Matkat – Pothia

Pothia sopii erinomaisesti sinulle, joka haluat viettää rentouttavaa lomaa aidossa, kreikkalaisessa ympäristössä.
Kalymnoksen pääkaupunki Pothia on kaunis satamakaupunki, jossa turismi ei vielä ole täysin saanut jalansijaa. Täällä voit kokea aitoa kreikkalaista arkea rauhallisessa ilmapiirissä. Pothiassa on noin 12 000 asukasta ja koko Kalymnoksella noin 14 000. Silti Pothiassa vallitsee pikkukaupungin tunnelma. Kauppoja on juuri sopivan paljon, ja satamakadun varrella olevat baarit ovat suosittuja päivin ja illoin niin lomalaisten kuin paikallisten keskuudessa. Pothiassa on mukava kävellä ympäriinsä kaupungin kapeilla kaduilla ja katsella kauniita rakennuksia tai voit istahtaa nauttimaan frappéa tai syömään hyvin johonkin lukuisista sataman tavernoista ja ihailla samalla upeita maisemia. Keskustan ulkopuolella on pieni kiviranta, jossa voit halutessasi käydä uimassa, ja hieman kauempana on useampia rantoja. Kalymnos on myös tunnettu erinomaisista kiipeilyreiteistään, jotka ovat suosittuja kiipeilijöiden keskuudessa ympäri maailman.

Tjäreborgin Pothia

Tjäreborgilla matkustaessasi asut mukavasti Katerina-huoneistohotellissa, jossa yhteen huoneistoon mahtuu jopa viisi henkilöä. Hotelli on kävelyetäisyydellä satamasta, kaupoista ja useista viihtyisistä tavernoista, ja täällä on myös uima-allas. Voit yhdistää Pothian lomaasi myös viikon Mirties/Massourissa, Telendoksella tai jossain muussa Kosin kohteessa.
Hyvä tietää
 • Huoneistoja jopa viidelle hengelle
 • Yhdistä kaksi lomakohdetta
 • Useita ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Pothia

Rannat
Pothian keskustan ulkopuolella on pieni kiviranta. Kalymnoksella ja naapurisaarilla on useita upeita rantoja, joista löydät varmasti mieleisesi. Elokuussa, joka on kreikkalaisten lomakuukausi, rannoilla saattaa olla ruuhkaa, sillä monet kreikkalaiset tulevat tänne lomailemaan.

Pothia – kivinen ranta

Pothian ranta sijaitsee sataman vieressä. Ranta on karkeaa tummaa hiekkaa, ja erityisesti paikallisten suosiossa. Ranta sijaitsee sataman vieressä.

Akti – pieni kiviranta

Pieni Aktin kiviranta sijaitsee lahdella, joka on Mandariinilaaksoon vievän tien varrella. Tämä ranta on erityisen suosittu paikallisten keskuudessa. Rannalla ei ole aurinkotuoleja, ja tie alas rannalle on erittäin jyrkkä. Suosittu harrastus täällä on snorklaus, vaikka vesi saattaa paikoin olla sameaa alueella harjoitettavan kalanviljelyn vuoksi. Rannalla on pieni taverna.

Therma

Therman ranta on suhteellisen matala, ja sen vesi on kirkasta. Aallot ovat ajoittain hyvin korkeitakin. Ranta on erityisesti paikallisten nuorten suosiossa, jotka tulevat tänne viettämään aikaa ja urheilemaan. Rannalla on muutamia baareja, joista voi tilata kevyttä ruokaa.

Linaria

Linaria on pieni ja rauhallinen ranta, joka on myös suhteellisen matala. Ranta sijaitsee lähellä Kantounia, ja täällä viihtyvät erityisesti lapsiperheet.

Plati Yialos

Tämä lapsiystävällinen ranta koostuu sorasta ja tummasta hiekasta, ja monet paikalliset lapset ovat oppineet uimaan täällä. Rannalla on tavernoja, joista saa yksinkertaista ruokaa, ja vuokrattavana on aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja. Sijaitsee lähellä Panormoksen Elies-toria.

