Playa de las Américas
Lomalähettiläät

Surffausta

Teneriffalla

Surffausta Teneriffalla

Teneriffa tarjoaa erinomaiset puitteet surffaamiseen. Surffata täällä voi vuoden ympäri, mutta aallot ovat suurimmillaan lokakuusta maaliskuuhun, ja tuuliolosuhteet ovat parhaimmat kesällä.

Teksti ja kuvat: Petter Sevenius
Julkaistu: 27.9.2023

Playa de las Américas

Playa de las Américasin rantapromenadi.

Playa Las Américas

Teneriffan etelärannikko on suurimmaksi osaksi turistialuetta, jossa on paljon hotelleja, ravintoloita ja erilaisia aktiviteetteja. Täällä aurinkoa riittää ja myös surffispotteja on paljon.

Playa de las Américasissa on erilaisia aaltoja. Aloittelijalle aallot voivat tuntua täällä hieman haasteellisilta, mutta jos omaat edes hieman kokemusta surffauksesta, löydät varmasti sopivia aaltoja. Ja jos surffaaminen ei innosta, voit aina kävellä upeaa rantapromenadia pitkin.

Kaikkein kauimpana lännessä on La Isquerda, jota kutsutaan myös nimellä Spanish left. Täällä aallot ovat nopeita ja jyrkkiä ja paranevat kasvaessaan. Paikka on paikallisten suosiossa, mutta täällä on jonkin verran riuttoja. Tänne kannattaa tulla, jos on kokenut surffaaja.

El Medio on surffispotti, jossa aallot ovat hieman pienempiä ja selkeästi lempeämpiä. Täällä on aina paljon ihmisiä, mutta tunnelma on todella rento ja täällä voi tuntea itsensä tervetulleeksi. Ja ihmiset ovat ymmärtäväisiä, jos ei aina tiedä, miten toimia.

El Conquistador on saanut nimensä rannan yläpuolella sijaitsevan samannimisen hotellin mukaan. Täällä aallot ovat todella hienoja ja suurempia kuin Spanish Left -spotilla. Harmillisesti täällä on matala riutta ja aina paljon ihmisiä jahtaamassa parhaita aaltoja, joten on pysyttävä tarkkana.

Piscinas ja El Dedo sijaitsevat keinotekoisten merivesialtaiden sekä Parque Santiago IV -hotellin ulkopuolella. Täällä tunnelma on rennompi, ja aallot soveltuvat hyvin myös vasta-alkajille.

La Fitenia, joka sijaitsee Parque Santiago 3 -hotellin edustalla toimii kaikentasoisille surffaajille, mutta ei täysin vasta-alkajille. Jos aallot ovat suuria, kannattaa lähteä varovasti liikkeelle.

Ja kuten aina, lineupilla on tapana huomioida muut surffaajat!

Väsyneinä ja tyytyväisinä.

Aallot vierivät Playa de las Américasin rantaan.

Pohjoisrannikko

Pohjoisrannikolla ja Puerto de la Cruzissa on paljon tarjontaa kaikentasoisille surffaajille. Keskeisellä sijainnilla oleva Playa Martinez on mainio myös aloittelijoille ja lähistöllä on myös surffikouluja. Hieman pohjoisempana ovat El Lobo ja El Arenal, jotka soveltuvat erinomaisesti kaikentasoisille surffaajille. Kokeneille surffareille hyviä rantoja ovat esimerkiksi Almáciga, Playa del Socorro ja El Charco.

El Medano on paras paikka purjelautailuun.

El Cabezo sopii erityisesti kokeneelle surffaajalle, mutta täällä on myös aloittelijoille sopivia rantoja.

El Medano

El Medano on rento kylä, jossa elämä pyörii surffauksen ympärillä ja saaren purje- ja leijalautailun keskus. Täällä voi purjelautailla kolmessa eri kohdassa: eteläisellä lahdella, aallonmurtajalla ja pohjoisella lahdella El Cabezo -rannalla.

Eteläisellä lahdella vesi on tasaisempaa, joten tämä on täydellinen paikka slalomiin ja freestyleen. Myös "bump-jump" onnistuu melko helposti kovallakin tuulella. Hiekkaranta helpottaa lähtöä ja paluuta, joten tämä on erinomainen paikka myös aloittelijoille.

