Matkat – Phan Thiet

Phan Thietissä on rantoja, kaunista luontoa ja vilkasta kaupunkielämää.
Rannikkokaupunki Phan Thiet tunnettiin aiemmin lähinnä kuuluisasta kalakastikkeestaan ja kauniista luonnostaan. Nykyään tänne Etelä-Kiinan meren rannalle tullaan ottamaan aurinkoa ja uimaan. Kaupungissa on ranta, mutta kaikkein houkuttelevin on noin kymmenen kilometrin päässä itään päin oleva Ham Thien -ranta. Phan Thietissä ollessasi kannattaa ehdottomasti käydä aistimassa eloisaa kaupunkitunnelmaa.

Rauhallista rantaelämää

Ham Thien on kymmenen kilometriä pitkä hienohiekkainen ranta, jolla on rauhallinen ja rento tunnelma. Alueella olevien valtavien hiekkadyynien ansiosta sateita esiintyy harvoin. Hotellit sijaitsevat komeassa rivistössä rannalla vehreän kasvillisuuden lomassa. Nälän yllättäessä löydät varmasti jonkun hyvän ravintolan pääkadun varrelta, joka kulkee rannan suuntaisesti. Myös Mui Ne Beach on erinomainen ranta, jolla on mukava nauttia leppoisasta olosta. Jos kaipaat vaihtelua rantaelämään, täällä on paljon muutakin tekemistä. Vesiurheilulajeja on tarjolla useita, kuten esimerkiksi purjelautailua ja leijasurffausta, ja surffausolosuhteet ovat täällä yleensä todella hyvät. Jos taas pysyttelet mieluummin kuivalla maalla, mainio vaihtoehto on vauhdikas jeeppisafari hiekkadyyneillä. Tunnetuin nähtävyys on maan suurin buddhapatsas Tuong Phat Nam, joka sijaitsee Ta Cu -vuorella, noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Phan Thietistä etelään. Patsas on lähes 50 metriä korkea, ja tämä vuori on tärkeä keskus buddhalaisille.

Phan Thietin markkinat

Phan Thiet on tyypillinen vietnamilainen kaupunki, jossa elämänmeno on vilkasta. Phan Thiet -joki virtaa keskustan läpi, ja kaupungin satama on täynnä värikkäitä kalastajaveneitä. Lomailijoita täällä houkuttelevat luonnollisesti ranta ja luonto, mutta myös keskustan markkinat ovat mainio vierailukohde. Markkinoilla on mukava kierrellä katselemassa, tarjolla on kaikenlaista, kuten vaatteita, aurinkolaseja, kelloja, musiikkia, elektroniikkaa ja leikkikaluja. Paikalliset lapset saattavat tulla luoksesi kokeilemaan englannin taitojaan.

Asu rannalla

Useimmat Tjäreborgin hotellit sijaitsevat rannalla, joten uimaan on helppo lähteä vaikka ennen aamiaista. Hotellimme ovat saaneet hyvät arvosanat asiakkailtamme, joten olet varmasti tyytyväinen valintaasi asuitpa sitten missä hotellissa tahansa. Vietnamissa saat varmasti vastinetta rahoillesi.

Tjäreborgin matkat Phan Thietiin

Voit yhdistää Phan Thietin matkaasi myös jonkun toisen Vietnamin kohteen tai voit myös viettää koko lomasi Phan Thietissä. Yhdistelmämatkat reittilennoilla varataan puhelimitse numerosta 09-123 71.
Hyvä tietää
 • Vapaasti valittava matkan pituus
 • Hotelleja lähellä rantaa
 • Upeita rantoja
 • Yhdistelmämatkoja
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Phan Thiet

Rannat
Phan Thietissä on myös ranta, mutta erityisesti lomailijoita houkuttelee noin 12 kilometrin päässä Phan Thietistä sijaitseva hienohiekkainen Ham Tien -ranta. Tämä kymmenen kilometriä pitkä ranta syvenee suhteellisen loivasti ja varsinkin laskuveden aikaan ranta on myös leveä. Iltapäivisin rannalla on tuulisempaa, ja toisinaan meressä saattaa olla vahvoja virtauksia, joten kannattaa huomioida olosuhteet.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Phan Thietissä on erilaisia ravintoloita eri hintaluokissa. Tarjolla on vietnamilaista sekä kansainvälistä ruokaa, ja erityisesti kala- ja äyriäisruuat ovat täällä erinomaisia. Kansainvälistä ruokaa saa myös hotelleista.

