Retket, Playa del Inglés

Tervetuloa lomalle! Lähde mukaan jollekin jännittävistä retkistämme. Henkilökuntamme on yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneidemme kanssa koonnut ja testannut retkiohjelmamme, jota seuraamme huolella. Voimme myös tehdä uudistuksia asiakkaidemme avulla ja siksi teemmekin asiakaskyselyitä, joissa sinä ja muut vieraat voitte jättää kommentteja. Sen ansiosta voimme aina tarjota ajankohtaisia ja kiinnostavia kokemuksia.

On monta hyvää syytä varata retket Tjäreborgilta. Voit olla varma siitä, että kaikki vakuutukset ovat kunnossa ja myös kaikki turvallisuusmääräykset on huomioitu. Sen lisäksi retkien muutoksia ja peruutuksia koskevat ehdot ovat selkeät, ja mikäli ongelmia ilmaantuu tai olet tyytymätön retkeen, tiedät aina kenen puoleen voit kääntyä. Kaiken tämän saat kaupan päälle, kun varaat retket Tjäreborgilta.

Ennakkoon varattavat retket tulee varata vähintään 7 vuorokautta ennen matkaa.

Huom! Retkiohjelmaa on jouduttu supistamaan koronaviruksen vuoksi ja aktiviteetteihin saattaa tulla muutoksia lyhyelläkin varoitusajalla. Esim. kasvomaskien käyttö saattaa olla pakollista ja ravintolakäynnit saatetaan korvata ruokapaketeilla, jotka retkelle osallistujat saavat mukaansa. Lue lisää kohteen omilta https://mydestination.tjareborg.fi/.

Garbo´s illallisshow - Voidaan varata jo ennen matkaa

Garbo´s illallisshow - Voidaan varata jo ennen matkaa

Garbo's – Huippuluokan viihdettä! Kolmen ruokalajin illallinen ja valitsemasi juoma: puna- tai valkoviini, olut ja valikoima alkoholittomia juomia sekä kahvi sisältyvät. Retki on ohjelmistossa loka-huhtikuussa.

Lue lisää Pienennä

Koe Garbo's ja sen värikäs show. Retki on ohjelmistossamme loka-huhtikuussa. Toki voit varata liput myös sellaiselle päivälle, joka ei ole retkiohjelmassamme, mutta silloin on kuljetukset järjestettävä itse.

Kaikki puhuvat tästä illallisshowsta, joka on ehdottomasti koko Gran Canarian mahtavin ajanvieteohjelma iltaisin. Showpalatsi Garbo's ylpeänä esittää huippuluokan shown. Tervetuloa "Starworkers"-showesitykseen, joka pitää sisällään laulua, tanssia, glamouria ja musikaalista suitsutusta. Illan aikana kuulet maailman parhaimpien ja tunnetuimpien mestareiden hittikappaleita.

Mikäli haluat juhlistaa merkkipäivää tai haluat nauttia upeasta viihdeohjelmasta ruuan ja juoman kera, niin silloin Garbo's on juuri oikea paikka. Tänä vuonna musiikin ja tanssin ohella on luvassa upea akrobaattiesitys. Täällä tarjoilijat eivät pelkästään tarjoile, vaan he ovat myös esiintyviä taitelijoita, joten tarjoilusta tulee todella henkilökohtainen tapahtuma.

Huom! Las Palmasista ei opastusta ja kuljetus Garbo'siin omatoimisesti.

Varaa jo kotona: Tämän retken voit varata jo ennen matkaa joko matkan varauksen yhteydessä tai Omien sivujen kautta.

Hintaan sisältyy:
Kuljetus, opastus, sisäänpääsymaksu sekä kolmen ruokalajin ateria ruokajuoman kera.

Ruoka & juomat:
Kolmen ruokalajin illallinen sekä kahvi. Ruokajuomaksi voit valita joko puna- tai valkoviiniä, oluen tai alkoholittoman virvoitusjuoman.

Kesto:
Iltaretki, n. klo 18.15–00.45

Opastus:
Suomenkielinen opastus.

Vaellusretki Rocky Adventuren johdolla - Voidaan varata jo ennen matkaa

Vaellusretki Rocky Adventuren johdolla - Voidaan varata jo ennen matkaa

Vaellusretkellä vapauden tunne on suunnaton! Lähde mukaan vaellukselle Roque Nubloon, Santa Lucian kylään tai pitkin Camino de la Plataa, "Hopeatietä". Retket ovat ohjelmistossa loka-toukokuussa.

