Matkat – Marmari & Tigaki

Kosin pohjoisrannikolla sijaitsevat Marmari ja Tigaki, kaksi pientä lomakohdetta, jotka sitoo yhteen yksi saaren upeimmista hiekkarannoista.

Marmari ja Tigaki sijaitsevat vain 10-15 kilometrin päässä Kosin kaupungista. Erinomainen kohde sinulle, joka haluat lähteä tutustumaan myös lähiympäristöön lomasi aikana. Tigaki on pieni kylä, jossa on monipuolinen valikoima ravintoloita ja baareja, kun taas Marmari on pienempi kohde, jossa myös valikoimat ovat rajallisemmat. Yhteistä näille molemmille on rauhallinen ilmapiiri, joten voit todellakin viettää rentouttavan loman ja nauttia mukavasta rantaelämästä. Upea hiekkaranta ulottuu kilometrien päähän rannikkoa pitkin, ja se on matala ja leveä, eikä tungoksesta ole tietoakaan. Nälän yllättäessä voit suunnata johonkin useista ravintoloista, ja jos istahdat rannalla olevaan tavernaan nauttimaan viilentävän Mythos-oluen, voit samailla ihailla häikäiseviä merimaisemia. Tavernoissa on tarjolla useita kreikkalaisia herkkuja, kuten maukkaita lihapatoja, kreikkalaista salaattia, moussakaa, souvlakia sekä kalaa ja äyriäisiä.

Hotelli aikuisille

Top Selection -hotellimme OKU Kos sijaitsee Marmarissa. Hotellissa viihtyvät ilman lapsia matkustavat aikuiset, jotka arvostavat tyylikästä designia ja rentoa tunnelmaa. OKU Kos -hotellissa hyvinvointi ja terveys on etusijalla, sillä tarjolla on terveellistä ja hyvää ruokaa sekä hyvät liikuntamahdollisuudet. Jos haluat tehdä matkastasi erityisen ylellisen ja mukavan, suosittelemme varaamaan sviitin, jossa on oma uima-allas.

Flamingojärvi Aliki Tigaki

Marmarin ja Tigakin välissä sijaitsee Aliki Tigakin suolajärvi. Järvessä on sekä suolaista että makeaa vettä, sillä siihen johtaa kaksi jokea ja yksi kanaali. Alueella on monipuolinen kasvi- ja eläinmaailma, ja se on suojattu useilla eri sopimuksilla. Tämä on suosittu kohde erityisesti luontoharrastajien keskuudessa, ja täällä voi nähdä esimerkiksi flamingoja ja pelikaaneja sekä useita erilaisia vesieläimiä, kuten vesikilpikonnia.

Tutustu lähiympäristöön

Kos on pieni saari, joka on vain 54 kilometriä pitkä ja 11 km leveä. Polkupyörällä ja mopolla on kätevä liikkua paikasta toiseen, mutta jos haluat tutustua rauhassa saaren kaikkiin rantoihin, suosittelemme vuokraamaan auton. Upeita rantoja on joka puolella saarta, ja useat niistä ovat matalia ja hiekkapohjaisia. Myös bussilla pääsee liikkumaan paikasta toiseen saarella, ja nähtävää on paljon. Kosilta on helppo lähteä käymään myös lähisaarilla. Laivayhteyksiä on esimerkiksi Lerokselle, Patmokselle, Rodokselle ja Kalymnokselle.

Hyvä tietää
 • Hotelleja aikuisille
 • Luksushotelli
 • Kilometrien pituiset hiekkarannat
 • Rauhallinen lomakohde
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Marmari & Tigaki

Asiakkaamme eivät ole vielä kirjoittaneet arvosteluja tästä kohteesta.

