Matkat – Playa del Carmen

Playa del Carmenissa sinua odottavat upeat korallirannat ja maailmanluokan nähtävyydet!
Ei ole kauaakaan siitä, kun Playa del Carmen oli vain pieni meksikolaiskylä, jonka upealla rannalla seisoi muutama hotelli. Sittemmin kylä on kasvanut, ja nykyisin se on yksi Jukatanin niemimaan suurimmista lomakohteista, joka on kuitenkin säilyttänyt viehätysvoimansa ja tunnelmansa. Täällä vietät lomasi rennon rantaelämän merkeissä shortseissa ja sandaaleissa. Playa del Carmeniin voi matkustaa ympäri vuoden reittilennoilla, jolloin voit itse päättää matkustusajankohdan ja lomasi pituuden. Useita kilometrejä pitkän 5th Avenue -pääkadun varrella on paljon sekä meksikolaisia että kansainvälisiä ravintoloita, joiden ympäristössä suurin osa turisteista liikkuu. Vain parin korttelin päässä pääset kuitenkin jo meksikolaisen arkielämän, aitojen paikallisten ruokapaikkojen ja ihanan tunnelman keskelle, jossa paikalliset ja lomalaiset sekoittuvat sulassa sovussa ihmisvilinään. Ruuan jälkeen voit nauttia juotavaa jossakin monista viihtyisistä baareista, joista monet sijaitsevat rannalla. Siellä lyhdyin valaistut pikkupöydät luovat romanttista tunnelmaa, mutta myös vilkkaampaa menoa ja musiikkia kaipaavat löytävät kaupungin baarivalikoimasta omansa.

Rantaelämää

Yli kymmenen kilometrin pituisella Playa del Carmenin rannalla on liidunvalkoista korallihiekkaa ja turkoosinsinistä vettä. Aivan Playa del Carmenin kohdalla ranta on tietenkin täynnä vilskettä ja ihmisiä, mutta jo lyhyen kävelymatkan päästä löydät usein rauhallisemman paikan, jossa voit nauttia auringosta rauhassa. Jos pidät snorklaamisesta, olet tullut oikeaan kohteeseen: vaikka Playa del Carmenin ranta ei olekaan kaikista paras snorklauspaikka, lähistöllä on paljon muita erinomaisia tarkoitukseen sopivia alueita. Vain lyhyen venematkan päässä sijaitsee Cozumelin saari, joka on koralliriuttojensa ansiosta upea, suosittu sukelluspaikka.

Lapsiystävällisiä hotelleja

Perheille suosittelemme lapsiystävällistä Sandos Caracol Eco Resortia. Siellä voit asua lähellä luontoa, osallistua opastetuille luontovaelluksille ja uida läheisessä cenotessa eli luonnonaltaassa. Hotelli sijaitsee tietenkin rannalla, joten myöskään uintihetkiin meressä ei ole pitkä matka. All Inclusive sisältyy hintaan.

Hotelleja moneen makuun

Kun varaat matkasi Playa del Carmeniin Tjäreborgin kautta, voit valita mieleisesi useista erityyppisistä hotelleista. Voit asua edullisemmin ja säästää rahat vaikkapa sukelluskurssiin tai majoittua ylellisesti ensiluokkaisessa hotellissa, jossa All Inclusive sisältyy hintaan. Valikoimassamme on monenlaisia hotelleja sekä keskeisillä että rauhallisemmilla paikoilla, All Inclusivella tai ilman.
Hyvä tietää
 • Luksushotelli
 • Eritasoisia hotelleja
 • Hotelleja aikuisille
 • All Inclusive
 • Kilometrien pituisia hiekkarantoja
 • Paljon ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Playa del Carmen

Rannat
Playa del Carmenin pitkillä, matalilla ja lapsiystävällisillä rannoilla nautit aidosta karibialaisesta rantaelämästä. Paratiisirantojen pehmeä korallihiekka on hienojakoista ja häikäisevän valkoista. Playa del Carmenin edustalla oleva 15 kilometriä pitkä, leveä ranta koostuu puuterimaisesta, valkeasta hiekasta, ja meri hehkuu monissa turkoosin sävyissä. Jos kuljet rantaa pitkin kohti pohjoista, voit löytää ikioman kohtasi upealta rannalta. Playacarin ja keskustan kohdalla ranta on kapeampi kuin Panama Jack Resorts Gran Porto -hotellin kohdalta alkavalla alueella. Rannan leveys vaihtelee, koska pohjoistuulet kaventavat ja etelätuulet leventävät sitä.

