Hotellit (28)

Matkat – Varnan alue

Varnan alue on erinomainen matkakohde silloin, kun haluat nauttia aurinkoisista lomapäivistä, pitkistä ihanista hiekkarannoista, kauniista luonnosta sekä hyvistä ravintoloista ja baareista kohtuulliseen hintaan.
Varnan alue sijaitsee Koillis-Bulgariassa, Mustanmeren rannikolla. Muutaman kymmenen kilometrin päässä alueen pääkaupungista Varnasta sijaitsevat rantakohteet Albena, Balchik ja Kultahietikko, jotka houkuttelevat matkailijoita lapsiystävällisillä rannoilla, viihtyisillä perhehotelleilla ja kohtuullisilla hinnoilla. Tjäreborgin valikoimassa on useita erilaisia hotelleja, joista monet ovat lapsiystävällisiä ja sijaitsevat rannan tuntumassa.

Edullinen matkakohde

Bulgariassa on suhteellisen edullinen hintataso, joten täällä saat rahalle vastinetta syömisen ja shoppailun lisäksi myös hotelleissa. Varnan alueella lomaillessasi voit asua hieman ylellisemmin, valita All Inclusiven tai syödä erityisen hyvin todella kohtuulliseen hintaan.

Tjäreborgin matkat Varnan alueelle

Tjäreborgin valikoimassa on paljon erilaisia hotelleja Varnan alueella. Useissa hotelleissa hintaan sisältyy All Inclusive, ja Bulgarian edullisen hintatason ansiosta myös All Inclusive on täällä edullisempi kuin muualla. Täällä on useita viihtyisiä perhehotelleja, kuten Family Garden -hotelli White Lagoon Beach, jossa lapset pääsevät tapaamaan hauskat maskottimme Lollon & Bernien.
Löydä hotellisi
Rannat

Rannat Varnan alueella

Bulgariassa Mustanmeren rannikon rannat ovat yleensä leveitä ja hiekka kullankeltaista ja pehmeää. Aurinkotuoleja ja -varjoja voi vuokrata.

Albenan ranta

Albenan upea hiekkaranta on kuusi kilometriä pitkä. Matalapohjaisella rannalla on hyvin tilaa, tunnelma on rauhaisa ja vesi kristallinkirkasta. Rantaa kiertää autoton rantapromenadi, jonka äärellä voi syödä, juoda, ostaa hedelmiä, jäätelöä ja muuta hyvää.

Kultahietikon ranta

Kultahietikon ranta on neljä kilometriä pitkä. Rannalla on tilaa aurinkotuoleille, ranta-aktiviteeteille, kuten lentopallolle, sekä myyntikojurivistölle, josta voi ostaa syötävää ja juotavaa. Myyntikojujen lisäksi rannalla on hyviä ravintoloita ja pieniä kahviloita. Rannalla on vesiurheilumahdollisuuksia ja myös lapsille on tekemistä rannalla - trampoliineja ja pieniä veneitä.

Balchikin rannat

Balchikissa on muutama pienempi ranta, ja myös hotellimme sijaitsevat lähellä rantaa. Rannoilla on vaihtelevasti joko hienoa tai karkeaa hiekkaa.
Ruoka, juoma ja yöelämä

Ruoka ja juoma Bulgariassa

Bulgariassa voit syödä ja juoda hyvin todella edullisesti. Tarjolla on kaikkea mahdollista, voit herkutela paikallisella ruualla tai tilata vaihtelun vuoksi ruokalajeja eri puolelta maapalloa. Ravintolatarjonta on laaja Albenassa ja Kultahietikolla, mutta myös Balchikissa on muutamia ravintoloita. Lue lisää jokaisen kohteen tiedoista.

Ruoka Bulgariassa

Bulgarialainen keittiö on saanut vaikutteita Euroopasta ja idästä, ja siinä on vivahteita Kreikan ja Turkin ruokakulttuureista. Lomakohteissa tarjoiltavat paikalliset herkut ovat usein kuitenkin hieman kansainvälisempiä versioita. Tyypillinen pääruoka on kawarma eli savipadassa haudutettu ruoka, jossa on lihaa, sipulia, mausteita ja sieniä. Mielenkiintoinen alkuruoka on perinteinen bulgarialainen tarator eli jugurtista, kurkusta, tillistä ja valkosipulista valmistettu kylmä keitto.

