Inspiraatio

7 vinkkiä norsuihin tutustumiseen

Lomamatkalla eksoottisissa kohteissa törmää usein erilaisiin tarjouksiin tutustua norsuihin. Mutta mitä kannattaa tehdä, jos haluat tutustua näihin vaikuttaviin eläimiin, mutta et halua tukea eläinten hyväksikäyttöä.

Sisältö tuotettu yhteistyössä: World Animal Protection
Julkaistu: 11.11.2022

Paras elämys niin sinulle kuin norsuillekin on tarkkailla niitä luonnollisessa ympäristössä, siis kansallispuistossa. Toiseksi paras vaihtoehto on tutustua niihin suojelualueella tai muussa paikassa, jossa eläinten hyvinvointi on etusijalla.

Mistä sitten tietää, kohdellaanko norsuja hyvin? Se voi olla vaikeaa, mutta tässä muutama vinkki jotka olemme koonneet yhdessä World Animal Protectionin kanssa.

1. Älä luota pelkkään nimeen

Yhä useammat matkailijat ovat tietoisia siitä, että norsuja kohdellaan huonosti, kun niitä käytetään viihteenä. Siksi turvapaikat, joissa on turistiviihteestä pelastettuja norsuja, ovat tulleet yhä suositummiksi.

Valitettavasti monet paikat hyödyntävät tätä suuntausta ja ovat alkaneet kutsua itseään "turvapaikoiksi", "pelastuskeskuksiksi" ja "norsuhoitoloiksi", vaikka niiden toiminta ei ole norsujen etujen mukaista.

Tutki tarkasti, mitä paikan päällä tapahtuu – millaisissa olosuhteissa norsut elävät ja millaisia elämyksiä vierailijoille tarjotaan.

2. Vältä paikkoja, joissa fyysinen kontakti norsuihin on mahdollinen

Tutustu verkkosivustoon, katso kuvat ja lue arvostelut. Saavatko vierailijat istua norsujen selässä tai koskea niitä, kun ne kylpevät? Jos kyllä, kierrä paikka kaukaa.

Norsut ovat villieläimiä ja siksi arvaamattomia ja vaarallisia. Jos turisteille mahdollistetaan fyysinen kosketus eläimiin ilman esimerkiksi aitaa välissä, norsujen on oltava tiukasti hallinnassa. Ja tämä hallinta saavutetaan alistamalla nuorta norsua henkisesti. Monia näistä norsuista on pidetty kytkettyinä ja niiltä on evätty ruokaa ja vettä – ja usein ne ovat kärsineet kipua.

Fyysiseen kosketukseen liittyy myös terveysriski. Monet vankeudessa pidetyt norsut sairastavat tuberkuloosia, ja ne voivat tartuttaa taudin ihmisiin esimerkiksi suihkuttamalla vettä ihmisten päälle.

Lue myös: 5 syytä miksi ei kannata koskettaa villieläimiä

3. Norsujen pitää saada elää norsun elämää

Luonnossa norsut voivat liikkua pitkiä matkoja joka päivä. Suojelualueilla tai muissa eläinystävällisissä paikoissa norsut viettävät suurimman osan päivästä luonnossa esimerkiksi kävellen, laiduntaen ja kylpien tomussa tai vedessä.

Norsut ovat hyvin sosiaalisia eläimiä. Siksi on tärkeää, että niillä on mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa muiden norsujen kanssa ja elää laumassa.

Tiivistetysti: varmista että norsut saavat elää kuin norsut!

4. Norsun poikaset eivät ole matkailunähtävyyksiä

Söpöt norsuvauvat ovat varsinaisia turistimagneetteja. Todellisilla suojelualueilla ei kuitenkaan yleensä ole nuoria norsuja, koska niissä eläinten ei tavallisesti anneta lisääntyä. Nuoret eläimet veisivät tilaa apua tarvitsevilta eläimiltä.

Tietenkään ei ole sääntöä ilman poikkeuksia. Esimerkiksi Keniassa on norsujen orpokoteja luonnosta pelastuneille orvoille nuorille yksilöille. Muista ettå vierailijat eivät saa koskettaa eläimiä. Älä vieraile paikassa jossa annetaan lupa koskea norsun poikasiin!

5. Norsuja kohdellaan ystävällisesti ja kunnioittavasti

Vankeudessa elävät norsut ovat edelleen villieläimiä – ja siksi ne voivat olla vaarallisia. On monia tapauksia, joissa vankeudessa pidetty norsu on tappanut tai vahingoittanut turisteja tai mahouteja eli norsunkäsittelijöitä. Norsut tappavat nenmmän ihmisiä kuin mitkään muut vangitut eläimet, jotka ovat kosketuksissa ihmisten kanssa.

Suojelualueillakin näet usein mahoutin norsun kanssa, mutta kunnioittavan etäisyyden päässä. Mahout varmistaa, että norsun tarpeet täytetään, että niiden välille ei synny konflikteja ja että vierailijoiden turvallisuus ei vaarannu.

Harvinaisissa uhkatilanteissa mahout voi hallita elefanttia sauvalla, jossa on rautakoukku. Norsuystävällisissä paikoissa mahoutit eivät halua käyttää koukkuja norsujen ohjaamiseen.

6. Tiedottaminen

Eläinystävällinen paikka, aito suojelualue, haluaa aina kertoa vierailijoille lajien suojelusta ja siitä, mitä eläinten hyvinvointi edellyttää.

He todennäköisesti kertovat sinulle norsujen monimutkaisista tarpeista ja siitä, kuinka vaikeaa on täyttää nämä tarpeet vankeudessa. He myös todennäköisesti selittävät, että norsujen kaupallinen hyväksikäyttö matkailijoita varten aiheuttaa eläimille kärsimystä ja myös uhkaa niiden selviytymistä luonnossa.

7. Norsut ovat villieläimiä – eivät kesytettyjä

Kutsuuko paikka norsuja kesyiksi tai peräti kotieläimiksi? Vastuullinen suojelupaikka ei luultavimmin puhu noin.

Eläinten kesyttäminen vie useita sukupolvia, ja tämä tehdään valitsemalla tarkoituksella halutut ominaisuudet omaavia siitoseläimiä. Näin on tehty esimerkiksi lehmille, hevosille ja koirille, mutta ei norsuille. Turistinähtävyyksissä elävät norsut tulevat usein luonnosta tai ovat ensimmäistä (harvoin toista) vankeudessa syntynyttä sukupolvea. Yksittäisen eläimen kesyttämisestä ei voida puhua.

Puhuminen kesytetyistä eläimistä luot kuvan, että eläimellä ei enää ole villiä vaistoaan ja että ne ovat sopeutuneet elämään ihmisten kanssa. Mutta tosiasia on, että norsut ovat villieläimiä, ja kuuluvat luontoon. Jos ne ovat fyysisessä kosketuksessa turistien kanssa, ne on silloin yleensä koulutettu raaoilla menetelmillä, jotta ohjaajat voivat hallita niitä ja varmistaa vierailijoiden turvallisuuden.

Kerro sekä hyvistä että huonoista kokemuksista

Olipa sinulla positiivisia tai negatiivisia kokemuksia vierailusta suojelualueella, voit jakaa ne jättämällä arvostelun TripAdvisoriin tai Facebookiin.

Matkailijana sinulla on enemmän vaikutusvaltaa kuin uskotkaan. Arvostelusi voi auttaa tukemaan hyviä norsupaikkoja ja saamaan huonot paikat tekemään muutoksia parempaan suuntaan.

Lisää samankaltaista luettavaa