Kesäloma Bulgariassa

Muutakin kuin juhlimista

Mathias tutustuu Bulgariaan

”Bulgariaan? Jaa vaahtobileisiin Sunny Beachille?”

En aio valehdella. Tuo oli ensimmäinen ajatukseni, kun kuulin että olisin lähdössä Balkanin itäosaan. Mutta niin siinä ei käynyt.

Teksti ja kuvat: Mathias Eskelund
Julkaistu: 17. 3. 2024

Albena ja Baltatan kaunis luonnonsuojelualue ylhäältä päin.

Pieni maa jossa on vähän kaikkea

Minulle Bulgaria oli yhtä kuin bilekohde Sunny Beach, ja mielikuvani liittyivät lähinnä happy houriin, korkeisiin promillelukemiin ja kovaäänisiin juhlijoihin.

Mutta vietettyäni viikon Albenassa Varnassa Mustanmeren aurinkoisella rannikolla olen nyt hieman viisaampi. En esimerkiksi tiennyt että kaikissa uima-altaissa on paikallisista lähteistä tulevaa mineraalivettä. En myöskään tiennyt, että Albenassa on tenniskenttiä, vesipuistoja, ratsastuskeskuksia ja kylpylähoitoja.

Eikä minulla todellakaan ollut aavistustakaan elämyksistä, jotka minua odottivat: tryffelinetsintä Balchikissa, aamujooga rannalla, linturetki asiantuntijan opastuksella sekä bulgarialainen kansantanssi.

Yksi asia on minulle nyt päivänselvä: loma Bulgariassa on paljon enemmän kuin vain biletystä.

"Ei näy Happy Houria, ei..."

Mieluummin kansantanssia kuin katujuhlia!

Viiniköynnösten antimia tutkimassa.

Mustameri on uusi musta

Bulgarian huikea Mustanmeren rannikko tarjoaa kilometrien pituisia hiekkarantoja, mukavaa kesäsäätä sekä paljon elämyksiä ja nähtävää. Vesi on lämmintä ja kristallinkirkasta, ja sen suolapitoisuus on erittäin alhainen, mikä tekee vedestä miellyttävämmän kuin Välimerellä. Rantahiekka on pehmeää kuin vehnäjauho.

Mereltä puhaltavan lämpimän tuulen ansiosta kuumat kesäkuukaudet toukokuusta lokakuuhun tuntuvat varsin miellyttäviltä. Lisäksi Bulgaria on yksi Euroopan halvimmista lomamaista, joten rahalle saa hyvää vastinetta – alle kolmen tunnin lentomatkan päässä Suomesta.

Uimavesi Bulgariassa on ihan parasta.

Paljaat varpaani ovat harvoin olleet onnellisemmat.

Omat suosikkihotellini

Albena sijaitsee noin 120 kilometriä Sunny Beaciltä pohjoiseen. Suurin osa Tjäreborgin hotelleista on juuri täällä kauniilla Mustanmeren rannikkokaistaleella. Me tsekkasimme sisään Maritim Hotel Paradise Blue Albenaan, joka on kiva hotelli sekä lapsiperheille että aikuisille.

Useissa hotelleissa hintaan sisältyy All Inclusive, jolloin loma on erityisen helppo ja huoleton. Lasten kanssa matkustaville suositukseni on Balchikin White Lagoon Beach, joka on aivan rannalla sijaitseva perhehotelli.

Balchik on juuri oikea lomakohde, jos kaipaat rentoutumista. Kaupunki on suosittu lomakohde myös bulgarialaisten keskuudessa ja sn viehätys perustuu suurelta osin siihen, että se on säilynyt varsin muuttumattomana. Vieraile kuningartar Marian kesäpalatsissa tai ihaile värejä ja kauneutta kasvitieteellisessä puutarhassa. Hyvä hotellivalinta Balchikissa on pidetty Helios. Helioksessa on sekä huoneistoja että hotellihuoneita, ja se sijaitsee täydellissä paikalla aivan rannalla.

Maritim Hotel Paradise Blue Albena.

White Lagoon Beach.

Helios.

