Matkat – Nessebar

Nessebar on yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista mukulakivikujineen ja houkuttelevine rantoineen. Täällä pääset nauttimaan auringosta, uimisesta ja kulttuurista.

Nessebarissa lomaillessasi saat nauttia auringosta, historiasta, kulttuurista ja merestä. Kaupungilla on rikas historia – tänne ovat jättäneet jälkensä niin traakialaiset, kreikkalaiset, roomalaiset kuin ottomaanitkin. Vielä tänäkin päivänä voit ihailla heidän rakennustaidettaan, joka on sulautunut useiden tuhansien vuosien aikana muovautuneeseen katukuvaan. Nessebar on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1983. Kaupungin vanhimmat osat sijaitsevat pienellä niemekkeellä, jonne pääsee mantereelta siltaa pitkin. Kaupunkikuvaa hallitsevat perinteiset talot, joiden ensimmäinen kerros on kiveä ja ylempi kerros puuta. Talojen välissä kiemurtelevat mukulakivikadut johtavat kaupungin pienille toreille. Suurin osa hotelleista on mantereella, Nessebarin uudemmalla puolella, jolla pääset nauttimaan idyllisestä tunnelmasta ja kaupungin suurimmista rannoista.

Rantaelämää

Nessebarin kaksi suurinta rantaa sijaitsevat mukavan kävelymatkan päässä Vanhastakaupungista. Rannat pidetään hyvässä kunnossa, ne siivotaan päivittäin, ja niillä on paljon palveluita. Parempia snorklausmahdollisuuksia ja rauhallisempaa tunnelmaa kaipaavan kannattaa suunnata Vanhankaupungin suunnalla oleville pienemmille rannoille. Jos haluat nauttia olostasi suuremmalla, 8 kilometriä pitkällä Sunny Beachin rannalla, se on aivan Nessebarin naapurissa.

Ilta Nessebarissa

Kun olet karistanut suolan iholtasi ja vaihtanut vaatteet, on aika suunnistaa kaupungille illalliselle. Nessebarissa on paljon kahviloita ja ravintoloita, ja Bulgariassa sekä ruokien että juomien hinnat ovat kohtuulliset. Esimerkiksi Mitropolian raunioita ympäröivä tori on erinomainen paikka aloittaa illanvietto. Monet matkailijat jatkavat sitten Roussalkaa ja Tsar Ivan Assenia pitkin kohti niemen eteläkärkeä. Ravintoloiden ruokalistoilla on aina tuoretta kalaa, ja sen lisäksi voit myös nauttia Mustallemerelle avautuvista maisemista.

Hyvä tietää
 • All Inclusive
 • Rantahotelleja
 • Upeita hiekkarantoja
 • Edullisia ravintoloita
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Nessebar

Rannat
Nessebarin uudella puolella on ihana, leveä ja matala ranta, jonka hiekka on hienojakoista – täydellinen paikka rentoutumiseen. Rannalla voi vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja, ja tarjolla on myös muita palveluita, kuten vesiurheilua ja ravintoloita. Nessebarin vanhalla puolella on myös joitakin pieniä, rauhallisempia uimarantoja. Bulgarian suurin turistikohde, Sunny Beach, on lyhyen bussimatkan päässä. Siellä sijaitsee Mustanmeren kenties kaunein ja suosituin ranta.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Nessebarissa on paljon ravintoloita, joissa tarjoillaan sekä paikallista että kansainvälistä ruokaa. Kala- ja äyriäisruoat ovat suosittuja yhdessä paikallisten erikoisuuksien kanssa nautittuina. Sataman tuntumassa sijaitsevat kalaravintolat tarjoilevat tuoretta kalaa joka päivä. Pienen bussiaseman läpi kulkemalla päädyt oikeaan paikkaan. Saaren koilliskärjessä on kallionkielekkeellä rykelmä ravintoloita, joista on hienot näköalat merelle. Suurin osa Nessebarin ravintoloista on avoinna aamukymmenestä keskiyöhön, ja niiden ohjelmistossa on usein jonkinlaista viihdettä, esimerkiksi trubaduureja. Bulgarialaiset eivät itse suhtaudu ravintolassa käymiseen kovin virallisesti, ja on harvinaista, että ravintolaan pukeudutaan hienosti. Paita ja shortsit on kuitenkin vähimmäisvaatetus, erityisesti turistipaikkojen ulkopuolella. Juomarahan antaminen on tapana, ja se on merkittävä osa tarjoilijoiden palkkaa. Noin 10 prosenttia on suositeltava määrä, jos olet tyytyväinen palveluun. Toisinaan laskuun lisätään palvelumaksu, mutta se on yhä harvinaisempaa.

