Matkat – Negril

Negril on tunnettu kauniista auringonlaskuistaan ja kuuluisasta Seven Mile Beach -rannastaan.
Negril on pieni kaupunki Jamaikan länsikärjessä, jonne kannattaa matkustaa auringon ja uimisen vuoksi. Täällä vietät lomasi rannalla ja erinomaisessa hotellissa. Negrilissä on rauhallista ja siellä on kourallinen ravintoloita ja baareja, mutta suosituinta iltahuvia on ihailla uskomattomia auringonlaskuja, jotka tuskin ovat kauniimpia missään muualla.

Rantaelämää Negrilissä

Negril on maailmankuulu Seven Mile Beach -rannastaan, joka on liidunvalkean korallihiekkansa ansiosta ehdottomasti yksi Karibian upeimpia rantoja. Ranta on myös suhteellisen matala, joten Negril on erityisen hyvä kohde lapsiperheille. Long Bay Beachillä ja Bloody Bay Beachillä tunnelmassa on enemmän paikallista väriä, ja jos haluat kokeilla jamaikalaista ruokaa, näillä rannoilla on paljon rantaravintoloita ja baareja. Seven Mile Beachiltä etelään sijaitsee Rick's Café. Täällä rantaviiva muuttuu dramaattisemmaksi, mikä tekee siitä unelmapaikan niille, jotka haluavat heittäytyä veteen korkeilta kallioilta. Jos kalliot tuntuvat liian hurjilta, vieressä on myös mukava uima-allasalue.

Hotelleja jokaiseen makuun

Negrilissä jokainen löytää sopivan hotellin. Jos matkustat ilman lapsia, voit valita ikärajallisista hotelleistamme ja viettää lomasi aikuismaisempaan tyyliin. Tietenkin on myös lapsiystävällisiä hotelleja, joissa on vesipuistoja, lastenkerhoja ja aktiviteettiohjaajia. Siellä sekä aikuiset että lapset voivat pitää hauskaa aamusta iltaan. Ja mikä parasta: lähes kaikissa hotelleissamme All Inclusive kuuluu hintaan, ja kaikki hotellit sijaitsevat rannan läheisyydessä, joten voit lähteä aamu-uinnille heti herättyäsi. Hyvä esimerkki on myös Riu Negril, jossa on useita allasalueita, All Inclusive ja hieno sijainti Bloody Bayn rannalla.
Hyvä tietää
 • Fantastinen ranta
 • Rantahotelleja
 • All Inclusive
 • Hotelleja aikuisille
Suodata ja hae matkaa

Muiden mielipiteet kohteesta Negril

Asiakkaamme eivät ole vielä kirjoittaneet arvosteluja tästä kohteesta.

Rannat
Negril on tunnettu rannoistaan, eikä suotta. Täällä on kilometrikaupalla hiekkarantaa, ja voit vain kulkea rantaviivaa pitkin, kunnes löydät oman lempipaikkasi.

Seven Mile Beach – Negrilin paratiisiranta

Seven Mile Beach, jota kutsutaan myös Negril Beachiksi tai Long Beachiksi, on tehnyt Negrilistä maailmankuulun. Sen sanotaan usein olevan maailman kymmenen parhaan rannan joukossa. Se on yksi Karibian upeimmista rannoista valkoisine korallihiekkoineen. Kun lisätään vielä kauniit auringonlaskut, on helppo ymmärtää, miksi ranta on niin suosittu. Seven Mile Beachilla voi kokeilla kaikkia mahdollisia vesiurheilulajeja, ja rannalla sijaitsee myös suurin osa hotelleista, ravintoloista ja baareista. Shoppailunnälkäisille rannalla on myös matkamuistokojuja ja myyjiä.

Bloody Bay Beach – ranta rauhallisempiin hetkiin

Jos haluat rauhallisemman rantaelämyksen, voit mennä Bloody Bay Beachille tai Long Bay Beach Parkiin. Näillä rannoilla oleskelee usein enemmän paikallisia kuin Seven Mile Beachillä. Näitä rantoja ei huolleta yhtä paljon kuin Seven Mile Beachiä, joten ne ovat tasoltaan hieman muita rantoja vaatimattomampia. Molemmat rannat ovat kuitenkin käymisen arvoisia, jos haluaa rentoutua hetken. Niillä on myös useita rantaravintoloita ja baareja.

