Lomalähettiläät

Yhdistä risteilylomaan Karibialla

Florida Keys ja Miami Beach

Risteily ja miniloma Floridassa

Jos on lähdössä Karibialle risteilylomalle Fort Lauderdalesta tai Miamista, lomaan voi mainiosti yhdistää muutaman lomapäivän maissa, kohteena vaikkapa The Keys (saariketju, joka päättyy Key Westiin) tai Miami Beach. Meillä on ollut tapana varata risteilyloman lennot siten, että ennen risteilyä jää muutama päivä aikaa. Osin siksi ettei tarvitse stressata lennon myöhästymisestä, lakoista, myöhästyneistä matkatavaroista tai muusta hässäkästä ja osin siksi, että siinä saa tavallaan kaksi lomaa samalla kertaa. On myös mukavaa, että kroppakin on ehtinyt samalle aikavyöhykkeelle, kun risteily alkaa. Seuraavassa tulee muutamia vinkkejä, miten voit viettää nämä ekstrapäivät.

Teksti & kuvat: Jessica Westberg

The Keys

Matka Miamin kansainväliseltä lentokentältä Keysin alkupäähän kestää vuokra-autolla noin 1,5 tuntia liikennetilanteesta riippuen. On ehkä vähän hurjaa, kun lentokentältä lähtiessä joutuu ylittämään kaikki moottoritien kaistat – tietkin ovat täällä paljon isompia isompia kuin kotona – mutta aika pian pääset tielle 1, joka vie saarille asti.

Tutustu manaatteihin

Key Largo voisi olla sopiva yöpymispaikka ensimmäiseksi yöksi. Useimmat hotellit ovat yksinkertaisia ja sijaitsevat rannalla. Pilvenpiirtäjiä ei täällä ole. Jos valitset majoituksen sisämaan puolelta, saat ihailla upeita auringonlaskuja. Heti hotellioven ulkopuolella on rikas eläimistö. Täällä on mm. melko paljon manaatteja, ja hyvällä tuurilla voit nähdä sellaisen uivan ohi hitaasti ja majesteettisesti, kun istut illalla laiturilla. Useimmat hotellit tarjoavat kajakkeja, joilla voit meloa ulos luontoon kanaville, mangrove-alueille ja merelle.

Useissa pienemmissä, yksinkertaisissa majoituspaikoissa (motellit) on myös grillipaikka, jos haluat laittaa itse ruokaa tai vain istuskella hetkisen illalla.

Reitti Key Westiin kulkee erikokoisten saarten ja siltojen kautta. Reitti on kaunis ja monissa kohdin sen varrella on turkoosia vettä ja pieniä rantoja, ja levähdyspaikkoja on myös taajamien ulkopuolella. Saarilla on paljon kalaravintoloita, ja ne sijaitsevat usein kätevästi meren äärellä. Muista myös Key Lime Pie, kuuluisa limepiirakka – sitä kannattaa maistaa. Saaristossa on useita luonnonsuojelualueita, ja snorklaus- tai sukellusretki merelle on hieno elämys. Välineitä on vuokrattavissa.

Tunne tuuli hiuksissa

Jos haluat vähän ekstraluksusta, suosittelen varamaan avomallisen vuokra-auton, jos olet matkalla Keysiin. Avoauto sopii erinomaisesti koska nopeusrajoitukset ovat matalammat ja ja voit nauttia maisemista ja auringosta vielä enemmän.

Jos majoitut saariryhmän alkupäässä, myös Evergladesin kansallispuistoon on lyhyt matka. Voit hyvin tehdä päiväretken vuokra-autolla ja tutustua luontoon ja eläimistöön vaikkapa patikoiden, maloen tai pyöräillen.

Kun risteilysi lähestyy ja on aika palata takaisin päin, voit palauttaa vuokra-auton useissa paikoissa Miamissa ja Fort Lauderdalessa, usein myös risteilyterminaalissa. Koska laiva lähtee satamasta yleensä iltapäivällä, riittää, että lähdet Keysistä aamulla ja ajat suoraan satamaan. Ellet sitten halua viettää viimeistä yötä Miamissa tai Fort Lauderdalessa.

Miami Beach

Miami Beachillä et välttämättä tarvitse vuokra-autoa. Enimmäkseen siitä on vain vaivaa kun joutuu etsimään parkkipaikkaa. Pääset perille helposti bussilla tai taksilla, tai voit varata lentokenttäkuljetukset hotellisi kautta. Miami Beachillä vietät lomapäivät hyvin erilaisessa ympäristössä kuin saaristossa, saat nauttia upeista rannoista, hyvistä ravintoloista, yöelämästä ja shoppailusta. Jos shoppailu kiinnostaa, voit tehdä bussilla retken jättiläismäiseen Sawgrass Mills outlet-ostoskeskukseen Fort Lauderdaleen, vaikka asuisit Miami Beachillä. Tietysti myös Miami Beachillä on ostosmahdollisuuksia, mutta tarjonta ei ole yhtä valtavaa kuin satojen liikkeiden ostoskylässä.

Tarjolla on paljon erilaisia hienoja hotellivaihtoehtoja. Jotkut tarjoavat aurinkotuoleja rannalla ja osassa on uima-allas. Kaikki hotellit veloittavat ns. resort fee -maksun, joten muista huomioida se hintoja vertaillessasi. Siitä voi koostua ihan tuntuva summa, sillä maksu on tavallisesti n. 20–50 dollaria/huone/päivä. Maksu kattaa yleisiä palveluita, kuten WiFi ja uima-allas, ehkä jopa jonkun ilmaisen drinkin. Huomaa, että maksu on pakollinen kaikille hotellivieraille, käytitpä niitä palveluita tai et.

Dorchester hotel

Dorchester hotel

Aurinkotuolit rannalla ovat kalliita, mutta toisinaan ne saattavat kuulua hotellin hintaan.

Valitse alue huolella

Välimatkat Miami Beachillä ovat pidempiä kuin saattaisi kuvitella. Joten jos esimerkiksi haluat iltaisin nautti kävelystä art deco -alueella, huomioi se hotellia valitessasi. Eteläisen ja pohjoisen Miami Beachin välillä kulkee ilmainen bussi edestakaisin ja myös paikallisbusseja. Taksit ovat erittäin kalliita ja voivat olla hitaita liikenteen vuoksi, joten yritän välttää niiden käyttöä. Suosittelen majoituksen varaamista eteläosasta, jotta olet lähellä Lincoln Roadin ostoksia ja ravintoloita sekä viihtyisää art deco -aluetta. Kauniita rantoja on sekä pohjoisessa että etelässä.

Kun sitten on aika siirtyä risteilyalukselle, ota taksi tai Uber laivaterminaaliisi Miamiin tai Fort Lauderdaleen. Meidän matkamme Miami Beachiltä hieman kauempana sijaitsevaan Fort Lauderdaleen maksoi noin 70 euroa.

Myös Miami Beachiltä voit myös mainiosti tehdä retken Evergladesin kansallispuistoon ja tutustua sen luontoon ja eläimistöön vaikkapa patikoiden tai meloen.

Lomalähettiläs Jessica Westberg

Jessica on todellinen maailmanmatkaaja, joka on käynyt monessa maassa. Jessican mieleen ovat monenlaiset matkat, ja täällä hän jakaa parhaat vinkkinsä mm. risteilylomille, safareille ja hiihtomatkoille.