Tervetuloa ihmisvilinän keskelle Teneriffan mielenkiintoiseen pääkaupunkiin, Santa Cruziin. Valittavanasi on useita erilaisia hotelleja yhdessä Teneriffan mielenkiintoisimmista kaupungeista.

Santa Cruz on todellinen suurkaupunki, jossa on ostosmahdollisuuksia, ravintoloita ja paljon nähtävää. Jos haluat viettää loman shoppailun ja auringonoton merkeissä, niin Santa Cruz on silloin mainio vaihtoehto, täällä riittää tekemistä ja näkemistä. Voit lähteä kävelyretkelle esimerkiksi Plaza Espanalta ja suunnata kaupungin pienille viehättäville kaduille ja pysähtyä kauniiseen Mercado de Nuestra Senora de Africa -kauppahalliin. Parhaimmat ostomahdollisuudet ovat Calle del Castillo -kävelykadun varrella sekä suuremmissa tavarataloissa. Santa Cruzissa on kuitenkin paljon muutakin tekemistä kuin vain shoppailu. Täällä on upea oopperatalo, useita museoita, kauniita puistoja sekä tietenkin runsaasti baareja ja ravintoloita, joissa pääset tutustumaan paikallisen espanjalaisen keittiön saloihin. Paras paikka nauttia auringonsta ja lämmöstä on ehdottomasti Parque Maritimon upea allasalue, joka sijaitsee meren äärellä, kivenheiton päässä oopperatalolta. Jos haluat mieluummin tuntea pehmeän hiekan jalkojesi alla, yksi Teneriffan kauneimmista rannoista, Playa de las Teresitas, on kätevästi bussimatkan päässä keskustasta. Ikimuistoinen elämys on varmasti myös rannalla oleva erinomainen kalaravintola, joka on paikallisten kalastajien omistuksessa.

Tjäreborgin Santa Cruz

Santa Cruzissa voit valita useista eri hotelleista, jotka sijaitsevat ylempänä keskustassa, lähellä kaunista Parque Garcia Sanabria -puistoa tai alempana lähempänä merta. Jos haluat päästä nopeasti aamu-uinnille, kannattaa valita hotelli, jossa on uima-allas. Kun haluat saada lomastasi irti kaiken mahdollisen, suosittelemme tekemään kätevän yhdistelmämatkan. Vietä ensin viikko Santa Cruzissa ja jatka sitten johonkin etelärannikon kohteeseen.

Hyvä tietää
 • Hyvät ostosmahdollisuudet
 • Ravintoloita ja yöelämää
 • Edullisia ravintoloita
 • Hotelleja, joissa ilmainen WiFi
 • Hotelleja aikuisille
 • Hotelleja, joissa uima-allas
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Santa Cruz

Sää
 • tammikuu
22°16°
6
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
22°16°
7
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
22°16°
7
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
23°16°
8
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
24°19°
9
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
26°19°
10
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
28°22°
11
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • elokuu
29°22°
10
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
28°22°
8
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
26°20°
7
Aurinkotuntia/pv
22°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
24°18°
6
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
23°16°
6
Aurinkotuntia/pv
18°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
Rannat
Muutaman kilometrin päässä Santa Cruzista pohjoiseen sijaitsee Playa Teresitaksen ranta, jota monet pitävät koko Teneriffan kauneimpana. Tämä ranta on sekä leveä että pitkä, ja sen hiekka on tuotu suoraan Saharasta. Ranta syvenee melko jyrkästi sadan metrin jälkeen. Viikonloppuisin rannalla on täyttä, sillä myös paikalliset viihtyvät täällä. Rannalla on suolavesisuihkut sekä muutama pieni ravintola, joissa on tarjolla kevyttä tapaslounasta, jäätelöä ja juomia. Rannan alapuolella on niemi, josta lähtee useita hyviä vaellusreittejä. Bussit kulkevat vartin välein kaupungista rannalle ja takaisin.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 6,5 tuntia Helsingistä

Näin matkustat tänne

Santa Cruziin voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla talvikaudella.
Lento laskeutuu Reina Sofian kentälle, Etelä-Teneriffalle.