Ruoka ja juoma Bulgariassa

Bulgarialaisessa keittiössä on vaikutteita sekä Euroopasta että idästä. Turistikohteissa tarjotaan kuitenkin usein yksinkertaistettuja versioita ruuista. Grillausperinne on vanhaa, ja grillattu ruoka muodostaa suuren osan useimpien ravintoloiden ruokalistoista. Bulgarialaiseen keittiöön kuuluvat myös kevyet öljyn ja etikan kera tarjoiltavat salaatit, jotka on valmistettu erinomaisista raaka-aineista. Yksi paikallisista erikoisuuksista on shopska-salaatti, jossa on tomaattia, kurkkua, paprikaa ja sipulia sekä päällä runsaasti raastettua lampaanjuustoa. Salaatin kanssa voi syödä vaikkapa grillattua lihaa tai kawarmaa, joka on myös bulgarialainen erikoisuus. Kawarma sisältää lihaa, paljon sipulia, mausteita ja joskus sieniä. Ainesten annetaan hautua savipadassa, joka sitten asetetaan tarjolle pöytään.
Nessebarin yöelämä on rauhallista. Perinteinen bulgarialainen illanviettotapa on nauttia lasillinen juotavaa baarissa tai kahvilassa. Jos kaipaat eloisampaa yöelämää, suosittu Sunny Beach on vain muutaman kilometrin päässä.
Ostokset
Jos haluat tehdä lomallasi ostoksia, Nessebarissa on paljon kauppoja ja putiikkeja. Valikoimassa on kaikkea keramiikasta, nahasta ja koruista kenkiin ja vaatteisiin. Tyypillisiä matkamuistoja ovat esimerkiksi viini, kuohuviini tai paikallinen viina. Nessebarin uudemmissa osissa voi yleensä tehdä ostoksia edullisemmin, koska turisteja on siellä vähemmän.

Ostokset Burgasin alueella

Sunny Beachillä ja Nessebarissa on hyvät ostosmahdollisuudet. Jos kaipaat suurempaa valikoimaa, Burgasissa on kaksi ostoskeskusta, Burgas Plaza ja Galleria Mall, joissa on kaikenlaisia kauppoja.

Ruusuöljy, -marmeladi ja -likööri

Ruusuöljy on suosittu tuliainen. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä monet pullot sisältävät ruusuvettä eikä niillä ole mitään tekemistä oikean öljyn kanssa. Gramma ruusuöljyä on yhtä kallista kuin gramma kultaa. Kokeile myös ruusumarmeladia, jolla on ainutlaatuinen maku ja tuoksu. Bulgariassa kannattaa kokeilla myös ruusulikööriä.

Käsinvirkatut liinat

Yksi matkamuistovinkki Sunny Beachillä ovat taidokkaat käsinvirkatut liinat, joita paikalliset myyvät kaikkialla, minne vain on tilaa levittää liinoja esille.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Nessebarissa on paljon tekemistä ja erilaisia aktiviteetteja. Voit kokeilla muun muassa vesiurheilulajeja, kuten purjelautailua, vesihiihtoa ja parasailingiä. Voit halutessasi myös ratsastaa tai pelata tennistä. Nessebarin lähistöllä sijaitsee viihtyisä Aqua Paradise -vesipuisto, jonka hauskat vesiliukumäet ovat hyvä valinta lämpiminä kesäpäivinä.
Nessebarissa riittää tekemistä, ja päivän aikana ehdit nauttia niin auringosta, historiasta, kulttuurista kuin merestäkin. Kaupungilla on värikäs historia traakialaisten, kreikkalaisten, roomalaisten ja ottomaanien vaikutuksen ansiosta. Nessebarissa voi vielä nykyäänkin ihailla eri kulttuureiden muovaamaa katukuvaa, johon rakennukset ovat sulautuneet luonnollisella tavalla useiden tuhansien vuosien aikana. Kaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1983. Nessebarin vanhimmat osat sijaitsevat pienellä niemellä, jonne pääsee mantereelta siltaa pitkin. Kaupunkikuvaa hallitsevat perinteiset talot, joiden alakerros on kiveä ja yläkerros puuta. Talojen väleissä kiemurtelevat mukulakivikadut yhdistävät toisiinsa pieniä toreja.

St. Stefanin kirkko

St. Stefanin kirkko on yksi Nessebarin parhaiten säilyneistä ja koristeellisimmista kirkoista, jonka sisäseiniä peittävät seinämaalaukset. Kirkon vanhimmat osat ovat noin tuhat vuotta vanhoja, mutta rakennus on ikäänsä nähden erinomaisessa kunnossa.