Tee juuri niin paljon (tai vähän) kuin huvittaa

Tenniskenttiä, jalkapallokenttiä, kylpylöitä, joogaa, ratsastusta, vesipuisto... Albena sopii täydellisesti rentoutumiseen ja nautiskeluun altaan äärellä ja Mustanmeren rannalla. Mutta vaihtoehtoja löytyy myös liikunnasta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille. Upota jalkasi mineraalivesikylpyyn, treenaa rystylyöntiä tenniskentällä tai nauti hyvää tekevästä mutahoidosta.

Pyrin yleensä pitämään jalat maassa, mutta Bulgariassa voi kokeilla tätäkin.

Oikeastaan rantahiekka on minulle kaikkein sopivin alusta.

Yllätysten maa

Älä anna Bulgarian toisinaan kovan ulkokuoren pettää. Paikalliset saattavat joskus näyttää totisilta, mutta pinnan alta löytyy hyvä sydän ja ystävällisyys, joka lämmittää jokaisen vierailijan mieltä.

Sain osallistua myös kansantanssitapahtumaan Maritim Hotel Paradise Blue Albenassa.

Tryffeleitä etsimässä Balchikissa

Tuntuu että maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä. Niitä jotka rakastavat tryffeliä ja niitä jotka rakastavat vihata tryffeliä. Bulgariassa kasvaa yhdeksää erilaista tryffelisientä. Arvokkain niistä on valkoinen tryffeli ja siitä saatava kilohinta voi nousta jopa lähes 7000 euroon.

Tätä valkoista tryffeliä lähdimme etsimään bulgarialaisen tryffelinmetsästäjän Dimitar Dimitrovin ja hänen neljän koiransa kanssa. Olin luullut, että etsintään käytetään tryffelisikoja, mutta jälleen opin jotain uutta. Koirat sopivat tarkoitukseen paremmin, sillä ne eivät ole niin innokkaita syömään saalista kuin siat. Me emme löytäneet yhtään valkoista tryffeliä, mutta paljon tummia kesätryffeleitä. Dimitar kertoi, että ennätyssaalis on 16 kiloa yhdessä päivässä. Vain noin prosentti Bulgariassa poimituista tryffeleistä jää maahan, sillä ne ovat kysytty vientituote. Tärkeimmät vientimaat ovat Italia, Ranska ja Espanja.

Mies joka rakastaa tryffeliä.

Mies joka ei rakasta tryffeliä.

Viiniä maistelemassa

Sommelier Dimo Atanasov kutsui meidät maistamaan herkullista bulgarialaista viiniä. Hänen kotinsa oli varsinainen vanhojen esineiden aarrearkku ja muistutti oikeastaan antiikkikauppaa. Perinteen mukaan aloitimme Bulgarian kansallisjuomalla, joka on nimeltään rakia. Rakia on hedelmistä valmistettu väkevä viina. Bulgariassa on viisi viinialuetta ja 400 viinintuottajaa. Vuonna 1885 Bulgaria oli kuudenneksi suurin viinintuottajamaa Euroopassa, mutta on nykyään vaatimattomammalla sijalla 15-16.

Tunnelmallinen viinin maistelu.

Bulgarialainen sommelier ja tavallinen tanskalinen nautiskelija.

Olkaa hyvät!

Näe ja koe Bulgaria

Bulgaria on monipuolinen maa, joka tarjoaa monia erilaisia elämyksiä. Jos haet lomakohdetta, jossa on pitkät, hienot hiekkarannat, miellyttävä kesälämpö ja edullinen hintataso, Bulgaria on juuri oikea paikka sinulle. Mutta toivon, että tämän jutun luettuasi tiedät, että on myös monia muita syitä vierailla tässä upeassa maassa.

Balchikin kasvitieteellinen puutarha.

Balchikin rantakadun varrella.

Albenan hieno ranta.

Varjoakin on tarjolla meille sitä tarvitseville.

Mathias Eskelund

Mathias pitää kaikkein eniten kunnon rantalomasta, eikä hän koskaan kyllästy turkoosiin mereen ja pehmoiseen hiekkaan jalkojen alla. Siksi hän on valmis matkustamaan vaikka ympäri maailmaa löytääkseen täydellisen paikan.