Matkat – Funchal

Tervetuloa Funchaliin – alati muuttuvaan kaupunkiin, jossa Tjäreborgilla on hotelleja jokaiseen makuun. Halusitpa sitten asua Funchalin keskustassa tai hieman kaupungin ulkopuolella, ylellisesti tai yksinkertaisemmin, valikoimastamme löydät juuri sinulle sopivan hotellin.

Funchal on moderni, kansainvälinen kaupunki, joka on tunnettu monista hyvistä hotelleistaan ja ravintoloistaan sekä ihanasta ilmastostaan. Funchal on Madeiran saariston pääkaupunki, joka kohoaa amfiteatterin lailla Atlantin rannan kallioisilla rinteillä, vehreiden kukkuloiden reunustamana. Banaaniviljelmät ja kauniit puutarhat luovat kaupungille omaleimaisuutta, ja monet päättävät viettää lomansa täällä yhä uudestaan.

Funchal – uutta ja vanhaa

Funchal on kokenut viime vuosina jännittäviä muutoksia. Kaupungin vanhaa keskustaa on kunnostettu ja siistitty, uusia moderneja kauppoja ja ravintoloita on avattu, ja niiden myötä ihmisvilinä ja tunnelma ovat elpyneet. Esimerkiksi Rua Santa Maria -kadulla taiteilijat ovat koristelleet lähes 200 ovea luodakseen kauniin ja kiinnostavan taideteoksen. Kaupungin keskiössä on 1500-luvulta peräisin oleva tuomiokirkko, jonka ympärillä suurin osa kaupoista, kauniista nähtävyyksistä ja uudemmista rakennuksista sijaitsevat. Cidade velhaksi kutsuttu vanha kalasatama on nykyään tunnettu monista viihtyisistä ravintoloistaan. Siellä on myös Mercado dos Lavradoresin markkinahalli, jossa myydään värikkäitä kukkia, hedelmiä ja monenlaista kalaa.

Hotelleja jokaiseen makuun

Myös Funchalin hotellit ovat uudistuneet. The Cliff Bayn kaltaisten ajattomien klassikoiden lisäksi valikoimassamme on muun muassa Prime Select -hotelleja, jotka sopivat erinomaisesti lomasta nauttimiseen ilman lapsia. Lasten kanssa matkustaville sopii esimerkiksi lapsiystävällinen The Residence -hotelli. Tjäreborgilla on Funchalissa eri hintaluokissa runsaasti hotelleja, joihin vieraamme ovat olleet todella tyytyväisiä. Monet hotellit ovat saaneet neljä tähteä, jotkut jopa viisi. Tyytyväiseksi asiakkaat tekee myös Funchalin ravintolavalikoima, joka tarjoaa kiinnostavia ruokalajeja kohtuulliseen hintaan.

Funchalin kevät

Suotuisan ilmaston ansiosta Madeira kukkii ympäri vuoden, mutta kaikista paras aika nauttia saaren kukkaloistosta on kuitenkin kevät. Huhti-toukokuussa Funchalin kasvitieteelliset puutarhat ja puistot verhoutuvat uskomattomaan väriloistoon. Siksi jo vuodesta 1954 siellä järjestetään vuosittainen kukkafestivaali, Madeira Flower Festival, jonka kohokohtia ovat esimerkiksi lasten rakentama "Toivon muuri" sekä kaupungin kadut valtaava suuri kukkakulkue. Jos matkustat Funchaliin vasta kesän alussa, voit käydä Altantic-festivaalilla, joka houkuttelee runsaasti osallistujia ja kasvattaa suosiotaan joka vuosi. Festivaalin aikaan erityisen suosittuja tapahtumia ovat ilotulitusshow't, joita järjestetään satamassa lauantaisin.

Nauti Madeirasta

Saaren kukkaloisto ei rajoitu vain pääkaupunki Funchaliin. Teiden korjaustöiden ja tunneleiden ansiosta saaren eri osiin pääseminen on helppoa, kun haluat esimerkiksi lähteä pelaamaan golfia tai vaeltamaan levada-reiteille tai vain nauttia lounasta jossakin pienessä ravintolassa ja ihailla lumoavaa näköalaa Atlantille. Mitä päätätkin tehdä, suosittelemme auton vuokraamista, jolloin voit liikkua saarella omaan tahtiisi. Voit valita itse autonvuokrauksen keston, mutta vähimmäisaika on kolme päivää.