Reittilennoilla voit matkustaa Teneriffalle joustavasti mihin aikaan vuodesta tahansa.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille Santa Cruzissa sijaitsevaan hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne lisämaksusta. Ajoaika bussilla Etelä-Teneriffalla sijaitsevalta Reina Sofian lentokentältä hotelliisi on noin 1 t (n. 62 km). Matkan kesto vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon on muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä on matkan varrella. Lentokenttäkuljetus on useimmiten taksilla tai minibussilla.
Tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille. Lue lisää kuljetuksista kohteessa.

Reittilennoilla toteutettavat pakettimatkat ovat joustavia omatoimimatkoja, ilman opaspalveluja, ja matkan pituuden voit määritellä itse. Lentokenttäkuljetukset voit myös ostaa useimmissa tapauksissa erikseen, ja kuljetukset lentokentältä hotelliisi ovat yleensä taksilla tai minibussilla. Lisätiedot varaamistasi kuljetuksista näkyvät matka-asiakirjassasi. Kuljetuksen hinta vaihtelee kulkuvälineen ja matkan pituuden mukaan. Tarkka hinta ilmoitetaan varausvaiheessa.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Santa Cruzissa on paljon ravintoloita, kahviloita ja baareja. Useissa ravintoloissa on elävää musiikkia iltaisin.

Ruoka ja juoma Teneriffalla

Espanjalaiset ruokailutavat noudattavat hyvin pitkälle tyypillisiä eteläeurooppalaisia perinteitä. Aamiainen on yleensä hyvin yksinkertainen, se koostuu kahvista ja croissantista, jotka nautitaan nopeasti. Yhdentoista aikaan on vuorossa café con leche (maitokahvi) ja sekä täytetty leipä bocadillo.

Lounas syödään usein vasta klo 14 aikoihin, jonka jälkeen alkaa siesta. Lapsille tarjotaan pientä syötävää alkuillasta, mutta muuten illallista syödään vasta yhdeksän aikaan illalla. Lomailijat voivat tietenkin elää oman rytminsä mukaisesti, mutta tämän vuoksi ravintolat saattavat näyttää tyhjiltä tiettyinä aikoina. Turistikohteissa on aina paljon ravintoloita, jotka ovat avoinna koko päivän.

Juomaraha

Juomaraha ei aina sisälly laskuun, mutta laskussa näkyy kanarialainen arvonlisävero IGIC, joka on 7 prosenttia loppusummasta. Juomarahaa ei välttämättä tarvitse jättää, mutta jos olet tyytyväinen palveluun tai aiot palata samaan paikkaan uudelleen, voit pyöristää loppusummaa 10 %. Jos et ole tyytyväinen palveluun tai syöt vain kevyesti baarin puolella, juomarahaa ei tarvitse jättää. Kannattaa huomata, että useissa ravintoloissa leipää tuodaan pöytään ennen tilausta. Leipä ei aina sisälly hintaan, vaan se lisätään laskuun, jos olet syönyt sitä.

Ravintolat

Teneriffalla on todella monipuolinen ravintolatarjonta, ja paikalliset syövät usein itsekin ulkona, varsinkin viikonloppuisin. Kansainväliseen keittiöön yhdistetään usein vivahteita kanarialaisesta, italialaisesta, ranskalaisesta, perulaisesta, kiinalaisesta, libanonilaisesta, intialaisesta jne. keittiöstä.

