Matkat – Jelsa

Jelsa on Hvarin saarella sijaitseva viihtyisä rantakohde, jossa houkuttelee sekä sen lumoava kauneus että rauhallinen tunnelma.
Kuvankaunis Jelsa sijaitseen Hvarin saaren pohjoisosassa. Keskiaikaisessa kaupungissa on vanhoja kivitaloja, sokkelomaisia kujia ja hurmaava pieni satama-aukio. Sekä keskustan itä- että länsipuolella on pieniä kivirantoja ja uimalaitureita, ja rantojen vesi on hyvin kirkasta. Iltoja voi viettää Jelsan viihtyisissä ravintoloissa. Valikoima on suuri, ja täällä on kaikkea pizzerioista kalaravintoloihin sekä aitoihin konoba-ravintoloihin. Kaikissa ravintoloissa tarjotaan tuoreita, mielenkiintoisia ruokalajeja ja hinnat ovat vähintäänkin kohtuulliset.

Asuminen Jelsassa

Kun varaat matkasi Tjäreborgin kautta, asut viihtyisässä huoneistossa, jolloin voit laittaa itse aamiaista paikallisista aineksista. Sitten voit kaikessa rauhassa nauttia aamiaisen samalla, kun ihailet kauniista merinäköaloista omalta parvekkeeltasi. Mladina Apts on jo useiden vuosien ajan saanut kiitosta tyytyväisiltä vierailtamme.

Aurinko ja uiminen

Ensimmäiset rannat sijaitsevat vain muutaman sadan metrin päässä Jelsan keskustasta, ja niiden jälkeen voit jatkaa matkaa rantakatua pitkin ja valita sopivalta tuntuvan rannan tai uimalaiturin. Kuten Kroatian rannikolla yleensäkin, vesi on niin kirkasta, että pohja näkyy useiden metrien syvyydessä. Siksi alue on varsinkin snorklaajien suosiossa.

Yksi matka, kaksi kohdetta

Kun varaat matkasi Tjäreborgin kautta, voit varata kaksi matkakohdetta kerralla. Vietät viikon molemmissa kohteissa, jolloin voit kokea lomallasi enemmän. Voit aloittaa rauhallisesta Jelsasta ja viettää toisen viikon esimerkiksi kaupunkitunnelmissa Splitissä, tai toisin päin. Voit myös valita Tjäreborgin valikoimasta jonkin muun kohteen, joka miellyttää sinua enemmän.

Yksi saariston kauneimmista saarista

Hvarin saaresta puhutaan usein ylistävin sanoin, ja monen mielestä saari on ehdottomasti yksi Kroatian rannikon kauneimmista. Luonto on pehmeää ja kumpuilevaa, ja siellä täällä on pieniä viinitarhoja sekä kivimuurien ympäröimiä oliivilehtoja. Saari on suhteellisen suuri, noin 70 kilometriä pitkä ja 5–10 kilometriä leveä, ja ympäri saarta on helppo tehdä omatoimisia retkiä. Useimmat nähtävyydet ovat saaren länsipuolella, kuten romanttinen Hvarin kaupunki sekä Paklenin saaristo, jonne taksiveneet kuljettavat matkustajia uintiretkille.
Hyvä tietää
 • Yhdistelmämatkoja
 • Edullinen majoitusvaihtoehto
 • Erittäin tyytyväisiä asiakkaita
 • Kristallinkirkas meri
 • Edullisia ravintoloita
 • Paikallisia ravintoloita
 • Rauhallinen lomakohde
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Jelsa

Asiakkaamme eivät ole vielä kirjoittaneet arvosteluja tästä kohteesta.

Rannat
Sekä keskustan itä- että länsipuolella on pieniä rantoja ja uimaterasseja. Kaikkialla Dalmatian rannoilla on erinomaisia uimasiltoja ja -laitureita, ja koska rannat koostuvat yleensä kalliosta ja kivistä, vesi on kristallinkirkasta. Kallioisilla tai kivisillä rannoilla on hyvä käyttää uimakenkiä, joita voi ostaa paikan päältä. Rannoille voi mennä veneillä, joita lähtee Jelsan satamasta.

Dalmatian rannat ovat yleisesti erittäin puhtaita ja hyvin hoidettuja, ja monilla mantereen rannoista on myös Foundation of Environmental Education in Europe -järjestön myöntämä Blue Flag -sertifikaatti, joka on merkki hyvin hoidetusta, turvallisesta ja viihtyisästä ympäristöstä. Useimmat hoidetut rannat on selkeästi erotettu venereiteistä köysillä, ja useilla rannoilla on suihkuja, pukukoppeja, vuokrattavia aurinkotuoleja ja -varjoja, ja joskus myös vesiurheilumahdollisuuksia. Jelsassa on kallioisten rantojen lisäksi pieni hiekkaranta.

Itäpuolen rannat

Uimapaikkoja on jo muutaman sadan metrin päässä keskustasta itään. Ensimmäisenä vastaan tulee pieni mutta viihtyisä ranta. Sen jälkeen seuraa paljon varjoisia paikkoja sekä hyviä uimakallioita ja laitureita. Noin 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta on Mina-ranta, joka on Jelsan lähialueen suurin hiekkaranta. Koska ranta on suhteellisen matala, se on paras paikka lapsille. Paikan päältä voi ostaa myös jäätelöä ja kylmää juotavaa, joita voi nauttia varjossa. Jos jatkat vielä 45 minuuttia rantaa pitkin leirintäalueen ohi, tulet suhteellisen suurelle ja matalalle rannalle, jolla ei kuitenkaan ole suihkuja eikä tarjoilua. Kävelymatka on melko pitkä, mutta voit myös vuokrata polkupyörän.

