Matkat – Cozumel

Cozumelilla rentouttavan loman takaavat hienot rannat, ystävällinen ilmapiiri, hyvä ruoka ja edulliset ostokset.

Cozumelilla on kaikkea, mitä vaaditaan onnistuneen loman viettoon. Täällä meri hehkuu upean värisenä, ja suotuisien tuulten ansiosta rantojen aallokko on lempeää. Cozumelin saari on tunnettu erityisesti hyvistä sukellus- ja snorklausmahdollisuuksistaan. Saaren edustalla sijaitsevilla pienillä koralliriutoilla voi ihastella kaikenlaisia eläimiä, kuten papukaijakaloja ja merikilpikonnia. Rannoilla voit kokeilla erilaisia vesiurheilulajeja. Saarella on myös hieno golfkenttä sekä hyviä pyöräilyreittejä – se ei ole turhaan valikoitunut Ironman-triathlonin kisapaikaksi. Tjäreborgilla on Cozumelilla kaksi erinomaista hotellia.

Cozumelin lapsiystävälliset hotellit

Park Royal Cozumel sijaitsee saaren länsiosassa eli mantereenpuoleisella rannalla, joten aallokko on miellyttävän rauhallista. Hotellissa on suuri allasalue ja paljon tekemistä niin isoille kuin pienillekin. Myös Occidental Grand Cozumel -hotellimme sijaitsee suoraan rannalla, saaren eteläosassa. Molemmissa hotelleissa voit nauttia hintaan sisältyvästä All Inclusivesta. Silti välillä voi olla mukavaa vaihtelua kävellä San Miguel de Cozumelin kaupunkiin seuraamaan paikallista elämänmenoa, kenties tekemään hieman ostoksia ja syömään lounasta jossakin viihtyisässä ravintolassa.

Ostoksia, ruokaa ja mayakulttuuria

Saaren suurimmassa kaupungissa San Miguel de Cozumelissa on hyvä valikoima kauppoja ja ravintoloita, joiden hintataso on melko edullinen. Vaikka näkyvissä on amerikkalaisia vaikutteita, kaupunki on onnistunut säilyttämään myös paljon omintakeista viehätysvoimaansa. Paikalliset ovat todella mukavia ja vieraanvaraisia, ja koko saarella vallitsee rento ja rauhallinen tunnelma. Cozumelilla on myös paljon kiinnostavia kulttuurihistoriallisia kohteita, kuten saarella muinoin kukoistaneen mayakulttuurin kaupunkien raunioita. Monia rakennuksia on restauroitu myöhemmin. Saaren pohjoisosassa voit myös vierailla temppelien raunioilla. Jos haluat nähdä myös suurimpien temppeleiden rauniot, voit lähteä veneellä mantereelle Chichén Itzáan tai Cobaan.

Hyvä tietää
 • Perhehotelleja
 • All Inclusive
 • Hyvä sukelluskohde
 • Upeita hiekkarantoja
 • Yhdistelmämatkoja
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Cozumel

Asiakkaamme eivät ole vielä kirjoittaneet arvosteluja tästä kohteesta.

Sää
 • tammikuu
28°18°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
29°18°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
30°19°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
33°21°
7
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
33°22°
7
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
33°23°
6
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
32°23°
6
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • elokuu
32°23°
6
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
32°22°
5
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
31°22°
7
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
29°18°
8
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
28°19°
7
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
Rannat

Playa Mia

Playa Mia on kolmen kilometrin pituinen, kaunis hiekkaranta Cozumelin eteläpuolella. Ranta syvenee nopeasti. Playa Mialla on rantabaari, josta saa ruokaa ja juomaa. Täällä vesiurheilulajien valikoima on rajallinen, joten jos kaipaat enemmän vaihtoehtoja, niitä on Playa Paradisella.

