Risteilyalus Santorinin edustalla

Tietoa risteilyistä

Matkaehdot
Risteilylomiin sovelletaan yleisiä matkapakettiehtoja sekä Tjäreborgin lisä- ja erityisehtoja sekä myös laivayhtiöiden omia matkaehtoja. Lisätietoa kunkin laivayhtiön osalta erikseen löydät laivayhtiön omilta kotisivuilta sekä Tjäreborgin Hyvä tietää risteilyistä -sivuilta:

Costa Cruises – Hyvä tietää
Celebrity Cruises – Hyvä tietää
Royal Caribbean International – Hyvä tietää
Norwegian Cruise Line – Hyvä tietää

Maakuljetukset
Risteilylomat ovat omatoimimatkoja, jotka toteutetaan reittilennoilla. Kuljetukset hotelliin/satamaan/lentokentälle eivät sisälly hintaan. Tietyissä kohteissa kuljetus voidaan varata etukäteen lentokentältä hotelliin. Muut kuljetukset järjestetään omatoimisesti.

Maksaminen laivalla
Risteilyaluksilla hinnat ilmoitetaan tavallisesti Yhdysvaltain dollareina, usein myös euroina. Laivalla ei käytetä käteistä rahaa tai tavallisia maksukortteja (lukuun ottamatta kasinoa, jossa käytetään käteistä). Lähtöselvityksessä luottokorttisi tiedot yhdistetään hyttikorttiisi (nk. Seapass), joka toimii maksuvälineenä laivalla. Kuittaat kaikki ostoksesi risteilytilillesi, ja risteilyn lopussa saat niistä erittelyn tarkistettavaksesi. Laivayhtiö tekee lähtöselvityksen yhteydessä luottokortillesi katevarauksen tarkistaakseen, että korttisi on voimassa. Risteilyn päätyttyä laivayhtiö peruuttaa katevarauksen, mutta huomioi, että voi kulua 7–14 päivää, ennen kuin korttiyhtiö on käsitellyt sen, ja summa on taas käytettävissäsi kortilla. Tjäreborg tai risteilyvarustamo ei voi vaikuttaa käsittelyajan pituuteen.

Juomarahat eli tipit
Kaikilla kansainvälisillä risteilyaluksilla maksetaan ravintola- ja hyttipalveluhenkilökunnalle juomarahaa, joka on tietty summa päivää ja henkilöä kohden. Käytännöt vaihtelevat laivayhtiöittäin. Tarkista oman risteilysi osalta, mitä hintaan sisältyy ja mitä maksetaan erikseen.

Royal Caribbean: Kaikilla laivoilla maksetaan juomarahaa ravintola- ja hyttipalveluhenkilökunnalle. Kun varaat risteilylomasi Tjäreborgilta, tämä juomaraha (n. 14,50–17,50 USD/päivä/henkilö) sisältyy jo matkapakettisi hintaan. Lisäksi kaikkiin risteilytililtäsi veloitettaviin juomalaskuihin ja hyvinvointipalveluihin (esim. kauneudenhoito) lisätään automaattisesti palvelupalkkio 18 %.

Celebrity Cruises: Kaikilla laivoilla maksetaan juomarahaa ravintola- ja hyttipalveluhenkilökunnalle. Kun varaat risteilylomasi Tjäreborgilta, tämä juomaraha (n. 14,50–18 USD/päivä/henkilö) sisältyy jo matkapakettisi hintaan. Lisäksi kaikkiin risteilytililtäsi veloitettaviin juomalaskuihin ja hyvinvointipalveluihin (esim. kauneudenhoito) lisätään automaattisesti palvelupalkkio 18 %.

