Matkat – Funchal

Tervetuloa Funchaliin – alati muuttuvaan kaupunkiin, jossa Tjäreborgilla on hotelleja jokaiseen makuun. Halusitpa sitten asua Funchalin keskustassa tai hieman kaupungin ulkopuolella, ylellisesti tai yksinkertaisemmin, valikoimastamme löydät juuri sinulle sopivan hotellin.

Funchal on moderni, kansainvälinen kaupunki, joka on tunnettu monista hyvistä hotelleistaan ja ravintoloistaan sekä ihanasta ilmastostaan. Funchal on Madeiran saariston pääkaupunki, joka kohoaa amfiteatterin lailla Atlantin rannan kallioisilla rinteillä, vehreiden kukkuloiden reunustamana. Banaaniviljelmät ja kauniit puutarhat luovat kaupungille omaleimaisuutta, ja monet päättävät viettää lomansa täällä yhä uudestaan.

Funchal – uutta ja vanhaa

Funchal on kokenut viime vuosina jännittäviä muutoksia. Kaupungin vanhaa keskustaa on kunnostettu ja siistitty, uusia moderneja kauppoja ja ravintoloita on avattu, ja niiden myötä ihmisvilinä ja tunnelma ovat elpyneet. Esimerkiksi Rua Santa Maria -kadulla taiteilijat ovat koristelleet lähes 200 ovea luodakseen kauniin ja kiinnostavan taideteoksen. Kaupungin keskiössä on 1500-luvulta peräisin oleva tuomiokirkko, jonka ympärillä suurin osa kaupoista, kauniista nähtävyyksistä ja uudemmista rakennuksista sijaitsevat. Cidade velhaksi kutsuttu vanha kalasatama on nykyään tunnettu monista viihtyisistä ravintoloistaan. Siellä on myös Mercado dos Lavradoresin markkinahalli, jossa myydään värikkäitä kukkia, hedelmiä ja monenlaista kalaa.

Hotelleja jokaiseen makuun

Myös Funchalin hotellit ovat uudistuneet. The Cliff Bayn kaltaisten ajattomien klassikoiden lisäksi valikoimassamme on muun muassa Prime Select -hotelleja, jotka sopivat erinomaisesti lomasta nauttimiseen ilman lapsia. Lasten kanssa matkustaville sopii esimerkiksi lapsiystävällinen The Residence -hotelli. Tjäreborgilla on Funchalissa eri hintaluokissa runsaasti hotelleja, joihin vieraamme ovat olleet todella tyytyväisiä. Monet hotellit ovat saaneet neljä tähteä, jotkut jopa viisi. Tyytyväiseksi asiakkaat tekee myös Funchalin ravintolavalikoima, joka tarjoaa kiinnostavia ruokalajeja kohtuulliseen hintaan.

Funchalin kevät

Suotuisan ilmaston ansiosta Madeira kukkii ympäri vuoden, mutta kaikista paras aika nauttia saaren kukkaloistosta on kuitenkin kevät. Huhti-toukokuussa Funchalin kasvitieteelliset puutarhat ja puistot verhoutuvat uskomattomaan väriloistoon. Siksi jo vuodesta 1954 siellä järjestetään vuosittainen kukkafestivaali, Madeira Flower Festival, jonka kohokohtia ovat esimerkiksi lasten rakentama "Toivon muuri" sekä kaupungin kadut valtaava suuri kukkakulkue. Jos matkustat Funchaliin vasta kesän alussa, voit käydä Altantic-festivaalilla, joka houkuttelee runsaasti osallistujia ja kasvattaa suosiotaan joka vuosi. Festivaalin aikaan erityisen suosittuja tapahtumia ovat ilotulitusshow't, joita järjestetään satamassa lauantaisin.

Nauti Madeirasta

Saaren kukkaloisto ei rajoitu vain pääkaupunki Funchaliin. Teiden korjaustöiden ja tunneleiden ansiosta saaren eri osiin pääseminen on helppoa, kun haluat esimerkiksi lähteä pelaamaan golfia tai vaeltamaan levada-reiteille tai vain nauttia lounasta jossakin pienessä ravintolassa ja ihailla lumoavaa näköalaa Atlantille. Mitä päätätkin tehdä, suosittelemme auton vuokraamista, jolloin voit liikkua saarella omaan tahtiisi. Voit valita itse autonvuokrauksen keston, mutta vähimmäisaika on kolme päivää.

Hyvä tietää
 • Hotelleja aikuisille
 • Perhehotelleja
 • Luksushotelleja
 • Eritasoisia hotelleja
 • Edullisia ravintoloita
 • Hyvät ostosmahdollisuudet
 • Ravintoloita ja yöelämää
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Funchal

Sää
 • tammikuu
19°13°
5
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
19°13°
6
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
19°14°
7
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
20°14°
7
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
20°15°
7
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
22°18°
7
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
24°19°
8
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
29
Sateettomia päiviä
 • elokuu
25°20°
8
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
25°19°
8
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
24°18°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
22°16°
6
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
20°14°
5
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
Rannat
Madeiralla on yleisesti ottaen vähän hiekkarantoja, lukuun ottamatta Machicon ja Calhetan rantoja. Meren tuntumassa voi sen sijaan uida merivesialtaissa.

Funchalin merivesialtaat

Funchalissa on merivesialtaita ja tavallisia uima-altaita. Sisäänpääsymaksut altaille vaihtelevat paljon, ja sen lisäksi myös aurinkotuolien käyttö maksaa. Altaat ovat yleensä avoinna kello 9–18. Useimpien allasalueiden yhteydessä on myös ravintola ja baari.

Caniçal

Caniçalissa on kaksi julkista merivesiallasta, jotka ovat suoraan yhteydessä mereen. Toinen on aikuisille ja toinen lapsille. Pienellä mutta suositulla allasalueella on lisäksi pukukopit, aurinkotuoleja ja -varjoja sekä välipalabaari.

Prainha – suosittu laavahiekkaranta

Ponta de São Lourençon lähellä sijaitsee upea pieni ranta, jolla on mustaa laavahiekkaa. Rannalla on ravintola sekä aurinkotuoleja ja -varjoja. Ranta on hyvin suosittu paikallisten vapaapäivinä. Rannalle ei ole kovin helppo päästä jyrkkää kalliota pitkin.