Rick's Café – seikkailujen ranta

Seikkailullisempaa uintiretkeä kaipaavalle suosittelemme vierailua Rick's Caféssa Seven Mile Beachiltä etelään. Luonto on täällä dramaattisempaa, ja pitkin rantaviivaa on useita korkeita kallioita, joilta uskaliaimmat voivat hypätä veteen. Rick's Cafén luona ei ole hiekkarantaa, mutta se on paratiisi heille, jotka pitävät kallioilta sukeltelusta. Jos kalliolta sukeltaminen tuntuu liian haastavalta, Rick's Cafélla on myös uima-allasalue, jonne voi mennä rentoutumaan ja uimaan.

Rantaelämää Jamaikalla

Jamaikan rannat lukeutuvat Karibian hienoimpiin. Kilometrien pituisilla rannoilla on baareja ja suuri valikoima vesiurheilumahdollisuuksia, kuten snorklausta, sukellusta, katamaraanipujehdusta ja surffausta. On myös pienempiä rantoja, joilla on rauhallisempi tunnelma. Useimmilla rannoilla voi vuokrata aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja. Valtaosa hotelleista tarjoaa aurinkotuoleja ja aurinkovarjoja vieraiden käyttöön ilmaiseksi. Tieto tästä näkyy hotellikuvauksessa.

Hyvä tietää

Jos aiot kokeilla jotakin vesiurheilulajia, ole tarkkana. Pidä huoli siitä, että saat aina pelastusliivin ja muut tarvittavat suojavarusteet. Monet vakuutusyhtiöt luokittelevat vesiurheilun extreme-urheiluksi, joka vaatii lisävakuutuksen. Tämä koskee erityisesti vesiskootterilla ajoa. Jos haluat olla varma asiasta, tarkista vakuutusehtosi.
Ruoka, juoma ja yöelämä
Negrilissä on joitakin ravintoloita ja baareja, mutta valikoima on rajallinen, koska valtaosaan Negrilin hotelleista kuuluu All Inclusive. Jos haluat tutustua paikallisiin ravintoloihin, kannattaa kävellä Seven Mile Beachiä pitkin. Sieltä löydät useita rantaravintoloita, joissa voit syödä yksinkertaisia lounaita tai nauttia romanttisesta illallisesta veden äärellä. Negrilin ravintoloissa tarjoillaan sekä paikallisia että kansainvälisiä ruokalajeja.

Jamaikalainen ruoka

Jamaikalainen ruoka on mausteista, ja perusainesosia ovat usein liha, kana, riisi, hedelmät ja pavut. Myös kalaa ja äyriäisiä käytetään paljon. Jamaikalaista jerkiä kannatta ehdottomasti kokeilla. Jerk on kanaa, kalaa tai sianlihaa, joka maustetaan erityisillä mausteilla, joista se saa tyypillisen makunsa. Sitten liha grillataan hiilillä ja tarjoillaan sellaisenaan tai riisin, hedelmien ja chutneytä muistuttavan kastikkeen kera. Palanpainikkeeksi nautitaan usein paikallista Red Stripe -olutta. Toinen suosittu ruokalaji on Jamaikan kansallisruoka Ackee and Saltfish.

Ruoka ja juoma Jamaikalla

Jamaikan ruuassa on vaikutteita Espanjasta, Kiinasta, Intiasta, Ranskasta, Englannista ja Afrikasta. Jamaikalla tarjoiltava ruoka on yhtä monipuolista kuin kulttuurit, jotka ovat vuosien saatossa tulleet saarelle. Monien hotellien buffeteissa ja ruokalistoilla tarjotaan tyypillistä jamaikalaista ruokaa, mutta myös kansainvälisesti tunnettuja ruokalajeja. Haasta makunystyräsi ja maistele ruokia eri puolilta Jamaikaa.

Jamaikan kansallisruuat

Jamaikan kansallisruoka on 'Ackee and saltfish'. Ackee on Jamaikalla kasvava hedelmä, joka tuli saarelle Länsi-Afrikasta orjalaivan mukana 1700-luvun lopussa. Hedelmä valmistetaan vihannesten kera ja tarjoillaan suolatun turskan kanssa. Ruokalaji on mainio yhdistelmä makeaa ja suolaista. Ackeeta on usein tarjolla hotellien aamiaisbuffetissa, ja sitä voi helposti luulla munakokkeliksi.