Luonnonpuistot Xcaret, Xel-Ha, Xpu-Ha ja Tres Rios

Näissä pääsymaksullisissa puistoissa on luonnollisia poukamia, rantoja, cenoteja ja vesistöjä, joissa voi uida ja snorklata. Puistoista tekee ainutlaatuisia niiden kaunis luonto ja ihanat pienet purot, jotka virtaavat mangroven ja muun kasvillisuuden lomassa.

Akumal ja Yalku

Akumalin ja Yalkun rannat sijaitsevat noin 40 kilometrin päässä Playa del Carmenista. Rantoja ympäröi koralliriutta, joten ne soveltuvat erinomaisesti uimiseen ja snorklaamiseen. Erityisen kiehtova on Yalkun poukama. Kesäaikaan rannoilla on merikilpikonnia. Muina aikoina vuodesta rannoilla voi harrastaa kaikenlaisia vesiurheilulajeja.

Cenotet

Cenotet ovat vedellä täyttyneitä kuoppia, jotka ovat syntyneet huokoiseen kallioperään vedenalaisten vesistöjen aiheuttaman eroosion seurauksena. Ulkonäöltään ne muistuttavat usein luolan suuaukkoa, lähdettä tai pientä laguunia. Yleensä niissä on hiekkapohja ja hyvin kirkasta vettä sekä toisinaan tippukiviä. Joissakin cenoteissa on mahdollista sukeltaa, mutta sitä varten on oltava jo kokenut sukeltaja. Sukeltaa saa ainoastaan oppaiden seurassa, jotka tuntevat kyseisen cenoten.

Paamulin rannat

Parinkymmenen kilometrin päässä Playa del Carmenista sijaitsevassa Paamulissa on kaksi kallioista poukamaa, joiden vesi on kirkasta ja pohja koostuu pikkukivistä sekä hieman karkeammasta hiekasta. Täällä voit lähteä hauskoille snorklausretkille, sukeltaa, yöpyä yksinkertaisissa bungaloweissa tai leirintäalueella ja esimerkiksi syödä ravintolassa hyviä kalaruokia. Suurin osa Paamulin lomalaisista on asuntovaunumatkailijoita USA:sta ja Kanadasta.

Xpu-Han ranta

Xpu-Ha sijaitsee noin 30 kilometriä Playa del Carmenista, ja sen loivasti syvenevän puuterihiekkaisen rannan vesi on hyvin kirkasta. Läheinen riutta soveltuu erinomaisesti snorklaamiseen ja sukeltamiseen. Alueella on myös cenote, ja hyvällä tuurilla voit nähdä mangrovella haikaroita. Xpu-Han alueella on myös joitakin pieniä hotelleja sekä samanniminen luonnonpuisto.

Rantaelää Meksikossa

Karibianmeren rannikolla Meksikossa sijaitsevien rantojen voi liioittelematta sanoa kuuluvan maailman kauneimpiin. Rannat ovat pitkiä, vesi turkoosinsinistä ja hiekka valkoista, hienojakoista korallihiekkaa. Riviera Mayan rannikko on auringonpalvojien, perheiden ja urheiluharrastajien suosiossa hyvinhoidettujen korallihiekkarantojensa ansiosta. Kesäkuukausina rannikolla voi päästä myös näkemään merikilpikonnien poikasten kuoriutumisen. Vesi on uimalämpöistä vuoden ympäri, ja leveitä rantoja suojelee suuremmilta aalloilta läheinen koralliriutta. Riutan ulkopuolelle kerääntyy tuulisina päivinä paljon surffaajia. Alue soveltuu hyvin niin snorklaamiseen kuin sukeltamiseenkin, erityisesti Cozumelin, Isla Contoyn ja Isla Mujeresin saaret.
Meren väriskaala vaihtelee eri turkoosin sävyistä kirkkaaseen veteen, joka soveltuu erinomaisesti sukeltamiseen ja snorklaamiseen – näkyvyyttä voi olla jopa 30 metrin syvyyteen saakka. Rannoilla on siellä täällä rantaklubeja, joissa on tarjoilua ja palveluita, mutta löydät täältä myös syrjäisempiä ja rauhallisempia ranta-alueita. Rannat itsessään ovat julkisia ja kaikille avoimia, mutta niille voi joutua kulkemaan yksityisalueen läpi esimerkiksi silloin, kun ranta on jonkin hotellin yhteydessä. Joillekin rannoille pääsee vain meren puolelta veneellä.