Machico – kullankeltaista hiekkaa Saharasta

Madeiran lentokentän lähellä sijaitsee historiallinen Machicon kaupunki. Sen edustalla on keinotekoinen ranta, jonka kullankeltainen hiekka on tuotu Saharasta, sekä luonnollinen kiviranta. Myös Machicon ranta on vapaapäivinä suosittu paikallisten keskuudessa.

Galo – Caniço de Baixo

Galon merivesialtaalta johtavat tikkaat alas mereen. Alue soveltuu hyvin sukeltamiseen. Altaalla on suihkuja, pukukoppeja, baari ja ravintola.

Ponta do Sol – paljon aurinkotunteja

Ponta do Sol tarkoittaa "aurinkopaikkaa", ja rannalla onkin nimensä mukaisesti paljon aurinkotunteja. Ranta on pieni ja koostuu pikkukivistä, ja sen vesi on hyvälaatuista. Ponta do Sol on yksi etelärannikon rauhallisimmista rannoista, joten rannan läheltä löytää helposti parkkipaikan.

Calheta – Saharan hiekasta tehty ranta

Calhetan kylä on tunnettu tekorannastaan, jonka hiekka on tuotu Saharasta. Rannalla on baareja, wc:itä, pukukoppeja, ensiapupiste ja suuri satama-alue, ja tarjolla on monenlaisia aktiviteetteja, kuten melontaa, purjelautailua ja katamaraanien vuokrausta. Pääkadulla on monia hyviä ravintoloita, joissa tarjoillaan esimerkiksi cataplana-kalaruokia ja muita paikallisia erikoisuuksia. Calhetan ranta on hyvin suosittu vapaapäivinä. Kylä sijaitsee noin 30 kilometriä Funchalista länteen.

Porto Moniz – luonnollisia merialtaita laavakivien välissä

Porto Monizin luonnolliset, laavakivien väliin syntyneet merivesialtaat täyttyvät nousuveden aikaan kristallinkirkkaalla vedellä. Luonnonaltaat ovat kiistatta kylän suurin nähtävyys, eivät ainoastaan uimapaikkoina, vaan myös kauneutensa ansiosta. Altaat sopivat täydellisesti rentoutumiseen, uimiseen ja auringonottoon. Täällä on myös leikkipaikka, palveluja liikuntarajoitteisille sekä pukukoppeja, suihkuja, baari, ravintola, ensiapupiste, hyvät pysäköintimahdollisuudet ja hengenpelastaja.

Seixal – rauhaa ja rentoutumista

Seixalissa sijaitseva Lajen uimapaikka, joka tunnetaan myös Praia da Jamaicana (Jamaikarantana), sijaitsee suojassa kallioiden välissä. Mustalla hiekkarannalla on kirkasta vettä ja rauhallinen tunnelma. Rannalla ei ole juuri palveluita, mutta se sopii erinomaisesti rauhaa ja rentoutusta etsiville.

São Vicente

São Vicente on suotuisten tuulien ja aaltojensa ansiosta surfaajan unelmapaikka. Vuonna 2004 avatulla alueella on hyvät mahdollisuudet kokeilla erilaisia vesiurheilulajeja. Rannalla on myös ravintola ja aurinkoterassi sekä Varadouron ja Baia do Juncosin välillä kulkeva 620 metriä pitkä kävelykatu.

Porto Santo

Naapurisaari Porto Santolla on yhdeksän kilometrin pituinen, kirkasvetinen hiekkaranta. Pienellä saarella on vain 4 000 asukasta, mutta kesäkuukausina se täyttyy lomailevista madeiralaisista, jotka tulevat nauttimaan upeasta rannasta.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 6 t Helsingistä.

Näin matkustat tänne

Madeiralle voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä ympäri vuoden.

Pääset Funchaliin myös reittilennoilla joustavasti mihin aikaan vuodesta tahansa, ja voit itse määritellä matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Funchalin kentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti Madeiran/Funchalin hotelliisi. Kuljetukset eivät sisälly matkan hintaan, mutta halutessasi voit lisämaksusta ostaa edestakaiset kuljetukset ennen matkan alkua. Kuljetus lentokentältä hotellille kestää n. 30–60 minuuttia (n. 20 km), liikenteen ja hotellipysähdysten mukaan. Lentokenttäbussin tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille.

Reittilennoilla toteutettavat pakettimatkat ovat joustavia omatoimimatkoja, ilman opaspalveluja, ja matkan pituuden voit määritellä itse. Lentokenttäkuljetukset voit myös ostaa useimmissa tapauksissa erikseen, ja kuljetukset lentokentältä hotelliisi ovat useimmiten taksilla tai minibussilla. Lisätiedot varaamistasi kuljetuksista näkyvät matka-asiakirjassasi. Kuljetuksen hinta vaihtelee kulkuvälineen ja matkan pituuden mukaan. Tarkka hinta ilmoitetaan varausvaiheessa.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Madeiralla on laaja ja monipuolinen valikoima erilaisia ravintoloita, joissa tarjoillaan kaikkea hampurilaisista klassiseen ranskalaiseen ruokaan. Ravintoloita on monen hintaisia, mutta pääosin ravintolassa syöminen on edullisempaa kuin Suomessa. Ruoka on useimmiten erittäin hyvää, ja löydät täältä varmasti jotain omaan makuusi sopivaa. Maista portugalilaisen keittiön erikoisuuksia, kuten Madeiran kansallisruoka espadaa (mustahuotrakalaa), jota tarjoillaan usein banaanin kera. Toinen erikoisuus on espetada eli pitkä häränlihavarras, joka asetetaan roikkumaan pöydän ylle.

