Matkat – Pothia

Pothia sopii erinomaisesti sinulle, joka haluat viettää rentouttavaa lomaa aidossa, kreikkalaisessa ympäristössä.

Kalymnoksen pääkaupunki Pothia on kaunis satamakaupunki, jossa turismi ei vielä ole täysin saanut jalansijaa. Täällä voit kokea aitoa kreikkalaista arkea rauhallisessa ilmapiirissä. Pothiassa on noin 12 000 asukasta ja koko Kalymnoksella noin 14 000. Silti Pothiassa vallitsee pikkukaupungin tunnelma. Kauppoja on juuri sopivan paljon, ja satamakadun varrella olevat baarit ovat suosittuja päivin ja illoin niin lomalaisten kuin paikallisten keskuudessa. Pothiassa on mukava kävellä ympäriinsä kaupungin kapeilla kaduilla ja katsella kauniita rakennuksia tai voit istahtaa nauttimaan frappéa tai syömään hyvin johonkin lukuisista sataman tavernoista ja ihailla samalla upeita maisemia. Keskustan ulkopuolella on pieni kiviranta, jossa voit halutessasi käydä uimassa, ja hieman kauempana on useampia rantoja. Kalymnos on myös tunnettu erinomaisista kiipeilyreiteistään, jotka ovat suosittuja kiipeilijöiden keskuudessa ympäri maailman.

Tjäreborgin Pothia

Tjäreborgilla matkustaessasi asut mukavasti Katerina-huoneistohotellissa, jossa yhteen huoneistoon mahtuu jopa kuusi henkilöä. Hotelli on kävelyetäisyydellä satamasta, kaupoista ja useista viihtyisistä tavernoista, ja täällä on myös uima-allas. Voit yhdistää Pothian lomaasi myös viikon Mirties/Massourissa, Telendoksella tai jossain muussa Kosin kohteessa. Teemme yhteistyötä Avis-autovuokraamon kanssa, joten halutessasi lähteä tutustumaan lähemmin Kalymnokseen, suosittelemme varaaman auton jo matkavarauksesi yhteydessä.

Hyvä tietää
 • Huoneistoja jopa kuudelle hengelle
 • Yhdistelmämatkoja
 • Edullinen autonvuokraus
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Pothia

Sää
 • tammikuu
14°8°
4
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
15°8°
5
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
16°9°
6
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
20°13°
8
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
23°16°
10
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
28°20°
11
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
31°22°
12
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • elokuu
32°22°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
28°20°
10
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
23°16°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
19°13°
6
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
16°10°
4
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
Rannat
Pothian keskustan ulkopuolella on pieni kiviranta. Kalymnoksella ja naapurisaarilla on useita upeita rantoja, joista löydät varmasti mieleisesi.

Linaria

Linaria on pieni ja rauhallinen ranta, joka on myös suhteellisen matala. Ranta sijaitsee lähellä Kantounia, ja täällä viihtyvät erityisesti lapsiperheet.

Telendos

Jos lähdet laivalla läheiselle Telendoksen saarelle ja kävelet saaren toiselle puolelle, tulet pienelle rauhalliselle kivirannalle. Ranta on suojaisassa paikassa kallioiden välissä, ja täällä on mahdollisuus vuokrata aurinkotuoleja.

Pserimos

Pienellä Pserimoksen saarella on vain 110 asukasta. Saari sijaitsee Kalymnoksen ja Kosin välissä. Täällä on pieni kylä, ja kylän lähellä on laguuni ja vaalea lapsiystävällinen hiekkaranta, jonka äärellä on useita tavernoja.

Therma

Therman ranta on suhteellisen matala, ja sen vesi on kirkasta. Aallot ovat ajoittain hyvin korkeitakin. Ranta on erityisesti paikallisten nuorten suosiossa, jotka tulevat tänne viettämään aikaa ja urheilemaan. Rannalla on muutamia baareja, joista voi tilata kevyttä ruokaa.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 t 45 min

Näin matkustat tänne

Pothiaan voit matkustaa kesäkaudella (touko-lokakuussa) Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä.

