Matkat – Cancun

Cancún on klassinen lomakohde, jossa voit nauttia ihanista rannoista ja ravintoloista, majoittua erinomaisessa hotellissa sekä tehdä ostoksia.
Cancún on klassinen meksikolainen matkakohde, joka on jo pitkään ollut tunnettu vauhdikkaasta yöelämästään. Cancúnissa voit kuitenkin myös rentoutua ja nauttia All Inclusivesta Tjäreborgin hotelleissa. Cancúnin kaupunki on rakennettu laguunin ympärille, ja varpaat kannattaa pitää poissa laguunin vedestä, sillä alueella elää krokotiilejä. Ei kuitenkaan kannata huolestua liikaa, sillä yleensä laguunin ohi vain ajetaan, eikä sen äärellä vietetä aikaa. Auringosta ja uimisesta nautitaan sen sijaan Karibianmeren puoleisilla liidunvalkoisilla hiekkarannoilla, joilla hotellit sijaitsevat. Upeat paratiisirannat ovatkin tehneet Cancúnista maailmankuulun lomakohteen, joka on säilyttänyt suosionsa jo neljän vuosikymmenen ajan. Amerikkalaisten spring breakin eli kevätloman aikaan Cancúniin saapuu paljon juhlivaa nuorisoa.

Luksusta Cancúnissa

Cancúnissa majoitut ylellisesti Hard Rock Hotel Cancunissa, jossa voit nauttia hintaan kuuluvasta All Inclusivesta ja hemmotella itseäsi esimerkiksi spa-hoidoilla. Altaat ja ranta tekevät lomastasi täydellisen, ja voit valita niiden välillä mieltymyksesi mukaan. Hotelli sopii erinomaisesti perheille, jotka pitävät uimisesta.

Shoppaile ja rentoudu

Jos satut kyllästymään hyviin drinkkeihin, liidunvalkeaan hiekkaan ja vaaleansinisenä hohtavaan mereen, hotellien lähellä sijaitsee valtava La Islan ostoskeskus. Siellä on runsaasti kauppoja, joissa myydään kansainvälisiä merkkituotteita, paikallista taidetta, matkamuistoja ja paljon muuta. Lisäksi ostoskeskuksessa on lukemattomia ravintoloita, joista saa niin meksikolaista kuin kansainvälistäkin ruokaa, sekä elokuvateatteri.

Cancún vuoden ympäri

Cancún on kesällä ja talvella yhtä houkutteleva kohde, ja voit lentää tänne mihin aikaan vuodesta tahansa reittilennoilla. Päätät siis itse matkasi ajankohdan ja keston. Mikäli haluat saada lomastasi enemmän irti, silloin kannattaa yhdistää kaksi erilaista lomakohdetta. Vietä lomasi alku eläväisessä Cancunissa ja lopuloman voit rentoutua rauhallisessa Akumalissa.
Hyvä tietää
 • Luksushotelleja
 • Edullisia hotelleja
 • All Inclusive
 • Rantahotelleja
 • Hotelleja, joissa spa
 • Upeita hiekkarantoja
 • Yhdistelmämatkoja
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Cancun

Rannat
Vaikka Cancún on rakennettu laguunin ympärille, laguunissa ei saa uida siellä elävien krokotiilien vuoksi. Uimisesta voi sen sijaan nauttia Karibianmeren puoleisella pitkällä rannalla. Upea paratiisiranta onkin tehnyt Cancúnista maailmankuulun lomakohteen, joka on säilyttänyt suosionsa jo neljän vuosikymmenen ajan. Ranta on julkinen, mutta hotelleilla on usein omia aurinkotuolejaan ja palveluitaan hotellirakennusten edustalla.

Rantaelää Meksikossa

Karibianmeren rannikolla Meksikossa sijaitsevien rantojen voi liioittelematta sanoa kuuluvan maailman kauneimpiin. Rannat ovat pitkiä, vesi turkoosinsinistä ja hiekka valkoista, hienojakoista korallihiekkaa. Riviera Mayan rannikko on auringonpalvojien, perheiden ja urheiluharrastajien suosiossa hyvinhoidettujen korallihiekkarantojensa ansiosta. Kesäkuukausina rannikolla voi päästä myös näkemään merikilpikonnien poikasten kuoriutumisen. Vesi on uimalämpöistä vuoden ympäri, ja leveitä rantoja suojelee suuremmilta aalloilta läheinen koralliriutta. Riutan ulkopuolelle kerääntyy tuulisina päivinä paljon surffaajia. Alue soveltuu hyvin niin snorklaamiseen kuin sukeltamiseenkin, erityisesti Cozumelin, Isla Contoyn ja Isla Mujeresin saaret.
Meren väriskaala vaihtelee eri turkoosin sävyistä kirkkaaseen veteen, joka soveltuu erinomaisesti sukeltamiseen ja snorklaamiseen – näkyvyyttä voi olla jopa 30 metrin syvyyteen saakka. Rannoilla on siellä täällä rantaklubeja, joissa on tarjoilua ja palveluita, mutta löydät täältä myös syrjäisempiä ja rauhallisempia ranta-alueita. Rannat itsessään ovat julkisia ja kaikille avoimia, mutta niille voi joutua kulkemaan yksityisalueen läpi esimerkiksi silloin, kun ranta on jonkin hotellin yhteydessä. Joillekin rannoille pääsee vain meren puolelta veneellä.