Lahden pohjoispäädyssä on aallonmurtaja, joka on hyvä paikka erityisesti silloin, kun haluat alkaa purjehtia aalloilla. Vaikka aallot murtuvat laavariutan yli, niin pohja syvenee suhteellisen nopeasti, joten onnettomuudet ovat harvinaisia ja tämä on turvallinen paikka aloittelijoille.

El Cabezo on suosittu ranta purjelautailun ammattilaisten keskuudessa, ja täällä järjestetään maailmancupit joka kesä. El Cabezo on varmin valinta keskinousuveden aikaan, sillä laskuveden aikaan laavariutta saattaa tulla näkyviin, mutta jos tiedät mitä teet ja mihin olet menossa, tämä on tosi kiva spotti.

El Medanossa on useita surffikauppoja, TWS on niistä suurin, mutta RRD:llä on myös surffikeskus ja Bruch Boards kehittää omia lautojaan täällä.

La Tejita on yksi Teneriffan parhaista rannoista aloittelijoille ja sijaitsee Los Christianosin koillispuolella ja El Medanon eteläpuolella. Täällä aallot ovat vyötärön korkeudesta pään korkeuteen. Ranta on suojassa suurimmilta aalloilta ja myös tuulelta. Surffikoulut tuovat usein oppilaansa tälle rannalle, sillä aallot ovat lempeitä, mutta silti niissä on tarpeeksi voimaa murtuessaan.

Maisema Teiden luona.

Garachico sijaitsee laavakallioiden välissä.

Muita retkiä...

Teneriffa on kohde, joka todellakin sopii kaikille. Täällä on maailmanluokan surffausmahdollisuudet, luontoa, hyvät vaellusmahdollisuudet vuoristossa ja tietenkin aurinkoa ja rantoja, jos haluat vain keskittyä rentoon nautiskeluun.

Etelärannikon alueet ovat turistien suosiossa, sillä ilmasto on vakaa ja surffausmahdollisuudet upeat. Jos haluat lähteä tutustumaan muihin alueisiin, vuokra-auto on mainio väline.

Jos haluat tutustua läntiseen Teneriffaan, kannattaa lähteä upealle mutkittelevalle tielle, joka kulkee Los Gigantesin ja Mascan välillä. Maisemat ovat täällä mahtavat! Kiva pysähdyspaikka on Garachico, jossa on hienoja rakennuksia, luonnon merivesialtaita, vanha linna ja upeita kirkkoja. Jos taas Teneriffan vulkaaninen maailma kiinnostaa ja tykkäät luolista, hyvä paikka pysähtyä on Cueva del Viento.

Teide on yksi Euroopan suosituimmista kansallispuistoista ja myös Unescon maailmanperintökohde. Tulivuori on 3 715 metrin korkuinen ja Espanjan korkein vuori, ja näköälat ovat täältä upeat. Talvisin tulivuoren huippu voi olla lumen peitossa, vaikka useimmiten maisema muistuttaakin kuumaisemaa. Täällä on kuitenkin myös vehreitä laaksoja. Teidelle on helppo nousta köysirataa pitkin kulkevalla hissillä tai omin voimin kävellen. Maisemat ovat todella mahtavat, vaikka et nousisi korkeimmalle huipulle.

Siam Park on upea ja suuri vesipuisto, jossa on kaikkea ja vielä vähän enemmän. Täällä vesiliukumäet ovat vuoristoratamaisen huimia, joten puisto soveltuu parhaiten yli 10-vuotiaille lapsille. Toisinaan jonot ovat todella pitkiä, joten suosittelen ostamaan lisähintaisen mahdollisuuden päästä jonojen ohi. Vaikka se on melko kallista, niin meitä se auttoi paljon. Ehdimme kokeilla kaikkia vesiaktiviteetteja ja liukumäkiä, joita halusimme, eikä aikaa mennyt jonottamiseen. Vedet lämmittää saaren sisäinen vulkaaninen toiminta ja lämpötila pysyy 24 asteessa, mutta vesipuistoon kannattaa silti tulla aurinkoisena päivänä. Talviaikaan voi iltaa kohden tuntua viileältä.

Garachico

Garachico

Sunwing Fañabé

Sunwing Fañabé

Garachico

Garachico

Kaipaatko lisää vinkkejä Teneriffalle?

Lomalähettiläs Petter Sevenius

Petter matkustaa mieluiten reppu selässä ja surffilauta kainalossa seikkalusta toiseen. Perheen kanssa matkustaessa hän kuitenkin arvostaa etukäteen tehtyjä lomasuunnitelmia.

Lisää Petterin matkavinkkejä