Matkat – Hvar

Hvarin kaupunki on yksi Dalmatian rannikon helmistä, jossa lomasi on yhdistelmä kulttuuria, historiaa, luontoa ja rantaelämää.
Hvarin kaupunkiin ei oikein voi olla ihastumatta. Siitä pitävät huolen ainakin kaupungin kiehtova historia, upea luonto, hienostunut tyyli ja monet erinomaiset ravintolat. Kaupunki on jatkuvasti täynnä elämää, kun ihmiset kulkevat ympäriinsä ja veneet tulevat ja menevät. Istuudu johonkin sataman kahviloista nauttimaan ympäröivästä vilskeestä. Jos haluat vaihtaa maisemaa, voit kulkea pienillä kujilla ja mennä suuren piazzan ympäristöön tekemään ostoksia tai vaikkapa nauttimaan lounasta paikallisessa ravintolassa. Jos haluat pysytellä meren äärellä, voit kulkea pitkin keskustan ohi kulkevaa rantakatua, joka jatkuu pitkälle kaupungin molemmille puolille, kunnes löydät sopivan uimapoukaman tai viihtyisän ravintolan.

Illanvietto Hvarin kaupungissa

Vaikka Hvarin kaupungissa on paljon muistoja menneestä, se on myös seurannut aikaansa: yöelämä on hienostunutta ja ravintolat erinomaisia. Täällä voit aina luottaa siihen, että ravintoloiden tarjoilema kala on tuoretta, ja kalan kanssa voit tietysti nauttia raikasta valkoviiniä, joka on peräisin viereiseltä Korculan saarelta. Kun ilta pimenee, voit istuutua johonkin torin tai rantakadun loungebaareista viettämään iltaa ja nauttimaan tunnelmasta.

Aurinko ja uiminen

Kun seuraat Hvarin kaupungista lähtevää rantakatua, kohtaat rannan toisensa jälkeen. Ne eivät usein ole kovin pitkiä, ja joillakin rannoilla on uimalaituri, jolle voi levittää pyyhkeensä ennen pulahtamista kristallinkirkkaaseen veteen. Koska rantojen pohja koostuu usein kalliosta ja pikkukivistä, vesi on niin kirkasta, että snorklaajat ja muut uimarit näyttävät leijuvan pari metriä pohjan yläpuolella. Kannattaa myös lähteä retkelle läheiseen Paklenin saaristoon. Siellä sinua odottavat upeat uintielämykset pienissä uimapoukamissa, jonka jälkeen voit nauttia ihanan, paikallisista aineksista valmistetun lounaan jossakin pienistä rantaravintoloista.

Tjäreborgin hotellit

Kun lähdet Tjäreborgin matkalla Hvariin, löydät hotellivalikoimastamme aina sinulle ja matkaseurueellesi sopivan vaihtoehdon. Kaikki hotellimme sijaitsevat mukavan matkan päässä rannalta ja Hvarin kaupungin torilta. Voit valita hotellin, jossa on spa, rantakadulla sijaitsevan hotellin tai vain aikuisille tarkoitetun hotellin. Kun haluat tehdä lomastasi vielä erityisemmän, varaa itsellesi sellainen matka, johon yhdistät kaksi eri kohdetta Kroatiassa.
Hyvä tietää
 • Hotelleja aikuisille
 • Hotelleja, joissa spa
 • Yhdistelmämatkoja
 • Kristallinkirkas meri
 • Paljon ravintoloita
 • Vilkas yöelämä
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Hvar

Asiakkaamme eivät ole vielä kirjoittaneet arvosteluja tästä kohteesta.

Rannat
Kroatian upeat rannat ovat pääosin erittäin puhtaita ja hyvin hoidettuja, ja useimmat niistä koostuvat sileistä, litteistä pikkukivistä. Monilla rannoista on myös Foundation of Environmental Education in Europe -järjestön myöntämä Blue Flag -sertifikaatti, joka on merkki hyvin hoidetusta, turvallisesta ja viihtyisästä ympäristöstä.

Kaikkialla Dalmatian rannikolla on erinomaisia uimasiltoja ja -laitureita. Koska Hvarin rannat koostuvat yleensä kalliosta ja kivistä, vesi on kristallinkirkasta. Kallioisilla ja kivisillä rannoilla on hyvä käyttää uimakenkiä, joita voi ostaa paikan päältä.