Perinteisiä ruokia:

Sopa de tomate e cebola – Tomaatti-sipulikeitto uppomunalla.
Caldo verde – Kaalikeitto, jossa on perunaa ja savustettua makkaraa.
Espada – Madeiran kansalliskala, jota syödään friteerattuna tai paistettuna. Tarjoillaan usein banaanin kera.
Atum – Tonnikalaa.
Lulas – Pieniä mustekaloja, jotka tarjoillaan grillattuna tai friteerattuna.
Espetada – Madeiralainen erikoisuus. Häränlihapaloja tarjoiltuna pitkässä rautavartaassa, usein maustettuna valkosipulilla ja laakerinlehdillä.
Bacalhau – Turskaa madeiralaisittain.
Bolo de caco – Leipää, johon tulee mm. bataattia. Maistuu parhaalta lämpimänä valkosipulivoin kanssa.
Milho frito – Maissista valmistettuja friteerattuja kuutioita. Erinomainen lisuke.
Bolo de mel – Tumma siirappikakku, johon tulee mausteita ja pähkinää.

Viini

Useimpien ravintoloiden pöytäviinit ovat portugalilaisia. Vinho de mesa tarkoittaa ravintolan talonviiniä, jollaista useimmissa ravintoloissa voi tilata. Se on yleensä sekä hyvää että edullista. Alla on joitakin ehdotuksia muista hyvistä viineistä:
Vinho branco – Valkoviini: Branco Seco Especial, Topazio, Terras Altas, Joao Pires.
Vinho tinto – Punaviini: Pereguita, Evel, Dao Grao Vasco.
Vinho rose – Roséviini: Matteus, Trovador, Lancers.
Vinho verde – Vihreä viini: Quinta da Aveleda, Casal Carcia, O Gatao, Lagosta.
Vinho verde ei nimestään huolimatta ole vihreän väristä. Nimensä se on saanut, koska se valmistetaan vihreistä eli raaoista viinirypäleistä. "Vihreää viiniä" saa sekä puna- että valkoviininä, mutta tavallisinta on valkoviini, joka sopii erinomaisesti kala- ja äyriäisruokien kanssa.

Kahvi

Maittavan aterian kruunaa kuppi kahvia. Yleensä saatavilla on bicaa, joka on pieni espressomainen kahvi. Carioca on hieman laihempaa.
Maitokahvilla voi olla useita eri nimiä. Garoto on espressomainen kahvi maidon kera. Ison kupin kahvia maidolla saat, kun tilaat café com leiten tai chinesan. Galao on lasista nautittu maitokahvi eli caffe latte.

Muut juomat

Brisa maracuja – Passiohedelmästä tehty hiilihapotettu juoma.
Ginja – Kirsikkalikööri.
Aquardente – Sokeriruokoviina, joka on noin 30–40 prosentin vahvuista.
Poncha – Juomasekoitus, johon tulee aquardentea, hunajaa ja sitruunaa. Ponchan sanotaan auttavan sekä vilustumiseen että sydänsuruihin.
Funchalin yöelämä on vilkasta, ja keskustassa on useita yökerhoja, joissa käy monenikäistä juhlakansaa. Kaupungissa on myös musiikkipubeja, baareja, jazzklubeja ja kasino. Monet paikalliset lähtevät viikonloppuiltoina baariin tai kahvilaan nauttimaan pari juomaa ja kuuntelemaan sambaa, jazzia tai modernimpia rytmejä. Ilta jatkuu yökerhossa tai sataman baareissa. Viikolla paikalliset katsovat usein jossakin baarissa jalkapalloa ja rentoutuvat pitkän työpäivän jälkeen.

Câmara de Lobos

Omanlaisensa elämys perjantai- tai lauantai-iltana on myös Câmara de Lobos, jonka sataman luona sijaitseva pieni alue muuttuu silloin eloisaksi, juhlivaksi ihmismereksi. Täällä voit vaikkapa maistella ponchaa, suosittua paikallista juomasekoitusta, joka tehdään sokeriruokoviinasta.
Ostokset
Madeira on ostospaikkana hieman erilainen kuin ehkä odottaisi. Funchal on oikea madeiralainen kaupunki, joka ei elä pelkästään turismista, ja siksi siellä on laaja valikoima tavallisia kauppoja. Muiden liikkeiden lisäksi Funchalissa ja sen ympäristössä on useita ostoskeskuksia. Madeiran paras ostoskeskus, Madeira Shopping, sijaitsee aivan Funchalin ulkopuolella.

Madeira Shopping

Saaren suurin ostoskeskus sijaitsee hieman Funchalin keskustan ulkopuolella, Santa Quitérian alueella. Täältä löydät kaikki suurimmat vaateketjut. Ilmainen pysäköinti.

La Vie

La Vie on Funchalin uusin ostoskeskus, joka sijaitsee Santa Catarina -puiston lähellä, vain parin minuutin kävelymatkan päässä Avenida Arriaga -pääkadulta. Suuressa ja modernissa ostoskeskuksessa on noin 70 kauppaa ja ravintolaa sekä Holmes Place -kuntosali ja suuri ruokakauppa Pingo Doce. Parkkihallissa on tilaa 900 autolle. Ostoskeskuksen yläkerroksissa sijaitsee designhotelli The Vine. Hotellin baarista on upea näköala Funchalin ylle.

Forum Madeira

Forum Madeira sijaitsee hotellialueella, Duas Torres -hotellia vastapäätä. Ostoskeskuksessa on 86 kauppaa, 17 ravintolaa, kahviloita, ruokakauppa sekä 7 elokuvateatteria, joissa näytetään elokuvia alkuperäiskielellä. Ylhäällä on kattopuutarha, josta on upeat näköalat. Forum Madeiran takana on ostoskatu, jolla on paljon pieniä kauppoja. Kadulta löydät myös CR7-vaatekaupan, jonka omistavat jalkapalloilija Cristiano Ronaldon siskot. Ronaldo on syntynyt ja kasvanut Madeiralla.

Pienemmät ostoskeskukset

Galerias de São Lourençon ostoskeskus sijaitsee sataman lähellä. Arcadas São Franciscon ostoskeskuksen yhteydessä on Madeira Wine Company, jossa voit maistella madeiralaisia viinejä. Anadia Shopping sijaitsee kauppahallin lähellä.

Kauppahalli

Mercado dos Lavradoresin kauniissa kauppahallissa on myynnissä kukkia, hedelmiä ja vihanneksia sekä paljon erilaisia kaloja. Perjantai ja lauantai ovat parhaat päivät vierailla kauppahallissa.