Lento laskeutuu Kosin lentokentälle, josta matka jatkuu bussilla satamaan ja sieltä edelleen laivalla Kalymnokselle ja Pothian hotellille.
Tjäreborgin oppaat ovat vastassa lentokentällä ja ohjaavat sinut oikeaan bussiin. Kuljetus Kosin lentokentältä Mastihariin kestää n. 10 minuuttia, ja bussilta on noin 200 metrin kävelymatka laivalle. Jokainen kantaa itse matkatavarat bussilta laivalle. Odotusajat satamassa mahdollisia (jopa 1 tunti).

Laivamatka Kalymnokselle kestää n. 30-60 min, sen mukaan millä laivalla matkustetaan. Pothian satamasta matka jatkuu bussilla tai minibussilla Pothian hotelliisi n. 5-10 min (n. 800 m), sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella.

Kotiinlähtöpäivänä sinut noudetaan hotellistaja ja ajetaan bussilla Pothian satamaan, josta matka jatkuu laivalla Mastihariin Kosille. Mastiharin satamassa voi joutua odottamaan n. 30 min - 2 tuntia, ennen kuin bussi lähtee lentokentälle. Satamassa on ravintoloita.

LENTOKENTTÄKULJETUKSET:

Kun lomailet pelkästään Kalymnoksella:
- Bussikuljetukset Kosin lentokentältä satamaan meno-paluu, laivamatka Kalymnokselle meno-paluu sekä bussikuljetus satamasta hotelliin meno-paluu sisältyvät hintaan. Odotusajat satamissa mahdollisia.

Kuljetukset yhdistelmämatkalla Kalymnos-Kos:
- Kosille saavuttaessa kuljetus lentokentältä satamaan, laivamatka Kalymnokselle meno-paluu sekä meno-paluukuljetus sataman ja hotellin välillä Kalymnoksella sisältyvät hintaan.
- Kohdetta vaihdettaessa kuljetus Kosin satamasta hotelleihin sisältyy hintaan.
- Kuljetus Kosin hotelleista lentokentälle lisämaksusta, varattava matkan varauksen yhteydessä.

Kuljetukset yhdistelmämatkalla Kos-Kalymnos:
- Kosille saavuttaessa kuljetus lentokentältä Kosin hotelleihin lisämaksusta, varattava matkan varauksen yhteydessä.
- Kohdetta vaihdettaessa kuljetus Kosin hotellista satamaan sisältyy hintaan.
- Laivamatka Kalymnokselle meno-paluu sisältyy hintaan.
- Kuljetus satamasta Kalymnoksen hotelliin sisältyy hintaan.
- Kuljetus Kalymnoksen hotelleista satamaan ja lentokentälle sisältyy hintaan.


Lue lisää kuljetuksista kohteessa.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Satamassa on useita paikallisia tavernoja ja ravintoloita, joissa on tarjolla erinomaista kreikkalaista ruokaa.

Ruoka ja juoma

Useimmissa ravintoloissa ja tavernoissa on ruokalistat, mutta kannattaa kysyä tarjoilijalta päivän tarjonnasta. Joskus saatat päästä kurkistamaan kokin patoihin keittiöön.

Kreikkalaiset ruokalajit

Grillattu liha on hyvin tyypillinen ruoka Kreikassa, mutta kannattaa kokeilla myös muita paikallisia herkkuja, kuten katsarolaa, joka on padassa valmistettu ruoka. Muita mielenkiintoisia ruokia ovat esimerkiksi kokkinisto (häränlihaa tomaattikastikeessa), stifado (lampaanlihaa ja sipulia tomaattikastikkeessa tai mustekalaa tai kaninlihaa) ja dolmades (kreikkalaiset viininlehtikääryleet, jotka tarjoillaan sitruunakastikkeen ja jogurtin kanssa). Myös perinteinen moussaka, gemista (täytetyt tomaatit ja paprikat) sekä pasticcio (lasagnea muistuttava ruoka) ovat hyviä paikallisia herkkuja. Kalaa tilatessasi voit päästä itse valitsemaan haluamasi kalan, joka sitten grillataan ja tarjoillaan kokonaisena. Kala on selvästi kalliimpaa kuin liha.