Useimmilla rannoilla on suihkut, pukukopit, vuokrattavia aurinkotuoleja ja -varjoja sekä monenlaisia vesiurheilumahdollisuuksia. Erikokoisia, kauniilla paikoilla sijaitsevia uimapoukamia on sekä kaupungin kohdalla että rantakadun varrella. Hvarin kaupungista itään sijaitsevat Milnan, Zaracen ja Dubovican upeat rannat.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Satamakadulla on laaja valikoima ravintoloita, baareja ja yksinkertaisia ruokapaikkoja, joissa tarjoillaan sekä kroatialaisia ruokalajeja että hienompia italialaisia ruokia. Sataman läheltä ja rantakadun varrelta löydät myös kahviloita ja jäätelöbaareja. Hvarin oma erikoisuus on "Hvarska gregada" eli herkullinen kalapata, jota suosittelemme kalaruokien ja äyriäisten ystäville.

Hvarin kaupungissa ja sen lähialueilla on paljon ravintoloita. Kaupungin sisällä useimmat ovat joko Riva-kadun varrella tai vanhassakaupungissa, jota kutsutaan "Grodaksi". Ravintoloita on kaikista hintaluokista. Korkeasesongin aikaan kannattaa tehdä pöytävaraus, jos haluat johonkin tiettyyn ravintolaan tiettynä päivänä. Kaikki ravintolat eivät kuitenkaan ota vastaan varauksia, jolloin pöydän saattaa saada saapumalla ennen muita.

Ruoka ja juoma Kroatiassa

Kroatian ruokakulttuurilla on pitkä ja värikäs historia. Vihannekset, juurekset ja pavut ovat yhtä tärkeitä raaka-aineita kuin liha, kala ja äyriäiset. Useat ruokaperinteet ovat sekoittuneet vuosien varrella, ja aistittavissa on vaikutteita Italiasta, Unkarista ja Balkanilta. Italialaisvaikutteet ovat erityisen näkyviä Dalmatiassa, jossa lähes kaikissa ravintoloissa tarjoillaan pastaa, pizzaa ja valkosipulintuoksuisia äyriäisruokia.

Lounasaika on tavallisesti kello 11–15 ja päivällisaika noin kello 18 alkaen, mutta kroatialaiset itse syövät illallista mielellään myöhään, kuten italialaisetkin. Ravintolat suljetaan yleensä kello 24. Palvelumaksu on 10 prosenttia, eikä se yleensä sisälly laskuun. Juomarahan antaminen ei ole tapana, mutta jos olet erittäin tyytyväinen palveluun, voit antaa 5–10 prosenttia juomarahaa.

Dalmatian hintataso on edullinen. Cappuccino maksaa yleensä enintään 8–10 kunaa, olut 15–20 kunaa, lounaspizza 35–50 kunaa ja kolmen ruokalajin illallinen keskitasoisessa ravintolassa noin 150 kunaa. Annokset ovat suuria ja palvelu useimmiten hyvää.

Jos haluat maistaa tyypillistä dalmatialaista ruokaa, sinun kannattaa mennä aitoon konoba-ravintolaan. Parhaat niistä sijaitsevat yleensä hieman varsinaisen keskustan ulkopuolella, joten saatat joutua menemään niihin taksilla tai omalla autolla. Vastineeksi kuitenkin saat huolella laitettua, aitoa kotiruokaa ihastuttavassa kroatialaisessa ympäristössä. Paikalliset itse syövät usein juuri konoba-ravintoloissa, mikä on niille tietenkin hyvä suositus!

Mihin ravintolaan Dalmatiassa menetkin, lähes aina tarjolla on pastaa, pizzaa tai muita yksinkertaisia ruokalajeja noin 40 kunan hintaan. Siksi olemme hintoja luetellessamme ottaneet lähtökohdaksi ravintoloiden erikoisuudet. Useimmissa ravintoloissa tarjoillaan sekä liha- että kalaruokia. Koko ruokalistan nähdäkseen on yleensä mentävä sisään ravintolaan, sillä ruokalistat ovat harvoin näkyvissä kadulla. Huomaa, että perunat, ranskalaiset, riisi ja muut lisukkeet tilataan useimmiten erikseen. Ruuan kanssa syödään aina leipää, joka on kroaatiksi 'kruh'.

Lukuisat pizzeriat ovat yksinkertainen ja edullinen tapa nälän tyydyttämiseen. Ne muistuttavat paljon italialaisia pizzerioita, ja niissä tarjoillaan usein myös pastaa. Pieneen nälkään kannattaa etsiä slasticarnice, eräänlainen leipomo, ja syödä vaikkapa burek, joka on juustotäytteinen lehtitaikinaleivos, jota monet kroaatit syövät aamiaiseksi. Muita suosittuja pikaruokia ovat cevapcici (kebab), pljeskavica (häränjauhelihapihvi) ja ražnjici (grillivarras, joka tarjoillaan vihannesten kera).