Ruoka ja juoma Vietnamissa

Vietnamilainen ruoka on edullista, terveellistä ja vastustamattoman herkullista. Ruoka on harvoin erityisen mausteista, ja mausteet tarjoillaankin yleensä pienissä kulhoissa, jolloin voit itse lisätä ruokaan soijakastiketta, tuoretta chiliä, suolaa, pippuria, limeä tai nuoc mam -kalakastiketta oman makusi mukaan. Tarjoilijat kertovat mielellään, mikä mauste kannattaa sekoittaa mihinkin ruokaan. Ruokalistoilla on joskus harvinaisempia herkkuja, kuten sammakkoa, kilpikonnaa tai käärmettä, mutta naudanliha, sianliha, kana, kala ja äyriäiset ovat paljon yleisempiä. Italialainen ruoka, kuten pizza ja pasta, ovat myös erittäin suosittuja.

Vietnamilaisesta keittiöstä on tullut yhä suositumpi maailmalla, mutta luonnollisesti vietnamilainen ruoka maistuu parhaalta täällä paikan päällä. Perinteisiä ruokalajeja on arviolta viitisensataa ja niissä käytetään erilaisia raaka-aineita. Tyypillistä vietnamilaiselle keittiölle on runsas vihannesten käyttö ja se, että ne valmistetaan nopeasti kuullottamalla. Siksi vietnamilainen ruoka on niin terveellistä.

Vietnamissa pöytään katetaan pieni lautanen, pieni kulho, puikot ja pieni lusikka, ja näillä välineillä mennään koko illallinen. Ei siis kannata ihmetellä, ettei pöydässä ole tavallista lautasta, haarukoita tai veitsiä. Ruokalista on usein saatavilla englanniksi. Kannattaa huomioida, että ruoka-annosten koot voivat vaihdella paljonkin eri ravintoloiden välillä, ja ruuat tuodaan pöytään yksitellen.

Keittoa ja kevätrullia

Perinteiseen illalliseen kuuluu keitto, joka on valmistettu vihanneksista, kalasta, äyriäisistä tai lihasta. Keiton seurana on usein pieni kulhollinen riisiä, jonka voi halutessaan syödä keiton kanssa. Vietnamilaiset ovat tarkkoja ja tottuneet selviytymään vähällä ja syövät yleensä keiton ja riisin yhdessä tai maustavat keitolla riisin. Keiton lisäksi tarjoillaan erilaisia ruokalajeja, kuten esimerkiksi suosittuja kevätrullia. Kevätrullat tarjoillaan joko paistettuina tai paistamattomina, ja erilaisia täytevaihtoehtoja on lukuisia - jauhelijaa ja vihanneksia, tuoreita vihanneksia ja rapuja, keitettyjä vihanneksia ja mausteita. Kannattaa ehdottomasti maistaa paistamattomia kevätrullia, jotka muistuttavat hieman sushia. Pöytään tuodaan usein myös pieni kulhollinen kastiketta, joka on tarkoitettu kevätrullille, mutta kastike sopii hyvin myös muiden ruokalajien kanssa.

Kala ja äyriäiset

Kalaa tarjoillaan harvoin pieninä annoksina. Pöytään tuodaan yleensä kokonainen grillattu tai keitetty kala, joka on koristeltu yrteillä tai vihanneksilla. Erittäin suosittua ruokaa ovat äyriäiset, ja usein ruokalistoilla onkin rapuja, mustekalaa ja katkarapuja. Paikalliseen tyyliin ruoka syödään puikoilla ja apuna voi käyttää myös sormia. Haarukka ja veitsi on yleensä mahdollista saada pyydettäessä.

Kana ja liha

Kana, ankka ja liha tarjoillaan yleensä suikaloituna yhdessä vihannesten ja mausteiden kanssa. Aidoissa paikallisissa ravintoloissa voi olla tarjolla eksoottisempia vaihtoehtoja, kuten sammakkoa, kilpikonnaa ja käärmettä. Vietnam on erinomainen paikka näiden harvinaisuuksien maistamiseen. Vietnamilainen ruoka on yleisesti ottaen melko miedosti maustettua, mutta jotkut ruuat saattavat olla hyvin tulisiakin. Riisin vaihtoehdoksi valittavana on useita nuudelilajeja. Vietnamissa myös kasvissyöjä pääsee herkuttelemaan, sillä kasvisruokavaihtoehtoja on paljon.