Sää
 • tammikuu
14°8°
4
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
15°8°
5
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
16°9°
6
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
20°13°
8
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
23°16°
10
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
28°20°
11
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
31°22°
12
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • elokuu
32°22°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
28°20°
10
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
23°16°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
19°13°
6
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
16°10°
4
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
Rannat
Marmarin ja Tigakin rannikolla on upea, matala ranta, joka on vaaleaa hienoa hiekkaa. Vesiurheilulajeja on mahdollista harrastaa maksua vastaan. Aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja on vuokrattavana. Leutojen länsituulten ansiosta täällä on mukavan lämmin myös kuumimpina kesäkuukausina, ja aallot voivat toisinaan olla korkeitakin. Muutamia kilometrejä Tigakista länteen sijaitsee Marmari, joka on rauhallisempi vaihtoehto auringonpalvojille. Täällä on pitkä ihana hiekkaranta, jossa on mahdollisuus vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja. Rannalla on kahviloita ja tavernoja sekä tarjolla erilaisia vesiurheilulajeja. Lähes 75 prosenttia Kosin rannikosta on rantaa, ja suurimmaksi osaksi rannat koostuvat pikkukivistä ja hiekasta. Kosin kaupungin ulkopuolella olevat rannat ovat tasoltaan hieman parempia, ja niiden joukossa on muutamia todella upeita rantoja. Erityisesti koskemattomilla ja syrjäisemmissä paikoissa sijaitsevilla rannoilla saattaa olla merisiilejä, joten uimakenkien käyttäminen on suositeltavaa.

Kardamena Beach

Kardamenan oma ranta levittäytyy kylän molemmille puolille. Jos kaipaat vaihtelua auringonottamiseen ja uimiseen, voit kokeilla jotain tarjolla olevista vesiurheilulajeista. Täältä on upeat näkymät lähellä olevalle Nisyroksen saarelle. Rannalla on useita kahviloita, baareja ja tavernoja. Mahdollisuus vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja.

Tigaki Beach

Tigaki Beach sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Kosin kaupungista, saaren pohjoisimmassa osassa. Täältä on upeat näkymät Kalymnokselle ja Pserimokselle. Tigaki Beach on pitkä ja ihana hiekkaranta, jolla voit viettää mukavan rentouttavan päivän rauhallisessa ympäristössä. Rantakatua reunustaa useat viihtyisät baarit ja tavernat, ja siellä elämänmeno on vilkasta. Tigaki Beach on erinomainen kohde lyhyelle pysähdykselle, jos haluat virkistäytyä houkuttelevan sinisessä meressä tai vain nauttia olostasi rannalla. Ranta on leveä ja lapsiystävällinen, ja sitä pitkin voi myös pyöräillä. Täällä on myös mahdollisuus harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja, kuten purjelautailua.

Paradise Beach

Paradise Beach sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Kosin kaupungista, saaren eteläisimmässä osassa. Tämä ihana hiekkaranta kristallinkirkkaan veden äärellä on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde. Pohja on matala 100 metrin päähän asti rannasta, ja vesi ulottuu koko matkan vyötärön korkeudelle. Siksi ranta soveltuu erinomaisesti lasten leikkeihin ja aikuisten vesiaktiviteeteille. Ranta on yli 500 metriä pitkä ja kallioiden suojaama, joten täällä on hyvät mahdollisuudet harrastaa eri vesiurheilulajeja. Rannalla toimiva Water Club tarjoaa vuokralle vesiskoottereita, purjelautoja, wakeboard-lautoja, Fly Fish -veneitä, vesipyöriä yms. Rannalla on myös mahdollisuus pelata rantalentopalloa. Paradise Beach sopii erinomaisesti myös snorklaukseen, sillä vesi on täällä todella kirkasta ja täällä ui paljon pikkukaloja. Jos haluat mieluummin nauttia olostasi kaikessa rauhassa, voit loikoilla rannalla ja nauttia aaltojen kohinasta ja auringosta.

Kefalos

Saaren läntisellä puolella on Kefalos, jota paikalliset itse pitävät yhtenä saaren kauneimmista rannoista. Vesi on täällä aavistuksen viileämpää kuin muilla rannoilla. Pehmeällä hiekalla on mukava rentoutua. Rannalla on useita ravintoloita ja mahdollisuus vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja. Myös vesiurheilulajeja on mahdollista kokeilla.