Kahvi

Kahvia ei aina ole tarjolla ruuan jälkeen. Tyypillinen jälkiruoka kreikkalaisessa tavernassa on jäätelö tai crème caramel. Kreikkalaiset syövät aterian päätteeksi usein hedelmiä, jonka jälkeen he menevät vielä zaxaroplasteioon eli konditoriaan syömään jotain makeaa. Kreikkalainen kahvi keitetään joskus sokerin kanssa ja kaadetaan suoraan pieneen kuppiin. Kun kahvinporot ovat laskeutuneet kupin pohjalle, kahvi on valmista juotavaksi. Useissa paikoissa on saatavana myös tavallista suodatinkahvia. Kuumassa ilmassa on virkistävää nauttia jääkahvia eli frappéa. Kahvia tilatessasi voit valita itsellesi sopivan makeusasteen: sketo (ilman sokeria), metrio (vähän sokeria) tai glykos (runsaasti sokeria).
Pothiassa on useita baareja, jotka ovat suosittuja etenkin iltaisin ja viikonloppuisin.
Ostokset
Pothiassa on muutamia paikallisia kauppoja.

Pesusienet

Kalymnoksella on sukellettu sieniä yli 2000 vuoden, ja saarta kutsutaankin sienten sukeltajien saareksi. Pothiassa ollessasi kannattaa ehdottomasti vierailla pesusienitehtaassa, jossa on myös myynnissä laadukkaita pesusieniä. Katukauppiaiden myymät sienet on yleensä tuotu Filippiineiltä, Bahamalta ja Kuubasta, eivätkä nämä sienet ole yhtä laadukkaita.

Mausteita ja hunajaa

Kalymnoksella kasvaa useita ihania mausteyrttejä, kuten salviaa, timjamia, rosmariinia ja oreganoa. Yrttejä voi mainiosti poimia itse tai ostaa katukauppiaiden kojuista. Katukauppiaat myyvät myös saaren mehiläisten tuottamaa siirappimaista hunajaa.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Pothiassa nautit rauhallisesta tunnelmasta ja aaltojen kohinasta rannalla. Enemmän aktiviteetteja on saaren muissa osissa.

Vaeltaminen

Vaeltaminen vuoristossa on suosittu aktiviteetti täällä. Kohtuullisella kunnolla pärjää hyvin näillä aasinpoluilla. Kannattaa huomata, että maasto on hyvin vaihtelevaa. Pothiasta Mandariinilaaksoon kulkee yksi aasinpolku ja Arginontan lahdelta Mandariinilaaksoon toinen. Molemmat reitit kestävät noin 3-4 tuntia, joten mukaan kannattaa ottaa juomapullo.

Sukeltaminen

Massourissa sijaitsevassa Kalymnos Diving Club -sukelluskoulussa voit muun muassa suorittaa sukellussertifikaatin.

Vuorikiipeily

Kiipeilijät ympäri maailmaa tulevat Kalymnokselle juuri erinomaisten kiipeilymahdollisuuksien vuoksi. Kiipeilyreittejä on kaiken tasoisia, myös aloittelijoille.
Jos haluat lähteä tutustumaan lähemmin muualle saarelle, nähtävyyksiä on täällä paljon.

Kristuksen kappeli

Bysanttilainen hallitsija Arkadios rakennutti tämän kappelin, jonka rakennusaineet saatiin antiikin aikaisesta Apollonin temppelistä.