Kala ja äyriäiset

Sekä kala että äyriäiset ovat Dalmatiassa hyvin laadukkaita, ja niitä on useimpien ravintoloiden ruokalistoilla erilaisina versioina. Itämaiset vaikutteet näkyvät selkeästi rakkautena grillattuihin ruokiin. Kannattaa ehdottomasti maistaa grillattua meriahventa tai langustia sitruunalohkon ja raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna.

Oliiviöljy

Oliiviöljyä on vuosisatojen ajan käytetty sekä ruuanlaitossa että vaihtoehtoisena lääkkeenä. Dalmatiassa viljellään tietenkin oliiveja, ja leudon ilmaston sekä hedelmällisen maan ansiosta syntyy oliiviöljyä, jota pidetään yhtenä maailman maukkaimmista ja hienoimmista. Öljyä voi ostaa sekä marketeista että matkamuistomyymälöistä kauniissa pullossa. Jos ajat Hvar-saaren tai rannikon teillä, matkan varrella on pieniä kojuja ja maatiloja, jotka myyvät muun muassa oliiviöljyä edulliseen hintaan.

Pršut - ilmakuivattu kinkku

Pršut-kinkku on tunnettu paitsi maustaan, myös valmistustavastaan. Kaikki tapahtuu tarkasti tietyn tavan mukaan sikojen kasvatustavasta (rakkaudella) siihen, kuinka mausteet ja yrtit hierotaan lihaan ja kuinka liha kuivatetaan boratuulessa, joka on alueella puhaltava raikas pohjoistuuli. Kokeneet gastronomit voivat tunnistaa pršutin mausta, onko sikoja ruokittu "kotiruualla" vai rehulla. Pršutia tarjoillaan usein oliiviöljyssä säilötyn lampaanjuuston kera, ja sitä on useiden ravintoloiden ruokalistoilla. Katso lisää kohdasta "Dalmatialainen plitica".

Burek

Burek on ilmava lehtitaikinaleivos, jonka täytteenä voi olla esimerkiksi lihaa, juustoa, perunaa tai omenaa. Täydellinen välipala, jota saa useimmista leipomoista.

Pljeskavica

Häränlihasta ja chilistä valmistettu jauhelihapihvi, jota myydään pikaruuan tapaan. Ruokalaji on alun perin kotoisin Bosniasta.

Cevapcici

Jauheliharullia, joita tarjoillaan punasipulin ja ajvarin kera, usein vihannesten kanssa tai pitaleivän sisällä. Myös tämä herkku on alun perin Bosniasta.

Dalmatialainen plitica

Kroatialainen seisova pöytä pienkoossa. Tämän tilatessasi saat lautasen, jolla on oliiveja, pršutia, lampaanjuustoa, usein sardelleja ja kenties hieman fetajuustoa. Leipäpala kuuluu annokseen, ja lasillinen kylmää viiniä sopii loistavasti aterian kylkeen. Erinomainen valinta, jos on mielestäsi liian kuuma lämpimän ruuan nauttimiseen.

Peka

Lihaa ja vihanneksia sisältävä paistettu ruoka, joka paistetaan padassa tai syvässä uunivuoassa avotulella. Ruokalaji voi sisältää kalaa ja äyriäisiä, mustekalaa, lammasta, vasikkaa tai kanaa. Peruna ja sipuli ovat vakioaineksia, mutta muita juureksia voidaan käyttää saatavuuden mukaan. Peka täytyy usein tilata ravintolassa ennakkoon, koska ruuan paistaminen vaatii useita tunteja.

Buzara

Buzara on ruuan valmistustapa, joka sopii useille erilaisille äyriäisille. Buzara tarkoittaa, että ruuan pääainesosa valmistetaan voimakkaassa kastikkeessa, johon tulee viiniä, tomaattia, mausteita ja yrttejä. Joskus pelkkää kastiketta tarjoillaan pastan kanssa.

Pašticada

Eräänlainen lihapata, jota jotkut kuvailevan hapanimeläksi. Maku syntyy siitä, että lihan annetaan hautua pitkään matalalla lämpötilalla muun muassa viinin ja luumujen kera.

Mixed grill

Mixed grill -lajitelmaa saa useimmista ravintoloista. Makuelämys voi ravintolasta riippuen vaihdella mukiinmenevästä taivaalliseen. Erilaisia lihoja grillataan ja tarjoillaan sipulin, avjarin (paprikatahnan) ja usein myös ranskalaisten kera.

Risotto

Muistuttaa italialaista risottoa, mutta on koostumukseltaan hieman löysempää eikä aina sisällä juustoa. Risotto on loistava ja edullinen lounasruoka, jota saa lukemattomina eri vaihtoehtoina (esim. kasvis, äyriäiset, talon erikoinen) useimmista ravintoloista.