Lue lisää Pienennä

Kauniita Gran Canarian luontomaisemia ei kannata jättää kokematta! Retken aikana saat paljon tietoa Gran Canarian kasvillisuudesta ja eläimistä, ja kuulet myös tarinoita siitä, kuinka alkuperäisasukkaat aikoinaan elivät. Valittavanasi on useita vaellusreittejä. Yhdessä Rocky Adventuren kanssa olemme valinneet kolme mielenkiintoista vaellusreittiä, jotka soveltuvat kaikenikäisille.

Vaelluksella, jolla kuljetaan Roque Nublo -luonnonsuojelualueen läpi, saat selkeän kuvan saaren erilaisista ilmastovyöhykkeistä. Samalla pääset nauttimaan upeasta luonnosta ja vaikuttavista maisemista.

Jos haluat lähteä vaeltamaan Santa Lucian kylään ja Guayadeque-laaksoon, saat tutustua ehkäpä Gran Canarian kauneimpiin maisemiin. Tämä vaellusreitti on aina varma valinta.

Sama pätee myös Rocky Adventuren kolmannen vaellusreitin kohdalla, sillä se on ollut todellinen klassikko vaellusreittien joukossa jo useamman vuoden ajan. Camino de la Plata eli Hopeatie, on vaellusreitti, jota pitkin saaren alkuperäisasukkaat kulkivat jo yli 2000 vuotta sitten. Reitti on käytössä edelleen ja samalla se on myös yksi suosituimmista vaellusreiteistä koko saarella. Ajamme aluksi bussilla reitin alkuun, yli 1000 metrin korkeuteen, josta lähdemme jatkamaan matkaa jalkaisin saaren korkeimmalle kohdalle 1949 metrin korkeuteen. Ylhäällä vuorilla hiljaisuus on suorastaan käsin koskettavissa ja totaalisen rentouttava! Voimme kaivaa eväsrepuistamme eväät esille (ei sisälly hintaan) ja samalla nautimme mahtavista näköaloista. Hyvällä ilmalla voit nähdä naapurisaarille ja jopa Afrikkaan asti.

Valittavanasi on myös muita vaellusreittejä. Kysy lisätietoja oppaaltasi.

Tämä upea luontokokemus säilyy muistoissasi pitkään ja sopii varsinkin vaellusretkistä kiinnostuneille!

Huom!
Ota mukaan vettä sekä aurinkovoidetta!

Hintaan sisältyy:
Kuljetus (poikkeus mainittu kohdassa Lisätiedot) ja opastus.

Ateriat & juomat:
Eivät sisälly hintaan.

Retken kesto:
Kokopäiväretki, n. klo 8.00–17.15

Opastus:
Skandinaavinen opastus.

Hyvä ottaa mukaan:
Vettä, eväät ja aurinkovoidetta. Laita hyvät kengät jalkaan!

Lisätiedot:
Voit itse päättää kuinka pitkälle haluat vaeltaa päivän aikana. Huomioithan, että reitti kulkee suhteellisen korkeassa ilmanalassa, joten hengittäminen ei ole yhtä helppoa kuin rannikolla. Las Palmasissa majoittuvien tulee järjestää omatoimisesti kuljetus vaellusreitin alkupäähän.

Retki on ohjelmistossa loka-toukokuussa.

Maanantaisin: Santa Lucia – Guayadeque
Keskiviikkoisin: Camino de la Plata – Silverleden
Perjantaisin: Pilancones tair Pajonales – Rouqe Nublo -luonnonsuojelualueIdyllinen Mogan

Idyllinen Mogan

Hieno retki Moganiin, Gran Canarian Venetsiaan! Retkipäivä on samalla myös markkinapäivä, joten pääset myös ostoksille. Lounas ja juoma sisältyy hintaan.