Hyvä tietää
 • Hotelleja aikuisille
 • Perhehotelleja
 • Luksushotelleja
 • Eritasoisia hotelleja
 • Edullisia ravintoloita
 • Hyvät ostosmahdollisuudet
 • Ravintoloita ja yöelämää
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Funchal

Sää
 • tammikuu
19°13°
5
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
19°13°
6
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
19°14°
7
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
20°14°
7
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
20°15°
7
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
22°18°
7
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
24°19°
8
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
29
Sateettomia päiviä
 • elokuu
25°20°
8
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
25°19°
8
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
24°18°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
22°16°
6
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
20°14°
5
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
Rannat
Funchalin keskustassa ja aivan keskustan laitamilla on sekä merivesialtaita että tavallisia uima-altaita.
Sisäänpääsymaksut altaille vaihtelevat paljon, ja sen lisäksi myös aurinkotuolien käyttö maksaa. Altaat ovat yleensä avoinna kello 9–18. Useimpien allasalueiden yhteydessä on myös ravintola ja baari. Praia Formosa on ainoa Funchalin luonnonranta, ja se koostuu suurista kivistä ja mustasta hiekasta. Ranta sijaitsee rantapromenadin päässä, aivan Lidon toisessa päässä. Rannalle on ilmainen sisäänpääsy.

Muutamia suosituimpia merivesialtaita:

Lidon merivesialtaat

Allasalue, jossa on suuret merivesialtaat.

Ponta Gorda

Sijaitsee hotelli Duas Torresin alapuolella, lähellä Club Navalia.

Doca Do Cavaca

Merivesiallas lähellä Ponta Gordan rantaa.

Club Naval

Sijaitsee Baia Azul -hotellin alapuolella.

Club Turismo

Sijaitsee Lidon merivesialtaiden itäpuolella, hotelli Girassolin vieressä.

Barreirinha

Sijaitsee Vanhankaupungin länsipuolella, São Tiagon linnoituksen takana. Täällä ei ole uima-allasta, joten uit suoraan meressä.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 6 t Helsingistä.

Näin matkustat tänne

Madeiralle voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä ympäri vuoden.

Pääset Funchaliin myös reittilennoilla joustavasti mihin aikaan vuodesta tahansa, ja voit itse määritellä matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Funchalin kentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti Madeiran/Funchalin hotelliisi. Kuljetukset eivät sisälly matkan hintaan, mutta halutessasi voit lisämaksusta ostaa edestakaiset kuljetukset ennen matkan alkua. Kuljetus lentokentältä hotellille kestää n. 30–60 minuuttia (n. 20 km), liikenteen ja hotellipysähdysten mukaan. Lentokenttäbussin tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille.

Reittilennoilla toteutettavat pakettimatkat ovat joustavia omatoimimatkoja, ilman opaspalveluja, ja matkan pituuden voit määritellä itse. Lentokenttäkuljetukset voit myös ostaa useimmissa tapauksissa erikseen, ja kuljetukset lentokentältä hotelliisi ovat useimmiten taksilla tai minibussilla. Lisätiedot varaamistasi kuljetuksista näkyvät matka-asiakirjassasi. Kuljetuksen hinta vaihtelee kulkuvälineen ja matkan pituuden mukaan. Tarkka hinta ilmoitetaan varausvaiheessa.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Funchalin keskustassa ja Lidon alueen ympäristössä on erityyppisiä kansainvälisiä ravintoloita. Tarjolla on kaikkea mahdollista ylellisistä Michelin-tähden ravintoloista pienempiin ruokapaikkoihin, joissa voit kokeilla paikallisen keittiön herkkuja. Funchalin vanhassakaupungissa on vilkas ravintolaelämä ja kapeilla kujilla on viihtyisiä ulkoterasseja. Funchalin keskustassa on myös Mercado do Lavradores -kauppahalli, jossa voit maistella muun muassa eksoottisia hedelmiä ja paikallisia erikoisuuksia.
Funchalin yöelämä on vilkasta, ja keskustassa on useita yökerhoja, joissa käy monenikäistä juhlakansaa. Kaupungissa on myös musiikkipubeja, baareja, jazzklubeja ja kasino. Monet paikalliset lähtevät viikonloppuiltoina baariin tai kahvilaan nauttimaan pari juomaa ja kuuntelemaan sambaa, jazzia tai modernimpia rytmejä. Ilta jatkuu yökerhossa tai sataman baareissa.

