Inspiraatio

6 vinkkiä vastuulliseen tapaan kohdata delfiinejä

Älykkäät delfiinit ovat kiehtovia eläimiä. Tuhannet lajin edustajat kärsivät kuitenkin matkailun seurauksena. Mitä siis tehdä, jos haluaa tutustua delfiineihin mutta ei tukea eläinten hyväksikäyttöä?

Sisältö tuotettu yhteistyössä: World Animal Protection
Julkaistu: 11.11.2022

Yhä harvemmat haluavat maksaa siitä, että näkevät delfiinien tekevän keinotekoisia temppuja klooratuissa altaissa. Eläimet kärsivät luonnottomissa olosuhteissa. Mutta entä merialtaissa elävät delfiinit? Tai uiminen delfiinien kanssa? Tai onko valassafari aina eettinen ja vastuullinen valinta?

Voi olla vaikeaa valita eläinystävällinen ja vastuullinen elämys. Siksi olemme yhdessä World Animal Protectionin kanssa koonneet sinulle kuusi vinkkiä.

1. Delfiinien koskettaminen tai selfiet niiden kanssa

Minkäänlainen suora kontakti vierailijoiden ja delfiinien välillä, kuten mahdollisuus koskettaa eläimiä, ruokkia niitä käsin tai ottaa selfieitä niiden kanssa lähietäisyydeltä, ei ole hyväksyttävää. Eläimille on stressaavaa ja häiritsevää olla jatkuvasti tekemisissä vieraiden ihmisten kanssa. Näin siitä huolimatta, että näyttäisi siltä kuin delfiinit tekisivät sen vapaaehtoisesti. Se johtuu vain palkitsemisesta esim. kalalla.

Jos sinulle tarjotaan tällaista mahdollisuutta, se on merkki siitä, että delfiinien hyvinvointia ei oteta riittävästi huomioon - riippumatta siitä elävätkö delfiinit vankeudessa vai luonnossa.

Lue myös: 5 syytä miksi ei kannata koskettaa villieläimiä

2. Vältä myös merialtaita

Vaikka merialtaat ovat suurempia kuin rakennetut altaat ja sisältävät merivettä, delfiinit elävät silti aivan liian pienellä alueella. Keskimääräinen meriallas on noin 77 000 kertaa pienempi kuin delfiinien luonnollinen elinympäristö luonnossa.

Merialtaat sijoitetaan usein myös paikkoihin, joihin vierailijoiden on helppo päästä - eläinten hyvinvoinnista välittämättä. Siksi näissä paikoissa on usein paljon saasteita sekä veneistä ja laivoista aiheutuvaa melua.

Jotkut paikat houkuttelevat kertomalla, että delfiinit voivat halutessaan uida ulos altaasta ja ovat siis jääneet vapaahtoisesti. Vankeudessa kasvatetut eläimet eivät kuitenkaan ole oppineet hankkimaan ravintoa ja selviytymään luonnossa. Siksi ne pysyvät usein paikassa, josta ne saavat ruokaa. Sitä ei voi tulkita niin että ne viihtyvät merialtaassa, se tarkoittaa vain sitä, että he ovat tottuneet ympäristöön eivätkä tunne muuta.

3. Älä ui delfiinien kanssa

Älä koskaan ui altaissa pidettyjen delfiinien kanssa. Delfiineille voi olla stressaavaa, että ihmisiä hyppii jatkuvasti altaaseen ja että ihmiset koskettavat ja halaavat niitä tai pitävät kiinni selkäevästä vedättääkseen itseääni. Kouluttajat estävät usein delfiinejä vetäytymästä turistien luota, joten eläimet eivät voi levätä milloin haluavat.

Lähtökohtaisesti suosittelemme myös olemaan uimatta delfiinien kanssa meressä, sillä se häiritsee niitä ja voi vaikuttaa vakavasti niiden hyvinvointiinsa. Esimerkki tällaisesta on Bay of Islands Uudessa-Seelannissa, jossa turistit uivat delfiinien kanssa vuosien ajan. Se oli eläimille niin stressaavaa, että 30 vuodessa delfiinien määrä lahdessa väheni 66 % ja poikasten kuolleisuus nousi peräti 75 %:iin.