Lue lisää Pienennä

Saaren lounaisosassa sijaitseva pittoreski Puerto de Mogánin kalastajakylä on varsinainen helmi, jota usein kutsutaan myös Gran Canarian Venetsiaksi. Kulkiessasi pitkin kapeita ja idyllisiä katuja kohti hienostunutta satama-aluetta, on sangen helppo ymmärtää mistä kylä on saanut lempinimensä. Pienet talot ovat melkein kiinni veden rajassa, rehevät bouganvillat kiemurtelevat pitkin kattoterasseja ja pienet värikkäät kalastajaveneet kelluvat värikkäinä pisteinä laitureissa.

Lähdemme Mogániin samana päivänä kuin siellä pidetään etelärannikon suurimmat markkinat. Tarjolla on kaikkea mahdollista vaatteista kenkiin ja hedelmistä paikalliseen taiteeseen - ja tietenkin edullisesti, mikäli vain osaat neuvotella hinnoista. Markkinoilla tinkiminen kuuluu ehdottomasti asiaan.

Kun olemme ensiksi tutustuneet idylliseen kalastajakylään, jatkamme matkaa sisämaan suuntaan halki rehevän Mogánin laakson ja ylös Pueblo de Mogánin kylään, jossa sijaitsee viihtyisä ja aito kanarialainen Acaymo-ravintola. Tarjolla on hyvää ruokaa ja juomaa talonpoikaistyylisessä ympäristössä. Lounas onkin yksi retken kohokohdista. Kesäkaudella aterioidaan Guantanamo-ravintolassa.

Hintaan sisältyy:
Kuljetukset, opastus ja lounas.

Ruoka & juomat:
Lounas - pieniä kanarialaisia alkupaloja, pääruoka ja jälkiruoka. Ruokajuomaksi viiniä, vettä tai virvoitusjuoma.

Kesto:
Puoli päivää, n. 8.00-15.15

Opastus:
Skandinaavinen opastus.

Hyvä ottaa mukaan:
Ota mukaan käteistä rahaa, mikäli haluat tehdä ostoksia markkinoilla.

Shopping & Sightseeing Las Palmas - Voidaan varata jo ennen matkaa

Shopping & Sightseeing Las Palmas - Voidaan varata jo ennen matkaa

Lähde mukaan kokopäiväretkelle Las Palmasiin, joka on täynnä kulttuuria, historiallisia nähtävyyksiä, ostosmahdollisuuksia ja mukavia kahviloita. Ruoka ja juomat eivät sisälly.

Lue lisää Pienennä

Las Palmas on vastakohtien kaupunki, varsinainen uranuurtaja matkailun alalla, jonne vuosi toisensa jälkeen palataan takaisin. Lähes 50 vuoden jälkeen kaupunki elää parhaillaan renessanssia ja yhä useammat havaitsevat suurkaupungin tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet. Vietä opastettu päivä kaupungissa, niin ymmärrät miksi!

Kiertelemme ensin Veguetan vanhassa kaupunginosassa, jonka espanjalaiset valloittajat perustivat jo 1400-luvun lopussa. Arkkitehtuuri tuo mieleen siirtomaa-ajan ja alueella sijaitsee myös saaren ainoa katedraali, Kolumbus-museo sekä viihtyisä Triana-kävelykatu, jonka varrella on vanhoja rakennuksia ja moderneja boutique-liikkeitä vieri vieressä.

Vanhastakaupungista suuntaamme kaupungin yläosien kautta Altavistaan, josta avautuvat mahtavat näköalat Las Palmasiin ja Ciudad de Jardinin suuntaan, jonne englantilaiset aikoinaan perustivat oman siirtokuntansa.

Jatkamme matkaa Las Arenas -ostoskeskukseen, joka sijaitsee Las Canteras -rannan laidalla. Täällä pääset shoppailemaan eri liikkeissä tai voit myös vaikka lähteä kävelylle rantapromenadille ja istahtaa johonkin mukavaan ulkokahvilaan nauttimaan kupillisen kahvia.

Jos haluat nauttia päivän aikana kulttuurista, historiasta, käydä vähän ostoksilla ja seurata muuten vain suurkaupungin ihmisvilinää, niin silloin tämä retki on juuri sinua varten.

Varaa jo kotona: Tämän retken voit varata jo ennen matkaa joko matkan varauksen yhteydessä tai Omien sivujen kautta.

Hintaan sisältyy:
Kuljetus ja opastus.

Ruoka & juomat:
Eivät sisälly hintaan.

