Matkat – Aruba

Aruba

Aruballa asut aivan rannan tuntumassa ja vietät rennon All Inclusive -loman Karibian auringon alla.

Aruba kuuluu edelleen Alankomaiden kuningaskuntaan, mutta vaaleat hiekkarannat, turkoosinsininen meri ja rento tunnelma vievät ajatukset kauas Euroopasta. Tjäreborgilla matkustat Aruballe suorilla reittilennoilla ympäri vuoden, ja valikoimassamme on useita saaren parhaita hotelleja.

Rantoja ja aurinkoa

Aruballa aurinko paistaa ympäri vuoden ja vesi on 25-asteista, joten sääolosuhteet ovat varmasti kohdillaan lomaillessasi täällä. Länsirannikon kilometrejä pitkillä valkeilla rannoilla on ihanasti tilaa nauttia auringosta ja lomasta.

Lapsiystävälliset hotellit Aruballa

Kun olet matkalla lasten kanssa, kannattaa tutustua perheystävälliseen Divi Aruba All Inclusive -hotelliimme, joka on ehdottomasti paras valinta lapsiperheille. Hotelli sijaitsee kauniilla Druif Beach -rannalla, ja käytössäsi on kuntosali sekä spa-osasto. Hintaan sisältyy All Inclusive, joten täällä vietät varmasti rentouttavan loman.

Asu rannalla

Tjäreborgin valikoimassa on Aruban parhaimpia hotelleja huippuhintaan. Voit valita ylellisemmän hotellin tai asua mukavasti huoneistossa – All Inclusivella tai ilman. Hotellit sijaitsevat suoraan Aruban länsirannikon upeilla rannoilla tai aivan niiden läheisyydessä. Täällä on myös parhaimmat ravintolat ja suurimmat vesiurheilukeskukset. Palm Beach - ja Eagle Beach -rannoilla on hyvät palvelut, vuokrattavana on aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja ja alueilla on ravintoloita. High Rise -alueella sijaitseva Palm Beach -ranta on vilkkaampi, ja Low Rise -alueella sijaitseva Eagle Beach sopii hyvin sinulle, joka kaipaat rauhallisempaa oleilua. Rannoilla on aina tilaa, ja koska kaupustelijoilla ei ole sinne pääsyä, voit nauttia auringosta kaikessa rauhassa. Virkistäviä juomia voi ostaa useammasta paikasta, ja joskus ne ovat jopa kirjaimellisesti kätesi ulottuvilla, sillä useat hotellit tarjoavat palveluitaan suoraan aurinkotuolisi luokse.

Jeeppiretki tai päivä merellä?

Vaikka Aruballa ei ole varsinaisia turistinähtävyyksiä, saareen kannattaa ehdottomasti tutustua lähemmin. Jeepillä pääset liikkumaan kätevästi saaren paikasta toiseen, ja ehdit nähdä paljon jo yhden päivän aikana. Idässä on esimerkiksi Arikokin kansallispuisto, jossa on hienoja kaktusmetsiä, pieniä luolia ja lukuisia iguaaneja ja muita liskoja. Saaren pohjoisosassa on California Lighthouse -majakka, josta on upeat näkymät saaren yli ja merelle. Jos matkustat lasten kanssa, mainio ranta on saaren kaakkoisosassa sijaitseva Baby Beach. Ranta on matala, ja täällä on mahdollista vuokrata auringolta suojaava UV-teltta. Aruballa voit myös harrastaa useita vesiurheilulajeja, lähteä katamaraaniretkelle katselemaan merimaisemia tai snorklaamaan.

Hyvä tietää
 • All Inclusive
 • Hyvä ilmasto
 • Rantahotelleja
 • Upeat rannat
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Aruba

Asiakkaamme eivät ole vielä kirjoittaneet arvosteluja tästä kohteesta.