Cancún ja kuuluisat cenotet

Cancúnin alueelle tunnuksenomaisia ovat cenotet eli vedellä täyttyneet luolamaiset kuopat, joita sijaitsee siellä täällä muutaman kilometrin päässä rannikosta. Jokainen cenote on erilainen, mutta niissä kaikissa on kirkasta, hieman viileämpää vettä, ja monissa niistä voi uida. Älä kuitenkaan koskaan mene cenoteen uimaan ilman virallisen järjestäjän lupaa, sillä kalliomuodostelmien kestävyydestä on aina oltava varmuus. Joissakin cenoteissa on tippukiviä, ja osa niistä muistuttaa luolan suuta, lähdettä tai pientä laguunia. Cenoteja on hauska tutkia snorkkelin avulla, vaikkei kaloja olekaan paljon. Jos olet liikkeellä erityisen oppaan kanssa, voit myös sukeltaa ja tutkia vesistöjä ja luolia, joita cenoten yhteydessä voi olla.

Merisiilit, meduusat ja merilevät rannoilla

Useilla rannoilla on ajoittain merisiilejä ja meduusoja. Sääolosuhteista johtuen myös merilevää ja meriruohoa voi huuhtoutua runsaasti rannoille. Sääolosuhteita ei valitettavasti voida täysin ennustaa.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Playa del Carmenissa on paljon erinomaisia ravintoloita, erityisesti 5th Avenue -kadulla eli La Quintalla, jolla suurin osa lomalaisista pysyttelee. Luovasti sisustettuja pikku ravintoloita riittää jokaiseen makuun ja hintaluokkaan, ja niissä tarjoillaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin ruokia. Halusitpa siis paikallisia erikoisuuksia tai tutumpia ruokalajeja, täältä niitä saa. Kala ja äyriäiset, kuten hummeri, ovat myös yleinen näky ruokalistoilla, ja ne on tietenkin kalastettu viereisestä merestä. Hyvänä kyytipoikana toimii kylmä olut. Vain parin korttelin päässä 5th Avenuelta päädytkin jo meksikolaisen arkielämän, aitojen paikallisten ruokapaikkojen ja ihanan tunnelman keskelle, jossa paikalliset ja lomalaiset sekoittuvat sulassa sovussa ihmisvilinään.

Ravintolakulttuuri

Ravintolapukeutuminen on täällä rentoa, eikä siihen tarvitse illallisellakaan panostaa sen kummemmin. Valtaosa ravintoloista on avoimia ulkoravintoloita, joissa on kattotuulettimet. Aamiaista saa kello 12 saakka, lounasta tarjoillaan noin kello 14 aikaan ja illallisaika alkaa noin kello 19. Juomarahaa annetaan tavallisesti 15 prosenttia laskun loppusummasta.

Ruokakierrokset Playa del Carmenissa

Ruokakierros on mainio tapa tutustua niin ruokiin kuin ravintoloihin. Playa del Carmenissa on erilaisia ruokakierroksia.

Ruoka ja juoma Meksikossa

Meksikolainen ruoka on maukasta, mutta itse ruokalajit eivät ole liian mausteisia. Mausteisuutta tulee sen sijaan lisukkeina tarjoiltavista erilaisista kastikkeista, kuten salsasta. Vahvin mauste on vihreä habanero-chili. Täällä voit tutustua Meksikon värikkääseen ruokakulttuuriin, tacopaikoista kotiruokaan ja Jukatanin alueen erikoisuuksiin. Ruokalajeja valmistetaan usein vanhojen reseptien mukaan, jotka ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle, ja raaka-aineina käytetään alueen omia antimia, kuten chayaa, kirpeitä appelsiineja ja achiote-maustetta.