Viralliset aukioloajat

Kaupat ovat avoinna arkisin kello 9.30–13 ja kello 15–19 sekä lauantaisin kello 9–13. Sunnuntaisin kaupat ovat pääasiassa kiinni. Tämä ei kuitenkaan koske supermarketteja, jotka ovat avoinna joka päivä kello 9–22.
Ostoskeskukset ovat avoinna joka päivä kello 10–22. Madeira Shopping ja Forum Madeira ovat avoinna kello 10–23, perjantaisin ja lauantaisin kello 10–24.
Monia hotellialueen kauppoja ei suljeta lounasajaksi, ja ne ovat avoinna myös sunnuntaisin.

Madeiran hintataso

Madeiran hintataso on suunnilleen sama kuin Suomessa. Kenkien, korituotteiden ja merkkivaatteiden osalta täällä voi kuitenkin tehdä hyviä löytöjä. Kulta- ja hopeaesineet eivät ole erityisen edullisia.

Orkideakorut

Madeiralta saa koruja, jotka on valmistettu upottamalla oikeita orkideoja kultaan tai hopeaan. Niitä on saatavilla kaula-, korva- ja rintakoruina.

Kengät

Portugali on kenkämaa, ja myös Funchalissa on paljon kenkäkauppoja, erityisesti merkkiliikkeitä. Kaupungissa sijaitsee kuuluisa "kenkäkatu" Rua dos Tanoeiros, jolla on lukemattomia kauppoja vieri vieressä.

Neulotut paidat

Neulottuja paitoja voi ostaa edullisesti maaseudulta.

Korituotteet

Käsitöitä ja koreja voi ostaa edullisimmin Camachasta. Esineitä voi ottaa veloituksetta paluulennolle, mutta ne eivät saa olla suurempia kuin tavalliset matkatavarat.

Madeiraviini

Madeiraviini on erinomainen tuliainen. Monilla viinitiloilla myydään viinejä, joita voi myös maistella. Funchalissa on useita viinitaloja, joissa on laaja madeiraviinien valikoima.

Kirjontatyöt

Saari on tunnettu kauniista, käsintehdyistä kirjontatöistään. Kirjailut ovat sataprosenttista käsityötä, josta niitä myyvät kirjontapajat antavat takuun. Hinnat ovat yleensä samat sekä pajoissa että markkinoilla. Tarkista, että tuotteissa on takuumerkki.

Korinpunontaa Camachassa

Yksi Madeiran tunnetuista käsityömuodoista on korinpunonta, joka on keskittynyt erityisesti Camachan kylään. Kylän torilla sijaitsee saaren suurin, kolmessa kerroksessa toimiva korinpunontapaja. Voit valita yli sadasta punontamallista. Camachassa myydään yli 60 prosenttia Madeiran korituotannon tuotteista.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Madeiralla ja Funchalissa on tarjolla paljon erilaisia aktiviteetteja, esimerkiksi urheilulajeja ja luontovaelluksia sekä rauhallisempaa tekemistä, kuten museovierailuja.

Madeiran karnevaalit

Madeiralla vietetään karnevaaleja useimmiten helmikuussa kahden kulkueen muodossa. Vuosittainen kukkafestivaali järjestetään huhti-/toukokuussa.

Aquaparque, Santa Cruz

Aquaparquen vesipuistoon mahtuu jopa tuhat kävijää. Alueella on neljä vesiliukumäkeä ja kaksi allasta, joista toinen pienille lapsille, pukuhuoneet sekä baari ja ravintola. Puisto on avoinna kesäkuusta syyskuuhun.

Tennis

Tenniskenttiä ja -mailoja voi vuokrata suurimmissa hotelleissa, kuten Cliff Bayssä, Mimosassa, Buganviliassa, Eden Marissa, Porto Maressa ja Duas Torresissa.

Jeeppisafari

Koe luonnonkaunis Madeira jeeppisafarilla. Voit valita joko puolen päivän tai koko päivän retken. Koko päivän retkeen voi sisällyttää lisämaksusta myös lounaan. Safareita järjestetään päivittäin.

Porto Santo

Vieraile naapurisaari Porto Santolla ja sen yhdeksän kilometriä pitkällä hiekkarannalla. Vila Baleiasta lähtee saareen veneitä useimpina päivinä viikossa.

Kasino

Vietä ilta Las Vegasin tyyliin! Kasinolla voit nauttia myös kolmen ruokalajin illallista viineineen ja kahveineen sekä seurata viihdyttäviä esityksiä. Muista ottaa passi mukaan.

Levada-vaellukset – historiallisten kanavien jäljillä

Levadoja eli kastelukanavia alkoivat rakentaa saaren ensimmäiset asukkaat 1400-luvulla. He keksivät, että saaren pohjoispuolen vuoriston vettä voi käyttää eteläpuolen kuivien alueiden ja viljelyksien kasteluun. Näin saivat alkunsa levada-kastelukanavat, joiden vierellä kulkee nykyään suosittuja vaellusreittejä. Reitit ovat ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys seikkailunhaluisille. Voit valita helpon, keskivaikean tai vaikean reitin. Jos et halua lähteä vaellukselle omin päin, reiteillä järjestetään myös opastettuja vaelluksia.... Mukaan kannattaa varata hyvät ja pitävät kengät, taskulamppu pimeiden tunnelien valaisemiseen, sadetakki sekä ruokaa ja juomaa.
Yksi helpoista reiteistä kulkee Funchalista lähes Câmara de Lobosin kalastajakylään saakka. Sitä ei kuitenkaan lasketa varsinaiseksi levada-vaellukseksi, sillä reitti on päällystetty, ja se kulkee asutettujen alueiden läpi.
Jos haluat lähteä oikealle levada-vaellukselle, sinun täytyy matkustaa taksilla tai bussilla Funchalin ulkopuolelle. Levadat eivät muodosta ympärysreittejä, vaan ne kulkevat suoraan paikasta toiseen. Jos siis saavut paikalle vuokra-autolla, sinun täytyy kulkea samaa reittiä takaisin autolle.

