Eagle Beach | Kuva: ATA

7 hyvää syytä valita Aruba

Aruban saari on vain kolmisenkymmentä kilometriä pitkä, mutta älä anna pienen koon hämätä – tällä pikkuisella Karibian lomahelmellä on paljon tarjottavaa.

Poimi tästä parhaat ideat ja vinkit omalle lomaseikkailullesi, suunnitteletpa matkaa kaksistaan tai perheen kesken.

Julkaistu 7.2.2024

Patrik Marklund työskentelee Tjäreborgin ruotsalaisella sisaryhtiöllä Vingillä ja on käynyt Karibian saarella niin monta kertaa, että saaren pääministeri on nimittänyt hänet Aruba-lähettilääksi. Myös niin monta kertaa, että hän on mennyt sekaisin laskuissa, kuinka monta kertaa hän on oikeastaan käynyt Aruballa.

– Olin matkustanut paljon Karibialla ennen kuin saavuin Aruballe ensimmäisen kerran vuonna 2004. Ja se olikin sitten rakkautta ensisilmäyksellä. Yksi saaren parhaista puolista on, että se sopii oikeastaan jokaiselle, joka haluaa viettää rentouttavaa, aurinkoista lomaa upeassa ympäristössä. Ja kukapa ei haluaisi?

Patrik Marklund ja hänen vaimonsa lomailevat mieluusti Aruban saarella Karibialla.

Aruballa ollessaan Patrik aloittaa päivän mieluiten Eagle Beachillä.

1. Aloita päivä yhdellä maailman upeimmista rannoista

Aruban länsirannikolla, alle kilometrin päässä pääkaupungista Oranjestadista, on Eagle Beach. Se on useita kilometrejä pitkä vitivalkoinen korallihiekkaranta. Patrik aloittaa mieluusti jokaisen päivän tältä rannalta, kun hän on Aruballa.

– Asun usein Tamarijn Aruba All Inclusivessa. Herään aikaisin ja lähden aamukävelylle kello seitsemältä auringon noustessa. Se on yhtä taianomaista joka kerta, en koskaan kyllästy siihen. Eagle Beachille on lyhyt kävelymatka, eikä siellä ole väkijoukkoja, rantamyyjiä eikä roskia, Patrik kertoo.

Eikä hän ole ainoa, joka rakastaa Eagle Beachiä – ranta sijoittui äskettäin toiseksi TripAdvisorin maailman parhaiden rantojen luettelossa.

Eagle Beach on arvioitu maailman toiseksi parhaaksi rannaksi - ja Karibian parhaaksi.

2. …tai jollakin muusta 19 huippuhienosta rannasta

– Aruban rannat ovat maailman parhaita. Eagle Beachin jälkeen Palm Beach on yksi suosikeistani, vaikka se onkin luonteeltaan aivan erilainen, Patrik sanoo.

Eagle Beachiin verrattuna Palm Beachillä on paljon enemmän vilskettä ja vilinää. Täältä löydät kaikki suuret hotelliketjut, kivan rantakadun sekä monia ravintoloita ja rantapalveluita. Tämä on epäilemättä ranta niille, jotka kaipaavat hieman enemmän sykettä.

– Aruban rannoissa on upeaa myös se, että ne ovat kaikki julkisia. Voit siis käydä millä rannalla haluat - ja etsiä oman suosikkisi, Patrik neuvoo.

Vinkki! Vuokraa Jeeppi ja tee rantasafari. Saari on tarpeeksi pieni, jotta ehdit yhdessä päivässäkin nähdä paljon.

– Yksi tärkeimmistä vinkeistäni onkin kierrellä saarta joko bussilla, pyörällä tai vuokra-autolla. Se on helppoa ja turvallista, ja saat lomaelämyksiä, jotka muistat pitkään, Patrik sanoo.

Palm Beachillä on vilkas tunnelma.

Iltaidylli Divi Beachin postikorttimaisemissa.

Boca Grandi on suosittu leijasurffaajien keskuudessa. Kuva: ATA

3. Tutustu elämään pinnan alta

Aruban rannat ovat maailmanluokkaa ja elämä pinnan alla on vähintäänkin yhtä vaikuttavaa.

– Voin lämpimästi suositella katamaraaniretkeä, jossa tehdään snorklauspysähdys haaksirikkoutuneen SS Antillan hylyllä, neuvoo Patrik.

Vuonna 1940 upotettu alus on nykyään korallien peitossa, ja siellä on kaikkea papukaijakaloista hummereihin ja merikilpikonniin. Vesi on kristallinkirkasta, joten näkyvyys on erinomainen myös vähän etäämmältä.