On kuitenkin paikkoja, joissa vierailijat ohjeistetaan tarkoin ja kielletään ihmisiä lähestymästä tai tavalla tai toisella häiritsemästä eläimiä. Näissä paikoissa uimarit yleensä pitävät kiinni köydestä tai nauhasta ja tarkkailevat eläimiä kauempaa ilmaan vuorovaikutusta niiden kanssa.

4. Vältä paikkoja jotka kutsuvat toimintaansa lajin suojeluksi

Useimmat delfiinilajit eivät ole uhanalaisia eivätkä tarvitse lajien suojelua. On myös erittäin epätodennäköistä, että vankeudessa syntyneitä delfiinejä päästetään koskaan luontoon.

Jos paikka väittää kasvattavansa delfiinejä lajin säilyttämiseksi, he johtavat ihmisiä harhaan. Vankeudessa kasvatetut delfiinit kärsivät luonnottomista olosuhteista koko elämänsä ajan. Delfiinejä pidetään vankeudessa, koska niillä voi ansaita rahaa – ei lajin suojelemiseksi.

5. Valitse vain retkijärjestäjä jolla on sertifikaatti tai tiukat toimintaohjeet

Tarjolla on vastuullisia valaiden katseluretkiä, joilla voi tarkkailla delfiinejä ja valaita niiden luonnollisessa ympäristössä sopivalta etäisyydeltä ilman että eläinten luonnollista käyttäytymistä tai rytmiä häiritään. Se on paras tapa kokea delfiinejä.

Valitettavasti on myös retkijärjestäjiä, jotka käyttävät aivan liian monia nopeita ja äänekkäitä veneitä etsiessään delfiinejä, mikä on stressaavaa eläimille. Veneet ajetaan liian lähelle delfiinejä eikä asiakkaita informoida asianmukaisista säännöistä, kuten siitä ettei eläimiin saa koskea.

Valitse siis retkijärjestäjä, joka on World Cetacean Alliancen (WCA) tai muun tiukkoja ohjeita noudattavan paikallisen organisaation sertifioima. Ohjeisiin tulisi sisältyä eläinten ja alusten väliset vähimmäisetäisyydet, alusten nopeusrajoitukset, alueet, joilla eläimiä ei saa häiritä ja että eläimiä ei houkuteta ruokimalla.

6. Vieraile valasystävällisillä alueilla

Jos haluat kokea delfiinejä ja muita valaita luonnossa ja oppia niiden luonnollisesta käyttäytymisestä, voimme suositella vierailua valasystävällisille Whale Heritage Sites -alueille, joita löytyy Euroopasta, USA:sta, Australiasta ja Etelä-Afrikasta.

Jotta alue voi saada Whale Heritage Site -statuksen, sen on täytettävä useita lajien suojelun, kestävyyden ja villieläinten käsittelyn kriteerejä.

Euroopassa Teneriffan lounaisosassa sijaitseva Teneriffan ja La Gomeran merialue on Whale Heritage Site. Täällä on mahdollista nähdä jopa 28 valaslajia.,tosin useita niistä vain osan vuodesta. Tällä merialueella on myös ympäri vuoden viihtyviä lajeja, kuten grindvalaat eli pallopäävalaat, kaskelotit ja luultavasti tunnetuin delfiinilaji, pullonokkadelfiini.

Kerro sekä hyvistä että huonoista kokemuksista

Olipa sinulla positiivisia tai negatiivisia kokemuksia aiheeseen liittyen, voit jakaa ne jättämällä arvostelun TripAdvisoriin tai Facebookiin.

Matkailijana sinulla on enemmän vaikutusvaltaa kuin uskotkaan. Arvostelusi voi auttaa tukemaan delfiiniystävällisä paikkoja ja saamaan huonot paikat tekemään muutoksia parempaan suuntaan.

Lisää samankaltaista luettavaa