Levada-vaellukset

Voit valita joko puolen päivän tai koko päivän vaelluksen, joista molempia on tarjolla englanninkielisellä opastuksella. Kaikilla reitellä voi olla hieman huimaavia maisemia jyrkänteiltä, ja ne luokiteltu vaikeusasteen mukaan seuraavasti:
* = Korkealla kulkeva reitti
** = Korkealla kulkeva reitti, jolla on tunneleita
*** = Korkealla kulkeva vuoristovaellus

Ponta de São Lourenço, 8 km, Canical
Vaellusreitti kulkee saaren itäpuolen ainutlaatuisissa ja kuvankauniissa maisemissa
.... Ympärillä avautuu upea näkymä tummansiniselle Atlantille, ja hyvällä tuurilla saatat nähdä Porto Santon saarelle saakka.
Vaikeusaste: keskivaikea **
Caldeirao Verde, 13 km, Santana
1800-luvulta peräisin olevaa levadaa ympäröivät laakeripuut, ja reitin nimi tarkoittaakin "vihreää kattilaa". Vaellusreitin varrella on useita kauniita vesiputouksia, jotka virtaavat ihastuttavaan laguuniin.
Vaikeusaste: keskivaikea **
Levada das 25 Fontes, 13 km, Rabacal
Yksi Madeiran kauneimmista ja jännittävimmistä levada-vaelluksista. Reitti kulkee metsän halki, ja siltä avautuu näköala saaren vehreimpiin laaksoihin. Reitin varrella on myös erikokoisia vesiputouksia, jotka lumoavat kenet tahansa kauneudellaan.
Vaikeusaste: keskivaikea **
Verdera do Larano, 12 km Porto da Cruzin ja Machicon välillä
Madeiran pohjoisosassa sijaitseva reitti kulkee Porto de Cruzista Machichoon. Reitiltä avautuu saaren kauneimpia näkymiä pohjoisrannikolle ja Atlantille. Aiemmin paikallisväestö käytti reittiä kulkeakseen kylien välillä.
Vaikeusaste: vaikea ***
Levada do Rei, 10 km, São Jorge
"Rei" tarkoittaa portugaliksi "kuningasta", ja vaellusreitti on todellakin nimensä veroinen. Levada kulkee eksoottisten metsien läpi, joissa kasvaa luonnonvaraisena mauste- ja lääkekasveja. Lisäksi reitiltä on ainutlaatuiset näkymät São Jorgeen ja Santanan maaseudulle.
Vaikeusaste: keskivaikea **
Levada dos Prazeres, 6 km, Calheta
Kaunis ja helppo vaellusreitti, joka sopii myös aloittelijoille. Laakeripuiden ja värikkäiden kukkien reunustama reitti tarjoaa toki elämyksen myös kokeneemmille vaeltajille.
Vaikeusaste: helppo *
Levada do Norte, 6 km, Campanário
Miellyttävä reitti, jolta on upeat näkymät saaren etelärannikolle. Levada kulkee vehreän ja monimuotoisen luonnon halki.
Vaikeusaste: helppo *
Levada dos Marocos, 6,5 km, Machico
Tämä levada-reitti tunnetaan myös mimosavaelluksena, koska se kulkee puutarhojen läpi, joissa on kauniita kukkia ja kuuluisia mimosapuita. Reitti on kuuluisa satumaisista näkymistään Machichon ylle ja merelle.
Vaikeusaste: helppo *

Valasretki

Erilaiset valas- ja delfiinilajit ovat vakiovieraita Madeiran rannikolla: niille on alueella runsaasti ravintoa, koska merenpohja laskee niin jyrkästi syvyyksiin. Yleensä retket tehdään kumiveneillä, joista voi halutessaan hypätä veteen katsomaan eläimiä lähemmin sukellusmaskin kanssa.

Sukellus

Madeiralla on monta erinomaista sukellus- ja snorklauspaikkaa. Joitakin merialueen kalalajeja voi nähdä ainoastaan snorklaamalla. Jos sinulla ei vielä ole sukelluskorttia, voit halutessasi suorittaa sen Pestana Palms -hotellin sukelluskerhon järjestämällä kurssilla.

Ratsastus

Santo da Serrassa sijaitsevalla Quinta do Riachon ratsastustallilla on tarjolla sekä opetusta että lyhyitä ratsastusretkiä luonnossa ja levada-vaellusreiteillä.

Jalkapallo

Madeiralla on useita hyviä jalkapallojoukkueita, kuten Maritimo, Clube Nacional ja Uniao, jotka kaikki pelaavat ensimmäisessä divisioonassa. Otteluita järjestetään Funchalissa tai Nacionalin kotikentällä Choupanassa. Pelejä on yleensä joka toinen sunnuntai. Lippuja voi ostaa paikan päältä tai useista paikoista Funchalin keskustassa. Myös osa hotelleista myy lippuja vastaanotossa.

Pyöräily

Vaikka Madeiran saari ei vaihtelevan maastonsa vuoksi sovellu kaikista parhaiten maantiepyöräilyyn, se on kuin tehty maastopyöräilyyn. Saarella on sekä pyöräretkiä järjestäviä yrityksiä että monia pyörävuokraamoita.

CR 7 Museu

Vuonna 2013 avatussa CR7-museossa on esillä Ronaldon palkintokokoelma, hänen jalkapallojaan ja pelipaitojaan sekä paljon muuta. Museossa on myös FIFAn Ronaldolle myöntämä maailman parhaan pelaajan Kultainen pallo -palkinto. Täältä voit ostaa matkamuistoja, kuten avaimenperiä, paitoja ja Ronaldon omaa viiniä. Museon yläpuolella sijaitsee myös Ronaldon oma hotelli, joka avattiin kesällä 2016.

Sacred Art

Sacred Art on kirkkotaiteen museo.

Quinta das Cruzes

Quinta das Cruzes on kulttuurihistoriallinen museo, jossa on esillä posliinia, keramiikka ja huonekaluja 1500- ja 1600-luvuilta. Museon ulkopuolella on myös puisto, jossa on kasvitieteellinen puutarha.