Länsipuolen rannat

Jos kuljet satamasta länteen päin kaupunginpuiston ja Jadran-hotellin ohi, ensimmäiset uimapaikat tulevat pian vastaan. Uimakallioita on sen jälkeen ympäri niemeä ja pitkin rannikkoa. Mitä kauemmaksi kävelet, sitä enemmän yksityisyyttä saat. Tilaa on paljon, eikä uimapaikoille synny juuri tungosta.

Vrboska

Vrboska on viihtyisä pieni kylä, jossa on eloisa satama. Sataman pohjoispuolella on upeita rantoja, joista osa on varattu nudisteille. Kylään pääsee Jelsasta seuraamalla rantapolkua noin neljä kilometriä. Piipahda myös itse Vrboskan kylässä vaikka lounaalla tai katsomassa maisemia.

Koe loput Hvarin saaresta

Hvarin saarta ympäröi Välimeren puhdas ja kirkas vesi. Vuokraa polkupyörä tai auto ja lähde jännittävälle retkelle etsimään omaa uimapaikkaasi. Vaikka saari ei ole erityisen suuri, paikasta toiseen meneminen voi kestää hetken, koska matkan varrella on niin paljon nähtävää. Hvarin kaupungissa vieraillessasi voit myös mennä rannalle, ja siellä olevien suihkujen ansiosta voit jatkaa matkaa raikkaana.

Brac

Kolmionmuotoinen Zlatni Rat -ranta, joka näkyy monissa Kroatiasta kertovissa esitteissä, sijaitsee Brac-saaren eteläpuolella, Hvarin saarta vastapäätä. Sinne pääsee veneillä, jotka lähtevät Jelsan satamasta aamulla ja palaavat iltapäivällä.

Nudistirannat

Kroatia avasi ensimmäisenä maana Euroopassa upeat rantansa nudisteille. Pitkin Adrianmeren rannikkoa on paljon nudistirantoja ja -uimapaikkoja, jotka on merkitty karttoihin FKK-rantoina. Useimmissa on mahdollisuus nauttia hyvää ruokaa ja harrastaa urheilua. On myös parikymmentä hotellia, jotka on rekisteröity nudistikeskuksiksi. Auringonotto yläosattomissa ei yleensä ole ongelma, mutta kohteliaisuuden vuoksi katso ensin ympärillesi rannalla varmistaaksesi, että myös muita on yläosattomissa.
Ruoka, juoma ja yöelämä

Ruoka ja juoma Kroatiassa

Kroatian ruokakulttuurilla on pitkä ja värikäs historia. Vihannekset, juurekset ja pavut ovat yhtä tärkeitä raaka-aineita kuin liha, kala ja äyriäiset. Useat ruokaperinteet ovat sekoittuneet vuosien varrella, ja aistittavissa on vaikutteita Italiasta, Unkarista ja Balkanilta. Italialaisvaikutteet ovat erityisen näkyviä Dalmatiassa, jossa lähes kaikissa ravintoloissa tarjoillaan pastaa, pizzaa ja valkosipulintuoksuisia äyriäisruokia.

Lounasaika on tavallisesti kello 11–15 ja päivällisaika noin kello 18 alkaen, mutta kroatialaiset itse syövät illallista mielellään myöhään, kuten italialaisetkin. Ravintolat suljetaan yleensä kello 24. Palvelumaksu on 10 prosenttia, eikä se yleensä sisälly laskuun. Juomarahan antaminen ei ole tapana, mutta jos olet erittäin tyytyväinen palveluun, voit antaa 5–10 prosenttia juomarahaa.

Dalmatian hintataso on edullinen. Cappuccino maksaa yleensä enintään 8–10 kunaa, olut 15–20 kunaa, lounaspizza 35–50 kunaa ja kolmen ruokalajin illallinen keskitasoisessa ravintolassa noin 150 kunaa. Annokset ovat suuria ja palvelu useimmiten hyvää.

Jos haluat maistaa tyypillistä dalmatialaista ruokaa, sinun kannattaa mennä aitoon konoba-ravintolaan. Parhaat niistä sijaitsevat yleensä hieman varsinaisen keskustan ulkopuolella, joten saatat joutua menemään niihin taksilla tai omalla autolla. Vastineeksi kuitenkin saat huolella laitettua, aitoa kotiruokaa ihastuttavassa kroatialaisessa ympäristössä. Paikalliset itse syövät usein juuri konoba-ravintoloissa, mikä on niille tietenkin hyvä suositus!

Mihin ravintolaan Dalmatiassa menetkin, lähes aina tarjolla on pastaa, pizzaa tai muita yksinkertaisia ruokalajeja noin 40 kunan hintaan. Siksi olemme hintoja luetellessamme ottaneet lähtökohdaksi ravintoloiden erikoisuudet. Useimmissa ravintoloissa tarjoillaan sekä liha- että kalaruokia. Koko ruokalistan nähdäkseen on yleensä mentävä sisään ravintolaan, sillä ruokalistat ovat harvoin näkyvissä kadulla. Huomaa, että perunat, ranskalaiset, riisi ja muut lisukkeet tilataan useimmiten erikseen. Ruuan kanssa syödään aina leipää, joka on kroaatiksi 'kruh'.