Pantokrator-kirkko

Hyvin säilynyt Mesembria-kadulla sijaitseva kirkko toimii nykyisin monen muun kirkon tavoin taidegalleriana.

Basilika

Basilika on helppo löytää, sillä se sijaitsee melkein keskellä kaupunkia. Venetsialaisten 1200-luvulla tekemien tuhojen vuoksi jäljellä ei ole juuri muuta kuin muurien perustukset ja muutama uudelleen pystytetty holvikaari, mutta silti on helppo saada käsitys siitä, miltä basilika on aikoinaan näyttänyt.

Museot

Etnografinen museo on käymisen arvoinen, kenties eniten itse rakennuksen takia, joka on yksi Nessebarin kauneimmista nähtävyyksistä. Rakennus on tyypillinen esimerkki bulgarialaisesta rakennustaiteesta 1800-luvulta, jolloin kansallismielisyys oli vahvaa. Siellä on esimerkiksi avotakat, joiden reunukset on veistetty puusta. Arkeologinen museo sijaitsee kaupunginportin vieressä Mesembria-kadun alkupäässä. Museossa on esillä lukuisia lähialueelta löytyneitä esineitä. Opastetauluja on vain muutamia, mutta saatavilla on englanninkielinen vihko, joka auttaa museoon tutustumisessa.
Kulkuyhteydet

Toimi näin:

Ota meihin yhteyttä tapaamisaikaan tai soita palvelunumeroomme. Varaamme auton, ja Avis-autovuokraamon edustaja toimittaa auton hotellille, jossa voit allekirjoittaa sopimuksen Avis-autovuokraamon kanssa ja maksaa vuokrausmaksun.
• Ota ajokortti mukaan.
• Säilytä aina Avis-vuokrasopimusta autossa.
• Sovi Avis-vuokraamon kanssa, milloin palautat auton. Suosittelemme, että tapaat Avis-edustajan uudelleen auton palautuksen yhteydessä.
• Avis veloittaa autonvuokrauksen yhteydessä takuumaksun. Takuumaksua ei voi maksaa käteisellä, joten otathan mukaan pankki- tai luottokortin.

Hintaan sisältyy:

• Perusvakuutus
• Rajattomat ajokilometrit
• Ilmainen auton toimitus ja haku
• Auton toimitus lentokentälle
• Bulgarian tieverot

Lisäpalvelut tarvittaessa:

• Lastenistuin vuokrattavissa
• Useammasta kuin yhdestä kuljettajasta on maksettava lisämaksu
• Jos sinulla ei ole omaa tapaturmavakuutusta, voit ostaa sen
• Saatavilla on myös lisävakuutus, joka poistaa omavastuun (Super Collision Damage Waiver)

Etukäteen varattu auto

Jos olet varannut Avis-auton etukäteen matkavarauksen yhteydessä, voit vain odottaa Avis-edustajaa hotellin vastaanotossa. Ajankohta on ilmoitettu matka-asiakirjassa.

Bussi ja minibussi

Paikallisbussit ovat edullisin tapa kulkea Nessebarissa. Bussiasema sijaitsee aivan kaupunginportin vieressä, johon silta loppuu. Sieltä menee busseja sekä Burgasiin että Sunny Beachiin. Myös kaupungin uuden osan Khan Kroum -kadun puolivälissä on bussipysäkki. Minibussit ovat ahtaampia ja kalliimpia, ja niiden täyttymistä saattaa joutua odottamaan hetken.

Taksi

Nessebarissa taksi ei ole koskaan kaukana – niitä on kaikkialla. Yritä tinkiä niiden hintaa ainakin puoleen tarjotusta. Matka Sunny Beachille maksaa tarkasta määränpäästä riipppuen 20–25 levaa, yöaikaan hieman enemmän.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Nessebar on on omatoimikohde, mutta tavoitat Tjäreborgin oppaan kesäkaudella ympäri vuorokauden palvelupuhelimesta, tekstiviestillä ja sähköpostilla halutessasi varata retkiä, vuokrata auton tai saada hyviä vinkkejä. Jos emme voi ratkaista asiaa puhelimitse tai sähköpostilla, tulemme tapaamaan sinua omalle hotellillesi tai läheiselle hotellille. Matkustaessasi tilauslennolla tapaat meidät myös lentokentällä ja ohjaamme sinut oikeaan lentokenttäbussiin, mikäli olet varannut kohdekuljetukset.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Tarkista, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä, polio- ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotukset ovat kunnossa. Myös hepatiitti A ja B -rokotusta suositellaan. Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat: www.thl.fi (Rokottaminen > Matkailijan terveysopas) tai Terveys ja turvallisuus -sivulta.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

BGN = Bulgarian leva. Useat ravintolat ja liikkeet eivät hyväksy luottokortteja. Eurot ja US-dollarit ovat käypää valuuttaa, ja niitä voi vaihtaa paikan päällä paikalliseksi valuutaksi virallisissa rahanvaihtopisteissä. Rahanvaihtaminen kadulla on kiellettyä. Pankkiautomaatteja on.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Sama aika kuin Suomessa.