Tyypillisiä ruokalajeja

Yksi tyypillisimmistä meksikolaisista ruokalajeista on cochinita pibil, joka on achiote-mausteella ja kirpeällä appelsiinilla marinoitua lihaa. Kaduilla voi myös nähdä pieniä banaaninlehteen käärittyjä paketteja myytävän höyryävistä padoista. Kyseessä on tamale-niminen herkku, johon tulee maissimassaa ja lihatäyte. Papadzules on täytettyjä tortilloja muistuttava ruoka, johon tulee kurpitsansiemenkastiketta. Tunnetuin meksikolainen ruokalaji on kuitenkin chili con carne eli häränlihaa ja papuja tulisessa chilikastikkeessa. Jos haluat erityisen hyvää liharuokaa, kannattaa kokeilla argentiinalaisia ravintoloita. Monille tuttu texmex-ruoka on itse asiassa meksikolaista ruokaa amerikkalaiseen tapaan valmistettuna, mutta täällä ruoka on todella meksikolaista!

Meksikolainen kotiruoka

Sitruunakanakeitto, sianliha mustapavuilla ja puchero ovat tavanomaista meksikolaista kotiruokaa. Puchero on eräänlaista liha-juuresvuokaa, joka sisältää aromaattisia mausteita ja tarjoillaan limemarinoitujen retiisien ja muusatun riisin eli puchin kera. Aiemmin tavanomainen ruoka oli sic de venado, jota valmistettiin nyt jo uhanalaisesta metsäkauriista. Nykyisin vastaavaa ruokaa tehdään sianlihasta. Maaseudulla syödään toisinaan vyötiäistä, mikä juontaa juurensa siihen, että kaskenpolton seurauksena eläimet paistuivat kuoriensa sisällä koloissa piileskellessään. Pan de cazon on eräänlainen hainlihasta valmistettu piirakka, ja panuchos ja salbutes tavanomaisia maissimassasta tehtyjä ruokia. Alueella valmistetaan myös joitakin juomia, esimerkiksi Xtabentun-viinaa.

Maissi – meksikolaisen ruuan perusta

Maissia on viljelty Meksikon alueella jo kolmentuhannen vuoden ajan, ja se on edelleen meksikolaisen ruokakulttuurin perusta. Alla luetelluista tyypillisistä ruokalajeista osa on tuttuja suomalaisillekin.
• Tortilla – Ohut, pyöreä maissileipänen. Tortilla de harina on valmistettu vehnäjauhoista.
• Taco – Kanalla tai lihalla täytetty tortilla.
• Totopes – Kovaksi kuivatettua maissitortillaa eli maissisipsejä, joita dipataan eri kastikkeisiin.
• Tamale – Maissitaikinan sisään paistettua kanaa tai papuja, joka kääritään banaaninlehteen.
• Burrita – Kinkkua ja juustoa tortillan sisään taiteltuna.
• Quesadilla – Juustotäytteinen tortilla.
• Enchiladas – Rullattuja, paistettuja tortilloja eri täytteillä.
• Nachos – Totopes pavuilla ja sulatetulla juustolla.
• Fajita – Suikaloitua kanaa, sianlihaa tai katkarapuja sekä vihanneksia rullattuna tortillan sisään.
• Guacamole – Avokadotahnaa, johon tulee mm. sipulia ja tomaattia.
• Salsa mexicana – Hienonnetusta tomaatista, sipulista, chilistä ja korianterista valmistettu lisuke.

Erikoisempia ruokalajeja

Alla on lueteltu joitakin meille hieman tuntemattomampia meksikolaisia ruokalajeja.
• Pollo en mole – kanaa, jonka kera tarjoillaan lukuisista mausteista, yrteistä, chilistä ja kaakaosta valmistettua kastiketta.
• Pollo pibil – Kanaa mayaintiaanien tapaan. Kananliha laitetaan banaaninlehtien sisään tomaatin ja sipulin sekä bixa orellana -kasvin siemenistä valmistetun achiote-mausteen kera. Achiote antaa ruualle punaisen värin. Sitten koko paketti laitetaan kuoppaan ja peitetään hiilillä. Nykyään ruokalajia valmistetaan yleensä kotikeittiöissä.
• Sopa de tortilla – Kanakeitto, joka tarjoillaan tortillojen, hienonnetun tomaatin ja avokadon kanssa. Päälle laitetaan hieman sulatettua juustoa ja kermaa.
• Cochinita pibil – Omassa liemessään keitettyä sianlihaa maustettuna achiotella ja sitruunalla tai appelsiinilla.
• Frijoles refritos – Papumuhennos.
• Ceviche –Äyriäisistä, tomaatista, sipulista ja chilistä valmistettu marinoitu salaatti.
Playa del Carmen on tunnettu rennosta yöelämästään, joka keskittyy ulkobaareihin ja pieniin klubeihin. Niihin mennään ennen kaikkea seurustelemaan ja kuuntelemaan musiikkia. Kaupungissa on paljon viihtyisiä baareja, joista monet sijaitsevat rannalla. Siellä lyhdyin valaistut pikkupöydät luovat romanttista tunnelmaa, mutta myös vilkkaampaa menoa ja musiikkia kaipaavat löytävät 5th Avenue -kävelykadun eli La Quintan varrelta mieleisensä illanviettopaikan.