Rantaelää Meksikossa

Karibianmeren rannikolla Meksikossa sijaitsevien rantojen voi liioittelematta sanoa kuuluvan maailman kauneimpiin. Rannat ovat pitkiä, vesi turkoosinsinistä ja hiekka valkoista, hienojakoista korallihiekkaa. Riviera Mayan rannikko on auringonpalvojien, perheiden ja urheiluharrastajien suosiossa hyvinhoidettujen korallihiekkarantojensa ansiosta. Kesäkuukausina rannikolla voi päästä myös näkemään merikilpikonnien poikasten kuoriutumisen. Vesi on uimalämpöistä vuoden ympäri, ja leveitä rantoja suojelee suuremmilta aalloilta läheinen koralliriutta.... Riutan ulkopuolelle kerääntyy tuulisina päivinä paljon surffaajia. Alue soveltuu hyvin niin snorklaamiseen kuin sukeltamiseenkin, erityisesti Cozumelin, Isla Contoyn ja Isla Mujeresin saaret.
Meren väriskaala vaihtelee eri turkoosin sävyistä kirkkaaseen veteen, joka soveltuu erinomaisesti sukeltamiseen ja snorklaamiseen – näkyvyyttä voi olla jopa 30 metrin syvyyteen saakka. Rannoilla on siellä täällä rantaklubeja, joissa on tarjoilua ja palveluita, mutta löydät täältä myös syrjäisempiä ja rauhallisempia ranta-alueita. Rannat itsessään ovat julkisia ja kaikille avoimia, mutta niille voi joutua kulkemaan yksityisalueen läpi esimerkiksi silloin, kun ranta on jonkin hotellin yhteydessä. Joillekin rannoille pääsee vain meren puolelta veneellä.

Cancún ja kuuluisat cenotet

Cancúnin alueelle tunnuksenomaisia ovat cenotet eli vedellä täyttyneet luolamaiset kuopat, joita sijaitsee siellä täällä muutaman kilometrin päässä rannikosta. Jokainen cenote on erilainen, mutta niissä kaikissa on kirkasta, hieman viileämpää vettä, ja monissa niistä voi uida. Älä kuitenkaan koskaan mene cenoteen uimaan ilman virallisen järjestäjän lupaa, sillä kalliomuodostelmien kestävyydestä on aina oltava varmuus. Joissakin cenoteissa on tippukiviä, ja osa niistä muistuttaa luolan suuta, lähdettä tai pientä laguunia. Cenoteja on hauska tutkia snorkkelin avulla, vaikkei kaloja olekaan paljon. Jos olet liikkeellä erityisen oppaan kanssa, voit myös sukeltaa ja tutkia vesistöjä ja luolia, joita cenoten yhteydessä voi olla.

Merisiilit, meduusat ja merilevät rannoilla

Useilla rannoilla on ajoittain merisiilejä ja meduusoja. Sääolosuhteista johtuen myös merilevää ja meriruohoa voi huuhtoutua runsaasti rannoille. Sääolosuhteita ei valitettavasti voida täysin ennustaa.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 12 tuntia Helsingistä Cancúniin.

Näin matkustat tänne

Voit matkustaa Tjäreborgin kautta reittilennoilla mihin aikaan vuodesta tahansa.
Lento laskeutuu Cancúnin ulkopuolelle.
Lento laskeutuu Cancúnin ulkopuolelle. Kuljetukset eivät sisälly hintaan, vaan ne on järjestettävä omatoimisesti.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Cozumelilla on paljon ravintoloita ja kahviloita, ja sekä ruokien että juomien hintataso on yleensä edullinen.

Ruoka ja juoma Meksikossa

Meksikolainen ruoka on maukasta, mutta itse ruokalajit eivät ole liian mausteisia. Mausteisuutta tulee sen sijaan lisukkeina tarjoiltavista erilaisista kastikkeista, kuten salsasta. Vahvin mauste on vihreä habanero-chili. Täällä voit tutustua Meksikon värikkääseen ruokakulttuuriin, tacopaikoista kotiruokaan ja Jukatanin alueen erikoisuuksiin. Ruokalajeja valmistetaan usein vanhojen reseptien mukaan, jotka ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle, ja raaka-aineina käytetään alueen omia antimia, kuten chayaa, kirpeitä appelsiineja ja achiote-maustetta.

Tyypillisiä ruokalajeja

Yksi tyypillisimmistä meksikolaisista ruokalajeista on cochinita pibil, joka on achiote-mausteella ja kirpeällä appelsiinilla marinoitua lihaa. Kaduilla voi myös nähdä pieniä banaaninlehteen käärittyjä paketteja myytävän höyryävistä padoista. Kyseessä on tamale-niminen herkku, johon tulee maissimassaa ja lihatäyte. Papadzules on täytettyjä tortilloja muistuttava ruoka, johon tulee kurpitsansiemenkastiketta. Tunnetuin meksikolainen ruokalaji on kuitenkin chili con carne eli häränlihaa ja papuja tulisessa chilikastikkeessa. Jos haluat erityisen hyvää liharuokaa, kannattaa kokeilla argentiinalaisia ravintoloita. Monille tuttu texmex-ruoka on itse asiassa meksikolaista ruokaa amerikkalaiseen tapaan valmistettuna, mutta täällä ruoka on todella meksikolaista!