Câmara de Lobos

Omanlaisensa elämys perjantai- tai lauantai-iltana on myös Câmara de Lobos, jonka sataman luona sijaitseva pieni alue muuttuu silloin eloisaksi, juhlivaksi ihmismereksi. Täällä voit vaikkapa maistella ponchaa, suosittua paikallista juomasekoitusta, joka tehdään sokeriruokoviinasta.
Ostokset
Funchal on moderni kaupunki, jossa on kaikkea merkkikaupoista käsityöliikkeisiin. Parhaat ostospaikat ovat Funchalin keskustassa sekä Avenida de Arriaga -pääkadun varrella, vanhassakaupungissa (Zona Velha) ja Lidon alueella.

Madeira Shopping

Saaren suurin ostoskeskus sijaitsee hieman Funchalin keskustan ulkopuolella, Santa Quitérian alueella. Täältä löydät kaikki suurimmat vaateketjut. Ilmainen pysäköinti.

La Vie

Moderni ja suuri ostoskeskus, joka sijaitsee Santa Catarina -puiston lähellä, vain parin minuutin kävelymatkan päässä satamasta ja Avenida Arriaga -pääkadulta. Ostoskeskuksessa on noin 70 kauppaa ja useita ravintoloita sekä suuri ruokakauppa, Pingo Doce. Kellarikerroksessa on parkkihalli. Ylimmissä kerroksissa on hotelli, jonka baarista on upea näköala Funchalin ylle.

Forum Madeira

Forum Madeira sijaitsee hotellialueella, Duas Torres -hotellia vastapäätä. Ostoskeskuksessa on noin 80 kauppaa, useita ravintoloita, kahviloita, ruokakauppa sekä elokuvateatteri, jossa näytetään elokuvia alkuperäiskielellä. Ylhäällä on kattopuutarha, josta on upeat näköalat. Forum Madeiran takana on ostoskatu, jolla on paljon pieniä kauppoja. Kadulta löydät myös CR7-vaatekaupan, jonka omistavat jalkapalloilija Cristiano Ronaldon siskot. Ronaldo on syntynyt ja kasvanut Madeiralla.

Pienemmät ostoskeskukset

Galerias de São Lourençon ostoskeskus sijaitsee sataman lähellä. Arcadas São Franciscon ostoskeskuksen yhteydessä on Madeira Wine Company, jossa voit maistella madeiralaisia viinejä. Anadia Shopping sijaitsee kauppahallin lähellä.

Kauppahalli

Mercado dos Lavradoresin kauniissa kauppahallissa on myynnissä kukkia, hedelmiä ja vihanneksia sekä paljon erilaisia kaloja. Perjantai ja lauantai ovat parhaat päivät vierailla kauppahallissa.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Funchalissa on tarjolla paljon erilaisia aktiviteetteja, esimerkiksi urheiluaktiviteetteja ja luontovaelluksia levadoilla sekä rauhallisempaa tekemistä, kuten museovierailuja. Funchalista järjestetään myös erilaisia veneretkiä ja aktiviteetteja merellä.

Tennis

Tenniskenttiä ja -mailoja voi vuokrata suurimmissa hotelleissa, kuten Cliff Bayssä, Mimosassa, Buganviliassa, Eden Marissa, Porto Maressa ja Duas Torresissa.

Levadavaellukset – historiallisten kanavien jäljillä

Funchal on hyvä tukikohta, kun haluat lähteä retkeilemään Madeiran kauniille levadoille. Yksi helpoista reiteistä kulkee Funchalista lähes Câmara de Lobosin kalastajakylään saakka. Jos haluat lähteä oikealle levadavaellukselle, sinun täytyy matkustaa taksilla tai bussilla Funchalin ulkopuolelle. Levadat eivät muodosta ympärysreittejä, vaan ne kulkevat suoraan paikasta toiseen. Jos siis saavut paikalle vuokra-autolla, sinun täytyy kulkea samaa reittiä takaisin autolle.