Lukuisat pizzeriat ovat yksinkertainen ja edullinen tapa nälän tyydyttämiseen. Ne muistuttavat paljon italialaisia pizzerioita, ja niissä tarjoillaan usein myös pastaa. Pieneen nälkään kannattaa etsiä slasticarnice, eräänlainen leipomo, ja syödä vaikkapa burek, joka on juustotäytteinen lehtitaikinaleivos, jota monet kroaatit syövät aamiaiseksi. Muita suosittuja pikaruokia ovat cevapcici (kebab), pljeskavica (häränjauhelihapihvi) ja ražnjici (grillivarras, joka tarjoillaan vihannesten kera).

Kala ja äyriäiset

Sekä kala että äyriäiset ovat Dalmatiassa hyvin laadukkaita, ja niitä on useimpien ravintoloiden ruokalistoilla erilaisina versioina. Itämaiset vaikutteet näkyvät selkeästi rakkautena grillattuihin ruokiin. Kannattaa ehdottomasti maistaa grillattua meriahventa tai langustia sitruunalohkon ja raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna.

Oliiviöljy

Oliiviöljyä on vuosisatojen ajan käytetty sekä ruuanlaitossa että vaihtoehtoisena lääkkeenä. Dalmatiassa viljellään tietenkin oliiveja, ja leudon ilmaston sekä hedelmällisen maan ansiosta syntyy oliiviöljyä, jota pidetään yhtenä maailman maukkaimmista ja hienoimmista. Öljyä voi ostaa sekä marketeista että matkamuistomyymälöistä kauniissa pullossa. Jos ajat Hvar-saaren tai rannikon teillä, matkan varrella on pieniä kojuja ja maatiloja, jotka myyvät muun muassa oliiviöljyä edulliseen hintaan.

Pršut - ilmakuivattu kinkku

Pršut-kinkku on tunnettu paitsi maustaan, myös valmistustavastaan. Kaikki tapahtuu tarkasti tietyn tavan mukaan sikojen kasvatustavasta (rakkaudella) siihen, kuinka mausteet ja yrtit hierotaan lihaan ja kuinka liha kuivatetaan boratuulessa, joka on alueella puhaltava raikas pohjoistuuli. Kokeneet gastronomit voivat tunnistaa pršutin mausta, onko sikoja ruokittu "kotiruualla" vai rehulla. Pršutia tarjoillaan usein oliiviöljyssä säilötyn lampaanjuuston kera, ja sitä on useiden ravintoloiden ruokalistoilla. Katso lisää kohdasta "Dalmatialainen plitica".

Burek

Burek on ilmava lehtitaikinaleivos, jonka täytteenä voi olla esimerkiksi lihaa, juustoa, perunaa tai omenaa. Täydellinen välipala, jota saa useimmista leipomoista.

Pljeskavica

Häränlihasta ja chilistä valmistettu jauhelihapihvi, jota myydään pikaruuan tapaan. Ruokalaji on alun perin kotoisin Bosniasta.

Cevapcici

Jauheliharullia, joita tarjoillaan punasipulin ja ajvarin kera, usein vihannesten kanssa tai pitaleivän sisällä. Myös tämä herkku on alun perin Bosniasta.

Dalmatialainen plitica

Kroatialainen seisova pöytä pienkoossa. Tämän tilatessasi saat lautasen, jolla on oliiveja, pršutia, lampaanjuustoa, usein sardelleja ja kenties hieman fetajuustoa. Leipäpala kuuluu annokseen, ja lasillinen kylmää viiniä sopii loistavasti aterian kylkeen. Erinomainen valinta, jos on mielestäsi liian kuuma lämpimän ruuan nauttimiseen.

Peka

Lihaa ja vihanneksia sisältävä paistettu ruoka, joka paistetaan padassa tai syvässä uunivuoassa avotulella. Ruokalaji voi sisältää kalaa ja äyriäisiä, mustekalaa, lammasta, vasikkaa tai kanaa. Peruna ja sipuli ovat vakioaineksia, mutta muita juureksia voidaan käyttää saatavuuden mukaan. Peka täytyy usein tilata ravintolassa ennakkoon, koska ruuan paistaminen vaatii useita tunteja.

Buzara

Buzara on ruuan valmistustapa, joka sopii useille erilaisille äyriäisille. Buzara tarkoittaa, että ruuan pääainesosa valmistetaan voimakkaassa kastikkeessa, johon tulee viiniä, tomaattia, mausteita ja yrttejä. Joskus pelkkää kastiketta tarjoillaan pastan kanssa.

Pašticada

Eräänlainen lihapata, jota jotkut kuvailevan hapanimeläksi. Maku syntyy siitä, että lihan annetaan hautua pitkään matalalla lämpötilalla muun muassa viinin ja luumujen kera.

Mixed grill

Mixed grill -lajitelmaa saa useimmista ravintoloista. Makuelämys voi ravintolasta riippuen vaihdella mukiinmenevästä taivaalliseen. Erilaisia lihoja grillataan ja tarjoillaan sipulin, avjarin (paprikatahnan) ja usein myös ranskalaisten kera.

Risotto

Muistuttaa italialaista risottoa, mutta on koostumukseltaan hieman löysempää eikä aina sisällä juustoa. Risotto on loistava ja edullinen lounasruoka, jota saa lukemattomina eri vaihtoehtoina (esim. kasvis, äyriäiset, talon erikoinen) useimmista ravintoloista.