Melitsahas

Melitsahas on paikallinen ranta, joka muistuttaa Plati Yialos -rantaa, mutta ei kuitenkaan ole ihan yhtä syvä. Täällä on myös kallioita, joiden koloista lapset voivat etsiä rapuja ja simpukoita. Rannalla on yksi taverna, joka on auki myös iltaisin. Aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja on mahdollista vuokrata. Sijaitsee Mirtieksen lähellä.

Emborios

Emborioksen ranta sijaitsee keskellä pientä kalastajakylää. Alun perin kivinen ranta on päällystetty hiekalla, jotta siitä saatiin lapsiystävällisempi. Rannalla on useita tavernoja, joissa voit nauttia maukasta ruokaa paikallisten seassa.

Kalamnies/Pirate Beach

Kalamnies-ranta sijaitsee Emboriokseen vievän tien varrella. Tällä kivisellä rannalla on merirosvoista inspiraationsa saanut ravintola, jossa tarjoillaan maukasta ruokaa ja tunnelma on kotoisa.

Mirties ja Massouri

Mirtieksessä on 100 metriä pitkä kiviranta. Saaren suurin ranta sijaitsee Massourissa, ja se on 500 metriä pitkä ja koostuu tummasta karkeasta hiekasta ja hienosta sorasta. Kesällä rannalla järjestetään koripalloturnaus, ja täällä on mahdollisuus harrastaa vesiurheilulajeja. Sekä Mirtieksessä että Massourissa on snackbaareja ja mahdollisuus vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja.

Telendos

Jos lähdet laivalla Mirtieksestä läheiselle Telendoksen saarelle ja kävelet saaren toiselle puolelle, tulet pienelle rauhalliselle kivirannalle. Ranta on suojaisassa paikassa kallioiden välissä, ja täällä on mahdollisuus vuokrata aurinkotuoleja.

Pserimos

Pienellä Pserimoksen saarella on vain 110 asukasta. Saari sijaitsee Kalymnoksen ja Kosin välissä. Täällä on pieni kylä, ja kylän lähellä on laguuni ja vaalea lapsiystävällinen hiekkaranta, jonka äärellä on useita tavernoja.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Satamassa on useita paikallisia tavernoja ja ravintoloita, joissa on tarjolla erinomaista kreikkalaista ruokaa.
Pothiassa on useita baareja, jotka ovat suosittuja etenkin iltaisin ja viikonloppuisin.
Ostokset
Pothiassa on muutamia paikallisia kauppoja.

Pesusienet

Kalymnoksella on sukellettu sieniä yli 2000 vuoden, ja saarta kutsutaankin sienten sukeltajien saareksi. Pothiassa ollessasi kannattaa ehdottomasti vierailla pesusienitehtaassa, jossa on myös myynnissä laadukkaita pesusieniä. Katukauppiaiden myymät sienet on yleensä tuotu Filippiineiltä, Bahamalta ja Kuubasta, eivätkä nämä sienet ole yhtä laadukkaita.

Mausteita ja hunajaa

Kalymnoksella kasvaa useita ihania mausteyrttejä, kuten salviaa, timjamia, rosmariinia ja oreganoa. Yrttejä voi mainiosti poimia itse tai ostaa katukauppiaiden kojuista. Katukauppiaat myyvät myös saaren mehiläisten tuottamaa siirappimaista hunajaa.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Pothiassa nautit rauhallisesta tunnelmasta ja aaltojen kohinasta rannalla. Enemmän aktiviteetteja on saaren muissa osissa.

Vaeltaminen

Vaeltaminen vuoristossa on suosittu aktiviteetti täällä. Kohtuullisella kunnolla pärjää hyvin näillä aasinpoluilla. Kannattaa huomata, että maasto on hyvin vaihtelevaa. Pothiasta Mandariinilaaksoon kulkee yksi aasinpolku ja Arginontan lahdelta Mandariinilaaksoon toinen. Molemmat reitit kestävät noin 3-4 tuntia, joten mukaan kannattaa ottaa juomapullo.