Jalkapallo

Madeiralla on useita hyviä jalkapallojoukkueita, kuten Maritimo, Clube Nacional ja Uniao, jotka kaikki pelaavat ensimmäisessä divisioonassa. Otteluita järjestetään Funchalissa tai Nacionalin kotikentällä Choupanassa. Pelejä on yleensä joka toinen sunnuntai. Lippuja voi ostaa paikan päältä tai useista paikoista Funchalin keskustassa. Myös osa hotelleista myy lippuja vastaanotossa.

Golf

Palheiro Golf sijaitsee Funchalin itäpuolella ja Quinta do Palheiron trooppisen puutarhan vieressä. Kentältä on upea näköala lahdelle ja kaupunkiin.

Kelkkailua Montessa

Todellinen klassikko Funchalissa. Kauniista vuoristokylästä voi lasketella perinteisellä vuorikelkalla jyrkkiä katuja alas.

Madeiran karnevaalit

Madeiralla vietetään karnevaaleja useimmiten helmikuussa kahden kulkueen muodossa. Vuosittainen kukkafestivaali järjestetään huhti-/toukokuussa.

Jeeppisafari

Koe luonnonkaunis Madeira jeeppisafarilla. Voit valita joko puolen päivän tai koko päivän retken. Koko päivän retkeen voi sisällyttää lisämaksusta myös lounaan. Safareita järjestetään päivittäin.

Porto Santo

Vieraile naapurisaari Porto Santolla ja sen yhdeksän kilometriä pitkällä hiekkarannalla. Vila Baleiasta lähtee saareen veneitä useimpina päivinä viikossa.

Valasretki

Erilaiset valas- ja delfiinilajit ovat vakiovieraita Madeiran rannikolla. Niille on alueella runsaasti ravintoa, koska merenpohja laskee niin jyrkästi syvyyksiin. Yleensä retket tehdään kumiveneillä, joista voi halutessaan hypätä veteen katsomaan eläimiä lähemmin sukellusmaskin kanssa.

Sukellus

Madeiralla on monta erinomaista sukellus- ja snorklauspaikkaa. Joitakin merialueen kalalajeja voi nähdä ainoastaan snorklaamalla. Jos sinulla ei vielä ole sukelluskorttia, voit halutessasi suorittaa sen Funchalissa sijaitsevan Pestana Palms -hotellin sukelluskerhon järjestämällä kurssilla.

Pyöräily

Vaikka Madeiran saari ei vaihtelevan maastonsa vuoksi sovellu kaikista parhaiten maantiepyöräilyyn, se on kuin tehty maastopyöräilyyn. Saarella on sekä pyöräretkiä järjestäviä yrityksiä että monia pyörävuokraamoita, jos sinulla ei ole oma pyörä mukana.

Levadavaellukset

Historialliset kastelukanavat, ns. levadat, ovat nykyään erittäin suosittuja vaeltajien keskuudessa. Reitit ovat ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys seikkailunhaluisille. Voit valita helpon, keskivaikean tai vaikean reitin. Jos et halua lähteä vaellukselle omin päin, voit osallistua opastetulle vaellukselle. Tarjolla on sekä kokopäiväretkiä että puolipäiväretkiä.

Kaikki reitit ovat vaikeusasteeltaan erilaisia ja ne on luokiteltu vaikeusasteen mukaan seuraavasti:

* = Korkealla kulkeva reitti, huimaavat näkymät
** = Korkealla kulkeva reitti, jolla on tunneleita ja huimaavat näkymät
*** = Korkealla kulkeva vuoristovaellus ja huimaavat näkymät

Alla muutamia suosittuja levadoja:

Levada dos Prazeres, 6 kilometriä Calhetassa. Kaunis ja helppo vaellusreitti, joka sopii myös aloittelijoille. Vaikeusaste: helppo *

Levada do Norte, 6 kilometriä Campanáriossa. Miellyttävä reitti, jolta on upeat näkymät saaren etelärannikolle. Vaikeusaste: helppo *

Levada dos Marocos, 6,5 kilometriä Machicossa. Tämä levadareitti tunnetaan myös mimosavaelluksena, koska se kulkee paikallisten puutarhojen läpi, joissa on kauniita kukkia ja kuuluisia mimosapuita. Reitti on kuuluisa satumaisista näkymistään Machichon ylle ja merelle. Vaikeusaste: helppo *