Kesto:
Kokopäiväretki, n. 8.30-17.15

Opastus:
Suomenkielinen opastus.

Ota mukaan:
Ylimääräinen pusero/villatakki, varsinkin talvikaudella.

Afrikat 69 -katamaraani - Voidaan varata jo ennen matkaa

Afrikat 69 -katamaraani - Voidaan varata jo ennen matkaa

Ihana päivä merellä Afrikat 69 -katamaraanilla. Ilmaiset juomat koko päivän sekä kevyt lounasbuffet.

Lue lisää Pienennä

Lähde mukaan katamaraaniretkelle ja vietä mukava päivä merellä.

Lähdemme liikkeelle Afrikat 69 -katamaraanilla Puerto Ricosta. Luvassa on mukava ja rentouttava päivä, juuri sellainen josta aikaisemmin olet vain haaveillut. Voit istua laivan kannella ja nauttia merituulesta samalla kun aluksemme lipuu hiljalleen rannikkoa pitkin. Hyvällä onnella saatamme nähdä päivän aikana myös delfiinejä, jotka ovat hyvinkin yleisiä näillä vesillä.

Laskemme ankkurin eräässä suojaisessa lahdenpoukamassa ja pääset uimaan suoraan laivalta. Tarjolla on myös erilaisia aktiviteetteja, kuten snorklausta ja pikaveneellä ajelua. Jos haluat vuokrata vesiskootterin tai haluat kokeilla parasailingiä, miehistö voi usein järjestää sen kunhan asiasta sovitaan retken varausvaiheessa (eivät sisälly hintaan).

Leppoisan retken jälkeen palaamme takaisin Puerto Ricoon iltapäivällä.

Afrikat 69 -katamaraani otettiin käyttöön toukokuussa 2017. Tämä moderni ja tyylikäs katamaraani sopii liikuntaesteisille ja siinä on runsaasti tilaa sekä suuri aurinkokansi. Aluksella on myös baari sekä cocktail-automaatti.

Varaa jo kotona: Tämän retken voit varata jo ennen matkaa joko matkan varauksen yhteydessä tai Omien sivujen kautta.

Hintaan sisältyy:
Kuljetukset (ks. poikkeukset kohdasta Muuta), alla mainitut ruuat ja juomat.

Ruoka & juomat:
Kevyt lounasbuffet sisältyy hintaan sekä ilmaiset juomat (olut, sangria, virvoitusjuomat, mehu ja vesi) koko risteilyn ajan.

Kesto:
Pidempi puolipäiväretki, Morning Cruise, n. klo 9.15-15.30
Retki on ohjelmistossa ympäri vuoden.

Opastus:
Englanninkielinen miehistö katamaraanilla.

Ota mukaan:
Uimavarusteet, pyyhe ja aurinkovoidetta, jossa on korkeat suojakertoimet!

Muuta:
Jos asut Arguineguinissa, Puerto Ricossa tai Playa de Amadoresissa, niin silloin edestakaiset kuljetukset hotellista satamaan eivät sisälly hintaan, joten retken hinta on silloin myös edullisempi.
Noudatamme paikallisten viranomaisten suosituksia, joten kädet desinfioidaan ja kasvosuojain on asetettava paikoilleen ennen bussiin nousua.

Manner pienoiskoossa - Voidaan varata jo ennen matkaa

Manner pienoiskoossa - Voidaan varata jo ennen matkaa

Suosittu kokopäiväretki upeissa Gran Canarian maisemissa. Päivän aikana saat kokea hienoja luontoelämyksiä. Lounas ja ruokajuoma sisältyy hintaan.

Lue lisää Pienennä

Tämä retki tarjoaa sinulle unohtumattomia maisemamakupaloja ja se on ehdottomasti eräs retkiohjelmamme loistavimmista ja jännittävimmistä retkistä. Gran Canaria on kuin aarreaitta, täynnä yllätyksiä. Lähde mukaamme tutkimaan saarta, niin näytämme sinulle yllätyksistä muutamia! Lähdemme liikkeelle saaren kuivalta eteläpuolelta ja ajelemme läpi Fataga-laakson. Matka kulkee läpi syvien laaksojen, valtavien tulivuorikraattereiden sekä vihreitten metsien ja välillä tie kiemurtelee palmulaaksojen ja idyllisten maalaiskylien välissä. Saamme ihailla vihreitä niittyjä, kaktuksia sekä eukalyptus- ja mantelipuita. Matka jatkuu ylös vuorille yhdelle saaren korkeimmista kohdista ja sieltä alas subtrooppiselle pohjoispuolelle. Saamme näin tutustua saaren neljään ilmastovyöhykkeeseen. Saaren keskiosassa pysähdymme Cruz de Tejedan pienille maalaismarkkinoille maistelemaan paikallisia herkkuja ja ehkä myös ostamaan niitä tuliaisiksi.