Juomat

Ruuan kanssa on tapana juoda vettä, olutta, hedelmämehua tai virvoitusjuomia. Viinit ovat Vietnamissa kalliita, ja pullo australialaista tai ranskalaista viiniä voi maksaa enemmän kuin koko illallinen yhteensä. Vietnamissa tuotetaan myös omia viinejä. Dalat-viini, joka on saanut nimensä sitä valmistavan kaupungin mukaan, on kokeilemisen arvoinen, mutta ei kannata kuitenkaan odottaa liikoja. Paikallisia oluita sen sijaan löytyy useita. Kokeile esimerkiksi olutmerkkiä 333 (lausutaan ba ba ba).

Herkut

Tyypillisin jälkiruoka Vietnamissa on tuoreet hedelmät, mutta myös pannukakkuja ja banaania, joskus suklaakastikkeella, on usein mahdollista tilata. Herkuista kyllä pidetään, mutta niitä on tapana syödä välipalana hyvän kahvin kera. Leivonnaista tilatessa kannattaa tarkistaa, mitä se sisältää – munkin täytteenä voi hyvin olla jauhelihaa, johon on sekoitettu hunajaa, sipulia ja inkivääriä.

Kahvi ja tee

Aterian päätteeksi nautitaan kahvia tai teetä. Vietnamissa kahvi ja tee tarjoillaan ruuan jälkeen hyvin pienistä kupeista ja erittäin vahvana. Kahviloissa kupit ovat kuitenkin tavallisen kokoisia. Teetä täällä juodaan paljon, ja kahvi on vahvaa ja hyvää – varsinkin silloin, kun se on valmistettu paikallisella tavalla.
Phan Thietin yöelämä on hyvin rauhallinen. Mui Ne -rannan äärellä tunnelma on rento, ja musiikki pauhaa harvoin pitkälle yöhön. Isoja diskoja täällä ei ole, mutta viihtyisiä baareja on useita, ja erityisen tunnelmallista iltaa on viettää rantabaarissa. Myös hotelleissa on baareja, ja joskus tarjolla on myös livemusiikkia.
Ostokset
Phan Thiet on suhteellisen suuri kaupunki, joten ostosmahdollisuudet ovat kohtuullisen hyvät. Merkkiliikkeitä täällä ei kuitenkaan ole, eikä kauppakeskuksia. Keskustassa on vilkkaat markkinat, joilla myydään kaikkea mahdollista – vaatteita, elektroniikkaa, soittimia, leikkikaluja, kelloja, aurinkolaseja, moottoripyörätarvikkeita ja paljon muuta. Varsinaisia turisteille suunnattuja kauppoja täällä ei vielä ole.

Ham Tien

Ham Tienissä kaupat ovat keskittyneet pitkän pääkadun varrelle, mutta ostostarjonta on melko hajanaista. Siellä täällä on pieniä matkamuisto- ja vaatekauppoja sekä muutamia ostoskeskuksia muistuttavia kauppakokonaisuuksia. Täällä kannattaa lähinnä kävellä ympäriinsä katselemassa tarjontaa. Mui Nessä on pienet viehättävät markkinat, joiden tarjonta on kuitenkin melko suppea. Rannalla kuljeskelee silloin tälläin korumyyijä, jotka ovat usein paikallisia riisihattuisia naisia. Jos et ole kiinnostunut ostamaan myyjiltä, usein riittää, että toteat englanniksi "no thank you" hymyn kera. Phan Thietin laidalla on hieman suurempi ruokakauppa Coop Mart, jossa on lähinnä tuontituotteita.
Liikunta ja treeni
Tennis ja golf kuuluvat suosituimpiin aktiviteetteihin Phan Thietissä. Täällä on myös maineikkaita paikallisia yrityksiä, jotka järjestävät erilaisia vaellus- ja kiipeilyretkiä. Kysy lisätietoja hotellistasi.

Monissa hotelleissa on kuntosali, mutta niiden taso ja varustelu ei välttämättä vastaa totuttua.