Juomat Bulgariassa

Bulgaria on yksi maailman suurimmista viinintuottajista, ja viinialueita siellä on viisi. Etelä-Bulgariassa tehdään pääasiassa punaviiniä ja pohjoisessa valkoviiniä. Bulgariassa valmistetaan myös erinomaista olutta. Hyviä paikallisia merkkejä ovat Kamenitza, Zagorka ja Astika.
Paikallinen hedelmäviina Rakia valmistetaan tislaamalla. Raaka-aineena käytetään luumua, aprikoosia tai mitä milloinkin on saatavana. Maku vaihtelee laadun mukaan. Alkoholittomia juomia, kuten vettä, soodavettä ja mehua, on hyvin saatavilla kaikkialla, ja Bulgariassa on myös erinomaista kahvia.

Viihdeohjelma ravintoloissa

Useimmissa ravintoloissa on jonkinlaista viihdeohjelmaa, ja päivällisellä vierähtää helposti iltaan asti. Yleensä ravintolat avataan klo 10.00 ja suljetaan puolen yön paikkeilla. Bulgarialaiset eivät ole turhan tarkkoja, joten ravintolaan voi hyvin pukeutua rennosti, mutta uima-asu ei kuitenkaan ole sopiva. T-paita ja shortsit ovat vähimmäisvaatimus.

Yöelämä Varnan alueella

Jos etsit vilkasta yöelämää, Kultahietikko on silloin sinulle paras vaihtoehto. Albenassa ja Balchikissa yöelämä on hiljaista.
Ostokset

Ostosmahdollisuudet Varnan alueella

Jos pidät shoppailusta, pieniä kauppoja on kaikissa kohteissa. Suuremmat ostokset kannattaa tehdä Varnassa.

Vaatteet ja kengät

Varnassa on kaksi ostoskeskusta, Varna Mall ja Grand Mall. Varnassa on myös useita tunnettujen merkkien liikkeitä, kuten Adidas, Benetton, Kappa, Lacoste, Terra Nova, Mango, Bershka, Zara jne. Kauppojen valikoimat eivät ole samat kuin Suomessa, mutta hinnat ovat sen sijaan huomattavasti edullisemmat. Varnan keskusta on hyvä paikka ostosten tekemiseen. Siellä on kuitenkin vähemmän merkkiliikkeitä kuin ostoskeskuksissa, mutta halvemmat hinnat.

Kenkiä voi ostaa markkinoilta sekä Knyaz Borisin ja Preslavin ostoskatujen kaupoista. Kenkien hinnat ovat usein suhteellisen edullisia.

Viini

Bulgaria on johtava viinintuottajamaa, ja pullollinen paikallista viiniä on mukava lahja tai tuliainen kotiinvietäväksi. Viinejä kannattaa maistella ravintolassa ennen ostopäätöstä, sillä hintataso on usein todella kohtuullinen.

Alkoholi

Bulgarialaisia väkeviä alkoholijuomia on erilaatuisia. Bulgarialaiset ovat ylpeitä myös ruusulikööristään, vaikka sen maku ei ehkä aivan kaikkia hurmaakaan. Paikallista konjakkia ja vodkaa voi ostaa edullisesti, mutta laadusta emme tosiaan voi mennä takuuseen.

Keramiikka

Perinteisiä ja kauniita keramiikkaesineitä myydään kaikkialla Bulgariassa. Bulgarialainen keramiikka on ainutlaatuista ja omanlaistaan, mitä ei aina välttämättä huomaa, kun esineitä näkee kasoittain Varnassa. Jos ostat keramiikkatuotteita, kannattaa huomioida, että sininen väri saattaa sisältää lyijyä, mutta koriste-esineiksi nämä tietysti sopivat.

Ruusuöljy

Bulgarialaiset ovat ylpeitä ruusutuotteistaan, ja ruusuöljyä myydään pullossa. Aidon öljyn löytäminen on kuitenkin vaikeaa, sen grammahinta on n. 10 euroa. Hintaan vaikuttaa öljyn valmistukseen tarvittava suuri määrä ruusuja. Useimmissa "ruusuöljyissä" sisältöä on enemmän tai vähemmän laimennettu, mutta tuoksu on silti upea.
Aktiviteetit ja nähtävyydet

Aktiviteetit Varnan alueella

Varnan rannikon lomakohteissa on tarjolla aktiviteetteja niin maalla kuin vedessäkin. Tarjolla on muun muassa minigolfia, tennistä ja vesiurheilulajeja.