Musiikkifestivaalit

Playa del Carmenissa järjestetään useita kertoja vuodessa erilaisia tapahtumia, aina jazzfestivaaleista DJ-keikkoihin rannalla.
Ostokset
Playa del Carmenista voi ostaa käsitöitä, jotka ovat peräisin Meksikon eri alueilta ja Guatemalasta. Sekä tuotteiden laatu että hinta vaihtelee paljon. Kävelykatu 5th Avenuella on paljon ostosmahdollisuuksia. Alueella on myös useita ostoskeskuksia, joiden liikkeissä on usein kiinteät hinnat, mutta toisinaan annetaan paljousalennusta. Pienemmissä kaupoissa hintaa voi yrittää tinkiä 20–30 prosenttia alemmas, joskus jopa enemmänkin.

5th Avenue

Useimmat kaupat sijaitsevat 5th Avenuella ja sitä ympäröivillä kaduilla. Alueella on mukava kierrellä ja katsella ympärilleen iltapäivällä ja illalla, jolloin on viileämpää. 5th Avenuen takana sijaitsevilla kaduilla voi yleensä tinkiä enemmän, vaikka lähtöhinnat olisivatkin samoja. Kaupat sulkevat kymmenen aikaa illalla tai myöhemmin, mikäli asiakkaita riittää. Täällä hintataso on hieman korkeampi kuin esimerkiksi Cancúnissa. Edullisimmat hinnat ovat Chetumalin kaupungissa tai Belizen puolella, joka on vapaakauppa-aluetta.

Ostoskeskukset

Paseo del Carmenin ostoskeskus sijaitsee 5th Avenuen päässä lähellä laituria, jolta lautat Cozumeliin lähtevät. 5th Avenuella sijaitsee myös Quinta Alegrian uusi, suuri ostoskeskus, jossa on paljon kansainvälisiä merkkiliikkeitä. Hieman kaupungin ulkopuolella, moottoritien varrella sijaitsee kaksi ostoskeskusta, Plaza las Americas ja Centro Maya, joissa on kaikkea elokuvateattereista vaatekauppoihin, urheiluliikkeisiin ja kampaajiin. Niihin on noin 20 minuutin taksimatka Playa del Carmenin keskustasta.

Mega ja Walmart

Mega ja Walmart ovat suuria tavarataloja, joissa on monipuoliset valikoimat. Niistä voit ostaa matkamuistoja, elektroniikkaa, ruokatarvikkeita, vettä, vaatteita – oikeastaan lähes mitä tahansa.

Vaatteet

Playa del Carmenista voit tietenkin ostaa rantavaatteita, t-paitoja, huiveja ja muita lomavaatteita. Täältä saa myös Meksikolle tyypillisiä kirjailtuja tai kudottuja vaatteita. Panamahatut, guayabera- ja huipil-paidat sekä mayanaisten asut ovat hyviä matkamuistoja.

Riippumatot

Riippumattoja saa eri kokoisina yhden hengen malleista koko perheen mattoihin. Laatu kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöstä. Paras paikka ostaa riippumattoja on Merida tai pienet kylät, joissa niitä valmistetaan. Kylistä saa myös aitoja mayojen riippumattoja, jotka on puuvillan sijaan valmistettu alueen omista kasvimateriaaleista.

Tina ja hopea

Tinasta valmistetut kuvakehykset, tarjottimet, kynttilänjalat ja muut tuotteet ovat suosittuja meksikolaisten keskuudessa. Niitä on saatavilla monenlaisina malleina, joista osa on moderneja. Myynnissä on myös paljon käsintehtyjä hopeakoruja. Varmista kuitenkin, että niissä on leima "925", ja vertaile hintoja. Voit myös ostaa meripihka-, kivi- ja nahkakoruja.