Muita perinteisiä ruokia

Muita perinteisiä Jamaikan ruokalajeja ovat vuohenliha curryn kera, erilaiset piiraat, häränhäntä ja härkäpavut sekä säilötty liha kaalin kera. Jamaikalaisen keittiön ylpeys on kuitenkin 'jerk', joka on lähes aina valmistettu kanasta tai sianlihasta. Monet jamaikalaiset ravintolat tarjoilevat jonkinlaista jerkiä, ja jos sen maku miellyttää, mausteseosta voi ostaa kotiin vietäväksi.

Juomat

Saarella kasvavista hedelmistä ja vihanneksista valmistetaan erilaisia mehuja. Tavallisimpia ovat mangomehu ja erilaiset melonimehut. Jamaikan juomaylpeyksiä ovat Ting, hiilihapotettu greippijuoma, sekä paikallinen Red Stripe -olut, jota juodaan usein ruuan kanssa.
Negrilin yöelämä on pienimuotoista ja rajoittuu pienempiin baareihin. Monissa ravintoloissa ja hotelleissa on live-bändejä ja muita esiintyjiä ilta-aikaan. Seven Mile Beachillä on useita baareja, joissa voit nauttia juomia hiekkarannalla tai tanssia reggaen tahtiin veden äärellä. Jos haluat varmistaa, että saat kaiken irti Negrilistä, suosittelemme ajoittamaan vierailun jonkin suuremman juhlan tai tapahtuman aikaan. Jos haluat loistokkaampaa menoa, kannattaa kulkea West End Roadia pitkin. Siellä on hotellibaareja ja mahtavia paikkoja, kuten Rick's Café.

Rick's Café

Legendaarisessa Rick's Caféssa kannattaa ehdottomasti käydä Negrilissä ollessasi. Baari sijaitsee upealla paikalla dramaattisten kallioiden päällä West End Roadin varrella, ja se oli avautuessaan 1970-luvun puolivälissä Negrilin ensimmäinen julkinen baari ja ravintola. Nykyisin Rick's Café on sekä turistien että paikallisten kohtaamispaikka, ja amerikkalaisten kevätloman eli 'Spring Breakin' aikaan se täyttyy lomailevista nuorista. Baarista on tullut kuuluisa kauniiden auringonlaskujensa vuoksi, mutta kenties puhutuin se on siksi, että kallioilta voi tehdä hurjia hyppyjä suoraan veteen. Baarissa voit nauttia kylmää jamaikalaista olutta tai trooppisen drinkin ja tanssia keinuvan reggaen rytmissä.

Margaritaville

Margaritaville on suosittu ulkobaari Seven Mile Beachillä, jossa viihtyvät niin perheet kuin nuoretkin. Iltaisin ulkobaari muuttuu viihtyisäksi oleskelupaikaksi, jossa voi nauttia drinkkejä, seurustella ja tanssia. Margaritavillessä on kaikkea ravintolasta ja baarista tv-ruutuihin ja vesitrampoliineihin. Lähes joka ilta järjestetään tapahtumia ja teemailtoja.

Huomioitavaa

Kun oleskelet Jamaikalla ulkona yöaikaan, on hyvä olla tarkkaavainen ympäristön suhteen. Liiku mieluiten tutussa seurassa ja sano kohteliaasti, mutta tiukasti ei huumeita tarjoaville ihmisille. Kaikista arvokkaimpia tavaroita ei kannata kuljettaa mukana. Jos tarvitset apua, voit aina kääntyä järjestyksenvalvojan tai turistipoliisin puoleen. Tunnistat heidän valkoisista hatuista tai kypäristä.
Ostokset
Negrilin ostospaikat koostuvat pienestä määrästä kauppoja ja matkamuistokojuja. Muuten ostosmahdollisuudet ovat rajalliset. Siellä on myös pienempiä ostoskeskuksia, kuten The Time Square Mall, jonka matkamuistokaupoista löydät kaikkea elektroniikasta postikortteihin, rantavaatteisiin ja Jamaica Blue Mountain -kahviin. Alueella järjestetään myös useita markkinoita, joista voi ostaa esimerkiksi rommia, kahvia, taidetta, matkamuistoja ja koruja. Jos etsit käsitöitä tai jamaikalaista taidetta, sinun kannattaa poiketa Negril Crafts Marketiin, joka järjestetään Seven Mile Beachin eteläpäässä joka päivä.