Juomat

Uutta maata ei opi tuntemaan ainoastaan matkustamalla ympäriinsä, vaan myös tutustumalla paikallisiin juomiin. Kroatiassa juomia nautitaan tavallisesti kavanassa tai kaficissa eli kahviloissa, jotka reunustavat kaupungin katuja ja toreja. Useimmat kahvilat avataan kello 6–7 aamulla, jotta töihin menijät voivat ostaa aamukahvinsa. Tavallinen sulkemisaika on noin kello 23, kesäisin joskus myöhemminkin. Kahvilakulttuuri on hyvin näkyvää, ja hinnat ovat vain noin kolmanneksen suomalaisista. Huomaa, että kahviloissa ei yleensä tarjoilla ruokaa.
Kava – espressomainen kahvi, jota kroaatit itse tavallisesti juovat
Kava s mlijekom – kahvi maidolla
Kava sa šlagom – kahvi kermalla
Turska kava – turkkilainen kahvi, jossa on kahvinporot pohjalla
Caj – tee

Olut

Olutta eli pivoa juodaan Kroatiassa paljon. Useimmat paikalliset oluet ovat vaaleita lagereita, joista Karlovacko, Laško ja Ožujsko ovat tunnetuimmat merkit. Tomislav on tumma olut. Useita tunnettuja olutmerkkejä, kuten Tuborgia, Stellaa, Kaltenbergiä ja Carlsbergiä valmistetaan Kroatiassa lisenssillä, joten niitä on helposti saatavilla. Malo pivo eli pieni olut on yleensä 30 cl ja veliko pivo vastaa isoa tuoppia. Olut maksaa 6–20 kunaa koosta ja merkistä riippuen. Toceno pivo tarkoitta hanaolutta, jota saa yleensä 20 cl, 30 cl ja 0,5 litran kokoisena. Kaksi kroatialaista olutpohjaista juomaa ovat radla (olutta ja Spriteä) ja dizel (olutta ja Coca Colaa).

Viini ja väkevät juomat

Paikallisia väkeviä alkoholijuomia ovat slivovits (luumuviina), viljamovka (päärynälikööri), medovina (hunajaviini) ja maraschino (zadarilainen kirsikkalikööri). Rakija on paikallista viinaa, jota myydään kotitekoisena vähän kaikkialla.
Illat kuluvat usein mukavasti jossakin Jelsan viihtyisistä ravintoloista. Valikoima on suhteellisen laaja: täällä on kaikkea pizzerioista kalaravintoloihin sekä aitoihin konoba-majataloihin. Satamakadulla on paljon ravintoloita ja yksinkertaisempia ruokapaikkoja, joissa tarjoillaan kaikkea kroatialaisista erikoisuuksista hienompaan italialaiseen ruokaan. Hienommat ravintolat sijaitsevat pääkadun sivukaduilla. Kahviloita ja jäätelöbaareja on satamassa.

Jelsassa on kaksi pääaluetta, joista voi valita itselleen sopivan ravintolan. Satama-aluetta hallitsevat pizzeriat ja yksinkertaisemmat ravintolat, ja sataman lähellä olevilla kujilla on konoba-ravintoloita sekä muunlaisia ravintoloita ja ruokaa. Voit myös lähteä Pitven vuoristokylään, joka sijaitsee noin kolme kilometriä Jelsan pohjoispuolella, tai pikemminkin yläpuolella. Kun katsot ylös kohti Jelsan vanhoja kaupunginosia, huomaat, että suoraan niiden yläpuolella kohoaa toinen kylä. Voit mennä sinne helposti iltakävelylläsi ja tulla taksilla takaisin, tai toisin päin. Kroatiassa on tavallista antaa ravintolassa juomarahaa. Jos olet tyytyväinen palveluun, voit jättää juomarahaa noin 5–10 prosenttia laskun summasta.
Ostokset
Jelsassa on pari markettia, joiden valikoima muistuttaa suomalaisia marketteja, mutta varsinaisia ostosmahdollisuuksia ei juuri ole. Dalmatialaista viiniä voi ostaa sataman viinikellareista, joihin otetaan oma pullo täytettäväksi. Tinkiminen on toisinaan tapana markkinoilla, mutta ei muualla, eli kauppojen hintalapuissa olevat hinnat pätevät. Prsut eli ilmakuivattu kinkku on tunnettu maustaan. Se muistuttaa vastaavaa italialaista kinkkua, mutta on edullisempaa ja siten erinomainen tuliainen. Jos haluat ostaa jotain, nostaa rahaa tai lähettää postikortteja, mene satamaa pitkin puiston luokse, jonka vasemmalla puolella olevalla kadulla on supermarket sekä hedelmä- ja vihannestori.

Supermarketit

Kroatiassa on useita suuria supermarketketjuja, kuten Tommy, Konzum, Diskont ja Studenac. Jelsassa on pari markettia, joiden valikoima muistuttaa suomalaisia kauppoja, mutta niissä myydään myös viiniä.