Levada do Rei, 10 kilometriä Sâo Jorgessa. Levada kulkee eksoottisten metsien läpi. Lisäksi reitiltä on ainutlaatuiset näkymät São Jorgeen ja Santanan maaseutukylään. Vaikeusaste: keskivaikea **

Levada das 25 Fontes, 13 kilometriä Rabacalissa. Yksi Madeiran kauneimmista ja jännittävimmistä levadavaelluksista. Reitti kulkee metsän halki, ja siltä avautuu näköala saaren vehreimpiin laaksoihin. Reitin varrella on myös erikokoisia vesiputouksia. Vaikeusaste: keskivaikea **

Ponta de Sao Lourenco, 8 kilometriä Canicalissa. Vaellusreitti kulkee saaren itäpuolen ainutlaatuisissa ja kuvankauniissa maisemissa. Vaikeusaste: keskivaikea **

Caldeirao Verde, 13 kilometriä Santanassa. 1800-luvulta peräisin olevalla levadalla ohitat laakeripuumetsän. Vaellusreitin varrella on useita kauniita vesiputouksia, jotka virtaavat ihastuttavaan laguuniin. Vaikeusaste: keskivaikea **

Verdera do Larano, 12 kilometriä Porto da Cruzin ja Machicon välillä. Madeiran pohjoisosassa sijaitseva reitti kulkee Porto de Cruzista Machichoon. Reitiltä avautuu saaren kauneimpia näkymiä pohjoisrannikolle ja Atlantille. Vaikeusaste: vaikea ***
Funchalissa on tarjolla runsaasti kulttuurielämyksiä, mahtavaa luontoa ja historiaa. Kaupungin puisto- ja museotarjonta on monipuolinen.

Museot - jalkapallosta taiteeseen

Funchalissa riittää museoita jokaiseen makuun. CR7-museossa on esillä Ronaldon palkintokokoelma, hänen jalkapallojaan, valokuviaan ja muutama pelipaita. Täältä voit ostaa matkamuistoja ja vaikkapa Ronaldon omaa viiniä. Jos pidät taiteesta, suosittelemme käymään Sacred Art -museossa, jossa on esillä kirkkotaidetta, tai Museu de Arte Contemporaneassa, jossa voi ihastella nykytaidetta. Museu de Electricidade on Funchalin sähkömuseo ja Museu Municipal on puolestaan Funchalin luonnonhistorian museo, jossa on myös akvaario. Lelumuseossa on nähtävillä mielenkiintoinen, noin 12 000 hyvin säilyneen antiikkilelujen kokoelma. Madeiran viini-instituutti puolestaan sopii sinulle, joka olet kiinnostunut viineistä.

Quinta Vigia

Quinta Vigian puutarhasta on upea näköala kaupunkiin ja satamaan. Alueella on asunut paljon kuuluisuuksia.

Câmara de Lobos

Câmara de Lobosin pieni, idyllinen kalastajakylä sijaitsee viisi kilometriä Funchalista etelään. Kylän tunnelma on sekä aamu- että iltapäivällä vertaansa vailla. Winston Churchill vietti kylässä paljon aikaa maalaten. Câmara de Lobosissa on paljon hyviä kalaravintoloita, joiden erikoisuus on espada-kala.

Hospicio D. Amelia

Hospicio D. Amelia on oikeastaan vanhusten palvelutalo, mutta sen ulkopuolella on kaunis puisto ja puutarha. Santa Catarina -puistoa vastapäätä sijaitseva palvelutalo on osittain Ruotsin kuningashuoneen rahoittama.

Madeiran kukkapuistot ja puutarhat

Yksi tärkeimmistä puutarhoista on englantilainen puutarha (Quinta do Palheiro), jota kutsutaan myös Blandy's Gardeniksi. Englantilainen puutarha sijaitsee noin 8 kilometrin päässä Funchalista.
Monte Palace Tropical Garden on saaren suurin puutarha ja puistoalueella on myös kuuluisa japanilainen puutarha.
Jardim Botanico/Jardim dos Loiros on kenties yksi Madeiran kauneimmista ja monipuolisimmista puutarhoista.
Quinta Boa Vista on ainutlaatuinen puutarha, jossa on muun muassa kauniita orkiedoja. Vehreä kaupunginpuisto sijaitsee aivan keskustassa Avenida Arriaga -kadulla.
Santa Catarina on Funchalin suurin puisto, jossa on laaja valikoima erilaisia saaren kukkakasveja. Puistosta on upea näköala Funchalinlahdelle.