Bodega-viinituvissa voit nauttia hyvistä viineistä ja tapaksista eli pikkusuolaisista. Turistialueiden ulkopuolella olevat ravintolat ovat kiinni yleensä yhtenä päivänä viikossa, joten aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen. Maaseudulla on pieniä perheravintoloita, nk. "guachinches", joiden ruokalistat ovat yleensä melko suppeita, mutta ruoka sitäkin maukkaampaa. Usein näissä ravintoloissa myös hinnat ovat erittäin edulliset. Monet näistä ravintoloista ovat avoinna vain syksyisin, jolloin tarjolla on talon omaa viiniä. Kun viini loppuu, ravintola sulkee ovensa ja laittaa ovelle lapun: "Se acabó el vino" – viini on loppuunmyyty!"

Kaniininliha

Kaniininliha eli conejo on kevyttä vaaleaa lihaa, jonka maku muistuttaa hieman kananlihaa, mutta on kuitenkin maukkaampaa. Hyvissä ravintoloissa liha on yleensä hyvin valmistettu, esim. pataruokana.

Mojo

Mojo, joka lausutaan "mocho", on kerrassaan upea kulinaarinen nautinto. Tätä kastiketta valmistetaan yleensä kotona, mutta sitä voi ostaa myös kaupasta. Punaisessa mojo-kastikkeessa on paprikaa ja mausteita, kun taas miedommassa vihreässä mojossa pääosassa on korianterin maku. Makuasioista ei tietenkään kannata kiistellä, joten maista ihmeessä molempia kastikkeita ja löydä oma suosikkisi.

Juusto

Kanariansaarilla valmistetaan paljon erilaisia hyviä juustoja. Juustot valmistetaan lehmän-, vuohen- ja lampaanmaidosta sekä näiden yhdistelmistä. Tunnetuin espanjalainen juusto on Manchego, ja vaikka se ei olekaan kotoisin Kanariansaarilta, sen maku muistuttaa hyvin paljon täällä valmistettuja juustoja. Siinä on musta kuori, ja sen maku on mieto, monivivahteinen ja hieman hapan. Kannattaa maistella eri juustoja, niin löydät omat suosikkisi. Juusto on espanjaksi queso ja savustettu juusto (joka maistuu paljon paremmalta kuin miltä se kuulostaa) on queso ahumado. Suuremmissa supermarketeissa on hyvät juustovalikoimat ja niistä löytyy paljon muitakin paikallisia herkkuja, kuten kinkkua ja makkaroita. Todellinen kulinaristin unelma!

Peruna

Meidän perunoita syövien suomalaisten tulisi ottaa oppia espanjalaisilta. Heidän papas arrugadas eli "ryppyperunat" keitetään niin vahvassa merisuolavedessä, että perunoista lähtee vesi ja niiden maku voimistuu. Perunat tarjoillaan hieman ryppyisinä ja suolapintaisina sekä ehdottomasti mojo-kastikkeen kanssa.

Makeannälkään

Upean näköiset ja runsaasti hedelmillä ja pähkinöillä koristellut kakut eivät aina ole sitä miltä näyttävät. Kauniin pinnan alla saattaakin olla ihan tavallinen sokerikakku, joka ei välttämättä ole edes erityisen makea. Kun makeannälkä yllättää, kannattaakin maistella hieman vaatimattomamman näköisiä herkkuja, kuten suklaatäytteisiä croissanteja tai pähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä täytettyjä lehtitaikinarullia. Tulet varmasti yllättymään positiivisesti!
Santa Cruzissa on monipuolinen yöelämä, jonka tarjonta on suunnattu erityisesti paikallisille.
Ostokset
Santa Cruzissa on useita tunnettuja kauppoja ja monipuoliset ostosvalikoimat. Parhaimmat ostoskadut ovat Calle del Castillo ja Calle Bethencourt Alfonso. Lisäksi keskustassa sekä kaupungin laitamilla on useita ostoskeskuksia. Hinnat saattavat olla hieman edullisempia kuin Suomessa, mutta suurta eroa niissä ei ole. Pieniä paikallisia markkinoita järjestetään myös silloin tällöin. Hyviä tuliaisia ovat paikalliset tuotteet. La Orotava on tunnettu käsinkirjailluista liinoistaan. Muita suosittuja ostoksia ovat keramiikkaesineet, banaanilikööri ja paikalliset viinit. Leikkokukat, esim. kolibrikukat, ovat todella edullisia.