Madara

Madara on suuri luonnonpuisto, jonne pääsee kätevimmin vuokra-autolla. Täällä voit viettää tunteja vaeltaen tai oikeastaan kiiveten. Madaran linnalle pääsee kapuamalla 386 porrasaskelmaa, ja näkymät sieltä ovat huikeat.

Madaran linnassa on myös kivireliefi, Madaran ratsastaja, joka on hakattu 23 metrin korkeuteen lähes pystysuoraan kallionseinämään. Reliefi on 700-luvulta ja kuuluu Euroopan vanhimpiin kivireliefeihin

Nähtävyydet Varnan alueella

Bulgarialla on paljon tarjottavaa, etenkin jos olet kiinnostunut historiasta ja nähtävyyksistä. Täällä on myös yksi maailman vanhimmista kaupungeista.

Varna – maailman vanhimpia kaupunkeja

Bulgarian Varna on yksi maailman vanhimmista kaupungeista, ja vanhan Varnan raunioita on vielä paikoin jäljellä. 200-luvulla romanialaiset rakensivat suuren kylpylän, joka oli pinta-alaltaan viisi neliökilometriä. Täällä on myös arkeologinen museo, jossa on esillä maailman vanhimpia kulta-aarteita. Toinen suositeltava vierailukohde on merenkulkumuseo, jossa voi tutustua sukellusveneisiin, helikoptereihin, kanuunoihin ja muihin sodanaikaisiin esineisiin.

Parhaat ostospaikat ovat Knyaz Borisin ja Preslavin kävelykaduilla, joiden varsilla on useita merkkiliikkeitä sekä muita kauppoja, joissa myydään vaatteita, asusteita, kenkiä ja koruja.

Nessebar – Mustanmeren rannikon ylpeys

Nessebariin kannattaa varata kunnolla aikaa. Tutustu kaupungin tunnelmaan ja nähtävyyksiin vaeltelemalla sen kapeilla kujilla, pistäytymällä kauniissa vanhoissa kirkoissa ja istahtamalla juomaan jotain viilentävää basilikan raunioille. Kaupungin ainutlaatuinen kauneus näyttäytyy yksityiskohdissa, kuten St. Stephens Church -kirkon muurissa, etnografisen museon sisäpihalla tai vanhempien talojen yläkerroksissa näkyvissä puuveistoksissa, jotka ovat tyypillisiä Nessabarille. Talot on rakennettu niin, että alakerroksen materiaalina on käytetty kiveä, ja ylempi kerros on hieman leveämpi ja puusta. Näin saatiin lisää asumispinta-alaa ilman, että kaduista olisi tullut kapeampia.

Kivimetsä - Pobitite Kamani

Kivimetsä sijaitsee noin kahdenkymmen kilometrin päässä Varnasta kohti Sofiaa. Nimi ei oikeastaan kerro ollenkaan minkälaisesta metsästä on kyse. Pobtite Kamani on hiekka-aavikkoalue, jossa on merkillisiä kalkkimonoliittejä eli suuria kalkkikivipilareita, jotka ovat jopa kuusia metriä korkeita ja kaksi ja puoli metriä halkaisijaltaan. Kyseessä on todellinen luonnonilmiö. Pilareiden synnystä on monia teorioita. Jotkut ovat sitä mieltä, että pilarit syntyivät maan ollessa veden alla, kun taas toiset uskovat, että pilarit ovat ihmisten tekemiä. Kannattaa itse tulla paikan päälle katsomaan, kumpi teoria voisi pitää paikkansa.

Kaliakran niemi

Kaliakran niemellä voit kokea kerrassaan upean luontoelämyksen, ja tänne pääset kätevimmin vuokra-autolla. Niemen punaiset kalkkikivikalliot nousevat suoraan merestä, ja hyvällä tuurilla voit nähdä leikkiviä delfiinejä. Pari tuhatta vuotta sitten niemelle rakennetun linnoituksen rauniot ovat yhä jäljellä, kuten myös roomalaisen kylpylän ja kirkon jäännökset. Yhden meriluolan kätköistä löytyy erinomainen ravintola, jonka kalakeittoa kannattaa ehdottomasti käydä maistamassa.