Sukeltaminen

Massourissa sijaitsevassa Kalymnos Diving Club -sukelluskoulussa voit muun muassa suorittaa sukellussertifikaatin.

Vuorikiipeily

Kiipeilijät ympäri maailmaa tulevat Kalymnokselle juuri erinomaisten kiipeilymahdollisuuksien vuoksi. Kiipeilyreittejä on kaiken tasoisia, myös aloittelijoille.
Jos haluat lähteä tutustumaan lähemmin muualle saarelle, nähtävyyksiä on täällä paljon.

Kristuksen kappeli

Bysanttilainen hallitsija Arkadios rakennutti tämän kappelin, jonka rakennusaineet saatiin antiikin aikaisesta Apollonin temppelistä.

Pyhä metsä

Pyhä metsä sijaitsee Pothian sataman vieressä. Metsän nimi juontaa juurensa siihen, että tänne on ylipäänsä onnistuttu istuttamaan metsää, vaikka puiden kasvattaminen on saarella erittäin vaikeaa.

Savvas-luostari

Savvas-luostari sijaitsee pyhän metsän takana, ja tänne on pystytetty suuri risti, joka on saaren symboli. Luostarissa asuu nykyään 11 nunnaa. Aikoinaan luostarissa pappina toiminut Savvas-munkki on haudattu tänne hopea-arkussa. Hänen sanotaan auttaneen sairaita sekä lapsettomia. Savvaksen nimipäivänä 5. joulukuuta arkku avataan, ja kirkkoon pyhiinvaeltaa ihmisiä kiittämään häntä saamastaan avusta.

Pera Kastron linna

Ylhäällä Chorion vuoren huipulla on bysanttilainen Pera Kastron linna, joka rakennettiin 900-luvulla. Myöhemmin johanniittaritarit jatkoivat linnan rakentamista. Sisällä linnassa on yhdeksän pientä kappelia, joita Chorion naiset vartioivat.

Chrysoheria

Chrysoheria oli keskiaikainen linna, jonka englantilaiset ristiritarit rakensivat sataman suojaksi. Linna on saanut nimensä sen sisällä olevan pienen Madonna Chrysoherian kirkon mukaan.

Emborios

Saaren pohjoisin kylä, joka oli aiemmin kaupankäynnin keskus. Kreikan kielinen nimi "emborios" tarkoittaa juuri kaupaunkäyntiä. Täällä on tehty useita arkeologisia löytöjä. Nykyään kylä on idyllinen ja rauhallinen paikka, jossa on kiviranta ja viihtyisiä tavernoja.

Mandariinilaakso

Vathin kylä sijaitsee Mandariinilaakson toisessa päässä. Tässä vehreässä laaksossa viljellään sitruunoita, appelsiineja, mandariineja, vihanneksia ja oliiveja. Tämä laakso on saaren ainoa paikka, jossa on maanviljelyä tehokkaan kastelujärjestelmän ansiosta.

Kalymnoksen museo

Museolle pääset seuraamalla tienviittoja Pothian taksiasemalta. Täällä asui aiemmin varakas pesusieniyrittäjä Vouvalis, joka testamenttasi koko kotinsa saaren asukkaille. Koti on nykyään museona ja säilytetty alkuperäisessä asussaan.
Retket
Kalymnoksen saarikierros
Kalymnoksen saarikierros
Kokopäiväretken aikana näet mitä kaikkea mielenkiintoista Kalymnoksella on tarjottavanaan kirkoista, museoista ja pittoreskeista kylistä kristallinkirkkaaseen veteen ja upeaan rantaan. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Lazy Day
Lazy Day
Ihana kokonainen päivä merellä sopii erinomaisesi koko perheelle. Hieno Mikro Kosmos -puuvene vie meidät naapurisaarille, Pserimos ja Plati, sekä Vathin kylään Kalymnoksella. Uimaan pääsee sekä suoraan veneestä että rannalta. Ruoka ja juomat eivät sisälly hintaan.
Lisätietoa retkestä
Kulkuyhteydet
Saarella voi liikkua paikasta toiseen monella tapaa. Lähistöllä on myös muita saaria, joille kannattaa lähteä tutustumaan.