Lounastauko vietetään luonnonkauniissa ympäristössä Vallesecon kylässä, josta avautuvat upeat näkymät yli koko Gran Canarian uskonnollisen keskuksen, Terorin, jossa myös vierailemme. Käymme saaren suosituimmassa La Basilica de Nuestra Señora de Pino -kirkossa, jossa saaren Pinjamadonna-suojelupyhimys tarkkailee ympäristöön kauniilta hopeiselta valtaistuimeltaan.

Päivän aikana on luvassa paljon mielenkiintoisia luontokokemuksia ja lisäksi kuulet tarinoita, joita ei mistään matkakirjoista voi edes lukea.

Varaa jo kotona: Tämän retken voit varata jo ennen matkaa joko matkan varauksen yhteydessä tai Omien sivujen kautta.

Hintaan sisältyvät:
Kuljetus ja opastus.

Ruoka & juomat:
Lounas sekä ruokajuomana vesi, olut tai lasi viiniä sisältyy hintaan.

Kesto:
Kokopäiväretki, n. klo 8.30–17.15.

Opastus:
Suomenkielinen opastus.

Hyvä ottaa mukaan:
Ota mukaan käteistä rahaa sekä talvikaudella myös lämmintä vaatetta, sillä vuorilla saattaa olla viileää.

Muuta:
Retkellä istutaan paljon bussissa ja välillä reitti kulkee pitkin kiemuraisia vuoristoteitä. Retki saattaa olla rasittava, mikäli sinulla on taipumusta matkapahoinvointiin.

Kippis Gran Canarialle!  - Voidaan varata jo ennen matkaa

Kippis Gran Canarialle! - Voidaan varata jo ennen matkaa

Tervetuloa täysin uudelle retkelle viettämään iltapäivää hyvän ruuan ja juoman merkeissä. Retken hintaan sisältyy viinien maistelu ja paikallista pikkusyötävää.

Lue lisää Pienennä

Usein ollaan yhtä mieltä siitä, että viini on terveellistä sydämelle. Laadusta ja viinin tuotantoalueista keskusteltaessa kuitenkin mielipiteet monesti jakaantuvat. Tunnetuilla viinintuottajamailla on kannattajansa, mutta yhä useampi on kiinnostunut vähemmän tunnettujen alueiden tarjonnasta. Kanariansaaret ovatkin mielenkiintoisia tutustumiskohteita viinien maailmassa.

Kanariansaarilla on suhteellisen nuori viinihistoria, vajaa 500–600 vuotta, minkä vuoksi perinteetkin poikkeavat jonkin verran tavanomaisesta "vanhasta maailmasta". Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että rypäleiden valinta on mukautettu saarten ilmastoon ja ympäristöön.

Kanariansaarten viinien historia on peräisin 1400-luvulta. Ensimmäiset viiniköynnökset olivat espanjalaisten ja portugalilaisten merimiesten istuttamia. Sitä mukaa kuin alue tuli osaksi kaupankäyntiä, myös viinintuotannon kiinnostus kasvoi. Suosio saavutti huippunsa 1600-luvulla, kun Englannista tuli kanarialaisten viinien suurmaahantuoja. Sodan ja tuhon kausi laski voimakkaasti kaupankäyntiä. Koko ajan viinit kuitenkin säilyttivät hyvän maineensa, ja näiden vuosien aikana hinnat ampaisivat ylös. Monet siirtolaiset onnistuivat myös kuljettamaan viiniköynnöksiä uuteen maailmaan, ja monet kanarialaiset rypälelajit olivat perustana viinintuotannolle, joka alkoi kasvaa Meksikossa, Perussa ja erityisesti Kaliforniassa.