Costa Cruises: Kaikilla laivoilla maksetaan juomarahaa ravintola- ja hyttipalveluhenkilökunnalle. Juomarahat maksetaan erikseen, n. 11 euroa/henkilö/päivä yli 14-vuotiaat, 6 euroa/henkilö/päivä 4-14-vuotiaat. Alle 4-vuotiaiden ei tarvitse maksaa juomarahaa. Juomarahat lisätään automaattisesti Costa Card -tilillesi (hyttitili). Loppusumma veloitetaan maksukortiltasi risteilyn päätyttyä. Lisäksi kaikkiin risteilytililtäsi veloitettaviin juomalaskuihin ja hyvinvointipalveluihin (esim. kauneudenhoito) lisätään automaattisesti palvelupalkkio 15 %.

Norwegian Cruise Line: Norwegian Cruise Linen risteilyillä juomarahat eivät sisälly hintaan, juomarahat maksetaan erikseen joko laivalla tai etukäteen ennen risteilyn alkua. Hytti- ja ravintolahenkilökunnalle hyvästä palvelusta maksettavien juomarahojen määrä vaihtelee hyttityypin mukaan, 20-25 USD/henkilö/päivä. Lisäksi kaikkiin ostamiisi juomiin sekä hyvinvointipalveluihin (esim. kauneudenhoito) lisätään automaattisesti Sea Pass -tilillesi 20 %:n palvelupalkkio.

Retket
Retkiä voi varata etukäteen laivayhtiön nettisivujen kautta. Varaus pitää tavallisesti tehdä viimeistään 4–10 päivää ennen risteilyä. Retkiä voi varata myös laivalla, mutta on mahdollista, että osa retkistä on tuolloin jo täynnä. Huomioi, että retkiin voi tulla aikataulumuutoksia, ja retki voidaan myös peruuttaa kokonaan, jos osallistujia ei ole tarpeeksi. Varatun retken peruuttaminen ja hinnan palautus on mahdollista vain lääkärintodistusta vastaan. Retkien opastuskieli on yleisimmin englanti, suomenkielisiä retkiä ei ole tarjolla.

Reittimuutokset
Tjäreborg tai laivayhtiöt eivät voi taata, että laiva poikkeaa kaikissa ilmoitetuissa satamissa tai seuraa suunniteltua reittiä tarkalleen. Laivayhtiöllä ja aluksen kapteenilla on oikeus päättää muutoksista. Tämänkaltaisista muutoksista päätetään yleensä asiakkaiden edun tai turvallisuuden vuoksi, eikä muutoksista makseta hyvitystä.

Ruoka ja juoma
Yleensä kaikilla risteilyaluksilla on kaksi illalliskattausta. Laivayhtiö jakaa kattaukset ja pöytävaraukset. Jos toivot erityisesti aikaisempaa tai myöhäisempää kattausta, voit ilmoittaa toiveesi asiakaspalveluumme, puh. 09 1237 686. Kattausta ja istumapaikkoja koskevia toiveita ei voida vahvistaa tai taata, mutta laivayhtiöt tekevät parhaansa niiden toteuttamiseksi.

Norwegian Cruise Linen aluksilla ei ole kiinteitä kattausaikoja, eli voit joka päivä valita vapaasti, milloin ja missä ravintolassa ruokailet.

Risteilylomalle voi ostaa etukäteen erilaisia juomapaketteja. Joidenkin risteilylomien hintaan juomapaketti sisältyy jo valmiiksi. Juomapaketin voi ostaa ennakkoon tai laivalla. Jos ostat Free at Sea -paketin ennakkoon Norwegian Cruise Linen risteilylle, tulee se varata vähintään 4 viikkoa ennen risteilyä.

Kaikilla matkustajilla samassa hytissä tulee olla sama juomapaketti.

Risteilyhintaan sisältyy:
Costa Cruises – Vesi, kahvi ja tee buffetravintoloissa.
Royal Caribbean International – Muutama alkoholiton ruokajuomavaihtoehto, mehu, kahvi ja tee.
Celebrity Cruises – Muutama alkoholiton ruokajuomavaihtoehto, mehu, kahvi ja tee.
Norwegian Cruise Line – Muutama alkoholiton ruokajuomavaihtoehto, mehu, kahvi ja tee.