Käsityöt

Puusta valmistettujen käsitöiden valikoima on laaja: tavallisia ovat esimerkiksi puusta veistetyt enkelit, naamiot ja luurangot. Alebrijet ovat värikkäästi maalattuja, mielikuvituksellisia puuveistoksia. Ne esittävät usein hirviömäisiä olentoja ja ovat haluttuja, arvokkaita taideteoksia. Palmunlehdistä valmistetaan koreja ja muita käyttöesineitä, kalebassihedelmistä jicara-kulhoja. Huichol-intiaanit valmistavat upeita puuveistoksia, jotka peitetään värikkäillä helmillä.

Tequila ja sikarit

Alkoholituotteet ovat usein edullisimpia supermarketeissa. Añejoon eli vuosikertatequilaan kannattaa satsata hieman enemmänkin. Erilaisia tequilatyyppejä on satoja, ja viime aikoina markkinoille on ilmestynyt myös maustettuja versioita, jotka ovat suosittuja baareissa. Kuubalaisia sikareita sekä paikallisia Te-Amo-sikareita myydään sekä ruokakaupoissa että tupakkaliikkeissä. Kopioita on liikkeellä, joten tarkista leima ja sinetti.

Keramiikka ja lasi

Täältä voit ostaa upeita keramiikkaesineitä, esimerkiksi Oaxacan mustaa keramiikkaa, sinikoristeisia talavera-astioita, lamppuja sekä muita sisustustuotteita, joita valmistetaan ympäri Meksikoa. Käsinpuhalletut lasiastiat, joissa on sininen tai vihreä reuna, valmistetaan kierrätyslasista.
Liikunta ja treeni

Snorklaus

Xpu-Há on pitkä ja kaunis ranta, joka soveltuu erinomaisesti snorklaukseen. Xel-Há on luonnon vesipuisto, jota kutsutaan myös "snorklaajien taivaaksi" tai "luonnon akvaarioksi". Täältä voit vuokrata snorklausvarusteita ja osallistua opastetuille retkille, joiden aikana pääset kokemaan parhaimmat snorklauspaikat. Puistossa on myös kävelyreittejä, cenoteja eli luonnonaltaita, joki, jossa voit uida sekä aurinkotuoleja ja riippumattoja loikoiluun. Puistossa on muutamia ravintoloita, ja ruoat ja juomat sisältyvät pääsylipun hintaan.

Pyöräily

Playa del Carmenissa on mukava liikkua pyörällä. Pyörävuokraamoita on useita ja osasta paikoista on mahdollista vuokrata lastenistuimia. Playacarissa on hyvä pyörätie, ja kylässä on helppo liikkua pyörällä. Rantaa pitkin voi hyvin jatkaa myös pidemmälle, vaikka varsinaista rantapromenadia ei olekaan. Pyörän voi vuokrata vuorokauden, 4–7 tai 7–14 päivän ajaksi.

Golfaus Meksikossa

Jos haluat lähteä golfaamaan lomaillessasi Playa del Carmenissa, voit suunnata Estrella del Mar Golf & Country Clubille, jossa on upea ja haastava 18-reikäinen golfkenttä. Lisätiedot golfaikojen varaamisesta löydät alla olevasta linkistä.

Katso Greenfee365-yhteistyökumppanimmesivut.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Playa del Carmen on pyöräilyyn soveltuva kohde, ja täällä voit harrastaa myös muun muassa purjehdusta ja purjelautailua. Lisäksi lähistöllä on useita hyviä golfkenttiä.

Riviera Mayan festivaalit

Riviera Mayan alueella järjestetään vuosittain monia festivaaleja ja muita tapahtumia, joihin liittyy kulkueita ja monenlaisia aktiviteetteja.

Puerto Aventuras

Puerto Aventuras on uusi luksuslomakohde, jossa on useita sukelluskeskuksia sekä hienoja veneitä. Pienellä satama-alueella on viihtyisiä ravintoloita.

Paamul

Paamulin poukama koostuu osin kallioista, osin hiekasta. Rannan tuntumassa on pieni hotelli, sukelluskeskus ja leirintäalue. Alueella pesii upeita lintuja. Ranta soveltuu erinomaisesti snorklaamiseen.