Cancún ja kuuluisat cenotet

Cancúnin alueelle tunnuksenomaisia ovat cenotet eli vedellä täyttyneet luolamaiset kuopat, joita sijaitsee siellä täällä muutaman kilometrin päässä rannikosta. Jokainen cenote on erilainen, mutta niissä kaikissa on kirkasta, hieman viileämpää vettä, ja monissa niistä voi uida. Älä kuitenkaan koskaan mene cenoteen uimaan ilman virallisen järjestäjän lupaa, sillä kalliomuodostelmien kestävyydestä on aina oltava varmuus. Joissakin cenoteissa on tippukiviä, ja osa niistä muistuttaa luolan suuta, lähdettä tai pientä laguunia. Cenoteja on hauska tutkia snorkkelin avulla, vaikkei kaloja olekaan paljon. Jos olet liikkeellä erityisen oppaan kanssa, voit myös sukeltaa ja tutkia vesistöjä ja luolia, joita cenoten yhteydessä voi olla.

Merisiilit, meduusat ja merilevät rannoilla

Useilla rannoilla on ajoittain merisiilejä ja meduusoja. Sääolosuhteista johtuen myös merilevää ja meriruohoa voi huuhtoutua runsaasti rannoille. Sääolosuhteita ei valitettavasti voida täysin ennustaa.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Cancúnin keskustassa on laaja valikoima ravintoloita, joissa voit nauttia sekä meksikolaisia erikoisuuksia, kuten burritoja ja tamalesia, että kansainvälistä ruokaa, kuten pizzaa, pastaa ja hampurilaisia.

Ruoka ja juoma Meksikossa

Meksikolainen ruoka on maukasta, mutta itse ruokalajit eivät ole liian mausteisia. Mausteisuutta tulee sen sijaan lisukkeina tarjoiltavista erilaisista kastikkeista, kuten salsasta. Vahvin mauste on vihreä habanero-chili. Täällä voit tutustua Meksikon värikkääseen ruokakulttuuriin, tacopaikoista kotiruokaan ja Jukatanin alueen erikoisuuksiin. Ruokalajeja valmistetaan usein vanhojen reseptien mukaan, jotka ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle, ja raaka-aineina käytetään alueen omia antimia, kuten chayaa, kirpeitä appelsiineja ja achiote-maustetta.

Tyypillisiä ruokalajeja

Yksi tyypillisimmistä meksikolaisista ruokalajeista on cochinita pibil, joka on achiote-mausteella ja kirpeällä appelsiinilla marinoitua lihaa. Kaduilla voi myös nähdä pieniä banaaninlehteen käärittyjä paketteja myytävän höyryävistä padoista. Kyseessä on tamale-niminen herkku, johon tulee maissimassaa ja lihatäyte. Papadzules on täytettyjä tortilloja muistuttava ruoka, johon tulee kurpitsansiemenkastiketta. Tunnetuin meksikolainen ruokalaji on kuitenkin chili con carne eli häränlihaa ja papuja tulisessa chilikastikkeessa. Jos haluat erityisen hyvää liharuokaa, kannattaa kokeilla argentiinalaisia ravintoloita. Monille tuttu texmex-ruoka on itse asiassa meksikolaista ruokaa amerikkalaiseen tapaan valmistettuna, mutta täällä ruoka on todella meksikolaista!

Meksikolainen kotiruoka

Sitruunakanakeitto, sianliha mustapavuilla ja puchero ovat tavanomaista meksikolaista kotiruokaa. Puchero on eräänlaista liha-juuresvuokaa, joka sisältää aromaattisia mausteita ja tarjoillaan limemarinoitujen retiisien ja muusatun riisin eli puchin kera. Aiemmin tavanomainen ruoka oli sic de venado, jota valmistettiin nyt jo uhanalaisesta metsäkauriista. Nykyisin vastaavaa ruokaa tehdään sianlihasta. Maaseudulla syödään toisinaan vyötiäistä, mikä juontaa juurensa siihen, että kaskenpolton seurauksena eläimet paistuivat kuoriensa sisällä koloissa piileskellessään. Pan de cazon on eräänlainen hainlihasta valmistettu piirakka, ja panuchos ja salbutes tavanomaisia maissimassasta tehtyjä ruokia. Alueella valmistetaan myös joitakin juomia, esimerkiksi Xtabentun-viinaa.

