla. Jos taksissa ei ole mittaria, sovi hinnasta aina etukäteen. Taksinkuljettajilla ei yleensä ole vaihtorahaa, ja loppusumma pyöristetään usein hieman ylöspäin. Valtion omistamat taksit ovat saaneet kilpailijan yksityisistä takseista, jotka ovat usein vanhoja amerikkalaisia autoja. Hinnasta kannattaa sopia aina etukäteen, sillä yksityisissä takseissa ei ole taksamittareita.

Coco-taksit

Nämä taksit ovat keltaisia, kookospähkinän muotoisia, kolmipyöräisiä mopotakseja, joissa on tilaa kahdelle matkustajalle. Mopoitaksilla matkustaminen ei kuitenkaan ole erityisen turvallista. Hinnasta kannattaa sopia aina etukäteen.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Omatoimikohde, jossa ei ole Tjäreborgin opaspalvelua.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Ei vaadita pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Suojautuaksesi hyttysiä ja muita hyönteisiä vastaan, suosittelemme hyttyskarkotetta ja vaaleita, pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Valuutta
Varmin maksuväline Kuubassa on käteinen raha. Käytössä kaksi valuuttaa: pesos nacionales (CUP) ja pesos convertibles (CUC), joista viimeksi mainittu on turistien maksuväline. Matkavaluutaksi kannattaa ottaa euroja, joita voi vaihtaa pesoiksi lentoasemilla, hotelleissa ja pankeissa. Pesoja ei voi vaihtaa etukäteen Suomessa, sillä niiden maahantuonti ja maastavienti on kielletty. Koko lomakassaa ei kannata vaihtaa kerralla pesoiksi, sillä käyttämättä jääneitä pesoja voi olla vaikeaa vaihtaa takaisin euroiksi tietyissä hotelleissa ja lentokentällä valuuttapulan vuoksi.

Luottokortit
Luottokortit toimivat välillä suuremmissa hotelleissa, mutta melko epäluotettavasti.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Suomen aika -7 tuntia.

Sähkö

110 V, tietyissä paikoissa 220 V. Adapteri tarvitaan tietyissä hotelleissa, muissa on tavallinen pistorasia.

Kieli

Espanja

Lisätiedot

Kuuba on kommunistinen valtio, ihmiset ovat ystävällisiä, mutta ei kannata missään nimessä yrittää antaa juomarahaa viranomaisille, sillä sitä saatetaan pitää lahjonnan yrityksenä. Mutta baareissa ja ravintoloissa on tavallista jättää henkilökunnalle ja muusikoille hieman juomarahaa, mikäli olet tyytyväinen palveluun. Juomarahaa jätetään myös hotellin henkilökunnalle ja retkillä.
Kuubaan matkustavalla tulee olla voimassa oleva sairaus-/matkustajavakuutus (Health Insurance), joka korvaa sairaudesta aiheutuneet lääke-, lääkäri-, sairaala- ja kotiinkuljetuskulut; ja vakuutus on pakollinen. Viranomaiset voivat pyytää nähtäväkseen englanninkielisen todistuksen vakuutuksesta. Mikäli matkavakuutus puuttuu, tulee matkustajan ostaa kuubalainen sairausvakuutus lentokentällä. Kuubalainen sairausvakuutus maksaa noin 2,50 CUC/päivä. Henkilöt, jotka osallistuvat riskialttiisiin aktiviteetteihin tai ovat täyttäneet 70 vuotta, maksavat lisäksi ylimääräisen lisämaksun 2 CUC/päivä.
Maksullinen nettiyhteys on tarjolla tiettyjen hotellien vastaanottoalueella. Yleensä kyseessä on langaton verkkoyhteys. Kysy lisätietoja oman hotellisi vastaanotosta. Huomioithan, että nettiyhteydet Kuubassa ovat rajoitettuja, joten ne toimivat vaihtelevasti.
Hotellien taso Kuubassa on yleensä vaatimaton ja huoneet ovat useimmiten yksinkertaisesti sisustettuja. Hotelliluokitus ei vastaa eurooppalaista tasoa.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Lue lisää kohteesta www.cuba.fi.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Vaihtelee lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Tjäreborgin kautta voit matkustaa Kuubaan joustavasti reittilennoilla mihin aikaan vuodesta tahansa ja määritellä itse haluamasi matkan pituuden.
Suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen, jotta pääset sujuvasti hotelliisi. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Ajomatka Havannan José Martí International Airport -lentokentältä Havannan hotelleihin kestää noin 30 minuuttia (15-25 km), muusta liikenteestä riippuen. Havannan ja Varaderon välille (n. 150 km) ei voi varata kuljetusta. Vaihto kohteesta toiseen hoituu helpoiten taksilla.
Varaderon hotelleista ajoaika Juan Gualberto Gomez Airport -lentokentälle on n. 30 minuuttia - 1 tunti (n. 22-40 km).
Sää
 • tammikuu
26°18°
7
Aurinkotuntia/pv
24
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
26°18°
7
Aurinkotuntia/pv
21
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
27°19°
8
Aurinkotuntia/pv
25
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
29°21°
9
Aurinkotuntia/pv
25
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
30°22°
9
Aurinkotuntia/pv
22
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
31°23°
8
Aurinkotuntia/pv
17
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
32°23°
9
Aurinkotuntia/pv
18
Sateettomia päiviä
 • elokuu
32°24°
8
Aurinkotuntia/pv
16
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
31°23°
7
Aurinkotuntia/pv
15
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
29°23°
6
Aurinkotuntia/pv
19
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
27°21°
7
Aurinkotuntia/pv
22
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
27°19°
7
Aurinkotuntia/pv
24
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Havanna
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.