Empros Thermi

Itäisellä Kosilla, juuri ennen Agios Fokaksen rantaa, on Therman ranta, joka on tummaa tuliperäistä hiekkaa. Täällä on pulppuavia kuumavesilähteitä, joilla sanotaan olevan parantava vaikutus.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 t 45 min

Näin matkustat tänne

Marmariin & Tigakiin voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella.

Kosille voit matkustaa myös joustavasti reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Kosin kentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset kätevästi ja turvallisesti Marmarin tai Tigakin hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit lisätä ne varauksellesi lisämaksusta. Ajoaika Kosin lentokentältä Marmarin hotelliin kestää n. 15-20 min (n. 12 km) ja Tigakin hotelliin n. 20-25 min (n. 16 km), sen mukaan kuinka paljon on liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella. Tosisinaan bussi ajaa Mastiharin kautta, jolloin ajoaika on n. 10 min pidempi. Lentokenttäbussin tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Jos olet varannut reittilennoilla toteutettavan matkapaketin, suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Marmarissa on kymmenisen ravintolaa ja tavernaa, joissa on tarjolla erilaisia perinteisiä kreikkalaisia ruokia. Tigakissa on laajemmat valikoimat ravintoloita ja baareja.

Ruoka ja juoma

Useimmissa ravintoloissa ja tavernoissa on ruokalistat, mutta kannattaa kysyä tarjoilijalta päivän tarjonnasta. Joskus saatat päästä kurkistamaan kokin patoihin keittiöön.

Kreikkalaiset ruokalajit

Grillattu liha on hyvin tyypillinen ruoka Kreikassa, mutta kannattaa kokeilla myös muita paikallisia herkkuja, kuten katsarolaa, joka on padassa valmistettu ruoka. Muita mielenkiintoisia ruokia ovat esimerkiksi kokkinisto (häränlihaa tomaattikastikeessa), stifado (lampaanlihaa ja sipulia tomaattikastikkeessa tai mustekalaa tai kaninlihaa) ja dolmades (kreikkalaiset viininlehtikääryleet, jotka tarjoillaan sitruunakastikkeen ja jogurtin kanssa). Myös perinteinen moussaka, gemista (täytetyt tomaatit ja paprikat) sekä pasticcio (lasagnea muistuttava ruoka) ovat hyviä paikallisia herkkuja. Kalaa tilatessasi voit päästä itse valitsemaan haluamasi kalan, joka sitten grillataan ja tarjoillaan kokonaisena. Kala on selvästi kalliimpaa kuin liha.

Kahvi

Kahvia ei aina ole tarjolla ruuan jälkeen. Tyypillinen jälkiruoka kreikkalaisessa tavernassa on jäätelö tai crème caramel. Kreikkalaiset syövät aterian päätteeksi usein hedelmiä, jonka jälkeen he menevät vielä zaxaroplasteioon eli konditoriaan syömään jotain makeaa. Kreikkalainen kahvi keitetään joskus sokerin kanssa ja kaadetaan suoraan pieneen kuppiin. Kun kahvinporot ovat laskeutuneet kupin pohjalle, kahvi on valmista juotavaksi. Useissa paikoissa on saatavana myös tavallista suodatinkahvia. Kuumassa ilmassa on virkistävää nauttia jääkahvia eli frappéa. Kahvia tilatessasi voit valita itsellesi sopivan makeusasteen: sketo (ilman sokeria), metrio (vähän sokeria) tai glykos (runsaasti sokeria).
Marmarissa on kymmenisen baaria ja yksi yökerho. Tigakissa on laajempi valikoima, ja siellä meno on vilkasta toukokuusta lokakuuhun.
Ostokset
Täällä on muutamia matkamuistomyymälöitä ja supermarketteja. Laajemmat valikoimat kauppoja on Kosin kaupungissa, joka sijaitsee noin 10-15 kilometrin päässä Marmarista ja Tigakista. Siellä on tarjolla keramiikkaa, nahkatuotteita, kulta- ja hopeakoruja, vaatteita ja kenkiä. Mainioita paikallisia tuliaisia ovat oliivisaippua, hunaja, ouzo ja retsina.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Marmarissa ja Tigakissa on mahdollisuus harrastaa vesiurheilulajeja ja vuokrata polkupyöriä. Lähistöllä on myös vesipuisto (avoinna kesäkuusta syyskuuhun) sekä kartingrata. Kos on erinomainen kohde lähteä saarihyppelylle lähisaarille. Parhaimmat surffausmahdollisuudet on Wave Beachillä (kannattaa vuokrata auto).