Pyhä metsä

Pyhä metsä sijaitsee Pothian sataman vieressä. Metsän nimi juontaa juurensa siihen, että tänne on ylipäänsä onnistuttu istuttamaan metsää, vaikka puiden kasvattaminen on saarella erittäin vaikeaa.

Savvas-luostari

Savvas-luostari sijaitsee pyhän metsän takana, ja tänne on pystytetty suuri risti, joka on saaren symboli. Luostarissa asuu nykyään 11 nunnaa. Aikoinaan luostarissa pappina toiminut Savvas-munkki on haudattu tänne hopea-arkussa. Hänen sanotaan auttaneen sairaita sekä lapsettomia. Savvaksen nimipäivänä 5. joulukuuta arkku avataan, ja kirkkoon pyhiinvaeltaa ihmisiä kiittämään häntä saamastaan avusta.

Pera Kastron linna

Ylhäällä Chorion vuoren huipulla on bysanttilainen Pera Kastron linna, joka rakennettiin 900-luvulla. Myöhemmin johanniittaritarit jatkoivat linnan rakentamista. Sisällä linnassa on yhdeksän pientä kappelia, joita Chorion naiset vartioivat.

Chrysoheria

Chrysoheria oli keskiaikainen linna, jonka englantilaiset ristiritarit rakensivat sataman suojaksi. Linna on saanut nimensä sen sisällä olevan pienen Madonna Chrysoherian kirkon mukaan.

Emborios

Saaren pohjoisin kylä, joka oli aiemmin kaupankäynnin keskus. Kreikan kielinen nimi "emborios" tarkoittaa juuri kaupaunkäyntiä. Täällä on tehty useita arkeologisia löytöjä. Nykyään kylä on idyllinen ja rauhallinen paikka, jossa on kiviranta ja viihtyisiä tavernoja.

Mandariinilaakso

Vathin kylä sijaitsee Mandariinilaakson toisessa päässä. Tässä vehreässä laaksossa viljellään sitruunoita, appelsiineja, mandariineja, vihanneksia ja oliiveja. Tämä laakso on saaren ainoa paikka, jossa on maanviljelyä tehokkaan kastelujärjestelmän ansiosta.

Kalymnoksen museo

Museolle pääset seuraamalla tienviittoja Pothian taksiasemalta. Täällä asui aiemmin varakas pesusieniyrittäjä Vouvalis, joka testamenttasi koko kotinsa saaren asukkaille. Koti on nykyään museona ja säilytetty alkuperäisessä asussaan.
Kulkuyhteydet
Saarella voi liikkua paikasta toiseen monella tapaa. Lähistöllä on myös muita saaria, joille kannattaa lähteä tutustumaan.

Bussit

Bussiasema sijaitsee satamassa raatihuoneen luona. Aikataulut ovat nähtävillä bussipysäkeillä. Paikallisbussit kulkevat esimerkiksi Mirtiekseen, Massouriin, Kastelliin ja Vathiin. Lippu ostetaan kuljettajalta bussiin noustessa.

Taksit

Saarella on tavallisia takseja sekä taksibusseja. Taksibusseissa kyyti jaetaan muiden matkustajien kanssa. Hinnat ovat kiinteitä, ja taksamittareita ei ole käytössä. Hinnasta on kuitenkin hyvä sopia etukäteen kuljettajan kanssa.

Laivat

Pothian satamasta pääsee laivalla lähisaarille.
Kohdefakta

Palvelumme

Kesäkaudella tavoitat Tjäreborgin oppaan vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi vuokrata auton tai jos haluat saada hyviä lomavinkkejä ja neuvoja. Kalymnoksella on sisaryhtiömme tanskalainen opas, joka puhuu englantia/skandinaaviskaa.

Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät oppaat myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan bussiin.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla. Olemme jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Passi ja viisumi

Suomen kansalaisilla tulee olla Kreikkaan matkustettaessa voimassa oleva passi tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Passin/henkilökortin tulee olla voimassa matkan ajan. Viisumia ei tarvita.