Crococunin matelijapuisto

Crococunin puistossa pääset näkemään matelijoita, kuten liskoja, käärmeitä ja krokotiileja. Puisto kierretään pätevien oppaiden seurassa, joiden avulla pääset tutustumaan eläimiin. Vierailu puistossa on hieno elämys, joten kamera kannattaa ottaa mukaan!

Xcaretin luonnonpuisto

Xcaret on suuri luonnonpuisto, jossa on monenlaista nähtävää ja tekemistä. Puistoon mennessäsi maksat pääsymaksun ja saat kelluntaliivin, jota voit käyttää uidessasi laguuneissa. Puistossa voi halutessaan viettää koko päivän ja illan. Kauniissa laguuneissa ja maanalaisissa lähteissä voi uida ja snorklata, ja lisäksi voit tutustua kasvitieteelliseen puutarhaan, jaguaarien saareen sekä akvaarioon, jossa on kaloja, krokotiileja ja kilpikonnia. Puistossa järjestetään myös erilaisia esityksiä, kuten hevosshow, kansanperinneshow ja erityisen pidetty esitys mayakylässä. Esitysten ajankohta kerrotaan puiston ilmoitustaululla. Puistossa on myös useita ravintoloita. Xcaretiin pääsee joko taksilla tai Xcaretin omalla bussikuljetuksella.

Xaman-Han lintupuisto

Xaman-Ha on 1 800 neliömetrin kokoinen viidakko- ja puistoalue Playa del Carmenin Playacarissa. Alue on noin 30 lintulajin koti, ja siellä elää yli 300 lintua. Useimmat lajit ovat Meksikon alkuperäislajeja, joita tavataan ainoastaan Jukatanilla. Puistossa on lintujen lisäksi myös paljon muuta nähtävää, kuten kolme suurta cenotea eli luonnollista makean veden allasta, jotka paitsi kaunistavat puistoa, myös tarjoavat monille lintulajeille ravinnonlähteen. Xaman-Han alueella elää tietenkin myös muita eläinlajeja – jos onni on myötä, saatat nähdä pesukarhuja, majavia, oravia ja hämähäkkiapinoita.

Urheilukalastus

Vaikket olisikaan kalastanut aiemmin, urheilukalastusta voi olla hauska kokeilla: voit viettää päivän merellä, oppia uusia taitoja ja saada tietenkin myös hyvän saaliin. Tietoa urheilukalastuksesta saat satamasta ja sukellusliikkeistä. Kalastusretket ovat yleensä koko päivän tai puolen päivän retkiä ja saaliit runsaita. Puerto Aventurasissa ja Puerto Molerosissa on monia kalastusretkiin tarkoitettuja veneitä. Cozumelin saari on myös tunnettu hyvistä kalastusmahdollisuuksistaan ja kansainvälisistä kalastuskilpailuistaan. Perhokalastuksesta on tullut viime vuosina suosittua, ja täällä voit kokeilla myös harppuunan avulla tapahtuvaa sukelluskalastusta. Jos et ole ennen harrastanut vapaasukellusta, apunasi on kokeneita ohjaajia.
Kulkuyhteydet
Playa del Carmenissa on helppo liikkua. Paikallinen bussiverkosto toimii hyvin, ja alueella on paljon takseja.

Taksi

Playa del Carmenissa on paljon takseja. Hinnasta kannattaa sopia kuljettajan kanssa ennen matkaan lähtöä.

Colectivos-minibussit

Colectivos-minibusseilla pääsee enimmäkseen etelään päin, Akumalin ja Tumulin suuntaan. Minibussit ovat edullinen ja kätevä liikkumistapa. Ne tosin pysähtyvät yleensä vain isojen teiden varsilla, joten aivan perille saakka päästäksesi saatat joutua tilaamaan loppumatkalle vielä taksin.

Lautat

Playa del Carmenista lähtee tasatunnein lauttoja Cozumelin saarelle. Matka kestää noin 45 minuuttia, ja lippuja voi ostaa satamasta lauttaterminaalin läheltä. Cancúnin satamasta eli Puerto Juarezista lähtee puolen tunnin välein lauttoja Isla Mujeresin saarelle. Lippuja voi ostaa lauttaan mentäessä, ja matka kestää noin 25 minuuttia. Cancúnista lähtee lauttoja myös Playa Tortugasin ja Playa Langostan laitureilta, mutta niiden liput ovat kalliita verrattuna muihin lauttoihin.