Juomat

Uutta maata ei opi tuntemaan ainoastaan matkustamalla ympäriinsä, vaan myös tutustumalla paikallisiin juomiin. Kroatiassa juomia nautitaan tavallisesti kavanassa tai kaficissa eli kahviloissa, jotka reunustavat kaupungin katuja ja toreja. Useimmat kahvilat avataan kello 6–7 aamulla, jotta töihin menijät voivat ostaa aamukahvinsa. Tavallinen sulkemisaika on noin kello 23, kesäisin joskus myöhemminkin. Kahvilakulttuuri on hyvin näkyvää, ja hinnat ovat vain noin kolmanneksen suomalaisista. Huomaa, että kahviloissa ei yleensä tarjoilla ruokaa.
Kava – espressomainen kahvi, jota kroaatit itse tavallisesti juovat
Kava s mlijekom – kahvi maidolla
Kava sa šlagom – kahvi kermalla
Turska kava – turkkilainen kahvi, jossa on kahvinporot pohjalla
Caj – tee

Olut

Olutta eli pivoa juodaan Kroatiassa paljon. Useimmat paikalliset oluet ovat vaaleita lagereita, joista Karlovacko, Laško ja Ožujsko ovat tunnetuimmat merkit. Tomislav on tumma olut. Useita tunnettuja olutmerkkejä, kuten Tuborgia, Stellaa, Kaltenbergiä ja Carlsbergiä valmistetaan Kroatiassa lisenssillä, joten niitä on helposti saatavilla. Malo pivo eli pieni olut on yleensä 30 cl ja veliko pivo vastaa isoa tuoppia. Olut maksaa 6–20 kunaa koosta ja merkistä riippuen. Toceno pivo tarkoitta hanaolutta, jota saa yleensä 20 cl, 30 cl ja 0,5 litran kokoisena. Kaksi kroatialaista olutpohjaista juomaa ovat radla (olutta ja Spriteä) ja dizel (olutta ja Coca Colaa).

Viini ja väkevät juomat

Paikallisia väkeviä alkoholijuomia ovat slivovits (luumuviina), viljamovka (päärynälikööri), medovina (hunajaviini) ja maraschino (zadarilainen kirsikkalikööri). Rakija on paikallista viinaa, jota myydään kotitekoisena vähän kaikkialla.
Kesäaikaan Hvarin ravintolat, baarit ja yökerhot sykkivät elämää. Kaupunki vilisee ihmisiä, ja nähtävää ja koettavaa on paljon. Voit istua Riva-kadun varrella katselemassa ohi kulkevia ihmisiä ja satamasta lähteviä laivoja ja veneitä. Myös torilla on vilskettä kesäaikaan ympäri vuorokauden. Siellä on kirkko, vanha asevarasto, josta on tehty museo sekä turisti-info.

Vanhoissa kaupunginosissa kujia reunustavat pikkuputiikit, galleriat, ravintolat ja baarit. Riva-kadulla on myös paljon baareja, yökerhoja, ravintoloita ja jäätelöbaareja. Jos tunnet itsesi reippaaksi, voit nousta kaupunkia vartioivalle vanhalle linnoitukselle. Erityisen hieno on pjacan länsipuolella sijaitseva alue, jolla aateliset aikoinaan pysyttelivät, siinä missä itäpuoli oli tavallisen kansan aluetta. Monet ravintolat, kahvilat ja jäätelöbaarit ovat avoinna koko päivän kello 23:een saakka, korkeasesongin aikaan jopa yli keskiyön. Korkeasesongin aikaan osa baareista ja yökerhoista sulkeutuvat vasta kello 5 aamulla. Hvarin yöelämä on keskittynyt sataman, rantakadun ja keskustan alueelle. Voit suunnistaa baareihin sen perusteella, mistä musiikki kuuluu. Huomioi, että osa baareista ja yökerhoista on avoinna vain korkeasesongin aikaan.

Hvarin kesäfestivaalit

Hvarin kesäfestivaalit kestävät heinäkuun lopusta syyskuuhun, jolloin yöelämä täyttyy sekä paikallisten että ulkomaisten esiintyjien konserteista ja monista muista tapahtumista. Tapahtumakalenterin saat turisti-infosta tai osoitteesta tzhvar.hr. Näkyvimmät tapahtumat ovat:
Fransiskaaniluostarin konsertit.
Klassista musiikkia ja kuorolaulua eri muodoissa useita kertoja viikossa.
Linnoituksessa järjestettäviä konsertteja useita kertoja sesongin aikana.
Teatterirakennuksen taidenäyttelyt.
FOR-musiikkifestivaali (heinäkuu)
Malo Grabljen laventelifestivaali (heinäkuu)
Ultra Music Festival (heinäkuu)
Hvarin puolimaraton (elokuu)
Elokuvafestivaali
Ostokset
Hvarin kaupungissa on paljon kauppoja, joista löydät lähes kaiken loman aikana tarvitsemasi. Voit myös lähteä laivalla parin tunnin ostosretkelle Splitiin ja palata illaksi Hvariin. Jos et halua lähteä kaupungista, ostoksia voi tehdä suurta piazzaa ympäröivillä kujilla, joiden kaupoissa on hyvät valikoimat. Hvarin kaupungissa voit myös tehdä ostoksia torin ja rantakadun putiikeissa ja katukojuissa sekä pikkukaduilla.