Ostokset Teneriffalla

Teneriffan hintataso on yleisesti ottaen hieman edullisempi kuin Suomessa, sillä Kanariansaaret kuuluvat nk. vapaakauppa-alueeseen, jossa arvonlisävero on vain 7 prosenttia. Suosittuja ostoksia ovat esim. kengät, laukut, hajuvedet, kosmetiikka, elektroniikka, tupakka, alkoholi ja merkkituotteet. Kulta ja hopea eivät ole erityisen edullisia täällä, mutta koruja saattaa silti saada hyvään hintaan, sillä niiden suunnittelukustannukset ovat edullisemmat. Myös merkkikellot ja kynät ovat huomattavasti halvempia.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Teneriffalla on hyvät mahdollisuudet pelata golfia ja tehdä vaellusretkiä. Vuokra-autolla pääset kätevästi ja joustavasti haluamiisi paikkoihin.
Santa Cruzilla on mielenkiintoinen historia, ja kaunista luontoa on heti kaupungin ulkopuolella. Kierrellessäsi kaupungissa näet museoita, historiallisia rakennuksia ja tulet huomaamaan, että Santa Cruz on todella vanha kaupunki.

Museo de la Naturaleza y el Hombre - luonnonhistoriallinen museo

Moderni museo, jossa on mielenkiintoisia multimedianäyttelyitä saaren kasvillisuudesta ja eläimistä sekä geologiasta. Täällä voi tutustua myös saaren alkuperäisväestöön guancheihin muumioiden muodossa. Osoite: Hospital Civil, Calle Fuentes Morales, Santa Cruz de Tenerife.

Museo de Arte Sacro - sakraalitaiteen museo

Osoite: Basílica de la Patrona de Canarias, Candelaria.

Museo de Antropologia de Tenerife - antropologinen museo

Museo sijaitsee Tacoronte ja Valle Guerran välissä (La Laguna).

Museo Militar Regional de Canarias - Kanariansaarten sotamuseo

Historiasta kiinnostuneelle tämä on ehdoton vierailukohde. Kokoelmissa on mm. El Tigro (Tiikeri) -kanuuna, jolla tarinan mukaan ammuttiin Amiraali Nelsonin käsi hänen yrittäessään vallata Teneriffan vuonna 1797. Osoite: Calle San Isidro 2, Santa Cruz de Tenerife.

Nähtävyydet Terneriffalla

Teneriffan historia on monipuolinen, ja saarella on lukuisia nähtävyyksiä, mutta useimmat niistä sijaitsevat Los Cristianoksen ja Playa de las Américasin ulkopuolella, jotka ovat suhteellisen uusia kohteita. Saaren museot ovat pääkaupungissa Santa Cruzissa, joka sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Los Cristianoksesta. Entinen pääkaupunki La Laguna on ihan Santa Cruzin vieressä ja myös vierailemisen arvoinen kohde. La Lagunassa on paljon mielenkiintoista arkkitehtuuria, kuten esim. katedraali ja yliopisto. Espanjalaiset rakensivat pääkaupungin vallattuaan sen alkuperäisväestöltä vuonna 1497. Pääkaupunki siirrettiin myöhemmin Santa Cruziin, jotta se olisi lähempänä merta. Santa Cruz on nykyään tärkeä satamakaupunki sekä saaren hallinnollinen keskus.
Kulkuyhteydet

Bussit

Paikallisbussit ovat vihreitä, ja niiden kyljessä lukee TITSA. Bussit kulkevat useimpien suurempien paikkojen välillä.