Ostosmahdollisuudet Jamaikalla

Jamaikalla ei ole paljoa kaupallisten ketjujen tarjoamia shoppailumahdollisuuksia, vaan suurin osa kaupoista on yksityisomistuksessa. Valikoima on siksi hyvin paikallistyylistä, ja saarelta voi ostaa paljon jännittäviä matkamuistoja ja lahjoja.

Ostosmahdollisuuksia on siellä, missä on turisteja. Kauppiaita on rannalla, teiden varsilla ja suurien turistimagneettien ulkopuolella. Jotkin myyjät tekevät kaikkensa saadakseen tavaraa myytyä. Kieltäydy kohteliaasti, mutta tiukasti, äläkä osoita kiinnostusta, jos et ole ostoaikeissa.

Tinkiminen

Tinkiminen on tapana, eikä siitä kannata stressata. On vaikeaa sanoa, kuinka paljon hintaa tulisi yrittää saada alemmaksi suhteessa siihen, kuinka paljon myyjä haluaa saada tuotteesta. Jos olet kiinnostunut, yritä miettiä, mitä olisit valmis maksamaan tuotteesta. Jos myyjä ei suostu hintaan, on sinusta kiinni, haluatko saada tuotteen vai et. Vältä tinkimistä ravintoloissa ja sellaisten tuotteiden kohdalla, joissa on jo hintalappu.
Liikunta ja treeni
Negrilissä on monipuolinen valikoima erilaisia vesiaktiviteetteja. Täällä voit esimerkiksi sukeltaa ja snorklata.

Reggae Marathon – puolimaraton ja rentoa reggaeta

Yksi Jamaikan suurimmista kansanjuhlista, Reggae Marathon, järjestetään joulukuun alussa. Reggae Marathon on puolimaraton, joka lähtee liikkeelle Negrilin pitkältä upealta rannalta. Maraton houkuttelee osallistujia ympäri maailmaa ja kuuluu maailman mukavimpiin juoksutapahtumiin, joten tapahtuma on todellakin kokemisen arvoinen. Jos juokseminen ei houkuttele, voit keskittyä juoksijoiden kannustamiseen rennosta reggaesta nauttien.
Aktiviteetit ja nähtävyydet
Negrilissä on mahdollisuus kokeilla monenlaisia aktiviteetteja ja osallistua erilaisille retkille.

The Hip Strip – tekemistä ja yöelämää Montego Bayssä

Montegon Bayn The Hip Stripillä on paljon aktiviteetteja. Kaupungin parhaat ostospaikat ovat täällä, joten löydät taatusti kotiin viemisiä. Täällä on myös useita hyviä paikallisia ravintoloita. Kellonajasta riippumatta kadulla on aina jotain nähtävää tai tekemistä. Suosittelemme erityisesti katsomaan upean auringonnousun aamulla ja pulahtamaan suositun Doctor's Cave Beachin kristallinkirkkaaseen veteen. The Hip Stripillä on myös vilkas yöelämä: pubeissa ja baareissa käy sekä paikallista että kansainvälistä väkeä.

Palace Multiplex – Montegon Bayn elokuvateatteri

Jos kyllästyt aurinkoon tai sade yllättää, voit vierailla Montego Bayn ainoassa elokuvateatterissa. Palace Multiplex sijaitsee Fair Town View'ssä, ja elokuvat ovat englanninkielisiä. Tavallisesti elokuvien ensi-illat ovat samaan aikaan kuin Yhdysvalloissa.

Negril Lighthouse

Negrilin laidalla sijaitsee kaunis vanha majakka, Negril Lighthouse. Kallionkielekkeellä West Endissä seisova majakka on rakennettu vuonna 1894. Jos jaloissasi riittää energiaa, voit nousta 103 askelman portaat majakan huipulle. Ylhäällä on pieni parveke, josta voit ihailla upeaa maisemaa kaikissa ilmansuunnissa. Majakassa on myös pieni museo majakan historiasta kiinnostuneille.