Yhä tänäkin päivänä kanarialaiset viinit ovat laadukkaita, minkä vuoksi voimme kohottaa maljan Gran Canarialle tarjoamalla retken yhdelle saaren tunnetuimmista viinitiloista. Vierailemme muun muassa Bodega Aguayrossa ja Las Tirajanasin viinitilalla, ja meillä on mahdollisuus maistaa muutamia heidän parhaista viineistään. Kullakin pysähdyksellä saamme myös maistiaisiksi pieniä paikallisia makupaloja.

Retkellä meillä on aikaa pysähtyä myös 1000 palmun laaksossa. Idyllinen pieni Fatagan kylä, jossa on mukulakivikatuja ja valkoisiksi kalkittuja taloja, sijaitsee 600 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Nimet taloissa osoittavat, kuka asuu missäkin.

Ruuat ja juomat:
Maistelemme neljää eri viiniä ja meille tarjoillaan lisäksi pieniä makupaloja.

Kesto:
Iltapäivä-/iltaretki, n. klo 14.00–20.00

Opastus:
Suomenkielinen opastus

Hyvä ottaa mukaan:
Kamera, rahaa ja ylimääräinen lämmin paita, sillä illat saattavat olla ajoittain viileitä. Viiniä ja paikallisia tuotteita on mahdollista ostaa retken aikana – usein edullisempaan hintaan kuin esimerkiksi lentokentältä tai suurista ruokakaupoista.

Muuta:
Tällä retkellä vierailemme kohteissa, joissa on paljon rappuja ja korkeuseroja, joten jos sinulla on liikkumisvaikeuksia, ota yhteyttä oppaaseen ennen retken varaamista.

Multiacuatic - Voidaan varata ennen matkaa

Multiacuatic - Voidaan varata ennen matkaa

On ainutlaatuinen elämys nähdä delfiinejä ja valaita niiden oikeassa elinympäristössään. Nyt sinulla on siihen mahdollisuus Multiacuatic-katamaraanilla. Yksi juoma sisältyy hintaan.

Lue lisää Pienennä

Kanariansaarten ympäristössä on kiinteä delfiinien yhdyskunta. Saarten lähistöllä liikkuu myös tiettyinä ajanjaksoina useita erilaisia valaslajeja. Kaikkia eläimiä tulee lähestyä ja tarkkailla niiden omilla ehdoillaan, ja Multiacuatic-katamaraanilla on siihen hyvä tilaisuus. Kaikki tapahtuu eläimiä kunnioittaen, eikä niitä häiritä millään tavalla, jotta kohtaamisesta tulee kaikille miellyttävä kokemus.

Katamaraani on yli 16 metriä pitkä ja 6 metriä leveä ja siinä on kaksi kerrosta. Katamaraani on varustettu nykyaikaisella tekniikalla, joten henkilökunta pystyy paikantamaan sekä delfiinien että valaiden äänet, jotta näemme ne sekä vedenpinnan ala- että yläpuolella. Multiacuatic-katamaraanilla on "The blue boat badge" -lupa, joka sallii delfiinien ja valaiden tarkkailun.

Retki alkaa Puerto Ricosta, joten retken aikana on hyvät olosuhteet nähdä delfiinejä. Multiacuatic-katamaraaneilla on delfiinitakuu, joka tarkoittaa, että voit osallistua uudelle retkelle, jos delfiinit päättävätkin tällä kertaa pysyä piilossa.

Varaa jo kotimaassa etukäteen: Tämän retken voit varata jo ennen matkaa joko matkan varauksen yhteydessä tai Omien sivujen kautta.

Ateriat ja juomat: Yksi juoma sisältyy hintaan.
Kesto: Puolipäiväretki, n. klo 10.30 - 13.30.
Hyvä olla mukana: Aurinkorasvaa ja uimavarusteet
Opastus: Englanninkielinen opastus.
Muuta: PuertoRicossa asuville vieraille kuljetus satamaan ei sisälly hintaan, paitsi Altamarissa, Ocean Hillissä ja Puerto Azulissa asuville. Muille vieraille kuljetus sisältyy hintaan. Yksi juoma sisältyy hintaan.

Katamaraanilla on vessoja ja baari.

Noudatamme paikallisten viranomaisten suosituksia, joten kädet desinfioidaan ja kasvosuojain on asetettava paikoilleen ennen bussiin nousua.