Sää
 • tammikuu
28°21°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
29°21°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
29°21°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
27
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
30°22°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
30°23°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
30°24°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
30°23°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • elokuu
30°24°
9
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
30°23°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
30°23°
7
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
29°23°
7
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
29°22°
8
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
Rannat
Aruban rannat ovat kerrassaan upeita. Hiekka on liidunvalkoista, vesi turkoosinsinistä ja rannoilla on puhdasta ja siistiä. Parhaimmat rannat sijaitsevat saaren luoteisrannikolla, jossa voimakkaat pohjoistuulet eivät pääse puhaltamaan, ja rannat ovat leveitä ja matalia. Myös useimmat hotellit sijaitsevat tällä alueella. Vesiurheilukeskuksia on useita, ja voit kokeilla kaikkea sukeltamisesta ja snorklauksesta katamaraaniristeilyihin ja vesihiihtoon. Palm Beach ja Eagle Beach ovat tunnetuimmat rannat, molemmat ovat useita kilometrejä pitkiä ja syvenevät loivasti. Rannoilla on paljon tilaa, ja koska kaupustelijoilla ei ole pääsyä rannoille, täällä voi todellakin keskittyä nauttimaan olostaan ja auringosta kaikessa rauhassa. Virkistäviä juomia voi ostaa useammasta paikasta, ja joskus ne ovat jopa kirjaimellisesti kätesi ulottuvilla, sillä useat hotellit tarjoavat palveluitaan suoraan aurinkotuolisi luokse. Jos olet matkalla lasten kanssa, mainio ja matala ranta on saaren kaakkoispuolella oleva Baby Beach. Täältä voi vuokrata käteviä auringolta suojaavia UV-telttoja. Useilla rannoilla on myös hyvät snorklausmahdollisuudet.

Aruballa kaikki rannat ovat yleisessä käytössä, eikä hotelleilla ole yksityisiä rantoja. Hotelleilla voi kuitenkin olla aurinkotuoleja, aurinkovarjoja ja riippumattoja, jotka ovat ainoastaan hotelliasukkaiden käytössä.

Palm Beach

Palm Beach on Aruban tunnetuin ranta, ja se sijaitsee High Rise -alueella. Ranta on liidunvalkoista korallihiekkaa, ja vesi turkoosinsinistä. Kaikilla rannalla olevilla hotelleilla on aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja, joita hotellin asukkaat voivat vapaasti käyttää. Tarjolla on kaikenlaisia vesiurheilulajeja, ja voit myös vuokrata auton, ratsastaa, osallistua kiertoajelulle ym. Vaikka Palm Beach on suosittu ranta, täällä ei koskaan tunnu ahtaalta, sillä ranta on leveä ja pitkä.

Arashi Beach

Arashi Beach -ranta sijaitsee Malmok Beachin pohjoispuolella, kauniin asuinalueen ulkopuolella. Tämä on rauhallinen ja kapea ranta, jolla on varjokatoksia ja iso parkkipaikka. Paikalliset tulevat mielellään tänne picnicille. Arashi Beachillä on erinomaiset snorklausolosuhteet, sillä virtauksia on vähän ja vedenalainen elämä on erittäin monipuolista. Rannalla ei ole palveluita tai ravintoloita.

Eagle Beach

Eagle Beach on yksi Aruban tunnetuimmista rannoista ja sijaitsee heti Palm Beachin eteläpuolella, jossa on myös suurin osa saaren Low Rise -hotelleista. Täällä on vähemmän ihmisiä ja hieman rauhallisempi tunnelma kuin Palm Beachillä, sillä hotelleja on vähemmän. Kuten myös Palm Beachillä, myös Eagle Beachin kaikilla hotelleilla on aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja, joita hotellin asukkaat voivat vapaasti käyttää.

Malmok Beach

Malmok Beach on kapea ja matala hiekkaranta, jossa vesi on kirkasta, ja ranta on erityisesti snorklaajien suosiossa. Rannan edustalle pysähtyy myös katamaraaneja ja purjeveneitä, jotta matkustajat pääsevät snorklaamaan. Lähistöllä olevat koralliriutat ja laivahylyt tekevät tästä myös mielenkiintoisen sukelluskohteen. Malmok Beachiltä pääsee kävelemällä pieneen ja syrjäiseen Boca Catalinan poukamaan, jossa voit uida täysin omassa rauhassa. Rannalla ei ole palveluita eikä ravintoloita.

Druif Beach

Druif Beach on pitkä ja kapea korallihiekkaranta. Vaikka ranta onkin melko lähellä vilkasta Oranjestadia, se on silti rauhallinen paikka, jossa voi nauttia auringosta ja olostaan.