Bob Marley -museo Kingstonissa

Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa sijaitseva Bob Marley -museo on ehdottomasti kokemisen arvoinen nähtävyys. Muusikkolegendalle omistettu museo sijaitsee talossa, jonka Marley osti 1975 ja jossa hän asui kuolemaansa, vuoteen 1981 saakka. Kuusi vuotta Marleyn kuoleman jälkeen hänen vaimonsa Rita Marley teki talosta museon, joka on nykyään suosittu nähtävyys. Museossa voit tutustua Bob Marleyn elämään ja nähdä monia hänen omistamiaan esineitä. Museossa järjestetään opastettuja kierroksia. Museon yhteydessä on myös matkamuistomyymälä, valokuvanäyttely ja Legend Café -kahvila.
Kulkuyhteydet
Paikan päällä Negrilissä on mahdollista vuokrata autoja, mutta liikenne on hektistä. Huomioi myös, että Jamaikalla on vasemmanpuoleinen liikenne.
Negrilissä on mahdollista liikkua takseilla. Taksin voi joko tilata tai viittoa taksille kadulla. Takseissa ei tavallisesti ole taksamittareita, joten hinnasta on hyvä sopia kuljettajan kanssa etukäteen. Useimmat bussivuorot ajetaan Negrilissä minibusseilla. On myös suurempia paikallisbusseja, jotka ajavat muun muassa Montego Bayhyn ja Kingstoniin.

Liikkuminen Jamaikalla

Paikallisbussit liikennöivät harvakseltaan, eikä bussipysäkkejä ja aikatauluja juuri näy katukuvassa. Suosittelemme taksien käyttämistä, jos haluat lähteä hotellialueen ulkopuolelle.

Taksit

Useimmilla hotelleilla on jonkinlainen taksipalvelu, ja voit yleensä tilata taksin vastaanotosta. Nämä taksit ovat hieman kalliimpia kuin jos otat taksin kadulta, koska hotelli ottaa osan hinnasta itselleen. Jamaikalla taksit ovat oikeastaan joukkoliikennevälineitä, ja taksit ovat tavallisia autoja, joissa on punaiset rekisterikilvet. Takseissa ei useinkaan ole taksamittaria, ja siksi on järkevää sopia hinnasta etukäteen. Taksien määränpää lukee auton kyljessä. Toisin sanoen taksit eivät aja asiakkaan toiveen mukaiseen paikkaan, vaan ne poimivat asiakkaita kyytiin ja jättävät heitä kyydistä matkalla määränpäähänsä.

Hotellien bussikuljetukset

Jotkin hotellit järjestävät bussikuljetuksia läheisiin ostoskeskuksiin. Useimmiten kuljetuksissa käytetään minibusseja. Osa kuljetuksista on ilmaisia, osa maksullisia. Jos hotelli tarjoaa kuljetuspalvelua, tieto siitä on yleensä näkyvissä vastaanoton luona. Jos palaat bussilla myös takaisin hotellille, on tärkeää selvittää, mihin aikaan paluukyyti lähtee.
Kohdefakta

Palvelumme kohteessa

Jamaika on omatoimikohde, jossa ei ole Tjäreborgin henkilökuntaa.

Vastuullinen matkailu

Yrityksenä haluamme, että jokaisella lomamatkalla on merkitystä, sekä matkalle lähtijälle, että myös paikallisesti lomakohteissamme. Sen vuoksi pyrimme jatkuvasti vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia niin kotimaassa, lentomatkoilla kuin myös hotelleissa ja lomakohteissamme. Lue lisää vastuullisuustyöstämme osoitteessa vastuullinen matkailu.

Rokotukset

Ei pakollisia rokotuksia. Suositus: Kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR, hepatiitti A ja B.
Lisätietoja rokotuksista ja matkailuterveydestä saat rokotusklinikoilta tai sivultamme Terveys ja turvallisuus.

Suojautuaksesi hyttysiä ja muita hyönteisiä vastaan, suosittelemme hyttyskarkotetta ja vaaleita, pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.