Ostosmahdollisuudet Splitin alueella

Kroatia ei ole mikään shoppailijan paratiisi, jos kaipaa viimeisintä muotia edulliseen hintaan. Kroatialaiset ovat kuitenkin tarkkoja pukeutumisestaan. Vaatteet, kengät ja laukut ovat yleensä italialaisia. Splitissä Marmontova-kadulla ja sen läheisyydessä on useita tunnettuja merkkiliikkeitä, kuten Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana ja Versace, mutta niiden hinnat eivät ole paljoa Suomen hintoja halvempia. Splitissä on erinomainen kirjakauppa, Algoritam, jossa on hyvä valikoima englanninkielistä kirjallisuutta sekä Kroatian matkaoppaita. Helpoiten sinne löytää kysymällä neuvoa Peristylen turisti-infosta. Splitin esikaupunkialueilla on myös useita suosittuja ostoskeskuksia. Suurin niistä on City Center One, jossa on sekä laajin valikoima että elokuvateatteri.

Dalmatialainen viini

Viiniä voi ostaa erityisistä vinoteekeistä, joissa saatat myös saada maistiaisia haluamistasi viineistä. Joissakin vinoteekeissä on omat viiniasiantuntijansa, jotka kertovat viineistä ja auttavat sinua löytämään haluamasi. Useimmissa vinoteekeissä myydään myös muita erikoisuuksia, kuten oliiviöljyä, hunajaa ja kotitekoista pastaa. Parhaat ja arvostetuimmat viinit ostetaan suoraan tuottajilta eli joltakin maaseudun viinitiloista. Splitissä hyvä kauppa syötävien ja juotavien tuliaisten ostoon sijaitsee peristyylin eli keskusaukion oikealla laidalla Rautaportista tultaessa.

Oliiviöljy

Kroatia on tunnettu oliiviöljystään. Perinteisesti paras oliiviöljy tulee Tarista, noin kymmenen kilometriä Porecista pohjoiseen, jossa sitä on valmistettu satojen vuosien ajan. Tar-oliiviöljyä voit ostaa sekä tavallisista supermarketeista että useimmista vinoteekeistä. Jos satut ajamaan Tarin ohi, voit tietysti ostaa öljyä myös sieltä. Tien varrella on usein pieniä kojuja, joista kotitekoista oliiviöljyä voi ostaa hyvään hintaan.

Rakija

Rakija muistuttaa englantilaista brandyä, mutta se tehdään yleensä rypäleistä. Rakija voidaan maustaa mausteilla tai yrteillä, ja sitä tarjoillaan usein digestiivinä. Rakijaa valmistetaan melkein kaikilla maatiloilla, ja sitä myydään useimmilla markkinoilla sekä tienvarsien kojuissa. Maku vaihtelee erinomaisesta vähemmän hyvään.

Markkinat

Markkinoita järjestetään kaikkialla Dalmatiassa. Niiltä löydät kaikkea mahdollista, kuten hedelmiä, vihanneksia, vaatteita, kenkiä, käsitöitä, kotitekoista oliiviöljyä, biskaa eli istrialaista brandyä ja hunajaa. Splitissä on isot markkinat vanhankaupungin vieressä. Sanotaan, että mitä ei löydy markkinoilta, ei löydy mistään (ainakaan Splitistä)!

Taide ja käsityöt

Yleisimmin näkyvä käsityötaiteen muoto on erilaiset kirjailutyöt, joita yleensä valmistavat ja myyvät pikkuiset mummot, jotka pystyttävät kojujaan sinne tänne. Taiteesta kiinnostuneet voivat myös vierailla palatsin entisessä kellarissa, jossa on kaikenlaisia matkamuistokojuja. Kauimmaisessa nurkassa, peristyylille johtavien portaiden luona on edullisesti myynnissä useiden paikallisten taiteilijoiden teoksia.

Tinkiminen

Markkinoilla on toisinaan tapana tinkiä, mutta muualla sitä ei tehdä. Hintalapussa ilmoitettu hinta pätee, eikä turisteja juuri yritetä huijata.