Kamen Brjag ja Yajlata – historiallinen luonnonsuojelualue

Kamen Bjarg ja Yajlata ovat arkeologisia luonnosuojelualueita, jotka sijaitsevat noin 15 kilometrin päässä Kaliakran niemestä pohjoiseen. Täällä voit ihastella erilaisia luolia, muinaisia megaliittisia kiviympyröitä, antiikin aikaista linnoitusta ja nekropolia. Kalkkikivikallioilta on henkeä salpaavan upeat näkymät merelle ja kauniille kukkaniityille.

Dobrich – Dobrudjan provinssin pääkaupunki

Dobrich on Dobrudjan maakunnan pääkaupunki ja aito bulgarialainen kaupunki, jossa turisteja on vain vähän. Dobrich sijaitsee 25 kilometriä Albenasta länteen. Keskustan kävelykatujen varsilla on futuristista 60-luvun arkkitehtuuria, mikä luo omanlaisensa ja samalla modernin tunnelman. Lehmusten reunustamilla kaduilla on elämää – täällä shoppaillaan tai istuskellaan ulkoilmakahviloissa nauttimassa olutta ja kahvia. Vanhahaupunki on helppo löytää, ja se koostuu parista kadusta, joiden varsilla on ristikkotaloja ja käsityöläispajoja. Täällä voit ihastella sepän, suutarin ja puusepän työskentelyä tai pistäytyä leipomossa maistelemassa satavuotta vanhassa leivinuunissa paistettuja seesamirinkeleitä. Vanhassakaupungissa on muutama viihtyisä ravintola, joissa on mukava nauttia iltapäiväkahvit.
Kulkuyhteydet
Paras tapa nähdä ja kokea Bulgaria on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten jos matkustat lomakohteeseen tilauslennolla, varaa Avis-auto jo ennen matkaa.

Jos olet varannut paketoidun matkan reittilennoilla, lue vuokra-auton varaamisesta sekä lisätietoja autoista tästä.

Paikallisbussit

Paikallisbussit ovat halvin tapa matkustaa paikasta toiseen, ja ne kulkevat tavallisesti puolen tunnin välein, keskipäivällä useammin. Bussit ovat valitettavasti melko epämukavia, hitaita ja niistä puuttuu ilmastointi. Matka Varnaan tai Dobrichiin kestää noin 30-40 minuuttia.

Taksi

Taksilla matkustaminen on suhteellisen edullista, mutta hinnasta kannattaa sopia etukäteen, eikä tinkimistä kannata kaihtaa. Kiinteitä hintoja ei ole olemassa, vaikka niin saatetaan vakuutella, eivätkä taksamittarit yleensä toimi. Keskustassa liikennöivät taksit sekä hotellien omat taksit ovat tuplahintaisia verrattuna rantakohteiden laidalla bussipysäkeillä päivystäviin takseihin. Voit vuokrata taksin myös koko päiväksi, ja silloinkin hinnasta on hyvä sopia etukäteen. Monet kuljettajat ovat hyviä oppaita ja antavat mielellään ravintolasuosituksia tai kertovat nähtävyyksistä ja bulgarialaisesta elämänmenosta.

Pitkänmatkanbussit

Pidemmillä matkoilla yksityinen bussiyhtiö on paras vaihtoehto. Matka Varnasta Sofiaan kestää noin seitsemän tuntia. Bussilippu ostetaan suoraan bussipysäkiltä myös Burgasiin matkustettaessa.
Kohdefakta

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Palvelumme kohteessa

Tavoitat oppaamme kesäkaudella vuorokauden ympäri soittamalla palvelupuhelimeemme tai lähettämällä tekstiviestin tai sähköpostia, mikäli haluat ostaa retkiä, vuokrata auton tai kaipaat hyviä vinkkejä ja neuvoja. Mikäli emme pysty ratkaisemaan asiaa puhelimitse, tulemme tapaamaan sinua omaan tai sen lähellä olevaan toiseen hotelliin. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät oppaat myös lentokentällä. Ohjaamme sinut kentällä oikeaan bussiin, mikäli olet varannut etukäteen lentokenttäkuljetuksen.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 tuntia.