Pelaa golfia Phan Thietissä

Phan Thietin alue on tunnettu upeista golfkentistään, ja useat kentät ovat saaneet hyviä arvioita pelaajilta.

Surffaus ja leijalautailu

Ham Thienin rannalla on useita yrityksiä, jotka tarjoavat erilaisia surffi- ja vesiurheilulajeja. Täällä on myös edullista suorittaa leijalautailun katto-organisaation IKO:n (International Kiteboarding Organisation) laatima IKO-sertifikaatti.

Jos olet ajatellut leijalautailla paljon lomallasi ja jatkaa lautailua vielä loman jälkeenkin, voi olla hyvä idea hankkia varusteet käytettyinä. Täältä voit myös löytää suhteellisen uudet varusteet edullisemmin kuin mitä niiden vuokraaminen maksaisi.
Aktiviteetit ja nähtävyydet

Jeeppisafarit

Jeeppisafareita järjestetään Mui Nen pohjoispuolella sijaitsevilla hiekkadyyneillä. Kysy lisätietoja hotellistasi.

Pyörävuokraamot

Ham Tien alueella on useita pyörävuokraamoja, mutta polkupyörien kunto saattaa vaihdella, kuten myös hinnat. Myös useista hotelleista voi vuokrata polkupyöriä.

Kalastajakylä Mui Ne

Jos asut Ham Tien alueella, voit vuokrata pyörän ja lähteä tutustumaan pieneen Mui Nen kalastajakylään, joka sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päässä. Tämä viehättävä kylä on täydellinen vastakohta upeille hotelleille ja ravintoloille. Täällä voit kohdata vanhoja riisihattupäisiä naisia, koulupuvuissaan kulkevia uteliaita lapsia, vapaana vaeltelevia eläimiä, ja satamassa voit ihastella lukuisia värikkäitä kalastajaveneitä.

Thap Po Sanu

Thap Po Sanu on mielenkiintoinen nähtävyys, joka sijaitsee aivan Phan Thietin ulkopuolella. Täällä on kolme kaunista tornia, jotka cham-kansa rakensi 700-luvulla.
Kulkuyhteydet
Vietnamissa autoa voi ajaa ainoastaan vietnamilaisen ajokortin omaava henkilö. Mainio vaihtoehto on vuokrata auto ja kuljettaja tai moottoripyörä ja kuljettaja. Moottoripyörätaksi on edullisempi kulkuneuvo kuin tavallinen taksi. Suosittelemme kuitenkin käyttämään tavallista taksia tai liikkumaan jalkaisin, mikä on kaiken lisäksi ympäristöystävällisin vaihtoehto.
Taksi on kätevin kulkuneuvo, mutta myös busseja kulkee muun muassa Phan Thietistä Mui Neen ja Ho Chi Minh Cityyn. Pyörä- ja moottoripyörävuokraamoita on useita. Mui Nen ja Ham Tienin ympäristössä pyöräily on hyvä vaihtoehto, mutta Phan Thietin liikenneviidakossa sitä kannattaa välttää. Autoilijoiden tuuttailua ei kannata ihmetellä, sen tarkoituksena ei ole ärsyttää vaan kiinnittää huomiosi. Jos kävelet tai seisot vilkkaan tien varrella, moottoripyörätaksi pysähtyy luultavasti jossain vaiheessa viereesi ja tarjoaa kyytiä jollekin nähtävyydelle. Hinnoista voi neuvotella. Mopoa, skootteria ja moottoripyörää ajaessa on käytettävä kypärää. Useimmissa moottoripyörissä on kypärä myös matkustajille, mutta kannattaa huomioida, että täit ovat melko yleisiä täällä. Siksikin tavallinen taksi on suositeltavampi kulkuväline.

Paikallisbussit

Paikallisbussit kulkevat useissa kohteissa. Matkustusmukavuus ja turvallisuus eivät kuitenkaan ole parasta tasoa. Phan Thietin keskustaan on kuitenkin kätevä matkustaa bussilla. Busseilla ei ole tarkkoja aikatauluja.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Phan Thiet on omatoimikohde, jossa ei ole Tjäreborgin henkilökuntaa.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko), hepatiitti A.