Bussit

Paikallisbusseilla pääsee lähes kaikkialle, sillä eri määränpäihin liikennöiviä bussiyhtiöitä on paljon. Jos aiot lähteä hieman pidemmälle matkalle, lähtöaika kannattaa käydä tarkistamassa bussiasemalta. Joidenkin bussiyhtiöiden lippuja voi ostaa ennakkoon.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Omatoimikohde, jossa ei ole Tjäreborgin henkilökuntaa.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) ja hepatiitti A -rokotukset ovat voimassa.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Suojautuaksesi hyttysiä ja muita hyönteisiä vastaan, suosittelemme hyttyskarkotetta ja vaaleita, pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Karnevaalit

Vuosittain järjestettävät karnevaalit koskettavat useimpia paikallisia asukkaita Cozumelilla sekä Playa del Carmenissa. Karnevaalien aikaan, yleensä 5-7 päivää helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa, kaduilla on vilskettä ja vilinää ja iltaisin soitetaan myös musiikkia. Osa kaduista suljetaan ajoittain ja sen vuoksi lentokenttäbussit eivät välttämättä pääse ajamaan hotellille asti. Siinä tapauksessa jokainen joutuu itse kantamaan matkatavaransa loppumatkan perille hotelliin.

Ympäristövero Meksikossa

Meksikon viranomaiset perivät kaikilta Playa del Carmenissa, Akumalissa, Tulumissa, Cozumelilla sekä Cancúnissa yöpyviltä ympäristövero, jonka suuruus on 25-30 MXN per huone/huoneisto per yö. Vero maksetaan suoraan hotellille joko sisäänkirjautumisen tai uloskirjautumisen yhteydessä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Peso (MXN). US-dollarit ovat käypää valuuttaa. Yleisimmät luottokortit, kuten Visa, MasterCard ja American Express, käyvät hotellialueella, mutta turistikeskusten ulkopuolella käy yleensä vain käteinen. Hinnat ilmoitetaan pesoissa, mutta luottokortilla maksaessasi ne usein muutetaan US-dollareiksi. Pankkiautomaatteja on useita, varsinkin 5th Avenuen varrella. Kerralla voi kuitenkin nostaa korkeintaan 3 000–4 000 pesoa (n. 180–245 EUR). Mikäli sinun tarvitsee nostaa enemmän rahaa kerralla, mene suoraan jonkin suuremman pankin konttoriin, joita on monia Playa del Carmenissa. Euroja voi vaihtaa pesoiksi lähes kaikkialla. Huom! Kun maksat luottokortilla tietyissä ravintoloissa tai nostat rahaa pankkiautomaatista, peritään sinulta myös ns. palvelumaksu.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Suomen aika - 7 tuntia

Sähkö

110 V. Adapteri tarvitaan, mikäli voit vaihtaa omasta sähkölaitteestasi tehoa. Muussa tapauksessa tarvitaan myös muuntaja.

Kieli

Espanja, mutta monet puhuvat jotakin niistä lähes 50:stä intiaanikielestä, jotka edelleen ovat olemassa. Suuremmissa lomakohteissa tulee hyvin toimeen myös englannilla.

Muuta

Kadut ovat paikoitellen kuoppaisia ja jalkakäytävien reunat korkeita. Maaliskuussa Playa del Carmenissa on paljon nuoria lomalaisia, vaikka valtaosa heistä lomaileekin Cancúnissa. Useimmat nuorista ovat USA:laisia, jotka viettävät spring breakia eli kevätlomaa. Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 15-18 tuntia reittilennoilla Helsingistä Cancúniin, vaihtelee lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Tjäreborgin kautta voit matkustaa Playa del Carmeniin reittilennoilla mihin aikaan vuodesta tahansa ja määritellä itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Cancúnin ulkopuolelle.
Suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen, jotta pääset sujuvasti hotelliisi. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Lento laskeutuu Cancúnin ulkopuolelle. Lentokentältä Playa del Carmeniin on matkaa n. 55-60 km, ajoaika n. 1 tunti.
Sää
 • tammikuu
28°18°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
29°18°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
30°19°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
33°21°
7
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
33°22°
7
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
33°23°
6
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
32°23°
6
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • elokuu
32°23°
6
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
32°22°
5
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
31°22°
7
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
29°18°
8
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
28°19°
7
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Playa del Carmen
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.