Museu Frederico de Freitas

Museu Frederico de Freitas on yksityinen kartano, jossa on kaunis antiikkiesineiden ja maalausten kokoelma.

Museu de Arte Contemporanea

Museu de Arte Contemporanea on nykytaiteen museo.

Museu de Electricidade

Museu de Electricidade on Funchalissa sijaitseva elektroniikkamuseo.

Museu Municipal

Museu Municipal on Funchalin luonnonhistoriallinen museo, jossa on myös akvaario.

Vicentes

Vicentes on valokuvamuseo, jossa voi otattaa kuvia itsestään vanhaa Madeiraan esittävien taustojen kanssa.

Madeiran viini-instituutti

Madeiran viini-instituutti on nimensä mukaisesti viinimuseo. Hyvä käyntikohde viininystäville. Vapaa pääsy.

Museu Henrique e Francisco Franco

Museu Henrique e Francisco Francossa on esillä Francon taiteilijaveljesten teoksia ja muuta materiaalia.

Lelumuseo

Lelumuseossa pääset aikamatkalle menneiden aikojen leikkikalujen maailmaan. Museossa on esillä noin 12 000 hyväkuntoista vanhaa lelua.

Cabo Girao – jännittävä näköalapaikka

Cabo Girao on maailman toiseksi korkein merenrantakallio. Kallion laki on huikaisevat 580 metriä merenpinnan yläpuolella. Jos haluat koetella rajojasi, voit myös kävellä lasista tehdyllä näköalatasanteella – jännittävä kokemus, mutta näköala on taatusti upea!

Paul da Serra

Paul da Serra on 24 neliökilometrin kokoinen ylätasanko, joka sijaitsee 1 400 metriä merenpinnan yläpuolella. Ylhäältä kulkee tie muun muassa Rabacaliin, josta alkaa yksi tunnetuimmista levada-reiteistä.

Curral das Freiras

Yksi Madeiran kauneimmista maisemista on Curral das Freirasiin eli Nunnien laaksoon johtavan tien päässä. Alue asutettiin 1500-luvulla, ja se oli eristyksissä muusta saaresta 400 vuoden ajan. Laakso on myös tunnettu kastanja- ja kirsikkalikööreistään. Retki laaksoon on ainutlaatuinen kokemus.

Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço on Madeiran itäinen niemi, jolta on lumoava näkymä Atlantin aaltoihin. Ilmaston ja kasvillisuuden puolesta niemi muistuttaa läheisiä Desertasin saaria. Alueella on useita hyviä vaellusreittejä.

Pico do Arieiro

Pico do Arieiro on yksi Madeiran korkeimmista vuorenhuipuista, 1 818 metriä merenpinnan yläpuolella. Selkeällä säällä näköalat ovat sanoinkuvaamattomat. Täältä alkaa haastava 10 kilometrin vaellusreitti Madeiran korkeimmalle huipulle, Pico Ruivolle, jonka korkeus on 1 862 metriä.

Quinta Vigia

Quinta Vigian puutarhasta on upea näköala kaupunkiin ja satamaan. Alueella on asunut paljon kuuluisuuksia.

Ribeiro Frio

Ribeiro Frio sijaitsee Laurisilvan metsässä. Kyseessä on aarniometsä, jollaista kasvaa vain vähintään 600 metrin korkeudessa merenpinnasta. Madeiralla on noin 760 erilaista kasvilajia, joista 123 kotoperäisiä, eli niitä esiintyy vain täällä.

Caniçal

Caniçal sijaitsee saaren itäosassa. Niemenkärkeä kohti kulkee kaunis vaellusreitti, joka päättyy Ponta de São Lourençoon.

Santo da Serra

Santo da Serralla on edelleen hienon alueen maine. Täällä sijaitsee myös maailmanluokan golfkenttä. Alueen kauniit puistot ovat näkemisen arvoisia. Suosittelemme lounastamista jossain alueen erinomaisista kartanoravintoloista.

Porto Moniz

Saaren kaakkoisosassa sijaitseva Porto Monizin kylä oli 1980-luvulle saakka toinen Madeiran kahdesta valaanpyyntiasemasta. Nykyään se on tunnettu luonnollisista merialtaistaan.

Câmara de Lobos

Câmara de Lobosin pieni, idyllinen kalastajakylä sijaitsee viisi kilometriä Funchalista etelään. Kylän tunnelma on sekä aamu- että iltapäivällä vertaansa vailla. Winston Churchill vietti kylässä paljon aikaa maalaten. Câmara de Lobosissa on paljon hyviä kalaravintoloita, joiden erikoisuus on espada-kala.

Santa Catarina

Funchalin suurin puisto sijaitsee Casino de Madeiran alapuolella. Puistossa kasvaa useita saaren kukkalajeja. Siellä on myös pieni lampi ja kaupungin vanhin kappeli. Puistosta avautuu ainutlaatuinen näkymä Funchalinlahdelle.

Hospicio D. Amelia

Hospicio D. Amelia on oikeastaan vanhusten palvelutalo, mutta sen ulkopuolella on kaunis puisto ja puutarha. Santa Catarina -puistoa vastapäätä sijaitseva palvelutalo on osittain Ruotsin kuningashuoneen rahoittama.

Kaupunginpuisto

Avenida Arriaga -kadulla Funchalin keskustassa sijaitsee kaunis, pieni kaupunginpuisto. Puistossa on esimerkiksi joutsenia sekä viihtyisä kahvila, jossa kaupungin hälinän voi unohtaa hetkeksi kahvikupin ääressä.