Kravatit

Tiesitkö, että kravatti on peräisin Kroatiasta? Alun perin kroatialaiset ratsumiehet pitivät kaulassaan huivia erottuakseen eri värien avulla muista sotilaista. Ranskalaiset kopioivat tyylin jo 1600-luvulla, ja huivin sitomistavan sanottiin olevan "à la cravat" eli kroatialaiseen tyyliin. Kravatti onkin hyvä matkamuisto. Aitouden varmistamiseksi kannattaa tarkistaa, että siinä lukee Made in Croatia.
Liikunta ja treeni
Kroatian kaunis luonto ja kirkas vesi kutsuvat kokeilemaan ulkoilma-aktiviteetteja, kuten sukellusta ja purjehdusta. Hvarin kaupungissta käsin voit osallistua myös vaellus- ja pyöräilyretkille eri puolille kaunista saarta.

Vaeltaminen

Hvarin saarella on useita vaellusreittejä, jotka soveltuvat itsenäiseen vaeltamiseen. Reitit on merkitty kyltein ja luonnossa punaisella ja valkoisella maalilla.

Pyöräily

Vuokratessasi polkupyörän yhdistät huvin ja hyödyn: voit tutustua saaren eri osiin ja samalla pitää yllä kuntoasi myös lomalla. Lähimmän pyörävuokraamon löydät hotellin vastaanoton tai palvelupuhelimemme avulla.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Jos haluat aktiivisen loman, olet siis tullut oikeaan paikkaan. Täällä voit nauttia kauniista ja monipuolisesta luonnosta sekä saarta ympäröivästä sinisestä merestä.

Vuokra-auto tai veneretki?

Voit myös tehdä oman tutkimusmatkan vuokra-autolla ja tutustua enemmän joko saaren tai mantereen upeisiin maisemiin. Mantereelle pääsee helposti lautalla. Satamasta voi lähteä erilaisille veneretkille. Vierailisitko vaikka jollakin läheisistä saarista?

Kalastus

Kalastuksesta kiinnostuneet voivat osallistua järjestetyille kalastusretkille. Lisätietoja saat hotellin vastaanotosta tai palvelupuhelimestamme.

Omatoimisia retkiä

Hvarin saari tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös omatoimiseen retkeilyyn. Vuokraa polkupyörä tai auto ja aja rannikkoa pitkin löytääksesi uusia uimapaikkoja. Voit myös lähteä retkelle Humacin luolalle. Ajo-ohjeet saat turisti-infosta. Poikkea myös Jelsaan tai johonkin muista saaren rannikolla sijaitsevista idyllisistä kylistä. Turisti-infosta saat lisää hyviä vinkkejä siitä, mitä voit tehdä Hvarissa.
Kaupunki on täynnä suuria ja pieniä nähtävyyksiä sen värikkään ja vaihtelevan historian ajalta. Täällä on esimerkiksi Euroopan vanhin teatteri, 1700-luvulta peräisin oleva katedraali ja kaupunkia vartioiva vanha linnoitus. Kaikki kaupungissa ei toki ole vanhaa: pistäydy eläväisillä kala- ja vihannesmarkkinoilla tai vietä iltapäivä tyylikkäässä Bonj les Bains -kylpylässä, joka on remontoitu yhdeksi Kroatian eleganteimmista. Vieraile myös Paklenin saaristossa, joka sijaitsee aivan kaupungin edustalla. Siellä voit nauttia uimisesta kristallinkirkkaissa vesissä ja paikallisista raaka-ainesta valmistetusta lounaasta. Jos haluat nähdä enemmän Hvarin saarta, säännöllisesti liikennöivillä busseilla pääset helposti saaren joka kolkkaan.

Vanha linnoitus

Hvarin kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla Hvarin saaren länsireunassa. Kaupungin rantakatua länteen kävellessäsi tulet Hotel Amforalle. Kaupungin yllä kohoaa vanha, kaunis linnoitus, joka on kaupungin maamerkki. Vanhasta asevarastosta on tehty museo. Täällä on myös Hvarin kirkko, joka sijaitsee lähellä kaupungin sisäänkäynnin luona olevaa parkkipaikkaa, mikäli saavut kaupunkiin autolla.

Mutkittelevat kujat

Monet Hvarin kaupungin kujista ja pikkukaduista ovat sallittuja vain jalankulkijoille, eikä niillä saa ajaa autolla. Osa vanhojen kaupunginosien pikkukujista on täynnä mutkittelevia portaita ja ahtaita umpikujia, jotka ovat hyvin idyllisiä ja täynnä historiaa. Portaissa ja mukulakivikaduilla on helpointa kulkea mukavilla, matalakorkoisilla kengillä.

