Mene maihin ainakin näissä satamissa

Enemmän elämyksiä

Risteilyloma

Mene maihin ainakin näissä satamissa

Risteilyaluksilla on kaikkea mitä viihtymiseen tarvitaan, mutta myös satamapysähdyksillä on paljon nähtävää. Tässä kuusi helmeä risteilyreittien varsilta. Kun risteilylaivasi kiinnittyy satamaan näissä kaupungeissa, kannattaa ehdottomasti suunnata maihin.

Teksti: Lén-Veronica Kongerud

Dubrovnik

Kroatia

Dubrovnik Kroatia

Dubrovnikin Vanhakaupunki on merkitty UNESCO:n maailmanperintöluetteloon ja on todellakin vierailun arvoinen. Keskuskatu Stradun on kiiltävää vaaleaa marmoria ja sen kiemurtelevia sivukujia seuraillen olet pian kaukana äänekkäistä ihmisjoukoista. Pikkukaduille kuuluu vain meren aaltojen kohina.

Vanhankaupungin katulabyrintin yläpuolella kohoaa kaksi kilometriä pitkä kaupunginmuuri. Muurilla tulee helposti kuuma, mutta hieno näköala paitsi Vanhaankaupunkiin, myös merelle ja ympäristöön on jokaisen hikipisaran arvoinen. Kierroksen jälkeen on mukava vilvoitella Adrianmeren virkistävässä, kristallinkirkkaassa vedessä.

Istanbul

Turkki

Istanbul Turkki

Eksoottisessa Istanbulin suurkaupungissa voit kohdata valkoisiin pukeutuneita tanssivia dervissejä, minareeteista kaikuvia rukouskutsuja, tuhansia vuosia vanhoja monumentteja ja höyryävän kuumaa kebabia vastapaistetulla leivällä. Täällä itä kohtaa lännen, ja voit saman päivän kuluessa oleskella sekä Euroopassa ja Aasiassa.

Käy ainakin Sinisessä moskeijassa, Istiklal Caddesi -kadulla, Haga Sofiassa, Galata-sillalla ja Yerebatan Sarayi, maanalainen, palatsimainen vesisäiliö vuodelta 532. Tai yhtä hyvin voit viettää päivän leppoisasti ulkoilmakahvilassa ja tarkkailla 14 miljoonan asukkaan turkkilaisen metropolin katuvilinää.

SAINT-MARTIN / SINT MAARTEN

Karibia

Saint-Martin / Sint Maarten

St.-Martin/St. Maartenin hurmaava saari kylpee turkoosissa Karibianmeressä. Pohjoinen osa saaresta on ranskalainen ja eteläosa hollantilainen – molemmat varsin viehättäviä. Täällä kohtaat karibialaisen letkeän ilmapiirin, tunnelmallisia pikkukatuja, hyviä ravintoloita ja eloisaa elämänmenoa.

Saari ei ole suurensuuri, joten se sopii mainiosti retkeilyyn. Saarella on yli 40 rantaa, tunnetuista ja suosituista aina syrjäisempiin ja rauhallisiin.

Jamaika

Jamaika

Jamaica, man! Kolumbus saapui tälle Karibianmeren kolmanneksi suurimmalle saarelle vuonna 1494 ja totesi saaren olevan kaunein kaikista. Helppo ymmärtää, kun katsoo Jamaikan liidunvalkoisia rantoja ja syvää vehreyttä.

Dunn's River Falls vesiputous sijaitsee melko lähellä Falmouthia (risteilysatamaa) ja on vierailun arvoinen paikka. Voit uida putouksessa ja kiivetä sitä pitkin huipulle saakka. Jos pysyttelet mieluummin kaupungissa, aika kuluu vaikkapa shoppaillen ja maistellen paikallisia erikoisuuksia ravintolassa.

Venetsia

Italia

Venetsia

Venetsian pienet kadut on varattu jalan liikkuville. Kaikki muu liikenne liikkuu vesillä kanavia myöten. Kävele pieniä siltoja kanavien yli, ihastele talojen yksityiskohtia, kuten vinoja ikkunaluukkuja tai seinään tarraavia vehreitä muratteja. Kiertele kirkkojen, museoiden ja palatsien lomassa. Hyvällä onnella pääset kuulemaan klassista barokkimusiikkia jossakin upeista, vanhoista kirkoista.

Venetsian kapeita kortteleita halkoo ristiin rastiin lähes 40 kilometriä kanavia ja yli 400 siltaa. Pääväylä on mahtava Canal Grande. Jos jalat alkavat väsyä, hyppää vaporeton (vesibussin) kyytiin tai istahda katukahvilaan nauttimaan lasillinen kuplivaa proseccoa. Venetsiassa täytyy käydä ainakin kerran elämässä, mutta varaudu siihen että haluat palata!

Cozumel

Meksiko

Cozumel Meksiko

Cozumelin saari ja sen kirkkaat vedet tunnetaan etenkin sukellus- ja snorklausparatiisina. Satamasta pääset pienillä veneillä myös lyhyemmille retkille ja koralliriutalla voi uiskennella vastaan papukaijakaloja ja merikilpikonnia. Jos hiekkarannat kutsuvat enemmän, pakkaa mukaan pyyhe ja asetu mukavaan paikkaan nauttimaan rantaelämästä.

Myös maakravut viihtyvät Cozumelin saaren leppoisassa ilmapiirissä. Kiertele pienillä ostoskaduilla, viehättävällä pikku torilla ja poikkea kahviloissa tai ravintoloissa. Satamakadulla voi vastaan tepastella pelikaaneja. Saarella on myös jäänteitä mayojen korkeakulttuurin aikaisesta asutuksesta, kuten temppeliraunioita.