Meksikolainen kotiruoka

Sitruunakanakeitto, sianliha mustapavuilla ja puchero ovat tavanomaista meksikolaista kotiruokaa. Puchero on eräänlaista liha-juuresvuokaa, joka sisältää aromaattisia mausteita ja tarjoillaan limemarinoitujen retiisien ja muusatun riisin eli puchin kera. Aiemmin tavanomainen ruoka oli sic de venado, jota valmistettiin nyt jo uhanalaisesta metsäkauriista. Nykyisin vastaavaa ruokaa tehdään sianlihasta. Maaseudulla syödään toisinaan vyötiäistä, mikä juontaa juurensa siihen, että kaskenpolton seurauksena eläimet paistuivat kuoriensa sisällä koloissa piileskellessään. Pan de cazon on eräänlainen hainlihasta valmistettu piirakka, ja panuchos ja salbutes tavanomaisia maissimassasta tehtyjä ruokia. Alueella valmistetaan myös joitakin juomia, esimerkiksi Xtabentun-viinaa.

Maissi – meksikolaisen ruuan perusta

Maissia on viljelty Meksikon alueella jo kolmentuhannen vuoden ajan, ja se on edelleen meksikolaisen ruokakulttuurin perusta. Alla luetelluista tyypillisistä ruokalajeista osa on tuttuja suomalaisillekin.
• Tortilla – Ohut, pyöreä maissileipänen. Tortilla de harina on valmistettu vehnäjauhoista.
• Taco – Kanalla tai lihalla täytetty tortilla.
• Totopes – Kovaksi kuivatettua maissitortillaa eli maissisipsejä, joita dipataan eri kastikkeisiin
....
• Tamale – Maissitaikinan sisään paistettua kanaa tai papuja, joka kääritään banaaninlehteen.
• Burrita – Kinkkua ja juustoa tortillan sisään taiteltuna.
• Quesadilla – Juustotäytteinen tortilla.
• Enchiladas – Rullattuja, paistettuja tortilloja eri täytteillä.
• Nachos – Totopes pavuilla ja sulatetulla juustolla.
• Fajita – Suikaloitua kanaa, sianlihaa tai katkarapuja sekä vihanneksia rullattuna tortillan sisään.
• Guacamole – Avokadotahnaa, johon tulee mm. sipulia ja tomaattia.
• Salsa mexicana – Hienonnetusta tomaatista, sipulista, chilistä ja korianterista valmistettu lisuke.

Erikoisempia ruokalajeja

Alla on lueteltu joitakin meille hieman tuntemattomampia meksikolaisia ruokalajeja.
• Pollo en mole – kanaa, jonka kera tarjoillaan lukuisista mausteista, yrteistä, chilistä ja kaakaosta valmistettua kastiketta.
• Pollo pibil – Kanaa mayaintiaanien tapaan. Kananliha laitetaan banaaninlehtien sisään tomaatin ja sipulin sekä bixa orellana -kasvin siemenistä valmistetun achiote-mausteen kera. Achiote antaa ruualle punaisen värin. Sitten koko paketti laitetaan kuoppaan ja peitetään hiilillä
.... Nykyään ruokalajia valmistetaan yleensä kotikeittiöissä.
• Sopa de tortilla – Kanakeitto, joka tarjoillaan tortillojen, hienonnetun tomaatin ja avokadon kanssa. Päälle laitetaan hieman sulatettua juustoa ja kermaa.
• Cochinita pibil – Omassa liemessään keitettyä sianlihaa maustettuna achiotella ja sitruunalla tai appelsiinilla.
• Frijoles refritos – Papumuhennos.
• Ceviche –Äyriäisistä, tomaatista, sipulista ja chilistä valmistettu marinoitu salaatti.
Cozumelin yöelämä on rajallista, mutta San Miguelissa on joitakin musiikkibaareja ja pubeja. Kaupungin uudessa osassa on myös muutama klubi.