Taksi

Taksilla on mukava liikkua paikasta toiseen Teneriffalla. Santa Cruzissa on useita takseja. Taksin voi pysäyttää kadulla tai ottaa taksiasemalta. Lain mukaan taksamittaria on käytettävä, joten voit tarvittaessa pyytää kuljettajaa laittamaan sen päälle. Pidemmillä matkoilla hinnasta kannattaa sopia etukäteen. Hinnoissa ei juuri ole eroa eri vuorokauden aikoihin.

Laiva

Santa Cruzista pääsee laivalla Gran Canarialle.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Santa Cruz on omatoimikohde. Tavoitat oppaamme tarvittaessa talvikaudella vuorokauden ympäri palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata saaren eteläpuolelta alkavia retkiä, halutessasi vuokrata auton tai kaivatessasi muuten vain hyviä lomavinkkejä. Santa Cruzista ei järjestetä Tjäreborgin retkiä. Tilauslennoilla matkustaessasi oppamme ovat sinua vastassa lentokentällä ja ohjaavat sinut oikeaan bussiin, mikäli olet varannut lentokenttäkuljetukset kauttamme.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla. Olemme jo useita vuosia olleet aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen Ecpat-järjestön kanssa, joka pyrkii monin eri tavoin parantamaan lasten elinolosuhteita erityisesti kehitysmaissa ja estämään lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä.

Rokotukset

Ei vaadita pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Euro (EUR). Tunnetuimmat luottokortit, VISA, Mastercard ja Eurocard, hyväksytään yleisesti useimmissa kaupoissa ja ravintoloissa.
Pankkiautomaatteja on lähes jokaisessa kadun kulmassa. Kertanosto enintään 300 euroa ja korkeintaan 2 nostoa päivässä, eli max 600 euroa/päivä.

Pankit ovat avoinna maanantai-perjantai klo 08.30-14.00 ja tietyt pankit myös torstaisin klo 17.00–18.00.

Valuutanvaihtotoimistot ovat avoinna normaaleina aukioloaikoina. Valuuttaa voi vaihtaa myös hotelleissa, mutta kurssi on melko huono.

Aikaero

Suomen aika -2 tuntia

Sähkö

220 V. Adapteria ei tarvita.

Kieli

Espanjassa puhutaan pääasiassa espanjaa, mutta tietyillä alueilla myös katalaania ja mallorquiinia. Turistialueilla useimmat palvelualalla työskentelevistä puhuvat myös englantia.

Lisätiedot

Vaikka Espanja kuuluu EU:hun, Kanariansaaret eivät verotussyistä kuulu EU:hun. Huomioithan siis tullimääräykset kotimatkalle lähtiessäsi. Santa Cruzissa on paljon rappuja ja tasoeroja. Toisinaan kaupungissa on korkea ilmankosteus, mikä saattaa vaivata varsinkin astmaatikkoja.

Saarella rakennetaan paljon ja rakennustyömaiden ääniä saattaa kuulua hotelleihin. Uusia rakennustyömaita käynnistetään lyhyelläkin aikataululla, ja läheskään kaikista ei ole tietoa ennen kauden alkua.

Lue myös "Hyvä tietää"-osio ja Tjäreborgin matkaehdot. Pidätämme oikeuden muuttaa retkiohjelmaa, -hintoja jne.
Lasten kanssa matkustaminen
Santa Cruz ei ole kaikkein lapsiystävällisin matkakohde. Rannalle on pitkä matka, liikenne on hektistä ja täällä on vaikea juoksennella ympäriinsä vapaasti. Parempia kohteita lasten kanssa matkustaessa ovat etelärannikon Playa de la Amércias ja Los Cristianos.

Lasnteuoka ja vaipat

Lastenruokaa ja vaippoja voi ostaa useimmista suuremmista ruokakaupoista sekä hyvin varustetuista apteekeista. Purkkiruokien valikoimat ovat täällä kuitenkin melko suppeat. Puurojauhe ja hedelmäsoseet sisältävät usein sokeria.
Tee matkahaku – Santa Cruz
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.