Laivoilla on myös erikoisravintoloita, joissa maksetaan erillinen kattausmaksu. Jokaisella laivalla on kerrottu selkeästi, mitkä ravintolat sisältyvät risteilyhintaan ja missä ravintoloissa on kattausmaksu.

Lisävuoteet
Lisävuode tarkoittaa pedattavaa sohvaa, kerrossänkyä, vuodenojatuolia tai kokoontaitettavaa yksinkertaisempaa vuodetta. Lisävuode voi myös olla kiinnitetty seinään. Usein lisävuoteet ovat myös tavallista vuodetta lyhyempiä ja kapeampia. Nukkumismukavuudeltaan lisävuode on aina hytin muita vuoteita vaatimattomampi. Lisävuode myös tekee hytin hieman ahtaammaksi.

Hotelliyöpyminen ennen risteilyä tai sen jälkeen
Jos risteilypakettiisi sisältyy hotelliyöpyminen tai useampia, huomioi, että aamiainen sisältyy vain, jos se on mainittu hotellin esittelytekstissä, matka-asiakirjoissasi ja hotellivoucherissa. Yleensä aamiaisen voi halutessaan ostaa suoraan hotellilla.

Laivaannousu
Risteilysi laivaannousuaika on mainittu matka-asiakirjoissasi. Laivalla tulee olla viimeistään 90 minuuttia ennen ilmoitettua lähtöaikaa. Jos et ole ajoissa paikalla, laivayhtiö olettaa, että et ole lähdössä risteilylle lainkaan. Silloin varauksesi perutaan, etkä ole oikeutettu takaisinmaksuun verojen osuutta lukuun ottamatta.

Erityistarpeet
Useimmilla aluksilla on esteettömiä hyttejä, joissa mahtuu liikkumaan pyörätuolilla. Voit varata tällaisen hytin soittamalla asiakaspalveluumme puh. 09 1237 686. Pyörätuolia käyttävillä matkustajilla tulee olla oma pyörätuoli mukana risteilyllä. Huomioithan, että tietyissä vierailusatamissa laiva ei kiinnity laituriin, vaan maihin siirrytään erillisellä kuljetusaluksella (tender). Siirtyminen tender-alukselle pyörätuolilla ei useimmiten ole mahdollista.

Liikuntarajoitteisten henkilöiden tai henkilöiden, joilla on muita terveydellisiä ongelmia, on pystyttävä matkustamaan ja liikkumaan laivalla itsenäisesti tai mukana on oltava avustaja. Kaikki laivayhtiöt pidättävät oikeuden evätä laivaannousun henkilöltä, joka laivayhtiön arvion mukaan ei ole fyysisesti tai henkisesti riittävän hyvässä kunnossa matkustaakseen itsenäisesti tai jonka arvioidaan tarvitsevan enemmän hoitoa tai apua kuin laivayhtiö tai matkustajan avustaja voi tarjota.

Risteily ja raskaus
Raskaana olevat voivat matkustaa 23. raskausviikolle saakka. Ennen risteilyn varaamista tutustu huolella laivayhtiön sääntöihin esim. mahdollisesti vaadittavista todistuksista. Lisätietoa löydät laivayhtiöiden nettisivuilta:

Royal Caribbean International
Celebrity Cruises
Norwegian Cruise Line
Costa Cruises

Kieli laivalla
Virallinen kieli risteilyaluksilla on englanti. Miehistön jäsenet osaavat melko yleisesti myös muita kieliä, kuten espanjaa, ranskaa, saksaa ja italiaa. Retkien kieli on yleisimmin englanti, mikäli muuta ei ole ilmoitettu. Kaikki tiedottaminen laivalla on englanninkielistä, esimerkiksi kuulutukset ja päivittäiset hyttiin jaettavat uutiskirjeet. Laivoilla ei ole suomenkielistä miehistöä tai oppaita.