Plitvicen ja Krkan kansallispuistot

Jos haluat kokea kauempana sijaitsevia, seikkailullisempia nähtävyyksiä, voit lähteä vuokra-auton kanssa mantereelle ja ajaa Plitvicen tai Krkan kansallispuistoon, joissa molemmissa on upeaa luontoa ja vesistöjä sekä eripituisia vaellusreittejä. Plitvicen kansallispuistossa on 16 pientä järveä, joita yhdistävät kauniit, luonnolliset vesiputoukset. Alueella on myös luolia, metsää ja kasvillisuutta, josta osa on kotoperäistä.
Krkan kansallispuistossa on upea Krkan vesiputous, joka laskee 17 luonnollisen esteen yli.

Diocletianuksen palatsi ja keskiaikainen Split

Monet kaupungissa sijaitsevat muinaismuistot ovat peräisin 400-luvulta. Katedraali on kuitenkin rakennettu 1500-luvulla. Alue on yksi parhaiten säilyneitä roomalaisajan monumentteja maailmassa, ja se pääsi Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1979.

Stari Gradin tasanko Hvarin saarella

Hvarin saarelle saapui 300-luvulla eKr. meritse Faroksen saarelta kreikkalaisia, jotka nimesivät saaren kotipaikkansa mukaan Farokseksi. Alue on säilynyt lähes muuttumattomana kreikkalaisten ajoista. Muinoin täällä harjoitettiin maanviljelystä, jota jatketaan edelleen viiniviljelysten ja oliivilehtojen muodossa. Lisäksi monia rakennuksia ja kastelukanavia on säilynyt, ja nähtävissä on myös antiikille tyypillinen geometrinen maanjakojärjestelmä. Stari Gradin tasanko eli Starogradsko polje on nykyisin yksi Välimeren alueen parhaiten säilyneistä antiikin kreikkalaisista maisemista.

Humac

Humacissa, noin 28 kilometriä Hvarin kaupungista Jelsan kylän suuntaan, sijaitsee esihistoriallinen luola Grapceva špilja, joka on jännittävä nähtävyys. Täältä on löydetty jäänteitä kulttuurista, joka kukoisti saarella kolmannella vuosituhannella eKr. Opastettuja kierroksia korkeasesongin aikaan.

Milna

Vain neljän kilometrin päässä Hvarin kaupungista sijaitsee Milnan pieni kylä, joka on tunnettu sekä satamassa sijaitsevista kalaravintoloistaan että erinomaisesta rannastaan.

Paklenin saaristo

Satamasta lähtevät taksiveneet vievät sinut Paklenin saariston kätköissä oleviin poukamiin tai tunnetummille rannoille. Täällä on myös erinomaisia lounasravintoloita, joissa voit nauttia paikallisia erikoisuuksia ulkoilmassa. Sveti Clementin saarella sijaitsevassa Palmizanan kylässä on kuuluisa ranta ja paljon ravintoloita. Stipanskan saaren Carpe Diem -rannalla on kuuluisa rantaravintola ja baari. Jerolimin saari on tunnettu nudistirannoistaan.
Kulkuyhteydet
Saarella on kattava bussiverkosto. Veneillä pääsee saaristoon ja Splitiin.

Bussit

Dalmatian bussiverkosto toimii yleensä sekä luotettavasti että täsmällisesti, vaikkakin saarilla voidaan olla hieman epätäsmällisempiä. Suuriin kaupunkeihin kuten Zagrebiin ja Dubrovnikiin sekä joihinkin turistipaikkoihin (kuten Makarskaan) pääsee helposti bussilla. Jos kuitenkin haluat illalla esimerkiksi johonkin kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan konoba-ravintolaan, on mentävä taksilla tai omalla autolla. Tämä koskee myös monia pikkukyliä sisämaassa.

Taksi

Taksi on aina helppo tilata hotellista tai ravintolasta kaupunkien välisiä matkoja varten. Taksinkuljettajat ovat kokemuksemme mukaan rehellisiä, mukavia ja kohteliaita. Tinkiminen tai "erikoishinnat" eivät kuulu tapoihin. Yleisesti ottaen kuljettajien taksamittareihin voi luottaa.

Polkupyörä

Pyöräily on kätevä ja mukava tapa liikkua saarilla. Kaupunkien ulkopuolella sijaitseville uimapaikoille johtaa hyviä pyöräteitä. Kysy hotellistasi lähintä pyörävuokraamoa.