Tarjolla on myös sukellusveneretkiä, joilla pääset laskeutumaan jopa 40 metrin syvyyteen ja tutustumaan vedenalaiseen maailmaan.

Hauska päivä snorklausretkellä.

Tutustu syvyyksiin.

4. Matkusta mihin vuodeaikaan hyvänsä

Jos olet aiemmin lomaillut Karibialla tai muissa eksoottisissa kohteissa, tiedät, että kannattaa matkan ajankohtaan kannattaa kiinnittää huomiota, ettet joudu vaihtamaan aurinkovarjoa sateenvarjoon.

Aruballa on lämmintä ja hyvät olosuhteet ympäri vuoden.

Ilmasto on todella miellyttävä. Lämpötila on noin 30 astetta ja meressä noin 26 astetta, joka päivä, ympäri vuoden, Patrik kertoo.

Aruba sijaitsee eteläisellä Karibialla, hurrikaanivyöhykkeen ulkopuolella. Hurrikaanit ja trooppiset myrskyt vaikuttavat siihen erittäin harvoin.

5. Tutustu karibialaiseen keittiöön

Aruballa voit nauttia herkullisesta ruoasta – joka päivä! Saaren sijainnin ja historian ansiosta nykypäivän keittiö on sekoitus useita kulttuureja, Karibiaa, Hollantia ja Etelä-Amerikkaa.

Aruballa on poikkeuksellisen suuri ja hyvä valikoima hyviä ravintoloita ja baareja, ja tilaisuuksia gastronomisiin elämyksiin on runsaasti. Yleisesti ottaen ruoka on varsin korkeatasoista, Patrik sanoo.

Tarjolla on kaikkea yksinkertaisista ravintoloista, moniin todella hyviin fine dining -ravintoloihin. Yksinkertaisia paikkoja on erityisesti Palm Beachin alueella ja pääkaupungissa Oranjestaadissa. Joissakin yksinkertaisissa ruokapaikoissa istutaan rantahiekalla syömässä – mikä voi olla kokemus sinänsä.

– Minä pidän kovasti ravintola Zeeroverista Savanetassa. Se on erittäin suosittu paikka, joka tarjoilee samana päivänä pyydettyjä mereneläviä. Se on hyvin simppeli paikka ja siellä syödään käsin. Yleensä jukeboxin ympärille kerääntyy paikallisia tanssiimaan – tunnelma on taatusti hyvä!

Arubalainen ruoka on saanut vaikutteita muualta Karibialta, Hollannista ja Etelä-Amerikasta.

6. Koe karnevaalitunnelma

Tammikuun alkupuolella alkaa Aruban vuotuinen karnevaali, joka huipentuu laskiaiseen. Se jos mikä on karibialainen kokemus vailla vertaa.

– Paikalliset satsaavat karnevaaleihin todella "all in", Patrik sanoo.

Karnevaaliajan kohokohta on laskiaissunnuntain Grand Parade Oranjestadissa. Tuhannet ihmiset kokoontuvat kaduille ja paraati on täynnä värikkäitä pukuja ja mielikuvituksellisia asuja. Edeltävinä viikkoina järjestetään erilaisia musiikkiparaateja ja iltaisin valoparaateja, joissa on täysin maaginen tunnelma.

– Monet paikalliset käyttävät paljon rahaa pukuihinsa ja harjoittelevat ympäri vuoden suurta paraatia varten. Se on muutaman viikon kestävä juhla, jolloin saarella ei tapahdu paljon muuta. Karnevaaliaika saarella on todella erityinen kokemus, Patrik sanoo.

Alkuvuodesta Aruballa on karnevaalitunnelmaa. Kuva: Ayrton Tromp (ATA)

7. Asu mukavasti

Mikään ei ole voita sitä tunnetta, kun lomahotelli on kirsikka koko kakun päällä. Ja Tjäreborgin Aruballa voit useista saaren parhaista hotelleista - varsin kilpailukykyiseen hintaan.

Suurin osa hotelleista sijaitsee Aruban länsirannikon hienoilla rannoilla tai niiden lähellä.

Patrikin suosikki on Tamarijn Aruba, hieno All Inclusive -hotelli, joka sijaitsee yhdellä saaren rauhallisimmista paratiisirannoista, Druif Beachillä.

Hieman pohjoisempana on Manchebo Beach Resort & Spa, joka sijaitsee täydellisellä paikalla Eagle Beachillä.

Vinkki! Jos aiot viettää paljon aikaa hotellissa, kannattaa ehkä valita All Inclusive -hotelli, jolloin kaikki ateriat ja juomat sisältyvät jo valmiiksi matkan hintaan, eikä paikan päällä tarvitse huolehtia laskuista.

Manchebo Beach Resort & Spa

Tamarijn Aruba All Inclusive