Malariatilanteesta saa lisätietoja terveyskeskuksesta ja matkailuklinikoilta. Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat terveyskeskuksista, matkailuklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Tietyissä Vietnamin osissa kannattaa suojautua hyttysiltä vaatetuksella ja hyttyskarkotteilla.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Paikalliset juhlapyhät

Vietnamilainen uusivuosi vastaa kiinalaista vuodenvaihdetta. Vuosi vaihtuu seuraavan kerran 11.2.2021, ja silloin kaikki kaupat ja virastot ovat kiinni muutaman päivän ennen ja jälkeen juhlapäivän. Kyseessä on maan tärkein juhla, joten kulkuvälineet ovat yleensä täynnä paikallisten matkustaessa kotiseuduilleen juhlanviettoon. Matka-ajat ovat usein myös pidempiä kuin normaalisti.

Valuutta ja maksaminen

Vietnamin Dong (VND). Ota mukaan euroja tai US-dollareita, jotka voit vaihtaa paikan päällä paikalliseksi valuutaksi. Yleisimmät luottokortit, kuten Visa, MasterCard ja American Express, kelpaavat rajoitetusti Vietnamissa. Luottokortit hyväksytään yleensä suuremmissa ravintoloissa ja hotelleissa. Pidä aina luottokorttiasi tarkasti silmällä! Automaattikohtainen maksiminosto on useimmiten 2 miljoonaa dongia (n. 80 e) per päivä. Lentokentällä on yksi automaatti, josta saa 4 milj. dongia. Ho Chi Minh Cityssä on myös CitiBankin automaatteja, josta saa Visalla (ei Mastercardilla) 6 miljoonaa yhdellä nostolla.

Huom! Nettisivuillamme oleva valuuttalaskuri ei pysty ilmoittamaan Vietnamin dongin vaihtokurssia, koska valuuttaa ei ole yleisesti saatavilla. Soittamalla esimerkiksi Forexille, saat dongin ajankohtaiset kurssit ja tiedon siitä, pystyvätkö he sillä hetkellä myymään valuuttaa.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Kesäaika: Suomen aika + 4 tuntia. Talviaika: Suomen aika + 5 tuntia.

Sähkö

220V. Useimmissa hotelleissa ei tarvita adapteria, mikäli sähkölaitteessasi on tavallinen pyöreä kaksinapainen pistoke. Tietyissä hotelleissa on englantilaiset kolminapaiset G-tyypin pistorasiat, joten silloin tarvitaan adapteria. Yleensä adapterin saa lainattua hotellin vastaanotosta.

Kieli

Vietnamin kieli (kinh)

Lisätiedot

Pidätämme itsellämme oikeuden muutoksiin.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Noin 12 tuntia

Näin matkustat tänne

Phan Thietiin voit matkustaa Tjäreborgin kautta reittilennoilla mihin aikaan vuodesta tahansa. Lento laskeutuu Ho Chi Minh Cityyn (Saigon).

24.12. ja 31.12. liikenne on ruuhkaista ja kaoottista Ho Chi Minh Cityssä, sillä paikalliset tulevat juhlimaan kaduille ja ajelemaan moottoripyörillä. Juhlinta alkaa jo noin klo 16.00 ja päättyy puolen yön jälkeen. Matka lentokentältä Saigonin hotelleille voi kestää 2-3 tuntia ja Phan Thietiin noin 9-10 tuntia.
Suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen, jotta pääset sujuvasti hotelliisi. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Ajoaika Ho Chi Minh Cityn (Saigon) lentokentältä Phan Thietiin on n. 5-6 t (n. 220 km), muusta liikenteestä riippuen.
Sää
 • tammikuu
28°21°
5
Aurinkotuntia/pv
25°
Veden lämpötila
24
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
29°22°
6
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
30°23°
6
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
26
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
32°25°
6
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
32°25°
5
Aurinkotuntia/pv
29°
Veden lämpötila
16
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
31°24°
5
Aurinkotuntia/pv
29°
Veden lämpötila
13
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
31°24°
5
Aurinkotuntia/pv
29°
Veden lämpötila
13
Sateettomia päiviä
 • elokuu
31°24°
5
Aurinkotuntia/pv
29°
Veden lämpötila
11
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
30°24°
5
Aurinkotuntia/pv
29°
Veden lämpötila
10
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
30°23°
4
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
12
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
29°23°
4
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
17
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
29°22°
5
Aurinkotuntia/pv
26°
Veden lämpötila
21
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Phan Thiet
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.