Ostosmahdollisuudet Splitin alueella

Kroatia ei ole mikään shoppailijan paratiisi, jos kaipaa viimeisintä muotia edulliseen hintaan. Kroatialaiset ovat kuitenkin tarkkoja pukeutumisestaan. Vaatteet, kengät ja laukut ovat yleensä italialaisia. Splitissä Marmontova-kadulla ja sen läheisyydessä on useita tunnettuja merkkiliikkeitä, kuten Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana ja Versace, mutta niiden hinnat eivät ole paljoa Suomen hintoja halvempia. Splitissä on erinomainen kirjakauppa, Algoritam, jossa on hyvä valikoima englanninkielistä kirjallisuutta sekä Kroatian matkaoppaita. Helpoiten sinne löytää kysymällä neuvoa Peristylen turisti-infosta. Splitin esikaupunkialueilla on myös useita suosittuja ostoskeskuksia. Suurin niistä on City Center One, jossa on sekä laajin valikoima että elokuvateatteri.

Dalmatialainen viini

Viiniä voi ostaa erityisistä vinoteekeistä, joissa saatat myös saada maistiaisia haluamistasi viineistä. Joissakin vinoteekeissä on omat viiniasiantuntijansa, jotka kertovat viineistä ja auttavat sinua löytämään haluamasi. Useimmissa vinoteekeissä myydään myös muita erikoisuuksia, kuten oliiviöljyä, hunajaa ja kotitekoista pastaa. Parhaat ja arvostetuimmat viinit ostetaan suoraan tuottajilta eli joltakin maaseudun viinitiloista. Splitissä hyvä kauppa syötävien ja juotavien tuliaisten ostoon sijaitsee peristyylin eli keskusaukion oikealla laidalla Rautaportista tultaessa.

Oliiviöljy

Kroatia on tunnettu oliiviöljystään. Perinteisesti paras oliiviöljy tulee Tarista, noin kymmenen kilometriä Porecista pohjoiseen, jossa sitä on valmistettu satojen vuosien ajan. Tar-oliiviöljyä voit ostaa sekä tavallisista supermarketeista että useimmista vinoteekeistä. Jos satut ajamaan Tarin ohi, voit tietysti ostaa öljyä myös sieltä. Tien varrella on usein pieniä kojuja, joista kotitekoista oliiviöljyä voi ostaa hyvään hintaan.

Rakija

Rakija muistuttaa englantilaista brandyä, mutta se tehdään yleensä rypäleistä. Rakija voidaan maustaa mausteilla tai yrteillä, ja sitä tarjoillaan usein digestiivinä. Rakijaa valmistetaan melkein kaikilla maatiloilla, ja sitä myydään useimmilla markkinoilla sekä tienvarsien kojuissa. Maku vaihtelee erinomaisesta vähemmän hyvään.

Markkinat

Markkinoita järjestetään kaikkialla Dalmatiassa. Niiltä löydät kaikkea mahdollista, kuten hedelmiä, vihanneksia, vaatteita, kenkiä, käsitöitä, kotitekoista oliiviöljyä, biskaa eli istrialaista brandyä ja hunajaa. Splitissä on isot markkinat vanhankaupungin vieressä. Sanotaan, että mitä ei löydy markkinoilta, ei löydy mistään (ainakaan Splitistä)!

Taide ja käsityöt

Yleisimmin näkyvä käsityötaiteen muoto on erilaiset kirjailutyöt, joita yleensä valmistavat ja myyvät pikkuiset mummot, jotka pystyttävät kojujaan sinne tänne. Taiteesta kiinnostuneet voivat myös vierailla palatsin entisessä kellarissa, jossa on kaikenlaisia matkamuistokojuja. Kauimmaisessa nurkassa, peristyylille johtavien portaiden luona on edullisesti myynnissä useiden paikallisten taiteilijoiden teoksia.

Tinkiminen

Markkinoilla on toisinaan tapana tinkiä, mutta muualla sitä ei tehdä. Hintalapussa ilmoitettu hinta pätee, eikä turisteja juuri yritetä huijata.

Kravatit

Tiesitkö, että kravatti on peräisin Kroatiasta? Alun perin kroatialaiset ratsumiehet pitivät kaulassaan huivia erottuakseen eri värien avulla muista sotilaista. Ranskalaiset kopioivat tyylin jo 1600-luvulla, ja huivin sitomistavan sanottiin olevan "à la cravat" eli kroatialaiseen tyyliin. Kravatti onkin hyvä matkamuisto. Aitouden varmistamiseksi kannattaa tarkistaa, että siinä lukee Made in Croatia.
Liikunta ja treeni
Kroatian luonto ja upeat vedet kutsuvat nauttimaan maisemista vaellusretkillä. Aktiiviselle lomanviettäjälle on tarjolla paljon vaihtoehtoja.

Kävelyretki Tor-vartiotornille

Vaellusretkellä vuorille näet kreikkalaisen, noin vuodelta 385 eaa. peräisin olevan vartiotornin jäänteet. Kulje ylhäällä sijaitsevaa kirkkoa kohti ja käänny oikealle portaiden lopussa, ennen kirkon portteja. Seuraa sen jälkeen soratietä ja sen varrella oleviin kiviin maalattuja punavalkoisia merkkejä. Kamera kannattaa ottaa mukaan, sillä näkymä Jelsaan ja sitä ympäröiviin kyliin on uskomaton. Retki vaatii melko hyvää kuntoa, hyvät kengät ja paljon vettä.

Kävelyreitit Hvarin saarella

Hvarin saarella on monia hienoja vaellusreittejä, jos olet valmis seikkailuun, sinulla on kohtalainen kunto, hyvät kengät ja siedät lämmintä ilmanalaa. Osa reiteistä saattaa olla umpeenkasvaneita eikä polkuja ole aina helppo löytää. Kannattaa kysyä matkailutoimistosta karttaa, johon on merkitty reittejä .
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Lähde pyöräretkelle tutustumaan Jelsan ympäristöön.