Mangel Halto

Mangel Halto sijaitsee Pos Chiquitossa, saaren kaakkoisrannikolla, espanjalaisen laguunin eteläpuolella. Tämä valkohiekkainen ranta sopii täydellisesti auringonottamiseen ja snorklaukseen. Ranta-alueella on myös varjoa antavia katoksia, ja koska sijainti on hieman syrjäinen, täällä on mukava pitää picniciä.

Rodgers Beach

Rodgers Beach sijaitsee Aruban eteläkärjessä. Täällä ei ole juurikaan turisteja, joten tänne tuleminen on mukavaa vaihtelua Palm Beachin ja Eagle Beachin vilkkaampaan menoon. Ranta on erityisesti surffaajien suosiossa, ja täällä on ravintola sekä joitain palveluita.

De Palm Island

De Palm Island on nk. All Inclusive -saari. Täällä voi ottaa aurinkoa, snorklata sekä harrastaa eri vesiurheilulajeja, ja hintaan sisältyy varusteet, opastus, ruokaa ja juomaa. Laivamatka mantereelta kestää noin 5-10 minuuttia. Saarella järjestetään myös retkiä, jolloin hintaan sisältyy kuljetus hotellilta ja takaisin.

Manchebo Beach

Manchebo Beach sijaitsee heti Low Rise -hotellialueen toisella puolella. Ranta on saanut nimensä alkuperäiskansa arawakien päällikön mukaan. Tällä leveällä rannalla on tuulessa huojuvia palmuja ja muutamia yksittäisiä rantaloungeja.

Renaissance Island

Renaissance Island sijaitsee heti Oranjestadin ulkopuolella. Saari on Renaissance Aruba Resort -hotellin omistuksessa, ja hotellin asukkaat voivat vierailla siellä maksutta. Muuten saarelle on pääsymaksu, johon sisältyy myös yksinkertainen lounas. Hotellilta kulkee moottorivene saarelle 15 minuutin välein. Saari on todella kaunis, ja täällä voi nauttia olostaan aurinkotuolissa vaalealla hiekkarannalla tai laiturin nokassa. Rannalla on ravintola, sukelluskoulu sekä kauppa. Täällä on myös suihku, WC:t, pukuhuone ym. Saarella voi kohdata flamingoja.

Hadicurari Beach

Hadicurari Beach (Fisherman's Huts) on kivinen ranta, joka sijaitsee heti Marriott Aruba Resortin jälkeen. Täällä viihtyvät purjelautailijat hiomassa tekniikkaansa värikkäine purjeineen. Ranta on suosittu surffaajien keskuudessa, ja täällä järjestetään erilaisia kilpailuja ja tapahtumia ympäri vuoden.

Baby Beach

Baby Beach -ranta sijaitsee saaren kaakkoiskärjessä, Rodgers Beachin vieressä. Ranta soveltuu erinomaisesti lapsiperheille, sillä aaltoja on vähän, ranta syvenee loivasti ja täällä on muutenkin rauhallista. Rannalta voi vuokrata auringolta suojaavan UV-teltan. Myös snorklausmahdollisuudet ovat hyvät.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 11-12 tuntia

Näin matkustat tänne

Aruballe voit matkustaa joustavasti reittilennoilla mihin aikaan vuodesta tahansa ja määritellä itse haluamasi matkan pituuden.
Suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen, jotta pääset sujuvasti hotelliisi. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Lento laskeutuu Oranjestadin ulkopuolelle Queen Beatrix International Airport -lentoasemalle. Lentokentältä hotelleihin on matkaa n. 7–12 km ja ajoaika on n. 15–30 minuuttia liikenteestä riippuen.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Oranjestadissa ja Palm Beachin ja Eagle Beachin lähellä olevissa hotelleissa on useita ravintoloita, joten nälän iskiessä löydät varmasti mieleisesi paikan. Ravintolat ovat erittäin korkeatasoisia, ja ruokalistoilla on paljon kala- ja äyriäisruokia. Hinnat vaihtelevat, ja hotellien ravintoloissa ne ovat yleensä korkeammat. Suosittelemme ostamaan aamiaisen jo matkavarauksen yhteydessä niihin hotelleihin, joissa se on mahdollista. Aamiaiset (amerikkalaiset) ovat hotelleissa yleensä erittäin runsaita.