Bussit

Bussiasema sijaitsee satamassa raatihuoneen luona. Aikataulut ovat nähtävillä bussipysäkeillä. Paikallisbussit kulkevat esimerkiksi Mirtiekseen, Massouriin, Kastelliin ja Vathiin. Lippu ostetaan kuljettajalta bussiin noustessa.

Taksit

Saarella on tavallisia takseja sekä taksibusseja. Taksibusseissa kyyti jaetaan muiden matkustajien kanssa. Hinnat ovat kiinteitä, ja taksamittareita ei ole käytössä. Hinnasta on kuitenkin hyvä sopia etukäteen kuljettajan kanssa.

Laivat

Pothian satamasta pääsee laivalla lähisaarille.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Kesäkaudella tavoitat Tjäreborgin oppaan vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi saada hyviä lomavinkkejä ja neuvoja. Kalymnoksella on sisaryhtiömme tanskalainen opas, joka puhuu englantia/skandinavisia kieliä.

Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät oppaat lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan bussiin.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan. Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat: www.thl.fi (Rokottaminen > Matkailijan terveysopas) tai Terveys ja turvallisuus -sivulta.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Majoitusvero Kreikassa

Kreikan viranomaiset perivät veron hotelliyöpymisistä. Veron suuruus vaihtelee paikallisen hotelliluokituksen ja matkan pituuden mukaan ja vero maksetaan suoraan hotellille sisäänkirjautumisen yhteydessä joko käteisellä tai kortilla. Huomioithan, että Tjäreborgin hotelliluokitus saattaa poiketa virallisesta luokituksesta, jonka mukaan vero määräytyy.

Hotelli/huoneistohotelli, jonka virallinen luokitus on:

1-2 tähteä: 0,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
3 tähteä: 1,50 euroa/huone tai huoneisto/yö
4 tähteä: 3,00 euroa/huone tai huoneisto/yö
5 tähteä: 4,00 euroa/huone tai huoneisto/yö

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro. Pankkiautomaatteja on.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V.

Kieli

Kreikassa: Kreikka
Albaniassa: Albania

Lisätiedot

Pidätämme oikeuden muuttaa retkiohjelmaa, -hintoja jne.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 t 45 min

Näin matkustat tänne

Pothiaan voit matkustaa kesäkaudella Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä.

Lento laskeutuu Kosin lentokentälle, josta matka jatkuu bussilla satamaan ja sieltä edelleen laivalla Kalymnokselle ja Pothian hotellille.
Tjäreborgin oppaat ovat vastassa lentokentällä ja ohjaavat sinut oikeaan bussiin. Kuljetus Kosin lentokentältä Mastihariin kestää n. 10 minuuttia, ja bussilta on noin 200 metrin kävelymatka laivalle. Jokainen kantaa itse matkatavarat bussilta laivalle. Odotusajat satamassa mahdollisia (jopa 1 tunti).

Laivamatka Kalymnokselle kestää n. 30-60 min, sen mukaan millä laivalla matkustetaan. Pothian satamasta matka jatkuu bussilla tai minibussilla Pothian hotelliisi n. 5-10 min, sen mukaan kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella.

Kotiinlähtöpäivänä sinut noudetaan hotellistaja ja ajetaan bussilla Pothian satamaan, josta matka jatkuu laivalla Mastihariin Kosille. Mastiharin satamassa voi joutua odottamaan n. 30 min - 2 tuntia, ennen kuin bussi lähtee lentokentälle. Satamassa on ravintoloita.

Lue lisää kuljetuksista kohteessa.
Sää
 • tammikuu
14°8°
4
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
15°8°
5
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
16°9°
6
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
20°13°
8
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
23°16°
10
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
28°20°
11
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
31°22°
12
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • elokuu
32°22°
12
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
28
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
28°20°
10
Aurinkotuntia/pv
24°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
23°16°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
19°13°
6
Aurinkotuntia/pv
19°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
16°10°
4
Aurinkotuntia/pv
17°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Pothia
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.