Zlatni Rat

Jelsaa vastapäätä veden toisella puolella, Bracin saarella, sijaitsee yksi Kroatian valokuvatuimmista rannoista, kolmionmuotoinen Zlatni Rat. Ranta muuttaa muotoaan merivirtojen ja tuulen mukana. Sinne menee veneitä Jelsan satamasta.

Jos et halua viettää koko päivää rannalla, voit mennä bussilla saaren halki sen pääkaupunkiin Supetariin nauttimaan sen sataman elämästä ja hyvästä ruuasta. Myös noin 20 minuutin kävelymatkan päässä Zlatni Ratista sijaitsevassa Bolissa on ravintoloita, joissa voit rentoutua varjossa. Voit myös vierailla dominikaaniluostarissa, sen kauniissa puutarhassa sekä varsin sekalaisessa taidenäyttelyssä, jossa on muun muassa yksi Tintoretton teos.

Koe Hvar pyöräillen

Hyvä tapa liikkua ympäriinsä ja nähdä paljon on vuokrata polkupyörä yhdeksi tai useaksi päiväksi. Jelsan keskustassa on useita pyörävuokraamoita, ja Stari Gradissa on vuokraamo Arkada-hotellin vastaanoton yhteydessä. Korkeasesongin aikaan suosittelemme varaamaan pyörän päivää aiemmin, jotta varmasti saat sen.

Tämä pyöräreitti on vain ehdotus, mutta se on erittäin hyvä vaihtoehto, jonka varrella on paljon koettavaa. Aja rantatietä Jelsasta kohti Vrboskaa ja Vrboskan keskustan läpi. Pysähdy Spes Tours -kyltin luona ja ihaile 1400-luvulta peräisin olevaa linnoituskirkkoa (avoinna arkisin kello 10–12). Aja Vrboskasta ulos johtavaa tietä ja käänny vasemmalle isolle päätielle, jota jatkat Stari Gradiin päin (huomaa, ettei opaskylttiä ole). Muutaman kilometrin jälkeen saavut tienristeykseen, josta jatkat suoraan eteenpäin lähes autottomalle soratielle, joka kulkee viiniviljelmien läpi ja Hvarin pienen lentokentän ohi.
Jelsa on merenrannalla Hvarin saaren pohjoispuolella sijaitseva kaunis pikkukaupunki, jossa on paljon nähtävää. Kaupunki on saaren hedelmällisen alueen keskiössä, ja sitä ympäröivät oliivilehdot, laventelipellot ja viiniviljelmät. Jelsa on hyvä tukikohta, jos haluat tutustua saaren muihin osiin tai saaristoon, koska sieltä on sekä suorat veneyhteydet läheisiin saariin että erinomaiset yhteydet muualle saareen.

Tutkimusmatka Jelsaan

Kuvankaunis keskiaikainen Jelsan kaupunki sijaitsee Hvarin pohjoisosassa. Siellä on vanhoja kivitaloja, sokkelomaisia kujia ja hurmaava pieni satama-aukio. Jelsa on kohonnut paikalle pikkuhiljaa, joten siellä ei ole selkeää asemakaavaa. Koska kaupunki ei ole kovin suuri, siellä oppii kuitenkin nopeasti kulkemaan. Helpointa on liikkua torilta sataman suuntaan, joka on kaupungin luontainen keskus. Siellä voi nauttia jäätelön, drinkin tai erinomaisen espresson ja katsella paikallista elämänmenoa.

Stari Gradin tasanko Hvarin saarella

Hvarin saarelle saapui 300-luvulla eKr. meritse Faroksen saarelta kreikkalaisia, jotka nimesivät saaren kotipaikkansa mukaan Farokseksi. Alue on säilynyt lähes muuttumattomana kreikkalaisten ajoista. Muinoin täällä harjoitettiin maanviljelystä, jota jatketaan edelleen viiniviljelysten ja oliivilehtojen muodossa. Lisäksi monia rakennuksia ja kastelukanavia on säilynyt, ja nähtävissä on myös antiikille tyypillinen geometrinen maanjakojärjestelmä. Stari Gradin tasanko eli Starogradsko polje on nykyisin yksi Välimeren alueen parhaiten säilyneistä antiikin kreikkalaisista maisemista.

Pitven kylä

Pitve, joka on yksi Hvarin vanhimmista kylistä, sijaitsee noin kolme kilometriä Jelsan keskustasta ja 12 kilometriä Stari Gradista. Sinne pääsee joko autotietä (noin 45 minuuttia) tai hieman pidempää kävelytietä (noin puolitoista tuntia), joka kulkee vuorta pitkin. Pitvessä on upeat näköalat ja lähes turistiton keskusta.

Humacin luola

Humac sijaitsee noin kuusi kilometriä Jelsasta ja 16 kilometriä Stari Gradista Sucurajin kylän suuntaan. Siellä on ehdottomasti näkemisen arvoinen nähtävyys, esihistoriallinen Grapceva Špiljan luola. Sieltä on löydetty jäänteitä saarella kolmannella vuosituhannella eKr. kukoistaneesta kulttuurista. Korkeasesongin aikaan järjestetään opastettuja kierroksia.