Palma Beachin ravintolat

Palma Beachin alueella on paikallinen keskusta, jossa on muutamia ravintoloita, joista saa sekä paikallista että kansainvälistä ruokaa.

Eagle Beachin ravintolat

Eagle Beachin alueella on muutamia pikaruokapaikkoja sekä hyviä ravintoloita. Useimmat ravintolat sijaitsevat hotellialueilla tai niiden yläpuolella, tien toisella puolella.

Vesi

Aruballa voit hyvin juoda vesijohtovettä, ja arubalaiset itse ovat sitä mieltä, että heidän saarellaan vesi on maailman parasta. Veden laatu ja maku ovat hyvät, joten ei ole mitään syytä ostaa pullovettä.

Hedelmämehu

Hedelmä- ja vihannesmehuja voi ostaa pienistä kioskeista, kahviloista, ravintoloista, hotelleista ja baareista. Mehuja on paljon erilaisia, ja tarjonta vaihtelee sesongin mukaan.

Olut

Paikallisten oluiden lisäksi saatavana on useita tuontioluita, erityisesti hollantilaisia.

Viini

Useimmissa paremmissa ravintoloissa ja hotelleissa on hyvät valikoimat viinejä.

Alkoholi

Useimpia tunnettuja alkoholimerkkejä voi ostaa supermarketeista, suurista hotelleista ja ravintoloista. Rommivalikoimat ovat laajat, ja hintaluokat ja laatu vaihtelevat.
Useimmissa suuremmissa hotelleissa on baareja ja yökerhoja, ja niissä järjestetään myös erilaista viihdeohjelmaa. Saarella on kymmenisen kasinoa, ja Oranjestadissa on hotellibaarien lisäksi kymmeniä baareja. Saaren vilkkain yöelämä on Palm Beachillä, jossa on mm. useita jazzklubeja. Eagle Beachin yhteydessä ei ole viihde-elämää hotellien ulkopuolella. Arubassa yöelämä alkaa myöhään, ja paikat alkavat täyttyä vasta puolenyön aikaan.

Aruban karnevaalit

Aruban karnevaalit ovat vuoden suurin tapahtuma sekä paikallisille, turisteille että lähisaarten asukkaille. Karnevaalien aikaan koko saarella järjestetään värikkäitä tapahtumia, joissa tyypillisiä ovat karnevaaliasut, calypso-musiikki, laulu ja tanssi. Karnevaalit järjestetään joka vuosi, ja kyseessä on legendaariset juhlat, jotka kestävät useita viikkoja. Juhlinnan päätteeksi "The Momito" poltetaan. Karnevaalien aikaan kadut ovat täynnä ihmisiä, kovaääninen musiikki raikuu kaduilla ja suuri osa Oranjestadista on suljettu liikenteeltä. Karnevaalien äänet kuuluvat Oranjestadin keskustassa sijaitseviin hotelleihin.
Ostokset
Oranjestadissa on useita kauppoja, muutama ostoskeskus sekä markkinoita, joten täällä voi tehdä hyviä ja mielenkiintoisia ostoksia. Tarjolla on koruja, vaatteita, hajuvesiä, elektroniikkaa, matkamuistoja, alkoholia, suklaata ja muita herkkuja, kuten hollantilaista juustoa. Hintataso on suunnilleen sama kuin Suomessa, ja useimmat liikkeet ja ostoskeskukset ovat korkeatasoisia. Useilla tunnetuilla vaatemerkeillä on myös liikkeet täällä. Useimmissa hotelleissa on minimarket sekä kauppoja, joista voi ostaa vaatteita ja matkamuistoja. Myös Palma Beachillä ja Eagle Beachillä on joitain kauppoja.

Supermarketit

Lähes kaikissa hotelleissa on minimarket. Pääkaupungissa Oranjestadissa sekä Low Rise -alueen laitamilla on suurempia ja huomattavasti edullisempia supermarketeja.

Kultaliikkeet

Aruballa on useita kulta- ja koruliikkeitä, ja näissä liikkeissä hintataso on hieman edullisempi kuin Suomessa. Koruostokset kannattaa tehdä Oranjestadin tunnetuissa liikkeissä.