Kosin kaupunki

Kosilla on monipuolinen historia, mikä onkin yksi hyvä syy matkustaa Kosin kaupunkiin. Keskustassa on nähtävänä useita historiallisia jäännöksiä, kuten kauniita amfiteattereita, vanhoja raunioita ja antiikin aikaisia markkinapaikkoja. Kosin kaupungin ulkopuolella sijaitsee Asklepion, parantava temppeli, jossa Hippokrates kehitti modernia lääketiedettä noin 2000 vuotta sitten.

Koe Kos

Saari on vain 54 kilometriä pitkä ja 11 kilometriä leveä. Maisemat ovat hyvin vaihtelevat, täällä on kaikkea vehreistä alueista kuiviin aavikkomaisiin alueisiin sekä upeita rantoja. Kosin saarella on lähes kaikkea, mitä vain voit lomaltasi odottaa ja mikä parasta, etäisyydet ovat myös kohtuulliset. Riippumatta siitä, missä asut, voit hyvin kiertää Kosin ympäri yhdessä päivässä.

Zia

Aluetta, jossa sijaitsee Zian, Lagoudin ja Evangelistrian kylät, kutsutaan yhteisnimellä Asfendiou. Täällä voit nauttia upeista postikorttimaisemista. Aikoinaan täällä oli noin 6000 asukasta, jotka työskentelivät maanviljelyn parissa, mutta nykyään suurin osa asukkaista on muuttanut työn perässä Kosin kaupunkiin ja muualle saarelle. Ziassa on nykyään noin 600 asukasta, jotka ovat pääasiassa kylään jääneitä vanhempia ihmisiä. Voit nauttia vaikka kupillisen kahvia tai lounasta jossain viihtyisistä tavernoista ja ihailla upeita maisemia.

Pyli

Pylin torin ympäristössä on useita viihtyisiä tavernoja. Täällä voit istahtaa nauttimaan virkistävän juoman ja katsella samalla paikallista elämänmenoa. Pylin ja vanhan Pylin (Paleo Pyli) välissä kulkee paljon pikkuteitä, ja oikealla puolella olevilla lammilla voit nähdä kilpikonnia. Suurin todennäköisyys kilpikonnien näkemiseen on keväisin, sillä kesäisin ne hakeutuvat kivien ja kasvien alle varjoon. Jos sinulla on mukana juomapullo, voit täyttää sen täällä kylmällä raikkaalla vuoristolähteiden vedellä.

Kefalos

Kun ajat kohti Kefalosta, näet Agios Stefanoksen lahdella pienen saaren, jossa on kappeli. Tämä on erittäin suosittu valokuvauskohde. Ennen kuin ohitat viimeisen mäen Kefaloksessa, voit pysähtyä pieneen idylliseen Kamarin kalastajakylään. Kefalos on saaren entinen pääkaupunki. Voit pysäköidä autosi torin laidalle ja vierailla Kostaksen tuulimyllyllä, joka on päätien oikealla puolella rinteessä. Tuulimylly on ollut saman perheen omistuksessa yli 200 vuoden ajan, ja selkeällä säällä täältä on uskomattoman upeat maisemat Nisyroksen tulivuorisaarelle. Kefaloksesta voit jatkaa vielä etelään päin, sillä nähtävää riittää. Kauneimmat maisemat löydät ylhäältä vuoristosta.