San Miguel de Cozumel

Saaren pääkaupungissa San Miguel de Cozumelissa on hyvä valikoima kauppoja ja ravintoloita, joiden hintataso on melko edullinen. Vaikka näkyvissä on amerikkalaisia vaikutteita, kaupunki on onnistunut säilyttämään myös paljon omintakeista viehätysvoimaansa.
Ostokset
Cozumelilla on hyvät ostosmahdollisuudet paikallisista matkamuistoista kansainvälisiin merkkiliikkeisiin. Plaza San Miguelilla järjestetään markkinat, joilla voi kuulla myös elävää musiikkia joka sunnuntai-ilta. Malekon-pääkadun varrella on runsaasti kauppoja.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Cozumelin saari on tunnettu erityisesti hyvistä sukellus- ja snorklausmahdollisuuksistaan. Saaren edustalla sijaitsevilla pienillä koralliriutoilla voi ihastella kaikenlaisia eläimiä, kuten papukaijakaloja ja merikilpikonnia. Rannoilla voit kokeilla vesiurheilulajeja, kuten leijasurffausta, purjelautailua ja parasailingiä tai lähteä sukellusveneen kyytiin. Saarella voit myös harrastaa sukellusta, triathlonia, pyöräilyä ja tennistä sekä ajaa mönkijällä ja vierailla vesipuistossa.
Cozumelin saarella on paljon kiinnostavia kulttuurihistoriallisia kohteita, kuten saarella muinoin kukoistaneen mayakulttuurin kaupunkien raunioita. Monia rakennuksia on restauroitu myöhemmin. Saaren pohjoisosassa voit myös vierailla temppelien raunioilla. Jos haluat nähdä myös suurimpien temppeleiden rauniot, voit lähteä veneellä mantereelle Chichén Itzáan tai Cobaan.
Kulkuyhteydet
Saarella ei ole busseja, mutta siellä pääsee liikkumaan taksilla.
Kohdefakta

Palvelumme

Omatoimikohde, johon voit joustavasti varata majoituksen ja reittilennot kauttamme ja määritellä itse matkasi pituuden.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla. Olemme myös jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaisilla passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Meksikoon alle 180 päivän lomamatkoilla. Meksikoon tullessa täytetään maahantulolomake, johon maahanmuuttoviranomainen merkitsee 180 vuorokauden oleskeluajan. Maahantulolomake on maksuton, mutta mikäli lomake katoaa, uudesta lomakkeesta peritään maksu. Tarkista ennen matkalle lähtöä, että passisi on täysin ehjä.
Passin kuvasivusta on hyvä ottaa kopio ja pitää se mukana matkan ajan
....

Jos lennot Meksikoon kulkevat USA:n ilmatilan kautta, edellyttävät USA:n viranomaiset lentoyhtiöltä tiettyjen ns. Secure flight -tietojen keräämistä ja ilmoittamista matkustajista ennen lennon lähtöä Helsingistä. Huomioithan, että jos lennolla on välilasku tai koneenvaihto USA:ssa, täytyy sinulla olla ESTA-matkustuslupa. Huomioithan myös, että jos lennolla on välilasku tai koneenvaihto Kanadassa, täytyy sinulle olla eTa-matkustuslupa.

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi/passivaatimukset Meksikon lähetystöstä/konsulaatista. Sellaisia Suomen kansalaisia, jotka eivät ole alkuperältään suomalaisia, saattavat koskea muut säännöt ja sinun kannattaa tarkistaa säännöt suoraan Meksikon lähetystöstä/konsulaatista. Meksikon suurlähetystö, Helsinki, p. 09 586 0430.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa/passport requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please also note the possible need for a transit visa.

Rokotukset

Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) ja hepatiitti A -rokotukset ovat voimassa.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Suojautuaksesi hyttysiä ja muita hyönteisiä vastaan, suosittelemme hyttyskarkotetta ja vaaleita, pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Karnevaalit

Vuosittain järjestettävät karnevaalit koskettavat useimpia paikallisia asukkaita Cozumelilla sekä Playa del Carmenissa. Karnevaalien aikaan, yleensä 5-7 päivää helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa, kaduilla on vilskettä ja vilinää ja iltaisin soitetaan myös musiikkia. Osa kaduista suljetaan ajoittain ja sen vuoksi lentokenttäbussit eivät välttämättä pääse ajamaan hotellille asti. Siinä tapauksessa jokainen joutuu itse kantamaan matkatavaransa loppumatkan perille hotelliin.
Meksikon viranomaiset perivät kaikilta Playa del Carmenissa, Akumalissa, Tulumissa, Cozumelilla sekä Cancúnissa yöpyviltä ympäristöveron, jonka suuruus on 25-30 MXN per huone/huoneisto per yö. Vero maksetaan suoraan hotellille joko sisäänkirjautumisen tai uloskirjautumisen yhteydessä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Peso (MXN). US-dollarit hyväksytään laajalti. Useita pankkeja ja automaatteja.

Aikaero

Suomen aika - 7 tuntia

Sähkö

110 V. Adapteri tarvitaan, mikäli voit vaihtaa omasta sähkölaitteestasi tehoa. Muussa tapauksessa tarvitaan myös muuntaja.

Kieli

Espanja, mutta monet puhuvat jotakin niistä lähes 50:stä intiaanikielestä, jotka edelleen ovat olemassa. Suuremmissa lomakohteissa tulee hyvin toimeen myös englannilla.

Lisätiedot

Lue myös Hyvä tietää- ja Matkaehdot-osiomme. Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Tee matkahaku