Aloe Vera

Aruba on tunnettu Aloe Verastaan. Saarella on perheomistuksessa olevat tehdas Aruba Aloe, jossa valmistetaan käsin kaikenlaisia ihon- ja hiustenhoitotuotteita. Täältä voit ostaa aurinkovoiteita, sampoita yms. erittäin edulliseen hintaan. Tehtaassa järjestetään myös opastettuja kierroksia, joiden aikana pääsee kuulemaan Aloe Veran historiasta saarella.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Aruballa voit harrastaa useita vesiurheilulajeja, ratsastaa, pelata tennistä, ja täällä on myös kolme goflkenttää.

Golf

Aruballa on kolme golfkenttää, joista yksi on 18-reikäinen - Tierra del Sol, joka sijiatsee saaren luoteiskärjessä. Tierra del Sol on erittäin hyvätasoinen, ja sen yhteydessä on klubitalo, josta löytyy kaikki palvelut sekä ravintola ja uima-allas. Myös Divi Link All Inclusive -hotellin yhteydessä on 9-reikäinen golfkenttä.

Sukeltaminen

Sukelluskouluja on useita, ja niissä järjestetään kokeilu- ja alkeiskursseja sekä myös kokeneemmille sukeltajille suunnattuja kursseja. Värikkäitä koralleja täällä on vähemmän, mutta mielenkiintoisia kaloja sitäkin enemmän sekä muutama upea laivahylky. Näkyvyys on veden alla pääasiassa hyvä, ja täällä voit ihastella kilpikonnia, mureenoita ja suuria värikkäitä papukaijakaloja.

De Palm Island

De Palm Island on yksityinen saari, jonka omistaa Aruban suurin matkanjärjestäjä De Palm Tours. Tänne voi tehdä puolipäivää tai koko päivän kestävän All Inclusive -retken, johon sisältyy laivamatkan lisäksi ruuat ja juomat sekä kaikki saaren palvelut – aurinkotuolit, aurinkovarjot, suihkut, snorklausvarusteet jne. Saaren edustalla on hyvät snorklausmahdollisuudet.

Vesiaktiviteetit

Aruballa voit harrastaa lähes mitä tahansa vesiurheilulajia, joka mieleesi juolahtaa. Tarjolla on purjelautailua, leijasurffausta, snorklausta, sukeltamista, riippuliitoa, purjehdusta, katamaraaniretkiä sekä muita veneretkiä ja paljon muuta.

Jeeppisafari

Jeeppisafari on hauska tapa tutustua saareen lähemmin. Retkelle lähdetään yleensä 4-5 jeepin karavaanina, ja yhteen autoon mahtuu yhdeksän matkustajaa. Matkan varrella käydään California Lighthouse -majakalla, Alto Vistan kappelissa, Sero Cristal -kukkulalla, Bushiribana Gold Millsin raunioilla, luonnonsillalla, Arikokin kansallispuistossa sekä luonnonaltaalla.

Ratsastus

Saarella on useita ratsastustalleja, jotka järjestävät ratsastusretkiä rannalla sekä sisämaassa.
Aruballe lomailijoita houkuttelevat erityisesti upeat rannat ja meri, mutta täällä on paljon myös muuta nähtävää. Voit vaikka vuokrata jeepin päiväksi ja lähteä tutustumaan Aruban kätköistä löytyviin aarteisiin. Tiet eivät ole kaikkein parhaimmassa kunnossa, mutta kartan avulla perille kyllä löytää.

San Nicolaas

San Nicolaas on Aruban toiseksi suurin kaupunki, joka oli loistossaan öljybuumin aikana. Nykyään kaupunki on melko rauhallinen, ja täällä asuu paljon paikallisia. Yksi hyvä syy vierailla kaupungissa on kuuluisa Charlie's Bar, joka monien matkailijoiden mielestä on saaren paras baari. Baari oli 1940-luvulla sukeltajien kokoontumispaikka, mikä näkyy paikassa edelleen, sillä sen seiniä koristavat lukuisat vedenalaiset aarteet.

California Lighthouse

California Lighthouse on Aruban luoteiskärjessä sijaitseva majakka. Täältä on upeat näkymät Aruban länsirannikolle, jossa siintävät kauniit valkohiekkaiset rannat ja turkoosinsininen meri. Alueella on useita vaellusreittejä, ja täällä järjestetään myös opastettuja vaelluksia. Iguaanit ja liskot viihtyvät näillä seuduilla, joten saatat kohdata niitä.