Sähkö

220 V. Sähköpistokkeet voivat olla vanhan mallisia ja maadoittamattomia.

Kieli

Bulgaria

Tärkeää tietoa hotelleista

Lomailukausi Bulgariassa on lyhyt ja intensiivinen, ja monissa hotelleissa on täyttä. Siksi hotellin vaihtaminen paikan päällä voi olla hankalaa, ja pyydämmekin, että vieraamme harkitsevat hotellin valintaa tarkasti etukäteen.

Hotellien taso Bulgariassa on vaatimattomampi kuin Välimeren lomakohteissa. Tjäreborgin hotelliluokitus on suhteutettu paikalliseen hotellitasoon, ja sitä ei voi verrata muiden lomakohteiden luokituksiin. Huoneet ovat pieniä ja vaatimattomasti sisustettu, ja ne saattavat olla alkukaudesta kosteita.

Määrittelemättömän hotellin (jokerimatkan) varanneet tulevat suurella todennäköisyydellä asumaan erittäin yksinkertaisessa hotellissa, jota voi olla mahdotonta vaihtaa toiseen.

Lisävuoteet

Hotellihuoneet ovat Bulgariassa usein pieniä ja ahtaita, varsinkin jos huoneessa on lisävuode (yleensä kerrossänky tai vuodesohva/nojavuodetuoli). Tavalliset sängyt eivät välttämättä ole aina vierekkäin, vaan ne saattavat olla myös peräkkäin.

Muuta

Uusia hotelleja rakennetaan jatkuvasti, joten rakennusmelusta saattaa aiheutua häiriöitä. Pieniä koppakuoriaisia on runsaasti, mutta ne ovat kasvissyöjiä ja täysin vaarattomia. Lue myös Hyvä tietää- ja Matkaehdot-osiomme. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Tärkeää tietoa taxfree-tuotteista

Huomioithan, että taxfree-valikoima on Bulgarian lennoilla tavallista rajoitetumpi. Bulgarian lakien vuoksi alkoholia ja savukkeita ei voi tilata etukäteen. Kaikki muut taxfree-kuvaston tuotteet ovat vapaasti tilattavissa.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 3 tuntia Helsingistä tilauslennolla. Reittilentojen kesto määräytyy valitun lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Nessebariin voit matkustaa helposti Tjäreborgin tilauslennolla Helsingistä kesäkaudella.

Lento laskeutuu Burgasin kentälle.
Tjäreborgin lentokenttäkuljetuksella pääset helposti ja varmasti perille Nessebarissa sijaitsevaan hotelliisi. Lentokenttäkuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta voit ostaa ne etukäteen lisämaksusta. Matka bussilla Burgasin lentokentältä hotellillesi kestää n. 30 min – 1 t (n. 25 km) riippuen siitä, kuinka paljon muuta liikennettä ja kuinka monta hotellipysähdystä matkan varrella on. Lentokenttäbussin tarkka ajoreitti määräytyy paikallisten olosuhteiden mukaan, ja reitti päätetään paikan päällä. Lisätiedot saat saavuttuasi perille. Joskus lentokentällä voi joutua odottamaan, sillä laukkujen kanssa menee aikaa kohteeseen saavuttaessa.

Lue lisää kuljetuksista kohteessa.
Sää
 • tammikuu
6°-1°
2
Aurinkotuntia/pv
2°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
6°-1°
3
Aurinkotuntia/pv
3°
Veden lämpötila
20
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
11°2°
4
Aurinkotuntia/pv
6°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
16°7°
6
Aurinkotuntia/pv
11°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
22°12°
8
Aurinkotuntia/pv
16°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
26°16°
8
Aurinkotuntia/pv
21°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
30°19°
10
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • elokuu
29°18°
10
Aurinkotuntia/pv
23°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
26°14°
8
Aurinkotuntia/pv
20°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
21°11°
5
Aurinkotuntia/pv
15°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
13°6°
3
Aurinkotuntia/pv
10°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
7°1°
2
Aurinkotuntia/pv
4°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Nessebar
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.