Maissi – meksikolaisen ruuan perusta

Maissia on viljelty Meksikon alueella jo kolmentuhannen vuoden ajan, ja se on edelleen meksikolaisen ruokakulttuurin perusta. Alla luetelluista tyypillisistä ruokalajeista osa on tuttuja suomalaisillekin.
• Tortilla – Ohut, pyöreä maissileipänen. Tortilla de harina on valmistettu vehnäjauhoista.
• Taco – Kanalla tai lihalla täytetty tortilla.
• Totopes – Kovaksi kuivatettua maissitortillaa eli maissisipsejä, joita dipataan eri kastikkeisiin.
• Tamale – Maissitaikinan sisään paistettua kanaa tai papuja, joka kääritään banaaninlehteen.
• Burrita – Kinkkua ja juustoa tortillan sisään taiteltuna.
• Quesadilla – Juustotäytteinen tortilla.
• Enchiladas – Rullattuja, paistettuja tortilloja eri täytteillä.
• Nachos – Totopes pavuilla ja sulatetulla juustolla.
• Fajita – Suikaloitua kanaa, sianlihaa tai katkarapuja sekä vihanneksia rullattuna tortillan sisään.
• Guacamole – Avokadotahnaa, johon tulee mm. sipulia ja tomaattia.
• Salsa mexicana – Hienonnetusta tomaatista, sipulista, chilistä ja korianterista valmistettu lisuke.

Erikoisempia ruokalajeja

Alla on lueteltu joitakin meille hieman tuntemattomampia meksikolaisia ruokalajeja.
• Pollo en mole – kanaa, jonka kera tarjoillaan lukuisista mausteista, yrteistä, chilistä ja kaakaosta valmistettua kastiketta.
• Pollo pibil – Kanaa mayaintiaanien tapaan. Kananliha laitetaan banaaninlehtien sisään tomaatin ja sipulin sekä bixa orellana -kasvin siemenistä valmistetun achiote-mausteen kera. Achiote antaa ruualle punaisen värin. Sitten koko paketti laitetaan kuoppaan ja peitetään hiilillä. Nykyään ruokalajia valmistetaan yleensä kotikeittiöissä.
• Sopa de tortilla – Kanakeitto, joka tarjoillaan tortillojen, hienonnetun tomaatin ja avokadon kanssa. Päälle laitetaan hieman sulatettua juustoa ja kermaa.
• Cochinita pibil – Omassa liemessään keitettyä sianlihaa maustettuna achiotella ja sitruunalla tai appelsiinilla.
• Frijoles refritos – Papumuhennos.
• Ceviche –Äyriäisistä, tomaatista, sipulista ja chilistä valmistettu marinoitu salaatti.
Cancúnin keskusta on tunnettu yöelämästään. Täällä on jokaiselle jotakin pubeista klubeihin ja baareihin, joissa voi nauttia rauhassa lasillisen. Suurin osa yöelämästä on keskittynyt The Hotel Zone -alueelle. Ehdottomasti kokemisen arvoinen on myös Coco Bongo -esitys, joka on sekoitus huikeaa show'ta ja klubitunnelmaa.
Ostokset
Jos satut kyllästymään hyviin drinkkeihin, liidunvalkeaan hiekkaan ja vaaleansinisenä hohtavaan mereen, Cancúnissa on monipuolinen ja jännittävä valikoima ostospaikkoja. Valtavassa La Islan ostoskeskuksessa on runsaasti kauppoja, joissa myydään kansainvälisiä merkkituotteita, paikallista taidetta, matkamuistoja ja paljon muuta. Lisäksi ostoskeskuksessa on lukemattomia ravintoloita, joista saa niin meksikolaista kuin kansainvälistäkin ruokaa, sekä elokuvateatteri. Cancúnissa on myös matkamuistokauppoja, joista voi ostaa perinteisiä tuliaisia, kuten tequilaa, meksikolaisia hattuja ja riippumattoja. Suurissa ostoskeskuksissa on paras valikoima ja edullisimmat hinnat. Jos haluat kokea jotakin paikallisen tyylistä, voit vierailla Mercado 28:lla, suurilla paikallisilla markkinoilla, joilla kannattaa tinkiä.
Liikunta ja treeni
Cancúnissa voit harrastaa myös vesiurheilulajeja ja golfia. Cancúnin lähistöllä on useita hyviä golfkenttiä – pelkästään Cancúnin ja Tulumin välisellä alueellakin on jo yli kymmenen kenttää.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Hotelleissa on tarjolla aktiviteetteja vaikka koko päiväksi, mutta jos haluat hieman vaihtelua, alueella on suuria ostoskeskuksia sekä kiinnostavia retkikohteita.
Kulkuyhteydet
The Hotel Zone -alueella on paljon nähtävää kävelymatkan päässä. Alue on useiden kilometrien laajuinen, mutta voit lähteä sieltä myös helposti tutustumaan muihin paikkoihin paikallisbussilla. Cancúnin keskustaan tai kauemmaksi myös taksilla.