Baby Natural Bridge

Tämä pieni silta, joka on oikeastaan holvikaari, sijaitsee Natural Brigden vieressä, joka oli sortumiseensa asti syksyllä 2005 saaren suurin nähtävyys. Nämä sillat ovat muodostuneet tuhansien vuosien aikana meressä. Tämä on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde, vaikka Natural Bridgestä onkin enää vain rippeet jäljellä. Baby Natural Bridge on kuitenkin säilynyt ehjänä.

Arikokin kansallispuisto

Arikokin kansallispuisto peittää suuren osan saaren lounaisosasta. Täällä pääsee ajamaan autolla mahtavien kaktusmetsien ja karujen tasankomaisemien keskellä. Alueella viihtyvät myös villit iguaanit, liskot, aasit, vuohet ja trooppiset linnut. Täällä on myös muutamia luolia, joiden seiniä koristavat edelleen intiaanien maalaukset. Puistossa on hyviä vaellusreittejä.

Butterfly Farm - perhosfarmi

Buttefly Farm eli perhosfarmi sijaitsee Palm Beachin alueella. Täällä pääset vaeltamaan trooppisessa puutarhassa, jossa on perhoslajikkeita ympäri maailmaa. Opastetulla kierroksella kuulet perhosten elintavoista ja lisääntymisestä. Jos tulet paikalle ajoissa, saatat myös nähdä perhosen kuoriutumisen tai tekevän ensimmäisen lentoretkensä.

Ostrich Farm

Tämä strutsi- ja emufarmi sijaitsee lähellä Natural Bridge -siltaa, ja täällä voit ihastella näitä upeita lintuja ihan lähietäisyydeltä. Opastetulla kierroksella pääset kulkemaan farmilla ja näkemään lintujen elämää. Farmin vieressä on pieni ravintola, jossa tarjoillaan mm. grillattua strutsia.

Donkey Sanctuary

Aaseja tuotiin aikoinaan laivalla Aruballe työvoimaksi. Nykyään aaseja ei enää käytetä työnteossa, mistä johtuen niitä on paljon vapaana luonnossa. Siksi Aruban aaseille on perustettu suojelualue, joka sijaitsee Ayo Rockin lähellä. Alueella on yli 100 aasia ja 45 vapaaehtoista työntekijää pitämässä huolta niistä. Alueella on kahvila, jossa voi istua seuraamassa aasien elämää.

Ayo Rock

Matkalla saaren pohjoispuolella sijaitsevaan Andicuriin ohitat Ayo Rockin kivimuodostelmat. Kannattaa ehdottomasti pysähtyä ihailemaan näitä upeita luomuksia. Ylös pääsee kulkemaan kapeaa tietä pitkin, ja sieltä on upeat näkymät. Pääset myös ihastelemaan vanhoja intiaanien tekemiä maalauksia.
Kulkuyhteydet
Paras tapa nähdä ja kokea Aruba on vuokrata auto. Voit varata auton jo ennen matkaa matkanvarauksen yhteydessä, mikä on sekä halvempaa että kätevämpää. Vuokra-auton saaminen paikan päällä varsinkin korkeasesongin aikaan voi olla vaikeaa, joten varaa Avis-auto jo ennen matkaa.

Näe enemmän omalla autolla

Haluatko katsella ympärillesi täysin omassa tahdissa ja pysähtyä ihastelemaan maisemia juuri silloin kun itse haluat? Tai nauttia syrjäisempien rantojen rauhasta? Siinä tapauksessa suosittelemme auton vuokraamista. Kartan kanssa on helppo suunnistaa, ja Aruban saarella on oikeanpuoleinen liikenne. Myös liikennesäännöt ja merkit ovat pääosin tuttuja. Teiden kunto vaihtelee, ja jos haluat esimerkiksi lähteä ajelulle pohjoisrannikolle tai kansallispuistoon, ajoneuvoksi on hyvä valita nelivetoinen jeeppi.

Bussi

Paikallisbussi on edullisin tapa liikkua paikasta toiseen saarella. Bussiasema sijaitsee Oranjestadin keskustassa satamaa vastapäätä. Paikallisbussi kulkee hotellien ja Oranjestadin välillä useita kertoja tunnissa. Myös Palm Beachin ja Eagle Bechin ulkopuolella on useita pysäkkejä. Bussit kulkevat vain päiväsaikaan. Aikatauluja voit tiedustella hotellistasi.