Paikalliset lait ja tavat

Muistathan, että useissa maissa on hyvin erilaiset lait ja säädökset kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Välttääksesi mahdollisia yllätyksiä, tutustu maan säädöksiin ja tapoihin, vieraile lähetystön kotisivuilla ja tutustu etukäteen ulkoministeriön kyseistä maata koskeviin matkustustiedotteisiin.

Valuutta ja maksaminen

Jamaikan dollari (JMD). Yhdysvaltojen dollari hyväksytään maksuvaluuttana. Pankkiautomaatteja ja rahanvaihtopisteitä. Voit myös hyvin vaihtaa valuuttaa useissa hotelleissa.
Tilaa valuuttaa FOREX Bankista ennen matkaa ja aloita lomasi mukavammin. Lue lisää yhteistyöstämme Forex Bankin kanssa.

Aikaero

Talviaika: Suomen aika - 7 tuntia. Kesäaika: Suomen aika -8 tuntia

Sähkö

110 volttia, adapteri tarvitaan. Tietyt elektroniset laitteet, kuten partakoneet ja hiustenkuivaajat eivät aina toimi täydellä teholla.

Kieli

Englanti

Lisätiedot

Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Lennot ja kuljetukset

Lentoaika

Reittilennoilla Helsingistä 17-22 tuntia, vaihtelee lentoreitityksen mukaan.

Näin matkustat tänne

Jamaikalle matkustat joustavasti reittilennoilla vuoden ympäri ja päätät itse, kuinka kauan lomailet.

Lento laskeutuu Montego Bayn ulkopuolella sijaitsevalle kentälle.
Reittilennot:
Suosittelemme, että varaat yksityisen kuljetuksen etukäteen, jotta pääset sujuvasti hotelliisi. Kuljetus varataan joko matkavarauksen yhteydessä tai soittamalla Asiakaspalveluumme. Matka-asiakirjassasi on tarkemmat tiedot siitä, missä kuljettaja odottaa sinua. Lue lisää kuljetuksista kohteessa, kun lennät reittilennoilla.

Matka Sangster International Airport -lentokentältä (Montego Bay) hotelleille kestää noin 1 tunnin ja 45 minuuttia - 2 tuntia (noin 70-80 km), riippuen muusta liikenteestä.
Sää
 • tammikuu
29°22°
8
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • helmikuu
29°22°
8
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
22
Sateettomia päiviä
 • maaliskuu
29°23°
8
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
25
Sateettomia päiviä
 • huhtikuu
30°23°
8
Aurinkotuntia/pv
27°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä
 • toukokuu
30°25°
8
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • kesäkuu
31°25°
7
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • heinäkuu
31°25°
8
Aurinkotuntia/pv
29°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • elokuu
31°25°
8
Aurinkotuntia/pv
29°
Veden lämpötila
18
Sateettomia päiviä
 • syyskuu
31°25°
7
Aurinkotuntia/pv
29°
Veden lämpötila
15
Sateettomia päiviä
 • lokakuu
31°25°
7
Aurinkotuntia/pv
29°
Veden lämpötila
15
Sateettomia päiviä
 • marraskuu
31°24°
8
Aurinkotuntia/pv
29°
Veden lämpötila
19
Sateettomia päiviä
 • joulukuu
30°23°
8
Aurinkotuntia/pv
28°
Veden lämpötila
23
Sateettomia päiviä

Tee matkahaku – Negril
Välttämättömät evästeet tekevät verkkosivustosta käyttökelpoisen sallimalla perustoimintoja kuten sivustolla navigoinnin ja pääsyn sivuston suojattuihin osioihin. Verkkosivusto ei toimi kunnolla ilman näitä evästeitä.
Toiminnalliset evästeet mahdollistavat verkkosivuston ulkoasua tai toimintoja muuttavan tiedon tallentamisen. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tekemäsi matkahaut. Näitä tarvitaan sivuston optimaaliseen toimintaan.
Tilastoevästeet auttavat sivuston omistajia ymmärtämään, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa sivuston kanssa, keräämällä ja raportoimalla tietoja.
Markkinointievästeitä käytetään verkkosivustolla kävijöiden seurantaan. Tarkoituksena on näyttää mainoksia, jotka ovat sopivia ja kiinnostavia yksittäisille käyttäjille, ja siten arvokkaampia julkaisijoille ja kolmansien osapuolten mainostajille.