Näin matkustat tänne

Varnan alueelle voit matkustaa Tjäreborgin tilauslennolla kesäkaudella.

Varnan alueelle voit matkustaa myös joustavasti reittilennoilla ja suunnitella itse matkasi pituuden.

Lento laskeutuu Varnan lentokentälle.

Kuljetuksista kerrotaan erikseen jokaisen lomakohteen kohdalla.
Sää
 • tammikuu
6°-1°
2
Aurinkotuntia/pv
2°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
6°-1°
3
Aurinkotuntia/pv
3°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
11°2°
4
Aurinkotuntia/pv
6°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
16°7°
6
Aurinkotuntia/pv
11°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
22°12°
8
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
26°16°
9
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
30°19°
10
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • elokuu
29°18°
10
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
26°14°
8
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
21°11°
5
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
13°6°
3
Aurinkotuntia/pv
10°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
7°1°
2
Aurinkotuntia/pv
4°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
Bulgariassa, Mustanmeren rannikolla vallitsee välimerellinen ilmasto - kesät ovat lämpimiä ja kuivia, talvet leutoja ja kosteita. Tjäreborgilla on useita kohteita Mustanmeren rannikolla: Varnan alueella sijaitsevat Albena, Balchik ja Kultahietikko ja Sunny Beachin alueella ovat Sunny Beach sekä Nessebar. Näiden kohteiden ilmastot eivät eroa toisistaan huomattavasti.

Jos pidät lämmöstä, auringosta ja uimisesta, niin keskikesä - heinä ja elokuu - ovat silloin hyviä kuukausia matkustaa Bulgariaan. Keskipäivällä mittari voi kohota korkeimmillaan noin 30 asteen paikkeille. Heinäkuu ja elokuu ovat myös kaikkein aurinkoisimpia kuukausia, ja veden lämpötila on noin 23 astetta. Jos taas nautit Suomen suven kaltaisesta ilmastosta, niin Bulgariaan kannattaa matkustaa keväällä tai syksyllä. Keskilämpötila toukokuussa on noin 22 astetta ja kesäkuussa noin 26 astetta. Meriveden lämpötila on noin 21 astetta.

Toukokuu ja kesäkuu

Toukokuu on alkukautta, ja päivälämpötila on noin 22 astetta ja yöt ovat viileitä, jolloin lämpötila saattaa laskea 12 asteeseen. Veden lämpötila on noin 16 astetta. Kesäkuussa sekä ilman että veden lämpötila kohoaa. Ilman lämpötila saattaa kohota 26 asteeseen ja vesikin voi olla yli 20 asteista. Aamut ja illat saattavat olla hieman viileämpiä, lämpötila saattaa olla noin 16 astetta. Satunnaiset sadekuurot ovat myös mahdollisia touko-kesäkuussa.

Heinäkuu ja elokuu

Nämä kuukaudet lasketaan Mustanmeren alueella korkeasesongiksi, jolloin päivän keskilämpötila on noin 30 astetta ja öisin lämpötila laskee harvemmin alle 18 asteen. Toisinaan saattaa tulla yllättäviä helleaaltopäiviä, mutta enimmäkseen lämpötila on mukava ja tuulet vilvoittavia. Veden lämpötila saattaa kohota 23 asteeseen. Kesäkaudella saattaa myös tulla sadekuuroja, mutta ne ovat epätavallisia.

Matkakohteet – Varnan alue

Albena
 • Yleisarvosana
 • Ruoka & juoma
Albena on lapsiystävällinen lomakohde. Parhaiten asut lapsiystävällisessä Flamingo-hotellissa, jossa on lastenallas ja leikkipaikka.
Balchik
 • Ruoka & juoma
 • Ostokset
 • Harrastukset
Balchik on viehättävä pikkukaupunki, jossa on hieno hiekkaranta. Lapsiystävällinen Family Garden White Lagoon Beach -hotellimme sopii erinomaisesti perhelomailuun.
Kultahietikko
 • Yleisarvosana
 • Ruoka & juoma
 • Ostokset
Kultahietikko on perinteinen rantakohde, joka sopii yhtä hyvin lapsiperheille kuin myös ilman lapsia matkustaville. Miksipäs et varaisi vuokra-autoa ja lähtisi tutkimaan Bulgarian maaseutua?

Tee matkahaku – Varnan alue
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.