Taksi

Taksiasema sijaitsee Oranjestadissa, Eagle Bowling Palace -keilahallin takana Sasaki Roadilla. Taksin voi pysäyttää myös kadulle. Taksamittareita ei käytetä, vaan kaikki hinnat ovat kiinteitä. Puolenyön jälkeen hinnat ovat hieman korkeammat.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Aruba on omatoimikohde.

Kestävä matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa Kestävä matkailu Tjäreborgilla.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Suositus: Kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR, hepatiitti A ja B.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat rokotusklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Suojautuaksesi hyttysiä ja muita hyönteisiä vastaan, suosittelemme hyttyskarkotetta ja vaaleita, pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Aruban floriini (AWG) sekä US-dollari. Floriinin arvo on noin USD:n kurssi kertaa kaksi. Floriineja ei voi ostaa etukäteen Suomesta, sillä sillä on vienti- ja tuontikielto. Matkakassaan kannattaa varata US-dollareita, sillä niillä voi maksaa Aruballa lähes kaikkialla. Oranjestadissa sekä useimmissa suuremmissa, kansainvälisissä hotelleissa on pankkiautomaatteja. Palm Beachillä ja Eagle Beachillä pankkiautomaatit ovat useimmiten hotellien yhteydessä. Luottokortti käy maksuvälineenä kaupunkialueella.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Kesäaika: Suomen aika -7 tuntia. Talviaika: Suomen aika - 6 tuntia.

Sähkö

110 V. Adapteri tarvitaan (myös muuntaja, mikäli et voi vaihtaa sähkölaitettasi 110 V teholle).

Kieli

Papiamento, hollanti, espanja ja englanti.

Muuta

Sähkö 110 V, adapteri tarvitaan (myös muuntaja, mikäli sähkölaitteessasi ei ole muuntokytkintä). Musiikin ja yöelämän äänet saattavat häiritä tietyissä hotelleissa. Hanavesi on juomakelpoista. Aruballa on amerikkalainen tunnelma ja kaikki on hyvin hoidettua ja organisoitua. Useimmat hotellit veloittavat asiakkailta mahdollisia ylimääräisiä kuluja varten pakollisen takuumaksun luottokortilta (n. 200 USD/oleskelu), joka palautetaan lähtiessäsi pois hotellista.
Lasten kanssa matkustaminen

Ravintolat

Aruballa on paljon hyviä ravintoloita ja voit valita joko hienomman tai yksinkertaisemman vaihtoehdon. Ruokalistoilla on pizzaa, hampurilaisia, pastaa ja paljon muita lapsille mieleisiä vaihtoehtoja. Useimmissa hotelleissa ja ravintoloissa on syöttötuoleja. Arubalaiset ovat erittäin ystävällisiä ja auttavat mielellään, joten asiat ratkeavat varmasti aina.

Leikkipaikat

Lähes kaikissa suuremmissa hotelleissa on lastenkerhot, jotka järjestävät kaikenlaisia aktiviteetteja lapsille useampana päivinä viikossa, mutta kielenä on englanti. Hotellialueilla on myös usein mukavia leikkipaikkoja.

Lastenruoka ja vaipat

Lastenruokaa ja vaippoja voi ostaa useimmista suuremmista ruokakapoista sekä hyvin varustetuista apteekeista. Oranjestadissa sekä sen lähistöllä on useita hyvin varustettuja ruokakauppoja. Lähes kaikissa hotelleissa on myös kauppa, mutta hintataso on usein korkeampi. Lastenruokavalikoimat ovat tosin paljon suppeammat kuin Suomessa. Puurojauhe ja hedelmäsoseet sisältävät usein sokeria.

Rannat

Palm Beach ja Eagle Beach, joiden äärellä useimmat hotellit sijaitsevat, sopivat erinomaisesti lapsiperheille. Tällä puolella saarta aaltoja ei juuri ole, ja rannat ovat matalia. Rannoilla on myös hyvät palvelut, kuten aurinkotuoleja, aurinkovarjoja, vesiurheilumahdollisuuksia sekä ravintoloita. Myös snorklaaminen on mahdollista. Voit myös vuokrata auringolta suojaavan UV-teltan.

Tee matkahaku – Aruba
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.