Limnionas

Täällä on lähinnä vain pieni lahti sekä aito kreikkalainen taverna. Limnionakseen tullaan ensisijaisesti nauttimaan sen rauhasta, ja täällä on myös hyvä pysähtyä syömään vaikkapa illallista. Suosittelemme maistamaan kalaa, sillä se on täällä todella tuoretta.

Kardamena

Pylistä Kardamenaan on matkaa yhdeksän kaunista kilometriä. Kannattaa huomioida, että kyseessä on sotilasalue ja siksi valokuvaaminen on kiellettyä. Kun tie ja seutu muuttuvat tasaisemmiksi, näet mahtavan linnan, jonka Johanniittaritarit rakensivat 1400-luvulla. Kun jatkat sen jälkeen matkaa vielä pari kilometriä, tulet Kardamenaan ja näet suuren kirkon. Voit pysäköidä auton kirkon luona olevalle pienelle torille. Kardamena on tunnettu upeasta rannastaan ja useista viihtyisistä tavernoistaan, joissa tarjoillaan hyvää tuoretta kalaa.

Plaka

Plaka on lentokentän läheisyydessä sijaitseva kaunis metsä. Tänne monet paikalliset tulevat viettämään picniciä ja nauttimaan hetkeksi alueen ihanasta rauhasta. Erityisen mukavaa täällä on kuumina kesäpäivinä, jolloin varjosta voi nauttia pinjapuiden alla. Täällä on myös paljon upeita riikinkukkoja, jotka käyskentelevät ympäriinsä pöyhistellen kauniita sulkiaan.

Saarihyppely

Kos on erinomainen kohde lähteä saarihyppelylle lähialueen saarille. Laivayhteydet ovat hyvät muun muassa Lerokselle, Patmokselle, Rodokselle ja Kalymnokselle.
Kulkuyhteydet
Paras tapa nähdä ja kokea Kos on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten jos matkustat lomakohteeseen tilauslennolla, varaa Avis-auto jo ennen matkaa.

Jos olet varannut paketoidun matkan reittilennoilla, lue vuokra-auton varaamisesta sekä lisätietoja autoista tästä.
Saari on suhteellisen pieni, joten lähiympäristöön on helppo lähteä tutustumaan polkupyörälllä tai mopolla. Pidemmille retkille on suositeltavaa vuokrata auto, kun haluat esim. lähteä tutustumaan saaren rantoihin. Myös bussilla pääsee suurimpaan osaan saaren kohteista.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tavoitat oppaamme kesäkaudella vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai jos haluat saada hyviä lomavinkkejä ja neuvoja. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat oppaamme myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan. Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat: www.thl.fi (Rokottaminen > Matkailijan terveysopas) tai Terveys ja turvallisuus -sivulta.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Majoitusvero Kreikassa

Kreikan viranomaiset perivät veron hotelliyöpymisistä. Veron suuruus vaihtelee paikallisen hotelliluokituksen ja matkan pituuden mukaan ja vero maksetaan suoraan hotellille sisäänkirjautumisen yhteydessä joko käteisellä tai kortilla. Huomioithan, että Tjäreborgin hotelliluokitus saattaa poiketa virallisesta luokituksesta, jonka mukaan vero määräytyy.

Hotelli/huoneistohotelli, jonka virallinen luokitus on:

1-2 tähteä: 0,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
3 tähteä: 1,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
4 tähteä: 3,00 euroa/huone tai huoneisto/yö
5 tähteä: 4,00 euroa/huone tai huoneisto/yö

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro (EUR). Lähin pankki on Tigakissa, noin 3 km Marmarista.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V.

Kieli

Kreikassa: Kreikka
Albaniassa: Albania

Lisätiedot

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Tee matkahaku – Marmari & Tigaki
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.