Zavalan, Ivan-Dolacin ja Sveta Nedjeljan kylät

Jelsasta voi lähteä ajoretkelle vuorten yli nauttimaan auringosta saaren eteläpuolella. Aja päätietä ulos Jelsasta, Pitven ohi, ja seuraa kylttejä löytääksesi perille. Huomioi, että 1,4 kilometrin pituinen pimeä tunneli, jossa on vain yksi ajokaista, estää pyöräilyn tällä reitillä: tunnelin läpi ajaminen on ehdottomasti kielletty. Auto on paras liikkumistapa, koska paikallisliikenne on hyvin rajallista. Zavalassa on hyviä uimapoukamia, joiden vesi on vieläkin kirkkaampaa kuin Stari Gradin ja Jelsan edustalla. Zavalasta voit jatkaa matkaa Ivan-Dolacin ja Sveta Nedjeljan kyliin, jotka ovat tunnettuja viininvalmistuksestaan. Tällä puolen vuorta on suurin osa viiniviljelmistä, ja täällä viljellään tunnetuinta rypälelajiketta, plavac malia, josta valmistetaan hienoa paikallista Zlatan Plavac -viiniä. Sveta Nedjeljassa on myös hyviä rantoja, ja veden äärellä sijaitsevissa ravintoloissa voi maistaa paikallisia viinejä.

Jelsasta Zavalaan jalkaisin

Seuraa autotietä postin ja apteekin ohi ulos Jelsan keskustasta, ylitä iso päätie ja seuraa Pitveen opastavia kylttejä. Kulje tietä autotunnelille asti, käänny oikealle ja kulje leveää soratietä pitkin ylös. Noin 20 minuutin kävelyn jälkeen tien oikealle puolelle kääntyy polku, joka vie vuorenharjanteelle (550 metriä merenpinnan yläpuolella). Siellä on pieni Sveti Anten kappeli, joka on vaivanarvoinen nähtävyys. Kulje sitten polkua alas kohti Zavalaa. Kävelymatkan arvioitu kesto on 5–6 tuntia edestakaisin.

Jelsasta Sveta Nedjeljaan jalkaisin

Lähde kohti Pitveä (samoin kuin ylempänä) ja käänny oikealle kohti Vrisnikiä. Kulje autotietä kylän läpi kohti Svirceä. Svircessä käänny vasemmalle pienen umpeenkasvaneen kanaalin jälkeen. Seuraa punavalkeita merkkejä ylös vuorelle. Tie vie Hvarin korkeimmalle kohdalle, Sveti Nikolalle (626 metriä merenpinnan ylöpuolella), joka on saaren paras näköalapaikka. Seuraa merkittyä polkua alas Sveta Nedjeljaan ja pysähdy ihailemaan vanhan, luolassa sijaitsevan luostarin jäänteitä, joka seisoi paikalla vuosina 1400–1787. Kävelymatkan arvioitu kesto on 4–5 tuntia suuntaansa.

Stari Grad

Stari Gradissa kannattaa pysähtyä ja mennä kaupungin vanhan osan läpi, tutustua nähtävyyksiin ja kenties vierailla Tvrdaljissa, joka on runoilija Petar Hektorovicin kuuluisa kesäpalatsi. Voit myös nauttia virvokkeita satamassa. Stari Gradista voit pyöräillä päätietä kohti Jelsaa ja kääntyä oikealle Dolin kylää kohti. Voit joko ajaa kylän ohi tai tehdä ylimääräisen mutkan sen läpi ja ohittaa korkealla sijaitsevan kirkon. Jatka sitten suoraan, jolloin ohitat Vrbanjin, Svircen, Vrisnikin ja Pitven kylät ja palaat takaisin Jelsaan. Pyöräretken arvioitu kesto on noin 2,5–4 tuntia ja reitin pituus 25 kilometriä. Jos lähdet Stari Gradista, voit tietenkin ajaa reitin myös toiseen suuntaan.
Kulkuyhteydet
Saarella on hyvät bussiyhteydet ja takseja. Laivoilla pääsee Splitiin, Korculaan ja Braciin.

Bussit

Dalmatian bussiverkosto toimii yleensä sekä luotettavasti että täsmällisesti, vaikkakin saarilla voidaan olla hieman epätäsmällisempiä. Suuriin kaupunkeihin kuten Zagrebiin ja Dubrovnikiin sekä joihinkin turistipaikkoihin (kuten Makarskaan) pääsee helposti bussilla. Jos kuitenkin haluat illalla esimerkiksi johonkin kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan konoba-ravintolaan, on mentävä taksilla tai omalla autolla. Tämä koskee myös monia pikkukyliä sisämaassa.

Taksi

Taksi on aina helppo tilata hotellista tai ravintolasta kaupunkien välisiä matkoja varten. Taksinkuljettajat ovat kokemuksemme mukaan rehellisiä, mukavia ja kohteliaita. Tinkiminen tai "erikoishinnat" eivät kuulu tapoihin. Yleisesti ottaen kuljettajien taksamittareihin voi luottaa.

Polkupyörä

Pyöräily on kätevä ja mukava tapa liikkua saarilla. Kaupunkien ulkopuolella sijaitseville uimapaikoille johtaa hyviä pyöräteitä. Kysy hotellistasi lähintä pyörävuokraamoa.