Madeiran kukkapuistot

Madeira on tunnettu värikkäästä kasvillisuudestaan ja kauniista kukistaan. Madeiralla lomaillessa kannattaakin ehdottomasti vierailla jossakin saaren monista kukkapuistoista.
Alla on joitakin esimerkkejä puistoista. Aukioloajoissa voi tapahtua muutoksia.
Quinta do Palheiro – englantilainen kukkapuutarha
Englantilainen puutarha, jota kutsutaan myös Blandy's Gardeniksi, sijaitsee noin 8 kilometrin päässä Funchalista. Vieraat voivat kulkea vaikuttavan, yksityisen puistoalueen läpi
.... Puutarha tunnetaan parhaiten protea- ja kameliakukistaan. Avoinna maanantaista lauantaihin kello 9–16.30. Paikalle pääsee bussilla.
Monte Palace Tropical Garden – japanilainen puutarha
Saaren suurimpaan puistoalueeseen kuuluvassa japanilaisessa puutarhassa on hienoja vesirakennelmia ja lampia. Puistossa on vaikuttava kokoelma eksoottisia kasveja, puita ja pensaita sekä kaikennäköisiä ja -värisiä kukkia. Avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 9–18. Paikalle pääsee bussilla tai vanhastakaupungista lähtevää köysirataa pitkin.
Jardim Botanico/Jardim dos Loiros
Kenties yksi Madeiran kauneimmista ja monipuolisimmista puutarhoista. Kasvitieteellinen puutarha sijaitsee rauhallisella alueella hieman Funchalin ulkopuolella. Avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 9–18. Paikalle pääsee bussilla.
Quinta Boa Vista – ainutlaatuinen orkideapuutarha
Viihtyisä ja ainutlaatuinen puutarha, jossa on muun muassa orkideoja. Lisäksi puutarha kasvihuoneissa kasvaa monenlaisia kasvilajeja. Avoinna maanantaista lauantaihin kello 9–18. Paikalle pääsee bussilla tai taksilla.

Sè-katedraali

Sèn katedraali sijaitsee Funchalin keskustassa Avenida Arriaga -kadulla. Kirkko on avoinna vierailijoille kello 9–12 ja 16–18. Manuelilaiseen tyyliin rakennettu katedraali valmistui vuonna 1516.

Santa Clara

Santa Claran luostari on rakennettu 1400-luvulla. Nykyisin nunnat pitävät yhdessä luostarin osassa päiväkotia. Luostari ei vastaanota suuria vierailijaryhmiä, mutta yksittäiset henkilöt ovat yleensä tervetulleita. Luostarissa sijaitsee myös saaren löytäjän, Zarcon, hauta.

Santanan kylä

Santanan kylässä pääset näkemään, kuinka madeiralaiset muinoin asuivat. 1400-luvun uudisasukkaat rakensivat kolmionmuotoisia taloja, jotka kestäisivät ajoittain ankaraa ilmastoa. Olkikattoiset talot on maalattu kirkkailla väreillä, ja niistä on tullut kylän tavaramerkki. Monet Santanan vakituiset asukkaat asuvat juuri tällaisissa taloissa vielä nykyäänkin. Kylän ulkopuolella sijaitsee teemapuisto, jonka näyttelyssä esitellään Madeiran historiaa ja kulttuuriperintöä.

Machico – vanha pääkaupunki

Madeiran vanha pääkaupunki Machico sijaitsee kauniilla lahdella saaren itäosassa. Tänne saaren löytäjä rantautui vuonna 1419. Machicossa on kiinnostava historiallinen kalasatama sekä hieno ranta, jota varten paikalle on tuotu valkoista hiekkaa.

Sao Vicenten laavaluolat

São Vicenten luolissa pääset näkemään, kuinka laava on muinoin kasautunut kerroksiksi valuessaan vuorilta kohti rannikkoa. Luolia tutkitaan edelleen, ja ne ovat hyvin kiinnostava käyntikohde. Luolissa järjestetään opastettuja kierroksia, ja siellä on myös näyttely.

Monte – rekilaskua ja saaren vanhin kirkko

Monte on kaunis pieni vuoristokylä, jossa sijaitsee Madeiran vanhin, saaren suojeluspyhimykselle omistettu kirkko. Kylässä on myös Itävallan keisari Karlin hautakappeli. Keisari asui saarella karkotuksensa jälkeen vuodesta 1921 aina kuolemaansa, vuoteen 1922 saakka.
Kylässä voi kokeilla Monte-rekeä, jolla lasketaan katuja alas. Reen keksi 1800-luvulla eräs englantilainen, joka sai idean laittaa puujalakset korituolin alle. Kaksi palvelijaa ohjasi rekeä jyrkkiä rinteitä pitkin kylään ja veti sen sitten takaisin ylös
.... Monte sijaitsee kuuden kilometrin päässä Funchalista 550 metrin korkeudessa, joten kyseessä ei ollut mikään helppo tehtävä.
Reenajajan toimi kulki perintönä sukupolvelta toiselle, mutta viime aikoina nuorisoa on houkutellut enemmän matkailualalla työskentely. Siksi monet jäljellä olevista reenajajista ovat melko vanhoja. Nykyisin heidän tosin tarvitsee laskea vain parin kilometrin pituinen mäki, ja ylös he pääsevät kuorma-auton kyydissä.
Monteen pääsee myös köysirataa pitkin. Vuonna 2000 avattu rata kulkee Funchalin vanhasta kaupunginosasta Monteen saakka. Köysiradalta on upeat näköalat, mutta se ei sovi korkeanpaikankammoisille. Radalla kulkee 41 vaunua, joissa jokaisessa on 8 paikkaa. Matka kestää noin vartin. Montesta menee köysirata myös läheiseen kasvitieteelliseen puutarhaan.
Kulkuyhteydet
Paras tapa nähdä ja kokea Madeira on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten jos matkustat lomakohteeseen tilauslennolla, varaa vuokra-auto jo ennen matkaa.

Jos olet varannut paketoidun matkan reittilennoilla, lue vuokra-auton varaamisesta sekä lisätietoja autoista tästä.

Bussit

Bussiyhtiön nimi on Horários do Funchal, ja sen toimiston ulkopuolella on lippuautomaatti. Voit ostaa lipun myös suoraan bussikuskilta, jolloin sitä voi tietenkin käyttää vain kyseisessä bussissa.
Jos aiot matkustaa paljon bussilla Madeiralla ollessasi, liput kannattaa ostaa ennakkoon, koska ne ovat siten huomattavasti halvempia. Matkakortin nimi on Girokort, johon voit ladata haluamasi määrän matkoja. Voit myös valita usean päivän lipun. Korttia voi ladata automaateissa, joita on suurissa ostoskeskuksissa, bussiyhtiön pääkonttorilla sekä keskustan kioskeissa.