Sè-katedraali

Sèn katedraali sijaitsee Funchalin keskustassa Avenida Arriaga -kadulla. Manuelilaiseen tyyliin rakennettu katedraali valmistui vuonna 1516.

Santa Clara

Santa Claran luostari on rakennettu 1400-luvulla. Nykyisin nunnat pitävät yhdessä luostarin osassa päiväkotia. Luostari ei vastaanota suuria vierailijaryhmiä, mutta yksittäiset henkilöt ovat yleensä tervetulleita. Luostarissa sijaitsee myös saaren löytäjän, Zarcon, hauta.
Kulkuyhteydet
Paras tapa nähdä ja kokea Madeira on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten jos matkustat lomakohteeseen tilauslennolla, varaa Avis-auto jo ennen matkaa.

Jos olet varannut paketoidun matkan reittilennoilla, lue vuokra-auton varaamisesta sekä lisätietoja autoista tästä.
Paras tapa nähdä ja kokea Madeira on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten jos matkustat lomakohteeseen tilauslennolla, varaa vuokra-auto jo ennen matkaa.

Jos olet varannut paketoidun matkan reittilennoilla, lue vuokra-auton varaamisesta sekä lisätietoja autoista tästä.
Funchalissa on hyvät bussiyhteydet ja takseja on runsaasti.

Bussit

Bussiyhtiön nimi on Horários do Funchal, ja sen toimiston ulkopuolella on lippuautomaatti. Voit ostaa lipun myös suoraan bussikuskilta, jolloin sitä voi tietenkin käyttää vain kyseisessä bussissa.
Jos aiot matkustaa paljon bussilla Madeiralla ollessasi, liput kannattaa ostaa ennakkoon, koska ne ovat siten huomattavasti halvempia. Matkakortin nimi on Girokort, johon voit ladata haluamasi määrän matkoja. Voit myös valita usean päivän lipun. Korttia voi ladata automaateissa, joita on suurissa ostoskeskuksissa, bussiyhtiön pääkonttorilla sekä keskustan kioskeissa.

Bussimatka – elämys itsessään

Paikallisilla busseilla matkustaminen on jo elämys itsessään ja hyvä tapa nähdä, miten paikalliset elävät saarella. Madeiran länsipuolen bussit ovat punaisia ja beigejä, ja ne pysähtyvät Lidon tienristeyksessä sijaitsevan Fourviews Monumental -hotellin kohdalla, Alto Lido -hotellin pysäkillä sekä Forum Madeira -ostoskeskuksen luona. Itäpuolelle menevät vihreät ja beiget bussit lähtevät satamasta. Pohjoisrannikolle menevät bussit lähtevät satamakadulta, läheltä vanhaa kaupunginosaa köysirata-aseman takaa. Huomioi, että saarella on useita eri bussiyhtiöitä.

Taksi

Madeiralla on suhteellisen edullista liikkua taksilla. Taksit on helppo tunnistaa keltaisen värinsä ansiosta. Taksinkuljettajat tekevät usein mielellään kierroksia saaren ympäri ja ehdottavat monenlaisia reittejä. Varmista, että olette kuljettajan kanssa yhtä mieltä hinnasta ennen matkaa – muuten saata joutuja maksamaan erilaisia lisämaksuja. Jos hintaa ei ole sovittu etukäteen, kuljettaja on velvoitettu käyttämään taksamittaria koko saaren alueella. Muistuta kuljettajaa tästä, mikäli hän unohtaa.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Tavoitat meidät vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai saada hyviä vinkkejä tai neuvoja. Jos emme voi ratkaista asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omalle hotellillesi tai läheiselle hotellille. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan lentokenttäbussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla. Olemme myös jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Rokotukset

Ei vaadita pakollisia rokotuksia.
Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotuksesi ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Festivaalit

Funchal Marathon -maratooni 19.1.2020.