Lautat ja veneet

Rannikolla on kattava lauttalinjasto, ja seudulla liikennöi sekä paikallisia että kansainvälisiä yhtiöitä. Tarjolla on myös suuri valikoima järjestettyjä veneretkiä. Suosituimpia ovat "fish picnic" -retket, joita järjestetään sekä Hvarilla sijaitsevassa Jelsassa että Baška Vodassa. Myös koko päivän kestäviä retkiä järjestetään, ja niihin voi sisältyä erilaista ohjelmaa, esimerkiksi pysähdys Zlatni Ratissa. Split on saarille lähtevien veneretkien keskus. Jos haluat matkustaa suoraan saarelta toiselle, vaihtoehdot ovat usein rajalliset, ja paluumatkalle voi olla vaikeaa päästä saman päivän aikana. Suurin liikennöitsijä on Jadrolinija, joiden nettisivuilla on kattavat tiedot muun muassa aikatauluista ja hinnastosta: www.jadrolinija.hr.

Moottoripyörät ja mopot

Emme suosittele moottoripyörän tai mopon vuokraamista, koska kesäaikaan liikennettä on paljon. Ne ovat kuitenkin kroatialaisten keskuudessa tavanomaisia kulkuvälineitä. Mikäli päädyt ajamaan moottoripyörällä tai mopolla, pyydä aina kypärää! Kypärän käyttö ei ole Kroatiassa itsestäänselvyys.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Omatoimikohde.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Kroatiaan ei vaadita pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.

Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Hotellivero Kroatiassa

Kroatian hotelleissa yöpyviltä veloitetaan turistivero, n. 10 kunaa/henkilö/yö. Tilauslennolla matkustaessasi (1-4 viikon matka) sisältyy vero matkasi hintaan eikä sitä tarvitse maksaa erikseen. Reittilennolla matkustaessasi vero maksetaan suoraan hotellille, joko hotelliin saavuttaessa tai pois lähtiessä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Kroatian kuna (HRK). Useimmat kortit hyväksytään. Pankkiautomaatteja Hvarin kaupungissa.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Suomen aika -1 tunti

Sähkö

Sama kuin Suomessa, 220 V

Kieli

Kroatia. Useimmat matkailualalla työskentelevistä puhuvat myös saksaa ja englantia.

Lisätiedot

Paljon mäkiä, tasoeroja ja rappuja lomakohteessa. Rauhallista touko-, kesä- ja syyskuussa, mutta meno vilkastuu heinä- ja elokuun korkeasesonkina ja ravintola-, baari- ja kahvilavalikoima laajenee. Teillä on paljon liikennettä heinä- ja elokuussa, kun monet saksalaiset ja italialaiset saapuvat tänne omilla autoillaan. Jos sinulla on akkukäyttöisiä laitteita mukana, poista akut ennen kotimatkaa ja kuljeta ne käsimatkatavaroissa! Herätyskellot, partakoneet jne. voit pakata matkalaukkuun Splitin lentokentällä.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 tuntia Helsingistä

Näin matkustat tänne

Hvarin kaupunkiin matkustat Tjäreborgin kautta joustavasti reittilennoilla, jolloin voit suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Splitin lentokentälle.
Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, vaan ne tulee järjestää omin päin. Ajoaika lentokentältä Splitin ulkopuolella olevaan satamaan kestää n. 45 minuuttia. Lautat liikennöivät päiväsaikaan Hvarin saarelle. Splitin satamassa saatat joutua odottelemaan lautan lähtöä, mutta satamassa on ravintoloita, kahviloita sekä kauppoja, joten odotteluajan saa mukavasti kulumaan. Laivamatka Starigradin satamaan kulkee toisinaan Bracin kautta, ja matkan kesto on n. 1,5-2 tuntia. Ajoaika taksilla Starigradin satamasta Hvarin kaupunkiin kestää n. 30-45 minuuttia. Huomioithan, että kokonaismatka-aika Splitin lentokentältä Hvarin kaupunkiin saattaa kestää jopa 7 tuntia, sisältäen odotusajat Splitin satamassa.

Huomioithan reittilennoilla matkustaessasi lauttayhteyksien aikataulut. Jos saavut Splitiin myöhään illalla, et pääse jatkamaan Hvarin saarelle enää samana päivänä, vaan joudut yöpymään Splitissä. Samoin jos paluulentosi Splitistä lähtee aikaisin aamulla, kannattaa Hvarin saarelta lähteä jo edellisenä päivänä ja yöpyä viimeinen yö Splitissä, jotta varmasti ennätät paluulennollesi.
Sää
 • tammikuu
10°5°
3
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
11°5°
4
Aurinkotuntia/pv
12°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
14°7°
6
Aurinkotuntia/pv
13°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
18°11°
7
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
23°16°
8
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
27°19°
10
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
30°22°
11
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • elokuu
30°22°
10
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
26°19°
8
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
20°14°
6
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
15°10°
4
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
12°7°
3
Aurinkotuntia/pv
14°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Hvar
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.