Usein ollaan yhtä mieltä siitä, että viini on terveellistä sydämelle. Laadusta ja viinin tuotantoalueista keskusteltaessa kuitenkin mielipiteet monesti jakaantuvat. Tunnetuilla viinintuottajamailla on kannattajansa, mutta yhä useampi on kiinnostunut vähemmän tunnettujen alueiden tarjonnasta. Kanariansaaret ovatkin mielenkiintoisia tutustumiskohteita viinien maailmassa.
Kanariansaarilla on suhteellisen nuori viinihistoria, vajaa 500–600 vuotta, minkä vuoksi perinteetkin poikkeavat jonkin verran tavanomaisesta "vanhasta maailmasta". Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että rypäleiden valinta on mukautettu saarten ilmastoon ja ympäristöön.
Kanariansaarten viinien historia on peräisin 1400-luvulta. Ensimmäiset viiniköynnökset olivat espanjalaisten ja portugalilaisten merimiesten istuttamia. Sitä mukaa kuin alue tuli osaksi kaupankäyntiä, myös viinintuotannon kiinnostus kasvoi. Suosio saavutti huippunsa 1600-luvulla, kun Englannista tuli kanarialaisten viinien suurmaahantuoja. Sodan ja tuhon kausi laski voimakkaasti kaupankäyntiä. Koko ajan viinit kuitenkin säilyttivät hyvän maineensa, ja näiden vuosien aikana hinnat ampaisivat ylös. Monet siirtolaiset onnistuivat myös kuljettamaan viiniköynnöksiä uuteen maailmaan, ja monet kanarialaiset rypälelajit olivat perustana viinintuotannolle, joka alkoi kasvaa Meksikossa, Perussa ja erityisesti Kaliforniassa.
Yhä tänäkin päivänä kanarialaiset viinit ovat laadukkaita, minkä vuoksi voimme kohottaa maljan Gran Canarialle tarjoamalla retken yhdelle saaren tunnetuimmista viinitiloista. Vierailemme muun muassa Bodega Aguayrossa ja Las Tirajanasin viinitilalla, ja meillä on mahdollisuus maistaa muutamia heidän parhaista viineistään. Kullakin pysähdyksellä saamme myös maistiaisiksi pieniä paikallisia makupaloja.
Retkellä meillä on aikaa pysähtyä myös 1000 palmun laaksossa. Idyllinen pieni Fatagan kylä, jossa on mukulakivikatuja ja valkoisiksi kalkittuja taloja, sijaitsee 600 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Nimet taloissa osoittavat, kuka asuu missäkin.
Ruuat ja juomat:
Maistelemme neljää eri viiniä ja meille tarjoillaan lisäksi pieniä makupaloja.
Kesto:
Iltapäivä-/iltaretki, n. klo 14.00–20.00
Opastus:
Suomenkielinen opastus
Hyvä ottaa mukaan:
Kamera, rahaa ja ylimääräinen lämmin paita, sillä illat saattavat olla ajoittain viileitä. Viiniä ja paikallisia tuotteita on mahdollista ostaa retken aikana – usein edullisempaan hintaan kuin esimerkiksi lentokentältä tai suurista ruokakaupoista.
Muuta:
Tällä retkellä vierailemme kohteissa, joissa on paljon rappuja ja korkeuseroja, joten jos sinulla on liikkumisvaikeuksia, ota yhteyttä oppaaseen ennen retken varaamista.