Bussimatka – elämys itsessään

Paikallisilla busseilla matkustaminen on jo elämys itsessään ja hyvä tapa nähdä, miten paikalliset elävät saarella. Madeiran länsipuolen bussit ovat punaisia ja beigejä, ja ne pysähtyvät Lidon tienristeyksessä sijaitsevan Fourviews Monumental -hotellin kohdalla, Alto Lido -hotellin pysäkillä sekä Forum Madeira -ostoskeskuksen luona. Itäpuolelle menevät vihreät ja beiget bussit lähtevät satamasta. Pohjoisrannikolle menevät bussit lähtevät satamakadulta, läheltä vanhaa kaupunginosaa köysirata-aseman takaa. Huomioi, että saarella on useita eri bussiyhtiöitä.

Taksi

Madeiralla on edullista liikkua taksilla. Taksit on helppo tunnistaa keltaisen värinsä ansiosta. Taksinkuljettajat tekevät usein mielellään kierroksia saaren ympäri ja ehdottavat monenlaisia reittejä. Varmista, että olette kuljettajan kanssa yhtä mieltä hinnasta ennen matkaa – muuten saata joutuja maksamaan erilaisia lisämaksuja. Jos hintaa ei ole sovittu etukäteen, kuljettaja on velvoitettu käyttämään taksamittaria koko saaren alueella. Muistuta kuljettajaa tästä, mikäli hän unohtaa.
Kohdefakta

Palvelumme

Tavoitat meidät vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai saada hyviä vinkkejä tai neuvoja. Jos emme voi ratkaista asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omalle hotellillesi tai läheiselle hotellille. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan lentokenttäbussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla. Olemme myös jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaisilla tulee olla voimassa oleva passi tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Passin/henkilökortin tulee olla voimassa matkan ajan. Viisumia ei tarvita.

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi/passivaatimukset Portugalin lähetystöstä/konsulaatista. Sellaisia Suomen kansalaisia, jotka eivät ole alkuperältään suomalaisia, saattavat koskea muut säännöt ja sinun kannattaa tarkistaa säännöt suoraan Portugalin lähetystöstä/konsulaatista
.... Portugalin suurlähetystö, Helsinki, p. (+358) 9 682 4370

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa/passport requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please also note the possible need for a transit visa.

Rokotukset

Ei vaadita pakollisia rokotuksia.
Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotuksesi ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Festivaalit

Funchal Marathon -maratooni 19.1.2020.

Madeiran karnevaaleja vietetään seuraavan kerran n. 19.2.-1.3.2020, jolloin järjestetään erilaisia tapahtumia Funchalin keskustassa. Suuri karnevaalikulkue, jossa myös saaren sambaryhmät esiintyvät, järjestetään 22.2.

Kukkaisfestivaalit järjestetään 30.4.-24.5.2020.
2.5. lapset rakentavat kukista maailmanrauhaa symboloivan "toivon muurin".
3.5. suuri kukkaiskulkue kiertää pitkin Funchalin katuja
....
14.5.-17.5. järjestetään konsertti "The sound of Flowers".

30.5.2020 järjestetään Madeira Auto Parade-Historical Classic Car.

Kesäkuussa 2020 on vuorossa lauantai-iltaisin Atlantic Festival, jolloin on luvassa ilotulituksia - 6.6., 13.6., 20.6. ja 27.6.2020.

Viinifestivaaleja vietetään 30.8.-13.9.2020 Estreito de Câmara de Lobosissa.

1.12.2019 aloitetaan Funchalin keskustassa jouluvalojen sytyttäminen.
1.12-6.1. koko Funchal on koristeltu jouluisesti ja kaupungissa järjestetään erilaisia tapahtumia.
23.12. Suuri Joulumarkkinailta
31.12. Uudenvuoden ilotulitus.


Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro (EUR). Kansainväliset luottokortit hyväksytään yleisesti. Pankkiautomaatteja.

Aikaero

Suomen aika - 2 tuntia.

Sähkö

220 V

Kieli

Portugali

Lisätiedot

Funchalissa on suuret korkeuserot. Mäkistä maastoa.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Emme suosittele kohdetta liikuntaesteisille; suuret korkeuserot, kapeat jalkakäytävät ja paljon portaita.
Varsinkin talvella iltaisin voi olla todella viileää, joten ota mukaan lämmin pusero tai takki.

Madeiralla ja varsinkin Funchalissa rakennetaan jatkuvasti. Uusia rakennustyömaita aloitetaan hyvinkin lyhyellä aikataululla, ja kaikista ei ole edes tietoja ennen kauden alkua. Hotellien läheisyydessä olevilta rakennustyömailta kantautuu melua.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Lasten kanssa matkustaminen

Matkalla lasten kanssa Madeiralla

Madeiran on lapsiystävällinen kohde, joka sopii hyvin perheloman viettoon. Lasten kanssa liikkuminen ei koskaan tuota ongelmia, ja portugalilaiset ovat hyvin lapsirakkaita.

Ruoka

Useimmissa ravintoloissa on kansainvälisiä ruokalajeja. Erityiset lasten ruokalistat eivät kuitenkaan ole yleisiä. Ravintoloissa ei myöskään välttämättä ole syöttötuoleja.

Lastenruoka ja vaipat

Lastenruokaa ja vaippoja voi ostaa useimmista ruokakaupoista ja apteekeista. Purkkiruuan valikoima on Suomeen verrattuna pienempi, ja valmispuurot ja hedelmäsoseet sisältävät usein sokeria. Vaippojen ja lastenruuan hinnat vaihtelevat paljon. Dodot on portugalilainen vastine Pampersille.

Tekemistä lapsille

Santa Catarinan puistossa on leikkipuisto, jossa lapset pääsevät hieman purkamaan energiaansa. Santa Cruzissa on myös Aquaparque-vesipuisto, joka on avoinna kesäkuukausina. Siellä sekä isot että pienet voivat pitää hauskaa vesiliukumäissä.

Hintaesimerkkejä – Funchal

Tee matkahaku – Funchal
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.