Madeiran karnevaaleja vietetään seuraavan kerran n. 19.2.-1.3.2020, jolloin järjestetään erilaisia tapahtumia Funchalin keskustassa. Suuri karnevaalikulkue, jossa myös saaren sambaryhmät esiintyvät, järjestetään 22.2.

Kukkaisfestivaalit järjestetään 30.4.-24.5.2020.
2.5. lapset rakentavat kukista maailmanrauhaa symboloivan "toivon muurin".
3.5. suuri kukkaiskulkue kiertää pitkin Funchalin katuja.
14.5.-17.5. järjestetään konsertti "The sound of Flowers".

30.5.2020 järjestetään Madeira Auto Parade-Historical Classic Car.

Kesäkuussa 2020 on vuorossa lauantai-iltaisin Atlantic Festival, jolloin on luvassa ilotulituksia - 6.6., 13.6., 20.6. ja 27.6.2020.

Viinifestivaaleja vietetään 30.8.-13.9.2020 Estreito de Câmara de Lobosissa.

1.12.2019 aloitetaan Funchalin keskustassa jouluvalojen sytyttäminen.
1.12-6.1. koko Funchal on koristeltu jouluisesti ja kaupungissa järjestetään erilaisia tapahtumia.
23.12. Suuri Joulumarkkinailta
31.12. Uudenvuoden ilotulitus.


Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro (EUR). Kansainväliset luottokortit hyväksytään yleisesti. Pankkiautomaatteja.

Aikaero

Suomen aika - 2 tuntia.

Sähkö

220 V

Kieli

Portugali

Lisätiedot

Funchalissa on suuret korkeuserot. Mäkistä maastoa.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Emme suosittele kohdetta liikuntaesteisille; suuret korkeuserot, kapeat jalkakäytävät ja paljon portaita.
Varsinkin talvella iltaisin voi olla todella viileää, joten ota mukaan lämmin pusero tai takki.

Madeiralla ja varsinkin Funchalissa rakennetaan jatkuvasti. Uusia rakennustyömaita aloitetaan hyvinkin lyhyellä aikataululla, ja kaikista ei ole edes tietoja ennen kauden alkua. Hotellien läheisyydessä olevilta rakennustyömailta kantautuu melua.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Lasten kanssa matkustaminen
Useissa Funchalin hotelleissa on lastenallas sekä lapsiystävällisiä aktiviteetteja, kuten leikkipaikka ja jopa museo.

Ruoka

Useimmissa ravintoloissa on tarjolla kansainvälistä ruokaa. Sen sijaan erityisiä lasten ruokalistoja on vain harvoissa paikoissa ja kaikissa ravintoloissa ei myöskään ole lasten syöttötuoleja.

Lasten ruuat ja vaipat

Voit ostaa lasten ruokia ja vaippoja useimmista ruokakaupoista sekä apteekeista. Purkkiruokien valikoimat ovat suppeammat verrattuna Suomen valikoimiin. Puurojauheet sekä useimmat hedelmäpurkkiruuat sisältävät usein sokeria. Vaippoja voit ostaa kaikkialta ja hinnat vaihtelevat samoin kuin purkkiruokien. Dodot on paikallinen vastine Pampers-vaipoille.

Aktiviteetteja lapsille

Santa Catarina -puistossa on leikkipaikka, jossa lapset voivat purkaa energiaansa. Santa Cruzissa, noin 20 kilometrin päässä, on vesipuisto Aquaparque Madeira, joka on avoinna kesäkaudella. Vesiliukumäkiä on kaikenikäisille. Hyviä museoita lapsille ovat luonnontieteellinen museo, leikkimuseo ja sähkömuseo.

Matkalla lasten kanssa Madeiralla

Madeira on lapsiystävällinen kohde, joka sopii hyvin myös perheloman viettoon. Lasten kanssa liikkuminen ei koskaan tuota ongelmia, ja portugalilaiset ovat hyvin lapsirakkaita. Madeiran lomakohteista Funchal sopii kaikken parhaiten lapsiperheille, sillä kaupungissa on useita hotelleja, joissa on lastenallas sekä aktiviteetteja myös lapsille.

Hintaesimerkkejä – Funchal

Tee matkahaku – Funchal
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.