Huom! Albaniassa passin tulee olla vähintään voimassa 3 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaisilta ei vaadita Albaniaan viisumia alle 30 päivää kestäville lomamatkoille.

Mikäli et ole Suomen kansalainen, tarkista mahdollinen viisumitarpeesi/passivaatimukset Kreikan/Albanian lähetystöstä/konsulaatista
.... Sellaisia Suomen kansalaisia, jotka eivät ole alkuperältään suomalaisia, saattavat koskea muut säännöt ja sinun kannattaa tarkistaa säännöt suoraan Kreikan/Albanian lähetystöstä/konsulaatista. Kreikan suurlähetystö, Helsinki, p. +358 9 622 9790.

Matkustajalomake
Kaikkien Kreikkaan saapuvien matkustajien on 1.7.2020 alkaen täytettävä matkustajalomake (PLF, Passanger Locator Form) viimeistään 24 tuntia ennen maahan saapumista. On erittäin tärkeää, että lomake täytetään hyvissä ajoin ennen matkaa (viimeistään 24 tuntia ennen lähtöä), sillä muuten voit joutua maksamaan huomattavan sakon (500 euroa per henkilö) saavuttuasi Kreikkaan. Lomakkeen täyttämisen jälkeen saat QR-koodin sähköpostitse. Tallenna QR-koodi puhelimeesi tai tulosta se paperille, sillä koodi tulee esittää lähtöselvityksessä ja koneeseen nousun yhteydessä Suomessa sekä Kreikkaan saavuttua. Lomake täytetään englanniksi: https://travel.gov.gr. Avaaminen onnistuu parhaiten Chromella ja Firefoxilla.

HUOM! KORFUN KAUTTA ALBANIAAN MATKUSTAVAT
Passin tulee olla voimassa vähintään 3 kuukautta matkan jälkeen. Suomen kansalaisilta ei vaadita Albaniaan viisumia. Kaikkien matkustajien passitiedot tulee ilmoittaa Tjäreborgille ennen matkaa.

Albanian viranomaiset vaativat virallisia asiakirjoja alaikäisten lasten kanssa matkustavilta, jos lapsi matkustaa vanhempien kanssa, joilla on eri sukunimi ja lapsella on vain toisen vanhemman sukunimi, tai jos lapsi matkustaa vain toisen vanhemman kanssa, tai jos lapsi matkustaa isovanhempien, sukulaisten tai ystävien kanssa. Englanninkielisessä asiakirjassa tulee olla maistraatin julkisen notaarin leima. Asiakirjojen vahvistusta varten tulee ottaa yhteyttä lähimpään maistraattiin.

Albanian kunniakonsuli Helsingissä:
Albanian Honorary Consulate General in Helsinki, Finland
(+358) 50 548 2854

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa/passport requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please also note the possible need for a transit visa.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan. Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat: www.thl.fi (Rokottaminen > Matkailijan terveysopas) tai Terveys ja turvallisuus -sivulta.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Majoitusvero Kreikassa

Kreikan viranomaiset perivät veron hotelliyöpymisistä. Veron suuruus vaihtelee paikallisen hotelliluokituksen ja matkan pituuden mukaan ja vero maksetaan suoraan hotellille sisäänkirjautumisen yhteydessä joko käteisellä tai kortilla. Huomioithan, että Tjäreborgin hotelliluokitus saattaa poiketa virallisesta luokituksesta, jonka mukaan vero määräytyy.

Hotelli/huoneistohotelli, jonka virallinen luokitus on:

1-2 tähteä: 0,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
3 tähteä: 1,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
4 tähteä: 3,00 euroa/huone tai huoneisto/yö
5 tähteä: 4,00 euroa/huone tai huoneisto/yö

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro. Pankkiautomaatteja on.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V.

Kieli

Kreikassa: Kreikka
Albaniassa: Albania

Lisätiedot

Pidätämme oikeuden muuttaa retkiohjelmaa, -hintoja jne.
Tee matkahaku