Lautat ja veneet

Rannikolla on kattava lauttalinjasto, ja seudulla liikennöi sekä paikallisia että kansainvälisiä yhtiöitä. Tarjolla on myös suuri valikoima järjestettyjä veneretkiä. Suosituimpia ovat "fish picnic" -retket, joita järjestetään sekä Hvarilla sijaitsevassa Jelsassa että Baška Vodassa. Myös koko päivän kestäviä retkiä järjestetään, ja niihin voi sisältyä erilaista ohjelmaa, esimerkiksi pysähdys Zlatni Ratissa. Split on saarille lähtevien veneretkien keskus. Jos haluat matkustaa suoraan saarelta toiselle, vaihtoehdot ovat usein rajalliset, ja paluumatkalle voi olla vaikeaa päästä saman päivän aikana. Suurin liikennöitsijä on Jadrolinija, joiden nettisivuilla on kattavat tiedot muun muassa aikatauluista ja hinnastosta: www.jadrolinija.hr.

Moottoripyörät ja mopot

Emme suosittele moottoripyörän tai mopon vuokraamista, koska kesäaikaan liikennettä on paljon. Ne ovat kuitenkin kroatialaisten keskuudessa tavanomaisia kulkuvälineitä. Mikäli päädyt ajamaan moottoripyörällä tai mopolla, pyydä aina kypärää! Kypärän käyttö ei ole Kroatiassa itsestäänselvyys.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tavoitat oppaamme kesäkaudella vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai jos haluat saada hyviä lomavinkkejä ja neuvoja. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat oppaat myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan bussiin. Hvarin saarella ei ole Tjäreborgin opasta.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Kroatiaan ei vaadita pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.

Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Hotellivero Kroatiassa

Kroatian hotelleissa yöpyviltä veloitetaan turistivero, n. 10 kunaa/henkilö/yö. Tilauslennolla matkustaessasi (1-4 viikon matka) vero sisältyy matkasi hintaan, eikä sitä tarvitse maksaa erikseen. Reittilennolla matkustaessasi vero maksetaan suoraan hotellille, joko hotelliin saavuttaessa tai pois lähtiessä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Kroatian kuna (HRK). Useimmat kortit hyväksytään. Pankkiautomaatteja Jelsassa.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Suomen aika -1 tunti

Sähkö

Sama kuin Suomessa, 220 V

Kieli

Kroatia. Useimmat matkailualalla työskentelevistä puhuvat myös saksaa ja englantia.

Lisätiedot

Paljon mäkiä, tasoeroja ja rappuja lomakohteessa. Rauhallista touko-, kesä- ja syyskuussa, mutta meno vilkastuu heinä- ja elokuun korkeasesonkina ja ravintola-, baari- ja kahvilavalikoima laajenee. Teillä on paljon liikennettä heinä- ja elokuussa, kun monet saksalaiset ja italialaiset saapuvat tänne omilla autoillaan. Jos sinulla on akkukäyttöisiä laitteita mukana, poista akut ennen kotimatkaa ja kuljeta ne käsimatkatavaroissa! Herätyskellot, partakoneet jne. voit pakata matkalaukkuun Splitin lentokentällä. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Tärkeää tietoa taxfree-tuotteista

Huomioithan, että taxfree-valikoima on Kroatian lennoilla tavallista rajoitetumpi. Kroatian lakien vuoksi alkoholia ja savukkeita ei voi tilata etukäteen. Kaikki muut taxfree-kuvaston tuotteet ovat vapaasti tilattavissa.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 tuntia Helsingistä

Näin matkustat tänne

Jelsaan matkustat Tjäreborgin kautta kesäkaudella tilauslennoilla.

Lento laskeutuu Splitin lentokentälle.
Tjäreborgin tilauslennoilla kuljetukset sisältyvät hintaan, ja silloin pääset helposti ja turvallisesti Jelsassa sijaitsevaan hotelliisi. Lento laskeutuu Splitin lentokentälle. Bussikuljetus (n. 45 min) lentoasemalta Splitin satamaan, jossa matkatavarat siirretään katamaraanin kyytiin. Mikäli matka taitetaan autolautalla, niin silloin jokainen huolehtii itse matkatavaransa lautalle. Splitin satamassa saatetaan joutua odottelemaan jatkokuljetusta, mutta satamassa on ravintoloita, kahviloita sekä kauppoja, joten odotteluajan saa mukavasti kulumaan. Matkatavarat voi sillä välin jättää henkilökuntamme hoitoon. Laivamatka Stari Gradin satamaan kulkee toisinaan Bracin kautta, ja matkan kesto on n. 1,5-2 tuntia. Satamassa matkatavarat nostetaan laiturille ja jokainen kantaa omat matkatavaransa bussin kyytiin. Ajoaika satamasta Jelsaan kestää n. 20 minuuttia. Huomioithan, että kokonaismatka-aika Splitin lentokentältä Jelsaan ja omaan hotelliisi saattaa kestää jopa 7 tuntia, sisältäen odotusajat Splitin satamassa. Joskus vieraat, joilla on eri kotiinlähtöajat, joutuvat matkustamaan samalla laivalla, jolloin myöhemmin lähdössä olevat joutuvat odottelemaan omaa paluulentoaan lentokentällä. Lentokenttäbussin tarkempi ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja se päätetään paikan päällä.

Lue lisää kuljetuksista kohteessa.
Sää
 • tammikuu
10°5°
3
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
11°5°
4
Aurinkotuntia/pv
12°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
14°7°
6
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
18°11°
7
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
23°16°
8
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
27°19°
10
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
30°22°
11
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • elokuu
30°22°
10
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
26°19°
8
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
20°14°
6
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
15°10°
4
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
12°7°
3
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Jelsa
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.