Bussit

Paikallisbusseja lähtee säännöllisesti hotellien ulkopuolelta ja kaukoliikenteen busseja bussiasemalta. Paikallisbussit liikennöivät vuorokauden ympäri, päivällä viiden ja yöllä kymmenen minuutin välein. Useat bussilinjat kulkevat The Hotel Zonelta Cancúnin keskustaan.

Taksi

Taksilla pääsee liikkumaan helposti Cancúnissa. Takseja on usein hotellien ulkopuolella, mutta voit myös pyytää hotellisi vastaanottoa tilaamaan sinulle taksin.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Cancún on omatoimikohde, jossa ei ole Tjäreborgin henkilökuntaa.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) ja hepatiitti A -rokotukset ovat voimassa.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Suojautuaksesi hyttysiä ja muita hyönteisiä vastaan, suosittelemme hyttyskarkotetta ja vaaleita, pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Karnevaalit

Vuosittain järjestettävät karnevaalit koskettavat useimpia paikallisia asukkaita Cozumelilla sekä Playa del Carmenissa. Karnevaalien aikaan, yleensä 5-7 päivää helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa, kaduilla on vilskettä ja vilinää ja iltaisin soitetaan myös musiikkia. Osa kaduista suljetaan ajoittain ja sen vuoksi lentokenttäbussit eivät välttämättä pääse ajamaan hotellille asti. Siinä tapauksessa jokainen joutuu itse kantamaan matkatavaransa loppumatkan perille hotelliin.

Ympäristövero Meksikossa

Meksikon viranomaiset perivät kaikilta Playa del Carmenissa, Akumalissa, Tulumissa, Cozumelilla sekä Cancúnissa yöpyviltä ympäristöveron, jonka suuruus on 25-30 MXN per huone/huoneisto per yö. Vero maksetaan suoraan hotellille joko sisäänkirjautumisen tai uloskirjautumisen yhteydessä.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Peso (MXN). US-dollarit hyväksytään laajalti. Yleisimmät luottokortit (Visa, MasterCard, American Express) käyvät hotellialueella, mutta turistikeskusten ulkopuolella käy yleensä vain käteinen. Hinnat ilmoitetaan pesoissa, mutta luottokortilla maksaessa ne usein lasketaan US-dollareina. Pankkiautomaatteja on runsaasti, mutta kerralla voi kuitenkin nostaa vain korkeintaan 3 000–4 000 pesoa (n. 180–245 EUR). Tarvittaessa voit käydä pankissa nostamassa suurempia summia kerralla. Euroja voi vaihtaa pesoiksi lähes kaikkialla. Huom! Kun maksat luottokortilla tietyissä ravintolassa tai nostat rahaa pankkiautomaatista, peritään sinulta myös ns. palvelumaksu.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Suomen aika - 7 tuntia

Sähkö

110 V. Adapteri tarvitaan, mikäli voit vaihtaa omasta sähkölaitteestasi tehoa. Muussa tapauksessa tarvitaan myös muuntaja.

Kieli

Espanja, mutta monet puhuvat jotakin niistä lähes 50:stä intiaanikielestä, jotka edelleen ovat olemassa. Suuremmissa lomakohteissa tulee hyvin toimeen myös englannilla.

Lisätiedot

Maaliskuussa Cancúniin saapuu runsaasti amerikkalaisia nuoria viettämään spring breakia eli kevätlomaa, mikä tarkoittaa vauhdikasta juhlintaa. Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 15-18 tuntia reittilennoilla Helsingistä Cancúniin, vaihtelee lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Cancúniin voit matkustaa Tjäreborgin kautta reittilennoilla mihin aikaan vuodesta tahansa ja määritellä itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Cancúnin ulkopuolelle.
Suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen, jotta pääset sujuvasti hotelliisi. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Lento laskeutuu Cancúnin kentälle. Ajoaika lentokentältä Cancúnin hotelleihin on n. 30 min (noin 17-30 km).
Sää
 • tammikuu
28°18°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
29°18°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
30°19°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
33°21°
7
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
33°22°
7
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
33°23°
6
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
32°23°
6
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • elokuu
32°23°
6
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
32°22°
5
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
31°22°
7
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
29°18°
8
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
28°19°
7
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Cancun
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.